Reseberättelser NUS Ht
Ht22
Fakta
Jag har spenderat min femte termin av ekonomie kandidatprogrammet under HT 2022 på National University of Singapore (NUS) och under min tid i Singapore läste jag 15 HP FEK C och 15 HP biämne.
Studier
- BSP3701B - STRATEGIC MANAGEMENT
- DAO1704X - DECISION ANALYTICS USING SPREADSHEETS
- FIN3702B - INVESTMENT ANALYSIS AND PORTFOLIO MANAGEMENT
- FIN3703A - FINANCIAL MARKETS
- RE1705 - REAL ESTATE FINANCE AND ACCOUNTING
NUS är verkligen en fantastisk skola. Även om det kanske låter lite träigt så är bara möjligheten att få ta del av studierna en otrolig möjlighet. Med små klasser, intressanta kurser och otroligt duktiga lärarna blir man naturligt motiverad. Det var verkligen roligt att uppleva. Dock är utbildningen också absolut arbetsintensiv och stundtals snudd på komplicerad.
Antagningsprocessen för singaporianska långtidsvisumet och för NUS startade i ett tidigt skede och var ganska komplicerat. Det krävdes en hel del tid, tolkande och komiskt nog grupparbete för att ens förstå hur man skulle gå till väga. Kursvalsprocessen var även den lite klurig i och med att du själv har ansvaret över att välja kurser samt att dessa inte överlappar med varandra. Du väljer kurser i tre omgångar och genomför en ranking efter hur gärna du vill läsa dem. Jag fick näst intill samtliga kurser jag ville ha efter runda två.
Enligt UU ska fem kurser väljas för att tillgodogöra 30 högskolepoäng (HP) under terminen. Notera dock att fem kurser innebär betydande mer arbetsbörda än en normal termin i Uppsala. Jag rekommenderar verkligen att läsa 4 kurser i stället för 5, alternativt undvika att ta för många finansfokuserade/mattetunga kurser. Detta är nog mitt viktigaste tips, för att ha tid till andra aktiviteter, resor och att lära känna den singaporianska kulturen!
Mottagande
I och med att Singapore fortfarande var i startgroparna att nedmontera covidrestriktioner så fanns det mer att önska av vårt mottagande till skolan. Vi hade enbart en kort välkomstdag och ett mer eller mindre irrelevant buddy-system. Detta räckte inte riktigt för att lära känna nya människor och knyta kontakter, så det fick man ta ansvar över själv. Här kunde man önska att det såg ut lite mer som det gör på Uppsala.
Boende
I och med att det var svårt för utbytesstudenter att få campusboende så valde jag att söka ett privat boende med 5 andra svenskar. Vi bokade detta genom en mäklare några månader innan skolstart. Detta är över lag något jag rekommenderar då det finns mycket fräscha boendemöjligheter med faciliteter som pool, tennisbana och gym inkluderat. Dock är hyran väldigt hög i Singapore, och vår låg på omkring 10 000 – 11 000 kronor i månaden, per person.
Vidare bodde jag inom gångavstånd till NUS i ett närliggande område vid namnet Clementi. Detta innebar en 30–45 minuter pendling till innerstaden, men med ett förvånansvärt smidigt och effektivt tunnelbanesystem så upplevdes detta inte alls som besvärligt. Jag var över lag väldigt nöjd med mitt boende, då det enda negativa var den höga kostnaden.
Ekonomi
Det är viktigt att vara beredd på att Singapore är en väldigt dyr stad jämfört med Sverige, och att budgeten således ganska enkelt spräcks. Hyran, som jag nämnde i stycket ovan, är en stor bidragande faktor till detta. Vidare är alkohol och nattliv dyrt medan mat och livsmedel är relativt billigt. Det är möjligast att hitta mat för ungefär 40 kronor måltiden på ”Hawker centers”, en typ av food courts som finns över hela landet.
Med hänsyn till de dyra levnadskostnaderna så är det lite av en utmaning att överleva på enbart studiemedlen. Det kan alltså vara bra att ha lite sparade medel sedan innan eller att söka lämpligt stipendium i förväg. Speciellt om man planerar att resa.
Fritid
Jag måste erkänna att mycket av min tid gick till studerande, men utanför studierna fanns det mycket att upptäcka i stadskärnan i form av intressanta attraktioner, otroliga restauranger och livligt nattliv. Mycket av min fritid spenderades initialt med andra svenskar, men senare även en hel del utbytesstudenter från andra länder samt singaporianer.
I och med att jag var väldigt intresserad att se mer av Asien så spenderades mycket av min fritid på att åka till många närliggande länder. Detta är definitivt något som jag rekommenderar till andra att göra då det inte tar så lång tid samt är relativt billigt. I den mån man har tid och pengar såklart.
Övrigt
NUS är verkligen en fantastisk skola. Även om det kanske låter lite tråkigt så är bara möjligheten att få ta del av studierna en fantastisk möjlighet.
Helhetsintryck
Slutligen, jag är otroligt nöjd med att jag valde Singapore och NUS under min utbytestermin. De negativa sidorna med utbytet, till exempel en komplicerad antagningsperiod, tuffa studier och dyra levnadsförhållanden bleknar i jämförelse med de positiva sidorna. Allt från att lära sig en annorlunda kultur på andra sidan jorden, uppleva utbildning av världsklass samt att uppleva närliggande länder som Japan, Indonesien och Malaysia.
Det är verkligen en upplevelse för livet, och du kommer inte ångra att du sökte.
Ht22
Kursvalsprocessen
Kursvalprocessen är relativt tidskrävande men det finns bra med information. Man brukar få ett mejl med en tidslinje över vad som ska göras. Du ansöker om ett antal kurser, exempelvis 7 stycken, men du blir endast antagen till 3 av dessa (om du besitter förkunskaperna, det vill säga läst kurser innan som är förberedande). På nusmods.com kan du se vilka kurser som de lokala studenterna behöver ha läst för att bli antagen till kursen, det kanske ger dig en uppfattning om du har det. Den hemsidan är för övrigt bra för att planera hur du vill att ditt schema ska se ut när du väl är där.
Som student på NUS behöver man läsa minst 3 kurser. Jag valde (tvungen, mer om det senare) läsa 5 kurser. Väl på plats så var det kanske 2 veckor som var en så kallad ”add-drop” period. Här testade jag på de kurser jag tidigare blivit antagen till och sökte ytterligare två. Se till att kontakta UU för att se om kurserna som du eventuellt ska läsa går att tillgodoräkna. Jag droppade två kurser och hoppa på två kurser, går smidigt genom deras hemsida.
Mitt tips är att antingen läsa sommarkurser och där men kanske läsa 3 eller 4 kurser på NUS. Vissa läste även en kurs på distans som var 25% takt. Det är lite orättvist för att andra universitet ställer endast kravet att läsa 3 eller 4 kurser medan Uppsala är, så vitt jag vet, är ensamma om att man måste läsa 5 kurser.
Studier
Viktigt att notera är att alla åker med olika inställningar, vissa vill lära sig så mycket som möjligt, vissa vill bara resa och så vidare. Således gäller det att du fastställer hur du planerar ditt utbyte. Jag tog tillfället i akt och läste kurser som lät intressanta och brydde mig inte riktig om det skulle vara mycket plugg. Utbudet av kurser är imponerande! Lärarna verkar även otroligt passionerade inom sina områden och VILL höra vad studenterna har att säga, mer interaktivt! Stor skillnad från UU där det snarare råder kultur att vara tyst på föreläsning för annars stör du undervisningen.
Det går knappt att jämföra undervisningen. Uppsala angriper undervisningen helt skilt från NUS. På NUS är det mycket mer Case och forskningsbaserat, med relativt små klasser, vilket jag verkligen uppskattade. Istället för att vara flera hundra i en sal som man ibland kan vara på UU är man cirka 30–60 elever. Detta leder till en mycket bättre studiemiljö där man har en mer personlig kontakt med professorerna.
Mycket fokus på att vara aktiv under föreläsningarna. En stor del av ditt betyg (beroende på kurs) är ditt deltagande på kursen. Några av mina kurser hade en TA (Teaching assistant) som satt och förde protokoll över vad eleverna sa och bidrog med! Detta var till en början ett stort stressmoment, men ge det ett par lektioner så kommer du uppskatta det! Det tvingar dig att vara bättre förberedd. Således kan man se varje lektion som ett seminarium där man ”nästan” måste tillföra något. Dock fanns det såklart studenter som var helt tysta och så vidare.
Vad gäller tempot så är det även stor skillnad. Tempot är mycket högre! Du läser alla kurser samtidigt vilket är en omställning från UU. NUS själva brukar säga att man ska lägga 11–12 timmar i veckan per kurs, vilket för mig innebär ”på pappret” en 60-timmars arbetsvecka. Vilket jag tror jag aldrig kommit upp i på UU. Dock så varierade det, ibland mer och ibland mindre. Detta var speciellt påfrestande när andra skolor kunde chilla med 3 kurser och ändå tillgodoräkna 30hp hemma. Men men, kom ihåg att du läser kurser som intresserar dig och blir undervisad av några av de främsta professorerna i världen.
Examinering
Alla mina kurser hade en mid-term och en final. Det vill säga två tentor, en halvvägs in och en i slutet.
Dyslexi
Jag som dyslektiker var lite orolig innan utbytet. Tentorna under tidspress, engelska och så vidare. Men det behöver du inte oroa dig för! NUS hade en otroligt bra avdelning som kan hjälpa. Se till så att du får en engelsk version från UU som intygar att du har dyslexi och att du eventuellt brukar få mer tid på tentorna. Mejla eller prata med professorerna på plats också, de var väldigt måna om att situationen fungerade för mig.
Boende och Ekonomi
Bokade allt privat! Läste att det var otrolig konkurrens om studentbostäderna så tänkte att det var lika bra att boka privat. Det är en dyr vardag, boende och uteliv kostar mycket. Bara boendet kostade 10 000 kronor per månad i snitt (inklusive en mäklaravgift). Enlig Bloomberg delar Singapore och New York första plats som världens dyraste städer. Mat kan du komma undan rätt billigt, det är oftast billigast att gå till matmarknader och köpa mat än att laga hemma.
Fritid
Många fina takbarer, och nattklubbar! En skyline av världsklass. Skolan har 3 gym som var helt okej. Samt USP:en med Singapore är dess geografiska läge, res runt så mycket du kan! (därav ett tips att kanske ta 4 kurser istället för 5). Körde Indonesien två gånger och en runda i Vietnam under skoltiden. Sedan reste jag till Thailand, Japan och Sydkorea med fantastiska kompisar när terminen slutade.
Ht22
Fakta
Jag läste min utbytestermin på National University of Singapore (NUS) och rekommenderar verkligen andra att göra detsamma. Det är ett högt rankat universitet i en häftig stad med mycket resmöjligheter.
NUS har ett väldigt krångligt system för att söka kurser. Det är först en ansökan en längre tid innan terminsstart där man helt enkelt söker kurser och rankar dem, och därefter får man svar om man blivit tilldelad kursen eller ej. Tätt inpå terminsstart så har de en andra, likadan, ansökningsprocess där svar kan komma samma vecka som kurserna startar. Skolan erbjuder ingen renodlad add/drop period, utan man kan enbart droppa kurser man fått. Dock finns en möjlighet under de första en-två veckorna av terminen att söka ytterligare kurser om man inte har fått tillräckligt många.
Studier
Upplägget på studierna på NUS skiljer sig rejält från de på Uppsala Universitet. Den största skillnaden för en ekonomistudent är att alla kurser läses parallellt med varandra. En annan skillnad är att kurserna läses i mindre klasser om cirka 30–40 personer vilket gör att man får en närmre kontakt med övriga studenter och professorer. Det ställs också krav på ett aktivt deltagande under lektionerna och ”class participation” är en del av slutbetyget i många kurser, vilket är en rejäl omställning. Professorerna är dock för det mesta väldigt duktiga på att öppna upp för aktivt deltagande genom att ställa många frågor och så vidare.
Jag läste fem kurser på motsvarande FEK C-nivå och jag skulle säga att svårighetsgraden var vad man kan förvänta sig. Examinationsmässigt så hade många kurser både en midterm och en sluttenta. Dessutom var det vanligt med ett antal uppgifter, presentationer och inlämningar utöver detta. För det mesta gjorde man dessa i grupp, så man får vara beredd på att man kommer få arbeta mycket med andra studenter.
Det största problemet studiemässigt var att hitta platser att plugga på. I businessbyggnaden fanns det ett väldigt begränsat antal platser och i biblioteket var det, trots många platser, i princip alltid fullt. På grund av detta fick jag ofta sitta på någon bänk med datorn i knät eller sitta hemma när jag skulle plugga utanför de schemalagda klasserna.
Mottagande
Jag tycker att universitetet hade kunnat sköta mottagandet på ett bättre sätt. Det fanns inga speciella mottagningsprogram där man kunde lära känna massa olika utbytesstudenter, utan det enda som erbjöds var en dag där de visade runt lite på campus, indelade i smågrupper. Jag hade gärna sett att de hade haft något liknande de välkomstveckor som finns i Uppsala.
Boende
Boende i Singapore är otroligt dyrt. Man får räkna med att lägga minst 10 000 kronor i månaden på boende om man inte lyckas få ett rum på campus, vilket ytterst få fick. Jag bodde i stället long term stay på ett hotell i centrala Singapore där totalhyran per månad låg på drygt 20 000 kronor, men som blev drygt 10 000 kronor per person då vi var två som delade. Att bo där funkade väldigt bra då det fanns både gym, bastu och pooler. Däremot hade jag inte tillgång till något kök vilket gjorde att jag alltid fick köpa mat (som visserligen går att hitta väldigt billigt). Att bo mer centralt innebär också en längre pendlingstid till skolan och det tog ca 35–40 minuter med buss och tunnelbana.
Ekonomi
I och med den höga boendekostnaden så var det en högre levnadskostnad i Singapore kontra Sverige. Alkohol och råvaror var också väldigt dyrt. En fördel jämfört med Sverige var dock att man kan köpa väldigt god och billig mat på så kallade Hawker Centers, det vill säga food courts, som finns överallt i landet. Här kan du köpa riktigt bra mat för cirka 30–50 kr.
Jag skulle säga att det är svårt att överleva bara på studiemedlen, så det är bra att ha en buffert med sparade pengar sedan tidigare. Framförallt för den som även vill passa på att resa runt till närliggande länder.
Fritid
Skolan och föreningar kopplade till skolan anordnade en del aktiviteter. Det var en del fester och andra evenemang, men tyvärr så var dessa för det mesta inte så roliga. Jag gick dock med i skolans handbollslag och var med och tränade och spelade några matcher med dem. Det var väldigt roligt eftersom man då fick träffa folk från Singapore och inte enbart utbytesstudenter som det annars lätt blir.
Utanför skolan så reste jag, precis som de flesta utbytesstudenterna, en del till närliggande länder. Singapore har ett väldigt bra läge för att snabbt och enkelt ta sig till andra länder i Sydostasien. Detta tycker jag verkligen att man ska ta tillvara på och resa så mycket man känner att man har tid och pengar till.
Övrigt
Jag rekommenderar verkligen att testa så mycket mat som möjligt. Det finns väldigt mycket gott till en billig peng på de olika Hawker Centers. Ett tips är också att göra lite research för att försöka hitta de absoluta guldkornen som man bara ”måste testa.”
Helhetsintryck
Överlag så är jag väldigt nöjd med min utbytestermin på National University of Singapore. Det var en väldigt häftig stad att bo i, med mycket god mat och mycket att göra. Sen var det också väldigt kul att man så lätt kunde ta sig till andra länder i Asien och uppleva saker där med. Jag rekommenderar verkligen att göra utbytesterminen i Singapore.
Ht19 - 1
Mitt val av universitet grundades på den höga rankingen NUS har samt de god ryktade undervisningen. Sen är också Singapore i sig ett imponerande land som agerar som Asiens handelshub vilket gjorde det lite extra fascinerande att studera just där. Singapore är ett väl organiserat land med högtrygghet samt så är det väldigt rent och fräscht. Eftersom engelska är ett av landets officiella språk var det inte några problem att göra sig förstådd, något som annars kan vara ett problem i asiatiska länder.
Nus tar emot många utbytesstudenter vilket ledde till att man inte alltid fick de kurser man ville. Väl på plats pågår add/drop period i en vecka vilket var rätt komplicerat då de just denna gång introducerade ett nytt it-program som inte funkade felfritt. Efter en mycket rörig process slutade det med att jag fick fem kurser, tre Fek C och två övriga. När man väl fått sina kurser var det mycket att sätta sig in i men efter två veckor med lektioner började allt sätta sig och jag trivdes superbra med de kurser jag fick resterande del av terminen. Klasserna består dessutom endast av 25-40 personer vilket gör att man får en närmare relation till elever och professorer vilket jag tyckte underlättade inlärningen. Det gäller att vara aktiv I klassrummet då deltagande under undervisningen är en del av betyget.
Nedan beskrivs de kurser jag läste
- Investment Analysis & Portfolio Management Detta var en rolig kurs med en lite större tyngd när det gäller matematik. Finansieringen inom FEK B bidrog dock till en bra grund att stå på. Tempot var högt men samtidigt var det väldigt intressant och lärorikt. Kursens tentor var hyfsat svåra med ett element av tidspress samt tillkom det grupparbeten bestående av många timmar i Excel och muntliga redovisningar. Kursen hade även en relativt utmanande läxa till varannan vecka. Riktigt rolig och intressant kurs om du är intresserad av finans!
- Financial Markets En av de enklare kurserna men trots detta så var den intressant och gav en bred grundläggande förståelse för hur finansiella system fungerar. Kanske inte så konstigt så gick man mycket igenom USA:s och Singapores finansiella system. Den var Inte så teknisk heller, utan snarare mer fokus på enkel teori. Jag kan rekommendera denna för de flesta då den trots en relativt hög arbetsbörda var enkelt att hänga med i och inte var speciellt komplicerad. Tentamen bestod av mindre men flertalet tester, en gruppuppsats och presentation av denna.
- Operations Management Denna kurs handlade om effektiva inköpsmetoder, teknologiska processer och hur man kan effektivisera produktionsled. Det var en av de mindre tidskrävande kurserna. Kursen examinerades med mindre grupparbeten, en presentation och slutligen en tenta. Detta var ingen kurs som jag var överlycklig över men på grund av att den var mindre tidskrävande var det en bra utfyllnads kurs.
- Global Issues En kurs som handlade mycket om begreppet globalisering och vad allt det innebar. En lite väl teoretisk kurs där man inte kom in på så många globala problem och istället lärde sig att definiera olika termer. En rätt så tidskrävande kurs då man var tvungen att läsa diverse artiklar. Examinationen bestod av två tentor samt seminarier.
- Contemporary African Politics En väldigt intressant kurs som gick igenom Afrikas historia från början av kolonisationen fram till modern tid. Man fick en bra översikt av Afrika och hur och varför det ser ut som det gör i modern tid. En inte så tidskrävande kurs där kurslitteraturen bestod av ett antal artiklar man var tvungen att läsa varje vecka. Examinationen bestod av två väldigt små tentor och ett grupparbete och en uppsats som man skrev enskilt. Något jag skulle rekommendera om man vill ha en enkel och intressant kurs.
Boende
Boende i Singapore är relativt dyrt men campus boende är fortfarande mycket billigare än att hyra på egen hand. Det finns två olika campus varav ena, U-Town, är mycket fräscht och nytt med tillgång till allt du kan tänkas behöva (Restauranger, caféer, matbutik, apotek etc). Den andra, PGP, är betydligt mer nedgånget och har inte restauranger eller caféer i anslutning till campus. Om du får boende på U-town är detta ett superbra alternativ för dig som vill hålla boende kostanden nere och samtidigt umgås med utbytesstudenter från hela världen. Jag hamnade dock på PGP i ett rum C utan AC vilket blev svettigt och varmt men något man vande sig vid.
Ekonomi
Beroende på hur mycket pengar du planerar att spendera på resor och nöje går det givetvis åt olika mycket pengar. Att äta mat ute är väldigt billigt och du kan äta på enkla foodcourts för 25-30 kr så om du vill så kan man leva hyfsat billigt. Men det är inget jag rekommenderar då det finns mycket man kan göra och uppleva. Alkohol är något som kan vara väldigt dyrt så är man sugen att gå ut och festa mycket rekommenderar jag att söka om mer lån från CSN. Dock så är utelivet något som måste upplevas! Annars är det ofta de små utgifterna som spökar och som gör att pengar går åt. Men samtidigt så åker man inte till Singapore för att spara pengar. Den geografiska positionen Singapore innehar ger bra förutsättningar för att resa runt om i Asien vilket jag också rekommenderar.
Övriga tips
- Man behöver inte ta med för mycket varma kläder! Vädret växlar mellan varmt och jättevarm så packa inte för onödiga kläder.
- I Singapore är det fortfarande kontanter som gäller i stor utsträckning, trots att det är ett så modernt och utvecklat land. Ha därför alltid lite kontanter på dig!
- Singtel är jättebra mobiloperatör att använda sig av under sitt utbyte. Detta går att skaffa på 7-Eleven. Kom ihåg att ta med passet när du köper SIM-kortet!
- Laddan ner Grab då taxi kan vara svårt att få tag i på gatan och telefonköerna till taxibolagen kan vara långa.
Ht19 - 2
Hösten 2019 läste jag tredje termin av masterprogrammet vid National University of Singapore. I det stora hela är jag nöjd med mitt utbyte och jag kan absolut rekommendera ett utbyte i Singapore då det erbjuder en bra blandning av kvalitativ utbildning och roliga närliggande resmål samtidigt som det på många sätt är en häftig stad att bo i.
Kurser
Fem kurser motsvarar heltidsstudier vid Uppsala universitet. På grund av dåligt utbud läste jag dock endast tre då jag hade möjlighet att tillgodoräkna kurser jag läst tidigare. Jag vill poängtera att om du i förväg har spanat in specifika kurser du vill läsa, kommer du med stor sannolikhet bli besviken. Utbytesstudenter blir lågt prioriterade i val av kurs, och enligt min erfarenhet endast bli tilldelad kurser som erbjuder stort antal platser.
Jag läste följande tre kurser:
- Financial Markets Relativt enkel kurs som inte är speciellt krävande. Behandlar många intressanta aspekter inom finansmarknaden som inte tas upp på kurser man läser vid Uppsala. Kursen examinerades via två tentor, en större gruppuppgift samt aktivt deltagande under lektion.
- Financial Risk Management Betydligt svårare kurs än den ovan som behandlar olika aspekter av finansiell marknadsrisk, ränterisk, kreditrisk etc., och olika former av hedginginstrument. Kursen examinerades via två tentor, en gruppuppgift samt aktivt deltagande under lektion.
- Risk and Insurance Också relativt enkel kurs även om den var ganska tidskrävande. Jag var inte speciellt nöjd med kursen då den till största del behandlar försäkringsbranschen och försäkringsbolag och inte så mycket angående riskhantering. Kursen examinerades via två tentor, en gruppuppgift och aktivt deltagande under lektionstid.
Boende
Jag fick inte boende på campus och hyrde därför en privat lägenhet som jag delade med två andra utbytesstudenter. Ur ett ekonomiskt perspektiv var detta inte speciellt fördelaktigt då jag betalade cirka 8000 kr/månad. En ytterligare nackdel med att bo utanför campus är att det ofta tar lång tid att transportera sig till skolan även om man som i mitt fall bor relativt nära. Jag bodde däremot väldigt fint, hade tillgång till pool och andra bekvämligheter vilket höjde tillvaron under hela vistelsen.
Ekonomi
Det mesta förutom mat är dyrt i Singapore. Att klara sig på CSN skulle jag säga blir väldigt svårt även om man hittar ett billigare boende än det jag gjorde. Vill du inte bara sitta hemma på helgerna skulle jag därför rekommendera att ta med spargrisen.
Ht19 - 3
Att åka till Singapore för att plugga ett halvår är ett av mina bästa beslut, och jag rekommenderar verkligen andra att ta denna chans. Singapore som stad är väldigt häftig och det finns en massa saker att göra, samtidigt som det är väldigt rent och välfungerande. NUS är en högt rankad skola, vilket märktes då undervisningen var av hög kvalitet och det var många utbytesstudenter där.
Studier
Jag åkte till Singapore under min tredje termin på masterprogrammet. Eftersom jag åkte via företagsekonomiska institutionen kunde jag främst välja kurser som gavs på NUS Business School. Dessa fanns att välja på olika nivåer och eftersom tredje terminen på masterprogrammet är valfri kunde jag välja vilken nivå jag ville. Samtliga av mina kurser var på nivå 3 enligt NUS vilket motsvarar C-nivå här i Sverige. Detta kan man se genom att kurskoderna börjar på siffran 3.
Överlag var nivån på studierna väldigt hög. Lärarna var duktiga och engagerade och de lokala studenterna var väldigt ambitiösa. Sättet att undervisa skiljer sig åt från Sverige på några sätt. Till exempel så har många kurser ett krav på deltagande, det vill säga att en del av betyget baseras på hur aktivt man deltar under föreläsningarna. Detta var något som var lite nervöst till en början, men man kom snabbt in i det och insåg att så länge man visade intresse och deltog i diskussionerna på en rimlig nivå så klarade man sig bra.
Jag läste fyra kurser på NUS då jag hade hört innan att arbetsbelastningen var hög. Heltidsstudier innebär fem kurser, men jag läste en sommarkurs i Sverige innan jag åkte för att ha lite mer fritid under mitt utbyte. Detta var ganska vanligt och de flesta utbytesstudenter jag träffade läste också fyra kurser. Processen att välja kurser var rätt lång och komplicerad och det är därför viktigt att läsa mejlen man får noggrant. Detta gäller även processen angående själva ansökan till universitetet, boende och visum.
Valet av kurser gjordes genom att göra ett förstahandsval innan man åkte. Sedan fick man veta vilka av dessa kurser man fått och sedan följde en Add/Drop-period där man kunde byta och lägga till kurser. Ett tips är att gå in på hemsidan nusmods.com för att på så sätt se vilken tid på veckan kurserna ges. Jag lyckades få mina kurser under måndag och tisdag så jag hade resten av veckan ledig till att plugga eller resa.
Jag läste följande kurser:
- BSN3714 Co-Creating Value (Tools for Collaborative Innovation) Höstterminen -19 var första gången denna kurs erbjöds, och det märktes lite att vår klass var lite av en testgrupp för att se vad som funkade. Denna kurs var den mest ”flummiga” av mina kurser och handlade om kreativitet och innovation. Det var även en majoritet av utbytesstudenter i denna kurs och endast cirka fyra från Singapore. Detta var dock intressant, då man fick höra perspektiv från en mängd olika kulturer. Läraren i kursen var väldigt engagerad, och hade en intressant bakgrund. Upplägget på kursen var att man fick små quiz varje lektion som var kopplade till läsningen, och det var väldigt mycket grupparbeten. Det var ingen sluttenta i kursen utan betyget baserades på grupparbeten och deltagande under föreläsningarna, vilket var skönt.
- DOS3702 Purchasing and Materials Management Intressant kurs som handlade om inköpsprocesser och även hållbarhet. Kursen var uppdelad i två halvor där första halvan främst handlade om inköpsprocessen och andra halvan om hållbarhet. Båda lärarna var väldigt engagerade och duktiga på att lära ut. Även här baserades betyget på grupparbeten och deltagande, och det var ingen sluttenta. Överlag var kursen lärorik utan att vara för intensiv.
- DOS3703 Service Operations Management Denna kurs innehöll mycket arbete i Excel som läraren gick igenom under föreläsningarna. Det kunde vara lite svårt att hänga med i Excelövningarna, men det var ändå lärorikt och man fick mer kunskap i programmet. Överlag var kursen väldigt rolig och intressant och innehöll en del roliga och ovanliga presentationer. I denna kurs fanns inget krav på aktivt deltagande under föreläsningarna, utan betyget baserades på grupparbeten, individuella arbeten samt en sluttenta. Läraren i denna kurs var väldigt hjälpsam och engagerad.
- MNO3701 Human Capital Management Detta var min favoritkurs under terminen, men det var även den mest krävande kursen. I denna kurs var det väldigt hög nivå på studenterna och föreläsningarna bestod av mycket diskussioner och presentationer från oss studenter. Det var en bra blandning mellan intressanta föreläsningar från läraren som var väldigt duktig och trevlig, tillsammans med interaktivt lärande. Betyget i denna kurs baserades på aktivt deltagande, grupparbeten samt individuella arbeten. Jag lärde mig mycket om presentationsteknik då det var hög nivå på detta, samt mycket överlag om HR då varje vecka behandlade ett viktigt ämne inom området.
Mottagande
Mottagandet från NUS var bra, men det var inte jättemycket aktiviteter som anordnades för oss utbytesstudenter. Det gavs en introduktionsföreläsning med all info man behövde om skolan, kurser, regler med mera. Sen vet jag att de som fick boende på campus hade introduktion med sina respektive campus, men jag bodde inte på campus och deltog därför inte i detta. Det anordnades en hel del aktiviteter genom en sida som heter Hazel’s Guestlist på Facebook, så ett tips är att gå med i den för att hitta aktiviteter.
Boende
Jag sökte boende på campus, men fick inte boende där. Detta var något oväntat då jag hade i princip räknat med att få det, trots att NUS skrivit att de inte kunde garantera någon boende på campus. Detta ledde till att jag i panik fick leta boende på Facebook några veckor innan jag åkte. Jag hade turen att hitta boende via facebookgruppen Svenskar i Singapore. Jag bodde med fem andra svenska tjejer i en lägenhet i området Jurong. Detta blev hur bra som helst då lägenheten var superfin och hade pool och gym, men var samtidigt inte jättedyr (runt 5000 SEK per person). Dock delade vi tre sovrum på sex personer, vilket är vanligt att göra om man inte vill betala jättemycket. Detta fungerade jättebra och jag är så glad att jag valde att bo utanför campus. Dock bör man vara beredd på en hel del småutgifter såsom mäklararvode, depositioner, internet med mera.
Ekonomi
Levnadskostnaden i Singapore ligger på ungefär samma nivå eller lite dyrare än Sverige skulle jag säga. Detta beror dock väldigt mycket på de val man gör. Det finns billiga Hawker Centres där man kan köpa mat för runt 30 kr, men det finns även många dyrare restauranger i stan. Det finns som sagt mycket att se och göra i Singapore, och utelivet är väldigt bra. Detta kan därför bli dyrt, men det finns även billigare alternativ. Det är även enkelt att resa från Singapore till andra länder i Sydostasien, vilket också kan göra att kostnaderna skenar iväg lite. Jag valde att ta en del sparpengar till att resa när jag hade chansen. Detta är något jag inte alls ångrar, då mina resor är några av mina bästa minnen från mitt utbyte.
Fritid
Det finns som sagt mycket att se och göra i Singapore. Jag spenderade mycket tid med de jag bodde med, och utforskade staden samt reste till en del närliggande länder. Jag tycker verkligen att man ska se till att resa under sin utbytestermin, men samtidigt se till att utforska Singapore och ta vara på att bo där. På fritiden blev det mycket poolhäng, restaurangbesök och drinkar på olika rooftops. Det finns även många intressanta stadsdelar i Singapore som Chinatown, Little India och Haji Lane.
Övriga tips
- Kollektivtrafiken i Singapore är väldigt bra, så köp EZ-link card för detta. Annars använde vi ofta appen Grab för att ta oss runt.
- Det var även smidigt att köpa SIM-kort till mobilen. Jag hade Singtel vilket fungerade väldigt bra och det gick även att köpa surf för andra länder om man skulle ut och resa.
- Förlita dig inte på att få boende på campus utan var beredd på att leta efter annat. Jag hittade boende via gruppen Svenskar i Singapore på Facebook. Det finns även Facebookgrupper för studenter på NUS där man kan hitta boende. En del utbytesstudenter bodde på hostel under de första veckorna innan de antingen fick boende på campus eller på annat håll.
- Som sagt, se till att läsa mejlen noggrant. NUS skickar detaljerade instruktioner på hur man ska ansöka till skolan, boende och visum och det är viktigt att hålla koll på deadlines och att man har skickat in allt som behövs. Sista steget i visumprocessen sker på plats, och det är väldigt viktigt att man har med sig alla dokument.
Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är så glad att jag tog chansen att åka till Singapore och min termin där var helt fantastisk. Universitetet höll hög klass och lärarna och de andra studenterna var superduktiga och trevliga. Singapore som stad har mycket att erbjuda och ligger nära en mängd härliga resmål. Jag har fått vänner och minnen för livet.
Ht18
Detta var min femte termin på ekonomiprogrammet i Uppsala och jag åkte via företagsekonomiska institutionen med ambitionen att läsa 15 HP Fek C och 15 HP biämnen. Valet av universitet föll sig ganska självklart bland det utbud som Fek:en erbjöd då NUS är ett högt rankat universitet som jag hört mycket gott om, och ligger i ett land som fungerar som en metropol i Sydostasien.
Helhetsintryck
Nu när jag har kommit hem och hunnit smälta den upplevelse som jag varit med om Ht18 kan den inte annat än summeras som den bästa termin hittills på Uppsala universitet. Både landet i sig, med ett mångkulturellt samhälle och vänlig befolkning, och universitetet imponerade verkligen på mig. Det fanns alltid något att göra och studenterna var väldigt ödmjuka och hjälpsamma. Man knöt snabbt bekantskap med de andra utbytesstudenterna och det kändes som att alla var där av samma anledning: att ha kul och upptäcka den kultur som Singapore bjöd på. Staden i sig är ren och fräsch, samt väl fungerande med tanke på kollektivtrafik etc. och det var inga problem med att få i ordning de administrativa bitarna som krävdes innan skolstart. Att landet är likt den västerländska kulturen medförde heller inga större kulturkrockar. Klimatet är väldigt exotiskt då Singapore ligger nära ekvatorn, vilket jag uppskattade dels då jag trivs i värmen, men också att packningen var relativt lätt.
Studier
NUS utstrålade professionalitet med välrenommerade professorer och hög nivå bland studenterna i klassrummet. Utlärningssättet skiljer sig en del från Uppsala, dels då betygen är normalfördelade, klasserna små samt att professorerna krävde aktivt deltagande under lektionerna. Det sistnämnda kände jag mig extra nervös inför då jag inte är van vid att prata engelska, men eftersom det var högt i tak och respektfulla professorer dämpade sig denna nervositet avsevärt under studiernas gång. Aktivt deltagande under lektionerna kunde variera mellan 10-30 % av slutbetyget. Nu i efterhand tycker jag att det var ett rimligt krav då man fick en mer personlig relation till läraren samt att mer integrerande diskussioner uppstod. I övrigt var tentorna betydligt mer tidspressade jämfört med i Uppsala. En möjlig förklaring kan vara för att betygen är normalfördelade och detta en metod för att särskilja studenterna. Inga tentor var längre än 2 timmar, medan innehållet uppskattningsvis motsvarar 4 timmar i Uppsala. På NUS anses fem kurser vara 100 % studietakt, översatt till 6 HP vardera.
Jag läste fyra kurser för att avsätta mer tid åt att uppleva Singapore och andra länder. För att komma upp i 30 HP läste jag även en kurs på distans från Sverige (25 % studietakt). Man har dessutom möjlighet att lägga upp sitt eget schema när man väljer kurser i kursvalsprocessen som pågår första veckan. Jag hade lektioner mån-ons. Följande kurser läste jag i Singapore (samtliga på Fek C-nivå):
- Operations Management DSC2006 Denna kurs handlade om effektiva inköpsmetoder, teknologiska processer och hur man kan effektivisera produktionsled. Studiebördan var relativt låg och passar bra för den som vill hålla på med operativa frågor. Kursen examinerades med ett stort grupparbete som hela klassen ansvarade över, mindre grupparbeten, en presentation och slutligen en tenta.
- Service Operations Management DSC3203 Intressant och lärorik kurs som påminner om kalkyleringen, fast på en högre nivå. Professorn (Natarajan Balkrishnan) var väldigt engagerad och kunnig. Med ett IQ på över 180 blev tempot under lektionerna högt, men kursens innehåll var relativt enkelt att förstå. Man fick jobba mycket i Excel och bland annat lära sig göra simulationer på olika försäljningsmått etc. Betyget baserades på olika grupparbeten, en presentation och slutligen en tenta.
- Investment Analysis and Portfolio Management FIN3102 Denna kurs var min favorit. Det var mer eller mindre en förlängning av finansieringen där portföljteori, värdering av aktier och obligationer samt CAPM och andra aktuella metoder för tillgångsvärdering togs upp. Det är en bred kurs som passar bra för en karriär inom finans. Studietempot var relativt högt och det gäller att hänga med från början. Innehållet tenterades efter halva kursen och i slutet. Utöver det hade man regelbundna gruppuppgifter som lämnades in varannan vecka. Slutligen genomfördes en gruppuppsats som presenterades inför klassen där vi skulle sätta ihop en portfölj av olika tillgångar för att maximera avkastningen. Excel användes flitigt även i denna kurs.
- Financial Markets FIN3103 Detta var en bred kurs med fokus på finansiella institutioner och finansiella instrument som används både i Singapore och i resten av världen. Kursen var informationsrik men inte särskilt fördjupande, och gav grundläggande kunskaper i hur de finansiella systemen samverkar med varandra. Likt finanskursen ovan hade även denna kurs två tentor, en i mitten och en i slutet, men var däremot inte lika tidskrävande. I övrigt lämnades en större gruppuppgift in och presenterades inför klassen.
Boende
Jag bodde på uTown, ett av två campus som NUS-studenterna hade tillgång till. Det andra hette PGPR och har, vad jag fått erfara, inte lika hög standard som uTown. Att bo på campus hade många fördelar i och med att det låg nära skolan, fungerade som ett centrum för studenter och hade många faciliteter för bland annat studier och träning. Som de allra flesta studenterna på uTown bodde jag i en lägenhet med fyra rum, och delades med en annan student vid UU samt två kineser. Rummen var utrustade med garderob, säng och skrivbord. Vi delade kök och badrum med varandra. Eftersom uTown är relativt nytt (öppnade 2011) är faciliteterna fräscha och omgivningen ger ett maffigt intryck. Det finns två foodcourts där mat och dryck serveras dagligen till billiga priser. En måltid där ligger på cirka 30 kr. Ett alternativ till campus är att hyra lägenhet. Vanligtvis går man ihop ett gäng och tar kontakt med mäklare redan innan ankomst till Singapore. Det finns olika Facebookgrupper för detta (se exempelvis Svenskar i Singapore). Priserna kan ligga mellan 5000-7000 kr/månad beroende på hur tur man har och antal rum. I de flesta fall bor man två och två i varje sovrum om man väljer denna boendeform. Campusboendet på uTown kostade 17000 kr för hela terminen, vilket är relativt billigt jämfört med att bo i egen lägenhet. Får du möjlighet att bo på uTown rekommenderar jag att du tackar ja, dels för att du kommer träffa andra utbytesstudenter men också för att frigöra mer pengar till att upptäcka andra delar av Sydostasien.
Ekonomi
Det mesta i Singapore är relativt billigt. Äter du på foodcourts kostar inte måltiderna mer än 30kr, och kollektivtrafiken kan ta dig genom stan under 10kr. Gratisbussar på campus finns tillgängliga och tar dig till både bussterminaler och tunnelbanestationen. Grab är Sydostasiens Uber och fungerar i de flesta länder. Detta är ett smidigt och billigt sätt att ta sig runt på och kostnaden kan delas med de som åker med. Det finns även speciella grupper på Facebook för Grab, där man kan samåka med andra till specifika platser. Något som dock är kostsamt är alkohol. Priserna är ungefär som i Sverige, både på klubben och i butik. Däremot är det Ladies Night på onsdagar och innebär halva priset i baren för tjejer.
Fritid
På fritiden finns mycket att göra i Singapore. Staden är fantastisk och erbjuder många kulturella områden, bland annat Little India och Chinatown. I finansdistriktet finns skyskrapor och exklusiva barer och ett stenkast därifrån ligger Clarke Quay, som är den största bargatan. Cé la vi och 1Altitude är två maffiga skybars som bjuder på utsikt över hela staden, rekommenderas starkt! I övrigt finns massor att upptäcka, allt ifrån Night Safari och TreeTop-walk till den konstgjorda ön Sentosa med bland annat Universal Studios och Madame Tussauds. Många helger spenderades med resor till närliggande länder. Totalt gjorde jag sex resor till bland annat Malaysia, Indonesien, Kambodja och Thailand.
Övrigt
- Innan man kommer till Singapore är det mycket som ska göras, speciellt när det gäller ens Student Pass (studentvisum). NUS skickar ut många mejl gällande detta så det är viktigt att noggrant läsa all information som man får och skriva ut de blanketter som krävs.
- Många (speciellt Business-studenter) får inte alla sina kurser vid första kursvalet, men det löser sig under kursurvalsprocessen som pågår första veckan. Får man inte sina kurser då går det ändå oftast att lösa genom att samtala med professorn.
- Universitetslokalerna kan vara lite kyliga då AC:n oftast är på max, så ta med en tröja att ha på lektionerna.
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se