Utbytesplatser i Europa

Innehåll:

Belgien flagga

Belgien

Katholieke Universiteit Leuven

Språk: Engelska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 kreditepunkten = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - Januari, tentamen i Januari
Vt: Februari - Juni, tentamen i Juni

Leuven är som Uppsala en gammal universitetsstad med långa traditioner och gott renommé. Staden är något mindre än Uppsala, med runt 100 000 invånare, och ligger cirka 20 minuter med tåg från Bryssel. Universitetets fakulteter ligger spridda på olika håll i staden. Det är en fördel om man har sin bostad ordnad innan terminen börjar, eftersom det är ont om rum och lägenheter.

Kursutbud: Universitetet erbjuder inte något stort utbud av kurser på engelska på kandidatnivå inom företagsekonomi, varför det lämpar sig bäst att läsa 15 hp Fek C och 15 hp biämnen eller en ren biämnestermin. På masternivå finns ett betydligt större kursutbud på engelska inom företagsekonomi.

Reseberättelser Leuven

Danmark flagga Danmark

CBS - Copenhagen Business School

Språk: Engelska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - Januari
Vt: Februari - Juni

Handelshögskolan har två fakulteter varav erhvervsøkonomi motsvarar vår företagsekonomi. Skolan välkomnar runt 1200 internationella studenter per år. Faddersystemet är väl etablerat för utländska studenter och skolan kan ordna bostad för den student som så önskar.

Många kurser ges på engelska även om flertalet är på danska. Kurserna bygger på case-arbeten, men de flesta kurser avslutas med en skriftlig examen.

Reseberättelser CBS

Finland flagga

Finland

Svenska Handelshögskolan i Helsingfors

Språk: Svenska/Engelska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Augusti - december
Vt: Januari - maj

Svenska Handelshögskolan, allmänt kallad Hanken, är ett ledande internationellt ackrediterat universitet med över 100 års erfarenhet av utbildning och forskning inom ekonomi. Forskning är internationellt högt ansedd och ligger som grund för all vår utbildning. Hanken har ett tätt samarbete med näringslivet och ett aktivt alumnnätverk  med 13 800 alumner som arbetar i över 70 olika länder. Högskolan är verksam i både Helsingfors och Vasa. Hanken ger undervisning både på svenska och engelska.

För svensktalande studenter går det bra att välja kurser såväl på svenska som på engelska. Det finns olika specialiseringsprogram att välja inom utbildningen: finansiering och investering, företagande, management, marknadsföring och redovisning. 

Hanken har inga egna studentbostäder. Studentbostäder söks via Foundations for Student Housing i Helsingforsregionen. Studenter skickar sin ansökan direkt till Housing Office

Reseberättelser Hanken

Frankrike flagga

Frankrike

KEDGE Business School Bordeaux Campus & Marseille Campus

Språk: Engelska/Franska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - december
Vt: Januari - maj

Campus Bordeaux

Bordeaux ligger i västra Frankrike ungefär 6 mil från Atlanten och mitt i ett vindistrikt. KEDGE Business School Bordeaux Campus är belägen i förorten Talence. Det är en av Frankrikes största handelshögskolor med varierat kursutbud och med gott anseende. Studenterna bor antingen i nybyggda studenthus invid skolan eller inne i storstaden Bordeaux, universitetet kan hjälpa till med boende.

Campus Marseille

Marseille är Frankrikes näst största stad efter Paris och är belägen på Medelhavskusten i Provence-Alpes-Côte d'Azur. KEDGE Marseilles campus ligger i det 9de arrondissemanget, i en gemytlig miljö, i närheten av världsarvet Les Calanques. Staden har har en välorganiserad kommunaltrafik och det är rekommenderat att hitta boende som ligger i närheten av busslinje 21, som åker förbi KEDGE campus.

Notera att dessa två campus erbjuder olika kurser och programstrukturer.

Reseberättelser Bordeaux Ht

Reseberättelser Bordeaux Vt

Reseberättelser Marseille

EM Strasbourg Business School

Språk: Engelska/Franska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig Terminstid: Ht: Början av september - slutet av december
Vt: Slutet av Januari - april

EM Strasbourg Business School (École de management de Strasbourg) är en del av University of Strasbourg i Alsace, France. Handelshögskolan utmärker sig genom att vara den enda handelshögskolan i Frankrike som ingår i ett akademiskt framstående lärosäte, Strasbourgs universitet. EM Strasbourg Business School erbjuder kurser inom discipliner som Audit/Control/Finance, Management, Project Management, Entrepreneurship, Marknadsföring, forskning, över olika programspår.

EM Strasbourg har universitetsboende, men kan inte garantera ett rum för alla internationella studenter. Fördelningen av rummen är först till kvarn.

Reseberättelser Strasbourg

Group ESSCA - School of Management

Språk: Engelska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Ungefärlig terminstid: Ht: Augusti - december
Vt: Januari - maj

ESSCA – School of Management, ett av Frankrikes topprankade universitet, erbjuder utbyte till flera olika campus i Angers, Paris, Lyon, Aix-en-Provence och Bordeaux. Du väljer själv vilket campus du vill åka till, men det finns begränsat antal platser till vissa campus. 

Samtliga campus erbjuder kurser på kandidatnivå på engelska. Baserat på den region som respektive campus är beläget i erbjuds kurser som reflekterar dess specialisering, så som inriktning mot vinindustrin, mode, hållbarhet, finans och liknande. Kurser på masternivå erbjuds vid Angers och Paris. Du kan även läsa språkkurser i Franska. 

Angers

Paris

Bourdeaux

Aix-en-Provence

Lyon

Reseberättelser Ht ESSCA

Reseberättelser Vt ESSCA

IÉSEG - School of Management

Språk: Engelska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Ungefärlig terminstid: Ht: Augusti - december
Vt: Början av januari - maj
 

IÉSEG School of Manegement, som är en del av Université Catholique de Lille, grundades 1964 i Lille och är Frankrikes största privata universitet. Alla kurser inom företagsekonomi ges på engelska och de har en stark internationell prägel med många internationella studenter och lärare. Skolan erbjuder olika alternativ av boende som delas ut enligt först-till-kvarn principen, samt språkkurser i franska. IÈSEG International Club anordnar bland annat resor, språkcafé, middagar och buddy-program. Du väljer själv i din ansökan vilket campus du vill ansöka till. 

Campus Paris

Deras campus i Paris ligger i businessdistriktet La Défence, i byggnaden "Grande Arche" och öppnade 2009. Väljer du att åka hit bör du vara beredd på en högre månadskostnad och att bostadssituationen är mycket ansträngd. 

Campus Lille

Deras första campus som öppnade 1964 ligger i staden Lille, ungefär en timme från Paris. Härfrån når du även Bryssel på en timme och London på 80 minuter. Lille brukar beskrivas som en ung studentstad och liknar Uppsala då det finns ett stort utbud för studenter. Priserna här är därför betydligt lägre än Paris. 

Det här utbytet är nytt sedan Ht24 och därför finns inga reseberättelser ännu.

Irland flagga

Irland

University of Dublin, Trinity College

Språk: Engelska
Nivå: U
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - december
Vt: Januari - April

Dublin, Republiken Irlands huvudstad, har ca en miljon invånare. Trinity College, som ligger mitt i centrala Dublin, är över 400 år gammalt (grundat 1592) och det mest ansedda på Irland. På Trinity har många av Irlands mest kända kulturpersonligheter studerat. Antalet studenter är idag ungefär 10 000, alla fakulteter sammantagna. Ungefär 700 av dessa är utbytesstudenter. Universitetets byggnader är samlade och utgör ett campus, med föreläsningssalar, bibliotek, restauranger, sporthallar m.m. Universitetet kan i viss utsträckning erbjuda boende åt sina studenter, men långt ifrån alla kan erbjudas bostad och studenter rekommenderas därför försöka leta alternativ på egen hand.

Kursutbudet kan vara något begränsat, så kontrollera att det finns kursutbudet den termin du vill åka. Många kurser går också över hela året men det kan vara möjligt att hoppa på till vårterminen eller avsluta innan vårterminen börjar om man åker under en hösttermin, men då får man endast hälften av kursens ECTS-poäng.

Reseberättelser Ht Trinity

Reseberättelser Vt Trinity

Italien flagga

Italien

Università Commerciale Luigi Bocconi

Språk: Engelska/Italienska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Början av september - början av december, tentamensperiod december - februari
Vt: Början av februari - mitten av maj,
tentamensperiod maj - juli

Università Commerciale Luigi Bocconi grundades 1902 av Ferdinando Bocconi och är en av Italiens äldsta institut för ekonomisk forskning och undervisning.

Utbytesstudenter kan söka boende i Bocconis studentkorridor genom ISD Housing Office efter avslutad online ansökan till Bocconi.

Reseberättelser Ht Bocconi

Reseberättelser Vt Bocconi

University of Bologna, Forlì campus

Språk: Engelska/Italienska
Nivå: U/G, främst för studenter som avser läsa FEK C eller på masternivå, ej lämpligt för FEK B.
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp

Universitetet i Bologna är Europas äldsta universitet och grundades redan år 1088. Universitet har cirka 96 000 studenter och är därmed ett av Europas största universitet med ett rikt studentliv och studenter från hela världen. Företagsekonomiska institutionen har ett utbytesavtal med campus Forlì. Forlì är en stad ungefär 40 minuter från Bologna med tåg. I Forlì finns det varje år ungefär 100 utbytesstudenter och man delar ofta lägenhet tillsammans med andra studenter. Det finns en organisation som anordnar aktiviteter, buddies och som även hjälper till med bostad.

Reseberättelser Ht Bologna

Reseberättelser Vt Bologna

LUISS Guido Carli

Språk: Engelska/Italienska
Nivå: U
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig Terminstid:

HT: September - December
VT: Februari - Maj

Libera Università Internazionale degli Studi Sociali, eller LUISS Guido Carli, är ett privat universitet i toppklass med en utbildningsmodell som kombinerar akademisk stringens med praktisk relevans. Beläget i den globala huvudstaden Rom, är Luiss ett internationellt universitet specialiserat på samhällsvetenskap, som tillhandahåller en mångsidig lärmiljö baserad på entreprenörskap, ansvar och hållbarhet. Sedan starten har Luiss utvecklat privilegierade relationer med näringslivet, genom sin koppling till Confindustria, den italienska industrins allmänna förbund, såväl som med juridiska studior, statliga institutioner och civilsamhället. Luiss erbjuder en språkkurs i italienska till utbytesstudenter, samt tillhandahåller boende på campus i mån av plats.

Reseberättelser Ht LUISS

Nederländerna flagga

Nederländerna

Vrije Universiteit Amsterdam

Språk: Engelska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - februari
Vt: Februari - Juli

Amsterdam har ställning som Nederländernas huvudstad, fastän Haag är säte för landets regering. Det är också landets största stad med ca: en miljon invånare. Staden erbjuder allt vad man kan kräva av en storstad ifråga om kultur, nöjen och uteliv. Ändå präglas staden av en gemytlig småstadskänsla tack vare de många kanalerna och den vackra husarkitekturen.  Vrije Universiteit har nästan alla sina fakulteter under ett tak. Inom byggnaden finns även andra faciliteter, till exempel bank och postkontor. Den ekonomiska fakulteten anordnar omfattande välkomst- och aktivitetsprogram för gäststudenter och universitetet har ett faddersystem. Under terminen fortsätter aktiviteterna som arrangeras av holländska faddrar.

Som i många andra större städer kan det vara besvärligt att få tag i bostäder i Amsterdam, framförallt på höstterminen, så det gäller att vara ute i god tid med sin bostadsansökan och universitetet hjälper till.

Detta utbyte rekommenderas inte till de som vill läsa Fek B då kan det vara svårt att få ihop tillräckligt med kurser på B-nivå. 

Reseberättelser Ht Vrije

Reseberättelser Vt Vrije

Universiteit Maastricht, School of Business and Economics

Språk: Engelska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
För att få ihop 30 hp behöves en Skills-kurs efter ordinarie kurser. Dessa ges under ett par veckor i januari för höstterminen och ett par veckor i juni för vårterminen. Utan Skills-kurs får du bara ihop 26 hp.
Ungefärlig terminstid: Ht: Slutet av augusti - januari (inklusive Skills-kurs)
Vt: Slutet av januari - juni (inklusive Skills-kurs)

Universiteit Maastricht är rankat som det andra bästa universitetet i Holland. Universitetet är ett av Hollands yngsta, men det ligger i en av landets äldsta städer och fakulteter, bibliotek mm är mestadels inrymda i hus i den medeltida stadskärnan. Maastricht ligger i Limburg-regionen i södra Holland, nära Belgien och Frankrike. Universitetet har en internationell profil, vilket avspeglas i undervisningen och i att man har ett stort ERASMUS-utbyte och många utländska gästlärare. Undervisningen sker främst i smågrupper och ofta genom problembaserad inlärning. 

Universitetet har ingen bostadsgaranti för utbytesstudenter, men de har ett Housing Office som hjälper till.

Reseberättelser Ht Maastricht

Reseberättelser Vt Maastricht

Norge flagga

Norge

Norges Handelshøyskole, Bergen

Språk: Engelska/Norska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Mitten av augusti - december
Vt: Mitten av januari - juni

Norges Handelshøyskole är belägen i Bergen, Norges andra stad med ca: 220 000 invånare. Skolan ligger en bit utanför stadens centrum, cirka 5 - 10 minuter med buss. NHH har lite över 2000 studenter och rankas som en av Nordens bästa handelshögskolor. Det finns gott om resurser vad det gäller datorer och annan utrustning och man har mycket hög standard på sina undervisningslokaler. Lärarna håller också som regel mycket bra klass och man har ofta gästföreläsningar av personer verksamma i näringslivet.

Reseberättelser Bergen

Handelshøyskolen BI, Oslo

Språk: Engelska/Norska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Mitten av augusti - december
Vt: Januari - juni

Liksom NHH har Handelshøyskolen BI, ett mycket gott rykte. BI har ackrediterats av AACSB, EQUIS och AMBA och har därmed erhållit den prestigefyllda Triple Crown statusen. Hela BI, som är en sammanslagning av flera mindre institut, har sammanlagt runt 14 500 studenter. Själva handelshögskolan har ungefär 2000 studenter och dess lokaler är belägna i stadsdelen Nydalen i Oslo, cirka 15 minuter med tunnelbana från Oslo Centralstation. BI garanterar boende för alla utbytesstudenter.

Svensktalande studenter kan välja kurser såväl på norska som på engelska.

Reseberättelser Ht BI Oslo

Reseberättelser Vt BI Oslo

Schweiz flagga

Schweiz

University of Zürich

Språk: Engelska/Tyska
Nivå: U/G
Lämpar sig bäst för masterstudenter samt kandidatstudenter som vill läsa kurser på C-nivå
Utbytestyp: Institutionsavtal
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Slutet av september - december
Vt: Slutet av februari - början av juni

The University of Zurich är beläget i centrala Zürich och är det största universitetet i Schweiz, med över 26 000 studenter. University of Zurich har inga egna studentbostäder men the International Relations Office kan hjälpa studenter att hitta bostad.

Reseberättelser Ht Zürich

Reseberättelser Vt Zürich

Spanien flagga

Spanien

Universidad Carlos III de Madrid

Språk: Engelska/Spanska
Nivå: U
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - januari
Vt: Januari - början av juni

Universidad Carlos III är ett ungt universitet, grundat år 1989. Dess byggnader ligger samlade på två campusområden, några mil utanför centrala Madrid. Universitetets ”Office of International Relations” kan till viss del hjälpa till med bostad åt inkommande studenter. Vid Carlos III erbjuds ERASMUS-studenterna kurser på engelska, men det engelskspråkiga kursutbudet är något begränsat så det är en fördel om man pratar spanska.

Reseberättelser Ht Madrid

Reseberättelser Vt Madrid

Universidad de Deusto

Språk: Engelska/Spanska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - mitten av januari
Vt: Februari - juni

Universidad de Deusto i Baskien grundades 1886. Universitetet har ca: 18 000 studenter sammanlagt med campus i San Sebastian och Bilbao. Skolan har ett gott rykte bland spanska studenter. Universitetet kan hjälpa till med att ordna bostad nära campus och centrum/stranden.

Campus San Sebastian

San Sebastián är en kuststad i norra Spanien som är något större än Uppsala. La Este, som handelshögskolan kallas är ganska liten, med cirka 2000 ekonomistudenter, vars byggnader ligger centralt i San Sebastián.

Campus Bilbao

Bilbao har en av spaniens största hamnar och är en viktig industristad. Staden har cirka 1 miljon invånare och är hem till bland annat Guggenheim Museum Bilbao.

 Du väljer i din ansökan om du vill åka till campus San Sebastian eller campus Bilbao.

Reseberättelser Ht Deusto

Reseberättelser Vt Deusto

Storbritannien flagga

Storbritannien

University of Exeter

Språk: Engelska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Institutionsavtal
Poäng: 60 credits = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Slutet av september - mitten av januari
Vt: Mitten av januari - början av juni

Exeter ligger i södra England, nära kusten. University of Exeter grundades 1955 och ligger vackert beläget på en kulle strax utanför stadskärnan. Universitetet är ett campusuniversitet så alla fakulteter är samlade inom samma område. University of Exeter har drygt 18 500 studenter och de tar emot drygt 400 utbytesstudenter per år. 100 av dessa utbytesstudenter läser på Exeter Business School. Universitetet kan inte garantera boende (för studenter som enbart läser en termin). Exeter har begränsat antal studentbostäder, men de flesta studenter måste söka boende privat. De har ett Housing Office som kan hjälpa till en viss del.

Reseberättelser Ht Exeter

Reseberättelser Vt Exeter

Loughborough University

Språk: Engelska
Nivå: U
Utbytestyp: Institutionsavtal
Poäng: 60 credits = 30 hp
Ungefärlig terminstid:

Ht: Oktober - februari
Vt: Februari - juni

Loughborough University grundades 1909 och är beläget i Leicestershire i centrala England. Universitetet har drygt 17 000 studenter och har återkommande rankats som topp 10 i Storbritannien. De har en stark anknytning till näringslivet och nått framgångar inom både forskning och sport. På det stora campusområdet ryms allt från caféer, butiker och barer till hotell, optiker och gym. Universitetet har ett begränsat antal bostäder, men kan hjälpa till att hitta boende även utanför campus. Du når London på 90 minuter med tåg från Loughborough.

På grund av deras terminstider erbjuds bara utbyte till Loughborough på vårterminen.

Cardiff University

Språk: Engelska
Nivå: U
Utbytestyp: Institutionsavtal
Poäng: 60 credits = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Slutet av september - slutet av januari
Vt: Slutet av januari - mitten av juni

Cardiff är huvudstaden i Wales och ligger i sydvästra Storbritanninen. Härifrån når du London på två timmar med tåg. Cardiff brukar benämnas som Storbrittaniens bästa studentstad, sett till levnadskostnad, studentliv och utbud. Cardiff har en levande kulturscen och väljs ofta ut som inspelningsplats till filmer och serier. Med många historiska platser, vacker natur och stora sportarenor finns något för alla. 

Kurser väljs i moduler och du kan därmed anpassa ditt eget schema. Majoriteten av dina moduler måste vara inom Business, och utöver det kan du välja kurser från andra ämnen. De har tillgång till studentbostäder där de flesta är enkelrum och utbytesstudenter prioriteras för boende om man sökt inom deadline. Dock kan de inte alltid erbjuda boende till europeiska studenter som bara kommer en termin så du bör vara beredd på att behöva hitta eget boende. Det kan vara svårare att hitta boende för höstterminer än vårterminer. Majoriteten av deras studentbostäder ligger inom gångavstånd från campus och det finns tillgång till flera hyrcyklar för enkel transport. På skolan finns över 200 studentföreningar och 60 sportklubbar. Som utbytesstudent blir du automatiskt medlem i deras studentkår.

Eftersom deras hösttermin slutar sent in i januari och då överlappar starten av vårterminen i Sverige behöver du ha en plan för detta.

Detta utbyte är nytt sedan Ht 24, inga reseberättelser finns tillgängliga.

Tjeckien flagga

Tjeckien

Prague University of Economics and Business

Språk: Engelska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Slutet av september - början av februari
Vt: Mitten av februari - slutet av juni

VSE har cirka 10 000 studenter och dess lokaler ligger i centrala Prag. Gäststudenter erbjuds boende vid skolans eget studenthem, som ligger cirka 15 minuters resväg från universitetsbyggnaderna. På universitetet finns även ett "Buddy" system.

Studenter med en kandidatexamen inom företagsekonomi får tillgång till skolans ”graduate nivå” där det finns gott om kurser inom ämnet företagsekonomi. För de studenter som är intresserade av frågor som rör östra Europa, ger handelshögskolan i Prag möjligheten att läsa kurser på engelska inom sitt ”Central and East European Studies Program” (CESP). Det bör observeras att inom CESP finns det ett mindre antal rena företagsekonomiska kurser att läsa.

Reseberättelser Ht Prag

Reseberättelser Vt Prag

Tyskland flagga

Tyskland

Frankfurt School of Finance & Management

Språk: Engelska/Tyska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: September - december
Vt: mitten av januari - maj


Frankfurt School of Finance & Management är en ledande privat Business School belägen i Frankfurt am Main, Tyskland. skolan har en av Tysklands största finansfakulteter. Dess professorer arbetar hand i hand med beslutsfattare och chefer och kan erbjuda skräddarsydda lösningar till aktuella frågor. Undervisningen är case-lösningsbaserad och dess forskningsbaserade kurser rankas regelbundet bland de bästa i Tyskland. För att få studera här behöver du ha avslutat minst två års studier innan ditt utbyte, vilket innebär att du inte kan åka hit om du planerar ett utbyte termin 4. 

Frankfurt School kan inte garantera boende i Frankfurt, men hjälper studenter att hitta en lösning. Med start Ht24 behöver alla studenter ta ett språktest för att garantera sin kunskap inom engelska. Testen som godtas är TOEFL IBT och IELTS Academic. TOEFL IBT kan skrivas hemifrån, medan IELTS ges på plats vid Folkuniversitetet i Stockholm. Båda testen har en avgift på cirka 3500 kronor.

Reseberättelser Ht Frankfurt

Reseberättelser Vt Frankfurt

European Business School

Språk: Engelska/Tyska
Nivå: U
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Slutet av augusti - mitten av december
Vt: Början av januari - början av maj

European Business School ligger i Rhine-Main-regionen och grundades 1971 vilket gör den till Tysklands äldsta handelshögskola med universitetsstatus. I regionen bor mer än 4,7 miljoner människor och skolan ligger inte långt ifrån Wiesbaden, även Frankfurt finns inom räckhåll. Gällande boende så finns det inget on-campus housing, utan EBS erbjuder en slags bostadsförmedling som kostar 60 euro. Då det är svårt att hitta bostad på egen hand rekommenderas man använda sig av denna bostadsservice.

Reseberättelser Ht EBS

Reseberättelser Vt EBS

University of Tübingen 

Språk: Engelska/Tyska
Nivå: U
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Mitten av oktober - mitten av februari
Vt: Mitten av april - Slutet av juli

Universitetet i Tübingen är en av Tysklands främsta universitet och har tilldelats titeln German Excellence University. Tübingens universitet grundas 1477, samma år som Uppsala universitet, och har sedan dess haft ett fokus på innovation, tvärvetenskap och internationalisering. Deras motto är ”Attempto!”, eller ”Jag vågar!”. De har cirka 22 000 studenter och tar varje år emot 800 utbytesstudenter. De erbjuder kurser inom bland annat International business, marketing och management.

Tübingen har inga egna studentbostäder, men har platser reserverade för utbytesstudenter genom ett externt företag, the Student Services Organization, som delas ut i mån av plats. Det är rekommenderat att söka studentboende, då bostadsmarknaden i Tübingen gör att det kan vara dyrt och svårt att hitta boende. Skolan erbjuder ett Buddy-program, samt många olika ”student clubs” med fokus på musik, dans, teater och sport. Innan terminen erbjuds även en intensivkurs i tyska för utbytesstudenter.

WHU - Otto Beisheim School of Management, Campus Vallendar

Språk: Engelska/Tyska
Nivå: U/G
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Slutet av augusti - december
Vt: Början av januari - april
 

En av Tysklands högst rankade handelshögskolor som även rankats på plats 128 globalt inom Business and management av QS 2023. Campus Vallendar ligger längs Rhenfloden och är med på UNESCO:s världsarvslista. I staden med historisk prägel ligger deras campus som har en stark internationell prägel med ungefär 1500 studenter. Från Vallendar tar du dig enkelt med tåg eller bil snabbt till större städer, så som Köln eller Frankfurt inom en timme.

Kurserna ges på engelska, men det finns även kurser på tyska för dig som pratar flytande tyska. Alla studenter behöver köpa en terminsbiljett för regionaltrafiken, vilket innebär att du kommer kunna resa med regionens alla bussar och tåg. Biljetter är integrerad i student-idkortet och kostar cirka 125 EUR. Boende på campusområdet erbjuds enligt först till kvarn-principen och alla bostäder ligger inom gångavstånd från skolan. De har ett buddyprogram som anordnar aktiviteter och kan hjälpa till med att hämta vid flygplats och hitta till ditt boende. Skolan erbjuder en intensivkurs i tyska under terminen, oavsett tidigare språkkunskap. 

På grund av deras terminstider erbjuds i dagsläget detta utbyte enbart till höstterminer.

Det här utbytet är nytt sedan Ht 24, inga reseberättelser finns tillgängliga.

Österrike flagga

Österrike

Wirtschaftsuniversität Wien, WU

Språk: Engelska/Tyska
Nivå: U
Utbytestyp: Erasmus+
Poäng: 30 ECTS = 30 hp
Ungefärlig terminstid: Ht: Oktober - februari
Vt: Mars - juni

Vienna University of Economics and Business, WU, grundades 1898. Handelshögskolans styrkor är dess bredd inom företagsekonomi och nationalekonomi och dess internationella prägel både inom forskning och undervisning. Universitetet har ingen bostadsgaranti för utbytesstudenter, men de har ett Housing Office som hjälper till.

Obs! Kursregistreringen är baserad på först-till-kvarn-principen och vissa kurser blir snabbt fulla, därav är det viktigt att registrera sig på kurser så snart online-registreringen öppnar.

Reseberättelser Ht WU 

Reseberättelser Vt WU

Senast uppdaterad: 2024-02-28