Reseberättelser Hong Kong Polytechnic (PolyU) Ht

Ht23 - 1

Under höstterminen var jag på utbyte i Hong Kong. Följande reseberättelse har i syfte att beskriva ett par aspekter av min tid som utbytesstudent vid The Hong Kong Polytechnic University. I Sverige läser jag företagsekonomiprogrammet (Campus Gotland) och åkte på utbytesstudier min andra valbara termin. 

Social cirkel 

Hong Kong Polytechnic University gör ett väldigt bra jobb med att forma introduktionsaktiviteter där man lätt kan bekanta sig med andra. Jag rekommenderar starkt att gå på så många aktiviteter som möjligt då man inte har mycket studier och det är även väldigt kul. Jag hade inga problem med att skapa kontakter med andra utbytesstudenter eller även lokala, min erfarenhet är att utbytesstudenter genuint är intressanta för dom. Så berätta om Sverige eller hur Hong Kong skiljer sig från vår kultur så är jag säker på att det skulle uppskattas. Det är ofta man kan identifiera någon som har samma intresse som sig själv, var inte rädd för att fråga om ni kan hålla kontakten eller om du behöver hjälp. Jag har bara haft bra erfarenheter samt har kontakt med mina vänner från Hong Kong idag och förmodligen för all framtid. Försöker man anpassa sig till deras kultur och är ödmjuk i sin introducerande ton (så som att inte skämta för fort) så kommer det gå bra. Annars kommer det också gå bra, såklart men man måste förstå skildringarna i kulturen annars kan det bli fel utan att man vet det. 

Att göra 

Utanför skolväsendet finns det alltid roliga saker att underhålla sig med. Disneyland och Universal studios är två av sakerna man måste erfara. Gillar man festligheter och barer finns en designerad gata som heter Lan Kwai Fong lokalt kallas det bara ”LKF”. Gatan är välkänd för deras klubbar, ibland sker även studentaktiviter här. Det var också vanligt att turista i närstående länder som Japan, fastlandet Kina och Filippinerna. 

Som en del av skolan finns också olika föreningar. Jag rekommenderar starkt att gå med i dom eftersom man lätt kan få vänner och kunna vara med på aktiviteter och fester. Gillar man shopping är Hong Kong rätt plats att vara med många välkända märken som annars kan vara svåra att hitta.  

Studier 

Nivån på studierna är densamma som Sveriges men skildringen i kulturen är den att skolväsendet tas med högsta allvar – med en disciplin som är svår att sätta ord på. Detta är något positivt som smittar av sig till sin närhet när man exempelvis är i grupparbete eller på lektion. Lärarna var väldigt kunniga, hade bra engelska och lektionerna var intressanta.  

Kursvalsprocessen 

Det var ganska lätt att kunna hitta kurserna till sitt program och information om dom. Om man var osäker kunde man även skicka mejl till programansvarig på Hong Kong Polytechnic University som kunde hjälpa till om man var osäker på något. En Add-Drop period finns även dom första två lektionerna vilket innebär att om man valt kurser kan man fortfarande ersätta dom efter påbörjande. Följande kurser läste jag: 

 • MM3721, Consumer Behavior: Kursen var väldigt intressant och givande. Lektorn använde sig mycket av exempel som underlättade lärandet. Kursen var medelsvår med två större uppgifter och en gruppuppgift, men inget prov. 

 • AF4513, Corporate Social Responsibility: Denna kurs gjordes intressant och rolig på grund av en väldigt bra lärare. Det var alltid kul att gå på lektionerna och kursen var ej svår. Utöver prov var det flertal presentationer i mindre grupper. 

 • ELC2012, Persuasive Communication: Väldigt givande kurs som hade en interaktiv och kunnig lärare. Här förekom ett mer praktiskt lärosätt med debatter, klassdiskussioner och presentationer vilket var relevant för inlärandet. Denna kurs var nog min favorit eftersom klassen var väldigt snäll, läraren var bra och kursen var inte svår. 

 • MM4361, Social Innovation: achieving sustainable development goals through business: Läraren var väldigt kunnig och lärandet utfördes med många praktiska moment och seminarier. Denna kurs var mest givande med många uppgifter och ett par gruppövningar. Kursen vad medelsvår med många uppgifter. 

 • MM4311, Strategic Management: Denna kurs tyckte jag var minst roligast på grund av de få interaktiva möjligheter som fanns. Kursens innehåll bestod av case-analyser och gruppresentationer. Denna kurs kan bli svår och kräver jämfört med andra kurser mer arbete. 

Avslutningsvis skulle jag kunna rekommendera Hong Kong till alla, vare sig man gillar äventyr, festligheter eller kulinariska upplevelser så finns möjligheten att utforska det. Alla var inbjudande och det var lätt att skaffa vänner. Utlandsstudier var lärorikt och roligt; Hong Kong Polytechnic University var väldigt inkluderande för alla studenter – om jag kunde skulle jag göra om det. Det finns så mycket att göra och uppleva, det är nästintill omöjligt att bocka av allt under en termin. 

Ht22-1

Jag läste min femte termin på The Hong Kong Polytechnic University under höstterminen 2022. Det har varit en helt fantastisk upplevelse och Hong Kong är en otrolig stad med höga skyskrapor omgiven av vacker natur och vita stränder.

Kursvalsprocessen

Några veckor innan terminen börjar ansöker du om plats på de kurser du vill läsa. Det är viktigt att se till att kurserna motsvarar den nivå du förväntas läsa. På universitetets hemsida kan du läsa om alla kurser samt se hur schemat för dem ser ut. Detta innebär att du själv mer eller mindre kan bestämma över hur ditt schema ska se ut. Jag hade lektioner från måndag till torsdag. De två första veckorna består av en add/drop period då du har möjlighet att byta kurser. Jag läste fem kurser vilket motsvarade 30 hp varav tre var på Fek C nivå.

MM4741 Market Decision Analysis
Läraren på denna kurs hade mycket humor och var väldigt engagerad och delade glatt med sig av sina egna erfarenheter. Kursens utgår från Miles and Snow's Organizational Strategies samt Michael Porter's Three Generic Strategies och består av en individuell inlämning, grupp presentation samt midterm-exam. Utantillkunskap är högt prioriterat av läraren och det finns inte mycket utrymme till egna tolkningar. Kursen motsvarar studier på Fek C nivå.

MM4311 Strategic Management
Den mest krävande kursen men samtidigt den mest givande. Denna kurs skiljer sig mycket från de andra då du som student förväntas vara aktiv och bidra till intressanta diskussioner. Lektionerna liknar ett seminarium där ett nytt ämne behandlas varje vecka. Inför lektionerna förväntas du läsa vetenskapliga artiklar och ta del av andra källor som du sedan ska dela med dig av. Under kursen blir du indelad i en grupp som du tillsammans med skriver en större uppsats med som sedan redovisas inför olika CEO’s på stora välkända företag. Gruppen ska genomföra tre aktiviteter tillsammans utanför lektionstid vilket är ett kul sätt att lära känna varandra på. Kursen består även av två mindre individuella inlämningar. Kursen motsvarar studier på Fek C nivå.

MM4361 Social Innovation: Achieving Sustainable Development Goals through Business       
En väldigt givande och intressant kurs. Temat för kursen var den åldrande befolkningen och de problem de stöter på i vardagen. Målet med kursen var att samla information för att sedan i grupp ta fram en affärsidé som skulle underlätta för de äldre i vardagen. Varje lektion stod ut från den andra. Vi fick testa på hur det känns att vara äldre genom olika former av utrustningar. Interagera med äldre som delade med sig av sina egna historier. Åka på en mässa med innovativa lösningar och hjälpmedel för att underlätta för de äldre. Utöver affärsidén hade vi några mindre individuella inlämningar där vi skulle utvärdera hur vårt tankesätt ändrades under kursens gång samt två gruppinlämningar. Kursen motsvarar studier på Fek C nivå.

ITC2013M Fashion Marketing
Denna kurs var intressant då man fick lära sig mycket nytt utifrån ett fashion perspektiv, däremot var den inte speciellt givande utifrån ett marknadsföringsperspektiv då den utgick ifrån 7P-modellen. Utöver föreläsningarna bestod denna kurs av ett seminarium varje vecka där det som presenterats under föreläsningarna diskuterades. Kursen bestod av en gruppuppgift, två individuella test och avslutades med en final-exam. Kursen motsvarar studier på Fek B nivå.

ITC2205D Fashion Design
Denna kurs var väldigt kreativ, inspirerande och rolig men framförallt utmanande. Utöver föreläsningar så består kursen av praktiska moment. Vi hade tutorials där vi fick lära oss att använda Photoshop och studio sessions där vi fick lära oss olika sytekniker och skapa klädesplagg. Kursen bestod av en stor individuell inlämning samt en gruppuppgift som redovisades i slutet av kursen där vi skulle ta fram en klädkollektion för ett känt varumärke och även tillverka ett fysiskt exemplar av två plagg. Dessa två inlämningar var väldigt tidskrävande och utmanande men väldigt lärorika. PolyU är ett av världens topp universitet när det kommer till sina Fashion and Textile Design kurser och konkurrensen är hög, därför rekommenderar jag starkt att söka dessa kurser om man vill testa på någonting nytt och utmanande om man är intresserad av fashion. Kursen motsvarar inte studier på Fek nivå.

Boende

Alla utbytesstudenter är garanterade boende på Hung Hom Halls vilket ligger 5 minuters gångpromenad från campus. Du bor tillsammans med en annan student i ett rum på 12 kvadratmeter där ni får varsin säng (utan madrass), skrivbord och garderob. Utöver det finns det även ett kylskåp och frys. Jag och min roomie åkte direkt till Ikea efter att ha checkat in på boendet för att köpa madrass och andra nödvändigheter. Badrum delas tillsammans med två andra studenter. Tjejer och killar bor var för sig på olika våningar. Vid ansökan har du möjlighet att ansöka om att bo med en utbytesstudent från samma land som dig, slumpartad utbytesstudent eller local student. Känner du någon som ska studera på samma universitet kan du ansöka om att specifikt få bo med denne under förutsättningar att ni är av samma kön. På varje våning finns det ett gemensamt kök där det även finns en tvättmaskin och en torktumlare. På våning två finns det två gym, spelrum, pingisbord, biorum och två stora tvättstugor. För att få träna på gymmen krävs det att man genomför en kurs som hålls av skolan. Platserna till denna kurs blev uppbokade på bara någon minut vilket gjorde att vi var tvungna att köa i tre timmar för att få en standby plats till kursen (om man har tur), så se till att vara snabb och boka om du vill ha tillgång till gymmet.

Fritid

Har du tid över behöver du inte vara orolig för att bli uttråkad. Hong Kong är en stad som erbjuder mängder av olika aktiviteter. Temperaturen var runt 30 grader under hela min tid i Hong Kong så helgerna spenderade vi ofta genom att hänga på olika stränder och junk boats. Vi hikade upp för Dragons Back, Lions Rock och The Peak, campade på stranden i Sai Kung och besökte kända turistattraktioner som Big Buddha och Ten Thousand Buddhas. Gillar du shopping kommer du inte bli besviken på alla shopping malls och marknader som staden erbjuder. Hong Kong erbjuder ett nattliv som är något utöver det vanliga och glöm inte att besöka Ozone, världens högsta takbar. Universitetet anordnar även olika aktiviteter vilket är ett bra sätt att lära känna andra på.

Ekonomi

Jag betalade drygt 10 000 kronor för boende under hela terminen vilket gjorde att man kunde lägga mer pengar på mat och aktiviteter. Maten i skolan är billig och du kan även hitta local food för en billigare peng. Jag hade lite svårt för att den lokala maten så jag valde att lägga lite mer pengar på mat för att få det som föll mig i smaken. Som student under 25 år kan du även ansöka om student MTR-kort vilket gör att alla resor med tunnelbanan blir rabatterade med 50%. Shoppingen är betydligt dyrare i Hong Kong än Sverige men på marknaderna kan man fynda både det ena och andra.

COVID-19

Att åka till Hong Kong under Corona var en väldigt speciell upplevelse. Det var en ganska nervös tid inför resan i och med den rådande corona situationen. För att få komma in i landet behövde vi ha ett negativt PCR test, sitta tre dagar i karantän hotell samt genomföra dagliga RAT och PCR test under de första tio dagarna. Det var även krav på att använda ansiktsmask så fort man lämnade boendet vilket var väldigt ovanligt och obekvämt i början eftersom det var 35 grader och en otroligt hög luftfuktighet men efter ett tag märkte man inte ens av den. I och med att reglerna kring corona var väldigt strikta kunde vi inte korsa gränsen till det kinesiska fastlandet vilket var en stor besvikelse då jag gärna hade besöka flertal städer i Kina. Mot slutet av vår tid i Hong Kong öppnade de däremot upp gränsen så då passade vi på att åka till Filippinerna i två veckor vilket var helt fantastiskt.

Helhetsintryck

Min utbytestermin i Hong Kong har varit min absolut bästa termin under universitetet och någonting jag kommer att bära med mig hela mitt liv. Jag rekommenderar verkligen alla att söka utbyte och speciellt i Hong Kong. Det är en upplevelse utöver det vanliga och man växer verkligen som individ.

Ht22-2

Jag läser Ekonomie Kandidatprogrammet och åkte på en utbytestermin under T5 där jag läste Fek C. Jag läste min utbytestermin på The Hong Kong Polytechnic University. Det var en fantastisk upplevelse som jag kommer att vara tacksam för resten av mitt liv. Hong Kong är en otroligt vacker och händelserik stad, det finns allt från höga skyskrapor till vacker natur. Jag rekommenderar verkligen alla att åka på ett utbyte!

Kursvalsprocess

Kursvalsprocessen kunde upplevas som lite krånglig till en början men den var även bra. Vi valde först fem kurser och under de första två veckorna så var det en så kallad “add-drop” period vilket innebar att vi fick möjlighet att prova på olika kurser under dessa veckor och då eventuellt ändra kurser att läsa utifrån vad vi ursprungligen hade valt. Det tyckte jag var en väldigt bra möjlighet då jag till sist valde att byta ut två kurser samt för att man då kunde anpassa sitt schema mer efter sin egen vilja.

Studier

Under mitt utbyte läste jag fem olika kurser parallellt, där tre stycken motsvarande Fek C och två stycken var valfria kurser. Jag valde att läsa tre Management och Marketing kurser samt så passade jag på att testa på två Fashion kurser. Jag blev väldigt glad att jag lyckades få en plats på fashion-kurserna då det generellt var ganska svårt för utbytesstudenter att få det. PolyU är nämligen en av de främsta Fashion Design universiteten i Asien. Studierna kunde kännas stressigt periodvis i och med att vi läste flera olika kurser parallellt och det var många inlämningsuppgifter. Jag upplever dock nivån på studierna i Hong Kong något lägre än på UU i sin helhet.

 • MM4361 Social Innovation: Achieving sustainable development goals through business - Detta var en av mina favoritkurser. Läraren var mycket pedagogisk och väldigt bra på engelska. Kursinnehållet var även väldigt intressant och lärorikt.
 • ​MM4311 Strategic Management - Detta var den mest krävande kursen. Läraren hade höga förväntningar på sina studenter och undervisningen var väldigt annorlunda än vad den är på Uppsala universitet. Tanken var att studenterna skulle kolla på redan inspelade föreläsningar och läsa artiklar utanför lektionstid för att sedan komma till lektionen för att ha mer som ett seminarium där vi diskuterade vad vi lärt oss.
 • ​MM4741 Market Decision Analysis - Mycket av innehållet på denna kurs kände jag igen från tidigare kurser på UU. Lärarens engelska var lite svår att tyda på denna kurs, men det var en tjej i klassen som tog stöd-anteckningar som vi kunde ta del av på storskärmen vilket var hjälpsamt.
 • ​ITC2205D Fashion Design - Denna kurs bestod av tre olika moment: lectures, tutorials och studio-sessions. Kursen var svår för mig utan tidigare erfarenhet men väldigt rolig och kreativ. Vi lyssnade på föreläsningar, läste case och svarade på frågor samt fick sy/skapa några plagg.
 • ITC2013M Fashion Marketing - Denna kurs var relativt lik andra marknadsföringskurser som vi läst på UU men med mer specifik inriktning på mode.

Alla ovan kurser som jag läste gav 3 credits, vilket totalt blir 15 credits som motsvarar 30 hp eller en termin i Sverige.

Mottagande

När vi anlände till studentboendet var det ganska lång kö för att checka in, men vi kunde lämna våra väskor i lobbyn och gå ut på en upptäcktsfärd så länge. På universitetet anordnades en hel del aktiviteter och introduktionsmöten där man fick möjlighet att träffa nya människor och bekanta sig med campuset.

Boende

Under hela terminen bodde jag på PolyU Student Halls of Residence, vilket är studentboenden för studenter som läser på Hong Kong Polytechnic University. Vi som åkte på utbyte genom Företagsekonomiska institutionen på UU var garanterade en plats på studentboendet vilket jag tyckte kändes väldigt betryggande då det kan bli både stressigt och dyrt att hyra ett eget boende. Jag betalade cirka 10 000 kronor för boendet under 4 månader. Rummet var 12 kvadratmeter och där bodde vi två och två. På rummet fanns en varsin säng, ett varsitt skrivbord, en varsin garderob, hyllor samt en liten kyl och frys. Vi delade toalett och dusch med två andra studenter. Det fanns möjlighet att skicka in önskemål om vem man ville bo i samma rum som och annars blev man placerad med en slumpmässigt vald student. Det fanns även ett gemensamt kök på respektive våning samt tvättstuga där man kunde tvätta sina kläder för en billig peng. Det fanns även ett gym som man kunde få tillgång att använda helt gratis, dock behövde man gå en kurs innan för att få tillgång till gymmet.

Ekonomi

Hong Kong var en ganska dyr stad vad gäller livsmedelsbutiker, klädaffärer och restauranger. Det som var billigt var street foods som fanns tillgängligt överallt, man kunde få en rätt för cirka 50-60 kronor. Vi valde att äta lunch och middag ute i princip varje dag men åt frukost varje morgon på rummet som vi kunde förvara i vår minikyl.

Fritid

Det finns som sagt mycket att hitta på i Hong Kong. När vi var lediga passade vi på att åka till flera olika stränder för att sola och bada. Stränderna låg en bit ifrån Kowloon där vårt boende låg, den närmsta tog cirka 40 minuter dörr till dörr med kollektivtrafik. Vi åkte även på flera båtturer där man gick ihop cirka 35 studenter och hyrde en båt med kapten från morgon till eftermiddag. Det var helt otroligt! Vi var även ute på en del olika hajker, åkte till shopping malls, var ute på bargatan samt åt på många goda restauranger. Det var väldigt lätt att bonda med framförallt andra internationella studenter genom diverse WhatsApp-grupper där alla bjöd in varandra att följa med på olika aktiviteter. Hong Kong ligger även väldigt bra till för att resa till andra länder. Vi valde under vårt semester break att åka till Filippinerna i två veckor, där reste vi runt till två olika öar och totalt tre olika ställen.

Övrigt

Enligt mig var vädret i Hong Kong var helt fantastiskt, när vi ankom i augusti var temperaturen runt 36 grader. Det är dock en helt annan luftfuktighet i Hong Kong så det tog ett tag att anpassa sig till det nya klimatet. Tunnelbanesystemet var väldigt bra och lättbegripligt. Bussförbindelsen var däremot inte lika bra, man kunde inte riktigt lita på busstidtabellerna och det fanns begränsade platser på vissa “minibussar” vilket gjorde att man inte alltid kom med. Hong Kong är en väldigt ren och fräsch stad.

Helhetsintryck

Jag kan verkligen rekommendera Hong Kong både för utbytesstudier och som stad. Jag trivdes väldigt bra och jag kände mig snabbt som hemma. Ett tips för studierna är att försöka lägga sina kurser på färre dagar, till exempel att man har alla sina kurser tisdag - torsdag om möjligt så man kan passa på att resa över helgerna. Mina månader i Hong Kong har givit mig mycket nya erfarenheter och upplevelser samt minnen för livet. Jag kommer definitivt att vilja åka tillbaka igen!

Ht19

Jag läste under höstterminen 2019 på The Hong Kong Polytechnic University. Det var verkligen en upplevelse och något jag kommer att ha med mig resten av mitt liv. Hongkong är en fantastisk stad som erbjuder allt från höga skyskrapor till natursköna naturreservat och stränder. Jag rekommenderar alla att åka på utbyte, ni kommer inte att ångra er!

Kursvalsprocessen

Kursvalsprocessen var lite krånglig. Det gäller att undersöka innehållet och behörighet till kurserna som man sedan rangordnar. Jag kollade upp vilka tider och vilka dagar kurserna gick vilket ledde till att jag fick ett perfekt schema. Jag hade mina lektioner samlade på måndag till onsdag. De två första veckorna är det add/drop veckor då man också har möjlighet att byta kurser. Kurserna Jag läste fem kurser under terminen varav fyra var på Fek C-nivå.

 • MM4361 Social innovation: Achieving sustainable development goals through business
  Kursen var väldigt inriktad på socialt entreprenörskap och läraren var väldigt engagerad. Vi hade grupparbeten och mindre individuella reflektionsuppgifter. Kursen var intressant och jag gillade speciellt att vi fick interagera med äldre pensionärer från Hong Kong vars input vi sedan skulle integrera i vårt projekt. Det var även företag som kom till lektionerna och hade olika workshops. Det var inte särskild hög arbetsbelastning och svårighetsgraden var lägre än vid UU.
 • MM4732 Global Marketing
  I denna kurs hade vi flera gruppresentationer och en midterm-exam. Läraren hade väldigt många Powerpoint-presentationer och det var mycket att lära sig utantill. Lektionerna bestod av olika case som man diskuterade med sin grupp och läraren. Själva kursen var inte särskilt svår men det kunde vara lite krävande att komma ihåg så mycket information inför provet. Jag är generellt nöjd med denna kurs eftersom man fick lära sig mer om internationell marknadsföring.
 • MM4513 Corporate Social Responsibility
  Denna kurs innehöll flera grupparbeten, presentationer, en individuell uppsats och en final exam. Arbetsbelastningen kunde stundtals vara ganska hög eftersom det var mycket som skulle lämnas in och redovisas. Läraren var trevlig. Kursen levde upp till mina förväntningar när det gällde innehåll.
 • MM4741 Market Decision Analysis
  Läraren vi hade i denna kurs hade mycket humor och var väldigt engagerad. Vi hade en större gruppresentation, individuell uppsats och ett mid-term test. Läraren värderade utantill- kunskap väldigt högt och det var inte särskilt mycket diskussioner vilket var lite tråkigt. Jag skulle säga att arbetsbelastningen inte var särskilt hög eftersom vi inte hade någon final exam.
 • GEC1C20 Chinese Art & Design
  Denna kurs var min enda kurs som inte var på Fek C-nivå. Kursen var intressant eftersom man fick lära sig mycket om kinesisk konst och historia. Vi hade flera mindre prov utspridda under terminen och en större individuell uppsats. Vi fick under terminen åka till ett museum i Hongkong där vi fick lära oss om kinesiskt te och porslin. Arbetsbelastningen i denna kurs var inte särskilt hög. PolyU värderar utantillkunskap i mycket hög utsträckning och det finns inte mycket utrymme för analys. Enligt mig är UU:s system bättre vilket gör kurserna mer intressanta. Vi var ungefär 30 elever i samtliga av kurserna vilket gjorde att man fick en nära kontakt med lärarna. De var även väldigt engagerade i studenterna och de var även väldigt lätta att få tag på utanför lektionen.

Mottagande

Mottagandet första dagen var väldigt bra. Skolan ordnade en buss från flygplatsen till boendet vilket var väldigt uppskattat efter en lång flygresa. Det var väldigt bra organiserat när man skulle checka in på boendet och man kände sig väldigt välkomnad. Skolan ordnade rundvisningar runt kvarteren och på skolan vilket även var trevligt.

Boende

Korridoren och rummet är väldigt spartanskt. Möblemanget i rummet bestod endast av säng (utan bäddmadrass), skrivbord och garderob så räkna med att ni behöver åka till Ikea minst en gång under er vistelse. Jag delade rum med en tjej från Sverige och delade badrum med två till. Jag tyckte det fungerade väldigt bra och man vänjer sig väldigt snabbt med att bo på så få kvadratmeter. Gymmet och tvättstugan var även bra och fräscht. Ett tips är att anmäla sig tidigt till kursen för att få utnyttja gymmet eftersom den blev full väldigt snabbt. Generellt var jag väldigt nöjd med mitt boende.

Ekonomi

Levnadskostnaden var lite lägre än i Sverige skulle jag säga. Det var generellt billigare med mat i skolmatsalen och med MTR-kort. Däremot kunde det vara en aningen dyrare om man ville äta mer västerländsk mat. Det är enkelt att klara sig på endast studiemedlen men om du vill resa under terminen skulle jag rekommendera att man sparar lite pengar. Jag betalade cirka 8000 kr i hyra i början av terminen för hela vistelsen vilket gjorde att jag inte hade några fasta utgifter under terminen.

Fritid

PolyU ordnade en del studentaktiviteter under terminen. Första veckan ordnade studentföreningen ett så kallat ”cantonese race” där utbytesstudenterna fick lära sig lite enkla fraser på kantonesiska och lära sig mer om kulturen och maten. Jag var annars inte med på särskilt många aktiviteter men om man är intresserad ordnar studentföreningarna alla möjliga aktiviteter som man kan tänka sig. Min korridor ordnade även aktiviteter en del kvällar i vårt gemenskapsrum.

Helhetsintryck

Hongkong erbjuder verkligen allt och jag kan rekommendera att gå på mycket hikes och uppleva så mycket man kan i staden. Hongkong ligger geografiskt väldigt bra till så jag hann med att resa till Japan, Sydkorea, Vietnam och Bali under terminen. Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och detta blev väldigt påtagligt under mitt utbyte. Jag märkte av de återkommande protesterna under terminen och oroligheterna innebar också att skolan stängde en månad tidigare. Eftersom den fortsatta undervisningen skedde online påverkades mina studier inte avsevärt av detta. I helhet är jag väldigt nöjd med mitt utbyte och att få vara där under denna historiska tid har givit mig större förståelse för världen runt omkring.

Ht18-1

Utbyte vid Hong Kong Polytechnic University (PolyU). Utbytet skedde under Ht18

Lästa kurser

 • GE1C19 Interpreting Modern Art
  Kursen behandlar olika rörelser inom modern konst. Kursen var lärorik. Läraren gick igenom en till två PPT:s per lektion där varje PPT kunde innehålla upp till 100 sidor. Undervisningen var alltså inte särskilt pedagogisk. Kursen examinerades genom ett quiz samt att man skulle skriva en recension av en utställning man besökt under terminen samt en PM som lämnas in vid terminens slut. Ej Fek C.
 • MM3111 Human Resource Management
  Denna tillsammans med Staffing and Selection var de bästa kurserna. Eleverna delas in i grupper och skapar en presentation tillsammans under terminen. Kursen avslutas med en salstenta. Läraren är mycket engagerad och uppmuntrar diskussion och frågor under lektionerna. Läraren var också väldigt trevlig och höll till och med i en informell avslutningslunch för eleverna som hade läst kursen. Motsvarande Fek C.
 • MM4161 Staffing and Selection
  Denna kurs var väldigt bra. Läraren har en väldigt annorlunda stil jämfört med lärare i Uppsala. Vissa utbytesstudenter störde sig på hans sätt att lära ut men jag tyckte det var mycket bra samt att han var rolig. Eleverna uppmuntras vara aktiva under lektionerna och det förekommer också rollspel och liknande under terminen (typ träna på arbetsintervjuer och liknande). Eleverna delas in i grupper och skapar en presentation tillsammans under terminen. Kursen avslutas med en salstenta. Motsvarande Fek C.
 • MM4361 Social Innovation
  Kursen var intressant och också den med lägst arbetsbelastning. Detta beror på att det inte förekom någon salstenta på kursen. Istället delades klassen in i grupper som skulle skriva och redovisa arbeten under terminens gång. Läraren bjöd också in intressanta föreläsare, detta var den enda kursen med föreläsare utifrån. Motsvarande Fek C.
 • MM4522 China Business Management
  Det som togs upp under lektionerna var intressant och man lärde sig mycket om Kina. Däremot var läraren inte särskilt pedagogisk och man lärde sig mer från självstudier än från föreläsningarna. Kursen examinerades genom ett grupparbete och en salstenta. Motsvarande Fek C.
 • MM4721 Marketing Management in China
  Trots annan lärare och annan kurs gäller övervägandena kring MM4522 även denna kurs. Motsvarande Fek C. Kursvalsprocess: Kurserna väljs under sommaren och sedan sker en add/drop period där man kan ändra valda kurser i mån av plats. Man är själv ansvarig för att se till att man inte väljer kurser som krockar schemamässigt. Det ska gå att söka i schemat under sommaren för att se till att kurserna inte krockar. Funktionen var dock inte särskilt användarvänlig så jag valde kurser utan att kolla schemat vilket inte var något problem. Studievägledningen vid PolyU var väldigt behjälplig under add/drop perioden.

Studier

Skillnader mellan PolyU och UU. PolyU premierar utantillkunskaper i mycket högre utsträckning än UU. Det finns inte lika mycket utrymme för analys och diskussion på PolyU. Föreläsningarna har överlag inte varit särskilt pedagogiska och kunskapen man tillskansar sig har främst kommit från egenstudier. UU:s system är bättre men en fördel med PolyU:s system är att man i större utsträckning får styra över sin tid. Visserligen var föreläsningarna obligatoriska på kurserna jag läste men varje kurs hade enbart en sådan i veckan. Samtliga föreläsningar var tre timmar med två pauser, systemet med två timmar per föreläsning som vi har i Uppsala är bättre. Vi har varit 30 elever i samtliga av kurserna jag läste. Även om lärarna är mindre pedagogiska än i Uppsala är de väldigt engagerade i studenterna och de är lätta att få tag på även när det inte är lektion. Lärarna uppmuntrar eleverna att kontakta dem för att diskutera skolarbete och liknande.

Gällande examinationsformer används salstentor i mycket högre utsträckning än UU. Utantillkunskaper premieras som nämnts. Kraven på proven är överlag lägre än vid UU skulle jag säga. Nivån/kvaliteten på studierna. Överlag är kvalitén högre vid UU än PolyU. Däremot lär man sig mycket intressant, särskilt om Kina och Hongkong (av naturliga skäl). Jag rekommenderar därför att man väljer kurser som fokuserar på just Kina och Hongkong framför mer allmängiltiga kurser.

Det finns bra tillgång till datorer och skrivare men alla använder egen laptop som vid UU. Ingen av kurserna jag använde krävde särskilda program eller databaser så jag kan inte uttala mig om tillgången på sådana.

Mottagande

Mottagandet var väldigt bra. Kommer man första dagen som studentboendet öppnar har PolyU studenter på plats på flygplatsen som visar hur man tar sig till boendet. Det ordnades flera informationsmöten och liknande under de första veckorna.

Boende

Boendet var väldigt annorlunda än vad man är van vid från Uppsala. Man bor två elever på uppskattningsvis 12 kvadrat, trots detta finns det plats för varsin säng och en rymlig garderob var. Badrum delas med två ytterligare elever som bor i det angränsande rummet. Det finns ett litet gemensamt kök som delas av alla på samma våning (cirka 80 rum). Köket är inte fräscht men det finns samtidigt ingen anledning att laga mat då det finns många billiga restauranger i närområdet. Jag var nöjd med boendet, läget är exceptionellt bra och boendet är extremt billigt. Hyran var bara 7 000 kr för hela terminen. Studierum, pool och gym finns på boendet (se dock nedan under ”övrigt”). Tvättmaskin och torktumlare fanns också på boendet. Boende är garanterat för utbytesstudenter förutsatt att man registrerar sig i tid. Vissa valde att ordna boende själva. Detta är inte att rekommendera. Utbytesstudenterna jag träffade som gjort detta var missnöjda och betalade lika mycket per månad som vi betalade för en hel termin. Deras boende hade även sämre läge och lägenheterna var inte trevliga alls.

Ekonomi

Det utökade studiemedlet för utbytesstudier räckte gott och väl trots att man åt ute varje dag.

Fritid

Jag var inte på några av aktiviteterna som anordnades av universitet. Överlag finns det väldigt mycket att göra i Hongkong. Förutom att det är en häftig stad att hänga i finns det väldigt fin natur att utforska och man behöver sällan åka längre än en halvtimme med tunnelbana för det. Jag rekommenderar också ett besök i Shenzhen och Macao. Många nattklubbar ordnar också fester för utbytesstudenter.

Övrigt

På boendet finns som nämnts ovan ett gym. Det finns också ett gym på campus. För att få använda något av dessa gym måste man dock ha gått en kurs på två timmar i början på terminen. Redan kravet i sig är konstigt men det stora problemet är att kurserna blir fullbokade extremt fort, något jag inte visste om. När jag försökte skriva upp mig på kursen var den fullbokad och jag kunde alltså inte använda gymmet på hela terminen på grund av detta. Har man ett intyg från sitt gym hemma att man är en van gym-användare så kan man få dispens från att behöva gå på kursen, mitt gym ville dock inte utfärda ett sådant. Det är också väldigt godtyckligt huruvida PolyU sedan accepterar intyget eller inte. Min rekommendation är att man försöker få ett sådant intyg från sitt gym hemma innan man åker och sedan så snabbt som möjligt anmäler sig till en av kurserna. Förslagsvis till någon av de sista kurserna, på sätt hinner man pröva om man får dispens först.

Helhetsintryck

Jag var mycket nöjd med mitt utbyte. Det var en väldigt kul termin och Hongkong är ett väldigt spännande ställe. PolyU låg också så pass centralt att man på kort tid kunde ta sig dit man ville vilket underlättade när man ville göra olika aktiviteter och utforska Hongkong. Jag rekommenderar verkligen Hongkong för ett utbyte. Vill man resa så finns det goda möjligheter till det eftersom det finns resor till många olika destinationer från Hongkongs flygplats. Ett tips är att försöka få ett schema med måndag och fredag lediga i sådant fall så att man inte behöver missa lektioner. Jag vet några som till och med lyckades med att ha lektioner enbart på onsdagar och torsdagar för att de ville resa mycket. 

Ht18-2

Jag läste på Hong Kong Polytechnic University Ht18. Jag åkte på utbytet på min tredje termin på masterprogrammet inom redovisning och finans. Det var inga krav på att läsa masterkurser, så jag läste kandidatkurser vilket generellt gjorde min studieperiod ganska enkel. Jag läste följande kurser:

 • AF2110: Management Accounting 1
 • CBS1151: Chinese I (for non-Chineese speaking students)
 • LGT2106: Principles of Operations Management 
 • LGT2425: Introduction to Business Analytics
 • LGT4106: Supply Chain Management 

Alla dessa kurser är på 3 credits, vilket totalt blir 15 credits som motsvarar 30 hp eller en termin i Sverige.

Studier

Jag upplevde inga jättestora skillnader jämfört med UU. Den största skillnaden är att man läser alla kurser på samma gång och att man har mid-term och final examinations. Det gör att arbetsbördan blir som störst under dessa veckor, vilket ställer större krav på att man planerar sitt studerande bättre. Det var nog lite färre presentationer, men annars var det en mix av föreläsningar, seminarier, individuella inlämningar och gruppinlämningar. Jag tyckte att lärarna generellt höll god kvalitet. Jag trodde att det skulle vara en mer hierarkisk relation mellan studenter och lärare men så är det verkligen inte. Jag skulle säga att den är ganska lik Sverige, och de kinesiska studenterna pratar till och med varandra under föreläsningarna vilket kunde vara lite irriterande. Det finns många studieplatser och datorer man kan boka i biblioteket, men de flesta inklusive mig själv använde egna laptops för det mesta.

Mottagande

Tydligen skulle man få en så kallad ”buddy”, vilket de flesta fick. Jag fick dock ingen information om detta men det gjorde mig inte så mycket. Det ordnas en del aktiviteter i början man kan gå på men jag gjorde de flesta sakerna självständigt med folk man lärde känna där. Det är många eventföretag som bjuder in till massa events med namn likt ”Hong Kong International Students Biggest Rooftop Party Ever” och marknadsför dem ganska aggressivt. Dessa kan vara kul att gå på men lever oftast inte upp till all hype. De vill ofta att man ska köpa biljetterna i förväg billigare.

Boende

Alla utbytesstudenter från UU garanteras ett boende i Halls of Residence. Man delar runt 15 kvadrat med en roomie (går att önska specifika personer) där det finns en säng och ett skrivbord. Även ett litet kylskåp och frys finns i rummet. Man delar toalett och dusch med ett annat likadant rum. Kök finns där man kan laga mat, men detta delas av hela våningen och är inte superfräscht. Allt detta får man för cirka 6000 HKD vilket är extremt billigt sett till övriga boendealternativ.

Ekonomi

Levnadskostnaderna är väl ganska snarlikt Sveriges generellt. Det finns dock många billiga restauranger där man kan köpa till exempel sushi, dumplings, chicken fried rice, nudlar och liknande för cirka 50 kr. Vi åt ute i princip varje dag, men det går så klart att leva billigare om man köper i mataffären. Jag hade alltid havregryn, nötter, frukt med mera hemma som jag åt till frukost. Barer och nattklubbar är aningen dyrare än Sverige generellt sett, men det är tillåtet att förtära diverse dryck överallt, vilket gör att många utbytesstudenter hänger utanför 7-Eleven och dylikt innan man går in på stället man ska till.

Fritid

Jag gick inte på så många aktiviteter som anordnades genom universitetet, utan gjorde det mesta genom de man lärde känna där. På utbyte är de flesta väldigt öppna och vill lära känna nytt folk, så det är ofta man gör saker med vänner och vänners vänner. Utöver turistgrejerna som finns inne i stan finns det väldigt många friluftsaktiviteter att göra, något som kan vara skönt i kontrast till den täta befolkningsmängden inne i stan. Man hinner troligen inte bocka av alla stränder och hikes under en termin även om man skulle vilja.

Övrigt

Det finns gratis gym både i Halls of Residence och på campus. För att använda dessa måste man dock gå en 2-timmarskurs där de går igenom grunderna. Om du planerar att gymma där rekommenderar jag starkt att anmäla dig så snabbt som möjligt då platserna på dessa kurser är begränsade och man kan få vänta veckor eller månader på att kunna träna annars.

Helhetsintryck

Sammanfattningsvis kan jag rekommendera både Hong Kong som utbytesland och Hong Kong Polytechnic University, eller PolyU som man kallar det. Jag har inte berättat så mycket om Hong Kong generellt här då det troligen är enklare att söka upp den informationen själv, eller fråga mig på mejlen om det finns specifika frågor. Efter att ha pratat runt med folk från alla universitet i Hong Kong är min uppfattning att PolyU kan vara det bästa alternativet, främst då man får garanterat och billigt boende där hela universitetet bor. Campus är även väldigt trevligt och ligger nära boendet.

Ht18-3

I was on exchange in Hong Kong Polytechnic University (PolyU) during Ht2018. I will share my experience as well as feelings for you who have willingness to catch a glimpse of life there. I have selected five courses in total which is a fairly common practice. As an exchange student, you will have your host department as decided in the application process. At least half credits are required to be obtained from the host department.

So, I have selected three courses (Economics, Corporate Finance, and Advanced Financial Accounting) offered by School of Accounting and Finance which is my host department and two additional courses (Statistics and Cantonese) from other departments out of interests. The process of choosing courses is very convenient by sending email to the host department after referring to course introduction on webpages of each department. You may also change the courses during the add/drop period (the first two weeks) if you feel disinterested or any other reasons provided there is a vacancy.

Specifically, I think Cantonese course is very interesting and useful in understanding Hong Kong and its culture as well as people’s life. We have learned the tone, pronunciation, basic daily dialogue, word translation and finally we had a role play show, which is full of laughter. Another course which impressed me a lot is Economics which is more or less at introduction level. However, my seminar tutor is very intelligent who always inspires you think questions deeply, even it is simple and basic where people always take for granted. Normally, we have mid-term exams in the beginning of November which account for 30% or so of total credits, together with 20% continuous assessments about attendance, presentation, etc. and 50% for final exam.

Different from study in Sweden which takes one course each time, study in Hong Kong goes in parallel for all the courses. In this sense, you can manage your time in a more flexible way during the semester, while engaging with heavier work load in the exam period. Besides the final written exam, each course usually contains one group work with subsequent group presentation according to the class schedule. Overall speaking, to pass the exam is not that hard and I would say it demands roughly the same compared to UU. However, the grading system have more elaborate divisions with A+, A, A-, B+, B, B-, etc. and it would be hard to get A grades. D is the minimum requirement to pass and that would not cost too much effort.

PolyU offers student accommodation to all exchange students with most rooms are in Hung Hom, which is in my view a very central place and convenient to travel around. Each room is shared by two students with two beds and two tables. A common washroom with two basins, one toilet and one small bathroom inside is shared by two neighbouring rooms i.e. four students. In Hung Hom hall, there are piano rooms, video game rooms, meditation rooms, gym, swimming pool, laundry rooms, places for table tennis and dancing, all on the second floor. There are also student canteen and study rooms on the first floor. By just five-minute walking, you can find supermarkets, restaurants and snack streets, which provide super delicious food like egg waffle, bubble tea, roasted meet, BBQ pork and so on and they are all very cheap compared to food in Sweden! I personally think Hung Hom hall can meet my needs and beyond my imagination.

The living expenses are rather cheap in Hong Kong in comparison with Sweden as a whole. The fee for accommodation is one-off paid roughly 5000 kr for the whole semester, including utilities like water and electricity as well as network. Normally a meal costs around 30-40 kr in student canteen and varies if you eat in restaurants outside university. You can also cook by yourself in Hung Hom although you may need to buy cooking equipment like pots by yourself since only induction cooker and oven are provided. It is cheap and quick to easily eat in canteen.

If we say there are 10 months out of 12 in Sweden are in winter, Hong Kong is on the another extreme with 10 months in summer. People often hang out to go barbeque, shopping, and more frequently go hiking. There are hundreds of mountains in Hong Kong where people can spend a whole day in a good weather. As a girl, I often go shopping with my roommate when big shopping malls often offer big discounts in festivals such as Christmas. One of my friends said, “it’s the most happy experience in Christmas with grand atmosphere.”

Hong Kong is a place where everything is possible. Thousands of people meet here and communicate with others. Several different languages can be heard on street at the same time and you may use all of them with body language to talk with new friends. I shall never forget the colorful and wonderful mix. 

Senast uppdaterad: 2024-01-08