Reseberättelser NTU Ht
Ht22
Jag hade ett fantastiskt utbyte på National Taiwan University (NTU) i Taiwan och jag är verkligen glad att jag valde att söka utbyte i just Taiwan! Det finns så otroligt mycket att göra och uppleva i Taiwan och det kombinerat med det fantastiska folket och den goda maten gjorde min utbytestermin fantastiskt. Om jag skulle kunna åka igen skulle jag inte tveka en sekund!
Om du funderar på att åka till Taiwan så tycker jag inte du heller ska tveka en sekund!
Det finns så mycket att älska med Taiwan!
Boende
Vad gäller boende så garanterar NTU tyvärr inte längre rum i dorms till utbytesstudenter. Det var dock många som fortfarande rum, men jag och en del andra blev utan och därmed tvungna att ordna boende på egen hand. Det kan vara krångligt, men i slutändan brukar det lösa sig. Många bor i lägenheter med andra där man har sitt eget rum men delar på badrum, kök och gemensamma utrymmen. Priset ligger ofta på runt 4000–5000 kronor i månaden.
Kurser och kursvalsprocess
Kursvalsprocessen var väldigt krånglig och till en början hade jag svårt att få de kurser jag ville ha och dessutom måste kurserna godkännas av UU. Jag rekommenderar att söka förhandsbeskedet så tidigt som möjligt och kontrollera att även dina biämnen räknas som högskolenivå av examensenheten.
I slutändan blev jag dock nöjd med de kurser jag fick och jag lyckades få till ett riktigt bra schema som innebar att jag bara behövde vara i skolan tisdag till torsdag och därmed hade långa helger där jag kunde resa. Kursvalsprocessen sker i flera steg och ofta får man bara några enstaka kurser i två första stegen. Men efter det kommer den så kallade add/drop-perioden där man kan gå på olika föreläsningar och söka de kurser man tycker är intressanta. Jag rekommenderar dock att mejla läraren till de kurser du tycker är intressanta i förhand och beskriva ditt intresse för kursen. Då kan läraren redan då sätta dig i en väntelista och du har större chans att få kursen.
Nivån på kurserna var lägre än i Uppsala och kändes relativt lätta att få godkänt i. Däremot var arbetsbelastningen högre än vad jag räknat med. Det var väldigt många gruppuppgifter som var stora och tidskrävande och det gjorde att jag lade ner betydligt mer tid på studier än vad jag gjort i Uppsala. Däremot hade jag få prov/tentor att plugga till, vilket gjorde att det inte kändes så farligt trots allt.
I stort sett alla mina kurser kräver obligatorisk närvaro på samtliga lektioner och aktivt deltagande på lektionen var en stor del av ens slutbetyg. Är man aktiv på lektionerna blir det ofta betydligt enklare att få godkänt.
Undervisningssystemet byggde mer på mindre klasser med aktivt deltagande och diskussioner i klassrummet. Det var annorlunda mot UU och det var intressant och lärorikt att få upptäcka ett annat undervisningssystem. Det fanns definitivt både för- och nackdelar med systemet i Taiwan.
- MBA5074 Leading teams and organizations (Fek C)
Den överlägset mest tidskrävande kursen jag hade, men i slutändan tyckte jag om kursen eftersom jag hade en riktigt bra grupp till alla grupparbeten. Men bortsett från det så hade jag nog inte valt denna kurs igen. Läraren känns mer modern och sticker ut mycket mot de andra lärarna och hon värdesätter aktivt deltagande mycket, men det är väldigt hög press på lektionerna och man förväntas lägga ner mycket tid. - IB5059 International Business Strategy (Fek C)
Denna kurs bestod mest av att läraren stod och pratade till sin Powerpoint hela lektionerna. Han var ganska rörig och förklarade inte så bra, jag lärde mig tyvärr inte mycket alls på denna kurs. Vi hade ett grupparbete som inte var alltför jobbigt och en final exam som var svår, men i slutändan verkade läraren ge ut bra betyg till de flesta. Detta var min enda kurs som inte krävde obligatorisk närvaro och arbetsbelastningen var låg. - IB7097 Cross-Cultural Management (Fek C)
Detta var utan tvekan min favoritkurs. Läraren var otroligt pedagogiskt och jag lärde mig mycket, dessutom tyckte jag ämnet var mycket intressant. 50 % av betyget kommer från ett stort grupparbete där du arbetar i ett globalt virtuellt team och löser ett case. Det är en väldigt stor och tidskrävande uppgift, men när detta väl är klart så har du nästan klarat kursen. Vi hade ett enkelt muntligt slutprov. På grund av det stora projektet var det flera veckor där vi inte hade lektion överhuvudtaget. - Crowded based capitalism: Shared economy and Gig economy (Biämne)
En intressant kurs med en bra och pedagogisk lärare (Alicia Say). Kursen var lärorik och lektionerna bestod till stor del av diskussioner och öppna frågor i klassrummet. Arbetsbelastningen var dock ganska hög, särskilt med tanke på att denna kurs endast ger 2 credits. Jag läste detta som biämne, men det är eventuellt möjligt att läsa på Fek C nivå. - Forest5035 Exploring Taiwan: natural environment and resources (Biämne)
Denna kurs är i princip gjord för utbytesstudenter. Varje lektioner har ett tema (till exempel fiskar) där en föreläsare pratar om ämnet i två timmar och i slutet gör vi ett kort quiz. Examineringen bestod av ett grupparbete, en final exam och flertalet mindre inlämningsuppgifter. I slutändan var det en enkel kurs som inte kräver allt för mycket tid. Det var intressant att få lära sig mer om Taiwan och vi fick även göra ett besök på Taipei Zoo. - Forest5071 Exploring Taiwan: Natural resources conservation and management (Biämne)
Denna liknar kursen ovan och examinationerna sker på ungefär samma sätt. Fokus här är dock mest på klimat och miljöfrågor. Lektionerna var ganska långtråkiga, men kräver inte stort fokus och kursen var i slutändan väldigt enkel att klara. - Phys1039 International Companions for Learning (frivillig)
Denna kurs går ej att tillgodoräkna i Uppsala, men jag valde att läsa den trots allt. Kursen går ut på att du tillsammans med en lokal student en gång i veckan har ett skypemöte med en skolklass. Ofta är det en liten grupp med små barn som går i en skola på landsbygden. I mitt fall pratade barnen i stort sett ingen engelska så det blev tyvärr inte så mycket kulturellt utbyte i skypesamtalen. NTU anordnar gratis resor till skolorna, det går att söka så många resor man vill, men man är endast garanterad plats på resan till ens egna skola. På grund av mitt schema lyckades jag bara vara med på en resa, men det var en väldigt givande och rolig upplevelse.
Mottagande
Mottaganden på NTU bestod av ett par välkomstaktiviteter för de som studerade ekonomi. Totalt tror jag vi hade tre aktiviteter, så det var inte jättemycket, men det var ett bra sätt att träffa sina klasskamrater och hitta vänner. Vi blev även tilldelade buddies från NTU, jag hade personligen inte så mycket kontakt med min, men jag vet flera som blev bra kompisar med sin buddy och gjorde mycket tillsammans.
Fritid och platser
Taiwan har mycket att erbjuda beroende på vad du är intresserad av. Allt ifrån att vandra i höga berg, besöka tropiska platser, äta massa god mat, träffa härligt folk, gå ut och klubba, listan bara fortsätter. Du kommer definitivt hitta saker att göra i Taiwan!
Nedan har jag listat upp några av mina favoritplatser och aktiviteter från min utbytestermin:
- Mount hehuanshan - Ett lättillgängligt berg på över 3000 meter, du kan åka bil upp till drygt 3000 meters höjd och vandra upp korta sträckor till olika toppar. Jag åkte tyvärr inte dit förrän i december och då var det cirka 2 grader och inte särskilt roligt väder. Men fortfarande en kul upplevelse!
- Taroko national park - Erbjuder några av de coolaste miljöerna jag någonsin sett, jag rekommenderar definitivt ett besök.
- Sun moon lake - En riktigt vacker sjö, soluppgången härifrån var helt fantastisk!
- Kenting - I södra spetsen av Taiwan ligger Kenting. Det är mer tropiska miljöer och finns goda möjligheter till sol och bad.
- Khaosiung - Taiwans näst största stad erbjuder också sol och bad, men självklart massa nöjen med. Jag var inte här särskilt länge så hann inte uppleva så mycket, men många åkte hit flera gånger! Jag skulle rekommendera att åka till södra Taiwan på vintern när vädret är sämre i Taipei, då är det fortfarande varmt och soligt här.
- Jiufen - Ta en 70 minuter buss från Taipei och se solnedgången från denna mysiga lilla by i berget som var en inspiration till filmen Spirited Away.
- Meerkat75 café - Ett litet café i Taipei där man kan få träffa surikater!
Tips! Om du som mig åker utbyte under höstterminen så skulle jag rekommendera att bestiga berg, besöka Taroko/Hualien, Jiufen och så vidare i början av terminen. Senare på terminen kommer vintern och vädret blir kallare och det var ofta mer regn och dimma.
Taiwan ligger även bra beläget för att resa till andra delar av Asien, jag besökte Thailand, Vietnam, Japan och Sydkorea, allt låg inom några timmars flygresa bort.
Ekonomi
Att få CSN att räcka i Taiwan var absolut inget problem. Dorms från skolan kostar ofta bara runt 3000 kronor i månaden och att hitta eget boende går ofta på under 5000 kronor i månaden.
Det mesta är billigt i Taiwan, nöjen och inträden kostar sällan stora summor. Det jag lade ner mest pengar på var förmodligen maten. Du kan äta riktigt billigt, framförallt luncher runt campus (20–40 kronor) och det finns många nattmarknader med billig mat. Jag valde ofta att äta lite dyrare saker till middag eftersom det fanns mycket jag ville prova på. Men i slutändan är det mesta väldigt prisvärt.
Taipei har ett bra tunnelbanesystem och resorna är billiga, buss är ännu billigare och kan funka bra ibland, men det är lite krångligare och du bör undvika buss i rusningstrafik. Du kan även åka tåg riktigt billigt runtom i Taipei, bortsett från Taiwan High Speed Rail (THSR) som kostar mer, men det kan i många fall bli värt det eftersom det går så otroligt snabbt att ta sig runt på västkusten i Taiwan med den. Dessutom är det en häftig upplevelse att åka igenom landet i 300 kilometer/timmen.
Övrigt
Taiwan ligger bra beläget för att resa till andra länder i Asien.
När jag var där fanns det fortfarande en del covid-restriktioner så jag hade inte så stora möjligheter att resa utanför Taiwan. Men efter mitt utbyte passade jag på att åka till Japan och Sydkorea.
7-Eleven, FamilyMart och andra convenience stores kan nästan bli som ett andra hem i Taiwan. De finns överallt och erbjuder det mesta man kan tänkas behöva. Många har även sittplatser och är därmed perfekt ställe att förfesta på.
Skaffa internationellt körkort i Sverige ifall du vill köra moppe och/eller bil. Det är billigt att hyra och smidigt att ta sig runt. Vi gjorde flera road-trips runt om i Taiwan!
Ta med lite varma kläder, det kan bli ner mot 10–15 grader i december.
I starten av min termin fanns det fortfarande en del covid-restriktioner som påverkade mitt utbyte ganska mycket. Men nu är i stort sett alla restriktioner släppta.
Taiwan är mycket byråkratiskt och det är massor av papper som ska skickas in, hälsoundersökningar som ska göras och så vidare. Ett tips är att man kan skriva ut papper på i stort sett alla 7-eleven i Taiwan, det är smidigt och billigt!
Avslutningsvis så vill jag återigen rekommendera Taiwan!
Allt jag kan säga är bara: Åk!!
Ht17
Helhetsintryck
Mitt utbyte i Taipei var helt fantastiskt. Jag hamnade på NTU av en slump men är i slutändan oerhört glad att det blev just Taipei jag åkte till. De främsta fördelarna med att åka till Taiwan:
- Det är BILLIGT. CSN räcker till både levnadskostnader och resor.
- Lokalbefolkningen är känd för att vara det snällaste asiatiska folket.
- Det är häftigt med en totalt annorlunda kulturell upplevelse på en plats som inte många bekanta besökt.
- 90 % av terminen bjuder på ett extremt härligt klimat med temperaturer mellan 20-35 grader.
- Taiwan är bra beläget vilket gör resor snabba och billiga till många delar av Asien.
- Studierna är lärorika men till stor del inte väldigt tidskrävande.
Kurser på NTU
Kursvalsprocessen är mycket krånglig och hemsidan är extremt icke-användarvänlig. Det är lätt att sitta hemma i Sverige och få panik om man inte har någon att bolla med, men mitt största tips är att ta något som verkar ”OK” och sen lägga ner lite energi på den så kallade ”add/drop”-perioden. Under de första veckorna kan man besöka vilka föreläsningar man vill och visar man för läraren att man verkligen är intresserad av en specifik kurs kan man få en liten grön lapp med en kod som gör att du kan hoppa på kursen direkt via deras studentportal.
Ett allmänt tips är delvis att försöka gruppera lektionerna till ett fåtal dagar. Det står på kursvalssidan vilka dagar kurserna är och eftersom att vi ”bara” behöver läsa motsvarande 30 HP under terminen kan man komma undan med att vara i skolan 2- 3 dagar i veckan vilket underlättar för resor och dylikt.
Studiesystemet skiljer sig mycket från det svenska vad gäller både arbetsbelastning och utlärningsmetod. Arbetsbelastningen varierar självklart beroende mellan kurserna men är generellt låg. Betygssättningen utgår ofta från hur aktiv man är på lektionerna, så är man genuint intresserad av ämnet i en kurs är det lätt att få bra betyg om man är aktiv, framförallt eftersom att taiwaneserna tenderar att vara blyga och inaktiva.
- Leading Teams and Organizations Denna kurs var otroligt lärorik och hade den bästa läraren enligt mig. Något högre arbetsbelastning än de andra kurserna men det var även kul att läsa en kurs där man lärde sig ”hands-on” om ledarskap. Kunde också tillgodoräknas som FEK C via förhandsbesked!
- Marketing Theory and Innovation Eftersom att jag är intresserad av marknadsföring var detta en riktigt rolig kurs. Man kan se den som en fördjupning av marknadsföringen vi läser på UU och innehållet är mycket mer moderniserat. Läraren är väldigt ung vilket jag tycker talar för hans fördel då han tar upp aktuella exempel om innovationer runtom i världen. En stor fördel med denna kurs är att den inte kräver närvaro på föreläsningarna!
- Operations and Innovation Management Analytics Denna kurs är uppdelad I två delar där den första handlar om supply chain och den andra om innovationer. Ganska avancerad kurs som stundvis var ganska trög. Är man intresserad av ämnet är läraren grym och allt är lärorikt!
- Management Information Systems Detta är egentligen en GMBA/Master-kurs som man inte får tillgång till om man är på ett utbyte på kandidatnivå. Kursen fokuserar på hur företag kan ta sig an digitaliseringen och hur man som chef i ett företag kan utnyttja ny teknik till sin fördel. Jag lyckades få delta genom att gå till lektionen och beskriva mitt genuina intresse för ämnet och var på så vis den enda av ca 40 personer som inte pluggade master. Mycket lärorik kurs som höll en annan nivå än de andra kurserna.
- General Chinese Course En grundkurs i kinesiska med HÖG arbetsbelastning. Denna kurs tog upp ca hälften av all tid jag totalt la på studierna. Det var oerhört tidskrävande att lära sig skriva de kinesiska tecknen osv. Väldigt intressant och lärorikt men man bör gå in med inställningen att man ska fortsätta plugga detta när man kommer tillbaka till Sverige. Som slutpresentation höll jag en kort presentation om min familj och om Sverige inför klassen på kinesiska samt ett skriftligt prov på 3 timmar.
- ICL, International Companions for Learning Detta var en kurs jag tog utöver mina 30HP. Många utbytesstudenter tar denna för att den är rolig och givande. Den går ut på att man en gång i veckan pratar i Skype med en skolklass från landsbygden i Taiwan för att berätta om ditt hemland. Till sin hjälp har man en lokal NTU-student som översätter det man säger till barnen. Varje vecka har man ett tema som man pratar om i en timme. I slutet av terminen får man en betald resa av skolan för att hälsa på skolklassen!
Mottagande
De lokala studenterna lade mycket energi på att vi skulle få ett bra välkomnande. Det anordnas många aktiviteter såsom en citytour, en välkomstkonsert och många andra saker som syftar till att välkomna utbytesstudenter!
Boende
Via NTU erbjuds man ett studentboende som ligger väldigt nära campus. Med cykel brukade jag gå hemifrån ca 10 minuter innan föreläsningarna började på morgonen. Man får välja mellan att dela rum med en student och betala ungefär 1600 SEK i månaden eller att man bor själv i ett rum och betalar cirka 2100 SEK i månaden. Jag valde det senare alternativet då jag tyckte det i relation till i Sverige fortfarande var väldigt billigt. För priset man betalar är rummet väldigt fräscht. Det ligger i en stor byggnad men en lobby/reception samt ett stor fritidsrum med biljard, pingisbord och förfestmöjligheter. Män och kvinnor är uppdelade i varsin byggnad som ligger bredvid varandra. Rekommenderar verkligen universitetets studentboende till andra studenter! Det var även det bästa sättet att lära känna andra utbytesstudenter.
Ekonomi
Levnadskostnaderna i Taiwan är mycket låga och framförallt den ovan nämnda boendekostnaden. Med de cirka 12 500 kr man får i månaden från CSN kunde jag även göra flertalet resor samt gå ut på helgerna etc. Eftersom att man inte har tillgång till kök via studentboendet köps all mat ute. Detta är mestadels skönt eftersom att man aldrig behöver laga mat eller diska men kan också bli lite tjatigt efter ett tag. En måltid som köps ute till ett bra pris kostar cirka 100 NTD vilket är rund 30 kr. Under de perioder där jag försökte leva lite billigare för att jag skulle resa kunde jag komma undan under 100 kr per dag i levnadskostnader.
Fritid
Klimatet i Taiwan bjuder in till flertalet fritidsaktiviteter i närhet till storstaden Taipei. Ett populärt alternativ är vattenfallet ”The Wormhole” bara 20 minuter med taxi från studentboendet. Var det fint väder var detta ett riktigt härligt alternativ som kändes som att det låg mitt ute i ingenstans trots närheten. Gymkort är väldigt billigt och köps för ca 300kr för en hel termin. Gymmet är beläget på campus i den stora idrottsbyggnaden. Här finns även möjligheter till simning, pingis, fotbollsträningar, tennis, kampsport, volleyboll m.m. Inga officiella aktiviteter för studenter anordnades via universitetet under terminen men vi klarade oss väldigt fint ändå! Har man en helg över finns det tonvis av saker att se i Taiwan som oftast bara ligger en tågresa bort.
Övrigt
Taxiresor är väldigt billigt i Taiwan! Skaffa ett konto på Uber om du inte har det för att det underlättar oerhört att kunna knappa in adressen på engelska i förväg. Ska man åka med vanliga gula taxibilar måste man alltid lyckas hitta adressen översatt till kinesiska. Sim-kort med surf köps enklast på flygplatsen vid ankomst. Det finns ett studenterbjudande som ger dig obegränsat med data för hela terminen. Detta erbjudande finns bara på flygplatsen så många åkte tillbaka dit efteråt för de hade missat det. Det finns otroligt många ställen att besöka i Taiwan! Har man en ledig helg kan man ta snabbtåget ca 2.5h till Taiwans södra udde och besöka naturreservatet Kenting. I Kenting är klimatet varmare än i Taipei och är lite av taiwanesernas Tylösand. Här hyrde vi moppar och åkte runt och badade i vattenfall etc. Finns även bra möjligheter till fest i Kenting. När jag reste utanför Taiwan besökte vi Bali, Tokyo, Shanghai, Hong Kong, Macau och Filippinerna. Hör gärna av dig om du vill veta mer om resor från Taiwan!
Är du intresserad av fler reserapporter, kontakta outgoing@fek.uu.se