Fler nyheter vid institutionen
-
Sen anmälan till kurser och program Vt24
Alla de kurser och program, med start Vt24, där det kan finnas möjlighet att erbjudas plats, öppnar för sen anmälan på antagning.se den 15 december.
-
Gör det nu!-kurs
Tillhör du de som upprepat skjuter upp sitt pluggande? Uppskjutande, eller prokrastinering som det också kallas, är ett mycket vanligt problem. Alla tenderar att skjuta upp uppgifter eller beslut då och då, men för vissa skapar det problem. Även om det för många inte får så stora konsekvenser, kan det bli ett hinder i studierna.
-
Ekonomiekot Extra: Misstänkta krigsbrott, insiderhärvor och bonusskandaler – kriserna som får bolagen att satsa
Stefan Arora-Jonsson, professor i företagsekonomi, intervjuas om företagsskandaler i Ekonomiekot Extra.
-
Uppsalaekonomerna – årets vinnare av SM i Ekonomi
Stort grattis till Uppsalaekonomerna som vann SM i Ekonomi 2023.
-
Diplomering Honours Track
Torsdag den 16 mars tog studenter som har gått kursen Honours Track emot sina diplom. Kursen har erbjudits som ett extraval parallellt till Ekonomie kandidatprogrammet och innefattat diskussioner i mindre grupper om vetenskapliga artiklar som berör ekonomiska företeelser. Förutom tal till diplomandi av kursansvarig Ingela Sölvell och prefekt Peter Thilenius, inleddes och avslutades ceremonin med cellospel av Golondrian Janke.
-
Framgångsrika ledare går på magkänsla
Siffror, kalla fakta och en rejäl analys. Det bör väl räcka för välgrundade beslut av toppchefer i svensk industri? Fel. Välgrundad magkänsla krävs i viktiga beslut, visar ny forskning av Michael Grant och Fredrik Nilsson vid företagsekonomiska institutionen på Uppsala universitet.
-
SvD Debatt: Sluta diskutera Nato med Turkiet
Sverige bör avbryta alla försök att på diplomatisk väg påverka Turkiet. Istället bör vi invänta att Natos nuvarande medlemmar förhandlar med varandra och fattar beslut. Det skriver Nils Brunsson, professor i företagsekonomi, i en debattartikel i Svenska Dagbladet (SvD).
-
Mark Coeckelbergh WASP-HS gästprofessor i Uppsala
-
Linda Wedlin ny excellent lärare
Linda Wedlin har utsetts till excellent lärare vid samhällsvetenskapliga fakulteten. Titeln excellent lärare är ett sätt att uppmärksamma lärares pedagogiska skicklighet.
-
Stort anslag till forskning inom rättsvetenskap
Johanna Chamberlain har beviljats forskningsanslag om 1,8 miljoner kronor av Ragnar Söderbergs stiftelse i 2022-års utlysning för post docs inom rättsvetenskap.
-
Utlysning: Doktorand i samarbete mellan Företagsekonomiska och Juridiska institutionerna
-
SR, Kaliber: Den dolda övervakningen
Om bilarna som övervakar oss utan att vi vet om det – där den ansvariga myndigheten i Sverige inte vet vad som gäller.
-
SR, Studio Ett: Från politiken till lobbyism
Efter valet om några veckor kommer sannolikt hundratals politiska medarbetare behöva söka nytt jobb. Och många kommer säkerligen att sugas upp av den så kallade påtryckarbranschen. En bransch som numera är full av före detta politiker.
-
Historiska patent blir sökbara för forskare och allmänhet
Nu blir det lättare att forska på innovationernas historia i Sverige. Alla beviljade svenska patent från 1746 – 1945 har digitaliserats och samlats i en sökbar databas – Svenska historiska patent – i samarbete mellan Patent- och registreringsverket (PRV) och Uppsala universitet. Fredrik Tell, professor vid Företagsekonomiska institutionen, är en av forskarna som ansvarat för projektet. Sökmotorn invigs den 20 maj av rektor Anders Hagfeldt och PRVs generaldirektör Peter Strömbäck.
-
Nytt magisterprogram i internationell och europeisk rätt och företagande
Hösten 2022 startar vårt nya magisterprogram i internationell och europeisk rätt och företagande.
-
SvD Debatt: Människan glöms bort i konkurrensdebatten
Det är hög tid att även lyssna till erfarenheterna hos de anställda när vi bedömer och utvärderar konkurrensens konsekvenser inom välfärden. Det skriver forskarna Peter Edlund och Daniel Lövgren, Uppsala universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
-
Artikel i ESBRI: "Innovation i kommuner – så funkar det"
-
Ny bok: Legal Accountability in EU Markets for Financial Instruments
Legal Accountability in EU Markets for Financial Instruments
Redaktörer: Carl Fredrik Bergström och Magnus Strand -
UNT Debatt: Stoppa krisen i forskarrekryteringen
Det är angeläget att ta till vara de internationellt rekryterade doktorerna och öka forskarutbildningens attraktivitet bland inhemska studenter, skriver Lars Engwall, Professor emeritus i företagsekonomi.
-
"Globalisering och värdekedjor – på tröskeln till en ny värld?" Fredrik Nilsson och Fredrik Tell deltar i SEB Talks 21 september
Uppsala universitet har på uppdrag av SEB undersökt globaliseringens drivkrafter och framtid samt pandemins och politikens påverkan på företagen. På tisdag 21 september sänds ett avsnitt av SEB Talks där den senaste forskningen ställs mot verkligheten i dialog med forskningen, industrin och politiken. Från företagsekonomiska institutionen medverkar Fredrik Nilsson, professor och Fredrik Tell, professor.
-
Artikel i Kvalitetsmagasinet: Konkurrens ingen patentlösning på samhällsproblemen
Konkurrens har länge setts som universallösningen på många samhällsproblem. Men konkurrens är ingen patentlösning och kräver kunskap för att ge önskat resultat, konstaterar Stefan Arora-Jonsson tillsammans med sina forskarkollegor vid Uppsala universitet.
-
Intervju med Jan Lindvall om organisationer och digitalisering
Jan Lindvall intervjuas av Annina Kuylenstierna, biträdande chef för arbetsgivarutveckling på Arbetsgivarverket, om digital transformation och hur arbetsgivare går tillväga för att hitta den nya nödvändiga digitala kompetensen. De diskuterar begrepp som Data Translator, T-kompetens, mikrostrukturer och hybridisering av yrkesroller.
-
UNT Debatt: Dags att renovera Akademiska Hus
Staten måste sluta dränera lärosätena på välbehövliga resurser via Akademiska Hus, skriver Lars Engwall och Fredrik Nilsson.
-
Debattartikel: Vi behöver mer tilltro till professionell yrkeskunskap
En management-ledd organisation löser alla problem. Eller? Forskning ger skäl till att utmana denna syn. Det är välfärdsyrken och deras kunnande som är centrala för samhällets utmaningar, skriver Josef Pallas i en debattartikel på Dagens Arena.
-
Relationer och samarbeten skapar innovation
"Chelsey Jo Huisman forskar kring infrastrukturprojekt kopplat till stadsomvandlingen. Hon är också följeforskare till Innovationsplattform Kiruna och här berättar hon om sin syn på innovation i Kiruna kommun i samband med byggandet av vår nya stad."
-
Intervju med prefekt Peter Thilenius
Intervju med Peter Thilenius som sedan ett halvår tillbaka är prefekt vid Företagsekonomiska institutionen.
-
SVT Forum: Det svenska dataspelsundret
Desirée Blankenburg Holm och Martin Johanson medverkar i ett webbinarium där de presenterar en rapport om dataspelsbranschen, en av Sveriges snabbast växande branscher. Vad betyder den för svensk ekonomi och hur står den sig internationellt?
-
Företagsekonomiska institutionen deltar i ny forskarskola om hållbar utveckling
Uppsala universitets nya tvärvetenskapliga forskarskola på Campus Gotland med fokus på hållbar utveckling handlar om forskning kring centrala samhällsutmaningar inom bland annat förändrade energisystem, hållbar konsumtion, digital utveckling och klimatförändringar utifrån olika vetenskapliga perspektiv.