Reseberättelser Rikkyo Vt
Vt22
Jag gjorde min utbytestermin vid Rikkyo Universitet i Tokyo, VT22.
Ansökningsprocessen var en aning annorlunda mot i Sverige då man har möjlighet att söka fler kurser än man i slutändan tänkt läsa, och sedan ”droppa” vissa av dem under första veckan av terminen. På så vis har man möjlighet att avgöra om man vill läsa en kurs eller inte efter första lektionstillfället. Kan dock vara bra att veta att vissa kurser är sk ”Limited” och dessa kan man inte ”droppa”. Däremot kommer endast slutförda kurser med på betygsdokumenten, så i allra värsta fall kan man välja att inte gå dit. Det är dock inte att föredra gentemot skolan.
Studier
Generellt sätt så är nivån på studierna lägre än vid UU, däremot kan tempot upplevas högre då det är mycket presentationer och inlämningsuppgifter. De flesta kurserna ger 2 credits, vilket motsvarar ca 4 HP, och du kommer således sannolikt att läsa ca 7-8 kurser parallellt. Framför allt vid mid-terms och finals kan det bli väldigt mycket som ska göras samtidigt, men så länge man hängt med under terminen och gjort det man ska så ska det inte vara några större problem.
Den sista tentan eller inlämningsuppgiften utgör oftast endast 40% av betyget, då resterande hänger på övriga uppgifter och deltagande på lektioner. Det är obligatorisk närvaro och studieformen påminner mer om det svenska gymnasiet än universitetet. Lärarna vill att man deltar aktivt i diskussioner och ställer frågor, men det allra viktigaste är att man är där. Fördelen med detta upplägg är att terminsslutet inte är lika krävande som vid UU.
Det finns gott om studieplatser i form av bibliotek och grupprum, varav lånedatorer finns att tillgå i biblioteket.
Läs:
Cases in General Management, en av de absolut roligaste och mest intressanta universitetskurser jag läst! Läraren är en f.d. försvarsadvokat med otroligt mycket fascinerande upplevelser i bagaget. Kursen är mycket diskussionsbaserad och behandlar etiska och moraliska aspekter av diverse verklighetsbaserade case som läraren själv har skrivit.
Läs inte:
Business and Society in Asia, en av de absolut sämsta och mest ostrukturerade universitetskurser jag läst!
Mottagande
Mottagandet var minst sagt annorlunda då jag läste första månaden av terminen på distans från Sverige på grund av Covid. Det anordnades dock enstaka zoom-tillfällen för att hjälpa oss med praktikaliteter samt ge möjlighet för utbytesstudenter att bekanta oss med varandra. När vi väl fick komma in i Japan så såg de till att ordna en gemensam buss för att se till så att alla utbytesstudenter kom till respektive boende utan problem.
Utöver detta så var mottagandet inte jätteomfattande och buddy-systemet kom igång nästan en månad efter vi kommit till Japan, vilket gjorde att det tappade sitt syfte litegrann. Detta har nog dock väldigt mycket att göra med oförutsägbarheten som corona medförde. Studenter såväl som lärare och ”International Office” är alla mycket hjälpsamma och jag hade aldrig några problem som inte kunde lösas enkelt.
Boende
Jag bodde i RUID Asakadai, en ”korridor” som tillhandahålls av universitetet. Rummen är som små lägenheter och man har egen toalett/dusch samt ett pentry med kokplatta, diskho, kyl & frys. Alla rum har även egen balkong. Generellt sätt mycket bra och man har allt man behöver, för den som vill finns även en gemensam matsal där man kan äta sin egen mat eller från mealplanen som erbjuds till frukost och middag för en mycket billig peng. Maten var helt okej men jag testade endast 2 ggr då jag hellre ville passa på att testa mycket restauranger.
Nackdelen med detta boende är att det ligger utanför Tokyo, det tar ca 15-20 minuter med tåg in till campus i Ikebukuro, och ännu längre till Shinjuku/Shibuya som är två av de mest välkända och livliga stadsdelarna. Detta är fallet även med boendena RUID Shiki och Global House, som ligger ytterligare en station bort. Det bästa boende alternativet som skolan erbjuder är helt klart Comfort Ikebukuro, som ligger ett stenkast fr Ikebukuro Campus. Det tycks dock vara svårt att få detta boende då vi var flera som önskade det utan att få det, och hur tilldelningen sker vet jag inte. Värt att vara medveten om är dock att det finns ett till, mindre campusområde i Niiza, vilket ligger väldigt nära Asakadai och Shiki. Så om man har mycket kurser där kan läget tvärtom vara bra. Jag personligen hade dock inga kurser där och min uppfattning är att så var fallet för de flesta.
Vill du istället leta eget boende skulle jag rekommendera att kolla runt Ikebukuro, Shinjuku eller ställen i närheten som med fördel ligger nära en tågstation som trafikeras av någon av de gröna JR Line. Då kan man ta sig runt väldigt smidigt. Risken är dock att det blir väldigt dyrt, och fördelen med korridor är att man lär känna mycket folk.
Ekonomi
Levnadskostnaderna var något lägre än i Sverige, åtminstone när det kommer till mat och dryck på de flesta butiker och restaurangerna. Yenen var även rekordlåg under min vistelse vilket givetvis bidrog ytterligare. Generellt sätt är det nog relativt likvärdigt med Sverige. Som alltid tenderar det dock givetvis att gå mer pengar än hemma då man vill passa på att uppleva mycket grejer och äta/dricka mycket ute osv. Därav rekommenderar jag definitivt att ta med lite extra pengar att sätta sprätt på, även om endast studiemedel absolut skulle vara görbart så länge man håller lite hårdare i slantarna.
Jag betalade lite drygt 4000kr i månadshyra.
Fritid
Universitetet anordnade en del event men framförallt så var vi en stor grupp utbytesstudenter som planerade dagstripper till närliggande städer/områden etc. Det finns enormt mycket att göra både i och utanför Tokyo så se till att göra leta research eller omge dig med folk som gör det. Vi avsatte till exempel flertalet söndagar till att besöka ställen som Kamakura, Hakone, Kawagoe, Nikko etc.
Jag rekommenderar starkt att läsa japanska då det är ett utmärkt tillfälle att lära känna massvis med utbytesstudenter i samma situation som dig själv. Jag hade inga erfarenheter öht innan men jag lyckades ändå ta mig igenom J0, vilket är den lägsta nivån, utan några större problem. Det är självklart även en bonus att lära sig åtminstone en gnutta japanska, men största fördelen är enligt mig absolut alla människor du lär känna!
Helhetsintryck
Allt som allt så var min utbytestermin långt över förväntan, detta trots att en månad bestod av åtskilliga zoom-lektioner mitt i nätterna svensk tid. Väl i Japan så var det en av de bästa upplevelserna jag haft och jag rekommenderar alla som överväger att åka – gör det!
Vt19
Jag åkte under min 5:e termin till Japan för att studera på Rikkyo University, en riktigt häftig upplevelse som jag verkligen rekommenderar alla att göra. Under terminen så läste jag 8 kurser som skulle motsvara 30 svenska högskolepoäng och Företagsekonomi B. Jag åkte till Japan i mitten av Mars och återvände till Sverige i slutet av juli. Terminen är något kortare i jämförelse med Sverige.
Mottagande
Japan är minst sagt ett väldigt speciellt land med stora kulturella skillnader mot Sverige. Generellt är kunskapen i engelska väldigt begränsad bland japaner, vilket gör att det inte alltid är det enklaste att ta sig runt, även om dom flesta japanerna är väldigt hjälpsamma så uppstår det ofta svårigheter i kommunikationen. I övrigt så var välkomnandet väldigt bra på såväl boendet som i skolan, mycket aktiviteter och introduktioner erbjuds samt hjälp från japanska studenter med diverse nödvändiga åtaganden som du som student behöver. Som registrering av adress, inskrivning i pensions- och sjukförsäkringar. Japan är väldigt byråkratiskt och du kommer förmodligen att stundtals blir frustrerad över att allting ska vara så extremt krångligt, men det är egentligen endast dom första två veckorna som detta pågar sedan är det mesta på plats och saker flyter på betydligt bättre.
Studier
Det är en otroligt stor skillnad när det gäller studierna i jämförelse med i Uppsala. Varje kurs som du läser innebär också en lektion per vecka som är 100 minuter lång. Det finns även intensiva kurser som du läser i dubbel takt och då oftast antingen första eller andra halvan av terminen. Upplägget på kurserna varierar men för att nämna några generella saker så är klasserna i regel betydligt mindre i jämförelse med Uppsala, en del av betyget grundar sig på ’’participation’’ så du förväntas deltaga aktivt under lektioner och detta mäts på olika sätt beroende på kurs. I det stora hela så kan man säga nivån på utbildningen är betydligt lägre i jämförelse med Uppsala.
Kursvalsprocess
Dom första två veckorna får man på sig att välja kurser, man måste själva få ihop ett schema med kurser så att det passar. Vissa kurser är öppna för alla medans vissa är limited, jag fick alla kurser som var limited som jag ansökte om. Även om själva processen är ganska tidskrävande och känns till en början väldigt bökig så får man också möjligheten att mer eller mindre välja sitt schema själv. Själv hade jag endast lektioner från måndag till onsdag och var sedan ledig resterande del av veckan, vilket jag verkligen kan rekommendera.
Följande kurser läste jag under mitt utbyte:
- Intercultural Business Management (BT205) Kurs där vi i en liten klass diskuterade olika Case med fokus på olika dilemman som kan uppkomma till följd av olika kulturella skillnader mellan personer, grupper och företag. Kursen avslutades med en längre presentation i grupp, en mindre individuell uppsats samt en avslutande tenta baserat på Case vi tidigare diskuterat. Kursen var inte speciellt utmanande eller lärorik, men relativt enkel att ta sig igenom. Arbetsbelastning (2/5)
- Marketing Communications and Penetrating the Japanese Market (BT113) Kurs som var fokuserad på skapandet av olika typer utav marknadsföring som reklamfilm, design av hemsidor etc. Skapandet grundade sig på dom bakomliggande teorierna vi lärde oss i klassen. Examination genom midterm där vi individuellt på begränsad tid fick skapa en videokampanj visuellt och förklara den teoretiskt, kursen avslutades sedan med ett grupparbete där vi skapade en reklamkampanj som vi presenterade samt skrev en rapport gällande. Arbetsbelastning (3/5)
- Business Negotiation (BT131) Kurs där vi fick lära oss grunderna i förhandling, en del praktiska knep samt mycket generella tips. Kursen avslutades med en 5 minuters individuell presentation samt en enkel sluttenta. Arbetsbelastning (2/5)
- Marketing Management in Japan (BT161) Relativt lik den tidigare nämnda kursen i marknadsföring vad det gäller innehåll och arbetssätt, denna kurs fokuserade mer på den bakomliggande strategin för hur ett företag ska arbeta med sin marknadsföring. Klassen var relativt stor och kursen examinerades genom en midterm, ett grupparbete och presentation. Arbetsbelastning (3/5)
- Introduction to Strategic Management (BT175) Intressant kurs som var på en relativt grundläggande nivå, på kursen gick vi igenom olika strategier som kan tillämpas av företag på olika marknader. Kursen bör vara väldigt enkel för den som studerat grundläggande kurser i företagsekonomi. Examination genom midterm och final test. Arbetsbelastning (2/5)
- Topics in Business – Cases in Cross Cultural Management (BT238) Den mest intressanta och lärorika kurs som jag läste under min termin i Tokyo, kursen leds av en mycket intressant och kompetent kanadensisk professor. Kursen är baserad på ett antal olika case som du inför varje vecka behöver läsa igenom och besvara ett antal frågor gällande, under lektionerna diskuterades varje veckas case, klassen bestod av ca 10 studenter. Nivån var utan tvekan högst på denna kurs, ämnena var mycket intressanta och kursen i sin helhet var otroligt lärorik. Den var också den mest intensiva kursen och krävde en hel del arbete i jämförelse med andra kurser. Kursen avslutades med en mindre tentamen. Arbetsbelastning (4/5)
- Global Innovation Management (BT162) Väldigt rolig kurs som handlade om att komma på en innovation som vi sedan i grupp presenterade som en pitch inför klassen och läraren. Kursen avslutade med en mindre tentamen. Arbetsbelastning (3/5)
- Leadership in Global Organization (BT166) Intressant kurs där vi fick lära oss om många olika typer av ledarskap, mycket fokus på psykologiska aspekter. I slutet av kursen fick vi i grupp hålla en presentation på ett valfritt ämne kopplat till ledarskap och kursen avslutades sedan med en tentamen. Arbetsbelastning (3/5)
Boende
Jag valde att bo i ett av skolan boenden som heter Global House, boende är beläget i Shiki som ligger ca 25 minuter med gång och tåg från Ikebukuro campus där jag hade samtliga lektioner. Detta är ett stort boende med ca 80 rum och det bor mycket internationella studenter där. Rummen är väldigt små och består mer eller mindre av en säng, skrivbord, mindre balkong och ett handfat. På varje våningsplan finns ett antal gemensamma toaletter och bottenplan finns gemensam dusch, kök och utrymme för umgänge. Fördelarna med boendet är att man träffar otroligt mycket folk, gemenskapen är bra och det är väldigt lätt att träffa nya vänner. Det är enkelt att trivas i boendet och området Shiki har ett relativt bra utbud av restauranger och butiker trots att det ligger en liten bit utanför centrala Tokyo. Nackdelar är att reglerna är relativt hårda, du blir mer eller mindre behandlad som en omyndig person där boendets manager som ofta bor i huset kontrollerar mer eller mindre allt du gör genom sina kameror. En annan sak är att tågen och tunnelbanan i Tokyo slutar gå före 01:00 så vill du till exempel gå ut och klubba så får du stanna ute tills morgontrafiken har börjat rulla igen.
Jag ångrar absolut inte mitt val av boende då jag träffade många fantastiska människor, dock så skulle jag övervägt om jag fick åka igen att försöka hitta ett boende som ligger något mer centralt för att få uppleva ännu mer av Tokyo. Som exempel erbjuder skolan boenden i Ikebukuro som är en trevlig stadsdel i centrala Tokyo där dessutom ett av skolans campus är beläget.
Ekonomi
Jag skulle säga att prisbilden i Japan liknar Sverige, men i sin helhet kanske något dyrare. Att handla i matbutiken är rätt dyrt, framförallt kött och grönsaker men du kan och andra sidan äta ute till en relativt låg peng. Jag tog fullt CSN samt tilläggslånet men anser att det inte var tillräckligt, jag skulle rekommendera att du har en extra buffert när du åker till Japan. CSN + 5–6 tusen kronor per månad räckte för mig att leva väldigt gott samt resa en del.
Summering
Jag ångrar inte en sekund att jag valde att åka till Japan och Rikkyo University, min tid var helt underbar. Samtidigt som jag lärde känna flera otroligt underbara människor som jag garanterat kommer hålla kontakt med en lång tid framöver så fick jag uppleva ett land och kultur som är riktigt häftig. Människorna är otroligt vänliga, maten och drycken är fantastiskt. Samtidigt som Tokyo, världens största stad är så otrolig häftig så har Japan väldigt mycket mer att erbjuda. Bland annat besökte jag paradisön Okinawa och besteg Japans högsta berg Mount Fuji, något jag varmt rekommenderar. Det är också relativt billigt och smidigt att besöka andra häftiga städer så som Osaka, Kyoto och Hiroshima.
Vt18
Jag läste vårterminen 2018 vid Rikkyo University, från slutet av mars till slutet av juli. Har haft världens bästa termin i Tokyo och rekommenderar verkligen att åka! Det finns så mycket att se och göra i Tokyo och jag känner fortfarande att jag inte är klar med Japan.
Skola
Rikkyo var supernice! Väldigt fint campus och bra lärare.
Studieupplägget var ungefär som svenska gymnasiet, man läser 8 kurser samtidigt så varje vecka har man en 1,5 timmes lektion i varje kurs. En del lärare tar närvaro och man får i de kurserna inte missa mer än 3 lektioner för att bli godkänd. Tycker upplägget i Uppsala där man läser en kurs i taget är bättre. Kurserna var generellt mer praktiska än i Uppsala och mestadels roliga och ganska lätta. Lektionerna hålls i klassrum och antalet elever per kurs är mindre än i Uppsala och lektionerna är mer diskussionsbaserade, i vissa kurser var vi runt 20 personer och andra var lite större, runt 60-100 personer. Generellt var studienivån lägre än i Uppsala på grund av att Japanerna generellt har en lägre nivå av engelska vilket leder till att kraven inte är alltför höga vare sig formalitet eller språk i inlämningar. Arbetsbördan varierade beroende på kurs, vissa krävde mer tid än andra. De kurser jag tog var lugna i början men mot slutet av terminen hade varje kurs antingen inlämningar, presentationer och/eller final exams. Det kändes därför rätt stressigt med alla inlämningar samtidigt även fast det inte var jättehög nivå. Man vande sig rätt snabbt vid ett lugnt tempo så det kändes stressigt när alla final exams och inlämningar kom samtidig i slutet av terminen. Så jag rekommenderar att försöka planera skolan väl och börja med vissa inlämningar så fort du kan för att slippa göra allt samtidigt.
Kurserna jag läste var
- Intercultural Business Management (BT205): En diskussionsbaserad kurs i liten klass. Vi var ungefär 15 personer, både utbytesstudenter och japanska studenter. Vi diskuterade olika kulturer och utgick ofta från våra egna kulturer, vi fick enkla case som läxor och en presentation och grupparbete i slutet av terminen.
- Business Negotiation (BT131): En kurs med tips och tricks om strategier vid förhandling. Det var teori blandat med exempel på historiska nyheter och förhandlingar. Under terminen hade vi en enskild 5 minuters presentation och i slutet av terminen ett multiple choice-test. Denna kurs var inte så praktisk som jag uppfattade att den skulle vara, men intressant.
- Marketing Management in Japan (BT161): En kurs på b-nivå i marknadsföring. De flesta teorier var repetition från Uppsalas Fek A och B. Vi hade ett grupparbete och 15 minuters presentation i slutet av terminen.
- Marketing Communications and Penetrating Japanese Market (BT113): Ganska lik Marketing Management in Japan, men med mer fokus på reklamkampanj.
- Global Innovation Management (BT162): Rolig kurs där vi fick komma på våra egna innovationer och presentera som om vi skulle genomföra dem. Bra lärare. Leadership in Global Organization (BT166): 4e års kurs. Bra kurs och lärare, Professor Fowler.
- Sustainability (KN186): Intressant kurs om man är intresserad av hållbarhet! Jag gillade denna kurs och läraren Patricia Bader-Johnson. Kursen räknas ej som FEK kurs vi UU men ges av Rikkyo Collage of Business och är inriktad som ekonomikurs och innehåller en del management.
Mottagande
Skolan har första veckorna massor av olika orientations och där får du information om både kursvalsprocessen och du får papper om var och när mottagningsevent finns. Du kan engagera dig i COBBY och JOINUS, ungefär som buddysystem i Uppsala som har massor av olika event och resor man kan hänga med på. Jag själv var inte så engagerad i detta men vet andra som var nöjda med det.
Boende
Rikkyo har fyra olika dorms, ett som ligger 10-15 minuters promenad från campus (Shiinamachi) och 3 stycken som ligger cirka 20 minuters tågresa från campus (Asakadai, Shiki och Global House). Jag bodde på dormet i Asakadai. rummen är som små lägenheter med eget badrum och mini-kök med kokplatta. I Global House bor man i ett rum och delar toalett och kök med andra. Att bo i dorm hade sina för och nackdelar. Fördelarna är att det är enkelt att träffa folk, speciellt när man åker ensam vilket jag gjorde. Alla är väldigt vänliga och hjälpsamma och det finns resident supporters som man kan fråga om hjälp, de hjälpte till med allt pappersarbete. Även att man har möjlighet att få stipendium som täcker boendekostnader. Nackdelarna är att det är en liten bit utanför stan och att det är rätt strikta regler, exempelvis att dörrarna låstes klockan 12 på natten och att man inte får ha folk på rummet och så. Det var dock inte alls lika farligt som det låter, en del regler förbisågs och jag tror att om man bara sköter sig i allmänhet kan man ta vissa regler med en nypa salt i alla fall i Asakadai. Jag är nöjd med boendet och vi blev ett härligt kompisgäng från dormet.
Ekonomi
Överlag är Tokyo rätt dyrt, ungefär som i Sverige. Att äta ute är billigare men transport är snäppet dyrare. Jag tog fullt CSN plus merkostnadslån så jag fick ca 12 000 kr i månaden, vilket täcker vardagskostnader men om du vill resa runt i Japan behövs mer. Jag klarade mig nästan på CSN men då fick jag även RUI stipendiet från skolan som täckte boende-hyran. Det finns två stipendier som Rikkyo delar ut till internationella studenter. Det ena är JASSO stipendiet som man kan söka om man har bra betyg, man får runt 6000 kr i månaden. Det andra är RUI stipendiet som man kan söka om man ska bo i en av Rikkyos dorms och täcker som sagt hyran för boendet, vilket är runt 4000 kr i månanden, el och internet behöver man dock betala själv och kostnaden för det låg på runt 700 kr i månaden. Jag rekommenderar verkligen att söka stipendier! I princip alla internationella studenter i Asakadai dormet fick RUI stipendiet och de som inte fick det fick JASSO.
Fritid
Det finns oändlig mycket att se, göra och äta i Tokyo. Några områden i Tokyo att kolla upp är: Shibuya, Harajuku, Shinjuku, Shimokitazawa, Koenji, Naka-Meguro, Daikanyama. Naturen är i Japan är superfin och man kan enkelt ta tåget bara någon timme från city för att komma ut och hikea. Nikko, 2 timmar från Tokyo är ett tips på ställe att hikea och bada i varma källor. Några andra tips på ställen att åka är Osaka, Kyoto och Okinawa öarna. Jag passade även på att åka över till Seoul vilket var riktigt trevligt, går att hitta superbilliga flygbiljetter och tar bara 3 timmar att åka.
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se