Reseberättelser The Hong Kong University of Science and Technology’s School of Business Ht

HKUST Ht22-1

Boende

De allra flesta utbytesstudenterna bor på campus i olika korridorsrum, de andra bor i Jockey hall vilket är en bit utanför. Personligen föredrar jag rummen på campus för att det blir en helt annan sammanhållning där. Jockey hall är visserligen nyare än många av korridorens och därför finare än de på campus.

Vi hade inte möjlighet att önska korridor eller välja om man vill ha en lokal- eller utbytesstudent att dela rummet med men nästan alla bodde med utbytesstudenter.
Själv var jag väldigt nervös över att dela rum med någon annan och inte kunna få någon ensamtid men detta var inget som helst problem när man väl var där.

På campus har de en mängd olika restauranger där de flesta äter samtliga måltider från. Vissa bodde i korridorer som hade kokplatta och kunde därför tillaga något eget men jag bodde i hall 1 och hade inget och fick därför köpa från restaurangerna/matsalarna för en rimlig peng.

Studier

Innan terminsstart skulle vi skicka in vilka kurser vi ville läsa och eventuella bevis på kurser som behövdes för att läsa dem. Själva registreringen sköts åt business studenter och många slapp därför den stressen. Om man dock inte får de kurser man ville så kommer man behöva registrera själv i efterhand och mecka lite med det.

Kurser jag läste:
MARK3220 - Marketing analytics (4 credits)
Första halvan av kursen är väldigt kvantitativ med repetition på regressionsanalyser och statistik. Andra halvan använder man dessa metoder i den faktiska marknadsföringsanalysen. Kursen har två prov, fyra inlämningar och man får betyg på engagemang.
En bra kurs som hade en bra lärare och rimlig arbetsbelastning.

MARK3620 - Marketing research (4 credits)
I kursen får man lära sig allt om hur du gör en marknadsföringsundersökning, från vad man ska undersöka till ett konkret förslag till företaget på hur man kan förbättra deras marknadsföring. Det är en kurs med mer arbetsbelastning än de andra jag har gjort. Tre prov (två räknas), individuell inlämning, gruppuppgift, obligatorisk närvaro och betyg på engagemang. Detta är dock kursen som jag lärt mig mest i för att man fick applicera allt man lärde sig i uppgifter, i synnerhet gruppuppgiften som sträckte sig under hela terminen.
Allt som allt en bra kurs men skulle inte rekommendera den om de andra kurserna du söker har väldigt hög arbetsbelastning.

ISDN1004 - Sketching (1 credit)
Kursen är en introduktion till produktdesign där man får lära sig sketcha föremål och människor för hand. Kursen har ett projekt och ett slutprov. Det är en mysig kurs med en härlig ung lärare. Rekommenderar starkt om man känner att man vill få någon kontrast till väldigt akademiska kurser.

COMP1021 - Introduction to computer science (3 credits)
Kursen är en introduktionskurs i Python. Den har två prov och tre inlämningar. Jag har aldrig gjort någon typ av programmering innan och upplevde att det kunde vara lite svårt ibland, speciellt med tidspress under proven. Man tar sig dock igenom den och det är kul att få lite förståelse för ämnet. Lärarna är väldigt hjälpsamma och har bra förståelse för vad som upplevs som svårt för studenterna.

SOSC1000G - Introduction to international relations
Introduktion i internationella relationer med stort fokus på Ukraina/Ryssland den här terminen. Kursen är intressant men läraren har en ganska grov brytning så hon kan ibland vara svårt att höra vad hon säger vilket gör att man fokuserar mer på att höra än förstå. Kursen har två prov, en individuell presentation, mindre popquizes och diskussioner. Den har lite högre arbetsbelastning än vad jag hade hoppats, i synnerhet om du måste läsa på inför föreläsningarna för att du inte kan så mycket bakgrundsinformation.

Campus

Campus är helt fantastiskt och är unikt i hur fint beläget det är. Skolan är stor och det finns en massvis olika aktiviteter att göra och alla är gratis. Själv var jag mycket på track-banan, gymmet, i poolen, spelade tennis och golf. De har även en frisör, banker, tandläkare, sjuksköterskor mm.

Det tar ca. 1 timme att åka in till stan kommunalt, ca. 20-30 minuter med bil. Detta tyckte vissa kunde vara lite segt mot slutet av terminen men majoriteten av gångerna så åker man med folk och då upplevde jag att man inte ens reflekterade över tiden det tog. Deras kommunaltrafik är också otroligt effektivt och smidigt. Tror aldrig jag väntade mer än 5 minuter på varken tunnelbana eller buss under min tid där. För att åka kommunalt behövs ett Octopus kort (kortet används också för att betala i affärer runt om i HK), denna kan man ha på mobilen via Octopus tourist appen eller köpa ett fysiskt. Jag rekommenderar att fråga vid olika tunnelbanestationer om att få ett temporary student octopus card för då kostar alla resor med tunnelbanan (MTR) hälften så mycket. Vissa kommer inte vilja ge ut ett sådant kort men vissa gör det så fortsätt fråga om du blir nekad först – man åker mycket tunnelbana så det är värt det!

Covid-19

Terminen började med tre dagar på karantänhotell och hade sedan medical surveillance i några dagar. Detta togs bort efter två månader ungefär och idag behövs endast ett snabbtest göras innan man kliver på flyget, ett pcr-test som görs på flygplatsen av personal när man landar och några dagar medical surveillance. Man måste använda munskydd enligt lag både inne och ute (förutom när man äter/dricker och tränar). Om man får covid när man är i HK (vilket jag fick) så får man åka till ett isoleringsboende i minst en vecka, tills man visar negativt på snabbtester.

Även fast deras rutiner och system för covid låter läskigt och väldigt extremt så va det inga problem när man väl var där. Jag var personligen väldigt nervös över att göra fel när jag kom dit men det ”värsta” som händer är egentligen att någon påminner en om att dra upp munskyddet eller liknande. Som det är nu så tycker jag inte att covid ska påverka ditt beslut om att åka på utbyte eller inte eftersom att allt rullade på som vanligt, men med munskydd på.

Med detta sagt…

HKUST är en fantastisk skola och ett utbyte i Hongkong är svårslaget. Om du får möjligheten att åka på utbyte till HK, eller annat land, ta den!!! Det är en otrolig möjlighet att få lära sig en massa om omvärlden och om sig själv + träffa massa, massa härliga utbytesstudenter från hela jorden. Du kommer inte ångra dig!

Ht19

HKUST är en av Asiens högst raknade business schools (https://join.ust.hk/hkustranking/), och det märks. Utbildningen är bra, studenterna är ambitiösa och skolan är häftig. Hong Kong är en otrolig stad och jag kan verkligen rekommendera dig att söka utbyte här!

Kursvalsprocessen – add-drop-period

Kursvalsprocessen började redan i slutet av juli, då du hade en vecka på dig att göra det första valet av dina kurser. OBS: förhandsbeskedsavdelningen på institutionen har stängt under sommaren, så det kan vara klokt att kolla innan om du kan tillgodoräkna dig en kurs eller inte. Dock kommer inte heller den slutgiltiga listan förrän detta datum, men den verkar inte förändra sig så mycket mellan åren. Efter att du gjort detta första val görs en lottning mellan alla utbytesstudenter i vilken ordning man kommer ansökas till kurserna. Jag måste ha hamnat väldigt långt ner på denna lista, så jag när jag kom fram till HKUST inte hade blivit antagen till en enda av de kurser jag sökt (jag hade blivit ”waitlisted” på alla). Då fick jag lite lätt panik – kommer jag inte få läsa en enda av de kurser jag sökt? Men oroa dig inte! Under den så kallade ”add-drop-perioden” som de två första veckorna består av kan du ändå gå på de kurser du anser vara intressanta.

Mina tips är: Försök och etablera en relation med professorn, visa att du är engagerad och verkligen vill läsa kursen och skicka några mail, så brukar professorn kunna trolla fram en plats till dig. Det gäller bara att vara ihärdig! Professorn har mycket makt själv över vilka studenter hen vill ha på sin kurs, så det finns även möjlighet att få ta MBA-kurser om du har en riktigt bra motivering.

Kursupplägget

Kursupplägget skiljer sig rätt mycket kurser emellan. Vissa kurser hänger väldigt mycket på grupparbeten, medan andra är individuella. Vissa kurser är interaktiva med läraren, medan andra bygger mer på att det bara är läraren som pratar. Konsekvent kan väl sägas att tentorna fokuserar mer på att kunna sakkunskap snarare än att göra analytiska utsvävningar som är vanligare vid UU. Generellt kan man säga att undervisningen håller hög nivå. Bra att veta är att de högsta betygen är normalfördelade, och alla vill ha dem. Detta gör att folk pluggar väldigt mycket, men inte på ett sätt som påverkade min upplevelse av utbildningen. På HKUST är alla kurser på engelska, så det sker ingen uppdelning mellan heltidsstuderande och utbytesstudenter sker.

De kurser jag tog var:

 • ACCT 3030 Intermediate Financial Accounting for Non-Accounting Majors (FEK C) En fortsättning på redovisningskursen från Fek A, med inslag av finansiering (kursen inriktar sig främst på finance-majors som vill kunna analysera finansiella rapporter.) Fokus ligger på IFRS-regelverket. Har man läst redovisningsrätt på T5 som jurist är det rätt likt svenska K3-reglerna. Föreläsningarna gick mest ut på att läraren läste från Powerpointen, så man klarade sig bra med att läsa de på distans (OBS kan såklart variera mellan lärare). Två tentor, en mid-term och en final och löpande miniläxor på bokens kapitel. Har du dock inte läst redovisningsrätt eller innan kan denna kursen nog ses som ganska krävande.
 • MGMT 3140 Negotiation (FEK C) En kurs jag rekommenderar starkt! Professorn Stephen Nason har utsetts till HKUST bästa lärare och håller i förhandlingskurser på HKUST EMBA-program (som är ett av världens bästa). Han håller också denna kurs i förhandling! Mycket hands on-övningar med rollspel från Harvards Program on Negotiation i princip varje vecka (där man tävlar mot varandra i klassen att få det bästa förhandlingsresultatet), med uppföljande feedback och föreläsning om de områden vi berört i rollspelen. Otroligt lärorik kurs, med tips även om vardagliga förhandlingssituationer (typ löneanspråk, hyreskontrakt). OBS: Mycket populär! Läs min del om add-drop för tips.
 • MGMT 4250 Management Consulting (FEK C) Den köttigaste kursen jag tog på HKUST, och kanske på hela programmet? Kursen går i huvudsak ut på att ett riktigt företag ger en grupp ett problem, som man ska lösa och presentera som en managementkonsult. Läraren är gammal managementkonsult själv, som leder denna kurs på deltid samtidigt som han driver en start-up. Fokus i kursen är på att strukturera problem och lösningar och lära sig att presentera det övertygande. Rekommenderas enbart om du är intresserad av en karriär inom Management consulting, då den är väldigt tidskrävande. Å andra sidan är de studenter som tar den mycket ambitiösa, så man får väldigt bra och smarta vänner och framtida kontakter genom de grupparbeten man gör. Examineras genom presentationer löpande (en per vecka) där man ska utveckla hur arbetet med caset utvecklas, samt den stora presentationen för klienten i slutet av terminen.
 • COMP 1022Q Introduction to Computing with Excel VBA (ej Fek C) En introduktionskurs till Excel och VBA-programmering. Föreläsningar och labbar där de betygsatta uppgifterna gås igenom steg för steg. Dessa labbar även tillgängliga online, så du måste inte gå på den fysiska labben. Om du kommer komma i kontakt med excel i ditt arbetsliv och vill fylla ut dina kurser kan jag verkligen rekommendera denna. Professor Rossiter har även han vunnit pris för sin pedagogik, och föreläsningarna är mycket bra om du vill slipa på dina Excel- och VBA-kunskaper. Fokus på kursen ligger dock på VBA-programmering, men då de är så tätt sammankopplade lär du dig också Excel genom detta. Det finns också en kurs i Python som har ett liknande upplägg om du tycker VBA inte passar dig. Examineras med labbar som görs löpande individuellt, en mid-term och en final. På tentorna fick du ha med dig alla böcker, anteckningar och Powerpoints du kan bära.

Boende

Universitetet erbjuder boende till alla utbytesstudenter. Då Hong Kong är världens dyraste stad att hyra lägenhet i, så är detta mycket uppskattat. Hyran ligger på 8000 HKD för hela vistelsen, som betalas i förväg. Rummen delas med en annan student, utbytes- eller local. Beroende på vilken hall du hamnar i får du också dela toalett och dusch med fyra andra eller med hela korridoren. Du har två val vad gäller rummet, då du kan önska att få bo på campus eller i Jockey Club Halls. Fördelen med att bo på campus är att du har betydligt närmare till lektioner och alla faciliteter på campus. Jockey Club Halls ligger i Tseung Kwan O, vilket är nära till MTR och gör det enklare och mer tillgängligt att nå downtown HK. Shuttle bussar går mellan JCH och campus, men de går bara en gång i timman. JCH är också nybyggt, medans vissa av hallsen på campus byggdes 1991 och då är rätt slitna. Utsikten är dock otrolig!

Livet på campus

HKUST campus ligger vackert vid vattnet i Clear Water Bay, en bit utanför Hong Kong. För att ta sig in till ”stan” måste du ta en minibuss och sedan MTR. Räkna med att det tar 45-60 minuter beroende på vart du ska och hur lång kö det är till bussen. På campus finns allt du behöver: stora bibliotek med otrolig utsikt över vattnet (kan dock bli fullt snabbt), gym och sportanläggningar (tennis, squash, badminton, swimmingpool, golf, fotboll, basket), matbutik, typ tre bankkontor, frisör, ett flertal restauranger. Alkohol är ”förbjudet” på campus, men det finns områden där det dricks ändå och det säljs i butiken så är inte särskilt hårt efterföljt. Dock sker den absoluta majoriteten av festandet i stan. En taxi från Lai Kwai Fong (festområdet i Central) till HKUST kostar runt 200 HKD.

Välkomnandet

Hela processen inför att jag skulle åka på utbyte kändes väldigt uppstyrd och lätthanterlig. Skolan sköter om allt det praktiska vad gäller visumansökan och allt du behöver göra är att fylla i några dokument, samt buda över din visumansökan till Hong Kong. När man väl kom fram till Hong Kong gick det en shuttle bus från flygplatsen till campus, mycket smidigt. Denna buss går bara under vissa dagar dock, och det annonseras inte förrän under sommaren så det kan vara svårt att timea in det med flyget om man bokar långt i förväg. Det är annars lätt att ta sig till campus med taxi. Vad gäller introduktionsaktiviteter arrangerar skolan ett antal aktiviteter och ger dig en buddy, men det är skolan som arrangerar dem och de är väl kanske inte de roligaste om man har recceveckan i Uppsala som utgångspunkt. Det faktum att man bor på campus tillsammans gör det dock rätt enkelt att träffa andra studenter ändå! Bussturer gick från campus till IKEA så att du kunde köpa sängkläder och annat du behöver till rummet. Antalet aktiviteter för utländska studenter var inte jättemycket som arrangerades på campus, men vet att de som är sportintresserade gick med i de olika sportklubbar som fanns. Omhändertagande från skolan: Överlag måste jag säga att HKUST kändes som en professionell organisation och universitet som verkligen bryr sig om sitt internationella anseende. Som ni kanske vet så befann jag mig i Hong Kong under protesthösten 2019, och när de andra universiteten ockuperades och undervisningen ställdes in bistod skolan med shuttlebussar till flygplatsen under flera dagar gratis, och lät även oss utbytesstudenter bo på lyxhotell under flera dagar trots att våran skola inte var i fara alls.

Ekonomi

Hyran för boendet är 8000 HKD för hela terminen, och betalas i förväg. Detta innebär att du har hela CSN att spendera under månaderna, vilket jag tycker man klarar sig på. Det finns små möjligheter att laga mat, men maten i kantinerna på campus kostar runt 25-40 HKD. I stan skulle jag säga att restaurangerna har svenska priser. Utelivet kan vara rätt dyrt, men du kommer lära känna ”Club 7-11” om du är på det humöret. (Hong Kong är världens mest 7-11-täta stad och där kan du köpa allt du behöver). Ska du resa mycket (Hong Kong ligger perfekt för att utforska Asien, med billiga flyg) kan merkostnadslån absolut vara en god idé. Tänk på att du bara är försäkrad i Hong Kong och Kina via Uppsala, så extra reseförsäkring måste köpas till om du ska lämna. Ska du resa mycket kan HKUST försäkring vara bra, då den för 1000 HKD ger dig skydd över hela världen under din vistelse. (Denna är obligatorisk för alla förutom för svenska studenter typ)

Allmänt om Hong Kong

Hong Kong är en fantastisk stad och jag kan verkligen starkt rekommendera alla att åka hit. Ena sekunden kan du sitta på en liten lokal restaurang och äta michelin-mat för 25 HKD och sen befinna dig mitt i ett av världens finansiella centrum med allt som det för med sig. Du kan också välja om du vill ha storstadsliv eller åka ut med en buss i 30 minuter för att kunna gå på fantastiska hiker eller hänga på en nice strand. Eller så tar du en båt i 45 minuter och hamnar på en ö med gamla fiskebyar. Tröttnar du på stan kan du ta dig runt i Asien billigt och enkelt. Hong Kong har allt på en kompakt yta och det gör det till en unik stad i Asien. En stor fördel är också att engelska är ett ”officiellt” språk, vilket gör det betydligt mer lättillgängligt än andra städer i Asien. Med detta sagt pratar inte alla engelska, men ofta löser det sig väldigt bra ändå.

PRAKTISKA TIPS

 • Flyg: Jag bokade biljett med SAS Ungdom via Köpenhamn och betalade 3200 kr tur och retur. De biljetterna är dock begränsade så boka i tid!
 • För visumansökan behövs en passbild. Be att få denna bilden även digitalt och skriv ut ett gäng på vanligt fotopapper hos en fotobutik – du kommer behöva ge ut ett gäng bilder till olika dokument och kort i Hong Kong.
 • Betalningar sker mycket via kontanter eller det så kallade Octupus-kortet. Detta skaffar du enklast på flygplatsen när du kommer, då du behöver detta för att kunna ta dig runt i kollektivtrafiken.
 • Mobilabonnemang: jag beställde abonnemanget Birdie, som var billigt och smidigt (sim-kortet kunde plockas upp på flygplatsen). Du betalar med ditt Visa-kort. Det går också att använda sig av kontantkort, men kan vara lite krångligt att fylla på det varje månad.
 • Paraply är bra under tyfon-perioderna (mars-september), då det kan komma korta men intensiva skurar.
 • Betalningar: Jag använde mig av Revolut för att slippa betala uttagsavgifter i bankomater. Det är också möjligt att skaffa ett konto i en Hong Kong-bank om man hellre vill det, det är gratis. Bankkontor finns på campus.
 • Ta kontakt med Handelskammarens Young Professionals-nätverk. De har intressanta events och AW:s där du kan knyta kontakter med folk som inte bara är studenter och har koll på arbetsmarknaden som svensk i Hong Kong och Asien. Jag fick mycket tips från http://hkuststudyabroad.blogspot.com/ även om den inte är helt uppdaterad. 

Jag hoppas att denna reserapport har hjälpt dig lite i ditt val av utbytesort. Vad det än blir – att åka på utbyte är en fantastisk upplevelse som jag tycker alla borde göra! Lycka till!

Ht18

Under utbytet läste jag fyra kurser som gick under Fek C och en kurs i valfritt ämne parallellt. Några veckor innan utbytet började skickade man in vilka kurser man ville läsa, universitetet verkade lotta vilka som fick plats så vissa kom in på alla sina kurser medan andra bara fick en. Under de två första veckor var det add/drop period där man kunde testa på och byta ut sina kurser väldigt smidigt om man pratade med professorerna. Studierna Den stora skillnaden mot att studera i Uppsala är att man läser flera kurser parallellt samt att de lägger större vikt på grupparbeten och individuella inlämningar istället för omfattande tentor. Arbetsbördan var likvärdig med hemma men mer utspridd på hela terminen, vilket jag tyckte var väldigt skönt då det blev omöjligt att prokrastinera om man skulle klara sig. Jag tyckte även att det kändes bra att läsa fem kurser samtidigt då det gav bra variation när man pluggade.

Kurserna jag läste

 • ACCT 3030 - Intermediate Financial Accounting For Non-Accounting Majors En kurs inom redovisning som var svår men intressant. Det var fyra små inlämningar och en stor tenta. Rekommenderar inte denna kurs om man inte är väldigt intresserad av redovisning då arbetsbördan var hög.
 • ACCT 4510 - Auditing En bra kurs som är perfekt om man är intresserad av att börja jobba inom revision. Man fick insyn i hur revisorer jobbar och lärde sig att bli bra på “revisions case” vilket är perfekt om man har kommande intervjuer för revisionsjobb. Kursen hade två medelstora tentor och en gruppuppgift som var enkel att genomföra. Kan rekommendera denna kurs.
 • FINA 3103 - Intermediate investments Finanskurs som var lite som en fortsättning på finansieringen vi läser i Uppsala men mer utförlig och avancerad. Professorn var väldigt duktig och bra på att föreläsa vilket gjorde att kursen var ganska lätt att ta till sig. Det krävdes ändå många timmar för att klara den här kursen på grund av inlämningar och att man var tvungen att närvara på föreläsningarna. Kan rekommendera denna om man är intresserad av portföljteori och liknande
 • FINA 4303 - Fixed income securities En kurs om obligationer och andra värdepapper. Det var väldigt mycket beräkningar i denna kurs så om man inte gillar matte välj absolut inte denna. Det var intressant att få bättre kolla på obligationsmarknaden och beräkningarna bakom nyckeltalen bakom. VI fick även göra ett grupparbete om gröna obligationer i Asien vilket var väldigt intressant. Kan rekommendera denna, enkel om man är bra kvantitativt lagd.
 • COMP 1022Q - Introduction to computing with Excel VBA Kurs inom hur man programmerar med VBA i excel. Väldigt lärorik kurs med en grym lärare från England. Kursen börjar med att gå igenom grunderna i Excel för att sedan gå in på programmering andra halvan. Antagligen den kurs som kommer vara mest användbar inför arbetslivet. Kan rekommendera starkt om man inte har så mycket erfarenhet av excel. För mig var den här lite för enkel, så om man är datakunnig kan jag rekommendera att söka sig till någon svårare datakurs.

Mottagande

Första veckan åkte man ut med de andra utbytesstudenterna och faddrarna på en utflykt. Sen hade de arrangerat in flera introduktionsevenemang och liknande men det deltog jag inte på. Studentkorridoren man bodde i arrangerade också mycket evenemang om man ville delta. De marknadsför även många olika föreningar på skolan som man kunde gå med i om man ville knyta nya kontakter.

Boende

Jag bodde på campus i ett litet rum (ca 12 kvm) med en rumskompis, som jag blev tilldelad från universitetet. Man delade dusch och badrum med ett helt våningsplan vilket var lite jobbigt vissa stressiga morgnar men för det mesta funkade det smidigt. Kök fanns inte, men det var inga problem eftersom att billiga restauranger fanns på ca fem minuters gångavstånd.

Ekonomi

Bostadskostnaden låg på ungefär 10 000 kr för hela terminen vilket var extremt bra. Eftersom att kök inte fanns gick det en hel del pengar på att äta mat ute, men oftast åt vi i skolmatsalen där en måltid kostade ungefär 50 kronor. Att åka kommunaltrafik/taxi in till staden var billigt, men när man väl var inne på Hong Kong ön så var priserna dyrare än hemma i Sverige. Jag klarade mig ganska precis på bidraget och utökat lån för terminen (exklusive resor).

Fritid

Skolan hade bra idrottsanläggningar med tennisbanor, squash, simhallar, fotbollsplan och basketplan, som man kunde boka väldigt enkelt med en app. Så det var enkelt att hålla igång med träningen. Det fanns även otroligt mycket att hitta på i Hong Kong så man var aldrig rastlös. Det fanns väldigt många bra hikes man kunde gå på om man åkte en bit från universitetet. Deras restauranger och rooftop barer är även grymma att besöka under kvällstid för att se Hong Kongs skyline. Om man vill ut och resa finns många roliga ställen att flyga till för ett bra pris. Man kan även se till att bara ha föreläsningar under tisdag-torsdag vilket gör att man kan åka iväg på många weekendresor utan att det går ut över skolan. Jag är grymt nöjd över min termin i Hong Kong då studierna höll riktigt hög nivå, det var en fantastisk stad med mycket att hitta på, stor internationell prägel på skolan med många utbytesstudenter och till sist för att det var så enkelt att ta sig till andra länder om man vill ut och resa!

Ht17

Mottagande

Jag fick två buddys, den ena var tilldelad av UST och den andra av business school. Ingen mötte upp mig på flygplatsen men jag sprang på några svenskar som också skulle till HKUST och vi tog taxi tillsammans. Skolan erbjuder även transport från flygplatsen till skolan men det måste bokas i förväg, det är även väldigt lätt att åka till UST från flygplatsen kommunalt. Det är väldigt enkelt att ta sig runt i Hong Kong, man använder sig av ett Octopus kort som man fyller på med pengar. Detta kan du även använda i matbutiker och på 7eleven bland annat. Om du ska ta taxi så är det viktigt att ha med sig kontanter då de inte tar kort. Vi hade även två utflykter, en med Business School och en för alla. Skolan anordnar även många andra events i början, bland annat en geo tour och en dimsum night.

Studier

I Hong Kong läser man fyra eller fem kurser samtidigt istället för en i taget, jag föredrar vårt system i Sverige då det blir väldigt stressigt att läsa så många kurser samtidigt. Den största skillnaden är att man ofta har flera inlämningstillfällen under terminen, ibland så ofta som en gång i veckan. Man är dessutom ledig de tre sista veckorna för att plugga till final exams. Jag valde att läsa tre kurser som räknas in i Fek C och en kurs på grund nivå. De två första veckorna är en ”add and drop” period vilket innebär att du får prova på olika kurser innan du måste bestämma dig, det kan dock vara bra att lösa det så fort som möjligt då platserna tar slut väldigt fort. Arbetsbelastningen var högre än i Sverige, speciellt med tanke på att man i vissa kurser bedömdes efter hur de andra studenterna presterat. Kontakten med läraren berodde på storleken på klassen, om det var en väldigt liten klass så pratade man mer med läraren och vissa kurser hade även obligatorisk närvaro. Det var svårt men lärorikt. Det fanns ett stort bibliotek som var öppet dygnet runt med tillgång till datorer, det fanns även diverse datorlabb.

 • Derivative Securities (FINA3203)- Kursen handlar om derivatinstrument och hur man värderar, köper och använder dessa för tradingstrategier. Denna kursen var den jag tyckte var absolut svårast. Under kursens gång fick vi fem inlämningsuppgifter och vi bedömdes även efter en midterm och en final exam. Läraren filmade föreläsningarna så man behövde ej gå på de utan kunde kolla ikapp i efterhand.
 • Behavioural Finance (FINA4929J)- Jag tyckte att den kursen var mest intressant. Den handlar om marknaden och huruvida effektiva marknadshypotesen stämde och huruvida olika teorier kunde förklara aktörers beteenden på marknaden som avvek från den effektiva marknadshypotesen. I kursen så bedömdes man efter ett grupparbete och en final exam som var väldigt lätt.
 • Banking and Financial Intermediation (FINA4503)- Denna kursen handlade om banker och hur de fungerar som institutioner. Det var inte obligatorisk närvaro men Powerpointen innehöll inte så mycket information utan man var tvungen att gå på föreläsningarna för att skriva ner det läraren sa. Betygen sattes efter prestationen på tre inlämningar, en midterm och en final exam.
 • Business Intelligence in a Contemporary Society (RMBI1020)- Denna kursen var på grund nivå och var väldigt lärorik. Man jobbar mycket i excel och var den kurs som jag tror att jag kommer att ha störst nytta av i arbetslivet. Examinationen bestod 10 inlämningar i excel, ett grupparbete, en midterm och en final exam.

Ekonomi

Maten är otroligt billig i Hong Kong, vi betalade 20 kr för middag på campus ”restaurangen” Seafront. Det går ändå åt en del pengar på saker man inte tänker på, som taxi, spendera tid i staden och resor.

Boende

Jag rekommenderar definitivt att man bor på campus då hyrorna i Hong Kong är bland de högsta i världen. Att hyra ett rum på campus som du delar med en annan person kostar 10 000 hkd (cirka 10 500 kr). Det finns 9 halls. Hall 1 – 5 är äldre och inte lika fräscha, man måste dessutom dela badrum med 25 andra studenter. Hall 7 – 9 är mycket fräschare men är svåra att få, som utbytesstudent måste man önska att bo med en local/international, jag och min rumskompis var den enda som bodde i Hall 8 med en annan utbytesstudent. De flesta rekommenderar att man väljer att bo med en annan utbytesstudent men jag tycker inte att det spelar någon roll, det kan vara skönt i början men sedan hittar de flesta ändå sina egna kompisar.

På campus finns McDonalds, Subway, Starbucks, Abeenezer’s (indisk kedja), 2 stora matsalar, en dimsum restaurang och Seafront. Något för alla. Maten är dock inte jättegod i Hong Kong men man vänjer sig och hittar sånt man tycker om efter ett tag. Jag är vegetarian och det var svårt att hitta mat som inte innehöll kött, då Hong Kong importerar grönsaker vilket gör det väldigt dyrt. Det gick dock, och vi gjorde en vegetarisk grupp som gick ut och åt på vegetariska restauranger. Det fanns även olika klubbar, allt ifrån löpning, till vattenpolo till pingis till film och dansklubbar. Man kan gå med och gå på träningen ibland men vill man vara med i laget så är det mer krävande, då måste man i princip gå på alla träningar.

På campus finns även en frisörsalong, en souvenirbutik, tre banker, en fotbollsplan, en löparbana, två pooler och fantastiska vyer. Man behöver i princip aldrig åka därifrån. Hong Kong University of Science and Technology ligger ungefär 50 minuter från centrala Hong Kong. För att komma in till staden så tar man buss från UST till den närmsta tågstationen Hang Hau för att sedan ta tåget till Central/Causeway bay/Wan Chai. Vi tog dock ofta taxi då det är väldigt billigt. Det kostar ungefär 50 hkd per person om man är fyra som delar.

Hong Kong

Efter en termin i Hong Kong har det blivit en av mina favoritstäder. Hong Kong är den perfekta blandningen mellan nytt och gammalt, och asiatiskt och västerländskt. Det är en kulturkrock men en relativt liten med tanke på att det är Asien. Hong Kong är uppdelad i två områden, Kowloon och Hong Kong Island. Det finns mycket att göra i Hong Kong. Det är vanligt att hikea på helgerna, två populära hikes är Dragon’s back och Lion’s rock. På tisdagar så är det Taco Tuesday och då går många utbytesstudenter till Loco Gringo och äter tacos. På onsdagar går de flesta expats och utbytesstudenterna till Happy Valley för att kolla horserace. Det finns även en populär ”restaurang” som heter Wan Chai med obegränsad mat och dryck för 60 hkd. Efter att ha bott i Hong Kong i fyra månader så kan jag inte säga att jag sett allt som finns att se i Hong Kong.

Helhetsintryck

Hong Kong är en otrolig som ligger väldigt bra till i Asien. Det är lätt att åka till andra länder i Asien och det var många som åkte till fem-sex länder under terminen.

Den här terminen har var den bästa i hela mitt liv. Jag har fått vänner för livet och har lärt mig otroligt mycket om Hong Kong och fått vänner från hela världen. Jag rekommenderar alla som får chansen att åka på utbyte och Hong Kong är ett fantastiskt val. 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-01-19