Reseberättelse The Hong Kong University of Science and Technology’s School of Business Vt
Vt22
Under min utbytestermin studerade jag vid The Hong Kong University of Science and Technology (HKUST). HKUST är bland Asiens topp-rankade universitet och är främst kända för deras finans och ingenjörsutbildningar som är topprankade.
Kursurvalsprocessen
HKUST använder sig utav ”add-drop period” systemet där du efter du valt dina kurser vid kursstart får två ”prövningsveckor” för att avgöra om kursen passar dig. Under denna period kan du lägga till och ta bort kurser. Det är ingen självklarhet att du får plats på de kurser du sökt. Många kurser har hög efterfrågan och inte så många platser. Tips är att maila läraren och visa att du verkligen vill läsa kursen. Olikt här i Sverige så kan läraren fixa in dig även om det skulle vara fullt om du lyckats göra ett gott intryck.
Kursupplägget
Undervisningarna skiljer sig väldigt mycket från Sverige. Främst så är klasserna betydligt mindre (cirka 50 personer per klass), vilket gör att professorerna skapar en mer personlig relation till sina studenter. Eftersom jag var i Hong Kong under covid-tider så skedde all undervisning via Zoom. Trotts detta märkte jag tydligt hur studenter överlag var mer engagerade under undervisningarna och diskussioner mellan professorer och studenter skedde i en mycket större utsträckning än i Sverige. Detta har förmodligen också att göra med att en del av ditt betyg grundas på hur aktiv du är i klassrummet.
Undervisningen höll en väldigt hög nivå och lektionerna var bland de mer intressanta jag tagit. Kurserna jag tog fokuserade mycket på att jobba med olika ”real-life cases” snarare än att endast gå igenom kurslitteraturen. Betygen grundas främst på dina mid-terms och finals. Jag fann det lite svårt att studera till dessa eftersom man inte får några gamla tentor att träna på eller mycket kurslitteratur. Det gäller att verkligen hänga med på lektionerna istället. Trotts att kurserna kändes mycket mer avancerade och kämpiga än vad jag läst innan så tyckte jag att det var relativt enkelt att få bra betyg jämfört med Sverige.
De kurser jag läste var:
- Venture Capital Finansing (FEK C):
En mycket intressant kurs. En del matte men inte på någon supersvår nivå. Om du är intresserad av start-ups och venture capital så rekommenderar jag denna kurs starkt då den är väldigt nischad och läraren är väldigt bra. Under lektionen går du igenom flera cases som ni tillsammans analyserar. Betyg grundas på mid-terms, finals och två läxor.
- Intermediate Investments (FEK C):
Denna kurs var enligt mig väldigt svår. I efterhand önskar jag att jag aldrig tog den. Under add-drop perioden tyckte jag inte den verkade allt för svår men matten blev riktigt kämpig längre in i kursen. Är du bekväm med avancerad finans-matte så bör det inte vara något problem men för mig blev denna för mycket. Om du skulle klara den behövde du verkligen studera mycket, vilket inte man kanske ville prioritera när man är på utbyte. Läraren däremot var otroligt rolig och snäll.
- Negotiation (FEK C):
Denna kurs rekommenderar jag starkt. I denna kurs lär du dig förhandlingstekniker som verkligen känns användbara. Det gällde att vara aktiv under lektionerna och sedan grundas ditt betyg även på två uppsatser. Överlag behövde du inte lägga ner mycket energi på kursen, vilket jag tyckte var skönt då de andra kurser jag valt krävde mer plugg.
- Mergers, Acquisitions and Corporate Restructuring (FEK C):
I denna kurs hade jag samma lärare som i Venture Capital kursen och denna hade liknande upplägg. Väldigt intressant kurs och lärorik om du är intresserad av en karriär inom Investment banking. Bra med denna kurs tycker jag var att man verkligen fick ”hands-on” erfarenhet med M&A då vi gick igenom så många cases och hade ett projekt inom detta. Något som jag verkligen känner förberedde mig för min framtida karriär.
Välkomnandet
Eftersom jag var i Hong Kong under Corona så var det inga större arrangemang med välkomnandet eftersom staden hade restriktioner. Vi utbytesstudenter hade dock tidigt startat en egen gruppchatt där vi anordnade träffar ihop direkt, så det var inget problem att hitta vänner.
Boende
Campus är lokaliserat cirka en timme utanför stadskärnan precis vid havet. Det är otroligt vackert där. Campus är väldigt stort och här finns massa restauranger, träningsanläggningar mm. Vi fick bo i korridorsrum. Detta var kanske inte det roligaste stället man bott på men det funkar. Det var väldigt billigt i alla fall. Betalde cirka 12000 SEK för en hel termin och med tanke på att Hong Kong är världens dyraste stad att bo i så var detta ett väldigt bra pris.
Ekonomi
Boendet som jag nämnde var billigt och betalades i förväg. Det tillkom även kostnader för visa-ansökan, flygbiljetter mm. Min främsta kostnad var de två veckor jag behövde spendera på karantänhotell innan jag fick komma in i Hong Kong. Dessa blev dyrare än boendet för hela terminen. Priserna i staden skulle jag säga var ungefär samma som i Stockholm. Många tyckte det var väldigt dyrt men tror att vi i Sverige redan har rätt så dyra priser så var väl ungefär samma. CSN klarade du dig bra på, men du spenderade mycket mer pengar än hemma eftersom du gjorde saker hela tiden. Mat kunde du inte laga där utan du behövde äta ute till varje måltid. På campus var dock priserna billiga så det var okej.
Fritid
Eftersom Hong Kong hade som mest restriktioner när jag var där kan man säga att jag kanske valde en dålig tidpunkt för att åka dit, men jag hade hur kul som helst ändå. Skulle säga att även om det var en del som jag ej kunde göra pga. restriktionerna så fick jag i stället göra mycket annat som man annars kanske ej hade gjort. Inget arrangerades av universitetet pga. restriktionerna men vi utbytesstudenter anordnade campingturer och hikes (vilket är vanligt i Hong Kong), vi åkte till små fiskebyar, var på rooftops, marknader, restauranger, paddlade kajak mm. Jag fick många vänner från alla möjliga olika delar av världen.
Hong Kong som stad var helt fantastisk och jag tänker definitivt åka tillbaka dit så snart jag kan. Det var verkligen en stad full av kontraster med mycket natur, lyx och fattigdom, både modernt och förfallet. Jag rekommenderar även att under ditt utbyte resa till ett ej västerländskt land. Du kommer att vara utanför din comfort-zone ofta men också utvecklas som person mycket och få nya perspektiv på livet.
Vt19 - 1
Jag var en av de två Uppsalaekonomer som reste till Hong Kong för att läsa på The Hong Kong University of Science and Technology. Terminen i Hong Kong motsvarade termin 5 av 6 inom Ekonomie kandidatprogrammet. Jag läste 15 HP C-kurser samt 15 poäng biämne. Resterande 15 HP Fek C (uppsatsen) samt 15 HP biämne kommer jag att läsa nu till hösten.
Mottagande
Mottagandet var väl organiserat. Redan innan ankomst hade man fått tydliga instruktioner för hur incheckningen på plats skulle gå till. Vi blev upphämtade av en skyttelbuss som körde oss till Campus. Väl där var det enkelt att lokalisera vart man skulle bo och hur man skulle checka in. Därefter anordnades det även en tur till IKEA för att köpa diverse nödvändigheter såsom sängkläder med mera. Det anordnades även diverse sociala aktiviteter för att hjälpa oss vilsna utbytesstudenter att hitta rätt i tillvaron.
Boende
Här har man egentligen tre alternativ. Bo på campus (vilket jag gjorde), bo på Jockey Club (även kallat TKO, då platsen heter Tseung Kwan O), eller fixa eget boende. Jag skulle rekommendera antingen campus eller TKO. Detta då de är väldigt billiga. Jag betalade ungefär 10 000 för boendet, totalt, vilket är väldigt billigt med tanke på fastighetspriserna i Hong Kong. Valet mellan campus och TKO är en trade-off. TKO ligger närmare stan, kanske 25-30 minuter till Central på Hong Kong ön, medans det från campus tar nästan 50 minuter. För att ta dig till Central från Campus behövs 1 buss samt ett tunnelbanebyte. Fördelen med Campus är att det är närmare till skolan samt alla de sociala aktiviteterna som sker där. Kan även lägga till att Campuset är väldigt naturskönt samt har allt man behöver. Gym, restauranger, bankomater med mera finns på plats. Så närhet till stan vägs emot närhet till campus.
Jag bodde i Hall 2 (tilldelas slumpmässigt), precis vid vattnet. Det kändes lite som att bo på ett ganska sjaskigt Hostel. Man bor tillsammans med en roommate, om man inte har tur och får ett rum för sig själv förstås, vilket vissa fick. Jag hade dock turen att hamna med en lugn, städad indier som var där på utbyte från NUS i Singapore. Rummet är väldigt spartanskt, med en säng, ett skrivbord, en stol, en bokhylla samt en garderob. Allt man behövs finns dock, utom hygienartiklarna som inhandlades på IKEA. Toaletterna rengörs en gång om dagen men är trots detta ganska sunkiga (Man delar dem med sin korridor på 20-30 personer). Duschar gör man i duschkabiner. Överlag tycker jag ändå boendet är bra, sett till vad man betalar.
Ekonomi
Jag tror att man kan klara sig på endast det ordinarie CSN-lånet om man bara vill vara på campus och softa. Vill man dock dricka öl och drinkar på Lan Kwai Fong samt resa runt Asien (du kommer att ha tid till detta om du inte väljer för tuffa kurser) blir det desto dyrare. Men att gå runt borde inte vara några problem, så oroa er inte för detta. Mat på campus kostar ca 25-50 HKD. Man har endast Micro att tillgå, så de flesta äter ute. Inne på stan är det dock dyrare. Framför allt om man ska ha benfri västerländsk mat (benfri mat är en lyx, glöm filén!). Vegetariskt kan också vara en komplicerad historia. Men min indiska roommate var vegetarian och det verkade fungera för honom.
Studier
Kursvalsprocessen var onödigt komplicerat. Man får tydliga instruktioner för hur man ska göra, men upplever trots detta att det är svårt att förstå vad man ska göra. Det finns lyckligtvis god support och processen löser sig alltid till slut, även om man kanske inte får alla de kurserna som man ville ha från början. Om man dock verkligen behöver en kurs så tror jag dock att de fixar en plats åt dig, så var inte orolig över detta. Gå och snacka med lärarna till kursen om det är någonting du verkligen vill läsa. Själva undervisningen höll väldigt hög klass. Jag tror att fyra av fem av de lärare som jag hade, hade studerat på toppuniversitet i USA. Detta gjorde att de talade väldigt bra engelska samt var oerhört kompetenta inom sina områden. Ofta hade de även kompletterat detta med faktisk näringslivserfarenhet, vilket inte sällan leder till relevanta anekdoter från deras egna yrkesliv. Vidare ledde detta till att man kom nära det lokala näringslivet genom bland annat gästföreläsningar. I en kurs så hade vi exempelvis en Goldman Sachs direktör som gästföreläsare, som pratade om karriärvägar inom Investment Bankning, vilket uppskattades av många.
Jag läste följande kurser:
- ISOM 2700 – Operations Management ISOM 2700. Behandlar grundläggande koncept inom Operations Management, vilket kan utgöra ett intressant, mer praktiskt komplement till ekonomistyrningskursen, speciellt om man vill jobba inom industri i framtiden. Går igenom bland annat: lagerhållning, processflöden, supply chain samt lean manufacturing. Ganska enkla koncept med en mysig lärare (jag hade Ronald Lao). Dock tester varje vecka, midterm, final. Så man måste kontinuerligt hänga med på denna kurs.
- Financial Statement Analysis ACCT 4020. Riktigt intressant kurs om man är intresserat av företagsredovisning (inte den löpande redovisningen, utan snarare boksluten). Syftet med kursen är att ge studenten en ökad förståelse för informationen som finns att hämta i årsboksluten, samt hur denna information kan användas för att göra sunda investeringsbeslut. Boken går igenom både kvalitativa såväl som kvantitativa metoder för företagsanalys. Kursen examineras löpande genom gruppinlämningar samt redovisningar. Kursen avslutas med ett stort grupparbete där man ska bygga en enklare tradingalgoritm samt analysera ett företags räkenskaper. Vi analyserade General Motors. Mycket arbete, men finns intresset där är det definitivt en bra kurs. Läraren var mycket kompetent och hade tidigare jobbat på Blackrock, så han visste vad han snackade om.
- FINA 3103 – Intermediate Investments Väldigt lik finansieringen i Uppsala. Dock lite mer riktat mod verkligheten, med praktiska exempel. Ganska mycket matte, om än relativt simpel sådan. Man får dessutom ha en egentillverkad formelsamling med sig på tentorna, så man behöver inte memorera någonting. Del 2 i kursen tyckte jag var väldigt bra. Där tar han bland annat upp saker som beteendeekonomi samt övriga saker som gör att den effektiva marknadshypotesen kan ifrågasättas (samt bevis på händelser som motsäger EHM), samt även hur man kan sätta upp trading strategier för att utnyttja teorins påstådda tillkortakommanden. Detta är en tankeväckande del av kursen om man är intresserad utav trading. En midterm, några inlämningsuppgifter samt en final. Läraren, en indier med ett namn jag ej kommer ihåg, var fullständigt brilliant.
- MGMT 4220 – Entrepreneurship and Small Business Studies Bra kurs, bästa läraren jag haft. Kursen är väldigt praktiskt upplagt och bygger på aktivt deltagande, även om man för den mesta kan och sitta tyst utan att det märks på betyget. Var dock beredd på att detta då och då resulterar i att han ställer dig frågor inför hela gruppen, vilket man inte är van vid. Mestadels diskuteras olika case med startups som lyckas och misslyckas. Målet med kursen är att öka förståelsen för de olika stegen en startup brukar genomgå, samt ge studenten verktygen att en gång själv kunna starta eget. Examineras genom 2 minuters quiz som inleder lektionerna, deltagande, samt ett stort grupparbete där man ska skapa ett fiktivt företag och göra en business plan för detta.
- RMBI 1020 - Business Intelligence In Contemporary Society
Mycket praktiskt inriktad och lärorik kurs. Allting gjordes i Excel och större delen av lektionerna var som ”datalabb”. Kursen behandlade Business Intelligence. Det vill säga, hur man från stora mängder data kan filtrera ut information som kan användas för att fatta mer välgrundade beslut. Detta gjordes genom olika infallsvinklar. Det kunde exempelvis vara marknadsföringsbeslut, börskursrörelser, produktionsbeslut mm. Denna kurs kommer att göra dig bättre på att hantera Excel, vilket är någonting jag tycker man saknat i Uppsala. Så denna kurs rekommenderar jag verkligen. Tentorna var dock ganska svåra, trots att det är en grundkurs, vilket antyds av de låga siffrorna i kurskoden, som brukar vara 1000-5000.
Allmänt
Ur ett akademiskt perspektiv är jag väldig nöjd med min vistelse på HKUST. Det jag ångrar är dock att jag tog för arbetskrävande kurser, vilket gjorde att jag fick bo i biblioteket de sista 3 veckorna. Så kurs valen är en balansgång. Lagom är nog bäst såklart. Angående betygen så upplevde jag dem som att det är väldigt lätt att få godkänt, men svårt att få höga betyg. Detta på grund av normalfördelningen. Om jag säger att skolbiblioteket på HKUST är fullare klockan 11 på kvällen än vad Ekonomikum är klockan 13 på dagen så förstår ni nog min poäng. För att knyta ihop säcken kan jag konstatera att min utbytestermin har varit den överlägset roligaste terminen under min studietid. HKUST och Hong Kong är ett utmärkt val om du vill åka långt bort till en exotisk storstad som har allt.
Några tips
- Taxi – Visa en bild på en HKUST logo (med kinesiska tecken) om du ska till campus, annars finns risken att han kör dig till HKU som ligger på fel Ö. Detta hände mig och flera andra. Taxi är förövrigt väldigt billigt.
- Skaffa student octopus snabbt. Tunnelbanan är väldigt billig, men med studentkort jättebillig. En resa till stan kostar typ 10 spänn.
- Besök Mr Wongs. En bar/restaurang som du kommer att besöka då alla vägar bär dit. Förövrigt misstänker jag att asiaten i baksmällan-filmerna är baserad på ägaren till detta legendariska hak.
Vt19-2
Lästa kurser
- Intermediate Investments (FINA 3103)
- Corporate Valuation (FINA 4013)
- Business Statistics (ISOM 2500)
- Business Intelligence In Contemporary Society (RMBI 1020)
Jag läste endast 12 credits, vilket ska motsvara 24HP i Sverige då jag redan hade fler HP än jag behövde för att kunna ta examen under termin 6. Om detta är fallet för andra kan jag tipsa om att göra likadant för att få mer tid över till annat under utbytet - speciellt då man kan få fullt CSN för heltidsstudier även fast man inte läser 30HP. Av mina kurser var FINA 3103, FINA 4013 och RMBI 1020 klassade som Fek C kurser medan ISOM 2500 var biämne. Av dessa kurser var inte belastningen särskilt stor överhuvudtaget och jag har nog aldrig pluggat så lite som jag gjorde denna termin.
● FINA 3103 påminner om Finansieringen på UU, men mer praktisk och verklighetsförankrad. Dessutom var läraren fantastiskt pedagogisk och kunnig (PHD från Yale) och nog den bästa läraren jag haft på universitetsnivå.
● FINA 4013 finns inte på UU men mycket av det man går igenom är från andra kurser, som t.ex. Redovisningen, Finansieringen och Ekonomistyrningen. Läraren här var inte särskilt pedagogisk men hade varit VD för några företag och innehållet var väldigt bra.
● ISOM 2500 har jag ingen koll på läraren då jag aldrig var på lektionerna, men kursen är nästan som Statistik för Ekonomer (A8) på UU. Denna kurs var endast 3 credits (6HP) men nivån på matten är definitivt högre än Uppsalas, även fast UUs kurs är på 15HP.
● RMBI 1020 var nog den kursen jag lärde mig mest på och som var mest intressant. Även fast detta är en introkurs så var den absolut den svåraste av kurserna jag läste under terminen. Det handlar om att programmera i Excel för att kunna analysera data och ta beslut inom företag genom denna information. Väldigt nyttig, tips!!!
Kursvalet var däremot lite hektiskt, även om det löste sig för alla i slutet. Ungefär en månad innan terminen började skulle man söka kurser, och av de jag sökte, fick jag bara 2. Eftersom lärarna inte vet vilken nivå folk har läst ämnen på, så vet de sällan om man har behörighet för deras kurser. Detta slutade med att man var tvungen att gå runt manuellt till lektioner och prata med dem. Vi hade även en två veckors lång testperiod där man kunde söka nya kurser och under dessa två veckor var nivån väldigt låg vilket gjorde att man inte missade mycket om man hoppade in i en ny kurs när testperioden precis tog slut.
Generellt om upplägget och betyg Även om kursinnehållet generellt sett var väldigt lätt (föga förvånande då HKUST är så högt rankad på många listor) så måste jag nämna att alla kurser jag läste använde Excel på daglig basis, vilket jag inte känner att vi gör tillräckligt på UU. Detta var nog det jag mest gillade, då varje gång vi använder Excel på UU är det i en gruppuppgift där det alltid finns någon i gruppen som redan är bra på Excel - vilket gör att man aldrig får träna. Vidare är upplägget annorlunda, man läser alla kurser parallellt samtidigt, vilket gör att alla tentor (mid-terms och finals) krockar med varandra. Detta gör självklart att vissa veckor är väldigt lätta medan tentaperioderna blir svårare då man kan ha flera tentor under samma vecka. De perioderna som är lugnare är det då bra att resa under, eftersom man inte missar särskilt mycket. Däremot har alla kurser olika krav på närvaro, men av mina fyra kurser var närvaro endast en faktor i två av kurserna, och det var då bara 15 % av slutbetyget. När det gäller betyg verkade det i princip omöjligt att få underkänt, då de använder en normalfördelning. Jag antar att detta betyder att de sätter G- på en så länge man håller sig inom 1-2 standardavvikelser från medelvärdet. Däremot är då högre betyg svåra att uppnå, eftersom man alltid tävlar mot andra studenter om dessa betyg. Värt att notera är då alla kurser läses med lokala studenter, och de tar skolan väldigt seriöst. Detta leder självklart till att du måste lägga ner mycket energi för att få ett högt betyg.
Mottagande och socialt
Skolan erbjuder stora shuttle buses på dagen man anländer till Hong Kong, och här kan man direkt börja mingla med andra utbytesstudenter. Jag träffade direkt tre Lundastudenter som sedan blev några av de jag hängde mest med under terminen. Förutom detta kan jag nämna att KTH hade minst 10 studenter på skolan (eftersom HKUST till grunden är ett tekniskt universitet), vilket gjorde att vi var upp mot 20 svenskar (det var även svenskar som gick på amerikanska universitet där). Även om det kan tyckas tråkigt att åka jorden runt för att hänga med svenskar, tyckte jag att det var otroligt skönt att ha ett gäng man kunde bonda med lätt. Förutom detta hade de under första månaden massa utflykter (men man måste signa upp sig innan terminen börjar!) där man kan träffa massa andra studenter och prova på den lokala kulturen.
Boende
När det gäller boende tillhandahöll de korridorsrum på skolan där man bor med en roommate, och denna kan både vara en lokal student eller en utbytesstudent (men killar med killar, och tjejer med tjejer). Här måste man dela toaletter och duschar med andra i korridoren, men jag upplevde inte det som ett problem då alla har så olika scheman att det sällan var upptaget. De lokala studenterna har även helt annorlunda dygnsrytm, de är ofta uppe halva nätterna och går upp sent på morgnarna - vilket gör badrummen väldigt tomma tidigt på dagen. Boendet var inte direkt toppklass - man delar två personer på cirka 15 kvm, men det finns i alla fall en säng, förvaring, en kyl och varsitt skrivbord. Boendet ingår i terminsavgiften som betalas som klumpsumma i början av terminen (cirka 10 000 kr) så det var i alla fall prisvärt. Däremot var campus superbra - det finns ett bibliotek med 4 våningar och flera datasalar, massa olika food courts med blandad mat och även sportanläggningar (basket, pingis, tennis, fotboll, simhall etc).
Ekonomi
Eftersom hyran betalades innan terminen gick alla CSN-pengar till fickpengar. Detta i kombination av den billiga maten (en måltid kostar mellan 30-50 kr) på skolans foodcourts gör att man har råd att äta ute varje dag. Hong Kong är generellt väldigt billigt, men runt Central Hong Kong kan restauranger och barer bli extremt dyra. Däremot var svenska kronan väldigt svag under min tid där, vilket ökade priserna med 10-20 % än vad det annars hade kostat.
Sammanfattning och avslutning
Som avslut kan jag konstatera att HKUST är en superbra skola med fantastiskt campus och bra lärare. Vidare är Hong Kong en väldigt intressant stad med många bra barer och intressanta restauranger. Jag rekommenderar starkt att åka till HKUST om du är sugen på utbyte i Asien!
Vt18
Jag läste 15 valfria poäng och 15 poäng FEK C. Något som är annorlunda på HKUST jämfört med Uppsala är att kurserna läses samtidigt, likt grundskolan, istället för att läsa en kurs i taget. De kurserna jag läste som FEK C var:
- ”Business to Business Marketing”
- ”Developing the Leader in you”
- ”Business Ethics and Social Responsibility”
medan mina valfria kurser var
- Kinesiska
- Population and Society
Kurserna valde man när man kom dit och det var en 3 veckors add/drop-period där man kunde testa på, och byta kurser. Examinationerna på de olika kurserna skiljde sig åt ganska ordentligt. Medan det på Ekonomie Kandidatprogrammet i Uppsala främst är stora tentor i slutet av kursen kunde det här vara delprov, uppgifter genom hela kursen, seminarium, presentationer för folk i näringslivet eller en stor tenta i slutet. Den största skillnaden var dock, som tidigare nämnt, att man läste alla kurser samtidigt. Personligen gillar jag systemet i Uppsala mer då jag har lättare att fokusera helhjärtat på ett ämne i taget och slippa hoppa mellan kurser och tankesätt. Detta ökar ens fokus och förståelsen för ämnet på ett annat sätt. Kurserna i sig var dock jättebra och intressanta. Lärarna var extremt kunniga, engagerade och pålästa.
Just Business School på HKUST var rankade bland de högsta i Asien och i världen vilket märktes. Faciliteterna var oerhört moderna och professorerna kom ofta direkt från näringslivet från höga positioner i globala företag. Detta märktes till exempel på presentationer där vi istället för att redovisa för klassen, kunde få hålla föredrag för näringstoppar på Cathay Airways (Hong Kongs största flygbolag) eller folk från HSBC (Hong Kong and Shanghai Banking Corporation) som bedömde hur bra vi presterade och förde vidare det till professorn för kursen. Detta gjorde att presentationerna kändes mer ”på riktigt” vilket ökade prestationen. Betygen på universitetet sträckte sig från A+ till F. Jämfört med Uppsala Universitet var det lättare att få godkänt men de högsta betygen bedömer jag som svårare att få på HKUST. Betygsskalan var betydligt bredare då varje bokstav hade + och – jämfört med Uppsalas, enligt mitt tycke begränsade betygsskala (G och VG).
Mottagande
Mottagandet av Universitetet skedde direkt på flygplatsen där en buss hade abonnerats för utbytesstudenter. Under första veckan skedde flera aktiviteter som visningar runt universitetet, utflykter runt Hong Kong, mingel med utbytesstudenter, träffar med folk från samma korridor osv. Man fick även en ”buddy” av universitetet som man fick kontaktuppgifter till som man kunde vända sig till med frågor och andra praktiska saker. Personligen hittade jag snabbt två andra utbytesstudenter, från Tyskland och USA, som jag upptäckte det mesta med.
Boende
Boendet var korridorer där man delade rum med en annan person. Dusch och toalett delade man på med ett annat rum (4 personer/dusch och toa). Detta ligger på Campus och för priset (runt 9 500 kr totalt för dessa 4 månader) var det fullt godkänt. Stort plus då det ligger vid vattnet med en vacker havsutsikt. Det som är negativt är bristen på tillgång till att laga mat. Vill man göra det måste man köpa egen kokplatta och kastruller. Det enda som finns i köket är diskho, micro och dricksvattenbehållare. Däremot finns flertalet restauranger på campus där det finns allt från Mcdonalds, Subway och billig lokal mat till finare middagsrestauranger. Jag ansökte om merkostnadslån för utbytesstudier från CSN + att jag fick cirka 3 000 extra för att hyra ut min lägenhet i Uppsala och detta räckte gott och väl för att leva gott i Hong Kong.
Fritid
Vad det gäller fritiden ordnades flera olika aktiviteter, som tidigare nämnts av universitetet i början. Efter det finns det oändligt mycket att utforska i Hong Kong, staden, vandringsleder, stränder, öar, vattnet, historian, skyskrapor, staden har det mesta. Skulle man tröttna på staden finns även billiga flygbiljetter runt om i Asien för den äventyrslystne.
För att summera min utbytestermin på HKUST så var det en extremt bra resa. Man träffar så mycket nytt folk och få ta del av en ny kultur på ett sätt jag aldrig gjort förut. Erfarenhetsmässigt tror jag också det är väldigt bra att åka iväg själv till ett helt annat land då man lär sig väldigt mycket om sig själv också. Jag har hittat kompisar för livet och Hong Kong kommer alltid ligga varmt om hjärtat.
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se