Reseberättelser Monash University
Ht19
Bakgrund
Som student läsandes vid Monash University måste man läsa 24 credits för att kunna tillgodoräkna motsvarande 30 HP hos Uppsala Universitet. Viktigt att veta är att Uppsala Universitet måste godkänna kurser som FEK C innan man åker så att man vet att man kan tillgodoräkna dem när man kommer hem. Detta kan ta upp till 2 veckor så var ute i god tid med kursval. Dessutom kräver Monash också att du uppfyllt vissa krav om vissa företagsekonomi kurser, exempelvis viss kompetens inom matematik som man bevisar genom gymnasiebetyg. Denna process var lite krånglig för mig och tog ett tag också att beställa gymnasiebetyg på engelska.
Kurser
- Commercial Banking and Finance, 6 credits (BFF2401)
Kurs godkänd som tredjeårskurs och som motsvarar Fek C. Det centrala i kursen var strukturen av australiensiska banker och vad de har för roll i samhället. Lärorik kurs då det dyker in mer specifikt inom en bransch och hur denna bransch fungerar och varför bankers uppgift är så viktig. Det är en del matematik involverad i kursen men till största del läsning om bankers struktur. Examinering var genom tenta, individuell uppgift och ett mid-term test. Seminarium och föreläsningar var ej obligatoriska men kunde bidra till bättre betyg. - Financial Analysis and Valuation, 6 credits (ACX3150)
Kurs godkänd som tredjeårskurs och som motsvarar FEK C. Kursen handlade till största del om att värdera och analysera stora australiensiska företag genom att se över olika aspekter av deras årsredovisningar, finansiella rapporter samt gå igenom annan publikt tillgänglig information. Kursen var väldigt intressant om man gillade finansieringskursen i Fek B då det är lite som en förlängning av denna men också ganska komplex, vilket gjorde att jag behövde lägga ner ganska mycket tid på den. Examinering var genom tenta, grupparbete och individuell inlämning. Seminarium och föreläsningar var ej obligatoriska men kunde bidra till bättre betyg. - Understanding Social Behaviour, 6 credits (ATS1262)
Detta var en av mina valbara kurser som jag valde att läsa. Mycket intressant kurs om mänskligt beteende och lite mer konkreta och biologiska förklaringar till socialt beteende. Relativt enkel kurs och eftersom den är på A-nivå förväntar sig inte lärarna att man är expert på ämnet. Examinering var genom ett slut-test online & individuell uppsats. Närvaro på seminarium var obligatorisk men inte på föreläsningar. - Understanding the Media, 6 credits (ATS1280)
Detta var den andra av mina valbara kurser som jag valde att läsa. Handlade om media genom tiderna, hur vi gått från tryckt material till digital media och hur det påverkat vårt samhälle. Allmänt en intressant kurs och även denna på A-nivå. Examinering var genom en uppsats av 5 gruppmedlemmar och individuell inlämning. Närvaro på seminarium var obligatorisk men inte på föreläsningar.
Studier
Studier på Monash var överlag väldigt bra och lärorika. Alla mina lärare var väldigt trevliga, hjälpsamma och kunniga samt att campus var väldigt fräscht och stort. Det som skiljer studier från Uppsala är främst att alla kurser läses samtidigt, typ som på gymnasiet. Därmed har man också en tyngre tenta-period mot slutet där man kan råka på 4 tentor inom loppet av en månad. Så länge man är förberedd på det är det inga problem, men man kanske måste lägga upp sin tid lite annorlunda än på hemmaplan. Det som även skilde var att det är fler obligatoriska lektioner där utebliven närvaro kan resultera i att man blir underkänd i hela kursen. Däremot lägger man sitt eget schema under de första veckorna vilket kan underlätta om man lägger flera lektioner under en dag. Jag hade bara lektioner från måndag till onsdag sen var jag ”ledig”.
Boende
Jag valde att inte söka boende genom campus eftersom jag ville bo närmre innerkärnan av staden. Campus ligger annars cirka en timme ifrån innerstan med tåg och buss på campuset Clayton. När jag kom ner till Australien kände jag ingen speciellt bra men lyckades genom gemensamma vänner finna en annan svensk tjej som också skulle plugga på Monash. Detta resulterade i att vi hyrde en 3a i området South Melbourne som ligger cirka 2 minuter med spårvagn (tram) eller 10 minuters gång från innerkärnan. Området hade lite ”businesskänsla” men med bara 50 meter ifrån botaniska trädgården och jag kan varmt rekommendera det som ett trevligt område. Vi hittade lägenheten via en sida som heter Domain där oftast agenter lägger ut lägenheter åt ägarna. Andra sidor man kan hitta hyreslägenheter är RealEstate, FairlyFloss på facebook och Gumtree(mer för inneboende). Vårt boende kostade 300 AUD per person i veckan. Det är ganska dyrt att bo i Melbourne så det kan vara bra att hitta någon att dela rum eller lägenhet med. Det går att hitta billigare alternativ i ett sharehouse eller som inneboende hos någon, det hittas lättast via GumTree. Var det gäller levnadskostnader var det ungefär samma som i Sverige men det kan vara förmånligt ibland att vara student. Det är alltså ganska dyrt att leva här så det kan vara bra att ha tillgång till lite sparade pengar. Jag arbetade inget på mitt utbyte men tror att det kan vara kul också om man vill träffa lite lokalt folk samt tjäna lite pengar, dock tar skolan ganska mycket tid.
Fritid
När man börjar skolan på Monash har det några välkomstevent där de bjuder på mat eller aktiviteter och där hittade jag många av de vännerna jag kände under hela utbytet. Det finns också tillgång till olika klubbar om man vill gå med, däremot gjorde inte jag det. Utöver skolan så finns det oändligt mycket att göra i Melbourne. Staden har enligt mig ett rikt kulturliv och staden bjuder gärna till på gratis events som jag uppskattade mycket. Det är väldigt populärt med brunch, rooftop-barer och hemliga barer i Melbourne och därför finns det många roliga ställen att upptäcka. Vi åkte även på weekends till Sydney och ön Tasmanien vilket jag varmt skulle rekommendera om man får lite pengar över. Annars går det att besöka mycket varierande ställen som ligger en biltur utanför Melbourne, exempelvis stränder, vingårdar och öar.
Slutsats
Jag tycker min vistelse i Melbourne har varit väldigt spännande, rolig och något jag aldrig kommer glömma. Jag tror även att staden är något för alla eftersom det finns så otroligt mycket att göra. Personligen älskade jag verkligen varenda sekund av mitt utbyte i Australien!
Ht18-1
Kurser
- Debt Markets & Fixed Income Securities, 6 credits
- Equities & Investment Analysis, 6 credits
- Investment & Portfolio Management, 6 credits
- Investment Banking, 6 credits
Studier
Jag är väldigt nöjd med de kurser som jag läste på Monash University. Kurserna var tydliga och lärarna var mycket engagerade. Det användes mycket teknik i undervisningen, samtliga föreläsningar spelades in och som student kunde man titta på föreläsningarna i direktsändning hemifrån men även i repris. Samtliga kurser bestod av föreläsningar med tillhörande seminarier. I slutet av terminen fanns det även möjlighet att träffa seminarielärarna innan de sista tentorna för att få svar på frågor och funderingar. Examinationerna bestod av både skriftliga prov och inlämningsuppgifter som skrevs individuellt och i grupp. Det som utmärkte de skriftliga proven i jämförelse mot Uppsala universitet var att skrivtiden var betydligt kortare. Utöver att enbart kunna svaren var man även tvungen att komma på svaret fort. Jag tyckte att inlämningsuppgifterna var mycket givande. Till exempel fick vi i kursen ”Equities & Investment Analysis” skriva en omfattande aktieanalys kring ett australiskt företag. Syftet med inlämningsuppgiften var att den skulle efterlikna det praktiska arbete man gör som aktieanalytiker. I kursen ” Investment Banking” fick vi tillexempel läsa ett aktuellt noteringsprospekt och komma fram till en rekommendation huruvida noteringen var värd att teckna eller ej. Sammantaget är jag mycket nöjd med kurserna. Lärarna var även extra hjälpsamma mot utbytesstudenter. Kurserna var på ungefär samma svårighetsgrad som i Uppsala, men den största skillnaden var nog att man läste alla parallellt och sen tentade av alla under några få veckor.
Mottagande
Jag fick ett fantastiskt mottagande. Efter en lång flygresa till Melbourne så mötte vi representanter från Monash University vid ankomsthallen och de hade anordnat konstadsfri taxiresa till ens boende. Taxitjänsten bokades i förväg men var utan kostnad. Detta var mycket uppskattat efter en lång flygresa. Därefter erbjudes ett speciellt mottagningsprogram för utbytesstudenter som var mycket informativt. Som utbytesstudent fanns det ingen garanti att få plats på campusboendet, även fast man bokade i tid. Jag fick tillexempel inte plats på campus utan var tvungen att hitta eget boende. Monash University var mycket hjälpsamma och gav bra tips hur jag kunde hitta ett boende och erbjöd även juridisk hjälp. Tillexempel läste de igenom mitt hyresavtal för att se att det var rimligt.
Boende
Jag bodde utanför campus i ett hus som var renoverat som studentboende. Standarden på boendet var betydligt lägre än i Sverige. Vi var åtta studenter som delade på två duschar och ett kök. Standarden var lägre eftersom vi tillexempel hade problem med värmen i huset. Under juli till oktober kunde temperaturen i huset vara 15 grader. Däremot var alla studenter som bodde i huset hjälpsamma och enkla att bo med. Fördelen med mitt boende var läget och att det var gångavstånd till universitet. Hyran var 1 000 AUD/månad. Vill man bo på campus är mitt tips att ansöka tidigt för att få plats. Betalar man 1 000 AUD/månad ska man vara beredd på en lägre standard än i Sverige.
Helhetsintryck
Jag var ett väldigt bra helhetsintryck av Melbourne och Monash University. Melbourne är en fantastisk stad som man inte tröttnar på i första hand. Det finns hela tiden aktiviteter och event i staden. Det var även enkelt att besöka andra platser som Sydney, Tasmanien och/eller Nya Zeeland. Monash University är en topskola som är modern med engagerade lärare och utmanande kurser. Det jag har lärt mig på Monash University kommer jag utan tvekan ha användning av i mitt arbetsliv. Monash University har studenter från hela världen. Jag har lärt mig mycket om andra kulturer och mina kunskaper i engelska har blivit betydlig bättre.
Ht18-2
I studied one semester in Monash University in Melbourne from July – November 2018. With that out of the way let’s begin. First things first, Australian Winter is real, it might be hot as hell in northern Australia but Melbourne in winter can be quite cold (not to mention rainy). Especially if you pack nearly only summer clothes and shorts. So at least a few warm clothes for the first colder months (the heating isolation in most apartments was abhorrible by our standards so expect a cold apartment temperature in the morning).
Studies
As most of you reading this are probably already aware, in Australia you’ll read all the units/courses at the same time to then have an amazingly intense two weeks of multiple exams at the end. Not much to add here except it’s pretty straightforward. If you are used to doing 1-2 assignments per week the only real difference will be the strange feeling of jumping between subjects. Other than that, give it 2-3 weeks and you’ll be used to it. In terms of literature, course literature was for me non-existent, everything was available online and that seemed to be the case for the majority of courses offered. So, while living costs may be albeit more expensive (more on that in a bit) at least you’ll save a solid few hundred dollars on not buying books. Speaking of digital things, most units offers online lectures and recordings, with several courses allow online participation in case you feel like watching the lecture from bed or find yourself missing the train. A small tidbit of information is that Units starting with 1 are year one subjects and so forth. I accidently got stuck with a year on philosophy course that spent a majority of the time discussing how to use references and with the teacher treating students as if we were in kindergarten. The good news is that you are not fixed with your choices if units coming in. You’ll most likely have a selection of units you intend to take and have got pre-approved but in the case that you don’t like the unit for whatever reason, it is possible to (within two weeks of the start) change units. In case it aids anyone else looking for courses here are the course I took and my impressions.
- ATS-3405: Critical Philosophy
I cannot recommend this course more. If you are interested in or curious of poststructural critical philosophy this course is amazing. It goes through works ranging from Deleuze and Guattari, Ranciere, Lyotard and more while never making it overbearing. The teacher Gene Flannedy is one of the most passionate, fun and engaged teacher I’ve ever had. The feedback provided is the most extensive I’ve ever seen, with constructive criticism ranging the whole gamut of academic writing. - ATS-2560: Gender Theory and Society
Excellent course with a meticulously planned reading curriculum. The readings are fantastic and are coupled with great lectures and equally excellent teachers. If you are at all interested in gender theory of feminism, I’d strongly recommend this course. - ATS-1835: Time, Mind and Self
Hated every second of this course. Admittedly some of it is partly my fault for ending stuck in a first-year philosophy course. The teacher acted like the students were kids with the most obvious of answers getting wide applause and the level of discussion never reaching anything beyond repetition of what was read. The assignments are short and easy, but the readings were painstakingly slow and painful as soon as you discover that any discussion of them will simply revolve around you repeating the right phrase of the article at the seminar. - ATS-2875: The Moral Psychology of Evil Truly
interesting course with an excellent teacher that although possibly holds the record for the slowest grading process ever makes up for it with incredible feedback and fantastic open and relaxed seminars. The assignments are all relevant and truthfully rather easy as well as the exam. If you are looking for a course that has a good teacher, interesting literature both won’t bombard you with hard assignments or exams this is a great pick. The course itself essentially lives up to its name as it traverses various thoughts and theories of what constitutes evil, how can we define evil etc.
Welcome
Monash does organize a welcome orientation for incoming exchange students which takes place several days before both the general university wide orientation and earlier than most other Universities. Since several people travelled (me included) with friends who were also going to study in the city although in a different university most arrived the day before and were jetlagged out of minds. If you can I’d advise arriving two days before the orientation starts, it gives time to reduce most of the jetlag as well as figure out the city transports and getting the myki card (the equivalent of a SL card) in advance. Monash orientation begins rather early compared to other Universities with a specific one for incoming students. Now, almost all were jetlagged out of their minds, me included and so the social aspects were a bit on the tired side. Nevertheless, try to find some mates to hang out with, Australians generally pick various subjects than following a strict program plan and it is significantly harder to get to know and make friends in the classroom. Following the orientation week there are several events that are organized for exchange students to get to know each other and while the party/clubbing events were so bad it became entertaining, the bar hopping events and bar nights is worthier of your time. The staff handling the incoming students are extremely friendly and provide a plethora of useful tips and tricks for finding housing and what to keep in mind (too much for me to add here). Lastly, any questions are quickly answered, and support services are plentiful.
Accommodation
There are a lot of tips in terms of accommodations and most of them will be presented during the orientation week if you decide to make your way down-under. However, the main points to be aware of in regard to housing in Australia is: Its rather expensive. Living costs are probably the biggest difference, student accommodations being no exception. Apply as early as you can for student accommodation that you can imagine living in for the duration of your studies and then proceed to search for other apartments or rooms as you arrive. If you know other people going for exchange in Melbourne get together to increase the chances of finding a decent spot. Never sign anything before you’ve seen the apartment itself. In other words, don’t fix your living accommodations before arriving o Australia unless you really trust or know the person, you’re renting it from. Personally, I teamed up with two friends from Uppsala and rented an apartment in the middle of the city. The two-bedroom apartment cost me about 7000 SEK. On the upside the Monash campuses are a bit out of town and living in the city allows for an amazing exploration of its nightlife and various bars all over the place. Even though it was a bit pricey I would definitely have done it again.
Economy
Expect prices to be similar to Swedish prices with the exception of housing prices which will unavoidable be a lot higher. There was never an issue of not affording a decent living and student CSN money is definitely sufficient. I opted to not take a part-time job and I managed just fine. Just try to save some up for travelling after the semester as it is without a doubt one of the highlights.
Leisure time
There is a ton of things to do, visit and see in Melbourne alone. The city is amazing and there are always some event or festivity taking place. If you find yourself with a free weekend or more travelling is easy and there are several locations reachable by renting a car and having a jolly good road trip with mates (great Ocean road). A tip is to explore the multitude of interesting secret bars and cafes.
Overall
Had an amazing time, 10/10 would do again.
Ht17
Jag gjorde mitt utbyte på Monash University under termin 5. Under förberedelserna fick jag välja 6-8 kurser som dels förhandsgranskades av Uppsala Universitet, och dels av Monash University. Det slutgiltiga valet skedde sedan på plats en vecka innan terminsstart, genom en gammeldags inskrivning hos aktuell fakultet. Jag läste:
- Current Issues in Macroeconomics (ECC-2300)
- Equities and Investment Analysis (BFC-2240)
- Modelling in Finance (BFC3540)
- Investment Banking (BFF-3351).
Den första siffran indikerar nivån (1 motsvarar ungefär A-nivå, 2 B-nivå etc). ECC-2300 var intressant; den behandlade bland annat frågan om varför inflationen och tillväxten är låg globalt sett, jämfört med några år sedan. Examinationen bestod av en essä, en tenta och deltagande på seminarium/lektioner. Jag har inte läst nationalekonomi på B-nivå i Uppsala, men jag skulle gissa på att denna kurs var något enklare. Den innehåller mycket lite matematik.
- BFC-2240 var i mångt och mycket en fortsättning på Uppsalas Finansiering. Den behandlade behavioural finance, aktie-värdering, obligations-värdering m.m. Tyvärr var den en besvikelse för min del: det fanns inget som helst kritiskt tänkande. 60 år gamla teorier som gång på gång har motbevisats, lyftes fram och rekommenderades som om kritiken var helt irrelevant. Mitt råd, för den som är intresserad av ämnet, är att välja andra liknande kurser.
- BFC-3540 var både utmanande och intressant. Förutom en fördjupning i optioner innehåller den inte så mycket nytt teoretiskt för den som har läst Finansiering i Uppsala. Fokus ligger istället på Excel, närmare bestämt att skriva egna funktioner till programmet. Syftet är att bli snabbare och bättre på att hantera finansiell data. Nästan varje vecka är det inlämning av 1-2 programmeringsuppgifter vilket innebär att tentan väger förhållandevis lite. Rekommenderas starkt.
- BFF-3351 behandlade exempelvis återköp av aktier, project finance och private equity. Kursen hålls av en kvinna som jobbade inom investment banking fram till nyligen, och hon svarar gärna på frågor/delar med sig av sina erfarenheter vilket är värdefullt för den som funderar på att jobba inom området. Examinationen består av två case, ett mindre test mitt i terminen samt en tenta.
Studier
Kurser inom ekonomi har tre så kallad kontakttimmar varje vecka. Dessa är fördelade på föreläsningar och tutorials (seminarium/lektion). Deltagande på den senare utgör ofta en liten del av betyget. Till skillnad från Uppsala läses kurserna parallellt under hela terminen. Schemat underlättas av att det ofta finns åtminstone 15 seminarietillfällen att välja på, samt att nästan alla kurser filmar föreläsningarna (det gör alltså inget om en föreläsning krockar med en tutorial eller en annan föreläsning). Schemat (vilken dag/tid du har din tutorial) väljer du innan terminsstart. Personligen tyckte jag om systemet; att läsa kurser parallellt ger mer variation på veckobasis, istället för att vara helt insnöad på ett ämne i några veckor. Kursutbudet är oändligt mycket större än i Uppsala, och det är lätt att välja kurser från andra ämnesområden, ex. psykologi, språk eller IT. Relationen till föreläsarna är ungefär som i Uppsala. Däremot har studenterna mycket kontakt med personerna som håller i deras tutorial; grupperna är små (max 15 personer) och man träffas varje vecka. Det är därför naturligt att fråga dem om både uppgifter och innehåll på kursen. Överlag tyckte jag att svårighetsgraden var ganska lik Uppsala, ibland kanske något lägre. Nästan alla kurser inom ekonomi har en tenta, men det varierar hur stor del av betyget den utgör.
Mottagande
Universitet erbjuder hämtning vid flygplatsen vilket är smidigt. Det fanns en hel del event för utbytesstudenter, varav 2 obligatoriska informationsmöten. Jag deltog dock inte på de andra eventen då jag bodde i en korridor som anordnade massvis med aktiviteter. Jag återkommer till detta nedan.
Boende
Jag bodde i Farrer Hall, en av många resident halls på campus. Farrer är känd som den mest livade. Varje vecka hålls många mindre event som till exempel pluggkväll där dom bjuder på fika, netball, walking group m.m. Dessutom anordnas bal, fester och trivia nights m.m lite då och då. Studenterna i Farrer gillar att gå ut; varje onsdag och torsdag har de stampubar som de går till. För den som trivs med Uppsalas studentliv är Farrer Hall nog det närmsta man kan komma. Själva rummet är ganska litet med garderob, skrivbord och säng. Delat kök och badrum finns på varje våningsplan. Farrer Hall består av två byggnader från 60-talet, och är kanske inte det mest moderna boendet. Det finns betydligt nyare resident halls för den som vill ha eget kök/badrum. Ett rum i Farrer Hall kostar ca AU$900 per månad, vilket blir ungefär 6000kr. Prisnivån i Australien är högre än i Sverige, men det går att hyra billigare rum på den privata marknaden.
Ekonomi
Som nämnt ovan är prisnivån högre. Jag tog fullt lån samt merkostnadslån från CSN vilket räckte till både nödvändigheter och aktiviteter. Jag jobbade inget under mitt utbyte, men tydligen är det förhållandevis höga löner jämfört med i Sverige.
Fritid
På campus finns ett stort gym med swimmingpool, och studenter får rabatterat pris på medlemskap. Farrer Hall arrangerade som tidigare nämnt mycket aktiviteter, vilket innebar att jag inte kände något behov av att engagera mig i de föreningar som fanns på campus. Melbourne är också en stor stad så för den som tröttnar på campus finns det mycket annat att göra. Överlag trivdes jag mycket bra.
Övrigt
Clayton campus, universitetets huvudcamps, är både stort och riktigt fräscht. Det finns tre bibliotek med gott om datorer och studieplatser. I campuscentret finns ett dussintal lunchrestauranger, supermarket, frisör, mobiloperatörer, banker m.m.
Helhetsintryck
Jag är oerhört nöjd med mitt utbyte; både universitetet och studierna var bra, jag lärde känna massvis med nya människor i korridoren och Melbourne är en riktigt bra stad att bo i (att staden ofta rankas som världens bästa att bo i är ingen slump). Dessutom är Australien fantastiskt att resa i efter terminen. Det kan inte bli något annat än en stark rekommendation för den som funderar på utbyte.
Är du intresserad av fler reseberättelser? Kontakta outgoing@fek.uu.se