Reseberättelser Chung-Ang Vt

Vt22 - 1

Fakta/Kursregistrering

Jag studerade under våren 2022 vid Chung-Ang University i Seoul, Sydkorea. Det var en fantastisk upplevelse, Sydkorea är otroligt rik på kultur, mat och upplevelser och jag vill verkligen rekommendera alla att åka. 

Kursvalsprocessen kunde i stunder vara lite krånglig att förstå sig på då systemet är så annorlunda från Sverige, men i de flesta fall var skoladministrationen mycket hjälpsam via mail. Det största problemet jag stötte på under processen var relaterat till att en del processer fortfarande inte är digitaliserade. Ett obligatoriskt dokument från min bank kom bort i posten och riskerade att försena min visumansökan, så jag rekommenderar verkligen att se till att göra allt i mycket god tid och att skicka alla dokument som rekommenderade, spårbara brev.

För mig räckte det att läsa 5 kurser (3 credits per kurs, 15 credits totalt) för att det skulle motsvara 30 hp i Sverige. Det finns en första och en andra kursregistreringsperiod samt en “add/drop” period som varade till från terminsstart till cirka tre veckor in. Denna period är till för att man ska kunna byta kurs om man inte trivs med någon, men de populäraste kurserna är ofta redan fulla vid det laget. Jag valde jag att söka 6 kurser motsvarande 18 credits till en början, för att under de första veckorna utvärdera vilka jag tyckte bäst om. Innan add/drop-perioden var slut avregistrerade jag mig från en av kurserna, så att jag landade på 15 credits totalt. Var noga med att se till hur många credits en kurs representerar, det kan variera från kurs till kurs. 

Studier

I stora drag tycker jag att undervisningen var lärorik, men höll en något lägre standard än vid Uppsala. Då Sydkorea är känt för att vara ett land där studenter ägnar ofantligt mycket tid till att plugga förväntade jag mig kanske att studierna skulle vara mer utmanande än vad det visade sig vara. Allt är dock upplagt på ett lite annorlunda sätt. Alla kurser sträcker sig över hela terminen och har en eller två lektioner och föreläsningar i veckan, som på gymnasiet ungefär. Lektionerna är obligatoriska och ett visst antal missade lektioner, beroende på vilken kurs det är, innebär ett automatiskt underkänt i kursen. 

Halvvägs genom och i slutet av terminen är de stora tentaperioderna: midterm och finals. Under dessa perioder fylls universitetsbyggnaderna med studenter nästan dygnet runt som pluggar och sover om vartannat, men i min erfarenhet handlade många prov “bara” om att memorera kunskap. Proven bestod övervägande av flervalsfrågor, vilket kan vara bra att tänka på när man studerar. 

Kvaliteten och nivån skiljde sig också rejält åt beroende på om en kurs föll under vad som kallades “general education” eller ett mer specifikt ämnesområde, såsom “business administration”. General education-kurserna var oftast mer underhållande kurser men höll ofta en betydligt lägre nivå. Dessa kurser riktar sig ofta till utbytesstudenter och är i princip omöjliga att kugga. Jag tyckte bäst om de kurser jag läste som föll under “business administration”.

Utifrån en tidigare reseberättelses tips valde jag att endast söka kurser med lektioner måndag-torsdag, med fredagen fri för att upptäcka Seoul och resten av landet. Rekommenderas starkt! 

BUSINESS COMMUNICATION, kurskod 40421
Kursen behandlade allt från företagsetik till hur möten bäst bör skötas, men också tips på hur CV och personliga brev kan utformas vid jobbsökande. Kursen hade inga större prov, men i stället minst en mindre uppgift per vecka och några större grupprojekt. Som svensk upplevde jag inte denna kurs utmanande alls, men jag har ändå tagit med mig några värdefulla lärdomar från kursen. 

PRODUCT MANAGEMENT, kurskod 34540
Detta var min mest utmanande kurs och behandlade segmentering, positionering och differentiering genom Excel och SPSS. Mycket siffror med andra ord. I slutet av terminen användes programmet MarkOps för ett case, programmet kostade cirka 400 kronor men fungerade konstigt nog inte på en enda dator som tillhörde oss utbytesstudenter. Vi fick i stället använda oss av en datorsal på skolan. Läraren sade att kursen brukar vara lättare och smidigare när den hålls offline. 

SALES PROMOTION AND COMMUNICATION, kurskod 53989
Min favoritkurs! Läraren var mycket kunnig och varierade lärorika lektioner med exempel, caseövningar och diskussioner om olika teorier, metoder och nyanser av sales promotion. Vi fick lära oss och öva på när och var olika typer av sales promotions bör eller inte bör användas, dess fördelar och risker. I slutet av kursen gjordes ett större grupparbete där vi ombads agera konsulter till ett valfritt företag och föreslå en säljfrämjande åtgärd med långsiktiga fördelar.

VARIABLE TOPICS IN KOREAN CULTURE, kurskod 48152
Jag var vid kursstart spänd på denna kurs, men tyvärr var den en av de minst omtyckta kurserna bland studenterna. Läraren var sympatisk men gammal och hade svårt att hålla en röd tråd under lektionerna. Jag tog tyvärr inte med mig mycket från denna kurs och skulle inte rekommendera den.

ELEMENTARY KOREAN LANGUAGE A, kurskod 42584
Detta var en underhållande kurs för att lära sig det koreanska skriftspråket hangul, samt att hålla enklare konversationer. Att behärska hangul var faktisk riktigt praktiskt, det var smidigt att kunna läsa skyltar, menyer och liknande. Jag upplevde inte kursen som väldigt utmanande.

Mottagande

När jag reste till Sydkorea var smittspridningen där på väg upp och landet hade fortfarande hårda restriktioner. Att beakta är därför att min erfarenhet säkert kan vara annorlunda än hur det ”vanligtvis” ser ut.  

Cirka en månad innan avresa tilldelades alla utbytesstudenter en “buddy” av Chung-Ang, alltså en koreansk student som ansvarade för att välkomna oss och svara på frågor. Jag träffade aldrig min buddy, men fick ändå otroligt mycket hjälp av systemet. Till exempel testade jag tråkigt nog positivt på mitt tredje och sista PCR-test efter en veckas obligatoriska karantän efter att jag anlänt till Korea, och behövde sitta i karantän en vecka till. Under denna period hjälpte min buddy mig otroligt mycket med att leta upp information om allt möjligt, kontakta skolan och hälsocentraler för diverse frågor. Det var jag mycket tacksam för, speciellt då engelskanivån inte alltid är tillräcklig. 

Under perioden jag satt i karantän hölls två välkomstfester som våra buddies anordnat, men efter det arrangerades egentligen inga fler officiella aktiviteter av skolan. Det fanns föreningar att gå med i, vissa fylldes på ganska fort så det gäller ofta att vara snabb. Det var väldigt enkelt att komma in i gemenskapen med andra utbytesstudenter, men för att lättare lära känna koreanska studenter på skolan hade det varit roligt med ett mer extensivt mottagningsprogram av skolan. Som sagt vet jag dock inte om min termin kan ha varit extra präglad av pandemin. 

Boende

Jag bodde under min tid i Chung-Angs dormitories och det har verkligen haft sina för- och nackdelar. Förutom ett otroligt förmånligt pris är den stora fördelen med att bo på campus att man får en tillvaro med sina vänner som inte riktigt liknar den svenska universitetsupplevelsen. Alla som bodde på campus spenderade otroligt mycket tid tillsammans och delade snart en speciell gemenskap som de med boende utanför campus aldrig riktigt blev en del av. Avstånden i Seoul är stora, något som kan se ut som en kort bit på kartan är i själva verket en timme bort. Det blev därför ofta inte ”värt” för de som bodde utanför campus att komma för att äta lunch, middag eller ta en kvällsöl med oss andra en vanlig tisdag. Då vi umgicks med varandra varje dag, i princip hela tiden, blev det snabbt uppenbart att folk utanför campus hade mycket svårare att komma in i gemenskapen rent praktiskt. 

Nackdelarna med skolans boende var dock påtagliga enligt mig. Övervakningen och reglerna var hårda – ett stående skämt bland (speciellt europeiska) utbytesstudenter var att folk kände sig behandlade som barn. Utegångsförbud gäller mellan klockan 01-05, det går att gå in och ut under den tiden men tilldelas man ”penalty points”. Byggnaderna är könsuppdelade och ingångarna bevakade av vakter dygnet runt. Alkoholförbud gäller på rummen och det är regelbundna städinspektioner, vilka vi dock blev förvarnade om. Det finns inget kök, endast en varmvattenautomat och ett kylskåp per våning och förbud att köpa kokplatta eller liknande. Alla måltider förutom frukost fick alltså ätas på restaurang eller skolans kafeteria. 

Efter en tid insåg vi dock att mycket bara är skrämsel, det är exempelvis nästan omöjligt att nå tillräckligt många penalty points för att faktiskt riskera bli av med boendet och vakterna har en tendens att sova på jobbet. I efterhand hade jag ändå försökt leta så gott jag kunnat efter en lägenhet så nära campus som möjligt för att också ha möjlighet att själv laga mat, men det kan nog vara svårt att hitta ett sådant boende. De i övrigt absolut populäraste områdena var Hongdae och Itaewon, som är de stora utgångsområdena och otroligt mysiga även på dagtid. I Seoul slutar i princip all kollektivtrafik att gå mellan 00-05 och att få tag på taxi kan under dessa timmar i just Hongdae och Itaewon ta flera timmar, så om det inte går att hitta boende på/nära campus skulle jag siktat på att bo i någon av de områdena. 

Att nämna är också att man i skolans dormitories delar rum med en annan. Det går att ansöka att bo tillsammans med någon specifik när det närmar sig, vilket jag gjorde och det fungerade jättebra, annars fyller man i ett formulär som till exempel frågar om man är morgonmänniska eller kvällsmänniska. Skolan matchar då ihop två personer som de tror kommer fungera ihop.

Ekonomi

Sydkorea är något billigare än Sverige, så det går definitivt att leva på CSN med merkostnadslånet. Den största utgiften för mig blev restaurangbesök och resor. Skolans kafeteria erbjuder billigare mat som jag verkligen rekommenderar med tanke på priset, speciellt för de som bor på campus och vill dryga ut matbudgeten. Taxiresor är mycket billigare än i Sverige, så också en resa i kollektivtrafiken. Tyvärr kan man inte köpa periodbiljetter (exempelvis månadskort) för kollektivtrafik, men varje resa kostar cirka 12 kronor. 

Fritid

Seoul och Sydkorea har otroligt mycket att erbjuda vad gäller alla möjliga typer av upplevelser. Många kvällar spenderades vid de lokala barerna och han-floden vid campus, men också i områdena Itaewon och Hongdae. De erbjuder pittoreska gator med second hand-shopping och caféer på dagtid och ett rikt uteliv på nattid. Trots hårda restriktioner för in- och utresa i landet kunde livet levas i princip som vanligt innanför landets gränser. Att majoriteten av undervisningen skedde online visade sig också bli en fördel, jag och mina vänner passade på att resa runt mycket inom Sydkorea när det var möjligt. Vi hyrde bland annat en bil för en veckas roadtrip genom landet, något jag verkligen kan rekommendera för den som har möjlighet. Näst största staden Busan, den historiska staden Gyeongju och ön Jeju var stora favoriter. Att hikea i Sokcho var också en fantastisk upplevelse.

Helhetsintryck

Jag är otroligt tacksam för min utbytestermin i Seoul och kommer att minnas tiden som en av de roligaste i mitt liv. På många sätt är Korea ett lätt land att leva i, men det finns också många saker som är väldigt annorlunda från Sverige. Detta är dock en av komponenterna till vad som gjort upplevelsen så rik. Allt i allo hade jag en helt FANTASTISK termin. Är du nyfiken - ÅK!

Vt19

Jag studerade Vt19 som utbytesstudent i Seoul, Sydkorea. De fem kurser jag läste motsvarade 30 hp. Jag studerade fyra av fem kurser på motsvarande Fek C nivå. Studierna i Sydkorea skiljde sig ganska mycket från hur upplägget är i Uppsala. Alla lektioner var obligatoriska och varade normalt 3 timmar i veckan uppdelat på två lektionstillfällen. Undervisningen bestod oftast av att läraren pratade 75 minuter i streck medan eleverna förväntades anteckna.

Tyvärr var det inte så stor variation i undervisningen och dagar där man hade 4 lektioner blev därför ganska enformiga då man hade cirka 6 timmar av föreläsningar. Nivån på undervisningen var något lägre än i Sverige men jag upplevde att jag pluggade ungefär lika mycket då vi hade ganska mycket uppsatser, grupparbeten och läxor. Om du inte vill spendera så mycket tid i skolan bör du fokusera på valfria kurser på lägre nivå då alla mina på Fek C var tidskrävande. Jag vill ändå rekommendera att läsa en kurs på Fek C nivå då man får en inblick i den sydkoreanska ekonomin och deras tankesätt som skiljer sig en del från västvärldens.

  • Strategic Management, kurskod 50203 (Fek C) Strategic management var en kurs på kandidatnivå som motsvarade Fek C. Denna kurs lärde vi oss om strategier som bland annat game strategy, core value strategy, value net, psychological marketing strategy och global business strategy. Läraren var mycket sympatisk och till skillnad från övriga kurser uppmuntrade han till diskussioner och varierade undervisningen med bland annat Youtubeklipp och övningar. Ett stort fokus på denna kurs var Artificiell Intelligens och hur detta kommer att påverka arbetsmarknaden.
  • Industrial Crimes, kurskod 50071 Denna kurs handlade om industriell brottslighet och berörde allt från penningtvätt och korruption till olika typer av teorier varför brott uppstår. Läraren pratade inte så bra engelska men det var ändå lätt att hänga med i powerpointen och man kunde alltid fråga om hjälp. Jag tyckte att kursen var intressant och inte alltför tidskrävande så kan rekommendera den om du ska läsa någon kurs som inte motsvarar Fek C.
  • Marketing Channel Management, kurskod 34539 Denna kurs handlade om marknadsföring med teorier och strategier från en återförsäljares perspektiv. Jag tyckte att föreläsningarna var väldigt pedagogiskt uppbyggda vilket gjorde det lätt att lära sig. Tyvärr var läraren väldigt arrogant (särskilt mot oss utbytesstudenter) men jag vill ändå rekommendera den då kursen var bra uppbyggd och givande. Kursen motsvarade Fek C.
  • Management Information Systems, kurskod 27803 Kursen handlade om IT och hur olika komponenter som servrar och databaser kan hjälpa företag att växa. I grund och botten är ämnet ganska intressant, men lärarens undervisningsstil var extremt tråkig och enformig vilket gjorde det svårt att hålla fokus hela lektionen. Läxorna i det här ämnet var också stora och tidskrävande. Motsvarade Fek C
  • Management Science, kurskod 01211-04 I denna kurs lärde vi oss om linjärprogrammering. Kursen bestod enbart av att räkna, vilket var skönt då alla mina andra kurser var baserade på teorier och att memorera information. Tyvärr var läraren extremt opedagogiskt. Exempelvis så använde han ett program i Excel för att räkna ut alla formler medan vi på tentorna skulle göra alla uträkningar för hand. Kursmaterialet visade inte heller hur man skulle räka ut fullständiga lösningar vilket gjorde att man fick spendera en hel del tid på Youtube för att lära sig själv. Även läxorna var stora och svåra. Motsvarade Fek C.

Boende

Skolan erbjuder boende i korridorsrum. Rummen är ungefär 20 kvm och delas med en annan student. Till en början var det lite ovant att dela rum, men efter någon vecka var det inget som jag upplevde som jobbigt. Det fanns varsitt skrivbord på rummet, men jag gick alltid ner till studierummet eller biblioteket när jag skulle plugga. Det fanns även toa och dusch på rummet.

På campus fanns det flera restauranger och butiker. I byggnaden man sover i finns det två stora matsalar där varje måltid kostar ungefär 25 kr. Maten är helt okej med tanke på priset man betalar, men vi försökte äta ute så mycket som möjligt då det finns riktigt bra restauranger i universitetsområdet och i centrala Seoul för en billig peng. Att äta ute kostade cirka 60-120 kr beroende på vad du beställer. Enklare ris och nudelrätter kostade ungefär 40 kr. Det fanns även två 7-Eleven och ett gym i anslutning till byggnaden man bor i.

Fritid

Seoul är en fantastisk stad där du kan göra det mesta. Från tunnelbanan, som ligger 10 minuters promenad ifrån campus, kan du ta dig snabbt och billigt till stadens olika delar. Vi spenderade mycket tid i området Hongdae, där det fanns ett bra utbud av restauranger, barer, nattklubbar, caféer och shopping. Seoul är omringat av berg och gillar du natur finns det bra med möjligheter till att vandra i bergen. Dina faddrar kommer även att anordna gratisaktiviteter, så som att se på baseboll och besök till tempel som kan vara kul att hänga med på och samtidigt ett bra tillfälle att lära känna andra utbytesstudenter bättre. Seoul ligger bra till geografiskt om du vill resa i Asien med korta flyg till bland annat Hongkong, Tokyo och Shanghai.

Då alla lektioner är obligatoriska rekommenderar jag att du försöker välja klasser som är måndag till torsdag för att få fredagen ledig och på så sätt kunna resa mer. Busan är den näst största staden i Sydkorea och är en väldigt fin vår/sommarstad som går snabbt att ta sig till med snabbtåg eller flyg. Ett måste är att ta sig till DMZ (gränsen mellan Syd- och Nordkorea). Om man är intresserad av Nord- och Sydkoreakonflikten kan jag rekommendera War museum som erbjuder gratis inträde och guidad tour.

Ekonomi

I Seoul går det att leva billigt. Då mat, boendet och transport är betydligt billigare än i Sverige klarar man sig absolut på CSN utan att behöva leva speciellt sparsamt. Vill du däremot resa kan det vara bra att du har lite sparade pengar inför utbytet. Tunnelbana kostar 12 kr, 20 min taxi 100 kr, boende för terminen cirka 10 000kr.

Helhetsintryck

Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd med min termin i Sydkorea. Det var otroligt kul och lärorikt att bo i ett annat land som är så olikt från Sverige. Jag gillade kulturen, människorna och staden så kan verkligen rekommendera att åka hit. 

Vt17

Under vårterminen 2017 studerade jag på Chung-Ang University i Seoul (Sydkorea) som utbytesstudent. Terminen startade 2 mars och slutade 21 juni. Studier Mitt utbyte omfattade halva Fek C vilket innebar att jag läste hälften av mina kurser inom business med tredje och fjärde års elever. Resterande kurser var valfria men jag valde så kallade ”general education” vilket främst riktas till utbytesstudenter.

Studierna i Sydkorea skiljer sig från Uppsala då man läser alla kurser (5 stycken minst) parallellt under terminen, istället för att läsa dem en och en som jag var van vid. Alla kurser hölls på engelska, och samtliga professorer hade vid någon tidpunkt bott i USA, så det var ingen svårighet att förstå deras engelska. Svårighetsgraden varierade mellan kurserna, men om man kan generalisera så skulle jag säga att de var något enklare i Sydkorea än i Sverige.

Mottagande

När jag kom till Sydkorea och Chung-Ang University vart jag väl mottagen av en grupp som på uppdrag av skolan har hand om utbytesstudenterna. Dessa kallas Global Ambassadors. De mötte upp utbytesstudenterna på flygplatsen, och sedan hjälpte de till med mycket tekniska saker som behövdes, samt ordnade campus-rundturer etc. Sedan träffades man också några gånger under terminens gång.

Boende

Chung-Ang har boende åt utbytesstudenter om man önskar det. Då får man bo i studentkorridor ungefär, med en rumskamrat. Boendet ganska billigt i jämförelse med att hyra en lägenhet i Seoul. Boendet kostade ca 11 000 kr för hela terminen. Dessutom finns en cafeteria, café, gym och en liten butik i bottenvåningen av huset också. Men det bästa var att man alltid har nära till vänner och skola vilket var oerhört skönt. Det enda negativa med boendet var att de fanns en del förhållningsregler man behövde leva upp till (inte lika strängt för utbytesstudenter dock), exempelvis hade ingången nattstängt mellan 01:00-05:00 vilket vissa dagar var lite störande.

Ekonomi

I Sydkorea går det att leva både billigt och dyrt, beroende på vad man vill göra. Mat och transport är mycket billigare än i Sverige. I min erfarenhet kan man klara sig på enbart CSN om man tar lån (eventuellt merkostnadslån), kanske även välja förskottsbetalning om man väljer att bo på campus då man behöver betala boendet i en klumpsumma i början. Men jag skulle rekommendera att man sparade ihop lite extra innan man åker för att kunna åka runt på resor under och efter terminen med andra studenter.

Fritid

När du är klar för dagen med plugg så finns det mängder av andra saker att göra i Seoul. Det är en väldigt stor stad så det tar sin tid att utforska. Likt i Sverige så älskar man kaffe i Sydkorea, så att det finns massvis av härliga caféer runt om i Seoul, men också en perfekt stad för shopping. Seoul är en väldigt nattaktiv stad, och eftersom mat och transport var billigt var man ute och åt middag ofta i olika delar av staden. Sedan avslutades det kvällarna i någon karaokebar, spelrum eller arkad.

Generellt

Sydkorea är ett helt fantastiskt land som jag starkt skulle rekommendera som destination för utbyte. Man kommer ifrån Europa och får testa på något helt nytt. Sydkorea ligger i framkant i många aspekter av deras samhälle, men det finns också vissa gamla traditioner som lever kvar, vilket skapar en fascinerande mix. De flesta unga människor förstår och pratar engelska, men äldre personer kan ha lite svårare. Därför så jag skulle rekommendera att man försökte lära sig lite grundlig koreanska språk under sitt utbyte, eller åtminstone det koreanska alfabetet. Alfabetet går fort att lära sig och är väldigt hjälpsamt för att navigera sig. Sydkoreansk mat är ofta starkt, friterat eller fermenterat. Men det kommer allt mer och mer västerländsk mat, om man skulle ha svårt för det tidigare nämnda. Att vara vegetarian i Sydkorea kan vara svårt eftersom de använder mycket kött i matlagningen, men det definitivt är genomförbart. 


Är du intresserad av att läsa fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2022-08-30