Reseberättelser SMU Ht

Ht19

Kursvalsprocess

Det är en tidskrävande och komplicerad process att välja kurser men du får noggranna instruktioner om hur du skall gå tillväga. SMU använder sig av ”Boss Bidding” och det innebär att du får 100$ fiktiva pengar vilket du sedan får allokera i budprocessen beroende på hur du värderar de olika kurserna. För att få en fingervisning om hur populär en kurs är eller i alla fall har varit så går det att kolla historisk statistik vilket är väldigt användbart då poängen för de flesta kurser inte är så volatila och går för ungefär samma varje år.

 • MGMT236 Managing Strategic Change Denna kurs passar den som vill jobba inom Management Consulting eller som strategikonsult. Inför varje lektion så läste vi diverse case ifrån Harvard Business Publishing och kursen avslutas sedan med en stor gruppresentation. Arbetsbelastningen är ganska låg men kursen är ganska baktung. Överlag en ganska intressant och roligt kurs i mitt tycke.
 • MKTG102 Consumer Behaviour Denna kurs studerar konsumenters beteende och passar den som gillar att ha en marknadsförings likande approach. Kursen är ganska tidskrävande och du har både tenta, två quizar och en stor presentation på slutet.
 • MKTG219 Retail Management Denna kurs passar den som vill lära sig mer om merchandising och supply chain. Stort fokus på omnichannel retailing och på Asien. Arbetsbelastningen skulle jag beskriva som medel och kursen som ganska intressant.
 • PPPM101 Public Sector Management Denna kurs var den enda som jag inte hade som mitt förstahandsval och jag budade endast på den då den hade väldigt låga poäng. Trots detta så var det denna kurs jag uppskattade mest, mycket tack vare professorn som gjorde ett väldigt bra jobb enligt mitt tycke. Jag skulle beskriva arbetsbelastningen som medel.

Studier

Det är en ganska stor skillnad när det kommer till undervisningssystemet. Jag skulle säga att Uppsala Universitet uppmuntrar analys och ifrågasättande medan SMU har en mer memorerade approach till tentor och quizar och ifrågasättande är inte något som uppmuntras i de flesta kurser. Uppsala Universitet är mer akademiskt och SMU tillämpar ett mer praktiskt angreppssätt. Det lokala studenterna var väldigt duktiga på presentationer och många kurser involverade samarbeten med globala företag. Detta var något jag uppskattade då det var annorlunda och användbart inför framtida arbetsprocesser. Jag anser att SMU generellt håller en hög nivå när det kommer till kvaliteten på utbildningen och studenterna är väldigt motiverande, det är inte ovanligt att de studerar hela natten och det är en vanlig syn att se sovande studenter samt att se personer ta ”powernaps”. De lokala studenterna är otroligt betygsfokuserade vilket kan leda till att de inte vill vara i grupp med utbytesstudenter som ofta inte har samma fokus när det kommer till engagemang eller betyg.

Mottagande

Första dagen så träffas man i administrationsbyggnaden och fixar med studentvisum. Det finns sedan möjlighet att få en guidad tur runt campus samt möjlighet att träffa sin ”buddy” eller ”host” om man anmält sig till de aktiviteterna. Övriga aktiviteter för utbytesstudenter måste du fixa själv men då skolan skapar en Facebookgrupp så finns det goda möjligheter att mötas upp med personer i samma situation.

Boende

Boendekostnaden i Singapore är hög och de flesta väljer att dela boende med andra utbytesstudenter. De flesta väljer att använda Facebookgruppen som skolan startade för att sedan skapa boendegrupper beroende på preferenser. I vår lägenhet var vi två tjejer och 4 killar från Danmark, Sverige, Tyskland och Schweiz. Det funkade överlag väldigt bra men det blir lite trångt då de allra flesta väljer att dela rum då ett rum kostar ca 10,000–12,000 SEK. Ett tips är att vara ute i god tid då de bästa lägenheterna tar slut snabbt och att inte välja första bästa lägenhet ni blir presenterade utan att begära att få välja bland flera alternativ. Jag rekommenderar också att försöka bo så nära SMU som möjlighet eller i alla fall nära en MRT station.

Ekonomi

Det finns möjlighet att leva både väldigt billigt och lyxigt beroende på vad man vill prioritera på sitt utbyte. De flesta studenter både lokala och internationella väljer att äta på skolan eller på ”Hawker Center’s.” Det är få studenter som väljer att laga mat själv då det oftast blir dyrare än att köpa maten på ett lokalt ”Hawker center”.

Resor

De flesta väljer att resa en hel del speciellt i början av terminen. Själv var jag i Vietnam, Kambodja, Filippinerna och Malaysia. Det finns väldigt bra förbindelser om man vill resa till ett relativt lågt pris inom Asien.

Fritid

Det finns väldigt mycket att hitta på i Singapore och skolan har massa olika klubbar som man kan gå med i, själv prövade jag på golfklubben. Det finns också massor av stränder, köpcentrum och barer att utforska. SMU har också ett gym som du får tillgång till gratis.

Helhetsintryck

Överlag så känner jag mig väldigt nöjd med mitt utbyte och jag skulle absolut kunna tänka mig att återvända till Singapore både professionellt eller på semester. 

Ht18 - 1

Jag studerade på Singapore Management University, SMU, under höstterminen 2018 vilket var min tredje termin på masterprogrammet inom Management Control. En termin full av upplevelser som jag uppskattade något enormt och som jag varmt rekommenderar att andra är med om. Studier och mottagande av SMU Eftersom att jag hade möjligheten att studera vilka kurser jag ville under utbytet valde jag att läsa kurserna:

 • Understanding Drones & Robotics (IDIS 103)
 • Political Theory (POSC 219)
 • Social Psychology (PSYC 108)
 • Contemporary South Asian Societies (SOCG 109)

Kurserna var på kandidatnivå då SMU endast erbjuder kurser på kandidatnivå till utbytesstudenter. Arbetsbelastningen i kurserna var medelintensiv. Lärarna kontrollerade att man läst det de gett i uppgift för varje vecka vilket betydde att det var en hel del läsning att göra för att kunna delta aktivt på varje föreläsning. Upplägget på föreläsningarna på SMU är som en blandning av en föreläsning och ett seminarium. Det är mycket interaktion mellan student och lärare samt mycket diskussion i föreläsningssalen. Detta upplägg tyckte jag om då jag lärde mig väldigt mycket genom att diskutera och höra andras tolkningar. Det var dock pinsamt för den som inte var påläst då detta lätt upptäcktes under föreläsningen. Antalet studenter på föreläsningarna rörde sig omkring 30 stycken.

Den kursen jag tyckte bäst om var Contemporary South Asian Societies som handlade om Asien, framförallt Indien och Pakistan. Vi gick igenom allt från delningen av Indien till Indien och Pakistan till religioner i Asien och deras kultur. Dessutom tyckte jag att läraren i kursen var väldigt engagerad. Den enda kursen jag inte skulle rekommendera på grund av lärare och upplägg är Understanding Drones & Robotics då jag tyckte att den brast i struktur och röd tråd.

Gällande examinationerna på SMU var de ofta bestående av flervalsfrågor samt någon öppen fråga. Det var även vanligt att genomföra examinationen på egen dator med en så kallad lockdown browser. Jag upplevde examinationerna som lättare än på Uppsala Universitet. Man examinerades genom skriftligt förhör men även utifrån delaktigheten under föreläsningarna och de eventuella inlämningar man gjorde. Även betygssättningen kändes något mer generös på SMU då det verkade vara vanligt att få bra betyg.

Kursvalsprocessen var förvirrande och krånglig. Processen var en form av budgivning där vi tilldelades 100 e-dollar som vi sedan skulle använda för att buda på de kurser vi var intresserade av. På en av deras hemsidor kunde man titta på statistik för de olika kurserna gällande, till exempel, hur mycket som budades senaste budgivningsomgången, som skulle hjälpa en att bestämma hur många e-dollar man ville buda på respektive kurs. Som tur var skickar de ut detaljerade instruktioner i god tid som beskriver hur man gör.

Gällande mottagandet vid SMU anordnade de en lunchbuffé i samband med inskrivningen samt en rundvandring på universitetsområdet. Det var alltså ganska sparsamt med evenemang från universitetets sida. Dock tycker jag inte att det spelade så stor roll då det fanns evenemang anordnade av andra organisationer där man fick tillfälle att knyta kontakter. I övrigt när det gällde mottagandet av SMU:s studenter upplevde jag de som väldigt tillmötesgående och hjälpsamma.

Boende

Jag började planera inför boende ganska långt innan avfärd. Det jag visste var att jag ville bo i en lägenhet med andra studenter och det var till stor hjälp att SMU startade en grupp på Facebook för alla utbytesstudenter i väldigt god tid innan terminen började. I den gruppen kunde man hitta några att leta lägenhet med. Jag hittade fem andra studenter, alla med olika nationaliteter. Vi kom i kontakt med en agent som hjälpte oss med en lägenhet i Sunshine Plaza, som ligger med gångavstånd till universitetet. Jag var supernöjd med lägenhetens läge och närhet till både universitet och uteliv.

Ekonomi

Gällande kostnader var priserna i matbutiker snäppet dyrare än i Sverige. Oftast valde jag och mina vänner att gå ut och äta, vilket var väldigt prisvärt på många restauranger. En bra måltid kunde då kosta 40 - 50 kr. Det gick att komma undan ännu billigare om man åt på exempelvis universitetet. Lägenheten som jag hyrde med 5 andra personer kostade cirka 5000 kr per person.

För att min ekonomi skulle gå runt i Singapore ansökte jag om CSN:s merkostnadslån. Jag hade även sparat undan en del pengar inför resan. Det gick att klara sig bra på merkostnadslånet om man stannade i Singapore, men för att jag skulle kunna resa till närliggande länder var det nödvändigt att ha lite extra.

Fritid

På fritiden hade SMU ett väldigt stort utbud av aktiviteter i form av olika sporter och diskussionsgrupper. Själv deltog jag i kampsporten Muay Thai. Jag vill också berätta att Singapore är en fantastisk stad att bo i, med olika stadsdelar som kännetecknar deras olika kulturer, så som China Town, Little India och Arab District. Staden erbjuder även intressanta sevärdheter och roligt uteliv. Det är också en stark rekommendation att besöka närliggande länder i regionen som jag gjorde. Jag och mina rumskamrater besökte Thailand, Hong Kong, Vietnam och Australien. Det är rätt billigt att boka resor inom regionen så det är definitivt värt att passa på. Den möjligheten får man inte så ofta. För att summera så vill jag säga att du borde ansöka om en plats på SMU. 

Ht18 - 2

Under min utbytestermin läste jag tre kurser motsvarande Fek C. Jag läste kurserna:

 • Strategy
 • Digital Marketing
 • Decision Analytics

Jag anser att alla tre kurser hade en lagom nivå och min arbetsbelastning var något lägre än i Sverige. Kurserna har seminarieliknande upplägg där man har lektion i tre timmar, och det skulle kunna beskrivas som en mix mellan föreläsning och seminarium. Klasserna består av cirka 25-30 elever och lärarna ser gärna att man är aktiv under lektionerna, vilket även speglas in på en del av ditt betyg. Till skillnad från Uppsala Universitet så grundas ditt betyg till större del på olika delmoment än bara den sista tentan, till exempel mid-terms, grupparbeten och närvaro.

Kursvalsprocessen är krånglig och består av en budgivning som börjar ett par veckor innan terminsstart. Detta kan man läsa om i tidigare reseberättelser. Mitt tips är att göra ett Excel dokument med de kurser du vill ha och har behörighet till att läsa där du kan organisera med att få ihop schema, hur du vill rangordna kurserna, hur mycket pengar du ska lägga på respektive kurs osv. Även om kursvalsprocessen är krånglig så löser det sig för alla till slut. Budgivningen består av flera omgångar som håller på långt in på terminen så till slut hittar man något som passar. Se till att läsa på om kurserna du har valt ut innan, hur mycket de har kostat tidigare terminer, om du har behörighet och hur schemat ser ut med tentor. Skolan i sig är jättebra och väldigt modern. Lite kul med mer nytänkande än Uppsala universitet. Ett stort plus är att skolan verkligen ligger mitt i smeten med närhet till det mesta och det finns mycket att hitta på.

Första dagen ordnas ett välkomstmöte där du får ta del av en hel del information samt träffa alla utbytesstudenter. Eftersom det är väldigt mycket utbytesstudenter är det lite upp till dig själv att lära känna andra. Det skolan erbjuder är ett Buddy-program där de ordnar aktiviteter med utbytesstudenter och de lokala studenterna. Jag gick inte själv med i detta program men hörde att det var en rolig upplevelse.

Skolan har inget Campus eftersom den ligger mitt i staden. Jag hittade boende genom att gå med i Facebook-gruppen ”Svenskar i Singapore”. Det finns en maxgräns på 6 personer per lägenhet i Singapore så det vanligaste är att 6 studenter går ihop och bor i en lägenhet eftersom det är väldigt dyrt att hyra. I samband med att du blivit antagen till skolan så startar skolan en Facebookgrupp och där hittade de flesta sina rumskompisar. Mitt tips till dig som student på SMU är att försöka hitta ett boende centralt. Det kanske kommer kosta lite mer per månad men då hinner du uppleva så mycket mer av din utbytestermin.

Levnadskostnaderna är dyra i Singapore men man räddas av så kallade ”Hawker centers” där man kan handla middag för en billig peng.

Slutligen så har väl du som läser om Singapore inte missat att det är en otroligt bra utgångspunkt för att resa runt i Asien. Jag och mina rumskompisar såg till att inte ha några lektioner på torsdagar och fredagar vilket ledde till många weekend-resor runt om i Asien och detta kan jag verkligen rekommendera. Min utbytestermin i Singapore var otroligt rolig och klyschigt nog ett minne för livet som jag skulle rekommendera alla att göra! 

Ht17

Jag studerar tredje terminen på en master i ekonomi vid Uppsala universitet. Jag spenderade hösten 2017 i Singapore och Singapore Management University, ett fantastiskt utbyte där jag lärde mig massor, inte minst utanför studierna. Utbytestermin är något alldeles extra och ska ni till Singapore kan ni förvänta er en hel del! Nedför följer lite av det jag anser är viktigt att tänka på vid studier i denna sydostasiatiska metropol.

Förberedelser

Vid detta skede utgår jag från att du blivit nominerad till skolan och tackat ja. Var angelägen om att det är en hel del förberedelse som behövs inför utbytes, mycket administrativt där ansökan om visa är en del men sedan ansökan till själva universitetet. För visa följer du bara enkelt de angivelser som du får av SMU där det även är vissa avgifter som ska betalas, 60 + 90 SDG för dessa. Väl på plats så har du en del papper du ska hålla reda på, visa papper men även vissa papper kopplat till själva skola, detta är även det något du får goda instruktioner på från skolan. Boss Bidding SMU har även ett speciellt system där du budar på de kurser du vill ha, även kallat BOSS bidding system. Detta var något jag hade stora bekymmer med och det tog 2 veckor in på terminen innan jag faktiskt hade alla kurser. Det blev bara en av de fyra kurser jag sökte från början. Här kan du tyvärr ha i bakhuvudet att du antagligen inte kommer få alla de kurser du helst vill ha. Men ingenting är omöjligt! Buda ”smart” genom att studera tidigare statistik av budgivningen på kurserna. Försök så gott du kan, det löser sig till sist och skolan hjälper dig om det strular till sig. Glöm inte såklart att skicka in de kurser du tänkt läsa och få de godkända av Uppsala!

Flygbiljetter

Köp flygbiljett när allting är klart, ju tidigare desto bättre, jag köpte 4 månader innan och kom undan betydligt billigare än andra som valde att köpa några veckor innan avresa (uppenbart). CSN Glöm inte att ansöka om CSN, dom erbjuder även merkostnadslån för dig som söker studier utomlands. Vaccin Vaccin är bra att kolla upp, jag hade redan tagit det en tid innan men kika så du inte missar något viktigt.

Boende

Börja tidigt och planera boende, det finns många företag som hjälper till att hyra ut bostäder till studenter, pluggar du vid SMU har du en stor fördel av att skolan ligger väldigt centralt. Det är alltså enkelt att ta sig dit och du kan med fördel se på ett stort alternativ av boende. Många väljer att bo vid Farrer Park som är väldigt nära och studentvänligt jag hamnade på 8 Riversuites vid Boon Keng, ett jättefint residence med 2 st swimmingpool, gym, tennisbana, bubbelpool och takterrasser med fin utsikt.

Det finns en mängd med ställen att äta på i Singapore, mat är verkligen en stor del av kulturen. Då Singapore är ett land med invånare från väldigt många länder kan du verkligen hitta alla smaker. SMU Singapore Management University är en skola av hög klass, förutom studier med väldigt kompetenta lärare kan du förvänta dig en hel del förmåner på campus. Här har du tillträde till ett välutrustat gym, en mängd olika matställen, fräscha lokaler, fina parker mellan byggnaderna, MRT som stannar mitt under skolan.

SMU är som sagt känt för sin kvalité, därför kan du förvänta dig en hel del studier vid många av kurserna. Ett tips är att hitta en kombination av kurser som har sluttentor och vissa som inte har det. Jag hade sluttenta i två av fyra kurser vilket kändes lagom, annars var det en hel del inlämningar på många av kurserna. Dock ska du inte skrämmas för detta, studierna var roliga och även om det blev en del timmar så är det inget som belastade själva utbytet i sig. Jag valde att läsa majoriteten av mina kurser på kvällarna, detta gav mig tillfälle att njuta av solen och hitta på saker på dagarna innan jag på kvällen gick på föreläsningarna. Kvällskurserna lugna med en skön atmosfär.

Att bo i Singapore

Att leva i Singapore innebär en stor kontrast från Sverige, du har en hög luftfuktighet med konstant värme. Att gå utanför dörren innebar en fuktig yta på huden efter ett par minuter, lite jobbigt till en början men man vänjer sig snabbt. MRT systemet har väldigt bra AC så klarar man sig bara dit är man fräsch när man kommer till skolan. I Singapore är engelska huvudspråket så det är sällan något problem med att kommunicera även fast har en liten brytning och lite slang. Ofta lägger de till till ”lah” och ”eh” vilket kan låta lite roligt.

Människorna i sig är även de en kontrast från Sverige, stress känns inte riktigt som något problem där. Folk är lugna, går ofta väldigt långsamt och har sällan koll på andra runt om sig, många gånger fick jag slingra mig mellan människor för att ta mig fram. Tänk på att Singapore är ett land med många lagar! Håll ett öga på dessa, speciellt när du reser med MRT, kan bli dyrt om du har otur.

Resor

Att resa från Singapore är extremt enkelt, du hitta många och billiga flygresor med bland annat AirAsia. Du kan nå paradis som Filippinerna och Bali på ett par timmar, vilket jag starkt rekommenderar dig att göra, speciellt under din lovvecka men även efter/innan studierna. Även om det kan uppfattas som billigt kan du spara en hel del pengar på att vara ute i relativt god tid när du bokar dessa resor. Hoppas du fått ett bättre hum om Singapore genom att läsa min lilla berättelse!


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se