Reseberättelser Rikkyo Ht
Ht22
Tokyo som stad
Tokyo som stad är fascinerande, förvirrande och rolig. Det är en grym stad för dem som gillar att utforska och gillar att konstant finna nya saker att göra. I allmänhet finns det oändligt med saker att se och hitta på. Staden är inte uppbyggd med ett ”centrum” som många städer i Europa är, utan består av olika stadsdelar som i sig har varsin city-centrum. Detta gör att man hela tiden kan finna nya saker att hitta på. Varje stadsdel är känd för något specifikt, vara det fest, mysiga barer, manga, elektronik, mat etcetera, vilket gör att man kan finna något som man själv är intresserad av.
Om man inte kan japanska, som jag när jag anlände, kommer man gå runt och vara smått förvirrad. Det är mycket att ta in och lite som är som Sverige. Detta var för min del bara något roligt och intressant, och sporrade mig att utforska mer av vad Tokyo hade att erbjuda.
Tågen fungerar super och är det bästa sättet att ta sig runt. Dock ska man ha i åtanke att de slutar gå runt klockan 00:30, och börjar inte gå igen förrän klockan 04:30. Så om man vill ut på nattliga äventyr lär det bli relativt sent. Taxi fungerar bra och är aningen billigare än Sverige och fungerar om man inte vill vänta till sista tåget.
Boende
Att finna boende i Tokyo kan först kännas lite oklart. Man vet inte exakt vart man vill bo, vart man ”ska” bo eller hur boendena är. Antar att de flesta som söker utbytet inte kommer ha möjligheten att titta till boendet innan man anländer. Mitt tips hade varit att undersöka de olika stadsdelarna, och lite vad man själv är ute efter med sin vistelse i Japan. Sedan är vissa stadsdelar mer fartfyllda än andra, och jag själv värderade den lugnare miljön i stadsdelen Itabashi som ligger lite utanför Ikebukuro (där Rikkyo University befinner sig). Det tog cirka 20–25 att ta sig från mitt boende till skolan, och ytterligare 15 minuter för att komma till Shibuya eller Shinjuku.
Jag valde att inte söka något boende via skolan i en korridor på grund av de reglerna de hade gällande besökare, tidsbegränsad entré etcetera. Men vad jag hört från andra utbytesstudenter, så var de flesta av dessa boende, inte så hårda med reglerna, bara inte det spårade.
Jag valde i stället att söka boende via en webbsida som hette Oakhouse. Dem var väldigt hjälpsamma och kan starkt rekommendera dem när ni söker boende. Svarade snabbt och var i allmänhet väldigt hjälpsamma. Det finns andra liknande sidor, men när jag undersökte dem, fann jag att Oakhouse gav ett mer professionellt intryck och att de kändes mer riktade mot internationella.
Skolan
Rikkyo University är ett bra universitet med ett trevligt och vackert campus och bra faciliteter. Studentlivet kommer inte påminna om Uppsala eller något annat universitet i Sverige. Det är inte så mycket studentaktiviteter, och dem som fanns föll inte mig i intresset. Men i allmänt så fungerade studietiden bra, skolan och de olika fakulteterna var hjälpsamma och informativa.
Mottagandet var generellt bra. Mycket information som ges ut de första veckorna vilket medför några vistelser till lokala kommunhus för registrering och liknande. I detta moment ska du vara beredd på att det tar tid och att engelskan inte är den bästa hos de som tar emot dig i kommunhusen. Men den internationella avdelningen är hjälpsam och bistår med det de kan.
Kurser
Som mastersstudent, studerade jag enbart masterskurser. De var i allmänhet lätta och krävde inte särskilt mycket tid. Lärarna var duktiga och kunniga inom sitt respektive ämne, men examinationen var inte lika akademisk som i Sverige så förvänta dig mer presentationer än inlämningar och tentamen.
- Corporate Social Responsibility-A Japanese Perspective: En kurs om fokuserar på CSR arbete inom företaget och hur Japan arbetar med CSR. Under kursen fick vi lära oss om hur CSR projekt kan se ut och hur man kan mäta dess framgång. Det var tre huvudsakliga moment inom kursen; en presentation, ett eget hypotetiskt CSR projekt och sedan del två som bestod av en analys av projektets intressenter och vilka KPI´s som kan nyttjas för att mäta framgången av projektet.
- Good Business Initiative Workshop: Enligt mig den bästa kursen. Under kursen fick vi ta en närmare titt på hur företag kan utvecklas på ett sätt som gynnar alla involverade. VI gick igenom olika modeller för att analysera och hantera skilda situationer. Till slut skulle vi som klass försöka slå samman de olika modellerna till en ”meta-modell” för att tackla ett nytt case. En nyttig kurs med en bra och kunnig lärare som jag kan rekommendera.
- Be the Change! Leading Change in the Organization: En intressant och roliga kurs där man dyker ner i olika cases relaterat till olika scenarier där förtag har varit tvungen att förändra sitt arbetssätt eller organisation, för att fortsätta sitt arbete. Gick igenom ett gäng nyttiga modeller och analyserade casen med dessa.
- Managerial negotiation: I denna kurs fick vi lära oss olika metoder, tips och tricks för att hantera förhandlingar. Denna kurs var den jag kände gav minst. Delar av det som diskuterades var intressanta, men i helhet kände jag att det var lite slöseri med tid.
- J0: Om du hade tänkt att studera japanska bör du tänka på att nybörjarkursen, J0, fokuserar betydligt mer på att lära dig skriva och läsa Hiragana och Katakana (två alfabet som används i Japan) än att lära dig prata. I min värld var det helt fel fokusering, utan hade velat se mer fokus på att lära sig snacka och kommunicera på Japanska. Läxorna man har är enbart fokuserade på att lära sig skriva olika ord på japanska och inte deras betydelse.
Fritid
Som tidigare nämnt så finns det mycket att göra i Japan som stort, och i Tokyo. Japan har en fantastisk natur med mängder med stadsparker man kan besöka. Förutom Tokyo, rekommenderar jag ett besök till Kyoto, Osaka, Hiroshima, Mount Fuji och Hokkaido om man gillar skidåkning.
Under min fritid i Tokyo gillade jag att utforska de olika stadsdelarna, testa olika restauranger och hänga med polare. Då jag är matintresserad var det framför allt spännande att testa nya restauranger med olika specialiseringar. Och det finns allt möjligt att välja på. Japaner är grymma på mat, och många smårestauranger erbjuder fantastisk mat till bra pris. Det finns vissa västerländska rätter (pizza och pasta) som man bör undvika. Bland de rätterna fann jag ingen restaurang som levererade. Men du är i Japan så ät de rätterna som de kan bäst och du kommer klara dig galant.
Ht22
Helhetsintryck
Är extremt nöjd med min utbytestermin i Tokyo. Att leva i Tokyo är otroligt häftigt, och en möjlighet man inte får många gånger i livet. Felet jag gjorde med mitt utbyte var kursvalet. Undvik kurser med begränsat antal och även de som kräver grupparbeten med domestika studenter. Även försöka att bygga schemat så lektioner ligger på två-tre varandra följande dagar. Det finns för mycket i Japan att utforska, så skapa de bästa förutsättningar för att resa runt.
Kursvalsprocess och mina kurser
Kursvalsprocessen på Rikkyo var rätt självklart. Skolan gav oss ett Excelblad med alla kurser där vi kunde välja våra kurser. Som undergrad/kandidat-student är du tvungen att läsa minst 16 credits för att tillgodose en termin i Uppsala. Fanns en add-drop period på drygt 5 dagar, som är mer ett spel för galleriet än en möjlighet för elever att kunna byta kurser. Kurserna jag valde är följande:
Good Business Seminar
Rekommendation: 5/5
Arbetsbelastning: 2/5
Antal elever: ~30
100 procent den bästa kursen som Rikkyo erbjuder. Rekommenderar alla som åker till Rikkyo att läsa minst en kurs som hålls av Professor Davis. Davis är den bästa läraren jag haft med goda marginaler, och han har ett CV talar för sig självt. Hade verkligen inte samma uppfattning kring arbetsbelastning som tidigare elever skrivit om.
Advanced Business Project
Rekommendation: 2/5
Arbetsbelastning: 6/5
Antal elever: ~20
En enastående kurs när man kollar på papper. Syftet med kursen är att utföra ett projekt, som hålls i samarbete med ett företag. Företaget vi samarbetade med var LVMH Fragrance Brands Japan. Dessvärre fanns det fundamentala problem med kursen. En förutsättning med kursen är att arbeta i multinational teams. Problematiken för oss uppstod i att utbytesstudenterna utförde ALLT arbete i grupperna. Dem domestika eleverna bidrog knappt något och så fort de gjorde något var man tvungen att ändra eller ta bort det. Jag utförde mer eller mindre hela projektet själv. Personligen tillbringade jag säkert 20h+ i veckan till ABP. Till följd av allt arbete lärde jag mig otroligt mycket, och vill egentligen rekommendera kursen till andra utbytesstudenter. Men troligen kommer du hamna i en grupp där du får utföra allting själv. Därutöver, Professor Thompson är en mycket bra lärare.
Financial Statement Analysis
Rekommendation: 5/5
Arbetsbelastning: 1/5
Antal elever: ~30
Gratis credits. Varje lektion gick vi igenom 2–3 finansiella nyckeltal, som tar max 15 minuter att lära sig på egen hand genom att läsa på investopedia.com. Läraren tog inte heller närvaro så du behöver inte vara på lektionerna. Elever som tog early return var tvungna att göra 4 presentationer som komplettering för missat slutprov.
Introduction to Multivariate Analysis
Rekommendation: 3/5
Arbetsbelastning: 3/5
Som namnet indikerar handlar kursen om multivariabel analys. Kursen hålls på distans med förinspelade lektioner. Innehållet är rätt intressant ifall man tycker om statistik. Det största problemet med kurser är att uppgifterna ska utföras i programmeringsspråket R och du får inte lära dig använda R under lektioner. Således måste du på egen hand lära dig språket, vilket tog majoriteten av tiden allokerad till kursen. I övrigt är uppgifterna lätta.
Ecology: Environment and Sustainability 1
Rekommendation: 2/5
Arbetsbelastning: 1/5
Antal elever: ~15
Valde enbart den här klassen för att jag behövde en kurs med 1 credit. Läraren är otroligt flummig och kursen är utformad för att japanska elever som vill lära sig engelska. Veckoliga quiz (individuellt och i grupp) på videos som var max 10 minuter långa. Det är lätta credits. Under diskussionsmomentet kommer bara utbytesstudenterna prata.
Seminar2 (3rd year)
Rekommendation: 2/5
Arbetsbelastning: 3/5
Antal elever: ~20
Mycket läsning. Inför varje lektion ska en artikel (40–100 sidor) läsas. Under lektioner är det seminarium. Personligen fann jag alla seminarium vemodiga, bara jag och några andra utbytesstudenter som talade under seminariet. Sker nästan ingen diskussion alls under lektionen och därmed känns det ofta rätt meningslöst att närvaro. Däremot var texterna relativt intressanta att läsa.
Japanese J0
Rekommendation: 2/5
Arbetsbelastning: 1/5
Antal elever: ~20
Den mest fundamentalt felaktiva kursen jag någonsin kommer läsa. Huvudsyftet med J0 är “for survival of daily life” i Japan. Problemet är att 60 minuter av kursen går ut på att lära sig skriva hiragana och katakana (två av de tre japanska skrifterna), och ironin föreligger i att enligt lärarna är det oväsentligt att veta vad orden betyder som vi lära oss att skriva. Resterande 30 minuter av lektionen stressar man igenom olika scenarion, som är värdefulla att veta, och om man inte på egen hand studerar detta så flyger det mesta över huvudet. Jag studerade japanska med Duolingo innan utbytet, vilket gjorde till att jag inte studerade något under terminen.
J0 ger hälften av credits jämfört med andra kurser. Lektionerna var på måndag, onsdag och fredag. Så ifall du vill resa runt under terminen välj inte J0.
Studier
Skillnaderna mellan Rikkyo och UU beror på vilka klasser man läser. Utöver kursvalet är det stort fokus på att elever jag gå på alla lektioner. En fördel med mindre antal elever i klasserna är att det är möjligt att bygga relationer med sina lärare. Någonting som inte finns i samma utsträckningen på UU. Kvaliteten på kurserna varierar otroligt mycket. En tumregel med att välja kurser är internationella lärare och obegränsat antal. Betygskraven är definitivt lägre än på Rikkyo. Krävs mycket till för att bli underkänd. Om man bara vill bli godkänd behöver man inte lägga mer än 1 timme i veckan utöver lektionstid.
Mottagande
Mottagande på Rikkyo var ett skämt. Efter ungefär 1,5 månad på skolan var första officiella mottagande med sina buddies (bara lite snack i mindre grupper i 1 timme). Därefter höll två eller tre mindre event med överdrivna prislappar, såsom en halloweenfest (mellan 13–17, en söndag, ingen alkohol, ta med eget snacks, pris: ~300kr). Jag deltog inte på något event förutom det första mottagandet. Buddy-systemet på Rikkyo är bara en fasad. Ingen substans alls.
Boende
Bodde tillsammans i ett hus med två kursare från UU, som låg i Hatagaya. Vår hyra låg på omkring 290 000 yen, som per person är omkring 7000 kronor/månad. Vilket är dyrt. Däremot var det skönt att veta vilka man bor med och läget på bostaden var väldigt bra. Om jag skulle göra om mitt utbyte skulle jag nog dock bo i korridor eller lägenheterna som skolan erbjuder. De boende har bra priser och man lär känna många eftersom alla bor tillsammans.
Ekonomi
Levnadskostnaderna i Tokyo är betydligt högre än vad det i Uppsala. Mycket berodde på att jag åt ute nästan varje dag och alltid gjorde saker på dagarna. Lokaltrafiken i Tokyo är dyrt så mycket pengar läggs på det ifall du vill resa runt i Tokyo och Japan. Jag fick stipendium (JASSO scholarship) från japanska staten på 80,000 JPY i månaden som täckte hyran och hjälpte med att jag inte behöva tänka på mina utgifter lika mycket.
Fritid
Knappt ingenting anordnades av universitetet. Elever på skolan anordnar klubbar som man kan vända sig till för att delta i olika aktiviteter. Spenderade min fritid mest med att resa runt, festa och studera.
Övrigt
Om du inte skaffar bostad genom skolan, se till att bostaden ligger lokalt och/eller har nära anknytningar till tunnelbanan.
Ingen lokaltrafiken går i Tokyo 24:00-05:00 och taxi är dyrt.
Mycket få människor i Japan pratar engelska. Lär dig de mest basala orden och fraserna inför din utbytestermin.
Ht22
Under min femte termin tog jag chansen och åkte på en utbytestermin till Japan för att studera på Rikkyo University. Under terminen så läste jag 8 kurser som skulle motsvara 30 svenska högskolepoäng, där minst hälften skulle motsvara 15 hp inom Företagsekonomi C. Jag åkte till Japan i början av september och återvände till Sverige i slutet av december, då jag utnyttjade Rikkyos “Early-return” system som tillåter studenter att återvända tidigare om utbytet krockar med terminen hemma. Därmed blev min termin något kortare i jämförelse med Sverige och jag kunde åka hem till familjen över jul.
Mottagande
Skolan hade ett varmt välkomnande och gav snabbt information som hur man genomför registrering av adress, inskrivning i pensions- och sjukförsäkringar. Till följd av att Japan är väldigt byråkratiskt är det i början mycket processer och papper som skall signeras första veckorna. Skolan hade dock inte direkt så mycket introduktions aktiviteter, utan detta kom senare in i terminen vilket jag tyckte var synd. Detta var bestående av ett “Buddy” system, där du fick två buddies du kunde skriva till om du hade funderingar. Utöver detta ordnande de även aktiviteter man fick delta i, där man fick lära känna andra utbytesstudenter. Även om detta kom något sent in i terminen lärde man dock snabbt att känna nya personer utan dessa aktiviteter!
Japan är ett väldigt speciellt land med stora kulturella skillnader mot Sverige. Kulturen var något jag uppskattade mycket, där alla var mycket tillmötesgående och hjälpsamma. Generellt är kunskapen i engelska väldigt begränsad bland japaner vilket kan försvåra kommunikationen, men till följd av deras väldigt hjälpsamma kultur löser detta sig oftast på ett eller annat sätt (även om det kan bli omständliga kommunikationsprocesser som tar tid).
Studier
Studierna i Japan var mycket annorlunda det vi är vana vid i Sverige och vid Uppsala Universitet. För att motsvara 30 hp läser du 8 kurser där varje kurs som du läser är en lektion per vecka som är 100 minuter lång. Det finns undantag med detta, där det även finns intensiva kurser som du läser i dubbel takt och då oftast antingen första eller andra halvan av terminen. Även japanska kurserna är lite annorlunda, där du läser 3 lektioner i veckan men får 1 japansk credit extra.
Upplägget på de olika kurserna jag läste varierar där några var seminarieklasser och andra kurser inte. Generellt hade kurserna mycket läxor och små moment under kursens gång. Jämfört med Uppsala där majoriteten hänger på tentamen så är kurserna på Rikkyo indelade i olika moment som bedöms. Exempelvis kan 25% vara class participation, 25% mid-term presentation och 50% final exam. Att behöva vara aktiv på lektionerna var något som kändes ovant eftersom det inte är något som bedöms vid Uppsala Universitet. Dock kommer man snabbt in i det och spärren att räcka upp handen i klassrummet släpper någon vecka in.
I det stora hela är nivån på utbildningen är lägre i jämförelse med Uppsala, men ett helt annat sätt att lära med mycket mer att göra och fler moment som bedöms!
Kursvalsprocess
Dom första två veckorna får man på sig att välja kurser, där man läser 8 kurser (16 japanska credits) vilket motsvarar 30 hp i Sverige. Vid val av kurser måste man själva sätta ihop ett schema med kurser som passar varandra och inte överlappar, vilket inte var ett problem för mig. Många kurser är helt öppna och alla får en plats. Vissa kurser är dock även limited och bland dessa sker en lottning, vilket gör att man inte är garanterad en plats på alla man önskar. För att komma in på vissa kurser måste man även skriva ett essay för att komma in, men detta var inte speciellt svårt och alla jag känner kom in på de kurser man sökte. Även om själva processen är ganska tidskrävande till en början uppskattade jag att man kunde lägga schemat efter hur det passade en själv. Vissa valde att ha lektioner bara halva veckan, medan jag själv valde att sprida ut mitt schema jämt över hela veckan.
Kurserna nedan är de jag läste under mitt utbyte:
- Argumentation och debatt (BT110) En kurs där man med hjälp av ett speciellt argumentationsschema hade olika debatter i grupp varje lektion. Var både Japaner och utbytesstudenter i denna klass, med väldigt olika förmågor att argumentera. Eftersom språket var en stor barriär för många av de japanska studenterna skulle jag säga att nivån på denna klass var ganska låg. Ibland behövdes det göra research och förberedningar. Arbetsbelastning (2/5)
- Intercultural Business Management (BT210) Kurs med få antal elever, där majoriteten var utbytesstudenter. Denna kurs var 200 timmar i veckan, men avslutades efter halva terminen. Mestadels diskuterade vi olika kulturella skillnader. Vi gjorde även någon presentation i grupp och sedan en rapport som vi även presenterade inför klassen. Arbetsbelastning (3/5)
- Business and Society (BT203) En stor klass där läraren höll en presentation varje lektion. Innan varje lektion skulle man göra en “pre-assignment” och efter varje lektion skriva ett “reaction paper”. Detta var inte speciellt tidskrävande och man kom snabbt in i det. Under lektion gavs mycket chans att svara på frågor och ställa frågor. Varje gång du gjorde något av detta fick du en liten lapp som räknades in i betyget. I slutet av kursen var det en tenta, som jag fick göra på distans till följd av “early return”. Arbetsbelastning (2/5)
- Good Business Seminar (BT095). Mest lärorika kursen med den (enligt mig) bästa läraren på Rikkyo. Vi läste olika artiklar som man presenterade i grupp och sedan jobbade med under kursens gång på olika sätt, bland annat genom case. Eftersom jag gjorde en early return fick jag göra en rapport i slutet av kursen. Ibland mycket att göra, men alltid lärorikt! Arbetsbelastning (3–4/5)
- Modern Consumer Culture and Society (BT169). En intressant kurs med en lärare som lätt svävade iväg och inte hann med det hon skulle gå igenom. Halva kursen var på plats och halva på distans. Bedömdes genom en mid term presentation och final exam främst. Relativt lätt kurs som handlade om konsumentbeteende. Arbetsbelastning (2/5)
- Seminar 2 (3rd year) En seminariekurs där man inför varje lektion läste en artikel. Ibland var artiklarna lite svåra och framförallt långa. Detta var väldigt jobbigt och tidskrävande, men kände ändå att jag lärde mig mycket under denna kurs. Speciellt om Japans system i jämförelse med andra affärssystem. Arbetsbelastning (4/5)
- Advanced Business Project (BT694) Rolig kurs där man agerade som studentkonsult åt ett företag. I denna kurs arbetade man internationellt med andra studenter, vilket var lärorikt men också påfrestande. Kursen motsvarade 4 credits (alltså två kurser) och var därför väldigt intensiv med mycket jobb. Man utvärderade sina kamrater och fick en utvärdering av dem. Under arbetet fick man mycket feedback är läraren var engagerad. Ibland var det jobbigt om man hamnade i grupp med studenter som inte var så engagerade, annars roligt kurs som jag rekommenderar. Arbetsbelastning (4/5)
Boende
Jag bodde under min tid i Tokyo med två andra kurskamrater från Uppsala Universitet, som också skulle studera vid Rikkyo University. Vi bodde i ett litet hus som vi hittade själva via en hemsida på nätet, där vi hade varsitt rum och delat kök, vardagsrum och toalett. Vi bodde i ett område som tillhörde Shibuya, vilket gjorde att vi hade väldigt nära till många roliga och häftiga områden i Tokyo. Restiden till skolan var ungefär 40 minuter, och vi kunde skaffa ett commuter pass vilket gjorde att vi betalade strax över 1000 kronor men åkte då gratis sträckan mellan skolan och hem.
Hyran för ett eget boende var cirka 7000 kronor, så vill man ha något billigare är korridorerna som Rikkyo erbjuder att rekommendera. Dock finns flertalet regler i korridorerna, bland annat utegångsförbud efter viss tid. Dessa regler fick man senare höra att alla korridorer höll olika hårt på, men något man bör vara medveten om finns om man vill söka korridorsrum! Om du tar korridorsrum måste du även betala hela tiden ut, även om du vill göra en early return och då inte kommer stanna tiden ut - vilket också kan vara bra att veta.
Ekonomi
Generellt skulle jag säga att prisbilden i Japan liknar den i Sverige, men i sin helhet billigare nu när priserna i Sverige stigit. Lunch i matsalen på Rikkyo kostade cirka 500 yen vilket är under 50 kronor. Det var även relativt billigt att äta ute då yenen låg så bra mot svenska kronan. Under min vistelse i Japan tog jag fullt CSN samt tilläggslånet, vilket jag anser var tillräckligt! Resan till och från Japan kostade dock en del, och jag skulle därför rekommendera att du har en extra buffert om du är sugen på att åka till Japan. Speciellt om du är sugen på att göra resor inom Japan också när du väl är där.
Summering
Jag är mycket tacksam att jag tog min chans att åka till Japan och Rikkyo University. Min tid i Tokyo var helt underbar och en resa jag kommer minnas för livet. Att uppleva att bo i ett helt främmande land med en kultur som skiljer sig så stark från den svenska kulturen är en upplevelse jag sent kommer glömma. Alla människorna är otroligt vänliga, maten och drycken är fantastiskt, vädret underbart och Tokyo som stad otroligt häftigt och fint.
Utöver Tokyo hade Japan väldigt mycket mer att erbjuda. Bland annat besökte jag deras semesterö Okinawa, gamla huvudstaden Kyoto och staden Osaka som ligger en tågresa från Kyoto. Detta är något jag rekommenderar att göra, och jag ångrar att jag inte hann se ännu mer. Kommer definitivt åka tillbaka till Japan i framtiden och uppleva det jag inte hann med, men även återuppleva allt fantastiskt landet erbjöd.
Ht19 -1
Fakta
Under min utbytestermin i Japan läste jag fem kurser på graduate-nivå. Anledningen till detta var att jag höll på att ta en master-examen inom företagande och ledning och därför ville undvika kurser som gick in på ämnen jag fått undervisning i under min kandidat-period. Alternativet du har som student när det kommer till att lägga upp ditt studerande är annars att istället läsa åtta kurser på Under Graduate-nivå (UG), nivån på dessa från vad jag fick hora är lägre och riktar sig mot mindre erfarna studenter. Bland UG-kurserna finns bland annat Japanska, vilket vara väldigt populärt bland studenterna och något jag kan känna att jag gärna hade studerat såhär I efterhand. Mitt val föll på följande kurser:
- Strategic Management 1 & 2: Två stycken kurser som avverkades i dubbel studietakt. Här gick vi igenom olika metoder för analysera företag i både Japan och övriga världen. Stort fokus låg på presentationer utav case-lösningar och diskussioner i klassen. Många studenter från svenska universitet skulle nog känna igen sig i denna kurs upplägg.
- Corporate Social Responsibility: A Japanese perspective: I denna kurs gick vi igenom hur idéer kring CSR växt fram och introducerats i Japan samt hur landets historia även påverkat hur dessa idéer tolkats. Intressant kurs som rekommenderas då klassen var i lagom storlek och det oftast var bra diskussioner.
- Strategic Technical Innovation in Asia: I denna kurs gick vi igenom om tekniska lösningar som introducerats av Asiatiska företag för att kunna möta problem i världen. Kursen bestod av både företagsbesök och föreläsningar från företagsledare i skolan vilket gjorde den intressant och rolig.
- Human Resource Management in Japan: Som namnet antyder gick vi i denna kurs igenom hur HRM har utvecklats i Japan över åren och hur det skiljer sig från det västerländska tillvägagångssättet. Även i denna kurs fick klassen besök från företagsledare som föreläste kring arbetssättet hos deras företag. Ett intressant besök kom bland annat från Kirin, vilka är Japans största öltillverkare.
Studier
En stor skillnad gentemot Uppsala och andra svenska universitet var att föreläsningarna på Rikkyo University skedde i klassrummen, och att vissa kurser helt enkelt inte hade rena föreläsningslektioner utan istället fokuserade på gruppdiskussioner. Lärarna är allt som oftast engagerade och man märker att de, trots vissa mindre språkförhinder ibland, tycker att det är givande att undervisa internationella studenter. Rent nivåmässigt ligger kurserna under det man som student vid Uppsala är van vid. Kraven på referenser vid inlämningar är mindre, och i många fall är examinationsmomenten färre. Det är utifrån mitt perspektiv. Jag hörde samtidigt om kurser där fler än hälften av eleverna blev underkända vid examinationer. Men rent tempomässigt och nivåmässigt kommer du som Uppsalastudent inte ha några problem under tid utbyte. Universitet har även väldigt vackra faciliteter såsom matsal och bibliotek med studieplatser.
Mottagande
Mottagandet på Rikkyo var väldigt bra. Vi hade gemensamma luncher där även buddy groups med Japanska studenter introducerades. Efter detta hade vi gemensamma aktiviteter där alla internationella studenter var välkomna att delta. Ett tips från min sida är att delta på dessa event då det är här du träffar många av de studenter du kommer umgås med under din vistelse i Tokyo! Universitet var även hjälpsamma med andra administrativa saker som försäkring samt öppning av bankkonto.
Boende
Det finns flera studentboenden anknutna till Rikkyo. Värt att tänka på är dock att dessa ligger olika långt ifrån Ikebukuro, området där universitet finns. En annan detalj som är värd att tänka på när man söker boende är att vissa studentkorridorer har utegångsförbud efter klockan tolv på kvällen, vilket innebär att studenter inte kommer in om de kommer dit senare. Jag bodde i boende som hette Comfort Ikebukuro, vilket var ett lägenhetskomplex som låg väldigt nära Universitet. Här hade varje elev en mindre lägenhet för sig själv och vilket gav en stor frihet i att kunna komma och gå som man ville. Huset delas också med andra familjer som inte är studenter.
Fritid
Det finns hur mycket som helst att göra i Tokyo och oavsett om ditt intresse ligger i mat, mode, kultur, festande eller helt enkelt en kombination av alla så har Tokyo något att erbjuda dig. Ett hett tips är att verkligen försöka upptäcka så mycket av staden som möjligt, men att heller inte bara begränsa dig till Tokyo. Japan är ett land med många fina sevärdheter och planerar man tillsammans med några vänner brukar det ofta gå att lösa många resor rätt billigt. Det är synd att inte ta vara å möjligheten när man väl är här. Utöver det du kan göra utanför skolans anordnas även olika event av föreningar, och det finns även en rad olika klubbar att anmäla sig till på universitet som anordnar olika aktiviteter.
Ekonomi
Japan är ett land som påminner mycket om Sverige sett till prisnivå. Det skiljer sig på en viktig punkt: Att äta ute. Det finns ett stort antal valmöjligheter för att kunna käka ute som alla nästan alltid erbjuder god mat till bra priser. Att laga mat hemma är knepigare då varor som grönsaker och frukt är relativt dyrt att köpa i matbutik. Under min vistelse använde jag min kastrull exakt noll gånger och även om man kan sakna hemlagad mat efter ett tag så väger utbudet av rätter i Tokyo upp det. Boendekostnaderna betalades i ett svep när jag registrerade mig på mitt boende. Månadskostnaden skulle i vilket fall ligga på runt 6500-7000 kr/månaden, men det finns studentboenden tillgängliga som är billigare än så. Studiemedlen gick runt men det är starkt rekommenderat ansöka om stipendium, om inte annat för att ha pengar till att kunna resa i landet.
Helhetsintryck
Min vistelse i Tokyo har varit otroligt härlig. Jag har lärt känna många fantastiska människor och även fått spendera en längre tid i ett land som trots att det skiljer sig från Sverige är ganska enkelt att trivas i. Japan är ett land som tar tid att upptäcka och planerar man sina studier väl kommer man också ha möjlighet att göra detta. Jag ska definitivt komma tillbaka men kommer förmodligen inte ha lika lång tid att spendera i landet nästa gång, vilket också är anledningen till att det rekommenderas så starkt att faktiskt ta chansen som student. Ett sista tips från mig är att försöka ta sig an Japanskan, vare sig det är via Universitetsklasser eller på annat håll. Din vistelse blir roligare ju lättare du har för att kunna kommunicera med invånarna i staden!
Ht19-2
Jag hoppas med denna reseberättelse kunna inspirera dig till att ta chansen att åka på utbyte och framförallt till att välja Japan och Rikkyo University. Jag valde att åka på utbyte under min femte termin och ångrar inte en sekund att jag åkte! Tokyo som stad är hur cool som helst och det finns massor av saker att se och upptäcka.
Mottagande
Jag upplevde mottagandet av skolan som väldigt bra och välorganiserat. De första veckorna är ”orientations weeks” där man får information gällande kursvalsprocessen, allmänt om skolan och om olika event. Under de tre första veckorna är det många olika papper som ska fyllas i och det kan tyckas vara något förvirrande, men det är bara att ta sig igenom och skolan är mycket behjälplig. Man måste även fylla i dokument gällande försäkring och registrering av adress, vilket studentboenden hjälper till med. Men bor du på egen hand, som jag, måste du själv ansvara för att detta blir gjort.
Kursvalsprocess
Själva kursvalsprocessen innehåller flera olika steg och håller på under två veckors tid, vilket gör att man har en del tid att tänka igenom vilka kurser man verkligen vill läsa. Till att börja med fick man en lista på alla kurser man kunde välja bland där det även framgick vilka veckodagar och tider kurserna hålls. Därefter är det ens eget ansvar att komponera kurserna så allt klaffar, man gör sitt eget schema helt enkelt! Studier Generellt sett skiljer sig skolan i Japan ganska mycket från Uppsala Universitet. Dels läser man många kurser parallellt och i varje kurs har man en 100 minuters lektion varje vecka, vilket gör att det känns lite som man är tillbaka i gymnasiet på så sätt att det är många kurser att hålla reda på samtidigt. Jag upplevde dock att nivån på kurserna samt arbetsbelastningen är betydligt lägre vid Rikkyo University än vid Uppsala Universitet.
Jag läste följande kurser:
- Business and Society BT203 Kursen baserades på föreläsningar där man efter varje föreläsning fick lämna in ett reaction paper och göra ett miniquiz. Examination: Reaction paper och uppsats.
- Intercultural Business Management BT210 En ganska liten klass om 15 personer. Denna kurs var diskussionsbaserad och vi pratade mycket om varandras kulturer och hur de skiljer sig åt. Examination: Presentation och midterm
- Strategic Management BT178 Detta var min favoritkurs! I denna kurs fick vi lära oss mycket om lika modeller som vi sedan fick applicera på olika företagscase. Examination: Presentation och final.
- International Human Resources Management BT165 En väldigt stor klass á 70 pers. Bra föreläsningar med omfattande teori. Vi fick under kursen hålla tre presentationer i grupp om 10 pers. Examination: Presentationer och uppsats
- Modern Consumer Culture and Society (International Marketing) BT170 Kursen baserades på föreläsningar och det var många öppna diskussioner i klassen. Examination: Presentationer
- Modern Consumer Culture and Society (Consumer Behavior) BT169 Baserades på föreläsningar och öppna diskussioner i klassrummet. Examination: Presentation och uppsats.
Boende
Jag valde att hitta boende på egen hand och inte via skolan. Anledningen till det var att jag dels ville bo närmre skolan och att jag ville kunna komma och gå som jag ville och inte behöva förhålla mig till några speciella regler. Jag hyrde en lägenhet via ett företag som heter Oakhouse, vilket är ett företag som hyr ut både rum och lägenheter runtom i hela Tokyo. Jag kan varmt rekommendera att hyra via Oakhouse, dels gick allting väldigt smidigt med in- och utflytt och de har även en hyffsat hög standard på sina boenden överlag. Min lägenhet låg i området Kitamachi, ungefär 10 minuter med tunnelbana från Ikebukuro Campus. Ett väldigt mysigt och lugnt område som jag verkligen kan rekommendera!
Fritid
Det finns mycket att se och göra i Tokyo och i Japan överlag. Tips på områden du inte får missa i Tokyo:
Naka-Meguro, Daikanyama, Harajuku, Ebisu och Jimbocho. Man kan också göra trevliga dagsutflykter till städer som ligger ungefär en till två timmar utanför Tokyo. Kamakura var en stor favorit! Det är en gullig liten surfstad som ligger 1 timme söder om Tokyo (med tåg) där man kan hänga på stranden, besöka olika tempel och bara strosa runt.
En annan härlig dagsutflykt är Yokohama. Här får du inte missa China Town och Yokohama Sky Garden. Jag passade även på att göra några kortare resor under helgerna. Jag besökte bland annat Kyoto, Osaka, Nara, Seoul och Hakuba. Vill du åka skidor i Japan kan jag varmt rekommendera att åka till Hakuba. Det ligger fem timmar norr om Tokyo och funkar väldigt smidigt att ta sig dit med buss eller tåg från Shinjuku Station.
Ht18-1
Jag har studerat en termin på Rikkyo University i Tokyo under höstterminen 2018 och det var en av de absolut bästa upplevelserna jag har varit med om. Tokyo är den häftigaste staden jag någonsin besökt och man kan lugnt sagt säga att den tog mig med storm. För mig var Tokyo och Japan inte ett självklart val, jag valde mellan andra stora städer som Hong Kong och London men vilken tur att det blev just Tokyo.
Praktisk information
I början är allting förvirrande, man får schema för de första två veckorna i Japan som enbart handlar om att ta sig igenom administration och information om vad man får och framförallt inte får göra. Som svensk kan detta kännas väldigt konstigt och frustrerande men det är bara att ta sig igenom. Olika papper ska fyllas i, det ska bifogas otaliga fotografier för diverse kort och intyg och inte minst ska man skrivas in i det japanska systemet. Bor du på ett av skolans studentboende får du hjälp med denna process, du behöver bara göra som du blir tillsagd, om inte är det upp till den enskilda studenten att lösa.
Processen med att få ämnen förhandsgodkända hemma i Sverige innan man är på plats i Tokyo är mer eller mindre onödigt jobb då den informationen som finns att tillgå innan man åker inte stämmer överens med den som man tilldelas när man kommer dit. En av de första dagarna blir man tilldelad schema över kurser och kursinformation för den aktuella terminen och det är först då det är aktuellt med förhandsbesked. Lägg tid på att läsa igenom kursbeskrivningarna och ha med dig att det är bara kurser via fakulteten Business & Economics som berättigar till att få avsluta studierna tidigare. Med det sagt betyder det inte att man inte kan läsa andra ämnen men det är upp till varje lärare att godkänna och anpassa kursens upplägg. Varje lärare och kurs som inte är inom Business & Economics måste man träffa under kursens första tillfälle för att fråga om det är möjligt att läsa den om man ska avsluta terminen tidigare.
Kursvalsprocessen är också väldigt annorlunda från den vi har i Sverige. I Japan får du flera olika formulär att fylla i. Det är olika formulär till olika fakulteter där man måste fylla i rätt formulär för att ha chans att få en plats på kursen. Mängder av kurser finns med ett begränsat antal platser där du antingen ska söka via Google-formulär alternativt skriva en mindre essay där du motiverar varför just du ska få en plats. Du måste också se till att kurserna inte krockar med varandra vilket är lättare sagt än gjort när du ska läsa 8 kurser parallellt och de kurser du tittat på innan kanske krockar i schemat. Fördelen är dock att du kan välja antingen utefter vilket schema du vill ha och/eller välja utefter vilka kurser du vill läsa. Jag valde en blandning där jag gick i skolan måndag – onsdag och var således ”ledig” torsdag - söndag vilket gav en stor frihet i utflykter och resor under terminen.
Studier
Under min hösttermin på Rikkyo läste jag nedanstående kurser:
- Strategic Management (GBU3201), Begränsat antal platser. Arbetsbelastning: 3/5 Beskrivning: Vi var totalt 11 elever som var antagna till kursen och vi fick jobba med case och utgå ifrån Porters five-forces. Lugnt tempo i början och väldigt snäll lärare, generös med betyg på diverse inlämningsuppgifter. Två större presentationer, en grupp och en individuell och en sluttenta.
- Modern Consumer Culture and Society (BT170), Obegränsat antal platser. Arbetsbelastning: 2/5 Beskrivning: Mycket repetition av marknadsföringen i FEK A. Många små inlämningar och presentationer men väldigt snäll lärare och nivån på presentationerna är låg.
- Marketing Positioning Strategy (BT167), Obegränsat antal platser. Arbetsbelastning: 4/5 Beskrivning: En stor gruppinlämning, ett midterm exam och när läraren kände för det hade hon spontana små test i slutet av en lektion. Klassen hölls i stor klass och var i min smak ganska oinspirerande och svår att förstå vad man blev bedömd på, smått osympatisk lärare.
- Workshop Seminar – G, Intercultural Management (BT287), Begränsat antal platser. Arbetsbelastning: 3/5 Beskrivning: I klassen var vi 8 elever och den hölls i seminarieform med diskussioner i klassen kring olika kulturella aspekter och skillnader. Intressant och lärorik kurs, dock inte så trevlig lärare och hela arbetsbördan blev komprimerad till den sista månaden med individuell 25 min presentation, små case och en sista tenta (hemtenta om man åkte hem tidigare).
- Argumentation & Debate (BT110), Obegränsat antal platser. Arbetsbelastning: 2/5 Beskrivning: Varje tillfälle diskuterades ett förbestämt ämne i mindre grupper enligt en specifik debattstruktur. Tyvärr var själva upplägget på klassen inte så bra och inte heller anpassat för så många elever som vi var. Många småuppgifter och inlämningar som skulle skrivas på 1-2 sidor om ett valt ämne.
- Good Business Seminar (BT095), Obegränsat antal platser. Arbetsbelastning: 4/5 Beskrivning: Det här var klart min favoritkurs trots att det kanske var den med högst arbetsbelastning och nivå. Professor Davis är den bästa professorn som jag haft på Rikkyo och kursen handlade om hur man kan driva företag och samtidigt bidra till någonting bra. Klassen hölls för ca 20 elever och det var flertalet grupparbeten och presentationer där mycket teori skulle läsas in på kort tid.
- Financial Statement Analysis (BT118), Obegränsat antal platser. Arbetsbelastning: 3/5 Beskrivning: Mycket repetition och en väldigt interaktiv klass. Lektioner hölls för många elever men man fick övningsuppgifter som skulle göras på lektionstid och små läxor nästan varje vecka som skulle lämnas in. Midterm exam och en individuell presentation. Lärorik kurs där man fick lära sig alla engelska begrepp på redovisningstermer.
- Tokyo Studies (FB519), Obegränsat antal platser. Arbetsbelastning: 4/5 Beskrivning: Hölls i stor klass med fokus på Tokyos historia från 1600-talet och fram till nutid. På många av lördagarna hölls det rundturer i Tokyo med ett historiskt tema som man förväntades gå på (dock inte obligatoriska). Examinationer var dels midterm, final exam och en gruppuppgift. En stor del av arbetsbelastningen är att denna kurs kräver att man läser alla tilldelade artiklar och det är uppskattningsvis cirka 80 sidor per vecka.
Undervisningssystemet
Undervisningen är väldigt olik den vi har på Uppsala universitet då alla lektioner är obligatoriska till att börja med. Du kan ”missa” maximalt 2 lektioner under terminen för att klara kursen. Närvaro tas på olika sätt, elektroniskt via blipp på StudentID, skriva listor eller inte alls. Kurserna kan hållas för stor klass cirka 50 stycken elever i ett klassrum, seminarieform för cirka 10 elever eller mindre klasser. Många små läxor ska göras under veckorna och det är vanligt förekommande att dessa läxor krockar med varandra så att arbetsbördan kan vara hög trots att nivån på studierna är lägre än i Uppsala.
Boende
Jag bodde på ett av Rikkyo University’s universitetsboende RUID Shiki. På det boendet har alla varsin lägenhet på cirka 18 kvm med egen dusch, toalett och ett litet kök med en kokplatta. Lägenheten är i princip tom när du kommer, det finns en hylla, en säng med träplankor, ett skrivbord med tillhörande skrivbordslampa och en liten garderob. Allt ifrån router, madrass, galgar, kastruller, tallrikar, bestick mm måste du ordna med själv. Kommer du tidigt har du fördelen att plocka det som tidigare studenter har lämnat. Lägenheten är fräsch och det är en av de nyaste byggnaderna som finns att välja på. Boendet har den striktaste utegångsförbudet, dörrarna stängs 24:00 och öppnar åter 06:30. Personligen tyckte jag att detta var en av de sakerna som jag hade svårast för.
Förutom detta kan man välja att få mealplan på det här boendet. Det som ingår är då frukost (västerländskt alternativ och japanskt) samt middag 6 dagar i veckan bortsett från helgdagar. Jag hade personligen svårt för mealplan och valde därför att laga egen mat eller köpa mat ute. Området är mysigt men ligger 20 min med tunnelbana från Ikebukuro Campus där jag hade alla mina kurser och det tar cirka 40 min att ta sig till Shibuya. Jag skulle rekommendera boendet om man vill ha en enkelhet i att ha ett studentboende men personligen borde jag ha valt att ordna boende på egen hand närmre skolan och ”stan”. Om du väljer RUID Shiki finns det ett kanonbra gym 2 minuter från boendet med allt du kan tänka dig!
Ekonomi
Jag hade högre levnadskostnader i form av mat och transport men då jag fick ett stipendium som täckte mina boendekostnader skulle jag ha klarat mig på CSN om jag hade försökt. Jag valde däremot att resa runt mycket i Tokyo, Kyoto, Kamakura, Nikko m.m. vilket så kostar en del. Tunnelbanan är dyr och snabbtågen i Japan är också dyra så att ta sig runt mycket är en stor kostnad.
Fritid
På fritiden reste jag runt mycket (jag var ”ledig” onsdag-söndag) i Tokyo med omnejd. Det finns massor av trevliga utflykter som man kan göra över dagen eller över en helg som ligger 1-3 h från Tokyo. Om man är sugen på att åka till Kyoto som jag gjorde kan jag rekommendera att ta nattbuss antingen dit eller hem då man sparar mycket pengar på det. Att bara ta sig runt i alla områden i Tokyo är bland det bästa, upptäck Nakameguro, Shimokitasawa, Koenji, Daikanyama eller Ebisu som är några av mina absoluta favoritområden. Dessa områden är väldigt annorlunda om man jämför med Shibuya, Shinjuku, Omotesando eller Roppongi som är väldigt anpassade för västerlänningar.
Övrigt
Helhetsbetyget för mitt utbyte i Tokyo är att det är det bästa jag någonsin upplevt. Jag vill dock skicka med en liten extra tanke för er som funderar på Tokyo. Om du har svårt att vara i nya situationer, långt ifrån vänner och familj och är begränsad i vilken mat du äter bör du ha med dig att det här är kanske inte ett val för dig. Under utbytet har jag mött personer som inte riktigt har klarat av den stora kulturkrocken och det faktumet att man är på andra sidan jordklotet. Människor här är dåliga på engelska och bortsett från vad man kanske kan tänka sig och det är det en utmaning att vara vegetarian eller vegan då det dels är svårt att förstå vad som produkter innehåller och förutom Tofu är det svårt att hitta helvegetariska rätter. Är du en person som har lätt att finna dig i nya annorlunda situationer är däremot det här någonting för dig och du kommer inte att bli besviken!
Ht18-2
Jag studerade på Rikkyo University höstterminen 2018 och komplett älskade det! Om du velar mellan att åka och att inte åka, så är mitt bäst tips ÅK! Nästan alla jag vet som har åkt hit har tyckt att det har varit en fantastisk upplevelse med mycket nya intryck, vänner och livserfarenheter. Tokyo som stad är så också oerhört spännande, och från mitt perspektiv så finns det verkligen någonting för alla i denna metropol. Men mer om områden, restaurangtips och barer kommer jag tillbaka till senare.
Praktisk information
Till en början så känns allt väldigt förvirrande när man kommer hit, då själva processen av att välja kurser är väldigt komplicerad. Exempelvis så stämde mitt förhandsbesked inte alls överens med de kurserna jag i slutändan fick, då några jag vill läsa krockade med varandra i schemat och andra blev jag inte antagen till. De flesta kurser som är seminarie-baserade finns det nämligen ett begränsat antal platser till, och därför kan man inte räkna med att få läsa dem. För mig var schemat även väldigt viktigt, då jag ville vara ledig torsdag-fredag, vilket begränsade mig i mina val. Med detta sagt så är därför mitt råd att inte ha några förväntningar på vilka kurser du kommer att läsa på ditt utbyte, utan istället vara flexibel och öppen för att det inte kommer bli som du tänkt.
Kurser som jag läste
- Intercultural Business Management (GBU3401), Begränsat antal platser. Arbetsbördan på en skala 1–5; 2. Liten klass med en riktig karaktär till lärare. Klassen var case-baserad där vi diskuterade kulturella skillnader öppet i klassrummet. Avslutades med en grupp presentation. Skulle rekommendera den.
- Strategic Management (GBU3201), Begränsat antal platser. Arbetsbördan på en skala 1–5; 4. Under de första lektionerna höll läraren föreläsningar om Porters five forces, vilket hela kursen också baserade på. Totalt var det två presentationer, ett prov och en enklare inlämning. Skulle rekommendera den av den anledningen att jag lärde mig väldigt mycket.
- Modern Consumer Culture and Society (BT170). Arbetsbördan på en skala 1–5; 2. Kursen baserades på föreläsningar och väldigt enkla och korta presentationer genomförda av oss elever. Lärde mig kanske inte så jättemycket, men skulle rekommendera den av den anledningen att arbetsbördan var väldigt låg. Passade även bra i schemat för min del.
- Marketing Positioning Strategy (BT167). Arbetsbördan på en skala 1–5; 4. Stor klass med en rätt dryg lärare tyvärr. Om man är intresserad av marknadsföring kanske detta är en kurs för dig, men jag tyckte tyvärr inte den var superspännande eller utvecklande. Sammanlagt hade vi ett prov, en mindre inlämning och en större slutinlämning som vi skrev i grupp.
- Japanese Politics and Economy (CMP2231). Arbetsbördan på en skala 1–5; 5. I denna kurs lärde jag mig väldigt mycket och tyckte innehållet var väldigt intressant då hela kursen präglade av ett genusperspektiv. Dock så var arbetsbördan väldigt hög och man förväntas läsa 1–2 artiklar i veckan och sedan skriva en analytisk kommentar på det man läst. Utöver detta skrev vi ett prov och hade en slutinlämning på 4000 ord. Så om du gillar att studera och vill lära dig mer om japansk historia ur ett genusperspektiv så skulle jag rekommendera denna, annars inte.
- Solution approach C (CPM2601) (Begränsat antal platser). Arbetsbördan på en skala 1– 5; 2. Kan nog varit en av de mysigaste lärarna, om inte individerna jag någonsin träffat som höll denna klass. Bara av den anledningen skulle jag rekommendera att läsa den. Detta är ingen business-kurs men fungerar ändå bra att göra early return. Även denna kurs var seminariebaserad där vi diskuterade vilka kriser som pågår just nu i världen och vilka metoder som finns tillgängliga för att lösa dem. Under kursen lämnade vi även in en mindre inlämning och höll en enklare gruppresentation.
- Argumentation and Debate (GBU2401). Arbetsbördan på en skala 1–5; 3. Väldigt stor klass med en måttlig förvirrad lärare som höll i den. Dock tyckte jag verkligen om den då den var väldigt praktisk, och varje lektion fick man chansen att debattera och argumentera för ett givet ämne. Baserades på två individuella inlämningar och en gruppinlämning.
- Good Business Seminar (BUS3711). Arbetsbördan på en skala 1–5; 5. Seminarie-baserad klass, där läraren dock pratade alldeles för mycket enligt mig för att den ska kunna kallas för just det. Med det sagt så tyckte jag om den väldigt mycket, och lärde mig nya perspektiv och förhållningssätt. Under kursens gång behövde vi läsa ca 50 sidor i en bok, hålla två presentationer och skriva två inlämningar.
Boende
Jag valde att inte bo i ett korridorsboende via skolan då jag dels ville bo närmare skolan samt vara fri att komma hem när jag själv ville. Området som jag bodde i hette Shiinamachi vilket ligger 15 minuters gångavstånd och 5 minuters cykelavstånd från skolan. Jag är överlycklig att jag valde att bo på egenhand då jag känner att jag fått ett mer lokalt perspektiv på Tokyo och även träffat väldigt mycket olika spännande människor, då huset jag bodde i hyrde ut fyra rum totalt via Airbnb. Haken med att bo i ett av korridorsboendena är nämligen att de har ”curfews” vilket innebär att du inte kommer in i byggnaden efter klockan 12 på kvällen. Tågen slutar även gå halv 1 på natten och börjar rulla igen vid 5 tiden, vilket gäller för alla linjer. Alltså blir du något mer begränsad om du väljer att bo via skolan, men det medför även en större trygghet och gör det enklare för dig som ny i staden att komma in i en gemenskap. Så fundera noga över hur du är som person innan du väljer boendeform, om du är som mig värderar frihet och närhet till skolan väldigt högt, eller hellre vill känna dig trygg med att du kommer träffa många som befinner sig i samma situation som dig själv. Tveka inte för att ta kontakt med mig om du vill ha mer information om huset jag bodde i, om du själv är intresserad av att hitta boende på egen hand!
Stipendier
Det finns två stipendier som du kan söka via skolan, där ett täcker boendekostnaden om du bor i ett av korridorsboendena skolan erbjuder (RUID) och ett där du får 80.000 yen i månaden om du har relativt höga betyg sedan innan (JASSO). Jag blev tilldelad JASSO stipendiet och det har verkligen underlättat min ekonomiska situation. Att ha i åtanke är att det är rätt dyrt att bo och leva i Tokyo, där jag har spenderat runt 16.000 svenska kronor i månaden inklusive hyra och resor. Information om hur du söker dessa stipendier hittar du i transkripten som Rikkyo skickar till dig rätt så snart efter att du fått reda på att du blivit antagen till deras skola. De flesta jag känner har fått ett av stipendierna, så det är inte supersvårt att få ett av dem. Dock vet jag att fler blir tilldelade RUID än JASSO.
Generella tips
Utöver det som redan skrivits, och information som inte går att hitta i andra reseberättelser så skulle jag ge tipset om att köpa en cykel när du kommer hit, om du väljer att bo i centrala Tokyo. Det finns en second hand kedja där du kan köpa cyklar till ett billigt pris, som heter ”Suginami Green Cycle”. Jag har för mig att de har öppet tre gånger i månaden, och en cykel kostar runt 7000 yen, som du kan sälja för samma pris på Craigslist när du åker härifrån. Tips på världens charmigaste bar som ligger på andra sidan stationen från Rikkyo heter också ”Bar & Music Roobik house”, där vi som var på utbyte HT18 hängde en del. Du måste även vara förberedd på att skicka in en del papper och göra hälsokontroller innan du åker iväg på ditt utbyte. Exempelvis måste du röntga lungorna för tuberkulos vilket kostar runt 1000 kronor. Dock har jag hört att man kan göra det på plats här i Tokyo, så om du vill komma runt denna kostnad föreslår jag att du mejlar universitetet och frågar hur det funkar. Utöver detta så rekommenderar jag dig även att läsa en extra 7,5 HP kurs antingen på distans eller terminen/sommaren innan du åker. Detta ger dig en större frihet att resa och utforska Asien under en längre tidsperiod efter ditt utbyte, då du endast behöver läsa 22,5 HP när du kommer tillbaka inklusive kandidatuppsatsen.
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se