Reseberättelser NTU Vt
Vt20
Att du klickat in här och då förmodligen är sugen på att spendera ditt utbyte i Taiwan säger jag bara - åk! Trots nästan inga förkunskaper om Taiwan innan jag åkte är jag så glad att det till slut var där jag hamnade. Taiwan är relativt okänt för många när man tänker på var man vill resa i Asien, men ack så fantastiskt! Med en av världens trevligaste befolkning är det ingen slump att Taiwan blivit utsedd till ett av de länder där folk känner sig mest säkra. Förutom detta har Taiwan även fantastisk mat och natur!
Boende
Jag bodde i ett av två större dormen på campus där de flesta utbytesstudenter bor. Jag bodde i ett singelrum på bottenvåningen vilket var helt ok till det billiga priset (cirka 2700 svenska kr). Däremot var det väldigt basic och omysigt vilket gjorde att en tur till Ikea för att köpa en matta, lite växter och en mysig belysning var ytterst nödvändigt. Rummet hade egen dusch och toa vilket var skönt, däremot var det mögel i badrummet till följd av den extremt höga luftfuktigheten, vilket var lite ofräscht. Jag struntade i att fixa internet och använde det på min telefon, vilket inte fungerade jättebra. Skulle därför rekommendera att köpa en router för optimal internetanslutning, något som går att hitta i valfri elektronikaffär nära campus.
En av nackdelarna med att bo på dormen är de strikta reglerna om att man ej får ha folk över efter midnatt, samt att man inte får festa eller vara högljudda på rummen. Upplevde dock inte detta som något jätteproblem då jag spenderade mestadels av min tid ute. Rekommenderar dock ändå att bo i dorm om du åker ensam då det är ett bra sätt att lära känna andra studenter. En av mina närmaste vänner från utbytet bodde i rummet mitt emot mig vilket gjorde att man kunde ha dörrarna öppna och springa över till varandra! Det var även skönt att bo på campus där alla lektioner hölls.
Kurser
- Entrepreneurship and Innovation (Fek C): Hade alla lektioner över Zoom cirka varannan vecka på grund av pandemin. Läraren inledde första lektionen med att säga att han gärna satte A på alla och att han ville starta lektionen 15 minuter senare än vad schemat sa. Kort sagt en väldigt slapp kurs även om innehållet i sig kunde bli kul med lite mer engagemang från både lärare och elever.
- Green Economy (Biämne): En kurs som jag först trodde skulle kombinera miljöfrågor och ekonomi men i slutändan innebar att professorn stod och pratade om Covid-19 i 40 minuter varje lektion, samt om olika klimatavtal. Kursen var enkel om man visade lite intresse, men hög arbetsbelastning när det kom till mängden inlämningsuppgifter.
- Strategic Management of Technological Innovation (Fek C): En ganska intressant kurs med en jättesnäll professor. Krävdes inte så mycket av en, endast en caseinlämning varje vecka i grupp om 6 på cirka 3 sidor. Kursen avslutades med en open book exam som endast krävde att du hade koll på casen som lästs under terminens gång.
- Global Management Forum (Biämne): En kurs som gick ut på att man konsultade åt ett företag i Taiwan. I början kändes kursen väldigt häftig och intressant då man fick besöka ett lokalt företag och ha en dialog med de på plats. Däremot hade jag nog inte valt den nu i efterhand efter att ha läst den.
- Managing Strategic Alliances from a Global Perspective (Fek C): En av de kurserna jag tyckte verkade mest intressant både sett till innehåll och arbetssätt. Däremot var professorn väldigt otrevlig och nedlåtande vilket resulterade i att man inte vågade säga vidare mycket i klassrummet. Hände ofta att hon pekade ut folk och bad de svara i klassrummet utan förvarning.
- Market and Economic Development of Taiwan (Biämne): En kurs helt olik från resterande jag läste då den berörde Taiwans ekonomiska historia. Professorn var väldigt virrig och majoriteten av lektionerna hölls i videoformat. Däremot var det kul att få läsa om det land man befann sig i och varför mycket ser ut som det gör idag. Inte jättesvår kurs men krävde ändå lite tid, men är du intresserad av att skriva samt historia så kan jag rekommendera den.
Överlag var alla kurser jag tog relativt enkla och krävde endast närvaro samt att man lämnade in någonting. Däremot upplevde jag att mängden arbete vi fick i kurserna var betydligt mer än i Uppsala vilket gjorde att man fick lägga rätt mycket tid. Jag tyckte det funkade bra för mig och upplevde inte någon större skillnad i nivå på mina biämneskurser och Fek C kurser, även om samtliga var tidskrävande. Jag hade valt att minimera antalet dagar i skolan vilket gjorde att jag hade lektioner tisdag, onsdag, torsdag samt vissa fredagar eller lördagar. Andra studenter hade lyckats sätta ihop scheman där de var ännu färre dagar i skolan. Anledningen till att jag hade lektioner vissa gånger på helgerna berodde på att jag valt en consulting kurs på lite högre nivå, vilken krävde företagsbesök på helger. Nu i efterhand ångrar jag till viss del att jag valde den kursen då det tog upp mer tid än väntat, samt att jag i slutändan inte tyckte resultatet blev som önskat. Professorerna var även minst sagt speciella, trots deras mycket imponerande meritlista där bland annat NASA fanns med. Förutom nivån på kurserna är det arbetssättet annorlunda från Uppsala universitet. På NTU används case majoriteten av tiden i samtliga kurser. Något som var väldigt främmande för mig men både lärorikt och roligt!
Överlag är jag nöjd med mina kurser trots att nivån var lägre än väntat, samt inte alla gånger superintressant. Kursvalet var även relativt struligt, både från Uppsalas håll och NTU. Man behövde gå igenom en lång process vid val av kurser som började redan innan man åkte till Taiwan. I slutändan fick man ändå inte alla kurser man önskat då man skulle ha mejlat professorn för de specifika kurserna redan innan man lämnade Sverige, något som inte framgick av NTU. Sedan tog det extremt lång tid för Uppsala universitet att ge svar på det så kallade förhandsbeskedet man skickade in för att få reda på om de sökta kurserna gick att tillgodoräkna. Det här innebar för min del att när jag väl fick svar från Uppsala var det försent att ändra kurser på mitt värduniversitet i Taiwan. Som tur var löste det sig i slutet och jag fick kurser jag kunde tillgodoräkna.
Att göra vid sidan av plugget
Jag hade ju tur i oturen att uppleva mitt utbyte i Taiwan under pandemin Covid-19. Trots att jag är en av de få utbytesstudenterna från Uppsala universitet som kunde fullfölja hela mitt utbyte, fanns det såklart begränsningar på plats även i Taiwan (trots deras exemplariska hantering av situationen). I vanliga fall passar folk på att resa runt i Asien när man är på utbyte, men för min del var det tyvärr inte möjligt givet den rådande situationen. I stället hann jag veckan innan min termin började, åka till Bali för lite sol och sedan under terminens gång passade jag i stället på att upptäcka Taiwan. Att upptäcka Taiwan på det sätt som jag gjorde är ingenting jag ångrar! Jag är glad att jag gjorde det då det antagligen inte hade skett om jag rest runt i resten av Asien i stället. Taiwan har en av den finaste natur jag sett, med helgröna öar, nationalparker med naturligt heta källor där man har chans att fånga soluppgången 04:20. Med andra ord rekommenderar jag verkligen att njuta lite av vad Taiwan har att erbjuda också, pandemi eller ej! Under hela terminen tog vi oss runt i landet med tåg, men ofta går det även bra att flyga eller bila runt, men se då till att skaffa international driver licence.
Sen finns det såklart massa att upptäcka i Taipei också! Nattmarknader fyllda med spännande mat som inte kostar mer än 25 kronor, stora nattklubbar med all you can drink, ofta med gratis inträde (hur nu det går ihop), så kallade hidden bars eller speak easy bars på avlägsna gränder och massor med rolig vintageshopping. Kort sagt älskade jag Taipei och skulle absolut säga att det är en av de bästa städerna i Taiwan om man är ute efter storstadsliv till ett rimligt pris.
Om du fortfarande tvekar på om du ska välja Taiwan och NTU säger jag bara GÖR DET. För hur häftigt är det inte att få åka någon annanstans än Singapore, Hong Kong och dylikt som många vanligtvis väljer, och i stället upptäcka något mer annorlunda!
Som avslut slänger jag in lite tips på platser, restauranger, klubbar, barer och affärer värda att besöka NÄR du åker dit.
Mat
- Din Tai Fung (prova både deras första restaurang samt de nyare)
- Rahoe night market
- Stoppage cafe
- ACME brunch
- Valfritt Hot pot ställe
- Sukiya (japansk snabbmatsrestaurang - SÅ GOTT)
- Addiction Aquatic Development Fish market (grym sushi och skaldjur till bra pris)
- Marine Seafood
‐ 辣麻味噌沾麵 鬼金棒 (Ramenställe)
- The Master Spicy Noodles
- Hawaiipoké
- 3 Idiots Toast & Curry
Följ även Taipei foodie på instagram för massa fler mattips!
Platser
- Green Island
- Kenting
- Dulan
- Taroko National Park
- Elephant Mountain
- Jioufen för dagsutflykt
- Daan Park
- Chiang Kai-Shek Memorial Hall (timea vaktbytet)
- Taipei Fine Arts Museum
- Fulong Beach
- Hyr en båt och åk längs Taipei River några timmar
- Waiao beach (2 timmar från Taipei)
Uteliv
- Klash night club
- Longtail bar
- The alchemist (hidden bar)
- PUN bar (hidden bar)
- C'est la vie (nattklubb med häftig utsikt)
Vt19
Helhetsintryck
Kan ju bara öppna med att säga grattis! Att du läser denna berättelse kan innebära att du är intresserad av Taiwan för ditt utbyte och du kan snart vara på väg dit! Mitt halvår i Taiwan hände ganska spontant, jag var mer eller mindre helt inställd på att söka Sydkorea men bytte i sista sekund efter att ha läst på om Taiwan. Landet är en nästan hemlig pärla på Asiens östkust som få har varit och besökt.
Sammanfattat så är Taiwan ett helt otroligt land med en ännu mer otrolig befolkning. Man säger att Taiwaneser är världens vänligaste folk och det stämmer absolut! Förutom befolkningen har Taiwan en enorm matkultur, supervarierande naturupplevelse, med allt mellan otroliga hikes i norr, till riktig bergsklättring i mitten av landet och till att lata dig på en kritvit strand nere i söder. Landet är väldigt billigt i förhållande till övriga vanliga studieorter i Asien, såsom Singapore, Sydkorea och Hongkong!
Är man sugen på att resa runt i övriga Asien ligger Taiwan extremt bra till vilket gör att resor är relativt billiga och snabba! Klimatet i Taiwan pendlar mellan svalare under vintermånaderna, till extrem hetta och hög luftfuktighet under sommaren. Sammanfattningsvis går man i shorts o sandaler 90 % av tiden oavsett väderlek.
Studier och kurser
Kursurvalsprocessen för NTU är väldigt krånglig och deras system är inte de mest tydliga utan känns väldigt gamla och omoderna. Allt börjar med att man kan läsa på om kurserna och lägga till dem i ett fiktivt schema för att se hur ens vecka skulle se ut. Detta schema kan man sen importera till en annan plattform för att göra sin första ansökan, sen måste man lägga till de kurser man inte fick till ett andra urval och söka igen. Det hela är relativt görs väldigt krångligt av att man inte riktigt vet vilka kurser man får söka och vilka som är endast för vissa avdelningar. Min rekommendation här är att håll huvudet kallt, läs på lite om kurser som kan vara roliga och mejla professorerna ifall du inte får dem på urvalet. (Jag fick 1 kurs efter mitt andra urval så oroa dig inte, det löser sig!) Professorerna är supersnälla och vill verkligen hjälpa till, var bara artig och tydlig i ditt mejl.
Skolan har en s.k. Add/Drop period där du under två veckor kan pröva på olika kurser och be om registreringskoder ifall kursen verkar intressant. Ett generellt tips är att försöka lägga dina kurser på samma dagar, det går absolut att komma undan med att bara vara i skolan 2-3 dagar i veckan! Detta gör Asien upplevelsen så mycket bättre!
Studietakten på NTU var generellt mycket lägre än Uppsala, samt kriterierna för att klara uppgifter och kurser markant enklare. Man studerar på ett annat sätt än hemma, med mycket mer fokus på caselösning och verklighetsapplicering vilket var något jag verkligen gillade. Det är långt ifrån samma fokus på det akademiska principerna som Uppsala håller högt i kurs utan tyngden låg istället på att förstå hur man kan använda sig av det material som professorn tillhandahåller i en verklighetsbaserad miljö. De flesta professorer uppskattade en aktiv närvaro på lektionerna, så om man höll sig någorlunda pratsam och interaktiv så räckte det med lite arbete på uppgifter för att bli godkänd på kursen. De kurser jag läste var följande;
- MBA5082; Judgement and Managerial Decision Making Denna kurs var den absolut bästa jag läste under hela min studietid, professorn var extremt engagerad och hade alltid en tydlig plan för varje lektion. Det fanns en tydlig struktur under hela terminen och innehållet var verkligen intressant! Man arbetade i grupper och presenterade en gång tidigare veckans innehåll, svarade på korta frågor och artiklar som skulle läsas samt höll en djupare presentation som sitt Final Project. Professorn lyssnade också noggrant på feedback om kursen och ifall det var något som flera studenter kände var fel kunde hon ändra mitt under terminens gång. Denna kurs ges inte varje termin, men professorn håller en kurs som heter Leading Teams and Organisations som också ska vara riktigt bra, rekommenderar att du söker någon av hennes kurser!
- GMBA7032 Entrepreneurship and Innovation Detta var den mest lalliga kurs jag någonsin läst, vi började terminen med att professorn sa att han inte orkade ta tåget till universitetet tidigt så vi började 9.20 istället för 8.10, men slutade samma tid som innan. Inte för att någon av oss studenter klagade. Raster togs inte utan man kunde lämna o komma som man ville, samma gällde för närvaro. Kursen gick ut på att vi skulle starta ett fiktivt företag med en ny idé och skapa alla förutsättningar för att kunna starta det här företaget. Det hölls mer eller mindre inga föreläsningar utan allt var eget arbete. För det mesta arbetade man med projekt från andra klasser under den tiden och la ner några timmar innan sista veckan för att ta fram en slutgiltig produkt till klassen och alla fick A.
- GMBA7061 Strategic Management of Technological Innovation En ganska intressant kurs som bestod till stora delar av föreläsningar av professorn och flertalet caselösningar. Man fick även här starta ett fiktivt företag som skulle rikta in sig på den asiatiska marknaden. Kursen avslutades med en ganska enkel tentamen.
- IB3008 International Business Strategy En kurs som jag både älskade och hatade, den hade så bra potential att bli en riktigt bra kurs men professorn var lite för oerfaren och hade tagit sig lite vatten över huvudet med hur mycket han ville hinna med och hamnade alltid efter under sina föreläsningar och vi han knappt en tredjedel i slutändan. Förutom caselösningar och föreläsningar så tävlade vi i grupper inom klassen i en väldigt avancerad simulator där varje grupp styrde ett företag genom en fiktiv marknad där förutsättningarna förändrades varje vecka (som även motsvarade ett år) och vi styrde alla investeringar och utgifter. Varje vecka fick man se vem som presterat bäst under ”det passerade året” via olika finansiella nyckeltal för ditt företag. Detta gjorde kursen riktigt rolig då simulatorn anpassade sig till hur de olika grupperna i klassen valde att göra sina investeringar inom olika områden.
- IB5024 Options and Futures Ifall du har läst Finansieringskursen på Uppsala så har du en grund till denna. Strukturen är ungefär samma, professorn håller ganska oinspirerande föreläsningar där han går igenom diverse och även vissa räkneexempel och sedan förväntas du räkna genom ett räknehäfte på egen hand under kursens gång. Detta var den kurs som tog mest tid då den var absolut svårast och hade mest seriös tentamen. Betygen bestod endast av 50% midterms och 50% finals. Alltså var närvaro inte ett krav utan du kunde läsa allt från boken (som finns i .pdf format att ladda ner) och sedan räkna uppgifter utan att missa någonting.
- Phys1039 International Companions for Learning (ICL) Det här var en extra kurs som jag valde att pröva på då flera personer hade rekommenderat den och sagt att den var väldigt rolig och givande. Kursen går ut på att man blir tilldelad en klass och skola och en gång i veckan skypear med eleverna från den klassen. Man har en lokal student från NTU som hjälp och tolk. Jag pratade om allt möjligt, från min familj och hobby, till vikingarnas plundringståg till vilken favoritmat de hade. Kursen var ganska tidskrävande då man behövde förbereda en powerpoint som täcker 40–50 minuters samtal varje vecka. Man fick även möjlighet att besöka sin egen skola samt åka på andra resor, helt gratis! Det är ett superbra sätt att se delar av Taiwan man inte skulle upptäcka annars! Dock hade jag sökt igen hade jag nog inte sökt kursen, dock beror det nog på att min lokala student och min tilldelade skolklass var väldiga tråkiga och inte alls ville prata.
Mottagande
Såvitt jag vet skedde det inget speciellt för oss nya studenter, det var något kickoff spektakel men absolut inget som går att jämföra med Uppsala recceveckor. Det fanns en del utomstående aktörer som anordnade ”Exchange Student Party” etc. som var rätt roliga men inget mer speciellt än så. Jag fick en buddy tilldelad till mig efter att jag hade blivit antagen, han skickade ett väldigt trevligt mejl där han frågade när jag skulle komma till Taiwan och ifall jag hade några frågor eller funderingar. Jag svarade på hans mejl med flera frågor och så men fick aldrig något svar och hörde aldrig av honom igen. Dock hade jag kompisar som hade världens snällaste buddies så det är lite av ett lotteri.
Boende
Via skolan kan man ansöka om ett rum i ett av deras studentboende. Alla deras byggnader ligger riktigt nära campus och man tog sig till sitt klassrum på under 10 minuter. Man kan välja att antingen bo själv och betala lite mer eller dela rum med någon och ha lägre boendekostnad. Rummen du får är helt okej för det du betalar, du har ett skrivbord, en säng, en bokhylla och ett litet kylskåp samt en ganska rymlig garderob. Och du har en egen toalett vilket är riktigt skönt. Jag bodde i Chang Hsing Dorms i ett singelrum och det fungerade kanon. Jag rekommenderar verkligen att du betalar lite mer och bor ensam, kostnaden är ändå så låg i förhållande till Sverige. Hade en kompis som delade rum och enligt henne var de det sämsta val hon kunde göra. I huset finns även en lounge med pingis, biljard, och flera bord för grupparbeten. Tidigare år hade man även kunnat ha förfester där men tydligen hade de spårat så mycket så nu råder en nolltolerans mot alkohol på alla gemensamma utrymmen. Dock kunde man smyga någon öl här och där medan man lirade biljard, men inga förfester eller större grupper. Jag rekommenderar absolut att du bor på universitetets studentbyggnader, det var verkligen så man träffade kompisar och annat folk som man ville hänga med.
Ekonomi
En av de största fördelarna med Taiwan är hur billigt det är att leva där. Boendekostnader, matkostnader och bara generella levnadskostnader är väldigt låga och det är absolut inga problem att ta sig runt med de lån och bidrag man får från CSN. Jag tog fullt lån plus merkostnadslån vilket gav mig 13 000 varje månad och det räckte utan problem. Jag reste även en hel del, besökte Sydkorea, Indonesien, Malaysia, Singapore och Hongkong men pengarna räckte alltid. Eftersom det knappt finns något kök i boendet så äter man ute nästan varje kväll, men man kan lösa det väldigt billigt, en middag kan kosta så lite som 10-15 kr så det är inga problem ekonomiskt! Självklart kan man även lägga mer, men omkring 60–200 NTD är rimligt på en vardag skulle jag säga. Öl, vin och drinkar är ganska dyrt att köpa på barer och klubbar men går att köpa billigt på 7-Eleven eller liknande butiker.
Fritid
Som tidigare nämnt finns det otroligt mycket att göra bara i Taiwan, nära Taipei ligger The Wormhole som är ett vattenfall/vattendrag där man kan ligga i och simma. Kan verkligen rekommendera att man tar sig ut på några dagsturer med hiking också, norr om Taipei ligger Yangmingshan National Park som är superfint och har flera fina rutter. Nästan mitt i staden ligger också Elephant Mountain som ger dig en ruskigt fin utsikt över hela staden och såklart den ikoniska Taipei 101. Kan även rekommendera resor ut till Juifen, Taroko National Park, Hualien, samt ta deras höghastighetståg ner till Kenting o sydspetsen av Taiwan. Här finns det superfina stränder och man kan hyra moped och åka runt mellan olika vattenfall.
På regnigare dagar i Taipei kan man åka till en arkad eller spelhall som heter E7PLAY och ligger borta vid Taipei Bridge stationen. Här finns bowling, biljard, darts och alla möjliga arkadspel. Man betalar endast en avgift för att gå in, sen har man antingen 3 eller 5 timmar där inne och man kan ta med sig egen dryck (även alkohol) och snacks från en FamilyMart som ligger mitt emot. Man kan även komma och gå under tiden, rekommenderas starkt! Det finns otroligt mycket mer att göra både i Taipei, i Taiwan och övriga Asien att det skulle ta för lång tid at skriva allt här! Googla runt och hör med kompisar, våga ut på äventyr!
Övrigt
- Gymkort går att köpa på campus, kostar cirka 300 kr för hela terminen men be warned, gymmet kan vara extremt fullt under de vanliga tiderna. Man får vara lite flexibel, jag började träna på morgonen innan lektionerna och då var det alltid gott om plats. Man kunde även träna sent på kvällen då fanns det okej med utrymme. Man kan även köpa kort för poolen där man kan träna simning på egen hand.
- VIKTIGT! SIM-kort ska du köp de första du gör på flygplatsen i Taipei, de har speciella deals för studenter som BARA finns där ute. Flera av oss, inklusive jag, missade detta och vi fick åka tillbaka. Det är verkligen markant billigare och du kan köpa Unlimited Data under hela studietiden för ungefär 200-250 kr i månaden. Även om man tycker det är lite dyrt vill jag säga att det verkligen är värt det! Surfen på boendet är halvtaskig och du har även en daglig maxgräns, så om du överskrider den går det rejält långsamt. Då är ett unlimited data packet skönt att ha! Jag rekommenderar Chunghwa Telecom, hade det själv och hade nästan alltid riktigt bra täckning, i alla städer och även ute på hikingturer!
- Visum behövs egentligen inte för att komma in i landet, då Taiwan har en 90 dagars fri period, men jag skulle ändå säga att det är värt att ha. Det underlättade när man skulle resa in och ut, samt ibland legitimera sig.
- Gå och ät dumplings och Xiao Long Bao på Din Tai Fung, en Michelin-restaurang och det är så gott! Xiao Long Bao finns även i Gongguan, nära där man bor, rekommenderas starkt!
- Skaffa internationellt körkort hemma i Sverige innan du åker! Det är så smidigt att ha, både för att hyra moped och även bil! Vi tog en roadtrip där vi åkte tåg ner till Kenting och därifrån hyrde en bil och åkte längs östkusten hela vägen till Taipei, kan verkligen rekommendera det! Riktigt häftig tur längs haven och i bergen!
- Ifall ni är i Kuala Lumpor, bo på Deans Platinum Suites, nästan lyxlägenheter till superbilliga priser samt en kanonfin rooftop pool, högt över staden!
- Om ni besöker Hongkong, gå och ät på Kam’s Roast Goose, har fått en Michelinstjärna fem år i rad och är brutalt gott och kostar cirka 150-200 kr för en måltid.
Det här har bara varit en kor kort sammanfattning av Taiwan och allt däromkring, finns så mycket mer att se och göra! Hoppas du har blivit lite klokare och får en riktigt bra utbytestermin!
Vt17 - 1
Först vill jag börja med att säga att mitt utbyte i Taipei har varit helt fantastiskt, och jag ångrar inte en sekund att jag åkte dit! Jag valde just Taiwan för att det var annorlunda och kändes nytt - det ligger i hjärtat av Asien men är ändå så långt ifrån ett fullmoon party på Koh Phangan man kan komma. Om du funderar på att välja NTU så säger jag bara ÅK!
Kurser
Kursvalsprocessen var otroligt krånglig till en början, och mitt bästa tips där är att hur frustrerande systemet än verkar vara så kommer det att lösa sig när man väl är på plats. De har en bra ”add-and-drop” period under de första veckorna, så även om man inte kommer in på de kurser man sökte från Sverige så har man chansen att gå på de första föreläsningarna på de kurser man är intresserad av och be om kurskoder för registrering där. Min termin sträckte sig från mitten av februari till 23 juni och det räckte att komma dit ett par dagar innan för att installera sig. Jag läste totalt 18 credits (vilket motsvarar 36 HP) och läste därför totalt sju kurser parallellt, vilket är väldigt annorlunda mot Uppsala. Även om nivån på vissa kurser känns lägre än UU, krävs det att man hänger med kontinuerligt på ett helt annat sätt då vi hade ”läxor” i form av läsning eller inlämningar i stort sett varje vecka. Jag valde kurser så att jag fick fredag – måndag ledigt, så jag kunde vara ledig mycket och resa en hel del ändå! Jag läste både kurser på kandidatnivå och masternivå, de kurser jag läste gick bra ändå men hörde om vissa kurser som var väldigt tunga på grund av att de låg som GMBA så det kan vara värt att tänka på beroende på nivån man vill lägga på sitt utbyte.
- GMBA7061 (Fek C). Strategic Management of Technological Innovation: Den här kursen var intressant och motiverande, vi hade mycket caselösning och fick starta ett fiktivt företag som vi utvecklade under terminen. Flera inlämningar med grupp och avslutades med en tenta.
- ECON5003 (Biämne). Market and Economic Development of Taiwan: Personligen är jag inte så intresserad av historia, men är man det så är den här kursen intressant. Går igenom olika industrier och man får en grundlig genomgång av Taiwans utveckling genom historien. Examination består av ett flertal gruppinlämningar varannan vecka samt en mid-term och en final exam, mycket att komma ihåg men relativt öppna frågor som gav chans att plocka poäng man inte förtjänade...
- IB5063 (Fek C). Managing Global Acquisitions and Restructuring: Innehållet skulle kunna vara intressant, men tyvärr hade vi en lärare som var väldigt speciell. Han tappade humöret och surade en hel del, hade ett belöningssystem som innefattade klistermärken på Disneyprinsessor till de som svarade rätt, men straffade även ut de som svarade fel genom att förlöjliga dem. Jag skulle dock rekommendera kursen om man vill ha lättförtjänta credits, jag satt och gjorde annat under lektionerna, såg till att göra gruppinlämningarna och klarade mig utan större effort! Han tog inte närvaro, så kunde vara borta ett par gånger i samband med resor.
- MBA5074 (Fek C). Leading Teams and Organisations: Den här kursen var den bästa jag läste, läraren var engagerad och fick hela klassen (150 personer) att komma förberedda och vara aktiva nästan varje föreläsning. Innehållet var intressant och hon var noga med att ta in feedback och ändra kursen efter vad studenterna efterfrågade just denna termin. Artiklar och kort inlämning varje vecka, som klarades utan större problem. Dessa och grupparbeten utgjorde större delen av betyget.
- GMBA7063 (Fek C). Social Entrepreneurship and Social Business: Den här kursen bestod mestadels av att läraren höll en två timmars monolog till ganska ostrukturerade Powerpoints. Vi gjorde dock ett studiebesök på ”Grace Home” för hemlösa, där vi fick hjälpa till att servera mat, vilket var mer intressant än föreläsningarna! Grupparbeten och individuella inlämningar kan man göra intressanta, men motivationen kom inte från läraren. Relativt lätt att sampla poäng, även om vissa av uppgifterna var ganska tidskrävande.
- Phys1038 (eventuellt tillgodoräkningsbar). ICL (Service Learning- International Companions for Learning): Den här kursen kan jag rekommendera starkt även om det för mig var den mest tidskrävande kursen förutom kinesiskan. Den går ut på att man skypar med barn på en utvald skola någonstans i Taiwan, för att lära dem engelska och för att ge dem en inblick i kulturen i ens hemland. Det som tog tid var att förbereda Powerpoints och samtalsämnen och försöka hitta en taktik som fick barnen engagerade, men vissa la nog ner mindre tid än mig på det här. I slutet av terminen fick man möjlighet att registrera sig på studiebesök till skolorna, vilket gjorde att jag upplevde många platser i landet jag aldrig hittat till annars. Bland annat åkte vi till en aboriginsk by där vi fick lära oss om stammens historia och traditioner följt av BBQ och övernattning uppe i bergen! SÖK!
- PTCSL7909 (ej tillgodoräknad). General Chinese Language course (II) : Jag läste kinesiska utöver de 15credits jag behövde (på grund av att den eventuellt inte tillgodoräknas), vilket gjorde att jag hade 6h extra undervisning per vecka. Jag kan ändå varmt rekommendera kursen, det var otroligt kreativt att (försöka) lära sig tecken och gå från att stirra sig blind på dem till att kunna läsa flera kapitel högt! Det tillförde även en hel del till upplevelsen av kulturen, och gav en chans att komma närmre ”the locals”.
Mottagande
Vi hade några event för utbytesstudenter i början som var värda att gå på, även om det inte kan jämföras med Uppsalas recceveckor! Eventen kom på facebook eller på NTU-mejlen man fick. Jag hade en ”buddy” som var väldigt hjälpsam med allt från frågor innan terminen till att hjälpa mig att hitta kopieringsrummet på campus. Välkomstaktiviteterna var främst för oss som läste på Collage of Management. Studenter anordnade ”under-the-bridge-party” flera gånger under terminen, där man fick chansen att träffa fler utbytesstudenter som läste andra kurser eller inriktningar. Eventen dök upp på Facebook.
Boende
Jag bodde i Chang Hsing Dorm som jag blev tilldelad av NTU, det var enkelt men tillräckligt och kostade runt 7000 NTD per månad. Byggnaderna var uppdelade i kvinnor och män med strikta regler för besök av motsatt kön. Inga besökare tillåtna på nätterna mellan 00:00- 07:00, detta gällde även vänner och familj. Köket var i princip obefintligt och hade endast en mikro för matlagning, så det blev att man åt ute varje dag. Man har en liten kyl på rummet så det går att ha alla fall frukost eller drycker hemma. Tvättstugan funderade bra, 10 NTD per maskin med endast kallvatten. Rummen var väldigt fuktiga, det var flera som fick problem med mögel på kläder, skor och väskor. Jag lämnade garderoben öppen när jag gick hemifrån och hade de flesta kläder ute i bokhyllan vilket fungerade bättre. Vissa bodde i egna lägenheter vilket de sa var härligt eftersom de var friare, men de sa att de inte träffat så många andra studenter under terminen.
Ekonomi
Jag tog fullt lån och bidrag från CSN + merkostnadslån och lån för flygbiljett och försäkring, skulle rekommendera att maxa CSN även om landet är relativt billigt. Jag älskar att resa och försökte göra det så ofta jag kunde, gillar man det så går det mycket pengar på flygbiljetter och nöjen. Jag reste till Hong Kong, Vietnam, Sydkorea, Filippinerna två gånger och till Japan, och finansierade ungefär hälften av kostnaderna med studiemedel. Reser man inte räcker det definitivt med CSN. Att resa inom landet var väldigt enkelt och relativt billigt. Vi åt ute i regel varje dag, varje mål. Man kan få en enkel middag för 30- 60 kr, dumplings (<3) i skolan kostar ca 15-20 kr till lunch! Öl och vin är ganska dyrt att köpa på barer och restauranger, ungefär som hemma, men det kan man köpa väldigt billigt på 7-Eleven. Trots att taiwaneserna för det mesta inte själva dricker så finns det såklart en massa klubbar och uteliv i Taipei och andra städer.
Övrigt
- Ta med router om du har, kostar samma som hemma där och sladdarna man kan köpa på dormet passar inte till nyare Mac.
- Vi fick tag i gratis madrasser/täcken/kuddar/saker i nästan nyskick, fråga runt i Facebookgrupper!
- Glöm inte att bestiga Elephant Mountain, jag missade det trots att det låg 20 minuter från vårt dorm.
- Gör hälsoundersökningen hemma! Att göra den på plats var inte att rekommendera, ingen pratade engelska och det var väldigt oklart vad som skulle göras. Fick åka flera gånger och betalade nästan samma pris som hemma i slutändan.
- Kolla upp om du verkligen behöver visum, jag betalade en massa pengar för ett multi entry visa som det visade sig att jag inte behövde. Svenskar har 90 dagar gratis, så vet man att man ska resa så kan man lika gärna strunta i det.
- Tänk på att det kan vara kallt, för mig var det cirka 11-15 grader de första månaderna och jag fick köpa en massa kläder och extra täcken eftersom jag packat för sommar ;) I juni blev det däremot upp mot 40 grader så håll ut!
- Testa dumplings på Din Tai Fung (Michelin-restaurang), cirka 100- 150 svenska kronor för en middag.
- Om du läser kinesiskan kan jag rekommendera att göra ett language-exchange med en taiwanes, där du lär dem engelska eller svenska mot att få hjälp med kinesiskan. Ett väldigt vanligt koncept vid NTU som var otroligt givande både skolmässigt och privat.
Vt17 - 2
Kurser i Taiwan:
- Strategic Management of Technological Innovation - Managing Global Acquisitions and Restructuring
- Leading Teams and Organizations
- Social Entrepreneurship and Social Business
- Market and Economic Development of Taiwan
- Service Learning-International Companions for Learning 8.
Helhetsintryck
Jag har haft ett fantastiskt halvår i Taiwan! Landet har väldigt vacker natur, så jag rekommenderar att ta några utflykter runt om på ön. Taroko och Kenting var mina favoriter. Längs Taiwans östkust går en lång bergskedja där hela 286 toppar är över 3000 meter. Är du intresserad av hikes eller vandringsturer finns det mycket att välja på. Taiwaneser är extremt vänliga och genuint hjälpsamma, något jag uppskattat och fascinerats av under min tid i landet. Engelskan är inte alltid på topp, men att få ihop tre taiwanesiska tanter som diskuterar vilket tvättmedel som är bäst för just dig när du är vilsen i matbutiken är inget problem. Det lite mer ruffiga stilen man kan mötas av i Kina har jag väldigt sällan stött på i Taiwan.
Studier
De kurser jag läste på National Taiwan University, eller NTU som det kallas, var överlag av bra kvalitet. Klasserna varierade mellan 30-60 personer och undervisningen skedde i mindre föreläsningssalar än i Uppsala, vilket gjorde att studenterna har en bättre kontakt med läraren. Lite mer som lektioner än föreläsningar alltså. Det gjorde att kurserna jag läste var mer interaktiva än vad jag är van vid från Uppsala. De flesta av lärarna jag hade var bra och verkade verkligen bry sig om vad studenterna tyckte om undervisningen. Istället för att läsa en kurs i taget läser man alla kurser över hela terminen. Sett till arbetsbelastningen skulle jag säga att den är lägre vid NTU, åtminstone för utbytesstudenterna. Både lärare och universitetet har förståelse för att ett utbyte handlar om mer än att sitta och läsa i biblioteket, vilket gör att de har lämnat ett större spelrum för utbytesstudenterna att fylla sin termin med andra erfarenheter, lärdomar och minnen. Detta är åtminstone min känsla efter en termin som utbytesstudent.
NTU är ansett som Taiwans bästa universitet och är väl känt bland de flesta locals. Det märks att både studenterna och de anställda är stolta över att vara en del av NTU och är måna om att visa upp universitetet från sin bästa sida. Campus ligger centralt i Taipei och det finns gott om idrottsanläggningar, bibliotek, foodcourts etc. samlat i samma område. Istället för att ha det utspritt som i Uppsala finns allt på samma campus. Kursvalsprocessen var uppdelad i två ansökningstillfällen online och en ad drop-period de två första veckorna på terminen. Studenterna söker alltså de kurser man vill läsa under två tillfällen som ansökan är öppen online och därefter finns det möjlighet att anmäla sig på plats. Onlineansökan är öppet ett par dagar varje gång. Här kan du lägga till kurser och hålla tummarna att du får dem. Lyckas du bli antagen till många av dina kurser under online application är det smidigt, men det är ingen panik om du inte är antagen till alla kurser innan terminen börjar. Under ad-drop perioden är det ”öppna dörrar” på alla lektioner så att studenter kan gå på en lektion för att se om kursen verkar spännande eller inte. Är du inte antagen till alla kurser kan du gå på första lektionen för respektive kurs och be om en grön lapp med ett slags lösenord så att du kan lägga till kursen online. Ett tips kan vara att mejla läraren innan, dock svarar de oftast att man bara ska komma på första lektionen.
Mottagande
Veckan innan terminen började träffades alla utbytesstudenter tillsammans med buddies och studentkoordinatorn för en introduktion till Taiwan, NTU och det vardagliga livet. Dagen efter var vi ute på en city tour där vi besökte tempel och andra sevärdheter. Under terminen anordnades det även regelbundna kvällsträffar på campus med olika teman. Dessa kvällar var över förväntan så det är absolut värt att samla ihop ett gäng och gå dit.
Boende
De flesta studenterna bodde i studentrum i någon av de byggnaderna som ligger runt campus. Vi utbytesstudenter var uppdelade i två olika dorms, ett låg nära tunnelbanestationen Gongguan och det andra låg på motsatt sida av campus. Att hyra ett eget rum kostar ca 2200 kr/mån och att dela rum med någon kostar runt 1100 kr/mån. Rummen liknar studentrum i Uppsala med dusch och toalett på rummet och det finns en minikyl, skrivbord, bokhylla och stommen till en säng. Madrass och övrig inredning måste du dock köpa själv. Så ett tips är att ha tid att skaffa en madrass innan det är dags att sova första natten. Det går att köpa madrass (dock väldigt tunn), lakan och lite annan basic inredning i receptionen. Hör runt med andra studenter, eller om du känner någon som var där terminen innan dig så kan du nog få lite tips. Då alla studenter måste göra sig av med sina madrasser när de flyttar ut är det många som bara lägger dem i en hög i garaget som ligger under dormet. Det finns inte så stora möjligheter till att laga egen mat, endast riskokare, mikro och lite grundläggande köksutrustning finns i ”köket” lobbyn. Detta har förmodligen att göra med att alla äter ute, då det är så pass billigt. Killarna har en byggnad och tjejerna har en annan. För att gå in i andra byggnaden måste man lämna in sitt student card i receptionen och checka in. Vidare ska samtliga studenter checka ut senast klockan 12. Anledningen till dessa regler gå såklart att grubbla över och dess vara eller icke vara är absolut ifrågasättbart, men så är det. Dock hittar studenter ofta vägar runt det mesta. Kan hur som helst rekommendera att bo i dormsen, då det är ett bra sätt att lära känna nytt folk och enkelt att följa med på spontana aktiviteter.
Ekonomi
Levnadskostnaderna är lägre än i Sverige. Hyran för ett studentrum ligger som sagt på drygt 2000 kr i månaden. Taxi är betydligt billigare än i Sverige: 70 NTD för 1,25km och därefter 5 NTD per 250 meter, så du kan åka 3 km för ungefär 30 kr. Mat kostar mellan 15-30 kr på foodcourts på campus, medan andra restauranger kostar från 30 kr och uppåt beroende på kvalitet. En öl ute kostar runt 40-50 kr, dock kan du ofta betala ca 200 kr för fri alkohol hela kvällen.
Övriga tips
- Cykel: Antingen köper du en cykel i början av terminen, kostar runt 300-500 kr på de flesta små verkstäderna runt campus. Alternativet är Ubike, vilket i princip är att du hyr en cykel under en kortare tid, ”hyr här, lämna där”-koncept med olika cykelställ runt om i staden. Då campus är relativt stort är det, enligt mig, värt att köpa en cykel. Det finns inga Ubike-stationer på campus, vilket gör den lösningen lite osmidig. Från flygplatsen första dagen: Det går att ta tunnelbanan MRT direkt från flygplatsen till centralstationen och därefter var du än ska. Att ta taxi kostar runt 1200 NTD från flygplatsen till universitetet.
- Easycard: Alla studenter får ett Student ID Card som även kan användas som Easy Card, alltså ett slags betalmedel för kollektivtrafik och 7/11. Det går att fylla på kortet och handla med det på både 7/11, FamilyMart och vid MRT-stationerna.
- Middag: Restauranger stänger relativt tidigt, ofta tas sista beställningen runt 20.30-21. Prova även maten som säljs på olika night markets runt om i staden!
Stort lycka till med ditt utbyte!
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se