Reseberättelser SMU Ht

Ht22-1

Under min utbytestermin Ht22 fick jag möjligheten att studera vid Singapore Management University (SMU). Det är ett relativt ungt universitet så ser man till en del rankinglistor ligger det inte alltid i toppen just på grund av detta, men det innebär verkligen inte att kvaliteten på universitetets kurser eller professorer är dålig, utan snarare tvärtom!

Kursvalsprocessen

Det tar lite tid att läsa in sig på hur kursvalsprocessen går till på SMU, men det främsta tipset jag har är att i god tid bestämma vilka kurser du vill läsa så att du kan skicka in en begäran om förhandsbesked till Uppsala universitet så tidigt som möjligt eftersom den första add-drop perioden av kurser ligger under sommaren. Jag upplevde att SMU skickade ut väldigt mycket och värdefull information om detta i god tid innan det blev dags att välja så det blev aldrig stressigt att hinna med.

SMU använder sig av ett ”Boss Bidding” system där varje student får 100 fiktiva dollar att fördela ut på de kurser man vill söka. Det gäller med andra ord att vara lite taktisk i sina val och gå igenom statistik för hur budgivningen sett ut tidigare år så man inte enbart budar på kurser där statistiken visar att det krävs många e-dollar för att få en kurs. Statistik och annan info kom man åt smidigt via ens egna studentsida utöver det som dom mailar ut.

Under min utbytestermin valde jag att läsa följande kurser:

 • MGMT330 Business Capstone: The Design of Business Detta är en kurs som i det stora hela består av ett projektarbete i form av ett konsultuppdrag som löper över hela terminen. Man arbetar i grupp med ett problem som ett företag behöver hjälp med och får parallellt med teoretiska lektioner massor med praktisk kunskap om hur en karriär som konsult skulle kunna se ut.
 • MKTG204 Services Marketing: I denna kurs var det fokus på hur man jobbar med marknadsföring i relation till olika tjänster. Under terminens gång så fick bland annat jobba i grupp med ett projekt kopplat till en stor internationell bank där just min grupp hade i uppdrag att ta fram en ny strategi för hur banken skulle kunna attrahera fler unga vuxna att bli kunder hos dom.
 • OBHR224 Human Capital Strategy: Kursen gick mycket ut på att man förberett sig inför varje lektion och var delaktig under diskussionerna, men professorn är väldig duktig och ville snarare att man skulle lyfta sina tankar än att ha rätt hela tiden. Ett av grupparbetena gick även ut på att man fick delta i ett ”spel” kallat Human Capital Challenge som gick ut på att man i grupp fattade strategiska beslut för ett fiktivt företag, både sett till HR-avdelningen och organisationen i stort.
 • PSYC211 Cyberpsychology: Technology and the Human Mind I stort handlade kursen om hur en ökad användning av digitala hjälpmedel påverkar oss människor och samhället i stort. Skulle säga att denna kurs var den mest teoritunga av de jag läste.

Studier

Vid SMU skulle jag säga att det är mer fokus på deltagande under lektionerna, presentation i grupp och det är generellt sett fler praktiska inslag i jämförelse med kurser vid Uppsala Universitet. Jag skulle även säga att det är mer fokus på att memorera vad läraren tar upp i sina power points under lektionstid för att klara quiz och tentor än vad man är van vid och att ”tänka utanför boxen” är något som de lokala studenterna kan ha svårt med. De lokala studenterna är även väldigt ambitiösa och det är ett stort fokus på att få bra betyg, vilket gör att de inte alltid vill vara i grupp med andra utbytesstudenter om de själva får välja.

Mottagande

Utöver introdagen som SMU anordnade för att ge oss mer praktisk information så fanns det ett lite mindre evenemang som ett studentutskott anordnade för alla internationella studenter. Jag deltog dock inte själv i detta, men hörde mycket gott om det från andra studenter. 

Boende och ekonomi

Det finns inget campusboende på SMU utan det enda universitetet hjälper till med är att ge tips på lite olika hemsidor som man kan använda i sitt letande samt kommer med info om vad det är för lagar och regler som gäller när man hyr bostad i Singapore. Jag hyrde ett rum tillsammans med en annan där vi hade ett litet kök på rummet, egen toalett etcetera och betalade runt 10 000 kronor/person per månad. Det går absolut att komma under den summan, men rent generellt är det väldigt dyrt att just bo i Singapore och om man väljer att betala lite mindre för boende får man räkna med att det kan vara väldigt låg standard. Det är även vanligt att man går ihop 5-6 stycken och hyr en lägenhet tillsammans för att pressa priserna något. Utöver boendekostnaden så är Singapore en dyr stad att leva i, men mat är något man kan komma undan billigt med. Vi åt väldigt ofta på så kallade Hawker Center och då kostar det i snitt 35 kronor/måltid.

Övrigt

Om man känner för att besöka någon av de många klubbar som finns i Singapore så är Hazels Guestlist bra att börja följa på Facebook för att få lite bättre deals på inträden med mera. Vi gick en del på de eventen i början, men när man väl lär sig staden lite bättre så kan man hitta många andra roligare ställen som inte är alltför dyra och flådiga. Ett annat tips är att många klubbar har Ladies Night på onsdagar, till exempel har klubben Cé La Vi uppe i Marina Bay Sands gratis inträde för tjejer då.

Jag passade även på att resa en del både under terminen och efteråt innan det var dags att åka tillbaka till Sverige för julfirande. Vi hann med att besöka Bali, Kuala Lumpur, Vietnam och Thailand under utbytesterminen och majoriteten av de som sökt sig till Singapore gör det allt som oftast för att hinna med att se även andra delar av Asien.

Helhetsintryck

Jag hade en otrolig utbytestermin i Singapore och på SMU och jag skulle verkligen rekommendera dig att åka dit om du är sugen på en upplevelse som är något alldeles extra!

Ht19

Kursvalsprocess

Det är en tidskrävande och komplicerad process att välja kurser men du får noggranna instruktioner om hur du skall gå tillväga. SMU använder sig av ”Boss Bidding” och det innebär att du får 100$ fiktiva pengar vilket du sedan får allokera i budprocessen beroende på hur du värderar de olika kurserna. För att få en fingervisning om hur populär en kurs är eller i alla fall har varit så går det att kolla historisk statistik vilket är väldigt användbart då poängen för de flesta kurser inte är så volatila och går för ungefär samma varje år.

 • MGMT236 Managing Strategic Change Denna kurs passar den som vill jobba inom Management Consulting eller som strategikonsult. Inför varje lektion så läste vi diverse case ifrån Harvard Business Publishing och kursen avslutas sedan med en stor gruppresentation. Arbetsbelastningen är ganska låg men kursen är ganska baktung. Överlag en ganska intressant och roligt kurs i mitt tycke.
 • MKTG102 Consumer Behaviour Denna kurs studerar konsumenters beteende och passar den som gillar att ha en marknadsförings likande approach. Kursen är ganska tidskrävande och du har både tenta, två quizar och en stor presentation på slutet.
 • MKTG219 Retail Management Denna kurs passar den som vill lära sig mer om merchandising och supply chain. Stort fokus på omnichannel retailing och på Asien. Arbetsbelastningen skulle jag beskriva som medel och kursen som ganska intressant.
 • PPPM101 Public Sector Management Denna kurs var den enda som jag inte hade som mitt förstahandsval och jag budade endast på den då den hade väldigt låga poäng. Trots detta så var det denna kurs jag uppskattade mest, mycket tack vare professorn som gjorde ett väldigt bra jobb enligt mitt tycke. Jag skulle beskriva arbetsbelastningen som medel.

Studier

Det är en ganska stor skillnad när det kommer till undervisningssystemet. Jag skulle säga att Uppsala Universitet uppmuntrar analys och ifrågasättande medan SMU har en mer memorerade approach till tentor och quizar och ifrågasättande är inte något som uppmuntras i de flesta kurser. Uppsala Universitet är mer akademiskt och SMU tillämpar ett mer praktiskt angreppssätt. Det lokala studenterna var väldigt duktiga på presentationer och många kurser involverade samarbeten med globala företag. Detta var något jag uppskattade då det var annorlunda och användbart inför framtida arbetsprocesser. Jag anser att SMU generellt håller en hög nivå när det kommer till kvaliteten på utbildningen och studenterna är väldigt motiverande, det är inte ovanligt att de studerar hela natten och det är en vanlig syn att se sovande studenter samt att se personer ta ”powernaps”. De lokala studenterna är otroligt betygsfokuserade vilket kan leda till att de inte vill vara i grupp med utbytesstudenter som ofta inte har samma fokus när det kommer till engagemang eller betyg.

Mottagande

Första dagen så träffas man i administrationsbyggnaden och fixar med studentvisum. Det finns sedan möjlighet att få en guidad tur runt campus samt möjlighet att träffa sin ”buddy” eller ”host” om man anmält sig till de aktiviteterna. Övriga aktiviteter för utbytesstudenter måste du fixa själv men då skolan skapar en Facebookgrupp så finns det goda möjligheter att mötas upp med personer i samma situation.

Boende

Boendekostnaden i Singapore är hög och de flesta väljer att dela boende med andra utbytesstudenter. De flesta väljer att använda Facebookgruppen som skolan startade för att sedan skapa boendegrupper beroende på preferenser. I vår lägenhet var vi två tjejer och 4 killar från Danmark, Sverige, Tyskland och Schweiz. Det funkade överlag väldigt bra men det blir lite trångt då de allra flesta väljer att dela rum då ett rum kostar ca 10,000–12,000 SEK. Ett tips är att vara ute i god tid då de bästa lägenheterna tar slut snabbt och att inte välja första bästa lägenhet ni blir presenterade utan att begära att få välja bland flera alternativ. Jag rekommenderar också att försöka bo så nära SMU som möjlighet eller i alla fall nära en MRT station.

Ekonomi

Det finns möjlighet att leva både väldigt billigt och lyxigt beroende på vad man vill prioritera på sitt utbyte. De flesta studenter både lokala och internationella väljer att äta på skolan eller på ”Hawker Center’s.” Det är få studenter som väljer att laga mat själv då det oftast blir dyrare än att köpa maten på ett lokalt ”Hawker center”.

Resor

De flesta väljer att resa en hel del speciellt i början av terminen. Själv var jag i Vietnam, Kambodja, Filippinerna och Malaysia. Det finns väldigt bra förbindelser om man vill resa till ett relativt lågt pris inom Asien.

Fritid

Det finns väldigt mycket att hitta på i Singapore och skolan har massa olika klubbar som man kan gå med i, själv prövade jag på golfklubben. Det finns också massor av stränder, köpcentrum och barer att utforska. SMU har också ett gym som du får tillgång till gratis.

Helhetsintryck

Överlag så känner jag mig väldigt nöjd med mitt utbyte och jag skulle absolut kunna tänka mig att återvända till Singapore både professionellt eller på semester. 

Ht18 - 1

Jag studerade på Singapore Management University, SMU, under höstterminen 2018 vilket var min tredje termin på masterprogrammet inom Management Control. En termin full av upplevelser som jag uppskattade något enormt och som jag varmt rekommenderar att andra är med om. Studier och mottagande av SMU Eftersom att jag hade möjligheten att studera vilka kurser jag ville under utbytet valde jag att läsa kurserna:

 • Understanding Drones & Robotics (IDIS 103)
 • Political Theory (POSC 219)
 • Social Psychology (PSYC 108)
 • Contemporary South Asian Societies (SOCG 109)

Kurserna var på kandidatnivå då SMU endast erbjuder kurser på kandidatnivå till utbytesstudenter. Arbetsbelastningen i kurserna var medelintensiv. Lärarna kontrollerade att man läst det de gett i uppgift för varje vecka vilket betydde att det var en hel del läsning att göra för att kunna delta aktivt på varje föreläsning. Upplägget på föreläsningarna på SMU är som en blandning av en föreläsning och ett seminarium. Det är mycket interaktion mellan student och lärare samt mycket diskussion i föreläsningssalen. Detta upplägg tyckte jag om då jag lärde mig väldigt mycket genom att diskutera och höra andras tolkningar. Det var dock pinsamt för den som inte var påläst då detta lätt upptäcktes under föreläsningen. Antalet studenter på föreläsningarna rörde sig omkring 30 stycken.

Den kursen jag tyckte bäst om var Contemporary South Asian Societies som handlade om Asien, framförallt Indien och Pakistan. Vi gick igenom allt från delningen av Indien till Indien och Pakistan till religioner i Asien och deras kultur. Dessutom tyckte jag att läraren i kursen var väldigt engagerad. Den enda kursen jag inte skulle rekommendera på grund av lärare och upplägg är Understanding Drones & Robotics då jag tyckte att den brast i struktur och röd tråd.

Gällande examinationerna på SMU var de ofta bestående av flervalsfrågor samt någon öppen fråga. Det var även vanligt att genomföra examinationen på egen dator med en så kallad lockdown browser. Jag upplevde examinationerna som lättare än på Uppsala Universitet. Man examinerades genom skriftligt förhör men även utifrån delaktigheten under föreläsningarna och de eventuella inlämningar man gjorde. Även betygssättningen kändes något mer generös på SMU då det verkade vara vanligt att få bra betyg.

Kursvalsprocessen var förvirrande och krånglig. Processen var en form av budgivning där vi tilldelades 100 e-dollar som vi sedan skulle använda för att buda på de kurser vi var intresserade av. På en av deras hemsidor kunde man titta på statistik för de olika kurserna gällande, till exempel, hur mycket som budades senaste budgivningsomgången, som skulle hjälpa en att bestämma hur många e-dollar man ville buda på respektive kurs. Som tur var skickar de ut detaljerade instruktioner i god tid som beskriver hur man gör.

Gällande mottagandet vid SMU anordnade de en lunchbuffé i samband med inskrivningen samt en rundvandring på universitetsområdet. Det var alltså ganska sparsamt med evenemang från universitetets sida. Dock tycker jag inte att det spelade så stor roll då det fanns evenemang anordnade av andra organisationer där man fick tillfälle att knyta kontakter. I övrigt när det gällde mottagandet av SMU:s studenter upplevde jag de som väldigt tillmötesgående och hjälpsamma.

Boende

Jag började planera inför boende ganska långt innan avfärd. Det jag visste var att jag ville bo i en lägenhet med andra studenter och det var till stor hjälp att SMU startade en grupp på Facebook för alla utbytesstudenter i väldigt god tid innan terminen började. I den gruppen kunde man hitta några att leta lägenhet med. Jag hittade fem andra studenter, alla med olika nationaliteter. Vi kom i kontakt med en agent som hjälpte oss med en lägenhet i Sunshine Plaza, som ligger med gångavstånd till universitetet. Jag var supernöjd med lägenhetens läge och närhet till både universitet och uteliv.

Ekonomi

Gällande kostnader var priserna i matbutiker snäppet dyrare än i Sverige. Oftast valde jag och mina vänner att gå ut och äta, vilket var väldigt prisvärt på många restauranger. En bra måltid kunde då kosta 40 - 50 kr. Det gick att komma undan ännu billigare om man åt på exempelvis universitetet. Lägenheten som jag hyrde med 5 andra personer kostade cirka 5000 kr per person.

För att min ekonomi skulle gå runt i Singapore ansökte jag om CSN:s merkostnadslån. Jag hade även sparat undan en del pengar inför resan. Det gick att klara sig bra på merkostnadslånet om man stannade i Singapore, men för att jag skulle kunna resa till närliggande länder var det nödvändigt att ha lite extra.

Fritid

På fritiden hade SMU ett väldigt stort utbud av aktiviteter i form av olika sporter och diskussionsgrupper. Själv deltog jag i kampsporten Muay Thai. Jag vill också berätta att Singapore är en fantastisk stad att bo i, med olika stadsdelar som kännetecknar deras olika kulturer, så som China Town, Little India och Arab District. Staden erbjuder även intressanta sevärdheter och roligt uteliv. Det är också en stark rekommendation att besöka närliggande länder i regionen som jag gjorde. Jag och mina rumskamrater besökte Thailand, Hong Kong, Vietnam och Australien. Det är rätt billigt att boka resor inom regionen så det är definitivt värt att passa på. Den möjligheten får man inte så ofta. För att summera så vill jag säga att du borde ansöka om en plats på SMU. 

Ht18 - 2

Under min utbytestermin läste jag tre kurser motsvarande Fek C. Jag läste kurserna:

 • Strategy
 • Digital Marketing
 • Decision Analytics

Jag anser att alla tre kurser hade en lagom nivå och min arbetsbelastning var något lägre än i Sverige. Kurserna har seminarieliknande upplägg där man har lektion i tre timmar, och det skulle kunna beskrivas som en mix mellan föreläsning och seminarium. Klasserna består av cirka 25-30 elever och lärarna ser gärna att man är aktiv under lektionerna, vilket även speglas in på en del av ditt betyg. Till skillnad från Uppsala Universitet så grundas ditt betyg till större del på olika delmoment än bara den sista tentan, till exempel mid-terms, grupparbeten och närvaro.

Kursvalsprocessen är krånglig och består av en budgivning som börjar ett par veckor innan terminsstart. Detta kan man läsa om i tidigare reseberättelser. Mitt tips är att göra ett Excel dokument med de kurser du vill ha och har behörighet till att läsa där du kan organisera med att få ihop schema, hur du vill rangordna kurserna, hur mycket pengar du ska lägga på respektive kurs osv. Även om kursvalsprocessen är krånglig så löser det sig för alla till slut. Budgivningen består av flera omgångar som håller på långt in på terminen så till slut hittar man något som passar. Se till att läsa på om kurserna du har valt ut innan, hur mycket de har kostat tidigare terminer, om du har behörighet och hur schemat ser ut med tentor. Skolan i sig är jättebra och väldigt modern. Lite kul med mer nytänkande än Uppsala universitet. Ett stort plus är att skolan verkligen ligger mitt i smeten med närhet till det mesta och det finns mycket att hitta på.

Första dagen ordnas ett välkomstmöte där du får ta del av en hel del information samt träffa alla utbytesstudenter. Eftersom det är väldigt mycket utbytesstudenter är det lite upp till dig själv att lära känna andra. Det skolan erbjuder är ett Buddy-program där de ordnar aktiviteter med utbytesstudenter och de lokala studenterna. Jag gick inte själv med i detta program men hörde att det var en rolig upplevelse.

Skolan har inget Campus eftersom den ligger mitt i staden. Jag hittade boende genom att gå med i Facebook-gruppen ”Svenskar i Singapore”. Det finns en maxgräns på 6 personer per lägenhet i Singapore så det vanligaste är att 6 studenter går ihop och bor i en lägenhet eftersom det är väldigt dyrt att hyra. I samband med att du blivit antagen till skolan så startar skolan en Facebookgrupp och där hittade de flesta sina rumskompisar. Mitt tips till dig som student på SMU är att försöka hitta ett boende centralt. Det kanske kommer kosta lite mer per månad men då hinner du uppleva så mycket mer av din utbytestermin.

Levnadskostnaderna är dyra i Singapore men man räddas av så kallade ”Hawker centers” där man kan handla middag för en billig peng.

Slutligen så har väl du som läser om Singapore inte missat att det är en otroligt bra utgångspunkt för att resa runt i Asien. Jag och mina rumskompisar såg till att inte ha några lektioner på torsdagar och fredagar vilket ledde till många weekend-resor runt om i Asien och detta kan jag verkligen rekommendera. Min utbytestermin i Singapore var otroligt rolig och klyschigt nog ett minne för livet som jag skulle rekommendera alla att göra! 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-03-08