Reseberättelser NUS Vt
Vt22 - 1
Jag läste på National University of Singapore under VT22 och är väldigt nöjd med mitt val av utbytesuniversitet. Jag läste fyra FEK-C kurser och en valfri kurs (Economics of Strategy).
Studier
Under kursvalsprocessen fick jag vid första ansökningstillfället ansöka om vilka kurser jag ville läsa. Jag fick vid första ansökans-tillfälle enbart 3 kurser, men vid kursstart fanns det en add/drop period där jag kunde söka fler kurser och tillslut fick jag ihop 5 kurser, vilket motsvar 30HP. Vid add/drop period kunde man också välja att “droppa” (inte läsa) kurser man hade fått.
Jag läste följande kurser:
- Investment Analysis and Portfolio Management FIN3702A
- Financial Markets FIN3703B
- Economics of Strategy BSE3702
- Strategic Management BSP3701A
- Marketing Strategy: Analysis and Practise MKT3701A
Jag är väldigt nöjd med NUS som universitet och det finns en del saker som skiljer mellan NUS och UU. En skillnad är att man läser alla kurser parallellt under terminen på NUS. Jag hade inget emot detta upplägg under terminens gång, men det kunde kännas lite stressigt under midterms och finals när jag hade tentor i olika kurser under en och samma vecka, men detta är såklart inget problem om man planerar.
En annan skillnad mellan UU och NUS är vilka examinationsmoment som används, i alla kurser jag läste påverkas exempelvis betyget av deltagande under lektionerna. Vilka examinationsmoment som ingår i kurser och hur tungt de väger för betyget varierar från kurs till kurs och en del kurser har exempelvis inte tentor/prov som examinationsmoment, utan där läggs vikt på skriftliga inlämningar eller presentationer, individuellt eller i grupp. Så ett tips är att kolla upp kursernas syllabus för att läsa mer om dess grade assessment. Jag tyckte det var lärorikt att bli bedömd utifrån deltagande på lektioner eftersom det krävs mer delaktighet och interaktion med andra elever samt lärare, jämfört med föreläsningar på UU där det inte krävs att du är delaktig på samma sätt.
NUS använder sig också av en normalfördelningskurva när betygen ges och jag fick intrycket av att de lokala studenterna ofta vill nå högsta betyg och är väldigt ambitiösa. I kurserna jag läste fanns det även flertalet andra utbytesstudenter. Vad gäller studierna i helhet så är nivån högre på NUS än på UU, men kvalitén på undervisningen är också avsevärt högre på NUS. Det är ett universitet som är högt rankat både i Asien och globalt och professorerna hade stor erfarenhet och var professionella.
Universitetsområdet är stort och modernt och det finns tillgång till bibliotek, sportområde, food courts, swimmingpooler, mataffär, frisör etc. Det anordnades inget mottagningsprogram vid studiestarten, men när studierna hade kommit igång så ordnade NUS aktiviteter som alla utbytesstudenter kunde delta på. Vid studiestart startas också whatsapp grupper som utbytesstudenterna går med i och alla utbytesstudenter tar mycket egna initiativ att anordna träffar.
Boende
Jag ansökte om boende på campus men fick inte det, så jag hyrde en lägenhet privat som vi hittade på PropertyGuru, tillsammans med 3 andra studenter från UU. Fördelen med campus är att det är billigare och närmare till skolan, men jag är definitivt nöjd med att jag hyrde en lägenhet med andra studenter istället. Hyran för vår lägenhet låg på cirka 1370 SGD per person och låg centralt i Rochor nära till Clark Quay, Marina Bay, Chinatown etc, så nära till det mesta förutom NUS. Dit tog det cirka en timme att sig till med hjälp av tunnelbana. Vid boendet fanns det gym och swimmingpool som vi hade tillgång till, vilket var skönt. Jag är väldigt nöjd med boendet i helhet och för att bo så pass centralt med 3 sovrum så var det rimlig hyra för att vara i Singapore. När vi hörde lägenheten stod att den skulle vara fullt möblerad, trots detta saknades en del möbler, så ett tips är ett dubbelkolla vilka möbler som faktiskt kommer ingå om man hyr privat.
Ekonomi
Levnadskostnaderna är ungefär i nivå med Sverige, möjligtvis lite högre, beroende på vad du väljer att göra under ditt utbyte. Mat på food courts är billigt (30-40kr) och kollektivtrafik samt taxi är billigare än i Sverige. Däremot är alkohol, uteliv och mat på restauranger dyrare än i Sverige. Vill man uppleva Singapore till fullo och besöka diverse rooftop-barer och restauranger så kommer studiemedlen inte räcka. Det tillkom också en del avgifter till lägenheten som service av AC och elräkning.
Fritid
NUS anordnade inte jättemycket aktiviteter för oss utbytesstudenter, vilket kan ha berott på att Singapore hade covidrestriktioner som begränsade antalet personer som fick ses i grupp under tiden jag var där. Istället ordnade vi utbytesstudenter därför många aktiviteter på egen hand. Facebooksidan Hazel's Guestlist anordnade också en del evenemang för utbytesstudenter från NUS, SMU och NTU.
Singapore är en bra utgångspunkt om du även vill passa på att resa till andra länder i sydostasien, jag passade på att besöka fem andra länder under och efter terminen tillsammans med andra utbytesstudenter.
Övrigt
Singapore har ett varmt klimat året runt och du kommer inte använda varma kläder förutom på lektionerna där AC är på högsta nivå. Det är enkelt att ta sig runt i Singapore med hjälp av buss och tunnelbana. Det är även billigt med taxiappar som Grab och Gojek.
Helhetsintryck
I helhet är jag väldigt nöjd med mitt utbyte på NUS och jag kan varmt rekommendera NUS för den som vill studera på ett universitet som erbjuder utbildning av hög kvalitè och samtidigt vill bo i en högutvecklad stad med varmt klimat och möjlighet att smidigt resa runt till andra länder i Asien.
Vt20 - 1
Under min femte termin på Ekonomie kandidatprogrammet valde jag att åka på utbyte till Singapore. Att studera en termin i Singapore var bland det roligaste jag har gjort och något jag rekommenderar alla att göra. Jag studerade på National University of Singapore (NUS) och läste fyra kurser varav tre stycken var Fek C. Fyra kurser i Singapore motsvarar 24 hp så jag läste en extra kurs på distans från Sverige. NUS var ett bra universitet med väldigt bra lärare. Studierna kan upplevas som mer krävande än i Uppsala då man läser alla kurserna parallellt. Närvaron är något som lärarna prioriterar högt och även hur aktiv man är under lektionerna. Jag upplevde dock att de tog hänsyn till oss utbytesstudenter och var måna om att alla skulle bli godkända. Tentorna väger inte så tungt i slutbetyget utan det är en helhetsbedömning över hela terminen.
Kurser
Kursvalsprocessen kan upplevas som ganska komplicerad till skillnad från hur vi gör i Uppsala. Du söker kurser redan innan du kommer till Singapore men dessa kan du kan dock ändra i efterhand, det kommer vara en add & drop period. Jag rekommenderar dock att läsa på redan inför första kursvalet då det underlättar ifall du får någon kurs du tycker om. Add & drop perioden kan vara lite krånglig men jag fick tre av mina kurser under denna process. Rekommenderar även att kolla upp schemat innan du väljer kurser. Jag gick endast i skolan mån-ons vilket underlättade ifall vi skulle resa.
- Marketing Strategy: Analysis and Practice (MKT3701) - Fek C
Detta var min favoritkurs som jag verkligen rekommenderar. Kursen handlar om digital marknadsföring och vi fick lära oss mycket om hur sociala medier fungerar. Vi fick arbeta med olika case där vi själva fick använda våra sociala medier så vi fick en bättre förståelse över hur algoritmer, Siri med mera fungerar. Läraren var mycket kunnig och väl uppdaterad med all ny information kring digital marknadsföring. Vi var cirka 60 personer i klassen och hade en lektion i veckan. Man examinerades i en tenta, två gruppinlämningar samt två mindre individuella inlämningar. Det var inte så mycket muntligt på denna kurs. - Financial Markets (FIN3703B) - Fek C
En kurs som fokuserade på den finansiella marknaden där fokus låg på Asien. Kursen påminde om finanskursen som vi läst under Fek B men det var intressant att lära sig mer om den asiatiska marknaden. Kursen var väldigt populär bland lokalbefolkningen. Vi var cirka 60 personer i klassen och examinerades genom två tentor samt ett större grupparbete. - Purchasing and Materials Management (DOS3702) - Fek C
Detta var en kurs som handlade om inköp och hållbarhet. Vi fick lära oss hur det fungerar med leverantörsrelationer samt handlingsstrategier i Asien. Jag tycker att kursen var intressant då jag inte hade läst något liknande tidigare. Det var en ganska liten klass på cirka 30 personer med båda muntliga och skriftliga moment. Vi arbetade mycket i grupp och blev examinerade genom två quiz, ett större grupparbete samt några små grupparbeten. - Human Capital Management (MNO3701) - Ej Fek C
Denna kurs var en HR kurs som jag till en början hade råkat välja fel men valde att ha kvar då den skiljde sig ganska mycket från mina övriga kurser. Vi var cirka 40 personer varav hälften var utbytesstudenter. Varje vecka diskuterade vi ett kapitel i boken så det var mycket muntligt och prat i grupp. Vi examinerades genom en tenta, ett stort grupparbete med presentation samt mindre individuella inlämningar. Läraren var väldigt bra och tvingade aldrig någon att prata eller svara på frågor man inte kunde.
Boende
Jag valde att inte bo på Campus utan hyrde en lägenhet med fem andra studenter från Uppsala. Vi hyrde lägenheten via “SingaporeHouseCompany” och bodde i ett lägenhetskomplex kallat “Eight River Suites”. Boendet låg på stationen Boon Keng och det tog runt 40 minuter - 1 timme till skolan. Trots detta är jag väldigt nöjd med beslutet att hyra en lägenhet då flera av mina vänner som bodde på campus inte hade tillgång till aircondition samt hårda regler. Vår hyra låg på 1000 sg dollar i månaden per person.
Fritid
På grund av Corona fick vi endast tre månader i Singapore vilket innebar att vi inte kunde åka på alla de resor vi hade planerat. Vi hann dock åka till Bali två gånger samt till Filippinerna under lovet. Att flyga till Bali kostade cirka 800 kr tur och retur.
Det finns även mycket att se och göra i Singapore. Exempelvis kan man åka till Sentosa över dagen, gå i shoppingcentrum eller strosa runt i hamnen. Det finns mycket bra restauranger, marknader, barer & nattklubbar. NUS erbjuder även ett flertal aktiviteter och har bra träningsanläggningar som squash, tennis, träningssim, yoga och fotboll med mera.
Övrigt
- Simkort: Jag köpte från Singtel men vet att Starhub också ska vara bra.
- Visum: Läs på och fixa i god tid.
- Appar: Grammarly (tips att ladda ner både på mobil & dator, hjälpte mig väldigt mycket vid skriftiga inlämningar), NUS NextBUS, NUS Card, SG Buses, Grab & Foodpanda.
- Gå med i Svenskar i Singapore samt Hazel’s guestlist på facebook.
- Då det är väldigt fuktigt i Singapore rekommenderar jag att ha ett bra datorfodral så inte datorn förstörs (vi hade fuktpåsar i fodralet).
Vt19 - 1
Jag studerade vid National University of Singapore Business School, vilket jag starkt kan rekommendera alla att göra. Singapore är en fantastiskt spännande plats som har mycket att erbjuda i form av uteliv, kultur och utbildning. Jag åkte under min femte termin (vårterminen 2019) och det var en otroligt rolig och lärorik termin som jag definitivt inte ångrar att jag gjorde.
NUS är ett prestigefyllt universitet som erbjuder oerhört hög kvalité på sina lärare som har bakgrunder från bland annat Harvard och MIT och som därmed ger en utmanande men lärorik utbildning och tiden på föreläsningarna var nästan alltid värdefull. NUS är även rankat som ett av de bättre universiteten i hela världen och i gengäld förväntar de sig högpresterande studenter som gör sitt absolut bästa under hela terminens gång. Detta innebär att nivån på studierna är en helt annan nivå gentemot den i Uppsala som i förhållande framstår som rätt enkel, så man bör förbereda sig för detta samt förvänta sig ett högt tempo om man vill hänga med under lektionerna. Överlag var nivån på studierna bättre än dem i Uppsala och för den ambitiöse studenten är detta universitet perfekt. Jag läste fyra kurser på universitetet då på grund av ett komplicerat och bökigt system i samband med hur kurser väljs så lyckades jag bara hitta fyra trots att jag egentligen siktade på fem vilket rekommenderas, men ett varningens finger ska höjas på grund av svårighetsgraden på många av kurserna. Att läsa fem finanskurser till exempel innebär i stort sett ingen fritid över huvud taget.
Jag läste följande:
- Financial Markets Den enklaste kursen jag läste men trots detta så var den intressant och gav en bred grundläggande förståelse för hur finansiella system, så som valutor/valutahandel, finansiella kriser och hur centralbanker fungerar i olika ekonomier och samhällen. Inte så teknisk utan snarare mer fokus på enkel teori. Jag kan rekommendera denna för de flesta då den trots en relativt hög arbetsbörda var enkelt att hänga med i och inte var speciellt komplicerad. Tentamen bestod av mindre men flertalet tester, en gruppuppsats och presentation av denna.
- Investment Analysis & Portfolio Management Detta var en mycket avancerad kurs som var väldigt intensiv på mattefronten. Finansiering i Fek B ger en grund till kursen men det man läste där under Fek B täcks snabbt som repetition under första föreläsningen på terminen. Därefter är tempot brutalt fort och fortskrider på en avancerad nivå som berör saker som aktieanalys, optimal portföljteori, prissättning av derivat osv. För den som inte är väldigt intresserad av finansiell ekonomi skulle jag definitivt inte rekommendera denna kurs, den var mycket utmanande på grund av den svaga förutsättningen av finansiell kunskap man får från Uppsala. Kursen bestod av extremt svåra tentor som till skillnad från Uppsala satte en fullkomlig tidspress på ens kunskaper, samt utmanande grupparbeten bestående av många timmar i Excel och muntliga redovisningar. Kursen hade även en relativt utmanande läxa till varannan vecka.
- Strategic Management En kurs som jag återigen vill rekommendera till de flesta, en lättare arbetsbörda men trots det uppdrag varje vecka där man förväntas förbereda sig grundligt på diverse företags-case tagna från Harvard Business Review. Som tur är var många av dessa casen oerhört intressanta och givande, samt så kände jag mig bättre förbered då kursen är en fördjupning på mycket av det man tidigare läst i Uppsala. För den som gillar företagsverksamheter och att lära sig mer kring management, implementering av företagsstrategier samt ekonomistyrning så är denna perfekt.
- Financial Risk Management En kurs som fördjupar sig i hur risker hanteras mestadels inom krediter ur den institutionella aspekten. Kursen ger en generell kunskap till hur diverse risker bör hanteras, både finansiella och icke-finansiella, så som omvärldsrisker eller default ratios på lån eller låneportföljer. Detta är endast en introduktionskurs men som fortfarande var mycket komplicerad och krävde hårda studier samt en teoretisk förståelse som man inte besitter någon grund av sedan innan. Arbetsbördan var däremot relativt låg gentemot de andra i form av hur mycket man behövde lämna in, trots det krävdes en hel del studier inför tentorna.
Boende
Jag fick ett studentrum på campus men valde att inte ta det då efter lite efterforskning så verkade det vara det sämsta man kunde få, ett beslut som visade sig vara helt rätt. Istället hittade jag ett boende via en Facebook-grupp som skapats för alla utbytesstudenter där jag bodde tillsammans med fem andra personer i en delad lägenhet lite längre ut i staden. Detta boende var fenomenalt, det inkluderade eget gym, tennisbanor, badmintonbanor, basketplan samt en enorm pool vilket fick en att känna sig som på ett hotell. Den enda nackdelen med detta boende var att det låg ungefär 45 minuter från universitetet men tack vare ett smidigt och relativt prisvärt kommunalsystem (med bra AC) så visade sig detta fungera smidigt.
Ekonomi
Det är minst sagt dyrt att bo och leva i Singapore men som en student blev jag faktiskt förvånad över hur lindrigt man kan komma undan. Min totala bostadskostnad under terminen låg på ca 5800 kronor varje månad och hade ingen mat som ingick i priset. Däremot var det förvånansvärt billigt att äta på lokala Food Courts där en bred variation av mat erbjöds, exempelvis Hong Kong Roasted Kitchen, Indiskt, Japanskt och Koreanskt, hittade till och med svenska köttbullar på ett ställe. Dessa måltider kostar bara mellan 25-40 kronor och kan starkt rekommenderas. Däremot om man försöker unna sig lite på andra restauranger så kan notan väldigt fort springa iväg.
Fritid
Singapore är relativt litet men erbjuder ändå en stor mängd aktiviteter och sevärdheter. Till en början så är Singapore en perfekt hubb för resande, jag besökte själv Hong Kong, Thailand, Malaysia och Taiwan så att resa skulle jag säga är varmt rekommenderat. Utöver det är bra sevärdheter, Gardens by the Bay, Marina Bay Sands, diverse museum och gallerior, The Light Show by the Bay, Botanical Gardens, världens högsta rooftop-bar och Sentosa Island. Singapore är oerhört häftigt och har även ett nattliv samt restauranger som kan erbjuda mycket härliga upplevelse. Tyvärr har jag dålig koll på campusaktiviteter då jag inte själv bodde där utan spenderade mest tid med dem jag delade lägenheten med vilket jag var väldigt nöjd med.
Sammanfattningsvis skulle det krävas ytterligare 25 sidor för att gå igenom allt vad detta utbyte innefattade för mig samt vilka tips som finns att ge så jag tänker avsluta här och helt enkelt säga, åk till NUS.
Vt19 - 2
Jag läste vid National University of Singapore. Beslutet att åka till Singapore var det absolut bästa jag tagit, vilket jag inte alls skulle tro på när jag tackade ja till min plats. Singapore är ett riktigt häftigt land att leva i, det finns mycket att se och göra och det är enkelt att få uppleva hela Sydostasien när man väl är där. Dessutom är NUS ett topprankat universitet som attraherar många studenter världen över, vilket märks tydligt på kvaliteten på undervisningen.
Jag åkte under vårterminen 2019, som var min femte termin, och alla mina kurser jag läste kunde jag tillgodoräkna som Fek C. Jag läste totalt fem kurser och arbetsbelastningen var hög. Det var en kombination av att många av kurserna jag läste krävde mycket tid samt att jag läste fem kurser. Majoriteten av utbytesstudenterna jag träffade läste endast fyra eller tre kurser. Varje kurs var schemalagd en gång per vecka i 3 timmar. Kvaliteten på kurserna var väldigt bra och lärarna jag hade var fantastiska, de hade alla mycket intressanta bakgrunder och erfarenheter.
Utbildningen på NUS är överlägsen ekonomiutbildningen i Uppsala på alla plan. Det var mycket mer praktiskt, vilket jag tyckte var roligt och givande. Dessutom var det tydligt att NUS vill att det ska gå bra för sina studenter då lärarna jobbar aktivt med att utbildningen är relevant och konkurrenskraftig.
Jag läste följande kurser:
- New Venture Creation (TR3002) En av mina favoritkurser. Det är en kurs i entreprenörskap och läraren är själv affärsängel och Managing Director på ett VC-bolag. Vi fick komma på en affärsidé, skriva en affärsplan samt pitcha vår idé för singaporianska riskkapitalister. Har du en idé du vill förverkliga så är detta ett utmärkt tillfälle att försöka få kapital, utvidga ditt nätverk och du får en grym erfarenhet!
- Investment Analysis och Portfolio Management (FIN3702B) En omfattande och intensiv finanskurs. Jag upplevde den som en påbyggnad på finansieringskursen i Uppsala. Bra lärare. Vi hade läxor varje vecka, två tentor, skrev en rapport samt hade presentation.
- Supply Chain Management (DOS3701) Ännu en favoritkurs med en engagerad och bra lärare. Det är dock en SCM-kurs på avancerad nivå och kräver att man har kunskap i Excel och linjär programmering, jag hade inte det så det blev en uppförsbacke. Vi hade inlämning varje vecka, en rapport, en mindre uppgift samt en tenta i slutet på kursen. Läraren kräver också att man läser igenom allt material och gör case innan lektionen. Man får en överblick kring e-handel, strategier kring SCM samt användbara modeller att bygga i Excel.
- Financial Markets (FIN3703B) Bred kurs om finansiella institutioner ur ett globalt perspektiv samt skillnader mellan olika länder och regioner. Populär bland utbytesstudenter. Vi hade två Quiz, skrev en rapport samt hade en presentation.
- Decision Analytics using Spreadsheets (DAO1704X) Rolig kurs! Man får lära sig mer statistik och att använda det man lär sig i Excel. Vi hade läxor varje vecka, seminarier, skrev en rapport, hade en presentation och en tenta i slutet på terminen.
Boende
Jag fick boende i Utown vid Residential College 4 med AC och meal plan. Jag rekommenderar Utown då det är ett vackert område, med pool, gym, studieplatser, restauranger och det händer mycket saker där. Dessutom får man uppleva mer studentliv och prisnivån på boendena är mycket lägre. Jag ansökte om boende på NUS campus två gånger och fick ingen plats. Det är inte omöjligt att få boende på campus, jag tror att dem håller på boenden sent in på terminen.
Mina tips är att söka utan AC vid rangordningen, och får du ingen plats, så kan du mejla och förklara din situation. Boenden jag rekommenderar är RC4, Tembusu och CAPT (alla dessa har mealplan) och Utown Residence. Har hört olika saker om PGP, vissa tyckte det var bra och andra inte.
Ekonomi
Levnadskostnaderna är höga jämfört med andra länder i Sydostasien. Jag betalade ca 5500 kr i hyra med meal plan, vilket var riktigt prisvärt. Jag fick frukost och middag, och jag upplevde det som mer varierat än restaurangerna i Utown. Dessutom var det väldigt bekvämt och det gjorde det lätt att träffa nya människor. I övrigt så kostar en lunch i Singapore ca 40 kr. Studiemedlet räckte, men beror på hur mycket du vill resa runt när du väl är där.
Fritid
Det finns mycket att se och göra i Singapore, och skulle man tröttna så ligger andra länder nära. Jag åkte till Malaysia två gånger och Vietnam. Universitet skickar mail innan terminen och regelbundet under terminen på aktiviteter man kan anmäla sig till. Därutöver sker det hela tiden olika event, exempelvis konserter och klubböppningar. Bor man på ett college finns det också möjlighet att anmäla sig till olika lagsporter. Det var flera som spelade volleyboll, paddlade kajak, simmade m.m. Tillgång till simbassäng, gym och sportlokaler är gratis på campus.
Övriga tips
- Köp EZ-link card för tunnelbana och SIM-kort: Starhub, Singtel
- Ladda ned Grab-appen (som Uber, fast i Sydostasien)
- Letar du boende utanför campus så är ett tips att ha koll på att boendet är nära en MRT-station.
- Det är mycket jobb med att fixa studentvisum. Se till att läsa allt noga och ha koll på datum.
- Du blir erbjuden kurser innan du kommer till Singapore, men det är inte säkert att du får dem då du blir struken från kurser ifall dem överlappar. Under add-drop period första veckan så kan du lägga till och ta bort kurser och skapa ditt eget schema.
Jag kan varmt rekommendera NUS och Singapore. Jag har fått vänner för livet, fått resa runt och uppleva en världsdel jag tidigare aldrig varit i. Lycka till!
Vt19 - 3
Då mitt utbyte var under min femte termin fick vi välja mellan att läsa 30 högskolepoäng (HP) biämnen eller 15hp Fek C och 15hp biämnen. Jag valde de senare och det slutade med att alla kurser jag läste i Singapore gick att tillgodoräkna som Fek C. Totalt läste jag fyra stycken kurser som jag var väldigt nöjd med.
Kursvalsprocessen
Uppsala kräver att du läser fem stycken kurser för att det ska motsvara heltidsstudier. Om du läser 15hp Fek C under ditt utbyte måste minst tre stycken kurser motsvara Fek C nivå för att få skriva kandidatuppsatsen när du kommer hem. Information om hur du söker kurser får du på mejl. Innan avfärd till Singapore kommer du vara garanterad minst tre kurser så länge de inte överlappar varandra i schemat. Dock är du inte garanterad mer än tre kurser innan avfärd. Jag till exempel hade endast tre garanterade kurser innan avfärd. Väl på plats i Singapore är det en add and drop period lite innan terminen startar. När denna period är igång ansöker du online via en portal om resterande kurser du vill läsa, du är tyvärr inte garanterad dessa kurser utan antagningen är slumpmässig. Se till att söka mer kurser än du behöver då du kan droppa kurser utan problem.
Undervisningen var väldigt annorlunda från Uppsala. Du måste till exempel närvara vid i princip alla lektioner/föreläsningar. Om du missar för många blir du borttagen från kursen. I alla kurser baseras även en del av betyget på hur aktiv du är under lektionerna, hur mycket det påverkar varierar dock mellan kurserna. I mer kvantitativa kurser påverkade detta generellt mitt betyg mindre än i mer kvalitativa kurser som krävde mer diskussion. Tempot på kurserna jag läste var högre än i Uppsala och mer tidskrävande. Samtidigt var det högre kvalité på undervisningen och alla lärarna kändes kompetenta och engagerade. I allmänhet är även universitetet väldigt modernt med bra faciliteter, tillgång till datorer samt studieplatser.
De kurser jag läste var följande:
- Investment Analysis och Portfolio Management (FIN3702B) Detta var absolut min favoritkurs. En renodlad finanskurs som jag upplevde var en fortsättningskurs av finansieringen från Fek B. Vid kursens början berörde man teorier och modeller såsom CAPM grundläggande aktievärdering samt optioner. Mycket av detta lär man sig under finansieringen i Fek B men denna kurs blev snabbt mer avancerad. Detta innebar nya modeller, mer djupgående värdering av aktier, optioner, optionstrategi med mera. I allmänhet höll kursen en hög nivå och läraren kändes väldigt kompetent. Kursen är inriktad mot portföljhantering (Portfolio Management), vilket innebar att många uppgifter gick ut på att kombinera olika finansiella tillgångar på bästa sätt. Om man är nyfiken på finans och specifikt förvaltning så är denna kurs för dig. Undervisningen var dagtid och vid ett tillfälle per vecka. Detta skedde i ett klassrum som rymde ungefär 30 stycken personer. Tempot under lektionerna var markant högre än om man jämför med mina tidigare erfarenheter i Uppsala. Lektionerna bestod till stor del av att lärarens Power Point och kravet på vi studenters interaktion var begränsad. Det var gruppbaserade läxor veckovis samt en större gruppuppgift med presentation och två skriftliga prov som examination. Värt att notera att vid provtillfällena var det väldigt hög tidspress samt att kursen har högt fokus på det kvantitativa och därefter var det mycket matematik. Denna kurs var den mest tidskrävande av de kurser jag läste.
- Financial Markets (FIN3703B) Denna kurs hade ett bred inriktning på finansiella marknader över hela världen. Fokus låg dock på asiatiska marknader som Singapore, Hongkong och Japan samt USA och större europeiska länder såsom Tyskland. Undervisningen fokuserade på hur olika finansiella institutioner fungerar och bedriver sin verksamhet. Mycket av undervisningen handlade om hur centralbanker, investmentbolag samt klassiska banker fungerar individuellt samt med andra finansiella institutioner. Undervisningen var dagtid och vid ett tillfälle i veckan. Dessa lektioner skedde i ett klassrum som rymde ungefär 40 personer. Tempot var relativt bekvämt och minst tidskrävande av de kurser jag läste. Fokus låg mer på det kvalitativa och en större del av betyget baserades på hur verbalt aktiv man var under lektionstid. Examinationen bestod av ett flertal mindre Quiz, ett skriftligt prov samt ett grupparbete med tillhörande presentation. Både Quizen och provet var enligt mig relativt enkla jämfört med mina resterande kurser. Denna kurs tror jag passar den som är intresserad av att lära sig mer om hur finansiella institutioner såsom banker, fungerar och bedriver sin verksamhet. Passar även för den som i allmänhet vill lära sig mer om olika länders finansiella marknader eller bara letar efter en mindre tidskrävande kurs.
- Strategic Management (BSP3001B) Denna kurs fokuserade på ekonomistyrning (Management) ur ledningens perspektiv. Undervisningen var lektionsbaserad under dagtid och vid ett tillfälle i veckan. Detta skedde i ett större klassrum som rymde ungefär 80 stycken personer. Varje lektion var baserad på ett case vilket man skulle läsa i förväg. Några av casen vi arbetade med var till exempel Coca Cola vs Pepsi och UPS vs FEDEX. Lektionerna gick ut på att analysera dessa case med hjälp av olika ramverk för att identifiera hur och varför vissa strategier hos dessa företag varit framgångsrika, samt varför andra strategier inte varit det. Jag tyckte denna undervisningsform var intressant och givande och skiljde sig väldigt mycket från undervisningsformen av ekonomistyrningen jag läste i Uppsala under FEK-B. Även denna kurs hade fokus på det kvalitativa och ditt betyg påverkades av hur aktiv du var under lektionerna. Examinationen bestod av en individuell analys samt ett grupparbete med redovisning. Denna kurs tyckte jag var medel när det gällde hur tidskrävande den var. Passar den som är nyfiken på management och vill öva på sin förmåga att lösa olika case.
- Purchasing and Materials Management (DSC3202) Denna kurs fokuserade på management ur en inköpares perspektiv. Undervisningen var lektionsbaserad under dagtid och vid ett tillfälle i veckan. Även denna kurs skedde i ett större klassrum som rymde ungefär 80 stycken personer. Denna kurs var inte lika case intensiv som den andra management kursen utan utgick mer från modeller och teorier om hur man skulle hantera sina leverantörer och minimera kostnader. Kursen hade mer kvantitativa inslag än den andra management kursen. Denna kurs var den jag tyckte var minst intressant. Jag tror den passar för den som är mer specifikt intresserad av jobba på en inköpsavdelning, om man är mer generellt nyfiken på management skulle jag hellre rekommendera att läsa Strategic Management kursen. Tidsmässigt var även denna kurs på medel nivå och examinationen bestod av ett större Quiz samt två grupparbeten med presentation.
Mottagande
NUS tyckte jag var duktiga på att välkomna nya studenter, speciellt utbytesstudenter. Till exempel blev alla utbytesstudenter inbjudna via mail att anlända några dagar tidigare än terminsstart för att besöka campus och bli guidad genom skolan för att enklare kunna lokalisera sig när terminen väl startat. De hade även många event innan terminsstart för att lära känna andra studenter. Vissa av dessa event var även exklusiva för utbytesstudenter. Även under själva terminen anordnades mycket aktiviteter för att knyta kontakter. Hela processen kändes väldigt strukturerad och välkomnande.
Boende
NUS har boende runt om hela campus och processen för att ansöka var smidig. Dock blev jag erbjuden ett av de sämre rummen utan AC och valde därför att söka privat boende då jag reste med en annan student från Uppsala. Jag och den andra studenten hittade en lägenhet som vi delade med fyra andra studenter vid NUS. Av dem var tre stycken från Finland och en från Belgien. Vi kom väldigt bra överens och umgicks mycket tillsammans. Prismässigt så betalda jag ungefär 5500 kr i månaden för boende exklusiva kostnader för AC och Internet. Totalt sett kostade boendet runt 6000 kr i månaden.
Lägenheten var inom ett gated community så faciliteterna var väldigt bra. Vi hade till exempel två tennisbanor, badmintonbana, stor pool osv. Summerat så var jag väldigt nöjd med mitt boende men värt att notera att det kan vara tidskrävande att lyckas hitta en privat lägenhet då de flesta fastighetsägarna oftast inte vill hyra ut under kortare perioder än 1 år.
Ekonomi
Generellt sett var Singapore minst lika dyrt eller dyrare än Sverige om man ser till levnadskostnad. Boende är dyrt samtidigt som du kan hitta billig mat runt 30kr på många av de lokala Hawker Centers (Food Courts). Dessa finns överallt och skolans mat är ungefär i samma prisklass. Jag klarade mig bra ekonomiskt med endast CSN bidrag + lån men om du vill resa mycket ska du förvänta dig att det troligen blir dyrare än en vanlig termin i Uppsala.
Fritid
NUS anordnade som sagt många aktiviteter, utöver det så är Singapore en storstad så det finns mycket att göra och upptäcka. Jag spenderade mycket tid med dem personerna jag bodde med och vi utforskade mycket av Singapore tillsammans. Vi reste även runt lite till andra närliggande länder då Singapore är en väldig bra hubb att utgå från och du når många länder i Sydostasien utan att behöva sitta för länge på ett flygplan. Rekommenderar starkt att resa medans du är där. Att hitta aktiviteter på fritiden i Singapore upplevde jag inte var något problem.
Övrigt
- Ladda ner apparna Grab och Gojek. Precis som Uber och billigare än att ta en taxi
- Köp EZ-link kort för tunnelbana. Kan köpas på varje station.
- Appen Redmart kan du beställa matvaror från. Mycket billigare än i affären
- Allt som måste fixas innan du åker iväg kommer du få på mail.
För att summera kan jag säga att min utbytestermin var väldigt lyckad. Universitetet och kurserna höll alla en hög nivå och var intressanta. Singapore som stad hade otroligt mycket att erbjuda och var en perfekt hubb för resande. Vädret var fantastiskt och det var en unik upplevelse att få testa leva utomlands under en kortare period. Rekommenderar starkt att söka till Singapore för ditt utbyte.
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se