Reseberättelser Hong Kong Polytechnic Vt

Vt23-1

En utbytestermin på PolyU (The Hong Kong Polytechnic University) må vara det roligaste och mest lärorika upplevelsen jag har varit med om. Du kommer vid en avslutad termin känna dig bekvämare i att prata engelska, både i en professionell miljö som i det vardagliga, bli en modigare och ödmjukare människa, och slutligen känna dig som något av en expert på det område du har valt att studera. Jag har minnen för livet och jag har varit på platser man tror endast finns på filmer och utopiska instagram-bilder. Utan att avslöja vad du kommer upptäcka på ditt äventyr, så kan jag endast säga att Hongkong är något man inte kan föreställa sig att människan skulle kunna framställa.

Jag valde att studera enbart finans, ett kursområde som inte ges i samma utsträckning på Uppsala Universitet. Har aldrig haft mer lärorika kurser och kommer förmodligen aldrig ha bättre kurser än dom, så jag kan ej underskatta kvalitén på studierna i Hongkong. 

Levnad och Vardag

Först och främst vill jag adressera levnadskostnaden. Det är lite av en semester, så du kommer spendera mer på aktiviteter, restauranger, festande och så vidare. Men med det i tanken var det inte så dyrt. Boendet och alla administrativa avgifter kostade runt 15 000 kronor för hela terminen, flygbiljetten gick på runt 15 000 kronor tur & retur, mat gick på runt 6000 kronor/månad (inklusive restaurangbesök med mera) och sedan gick runt 1500 kronor/månad till aktiviteter. Så sammanfattningsvis cirka 60 000 kronor för hela resan/terminen om du inte bestämmer dig för att resa vidare efter/under studierna. 
Mat varierar kraftigt i pris. Ett billigare ställe kan kosta 25 HKD (35kronor) men ett snittpris kan ligga på runt 40-50 HKD (50-70 kronor) per måltid. Du kan äta mat från praktiskt sätt hela Asien vilket gör Hongkong till en gastronoms paradis. Du ska absolut inte köpa mat i matbutik, det kostar mer än att gå ut att äta och det är inte särskilt kul att laga mat i det gemensamma köket.

Boendet kan tolkas vara sämre och bättre än förväntat. Det är bättre än det du tänker när du hör Hongkong, det är väldigt likt stereotypiska dormitorier i USA. Roomservice var dock extremt dålig. De pratar inte engelska och om du inte skickar klagomål till lobbyn så gör städarna inte det jobb som de ska göra och rummet/badrummet kommer vara vidrigt på grund av det. Slutligen, försäkra dig om att alla saker i rummet är där annars kommer du behöva betala. Om det fattas något på rummet gå till lobbyn direkt, skriv inte under att allt finns annars. 

Du kommer bli chockad av hur hård ”sängen” är. Sängen är snarare en sådan madrass man hade på idrotten än en verklig säng. Men efter ett tag kommer du vänja dig och på något sätt uppskatta den. Det finns inga kuddar eller täcke vid ankomst så gå till din närmaste IKEA som en redig svensk och köp nödvändigheterna vid ankomst till Hongkong.  

Kurser och universitetsstudier

Bra att veta:
Alla kurser läses samtidigt. Det kan komma som en chock för några i hur annorlunda du måste lägga upp din tid. Ändå om du har 3 veckor för grupparbete, så betyder det inte att resten av gruppen vill träffas förrän sista veckan. Så jag ber dig plugga på tentorna eller göra några andra uppgifter när du inte har spikat en dag för grupparbete eller väntar på svar från gruppen. Jag har haft en väldigt negativ upplevelse av hur folk beter sig i grupparbetena. Om din del av arbetet baseras på en annan persons uträckningar var beredd att de bestämmer sig vara klara med sin del 24 timmar innan inlämning eller skriver till dig 12 timmar innan inlämning att de inte hinner att bli klar. Ha en tydlig kommunikation med gruppen, så att om arbetet går åt skogen så kan du försvara dig själv inför lärarens betygsättning och kanske får göra ett annat arbete. Ändå om sista 3 veckorna är planerade till att enbart användas för att plugga till tentan, så kommer du märka att det är mycket mindre än vad du i verkligheten behöver för 4-5 svårare kurser.  

Annars tycker jag inte kursupplägget är så annorlunda från Uppsala Universitet. Klasserna består av ungefär 30 personer. Lärarna är väldigt engagerade och du kan förmodligen få svar från dom om en uppgift klockan 6 på morgonen som 2 på natten. Beror såklart på vem du får som lärare. Det är förvånadevis lätt att få godkänt, men extremt svårt att få ett högt betyg. Betygssystemet baseras på ett procentsystem där ”final exams” oftast består till 50% och de andra 50% är inlämningar. Så om du behöver 50% för godkänt och du får 35/50 på alla inlämningar så behöver du enbart 15/50 på tentan. Kraven och arbetstempot var mycket högre än på UU, men du kan nästintill floppa ”final exams” om du får bra betyg på inlämningarna. 

ALLA dessa kurser jag kommer beskriva är kvantitativt belagda, och du bör känna att du kan lära dig matte relativt snabbt om du väljer att läsa följande kurser. Alla kurser med formler ger formelblad under tentan, men det svåra är att komma fram till siffrorna som ska sättas in i formeln. Även bra att veta är att den första siffran av en kurs berättar vilket år du oftast brukar läsa kursen. Exempel: AF4331 innebär att kursen är inom Accounting & Finance år 4. 
Ta följande råd med en nypa salt, men en kurs som lärs ut år 4 i Hongkong har oftast en motsvarig kurs i Sverige på masternivå. Med det i tanken kan du teoretiskt sätt tillgodoräkna ett antal kurser du läser på kandidatnivå i Hongkong till masterskurser i Sverige. Det är bara min hypotes, men jag tycker ändå du ska ta följande kurser oavsett om du tänker ta en master inom snar framtid eller tänker använda dom till din kandidat. 

Business valuation – AF4331
Förutom att vara den mest lärorika kursen jag har gått någonsin, så är det faktiskt inte själva kursen i sig jag vill berömma, utan läraren. Lektorn heter Chi Cheong Allen NG och har gjort finansämnet från abstrakt och främmande, till idéväckande och lättbegripligt. Han gjorde en kurs som enbart kunde ha bestått av siffror och teori till något som var verklighetsförankrat och baserat på vad han tyckte var viktigt att kunna när han var investment-banker. Lektorn inkluderar också alla internationella studenterna i lektionerna på ett väldigt lärorikt sätt, så att man får en bred förståelse av hur olika länder hanterar företag.
Du kommer i slutet av kursen kunna värdera ett företag, både en nuvärdesvärdering, men även estimera den framtida tillväxten. Du kommer ha insikten av hur olika företagsformer/industrier bör tillämpas i värderingar. Du kommer att kunna se och förstå hur olika länder investerar och hanterar utdelning. Du kommer att lättare identifiera röda flaggor i årsredovisningarna, samt ha en djupare förståelse för hur en årsredovisning kan användas. Du kommer också ha ett verkligt case-study där du värderar ett företag och mäter om företaget är under- eller övervärderat.
Kursen är svår, det är mycket arbete, men otroligt givande. Du kommer att känna dig som ett finansiellt proffs i slutet av kursen. Kan inte rekommendera den mindre.

Wealth Management – AF4325
En kurs med samma lärare som ”Business valuation – AF4331”. Kursen är svår, det är mycket arbete, lite mer kvantitativ än Business valuation, men likaså kommer du känna dig som ett finansiellt proffs i slutet av kursen och det kommer kännas som du har verktyg för att tackla verkliga problem. Om Business valuation förbereder dig för investment bankning och private equity, så är ”Wealth Management” den kurs som förbereder dig inför consulting, portfolio management och family office. Du kommer få stor förståelse för hur du kommunicerar och tolkar klienters mål med investeringen. Du kommer ha ett case där du konstruerar en portfölj och plan för hur du ska hantera en klients tillgångar. Kursen handlar i korta drag om portföljteori – Hur uppnår vi en optimal portfölj? Du kommer lära dig flertalet formler och finansiella verktyg för att tolka data och fatta beslut kring en tillgångs värde, risk och framtid. Du kommer också få en bättre inblick i hur ”behavioural finance” fungerar och hur du ska tolka samt använda människans imperfektion till din fördel.

Corporate Finance – AF4320
Kursen var absolut inte dålig och jag tycker den var extremt givande för hur man ska förstå företagspolitik, utdelningsstrategi, hur skatt och lån spelar in hur ett företag ska agera och många olika teoretiska verktyg för att förbättra administrationen samt finansen av ett företag. Denna kurs är för dig som vill veta hur man blir en duktig CFO, VD eller aktieägare och du kommer upptäcka en ny värld inom finansämnet – Hur man kan få ett företag att spela till din fördel. Själva materialet var riktigt bra, men lektorn var inte särskilt inspirerande och hade en stark brytning vilket gjorde det lite svårt att förstå ibland. Om du väljer de ovanstående kurserna tycker jag du definitivt ska ta denna kursen också då alla tre går hand i hand och ger tillsammans en helhetsbild av finans och administration, med väldigt liknande och i många fall samma formler.    

Risk Management – AF3317
Även om de ovanstående kurserna oftast brukar läsas ett år senare än Risk Management, så var denna kurs också den absolut svåraste. Det är en statistikkurs inom portföljteori och du kommer lära dig hur man beräknar risk, den optimala portföljen och portföljsprestation. Om du någonsin gick in på en aktieanalys och tänkte ”vad är Alpha, Beta, VaR, Delta-hedging, Gamma, GARCH, och Sharp-ratio”, så är detta kursen för dig. Om ovanstående kurser ger dig förutsättningarna för att bli en ”fundamental analyst”, så ger denna kurs de första verktygen du behöver för att du ska bli en ”quantitative analyst”. 

Om du kommer ut ur denna kurs med godkänt betyg kommer du känna att du kan lära dig vilken matte som helst. Det är också en signal till framtida arbetsgivare att du kan lära dig svåra kvantitativa metoder. Det var mindre fakta du behövde lära dig under denna kurs jämfört med de andra, men du kommer sitta rutinmässigt med en formel åt gången i flera dagar för att försöka förstå hur den fungerar. Om du känner du har pannbenet för det, ta kursen, den var extremt givande och ökar ditt förtroende för dina mattekunskaper. Om du inte känner att de ekonomikurser med inslag av matte på Uppsala var lätta/väldigt intressanta, ta inte denna kurs. 

Kursvalsprocess

Det som jag inte kan ge PolyU något beröm för var deras kursvalsprocess. Under spannet av 1-2 veckor hann mina kurser ändra sig 6 gånger. All kommunikation skedde med en person via mail som gjorde all registrering åt en och det fanns väldigt liten möjlighet för översyn över hur processen gick till. Jag fick till slut de kurser jag ville ha och var glad i 2 veckor. Detta är tills universitet bestämde sig för att stänga ner en av mina kurser och informerar mig på sista dagen av drag-and-drop. Detta betydde för min del att jag var den lägst prioriterade kandidaten för omval av kurser, vilket innebar att man fick sämre förutsättningar för att få de kurser man verkligen ville ha (då det var först till kvarn för de kurser under drag-and-drop).
Om du undrar vad drag-and-drop är, så är det en period precis efter kurserna har startats där man kan ändra vilka kurser man vill gå. Det ger dig möjlighet att gå på den första lektionen och se om de kurser du valde från början var det du hade tänkt.   

Kortfattat

Om du väljer finans så kommer du aldrig ha bättre kurser än de du läser i Hongkong. Du kommer äta mat som man enbart kan drömma om att hitta i Sverige. Relativt billigt med tanke på att du har rest utomlands. Perfekt ställe om du också vill upptäcka resten av öst/syd Asien efter studierna. Man märker att det nu är en del av Kina och inte Storbritannien. Dålig room-service. För lite kaffe. 4.5/5 Stjärnor. Om det är något som visar på hur roligt det var att studera där har jag valt att stanna kvar en till termin i Hongkong. 

Vt19-1

Hej! Jag pluggade i Hong Kong under vårterminen 2019 och stormtrivdes. Det fanns alltid något att göra, oavsett tid på dygnet och lärde känna en massa nya människor. Utan tvekan så var det en otrolig upplevelse, där man fick ett helt annat perspektiv på hur man själv, och folk runtomkring en, lever. Har ni möjlighet att köra en utbytestermin, oavsett Hong Kong eller vart som, så ta den!

Universitetet och dess kurser

Först och främst så skulle jag vilja säga att kursvalsprocessen är väldigt annorlunda från Uppsalas, där det gäller att vara på snabba fötter. Under första två veckorna har du en add/drop period där du kan testa på olika kurser för att se ifall de passar dig eller inte. Väldigt bekvämt, dock aningen komplicerat, då man själv styr över sitt schema och vad som ska studeras de nästkommande månaderna. När den perioden är över så är det full fart framåt utan återvändo, så se till att välja något som du anser vara kul och intressant. Mina kurser kan du se nedan.

  • Business Negotiation MM4191, var en väldigt intressant kurs för de som vill lära sig förhandla samtidigt som att framföra sina argument på ett bättre sätt. Under kursen studerar man psykologi, vad som kännetecknar människans styrkor och svagheter, och hur man kan använda dem till sin fördel. Som övningar får man scenarier, så som löneförhandlingar och vardagliga kompromisser, där ens prestationer kalibreras till poäng. Dessa övningar kunde leda till livliga diskussioner och roliga utfall vilket många uppskattade. Själva kursen bestod nästan enbart av utbytesstudenter, så det är också ännu ett sätt att lära känna andra.
  • Strategic Management MM4311, kursen som jag lärde mig mest ut av. Läraren, Mr Robert Wright, var en av de mest inspirerande lärarna jag har haft, som kunde få en att tänka från ett perspektiv till ett annat och utveckla de minsta tankarna till de största idéerna. Kursen i sig hade inte särskilt mycket teori, utan mer filosofin ”This doesn’t have anything to do with strategy, while it has everything to do with strategy”. Allt är kopplat till strategi enligt honom, så länge man såg länken mellan A och B, och hur man tar sig dit. Nackdelen är att det blev lite repetitivt, men det var ännu ett sätt att få tankesättet impregnerat.
  • Services Marketing MM4791, handlade om hur man marknadsför sina produkter, främst inriktat på tjänster. Vad är det som kännetecknar en viss kedja, en viss produkt, och hur kan man detta för att nå ut till fler kunder? Det och vad som påverkar människan till att ta del av en viss produkt, är vad som lärs ut av denna kurs. Läraren har finurlig humor, och kursen har ett bra tempo.
  • E-commerce for Management MM4411, hade en inriktning på teknik och hur företag använder sig av algoritmer samt sociala medier för att avancera och nå ut till fler kunder. Vi fick sätta upp egna hemsidor och spela spel för att demonstrera hur e-handel går till. Det var dessvärre inte så höga förväntningar på kursen, och läraren lyckades knappt möta dem heller.
  • Chinese 1 (mandarin), var rätt lik de språkkurser man tidigare har tagit. Vad som var användbart var att en del Hong Kong-bor kan mandarin så man kunde kommunicera lite lätt med befolkningen samt läsa ett fåtal tecken. Dock så är det rätt stor skillnad mellan kantonesiska, som de talar i Hong Kong, och mandarin.

Språket i sig skulle jag vilja påstå ha större användning för i framtiden, då Kina står för så stor del av världens handel. Det var definitivt intressant att lära sig en grund i språket, att lära sig de fyra olika tonerna och prova på teckenskrivande. Dock krävs det mycket mer för att kunna ta sig runt i Kina. Campuset är väldigt stort, där det finns flera aktiviteter man kan göra. Det finns tennisbanor på taket, simbassänger både inom -och utomhus, squashbanor mm.

Boendet som universitetet anordnar är inget att hänga i julgranen, dock kan det inte förväntas särskilt mycket då det bara kostar ca 8000kr för hela terminen. Du delar ungefär 12 kvm med en annan person, sen toalett & dusch med annan duo. Man vänjer sig väldigt snabbt, och det är mycket vad man gör det till. Lite dekorationer här och där, och plötsligt har du ett mysigt litet krypin.

Hong Kong som stad

Staden som aldrig sover och aldrig slutar att förvåna. Det finns så otroligt mycket att göra i Hong Kong, och efter att ha bott där i nästan ett halvår så känns det som jag knappt har rört ytan. Det finns tusentals restauranger, vars pris på rätter kan variera från 10kr till tusentals kronor. Skolan har flera kafeterior som erbjuder all sorts mat, som enbart kostar kring 20 kr och är supergod (BBQ pork). Utelivet är också fantastiskt, där det finns härliga småbarer och rooftop-bars som man kan avnjuta en drink eller två och träffa trevligt folk. Utanför stadskärnan, och inte långt ifrån, finns det stränder där man kan bada och surfa samt skogar där man kan hikea och träna. Naturen är otrolig, och staden erbjuder magiska utsikter. Som sagt, har ni chansen till att åka till Hong Kong så tycker jag att ni skall ta den!

Vt19-2

Jag läst min femte termin vid The Hong Kong Polytechnic University (PolyU) under vårterminen 2019. Om du väljer att söka till Hong Kong och blir antagen så vill jag lova att du inte kommer att bli besviken. Hong Kong är en spännande stad som aldrig sover och har alltid något nytt att erbjuda. 

Lästa kurser

  • E-commerce Management MM4XXX
    Kursen handlar om grundläggande element och trender inom e-handel. Inför varje vecka fick en grupp studenter presentera ett case inför klassen inom ett givet område. Föreläsningarna varvade teori med praktik och slutexaminerades genom ett enskilt arbete på fyra sidor. Svårighetsgraden var betydligt lägre än någon kurs jag läst vid UU och jag upplevde att förväntningarna var likaså.
  • Managerial Leadership MM3151
    Kursen handlar om ledarskapsteorier och metoder utifrån ledarskapspositioner med personalansvar. Föreläsningarna bestod mestadels av teorier och genomgångar av casestudier eller relaterade artiklar. Kursen examinerades genom en skriftlig tentamen, ett individuellt arbete samt ett grupparbete. Gruppuppgiften bestod utav att besöka och intervjua en chef i Hong Kong tillsammans med sina gruppmedlemmar vilket jag upplevde var en rolig och intressant examinationsform. Svårighetsgraden och förväntningarna liknade de kurser som behandlar organisationsteori (FEK A/B) vid UU.
  • Business Negotiation MM4XXX
    Denna kurs handlar om förhandlingsteknik och var väldigt praktiskt. Varje vecka delades ett nytt case ut som jag fick förhandla med en annan student på kursen. Majoriteten var internationella studenter vilket bidrog till att jag snabbt lärde känna många studenter fort. Kursen examinerades genom ett grupparbete på cirka tio sidor följt av en presentation. Enkel kurs med förväntningen om aktivt deltagande under seminarierna varje vecka gjorde att kursen uppleves rolig och intressant varje vecka.
  • Strategic Management MM4311
    Detta upplevde jag som den klart roligaste och lärorikaste kursen under min tid på PolyU. En engagerad professor som utmanade och uppmanade till att våga tänka nytt vilket gav en god möjlighet till att öva på att argumentera utifrån utvalda artiklar, film-klipp och grupparbeten. Obligatoriskt under kursen var att genomföra en hike, en måltid och en spelkväll där internationella och lokala studenter fördelades jämnt. Svårighetsgraden och förväntningarna liknande UU.
  • Fundamentals of Programming COMP1010
    Kursen handlade om grundläggande programmering i programmeringsspråket C. Tidigt delades mindre veckovisa uppgifter ut för att bygga enklare typer av program såsom miniräknare eller valutaomvandlare etc. Halvvägs in i kursen steg svårigheten på uppgifterna vilket krävde mer avancerade funktioner och högre arbetsbörda. I kursen var jag ensam som internationell student men lärde känna många lokala studenter som hjälpte mig att första många uppgifter. Rekommenderas om du vill lära dig grunderna i programmering. Hög arbetsbörda och svårigheten i kursen avgörs av din vana/fallenhet för datorer och enklare logik.

Mottagande, boende och ekonomi PolyU anordnade ett väldigt bra mottagande med allt ifrån lokala studenter på flygplatsen som hjälpte till med simkort och transport till mingel tillsammans med nya internationella studenter.

Boendet upplevde jag som helt okej trots att väldigt få kvadratmeter (12-15kvm) skulle delas med en annan student. Med tanke på att kostnaden var cirka 8000kr för hela terminen går det inte att jämföra med kostnaden för vad en lägenhet eller ett rum kostar att hyra.

Att äta, dricka och transportera sig runt i Hong Kong är billigt i jämförelse med Sverige. Lunch på universitetet kostade cirka 20kr, en bra middag ute kan kosta 40kr och en bussresa cirka 10kr. Under terminen lagade de flesta internationella studenter middag hemma en gång.

Helhetsintryck

Jag upplever att min termin i Hong Kong har gett mig ett bredare perspektiv på Asien och Kina där Hong Kong är en spännande blandning mellan Öst och Väst. Staden är fylld av god mat, enastående natur med fina hike-leder, klubbar, festivaler, bad och häftiga rooftop barer. 

Vt18-1

Jag gjorde en utbytestermin VT18 på The Hong Kong Polytechnic University (PolyU), vilket jag kan rekommendera då skolan ligger väldigt centralt i ett land som har massor att erbjuda.

Studier

Den stora skillnaden mellan att läsa på UU och PolyU, är att vid PolyU läser man samtliga kurser samtidigt. Dessa kurser pågår i 13 veckor och varje föreläsning pågår generellt sett i 3 timmar och det är en föreläsning per kurs i veckan. Sedan tillkommer det även mid-term, presentationer och inlämningsuppgifter. Detta avslutas med en tentaperiod, där samtliga kurser ska tentas av. Jag upplevde att undervisningsformen är något lägre på PolyU än vad det är på UU. Då det är i flera kurser lärare som är oengagerade och även inte alltid har den bästa engelskan, och på vissa kurser så läser läraren näst intill rakt av ifrån PP som brukar innehålla mycket text, vilket resulterar i att det kan kännas ibland ganska ointressant och långtråkigt. Antalet under en föreläsning är cirka 30 som är betydligt mindre än vad du är van vid UU och blandningen mellan utbytesstudenter och lokala beror helt på vilken kurs du väljer, men det ska dock nämnas att de flesta lokala studenter är oerhört blyga, så lärarna brukar till stor del ställa frågor till utbytesstudenter, vilket kan vara en fördel då det kan ge poäng till närvaro delen som är en andel av det slutgiltiga betyget. Jag fick även känslan av att lärarna är ”lite” extra snälla mot utbytesstudenter när det gäller rättning av såväl inlämningsuppgifter och tentor. Men det gör dock inte att du kan strunta i att plugga helt, då det inte finns några omtentor och tentor är nästan hela betyget.

Kurser

I början av terminen finns det en add/drop period, där du kan välja att antingen lägga till eller ta bort kurser. Så under min termin läste jag fem kurser, vilket motsvarar 30 hp. Dessa kurser kunde jag sedan tillgodoräkna som Fek C-kurser.

  • AF3316: Investments
    En av de bästa kurserna, som var intressant och kan anses som en fortsättning av finanskursen. Det var mycket inriktat på värde av aktier, derivata och obligationer. Läraren var även bra på att lära ut. Denna kurs innehåller en mid-term, ett grupp projekt och en final, men även uppgifter till varje vecka. Detta är en kurs som jag verkligen kan rekommendera, och den kurs som jag lärde mig mest ifrån, även fast det var ganska mycket plugg.
  • AF3317: Risk Management
    Egentligen en ganska intressant kurs om olika risker på marknaden och hur de kan hanteras, med tillexempel derivata. Dock så fick man känslan att läraren var ointresserad, vilket gjorde att kursen blev långtråkig. Kursen bestod av ett grupp projekt, en individuell text och en final. Denna kurs är lätt och behovet av att plugga är inte stort, så det blev i mitt fall en kurs som jag inte lärde mig så jättemycket ifrån.
  • 2 AF4331: Business Valuation
    Helt klart den svåraste kursen. Kursen handlade till stor del om bokföring och när det kom till värdering av företag blev det en aning influerat av finansiering. Läraren var duktig på att lära ut. Kursen bestod av en mid-term, ett gigantiskt grupp projekt, en final och uppgifter till varje vecka. Kan rekommendera denna kurs då du lär dig massor, men grunderna av bokföringen vi får från UU känns inte tillräcklig, så det blev mycket plugg i denna kurs.
  • MM4191: Business Negotiation
    Den bästa kursen av dem alla. I kursen handlar det om olika tekniker för att kunna förhandla i olika situationer. Under varje föreläsning så får man förhandla om allt möjligt från löner till begagnade bilar. Läraren var jättebra på att föreläsa och var även ganska sträng med att komma i tid. Kursen bestod av två individuella texter och en final, dock var final open book, vilket betyder att du får ta med hur mycket material du vill till final. Jag rekommenderar starkt denna kurs, du lär dig enormt mycket om förhandlingsteknik och denna kurs är dessutom jätteintressant och rolig.
  • MM4351: Entrepreneurship
    En kurs som var inriktad till stor del om Hong Kong och hur entreprenörskap ser ut där och inte generellt. Det resulterade i att själva föreläsningarna var långtråkiga och till stor del ointressanta. Läraren gjorde sitt bästa och var duktig på att lära ut, men blev ändå ganska ointressant. Men kursen innehåller ett enormt grupp projekt i 3 olika faser, sedan en individuell text och en final som är open book. Ska även dock nämnas att grupp projektet kommer nomineras till en tävling, där den bästa gruppen kan vinna 5000 HKD. Kan egentligen inte rekommendera denna kurs då den är föreläsningsmässigt ganska så ointressant, men vill man ha en kurs som ger lätta credits så bör du välja denna.

Mottagande

Som student på PolyU blir du tilldelad en buddy som ska hjälpa dig i ordning. Dock var min buddy inte till någon hjälp då personen inte hörde av sig alls. Men det var dock inget problem att sig till campus, tog en taxi från flygplatsen som kostar ungefär 250 HKD och väl där så hjälpte min rumskompis och hans buddy mig i ordning. Sedan anhåller PolyU en välkomstceremoni som berättar om skolan och olika regler som gäller, som sedan följs upp med ett mingel där man lär känna flera utbytesstudenter på PolyU. För att sedan följas upp av flera utflyktsmöjligheter för att utforska staden med andra utbytesstudenter.

Boende

Boendet ligger vid Hung Hom, vilket ligger väldigt centralt i Hong Kong och det tar cirka 10 minuter att gå till skolan från boendet. Väl på boendet så delar du cirka 15 kvadratmeter med en annan person, det kan vara en lokal, utbytesstudent eller en kompis, det är något som man får välja själv innan avresa. I boendet ingår en garderob, säng, databord och ett kylskåp och allt annat som sängkläder, galgar med mera får du införskaffa själv. Sedan är du tvungen att dela badrummet med ytterligare 2 andra studenter. Detta gick jättebra för min del, min rumskamrat var jättebra och vi kom överens och hade jättetrevligt, dock så var de vi delade badrum med ganska irriterande då de alltid skulle duscha klockan 03 på natten. Sedan för ytterligare gemenskap håller de olika våningarna på boendet olika event om man är sugen på att lära känna flera på sin våning.  

Ekonomi

Hong Kong är ett hyffsat dyrt land att leva i. Men eftersom du innan avresa betalar för boendet som är 7500 kr, så har du egentligen inga direkta utgifter när du är i Hong Kong och man kan då säga att hela CSN-pengarna kommer gå direkt till fritid och mat. Mat i Hong Kong är dock vanligtvis inte något man lagar utan man äter ute varje kväll, och en måltid kan kosta kring 80 HKD, men det går att äta billigare på både halls och campus för 21 HKD.

Fritid

Hong Kong är en stad som har mycket att erbjuda, som Disneyland och massor av tempel som 10 000 Buddhas. Men även massor av marknader att välja emellan som säljer allt möjligt. Åker man sedan en bit utanför staden finns det jättevackra hikes att göra, jag skulle absolut rekommendera Victoria Peak, Lions Rock och Dragons Back. Hong Kong har även en del att erbjuda när det gäller nattliv, som man kan hitta vid LKF (Lai Kwai Fong) och i Wan Chai. Men för förfest kan man samlas lite överallt (Det är lagligt att dricka på gatan) som IFC Mall, eller varför inte världens högsta bar som ligger 490 meter upp. Men ett ställe jag skulle rekommendera är Mr Wong´s, där du betalar 80 HKD och så får du äta och dricka hur mycket du vill. Jag skulle även rekommendera Tequila Jacks som har Taco Tuesday, där en Taco kostar 10 HKD och bra priser i baren. Ett annat ställe man bör besöka är Happy Valley, vilket är en hästkapplöpningsbana som ligger mitt i staden och är ett vanligt ställe för utbytesstudenter att hänga vid varje onsdag. Hong Kong ligger även centralt i Asien, vilket gör att du har ett perfekt utgångsläge för att resa runt. Om du ska resa under din utbytestermin bör du göra det i början av terminen innan alla mid-terms och inlämningsuppgifter börjar ramla in. Dock går det att klämma in en weekend lite då och då, men det beror även lite på hur bra schema man får. Men i början av terminen är det en högtid och man är då ledig 1 vecka, sedan är det lite strö dagar här och var där man är ledig och kan klämma in en resa. Jag passade på att resa så mycket det gick och var i Singapore, Kuala Lumpur, Thailand, Macao, Vietnam, Taiwan. Skolan slutar sedan 12 maj, och du behöver ej flytta ut förens 1 juni. Så då passade jag även på att besöka Filipinerna, Bali och Maldiverna.

Heltidsintryck

Jag rekommenderar starkt att åka till Hong Kong för det är en grym upplevelse och du kommer lära känna massor med nya människor. Dock ska det påpekas att PolyU är ett bättre val om du är mer för sevärdheter och resande, för att utbildningsnivån var sådär och ligger ditt största fokus på kurserna bör du kanske välja en annan skola. Men i vilket fall så är en utbytestermin i Hong Kong oförglömligt och jag tycker du ska absolut ÅKA!!. Om du åker på våren glöm inte att ta med vinterkläder, fram till mars ungefär så är det KALLT!! Men sedan blir det varmare och varmare och i Maj är det ungefär 30–35 plusgrader istället.

Vt18-2

Kurser 

  • Contemporary Maritime Developments and Issues (C-nivå),
  • Cargo Operations and Management (C-nivå),
  • Introduction to Psychology (A-nivå),
  • Language and Society in Europe (A-nivå).

Önska kurser efter ansökan blivit godkänd och därefter en add/drop-period första veckorna på terminen.

Studier

Största skillnaden mot UU var att vid PolyU läste vi alla kurser samtidigt. Det är något som vi inte gör vid ekonomiprogrammet. De schemalagda aktiviteterna är nästintill enbart envägskommunikation där en lärare talar och eleverna lyssnar. De olika seminarierna och diskussions-baserade lektionerna vi hade var mindre bra. Mycket för att asiater inte är lika säkra på sin engelska och inte gillar att tala inför andra. Som västerländsk student med någorlunda vana att presentera, argumentera och tala inför grupp är det lätt att bli populär bland lärarna då de vanligtvis får tvinga ut ord ur sina studenter. Alla mina kurser förutom Introduction to Psychology var i mindre grupper (5-25 personer), däremot var Introduction to psychology likt FEK A med stora föreläsningssalar med 200-300 personer.

Examinationsformerna är beroende på vilket ämne du läser. För Contemporary Maritime Developments and Issues var det löpande presentationer och diskussioner samt en sluttenta där vi skrev en inlämningsuppgift på tid i datorsal. Cargo Operations and Management var enbart salstentamen, två mid-terms och en final, med faktafrågor som ska besvaras. Language and Society in Europe var dels aktivitet vid lektioner (mindre viktigt) samt fyra skriftliga inlämningsuppgifter där de framförallt bedömer språket. Introduction to Psychology var lite virrigt med många olika moment men var en mid-term och en final med flervalsfrågor, olika “dagböcker” där man skulle applicera de vi lärt oss i vår vardag, gruppdiskussioner på onlineforum, deltagande i forskningsprojekt, kommentering på en publik kursbok samt schemalagda aktiviteter. Generellt är nivån lägre än vid UU, alla kurser kändes relativt lätta att klara av. Däremot är det en del olika uppgifter och kan vara lite tidskrävande, som sagt så uppfattade jag aldrig att uppgifterna var svåra att klara av. Det är framförallt mycket memorering av ren fakta som sedan kan repeteras vid tentamen.

Av mina två ämnen jag läste kan jag rekommendera Language and Society in Europe och Contemporary Maritime Developments and Issues. De andra avråder jag från. Jag läste vid Department of Logistics & Maritime Studies vilket är en del av Business. Det var roligt att testa på något nytt och helt annorlunda än tidigare studier, däremot var det begränsat med kurser jag kunde läsa. När jag valde kurser utgick jag mycket från schemat. På så vis lyckades jag få ett schema där jag enbart hade schemalagda aktiviteter på måndagar och tisdagar, rekommenderar starkt att göra så.

Mottagande

De var ett okej mottagande där vi först registreras och minglar med andra utbytesstudenter. Dessutom anordnade de två utflykter som var prisvärda och helt okej. Kontinuerligt under terminen anordnas de lite olika events från korridorsklubbarna men de riktas mest mot heltidsstudenter. I övrigt hängde vi utbytesstudenter framförallt med varandra och var enkelt att träffa och lära känna nya människor. Jag lärde även känna några internationella heltidsstudenter, bland annat en kille från Malaysia som kunde kantonesiska (det som pratas i HK) och mandarin (Kinas officiella språk) vilket underlättade min vardag avsevärt. Vi hade olika Facebook- och messenger-grupper som vi använde för att hitta på saker.

Boende

Jag valde att bo i de boendet som PolyU erbjöd. Då bor man i ett korridorsrum som man delar med en person till. Toaletten delas med ett annat rum så totalt fyra personer. När man ansöker om boendet kan man även önska om man vill bo med en lokal-student, utbytesstudent eller student från samma land som än själv. Jag valde att bo med en utbytesstudent och fick en fransos från paris. Vi hade extremt kul ihop och är riktigt nöjd med mitt boende. Kostnaden är 44 Hong Kong Dollar (HKD) per dag vilket motsvarar cirka 45-50 kr per dag. Det är absolut de mest prisvärda som går att få tag på i HK. Rummens standard är hyffsat låg men fungerar, köken är också av ganska låg nivå men jag lagade aldrig mat under mina fem månader i HK.

Ekonomi

Eftersom boendet är cirka 7000 kr per termin är de lägre än hemma. I övrigt är prisnivåerna lite lägre än hemma. Man äter ute hela tiden och kostar mellan 50-150 kr per måltid. Det dyra är när man reser till andra länder och går ut på barer och klubbar. Annars går det att köpa en vanligt öl i butiken för 4 kr. Kollektivtrafiken är billigt och bra, tunnelbanan slutar gå strax efter tolv men bussar av olika slag finns då. Rekommenderar varmt appen Citymapper för kollektivtrafiken, den bästa i HK.

Fritid

Res, res och försök res lite till. Passa på i början då det är mindre att göra i skolan. Under add/drop-perioderna behöver man egentligen inte ens gå på lektionerna. Eftersom HK är en flyghub går det att resa till andra länder i Asien för löjligt billiga nivåer. I början kan de vara nice att åka till Sydostasien och få njuta av stränder, sol, värme och dyk. Senare på terminen är länder som Korea och Japan magiska när körsbärsblommorna blomstrar. I övrigt så glöm inte att njuta av Hong Kong. Det är så mycket mer än en metropol! Du kan hajka, surfa, sola och dricka några av världens bästa drinkar här. Jag tyckte framförallt att hajka var riktigt härligt, på så vis kunde man koppla bort storstadspulsen och bara njuta av naturen samtidigt som man jobbade upp en puls. HK är en av världens mest folktätaste platser på jorden så man är nästintill aldrig själv här.

Övrigt

Det kan vara ganska svårt att leva som vegetarian i Hong Kong om man inte lagar maten själv. Jag reste under vårterminen så lämnade kalla Sverige i Januari och kom hem lagom till sommaren. Förväntade mig ett tropisk varmt klimat från dag ett men var inte riktigt så. Är cirka 10-15 grader i början och AC:n är på i alla klassrum så är kallt då. Från Mars och framåt är det mycket skönt klimat. En värmare för 200kr går att köpa på närmaste matbutiken och kan vara ganska skönt i början. Jag satt utomhus och pluggade den större delen av min studietid.

Helhetsintryck

4 av 5 stjärnor får Hong Kong. Var riktigt nice att få bo och studera där i fem månader. Rekommenderar det varmt till alla som har chansen.


Är du intresserad av fler reseberättelser? Kontakta då outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-05-31