Reseberättelser Hong Kong Polytechnic höstterminer

Ht19

Jag läste under höstterminen 2019 på The Hong Kong Polytechnic University. Det var verkligen en upplevelse och något jag kommer att ha med mig resten av mitt liv. Hongkong är en fantastisk stad som erbjuder allt från höga skyskrapor till natursköna naturreservat och stränder. Jag rekommenderar alla att åka på utbyte, ni kommer inte att ångra er!

Kursvalsprocessen

Kursvalsprocessen var lite krånglig. Det gäller att undersöka innehållet och behörighet till kurserna som man sedan rangordnar. Jag kollade upp vilka tider och vilka dagar kurserna gick vilket ledde till att jag fick ett perfekt schema. Jag hade mina lektioner samlade på måndag till onsdag. De två första veckorna är det add/drop veckor då man också har möjlighet att byta kurser. Kurserna Jag läste fem kurser under terminen varav fyra var på Fek C-nivå.

 • MM4361 Social innovation: Achieving sustainable development goals through business
  Kursen var väldigt inriktad på socialt entreprenörskap och läraren var väldigt engagerad. Vi hade grupparbeten och mindre individuella reflektionsuppgifter. Kursen var intressant och jag gillade speciellt att vi fick interagera med äldre pensionärer från Hong Kong vars input vi sedan skulle integrera i vårt projekt. Det var även företag som kom till lektionerna och hade olika workshops. Det var inte särskild hög arbetsbelastning och svårighetsgraden var lägre än vid UU.
 • MM4732 Global Marketing
  I denna kurs hade vi flera gruppresentationer och en midterm-exam. Läraren hade väldigt många Powerpoint-presentationer och det var mycket att lära sig utantill. Lektionerna bestod av olika case som man diskuterade med sin grupp och läraren. Själva kursen var inte särskilt svår men det kunde vara lite krävande att komma ihåg så mycket information inför provet. Jag är generellt nöjd med denna kurs eftersom man fick lära sig mer om internationell marknadsföring.
 • MM4513 Corporate Social Responsibility
  Denna kurs innehöll flera grupparbeten, presentationer, en individuell uppsats och en final exam. Arbetsbelastningen kunde stundtals vara ganska hög eftersom det var mycket som skulle lämnas in och redovisas. Läraren var trevlig. Kursen levde upp till mina förväntningar när det gällde innehåll.
 • MM4741 Market Decision Analysis
  Läraren vi hade i denna kurs hade mycket humor och var väldigt engagerad. Vi hade en större gruppresentation, individuell uppsats och ett mid-term test. Läraren värderade utantill- kunskap väldigt högt och det var inte särskilt mycket diskussioner vilket var lite tråkigt. Jag skulle säga att arbetsbelastningen inte var särskilt hög eftersom vi inte hade någon final exam.
 • GEC1C20 Chinese Art & Design
  Denna kurs var min enda kurs som inte var på Fek C-nivå. Kursen var intressant eftersom man fick lära sig mycket om kinesisk konst och historia. Vi hade flera mindre prov utspridda under terminen och en större individuell uppsats. Vi fick under terminen åka till ett museum i Hongkong där vi fick lära oss om kinesiskt te och porslin. Arbetsbelastningen i denna kurs var inte särskilt hög. PolyU värderar utantillkunskap i mycket hög utsträckning och det finns inte mycket utrymme för analys. Enligt mig är UU:s system bättre vilket gör kurserna mer intressanta. Vi var ungefär 30 elever i samtliga av kurserna vilket gjorde att man fick en nära kontakt med lärarna. De var även väldigt engagerade i studenterna och de var även väldigt lätta att få tag på utanför lektionen.

Mottagande

Mottagandet första dagen var väldigt bra. Skolan ordnade en buss från flygplatsen till boendet vilket var väldigt uppskattat efter en lång flygresa. Det var väldigt bra organiserat när man skulle checka in på boendet och man kände sig väldigt välkomnad. Skolan ordnade rundvisningar runt kvarteren och på skolan vilket även var trevligt.

Boende

Korridoren och rummet är väldigt spartanskt. Möblemanget i rummet bestod endast av säng (utan bäddmadrass), skrivbord och garderob så räkna med att ni behöver åka till Ikea minst en gång under er vistelse. Jag delade rum med en tjej från Sverige och delade badrum med två till. Jag tyckte det fungerade väldigt bra och man vänjer sig väldigt snabbt med att bo på så få kvadratmeter. Gymmet och tvättstugan var även bra och fräscht. Ett tips är att anmäla sig tidigt till kursen för att få utnyttja gymmet eftersom den blev full väldigt snabbt. Generellt var jag väldigt nöjd med mitt boende.

Ekonomi

Levnadskostnaden var lite lägre än i Sverige skulle jag säga. Det var generellt billigare med mat i skolmatsalen och med MTR-kort. Däremot kunde det vara en aningen dyrare om man ville äta mer västerländsk mat. Det är enkelt att klara sig på endast studiemedlen men om du vill resa under terminen skulle jag rekommendera att man sparar lite pengar. Jag betalade cirka 8000 kr i hyra i början av terminen för hela vistelsen vilket gjorde att jag inte hade några fasta utgifter under terminen.

Fritid

PolyU ordnade en del studentaktiviteter under terminen. Första veckan ordnade studentföreningen ett så kallat ”cantonese race” där utbytesstudenterna fick lära sig lite enkla fraser på kantonesiska och lära sig mer om kulturen och maten. Jag var annars inte med på särskilt många aktiviteter men om man är intresserad ordnar studentföreningarna alla möjliga aktiviteter som man kan tänka sig. Min korridor ordnade även aktiviteter en del kvällar i vårt gemenskapsrum.

Helhetsintryck

Hongkong erbjuder verkligen allt och jag kan rekommendera att gå på mycket hikes och uppleva så mycket man kan i staden. Hongkong ligger geografiskt väldigt bra till så jag hann med att resa till Japan, Sydkorea, Vietnam och Bali under terminen. Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och detta blev väldigt påtagligt under mitt utbyte. Jag märkte av de återkommande protesterna under terminen och oroligheterna innebar också att skolan stängde en månad tidigare. Eftersom den fortsatta undervisningen skedde online påverkades mina studier inte avsevärt av detta. I helhet är jag väldigt nöjd med mitt utbyte och att få vara där under denna historiska tid har givit mig större förståelse för världen runt omkring.

Ht18-1

Utbyte vid Hong Kong Polytechnic University (PolyU). Utbytet skedde under Ht18

Lästa kurser

 • GE1C19 Interpreting Modern Art
  Kursen behandlar olika rörelser inom modern konst. Kursen var lärorik. Läraren gick igenom en till två PPT:s per lektion där varje PPT kunde innehålla upp till 100 sidor. Undervisningen var alltså inte särskilt pedagogisk. Kursen examinerades genom ett quiz samt att man skulle skriva en recension av en utställning man besökt under terminen samt en PM som lämnas in vid terminens slut. Ej Fek C.
 • MM3111 Human Resource Management
  Denna tillsammans med Staffing and Selection var de bästa kurserna. Eleverna delas in i grupper och skapar en presentation tillsammans under terminen. Kursen avslutas med en salstenta. Läraren är mycket engagerad och uppmuntrar diskussion och frågor under lektionerna. Läraren var också väldigt trevlig och höll till och med i en informell avslutningslunch för eleverna som hade läst kursen. Motsvarande Fek C.
 • MM4161 Staffing and Selection
  Denna kurs var väldigt bra. Läraren har en väldigt annorlunda stil jämfört med lärare i Uppsala. Vissa utbytesstudenter störde sig på hans sätt att lära ut men jag tyckte det var mycket bra samt att han var rolig. Eleverna uppmuntras vara aktiva under lektionerna och det förekommer också rollspel och liknande under terminen (typ träna på arbetsintervjuer och liknande). Eleverna delas in i grupper och skapar en presentation tillsammans under terminen. Kursen avslutas med en salstenta. Motsvarande Fek C.
 • MM4361 Social Innovation
  Kursen var intressant och också den med lägst arbetsbelastning. Detta beror på att det inte förekom någon salstenta på kursen. Istället delades klassen in i grupper som skulle skriva och redovisa arbeten under terminens gång. Läraren bjöd också in intressanta föreläsare, detta var den enda kursen med föreläsare utifrån. Motsvarande Fek C.
 • MM4522 China Business Management
  Det som togs upp under lektionerna var intressant och man lärde sig mycket om Kina. Däremot var läraren inte särskilt pedagogisk och man lärde sig mer från självstudier än från föreläsningarna. Kursen examinerades genom ett grupparbete och en salstenta. Motsvarande Fek C.
 • MM4721 Marketing Management in China
  Trots annan lärare och annan kurs gäller övervägandena kring MM4522 även denna kurs. Motsvarande Fek C. Kursvalsprocess: Kurserna väljs under sommaren och sedan sker en add/drop period där man kan ändra valda kurser i mån av plats. Man är själv ansvarig för att se till att man inte väljer kurser som krockar schemamässigt. Det ska gå att söka i schemat under sommaren för att se till att kurserna inte krockar. Funktionen var dock inte särskilt användarvänlig så jag valde kurser utan att kolla schemat vilket inte var något problem. Studievägledningen vid PolyU var väldigt behjälplig under add/drop perioden.

Studier

Skillnader mellan PolyU och UU. PolyU premierar utantillkunskaper i mycket högre utsträckning än UU. Det finns inte lika mycket utrymme för analys och diskussion på PolyU. Föreläsningarna har överlag inte varit särskilt pedagogiska och kunskapen man tillskansar sig har främst kommit från egenstudier. UU:s system är bättre men en fördel med PolyU:s system är att man i större utsträckning får styra över sin tid. Visserligen var föreläsningarna obligatoriska på kurserna jag läste men varje kurs hade enbart en sådan i veckan. Samtliga föreläsningar var tre timmar med två pauser, systemet med två timmar per föreläsning som vi har i Uppsala är bättre. Vi har varit 30 elever i samtliga av kurserna jag läste. Även om lärarna är mindre pedagogiska än i Uppsala är de väldigt engagerade i studenterna och de är lätta att få tag på även när det inte är lektion. Lärarna uppmuntrar eleverna att kontakta dem för att diskutera skolarbete och liknande.

Gällande examinationsformer används salstentor i mycket högre utsträckning än UU. Utantillkunskaper premieras som nämnts. Kraven på proven är överlag lägre än vid UU skulle jag säga. Nivån/kvaliteten på studierna. Överlag är kvalitén högre vid UU än PolyU. Däremot lär man sig mycket intressant, särskilt om Kina och Hongkong (av naturliga skäl). Jag rekommenderar därför att man väljer kurser som fokuserar på just Kina och Hongkong framför mer allmängiltiga kurser.

Det finns bra tillgång till datorer och skrivare men alla använder egen laptop som vid UU. Ingen av kurserna jag använde krävde särskilda program eller databaser så jag kan inte uttala mig om tillgången på sådana.

Mottagande

Mottagandet var väldigt bra. Kommer man första dagen som studentboendet öppnar har PolyU studenter på plats på flygplatsen som visar hur man tar sig till boendet. Det ordnades flera informationsmöten och liknande under de första veckorna.

Boende

Boendet var väldigt annorlunda än vad man är van vid från Uppsala. Man bor två elever på uppskattningsvis 12 kvadrat, trots detta finns det plats för varsin säng och en rymlig garderob var. Badrum delas med två ytterligare elever som bor i det angränsande rummet. Det finns ett litet gemensamt kök som delas av alla på samma våning (cirka 80 rum). Köket är inte fräscht men det finns samtidigt ingen anledning att laga mat då det finns många billiga restauranger i närområdet. Jag var nöjd med boendet, läget är exceptionellt bra och boendet är extremt billigt. Hyran var bara 7 000 kr för hela terminen. Studierum, pool och gym finns på boendet (se dock nedan under ”övrigt”). Tvättmaskin och torktumlare fanns också på boendet. Boende är garanterat för utbytesstudenter förutsatt att man registrerar sig i tid. Vissa valde att ordna boende själva. Detta är inte att rekommendera. Utbytesstudenterna jag träffade som gjort detta var missnöjda och betalade lika mycket per månad som vi betalade för en hel termin. Deras boende hade även sämre läge och lägenheterna var inte trevliga alls.

Ekonomi

Det utökade studiemedlet för utbytesstudier räckte gott och väl trots att man åt ute varje dag.

Fritid

Jag var inte på några av aktiviteterna som anordnades av universitet. Överlag finns det väldigt mycket att göra i Hongkong. Förutom att det är en häftig stad att hänga i finns det väldigt fin natur att utforska och man behöver sällan åka längre än en halvtimme med tunnelbana för det. Jag rekommenderar också ett besök i Shenzhen och Macao. Många nattklubbar ordnar också fester för utbytesstudenter.

Övrigt

På boendet finns som nämnts ovan ett gym. Det finns också ett gym på campus. För att få använda något av dessa gym måste man dock ha gått en kurs på två timmar i början på terminen. Redan kravet i sig är konstigt men det stora problemet är att kurserna blir fullbokade extremt fort, något jag inte visste om. När jag försökte skriva upp mig på kursen var den fullbokad och jag kunde alltså inte använda gymmet på hela terminen på grund av detta. Har man ett intyg från sitt gym hemma att man är en van gym-användare så kan man få dispens från att behöva gå på kursen, mitt gym ville dock inte utfärda ett sådant. Det är också väldigt godtyckligt huruvida PolyU sedan accepterar intyget eller inte. Min rekommendation är att man försöker få ett sådant intyg från sitt gym hemma innan man åker och sedan så snabbt som möjligt anmäler sig till en av kurserna. Förslagsvis till någon av de sista kurserna, på sätt hinner man pröva om man får dispens först.

Helhetsintryck

Jag var mycket nöjd med mitt utbyte. Det var en väldigt kul termin och Hongkong är ett väldigt spännande ställe. PolyU låg också så pass centralt att man på kort tid kunde ta sig dit man ville vilket underlättade när man ville göra olika aktiviteter och utforska Hongkong. Jag rekommenderar verkligen Hongkong för ett utbyte. Vill man resa så finns det goda möjligheter till det eftersom det finns resor till många olika destinationer från Hongkongs flygplats. Ett tips är att försöka få ett schema med måndag och fredag lediga i sådant fall så att man inte behöver missa lektioner. Jag vet några som till och med lyckades med att ha lektioner enbart på onsdagar och torsdagar för att de ville resa mycket. 

Ht18-2

Jag läste på Hong Kong Polytechnic University Ht18. Jag åkte på utbytet på min tredje termin på masterprogrammet inom redovisning och finans. Det var inga krav på att läsa masterkurser, så jag läste kandidatkurser vilket generellt gjorde min studieperiod ganska enkel. Jag läste följande kurser:

 • AF2110: Management Accounting 1
 • CBS1151: Chinese I (for non-Chineese speaking students)
 • LGT2106: Principles of Operations Management 
 • LGT2425: Introduction to Business Analytics
 • LGT4106: Supply Chain Management 

Alla dessa kurser är på 3 credits, vilket totalt blir 15 credits som motsvarar 30 hp eller en termin i Sverige.

Studier

Jag upplevde inga jättestora skillnader jämfört med UU. Den största skillnaden är att man läser alla kurser på samma gång och att man har mid-term och final examinations. Det gör att arbetsbördan blir som störst under dessa veckor, vilket ställer större krav på att man planerar sitt studerande bättre. Det var nog lite färre presentationer, men annars var det en mix av föreläsningar, seminarier, individuella inlämningar och gruppinlämningar. Jag tyckte att lärarna generellt höll god kvalitet. Jag trodde att det skulle vara en mer hierarkisk relation mellan studenter och lärare men så är det verkligen inte. Jag skulle säga att den är ganska lik Sverige, och de kinesiska studenterna pratar till och med varandra under föreläsningarna vilket kunde vara lite irriterande. Det finns många studieplatser och datorer man kan boka i biblioteket, men de flesta inklusive mig själv använde egna laptops för det mesta.

Mottagande

Tydligen skulle man få en så kallad ”buddy”, vilket de flesta fick. Jag fick dock ingen information om detta men det gjorde mig inte så mycket. Det ordnas en del aktiviteter i början man kan gå på men jag gjorde de flesta sakerna självständigt med folk man lärde känna där. Det är många eventföretag som bjuder in till massa events med namn likt ”Hong Kong International Students Biggest Rooftop Party Ever” och marknadsför dem ganska aggressivt. Dessa kan vara kul att gå på men lever oftast inte upp till all hype. De vill ofta att man ska köpa biljetterna i förväg billigare.

Boende

Alla utbytesstudenter från UU garanteras ett boende i Halls of Residence. Man delar runt 15 kvadrat med en roomie (går att önska specifika personer) där det finns en säng och ett skrivbord. Även ett litet kylskåp och frys finns i rummet. Man delar toalett och dusch med ett annat likadant rum. Kök finns där man kan laga mat, men detta delas av hela våningen och är inte superfräscht. Allt detta får man för cirka 6000 HKD vilket är extremt billigt sett till övriga boendealternativ.

Ekonomi

Levnadskostnaderna är väl ganska snarlikt Sveriges generellt. Det finns dock många billiga restauranger där man kan köpa till exempel sushi, dumplings, chicken fried rice, nudlar och liknande för cirka 50 kr. Vi åt ute i princip varje dag, men det går så klart att leva billigare om man köper i mataffären. Jag hade alltid havregryn, nötter, frukt med mera hemma som jag åt till frukost. Barer och nattklubbar är aningen dyrare än Sverige generellt sett, men det är tillåtet att förtära diverse dryck överallt, vilket gör att många utbytesstudenter hänger utanför 7-Eleven och dylikt innan man går in på stället man ska till.

Fritid

Jag gick inte på så många aktiviteter som anordnades genom universitetet, utan gjorde det mesta genom de man lärde känna där. På utbyte är de flesta väldigt öppna och vill lära känna nytt folk, så det är ofta man gör saker med vänner och vänners vänner. Utöver turistgrejerna som finns inne i stan finns det väldigt många friluftsaktiviteter att göra, något som kan vara skönt i kontrast till den täta befolkningsmängden inne i stan. Man hinner troligen inte bocka av alla stränder och hikes under en termin även om man skulle vilja.

Övrigt

Det finns gratis gym både i Halls of Residence och på campus. För att använda dessa måste man dock gå en 2-timmarskurs där de går igenom grunderna. Om du planerar att gymma där rekommenderar jag starkt att anmäla dig så snabbt som möjligt då platserna på dessa kurser är begränsade och man kan få vänta veckor eller månader på att kunna träna annars.

Helhetsintryck

Sammanfattningsvis kan jag rekommendera både Hong Kong som utbytesland och Hong Kong Polytechnic University, eller PolyU som man kallar det. Jag har inte berättat så mycket om Hong Kong generellt här då det troligen är enklare att söka upp den informationen själv, eller fråga mig på mejlen om det finns specifika frågor. Efter att ha pratat runt med folk från alla universitet i Hong Kong är min uppfattning att PolyU kan vara det bästa alternativet, främst då man får garanterat och billigt boende där hela universitetet bor. Campus är även väldigt trevligt och ligger nära boendet.

Ht18-3

I was on exchange in Hong Kong Polytechnic University (PolyU) during Ht2018. I will share my experience as well as feelings for you who have willingness to catch a glimpse of life there. I have selected five courses in total which is a fairly common practice. As an exchange student, you will have your host department as decided in the application process. At least half credits are required to be obtained from the host department.

So, I have selected three courses (Economics, Corporate Finance, and Advanced Financial Accounting) offered by School of Accounting and Finance which is my host department and two additional courses (Statistics and Cantonese) from other departments out of interests. The process of choosing courses is very convenient by sending email to the host department after referring to course introduction on webpages of each department. You may also change the courses during the add/drop period (the first two weeks) if you feel disinterested or any other reasons provided there is a vacancy.

Specifically, I think Cantonese course is very interesting and useful in understanding Hong Kong and its culture as well as people’s life. We have learned the tone, pronunciation, basic daily dialogue, word translation and finally we had a role play show, which is full of laughter. Another course which impressed me a lot is Economics which is more or less at introduction level. However, my seminar tutor is very intelligent who always inspires you think questions deeply, even it is simple and basic where people always take for granted. Normally, we have mid-term exams in the beginning of November which account for 30% or so of total credits, together with 20% continuous assessments about attendance, presentation, etc. and 50% for final exam.

Different from study in Sweden which takes one course each time, study in Hong Kong goes in parallel for all the courses. In this sense, you can manage your time in a more flexible way during the semester, while engaging with heavier work load in the exam period. Besides the final written exam, each course usually contains one group work with subsequent group presentation according to the class schedule. Overall speaking, to pass the exam is not that hard and I would say it demands roughly the same compared to UU. However, the grading system have more elaborate divisions with A+, A, A-, B+, B, B-, etc. and it would be hard to get A grades. D is the minimum requirement to pass and that would not cost too much effort.

PolyU offers student accommodation to all exchange students with most rooms are in Hung Hom, which is in my view a very central place and convenient to travel around. Each room is shared by two students with two beds and two tables. A common washroom with two basins, one toilet and one small bathroom inside is shared by two neighbouring rooms i.e. four students. In Hung Hom hall, there are piano rooms, video game rooms, meditation rooms, gym, swimming pool, laundry rooms, places for table tennis and dancing, all on the second floor. There are also student canteen and study rooms on the first floor. By just five-minute walking, you can find supermarkets, restaurants and snack streets, which provide super delicious food like egg waffle, bubble tea, roasted meet, BBQ pork and so on and they are all very cheap compared to food in Sweden! I personally think Hung Hom hall can meet my needs and beyond my imagination.

The living expenses are rather cheap in Hong Kong in comparison with Sweden as a whole. The fee for accommodation is one-off paid roughly 5000 kr for the whole semester, including utilities like water and electricity as well as network. Normally a meal costs around 30-40 kr in student canteen and varies if you eat in restaurants outside university. You can also cook by yourself in Hung Hom although you may need to buy cooking equipment like pots by yourself since only induction cooker and oven are provided. It is cheap and quick to easily eat in canteen.

If we say there are 10 months out of 12 in Sweden are in winter, Hong Kong is on the another extreme with 10 months in summer. People often hang out to go barbeque, shopping, and more frequently go hiking. There are hundreds of mountains in Hong Kong where people can spend a whole day in a good weather. As a girl, I often go shopping with my roommate when big shopping malls often offer big discounts in festivals such as Christmas. One of my friends said, “it’s the most happy experience in Christmas with grand atmosphere.”

Hong Kong is a place where everything is possible. Thousands of people meet here and communicate with others. Several different languages can be heard on street at the same time and you may use all of them with body language to talk with new friends. I shall never forget the colorful and wonderful mix. 


Är du intresserad av fler reseberättelser? Kontakta outgoing@fek.uu.se