Reseberättelser Chengchi Vt

Vt18 - 1

Helhetsintryck

Min termin i Taiwan var både rolig och nyttig. Från stunden du landar kommer du att förstå varför den taiwanesiska befolkningen anses som en av världens mest vänliga. Du behöver inte ens fråga om hjälp innan någon hjälper dig att hitta ut från flygplatsen. Det var oerhört intressant att uppleva de kulturella skillnaderna som man levde med till vardags, både i skolan och ute på stan. Trots att Taiwan är ett väldigt utvecklat land som har väldigt mycket gemensamt med många länder i väst, upplevde jag en del skillnader i befolkningens mindset, exempelvis betydligt högre respekt för hierarki och auktoriteter. Har en del häftiga områden värda att besöka men staden är stor och hittar man inte dessa pärlor kan staden upplevas som enformig och tråkig. NCCU är högt ansett som Business School i Taiwan men något överväldigande studietempo behöver man inte oroa sig för trots att kursplanerna kan framstå som skrämmande. Ett stort plus som lyfte terminen ytterligare var att jag tog mig tid att resa runt i både Taiwan och Asien.

Studier

Jag var i Taipei under min femte termin och läste 15 hp Företagsekonomi C och 15 hp biämnen. Jag läste följande kurser:

Fek C

  • Strategic Management (3 credits) 
  • Operations Management (3 credits)
  • Simulation Modeling with Business Applications (3 credits)

Biämnen

  • New Media Technology Civilization (3 credits)
  • Theories and Practices of Human Rights (3 credits)

Summan av dessa credits är 15 credits vilket motsvarar 30 hp vilket egentligen innebär att jag läste 18 hp Fek C och 12 hp biämnen. Överlag är nivån på kurserna lägre än vid Uppsala Universitet men det varierar en del beroende på kurs och lärare. De flesta kurser hålls i klasser á 20-40 elever där lärarna tenderar att interagera mer med studenterna. De förväntar dig att du är närvarande och delaktig och det kan påverka ditt betyg.

Gällande kursvalsprocessen är detta en stor röra som är väldigt förvirrande innan man fått grepp om det. I själva verket kommer allt att lösa sig på plats, i en Add/Drop-period vid terminens första veckor (boka inte in några resor under denna period om du inte är nöjd med de kurser du blivit antagen till). Du kommer att få kurser att fylla ut ditt schema med men tyvärr får du vara beredd på att du inte garanteras alla dina val. Extra viktigt blir detta om du liksom jag måste läsa Fek C under din utbytestermin. Se då till att kolla upp vilka kurser som du kan tillgodoräkna och prioritera dessa kurser högst när du gör dina kursval.

Ett hett tips är även att ta hänsyn till kursernas datum. Om du planerar att utforska Taiwan och Asien är det klart fördelaktigt att exempelvis välja kurser måndag-onsdag så du får torsdag - söndag att resa på. Fullständig kursvalsprocess får du utskickad via mejl och har du några undringar eller behöver hjälp så är det bara att höra av sig!

Boende

Skolan erbjuder två boendealternativ för utbytesstudenter; I-house och Campus dorms. Jag bodde på I-house vilket är det klart bättre alternativet där du får välja mellan att bo ensam eller dela rum men en annan, medan du i det sistnämnda alternativet får dela rum med tre andra. På I-house kommer man enkelt i kontakt med sociala utbytesstudenter från hela världen och du hittar snabbt några att umgås med. Båda alternativen som skolan erbjuder har relativt strikta regler vad gäller alkohol och det finns begränsningar till när och var man får umgås med varandra på I-house vilket jag upplevde som kvävande. Tyvärr har I-house platsbegränsning och ligger lokaliserat vid Campus. Campus ligger en bit utanför stadskärnan och det tar ungefär en halvtimme att åka in till stadens huvudgator. Om avståndet eller restriktionerna låter för avskräckande så finns det möjlighet att hyra lägenheter i staden till liknande priser som I-house på sidorna http://www.zuker.com.tw/en och http://myroomabroad.com/. För ett delat rum på I-house betalade jag ungefär 2 800 kr i månaden.

Att leva i Taiwan

Mat är otroligt viktigt i en taiwanesiska kulturen och att äta hemma förekommer nästan aldrig. Att äta ute i Taiwan är billigt och att laga egen mat var aldrig något alternativ, dels på grund av. Att det inte fanns någon spis på I-house men även för att priserna på matvaror var väldigt höga. En vanlig måltid kostar ungefär 25-40 kr och går du på en finare restaurang så kan det självklart kosta mer än så. Om man tycker om att svänga på höfterna erbjuder Taipei ett roligt nattliv där du kan komma undan väldigt billigt. På vissa nattklubbar betalar du inträde för cirka 150-200 kr och får fri dricka resten av kvällen, på andra ställen kan en öl kosta ungefär 15-30 kr. Favoritställena heter Triangl och Omni. Glöm inte att ta med ditt student-id och en papperskopia på ditt pass när du går ut! Skolans studentorganisationer anordnade en del aktiviteter såsom välkomstmiddag, matlagningskurser och utflykter. Ingen av aktiviteterna kommer att toppa ”bästa-minneslistan” man hade kunnat anordna själv tillsammans med sina vänner med lite lokalkännedom. Jag deltog på några utflykter i början vilket var bra för att lära känna lite nytt folk

Övrigt

Taiwan ligger relativt nära till många fina asiatiska turistorter vilket gör det till ett bra alternativ om du önskar att utforska Asien. Att ta sig till en drömdestination går ofta väldigt snabbt och biljetter är prisvärda men inte jättebilliga, jag betalade mellan 1000 - 2500 kr för mina flygbiljetter till följande destinationer; Indonesien, Vietnam, Filippinerna, Hong Kong och Macau. Jag rekommenderar verkligen den som åker på utbyte i Taiwan att passa på att åka runt. Med det sagt får du absolut inte missa de pärlor som finns på den otroligt vackra ön. Passa på att åka till Kentings fina stränder i Taiwans södra spets när det är varmt och soligt. På ”måste-göra-listan” ligger även vandring och mopedåkning i mäktiga Taroko National Park.

Vt18 - 2

Kurser jag studerade:

  • International Relations
  • New Media Technology Civilization
  • Seminar on Trade and Sustainable development
  • Theories and Practices of Human Rights
  • Occupational Health Psychology

Kursvalsprocessen skiljer sig markant från den vi har i Sverige. I Taiwan får du söka ett obegränsat antal kurser som du får sedan rangordna i vilken ordning du vill ha dem. Efter det får du antingen kursen eller hamnar på en väntelista. Under de två första veckorna av terminen pågår sedan en så kallad ”Ad/Drop period” där du kan som namnet antyder lägga till eller ta bort några av kurserna du har valt. Det är mycket viktigt att vara på plats på den första lektionen för att garantera att du får din plats på kurserna du har blivit tilldelad, om du inte är där så kan en annan elev som står på väntelistan skrivas upp på din plats istället. Samt om du vill lägga till en kurs som du har på din väntelista så är det bra att dyka upp på den första lektionen och fråga läraren om hen inte kan acceptera din ansökan där och då (det funkar i nio fall av tio skulle jag uppskatta det till).

För det mesta så sker kurserna i mindre grupper än i Uppsala och utbildningsformatet kretsar mer kring interaktion med lärare och andra elever än som sker i Sverige, något som både har fördelar och nackdelar. Studierna varierar stort beroende på vilket ämne du väljer, men för det mesta så skulle jag säga att de flesta kurser håller en lägre nivå än i Uppsala och jag klarade mig på att lägga ner en liknande, om inte mindre, mängd studietid som hemma.

Taiwan är billigare än i Sverige men samtidigt är det inget Thailand eller Vietnam, en vanlig måltid går på 30-40 kr. Du kommer vilja att äta ute då det är dyrare att köpa i butik. Taiwan är också en bra plats att resa till vidare i Asien på grund av dess geografiska läge men även detta är inte extremt billigt. Jag reste en del och då fick jag lägga mellan 1200-3000 kr på flygbiljetter till olika destinationer.

Jag valde att bo i I-house och det är ett bra och hyffsat billigt alternativ till boende som är ligger inom ett väldigt bekvämt avstånd till universitetet, där du får komma i kontakt med andra utbytesstudenter och snabbt bygger upp ett socialt umgänge. Men det ligger ganska långt ut i utkanten av staden och det inte otroligt mycket att göra just där, att ta sig kommunalt in till stan tar cirka 30 till 40 minuter. Det finns också är en del förhållningsregler som kan kännas lite kvävande i I-house, som att du inte får vistas i de allmänna utrymmena efter klockan 21 och du får inte ha gäster efter klockan 23. Om det känns för avskräckande så finns det möjlighet att hyra lägenheter i staden till liknande priser som I-house på sidorna http://www.zuker.com.tw/en och http://myroomabroad.com/

Om du väljer att åka på utbyte i Taiwan så kommer du få uppleva en helt ny värld i form av kultur och miljö. Taiwaneserna är otroligt trevliga och deras ö är väldigt vacker med många olika sevärdheter som jag tycker du ska besöka. Det har varit ett av de roligaste och mest intrycksfulla halvår i mitt liv och jag ångrar verkligen inte att jag åkte.

Vt17

Jag läste inriktningen Management & Control, där jag valde att läsa sex kurser vilket motsvarade 15 credits. Jag läste kurserna

  • Business Policy
  • Global Leadership
  • Human Resource Management
  • New Media Technology Civilization
  • Digital Media and E-Marketing
  • Social Responsibility and Ethics

Kurserna var alla på kandidatnivå och hade väldigt olika arbetsbelastning, men överlag skulle jag säga att det krävde mindre ansträngning än studierna vid UU. Kursvalprocessen var till en början lite klurig, men kortfattat gör man en ansökan innan man åker iväg. Sedan under terminens två första veckor har man en add drop period där man har möjlighet att lägga till eller hoppa av kurser. De fanns en del skillnader gentemot UU när det kommer till undervisningssystemet. Många av kurserna har mindre grupper ungefär 20-40 elever, och lärarna har ett större fokus att interagera med studenterna. En annan sak som skilde sig var att man läser alla kurser parallellt vilket var lite av en omställning i början, men det var något man vande sig vid.

Mottagande och boende

Mottagandet vid universitet var bra. Det hölls ett flertal välkomstevent med olika studentföreningar, vilket gjorde det lätt att träffa nya människor. Jag bodde på I-house (international house) som är en stor byggnad som ligger cirka fem minuter från universitetet, där enbart utbytesstudenter får bo. Byggnaden är relativt fräsch och studenter har eget rum med egen toalett eller delat rum med en annan utbytesstudent. Vi bodde cirka 130 utbytesstudenter i byggnaden och det var ständigt något kul på gång. Sammanhållningen var riktigt bra och I-house gjorde definitivt min utbytestermin till de bättre. Många andra bodde i lägenheter alltingen nära skolan eller inne i stan, vilket jag också har förstått fungerat bra.

Levnadskostnaderna och nöje

Levnadskostnaderna skiljde sig en del ifrån att bo i Sverige. I Taiwan är det billigt att äta ute, cirka 20-30 kr för en okej lunch samtidigt så är det dyrare att handla i mataffär än i Sverige, vilket resulterade till att man åt mycket ute. Boendekostnader var ungefär 3000 kr i månaden, men viktigt att påminna om är att vid I-house vill de att man betalar hela terminens boendekostnad i början av terminen. Taipei har ett bra nattliv och det fanns många bra klubbar, där man ofta enbart behövde betala inträde för att få fri bar hela kvällen.

Överlag känner jag att det gick bra att leva på CSN. Om du däremot vill resa mycket kan det vara bra att ha lite extra sparpengar. Taiwan ligger geografiskt väldigt bra till då det är relativt nära både ner till Sydostasien men även andra delar av Nordostasien. Därför skulle jag rekommendera att resa, då man kan hitta förhållandevis billiga biljetter. Sedan måste jag också rekommendera att resa inom Taiwan. Det har en väldigt storslagen natur och jättefina stränder i söder.

Överlag skulle jag säga att jag är väldigt nöjd med min utbytestermin. Jag kan verkligen rekommendera Taiwan och National Chengchi University till dig som uppleva en annorlunda kultur och även vill ha möjligheten att resa under sin utbytestermin.


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se