Reseberättelser BI Oslo Ht
Ht22
Fakta/Skolan
Jag valde att studera vid BI Handelshøyskolen (BI) hösten 2022 under min tredje termin på masterprogrammet i finansiering. Det första man slås av när man besöker skolan för första gången är hur modern och ”fräsch” skolan är. Det är en otroligt inbjudande studiemiljö med stort utbud av studieplatser, fik och restauranger. I skolans lokaler finns också en bokhandel som säljer i princip all studielitteratur för alla kurser på BI och ett riktigt bra gym som man som student får bra rabatt hos för att träna. På Uppsala universitets företagsekonomiska institutions hemsida står det att BI ligger belägen i central Oslo. Detta stämmer inte riktigt. Skolan ligger i norra Oslo i stadsdelen Nydalen. Tack vare bra kollektivtrafik i Oslo så tar man sig dock till och från centrum på cirka 15 minuter.
Skolan är lite speciell av den anledningen att den är privatägd, vilket innebär att både norska och internationella studenter måste betala terminsavgifter för att läsa vid skolan (vilket norska studenter vanligtvis inte gör för universitetsstudier, precis som i Sverige). Detta kan såklart tolkas både positivt och negativt. Min uppfattning är att norrmän generellt ser BI som en bra skola, men också lite utav en ”genväg” för att komma in på en bra kandidatutbildning då man betalar sig in i stället för att bara konkurrera med betyg från gymnasiet. Däremot på mastersnivå är skolan tillsammans med Norges Handelshøyskole (NHH) den mest respekterade skolan inom ekonomi i Norge. BI är framför allt välkänd för sina studier inom finans, så om det är ett ämne som intresserar dig så tycker jag absolut du ska söka till just BI.
Studier
Trots att jag är mastersstudent så valde jag att läsa kurser på kandidatnivå då det tilltalade mig mer när jag skulle välja kurser i mitten på juni. Anledningen till detta var flera. Först och främst så var kurserna på mastersnivå som jag tyckte var mest intressanta för lika kurserna jag redan läst i Uppsala, vilket gjorde att jag inte kunde läsa dessa då kurserna inte får överlapp med tidigare studier. För det andra så är det mycket hög nivå på masterstudier vid BI och de kräver mycket utav en. Det är egentligen något jag tycker är riktigt bra, men är man intresserad av att göra fler saker i Oslo än att bara sitta i skolan så helt klart kandidatnivå ett alternativ. Men med kvittot i hand så vill jag dock argumentera för att mitt val var ett misstag, något jag förklarar i sektionen ”Mottagande”.
Viktigt att känna till är att det norska undervisningssystemet skiljer sig från det svenska i den bemärkelsen att alla kurserna läses parallellt under hela terminen. Med andra ord, alla kurserna börjar och avslutas samtidigt. Detta var nog en av mina största utmaningar under min tid i Oslo då jag inte är van vid att studera på det sättet. Jag rekommenderar verkligen att hänga med i studierna ordentligt redan från början (även om det känns som man har jättemycket tid) då det blir väldigt mycket plugg inför tentaperioderna i mitten på terminen och i slutet på terminen. Något jag dock tyckte om med deras undervisningssystem var att terminen började lite tidigare än i Sverige och avslutades redan innan jul så jag kunde vara helt ledig under julhelgen.
Beroende på om du läser på kandidatnivå eller mastersnivå så skiljer det sig också i antalet kurser du läser under terminen. Läser du på kandidatnivå (vilket jag gjorde) så läser man fyra kurser medan man läser fem kurser på mastersnivå. Jag valde att läsa kurserna International Finance, Finansiell Analysis and Valuation, Financial Reporting and Analysis, och Corporate Finance. Jag skulle säga att jag är nöjd med alla kurserna förutom Financial Reporting and Analysis då den var lite för enkel för mig. Själva undervisningen är väldigt lik den i Uppsala men betygsystemet är A-F.
Mottagande
En vecka innan kurserna började så anordnar skolans studentorganisationer en välkomstvecka för alla nya studenter. Deltagandet är såklart frivilligt, men jag skulle säga detta är ett måste för dig som utbytesstudent! Det var här jag lärde känna majoriteten av personerna jag senare hängde mest med under terminen, och jag tror det är så för de flesta även om man såklart lär känna folk genom föreläsningar och grupparbeten också.
Under välkomstveckan blir du indelad i en grupp med andra studenter (både norska och internationella) som ”leds” av faddrar (äldre studenter). Under denna vecka är det en hel del roliga fester och aktiviteter som arrangeras, men som tyvärr också blir ganska kostsamt. Jag skulle rekommendera att man lägger undan en del pengar för just denna vecka och räknar med att man kommer göra av med mycket pengar första veckan då man inte vill missa några av dessa dagar, samtidigt som man antagligen måste köpa in böcker och möbler till sitt boende.
Här kommer ett tips till dig som är mastersstudent i Uppsala. Läs kurser på mastersnivå även vid BI (trots att det är tillåtet att läsa på kandidatnivå). Under denna välkomstvecka så kommer skolan att behandla dig som en mastersstudent, vilket innebär att gruppen du blir tilldelad också bara kommer bestå av mastersstudenter. Jag blev otroligt bra vän med flera av de jag träffade här, men det tråkiga var ju att jag inte läste en enda kurs tillsammans med dem. Jag tror min tid i Oslo antagligen hade varit ännu roligare om jag faktiskt läst samma kurser som dessa personer. Jag tyckte det var lite halvsvårt att lära känna folk på föreläsningarna.
Boende
En fördel med att studera vid BI som utbytesstudent är att skolan faktiskt garanterar ett boende åt dig så länge du håller alla deadlines som skolan förmedlar via mail. Redan under våren (tror det var strax innan valborg) så fick jag välja hur jag ville bo och genom vilken studentbostadsorganisation. Jag valde att bo genom SIO i stadsdelen Bjølsen, vilket är en liten studentby bara 10 minuters promenad från skolan. Man skulle kunna likna det vid Triangeln i Uppsala. Där bodde jag i en liten etta på 19 kvadratmeter med egen toalett och kök. När jag väl kom till mitt boende var jag lite halvmissnöjd med boendets läge då jag tänkte att man vill bo lite närmare centrum. Men jag insåg snabbt att jag gjort helt rätt val att bo nära skolan då det var där spendera mest tid. Dessutom är kollektivtrafiken i Oslo väldigt bra. Från boende kan du ta en buss som går direkt utanför studentbyn som tar dig ner på stan på en kvart och bussen går var 10 minut dygnet runt så du kan enkelt ta dig hem efter en utekväll på stan. Går du upp till skolan så kan du ta både buss, tunnelbana och trikken (spårvagn) in mot stan väldigt smidigt.
Något att tänka på om du också vill bo själv, som jag gjorde, är att du måste införskaffa alla möbler själv förutom säng, kontorsstol och bord. Men allt från bestick, mikro, router, gardiner och så vidare måste du själv ta med eller köpa själv.
Ekonomi
Levnadskostnaderna i Norge är helt klart högre än i Sverige. Det gäller alltså att förbereda sig lite på att man kommer spendera lite mer pengar varje månad än vad man vanligtvis gör. Jag tyckte dock inte detta var ett så stort problem. Ansöker du om studiemedel via CSN så kan du ansöka om att få ytterligare några tusenlappar i studielån. Dessutom så kan du ansöka om Erasmusstipendiet vid studier i Norge, vilket är ett stipendium på ungefär 20 000 – 25 000 kronor om du studerar hela terminen. Ansöker du i god tid finns det såklart även andra stipendier att söka. För mig så räckte därför studiemedlet varje månad utan problem (utom första veckan). Men då tänkte jag mig för ganska mycket med vad jag handlade i mataffären och så vidare. För mitt boende betalade jag ungefär 6 000 NOK.
Helhetsintryck
I sin helhet är jag väldigt nöjd med min termin i Oslo. Jag tycker BI är en fantastiskt bra skola och rekommenderar verkligen att läsa där om du får chansen. Om du är intresserad av att upptäcka närliggande städer och natur så är mitt tips är att passa på redan i början på terminen då det är mindre plugg i skolan och betydligt behagligare väder.
Ht21
Jag studerade på BI Handelshoyskola i Oslo HT2021. Jag valde att läsa bachelorkurser, trots att jag själv är masterstudent, då jag ansåg att bachelorkurserna på programmet verkade roligare. Jag läste Persuation and Dialogue For Leaders, Strategy, Project Management och Norwegian Culture and History. Alla hade en liknande arbetsbelastning, och alla var ganska lätta jämfört med andra kurser som mina vänner tagit.
Studier
Studie och undervisningssystemet på BI är väldigt likt det på Uppsala universitet. Det var lite mindre klasser eventuellt, men det beror ju naturligtvis på vilken kurs du läser. Betygssystemet är likadant. Lärarna på skolan var väldigt glada och engagerade för det mesta, men precis som hemma så kan det variera beroende på kurs och lärare. På grund av pandemin hade jag endast hemtentor, vilket passade mig bra. Kvalitén på studierna är om något snäppet högre än på Uppsala Universitet. En kurs jag verkligen rekommenderar är Persuation and Dialogue for leaders, men jag skulle även rekommendera Norwegian Culture and history.
Mottagande
Jag kände mig otroligt väl omhändertagen vid mitt utbytesuniversitet. Vi hade en liten nollningsperiod i början, och det var verkligen nödvändigt för att man skulle hitta kompisar på skolan. Så det rekommenderar jag verkligen att man är med på! Skolan anordnar även många andra grejer för studenter, bland annat studenttorsdagar på den lokala baren, så det var absolut väl uppstyrt av skolan! Boende Jag bodde på studentbostaden BSN med en annan tjej som jag sen blev väldigt nära vän med. BSN var ett otroligt fräscht och bra boende och väldigt nära till skolan. Om man får möjlighet att önska studentboende skulle jag verkligen rekommendera BSN, trots att det är långt ifrån stan så är det ett av dem bättre studentboenden jag sett bland mig och mina vänner.
Ekonomi
Levnadskostnaderna i Norge är betydligt högre än i Sverige, så jag rekommenderar verkligen att man sparar ihop lite pengar innan, speciellt om man vill resa lite. Studiemedlet räckte inte för mig, utan jag var tvungen att ta av mina sparade pengar. Min hyra var inte allt för farlig, ca. 6000 i månaden.
Helhetsintryck
Jag älskade BI Handelshoyskolen och Oslo som stad och skulle rekommendera alla att åka dit. Om du kommer in rekommenderar jag verkligen att du reser lite i Norge, till bland annat Bergen och Stavanger, och att du tar vara på de hiking-stråk som finns i Oslo och Norge.
Ht19
Studier och skolan
Jag läste min 5:e termin i Uppsala universitets Ekonomie kandidatprogram utomlands på BI Handelshögskolan i Oslo. Jag studerade fyra finanskurser på BI varav alla bestod av 7,5 ECTS poäng (motsvarande 7,5 HP, 30 HP totalt). Jag valde att studera finans då det är det ämnet som intresserar mig av Fek C kurser. BI har dock flertalet kurser att erbjuda inom många olika områden. Skolan är väldigt tidig med att skicka ut påminnelse angående ens val av kurser men jag rekommenderar att studera kursutbudet noga och läsa på kring varje kurs innan valet skall tas.
Största skillnaden mellan BI Handelshögskola och Uppsala universitet är att du studerar alla kurser samtidigt vilket medför att det emellanåt kan bli rätt intensivt med mycket plugg under vissa perioder. Bland annat vid tentaperioder kan det vara flera kurser som har sina sluttentor under tidsspannet av en vecka. Jag var till exempel tvungen att byta en kurs tidigt inpå terminen för att undvika att behöva skriva tre tentor på en dag. I slutändan var jag dock fortfarande tvungen att skriva två under en eftermiddag, vilket var ganska tufft. Skolan är dock väldigt hjälpsam och villig att byta kurs åt dig om du kommer med ett rimligt argument eller inte känner dig helt nöjd. Om man dock disponerar sin fritid väl och planerar noga så borde det inte vara något problem att hantera alla studier.
De kurser jag läste under min utbytestermin var:
- EXC 3612 - Investment Analysis: Denna kan ses som en vidareutveckling av första finansieringskursen man läser i Fek B, så det underlättar något om man har läst denna innan. Kursen var väldigt intressant och hade två väldigt lärorika gruppinlämningar/-projekt. Viktigt här är att hitta en grupp för dessa uppgifter som du trivs med och inte bara gå på första bästa erbjudandet. Jag hade personligen otur i vilken grupp jag kom i, vilket gjorde kursen svårare och mer stressig än vad den egentligen behövde vara.
- EXC 3670 – Financial Markets and Institutions: Den här kursen verkade till att börja med väldigt tuff men detta var nog mest för att jag började kursen senare än mina kurskamrater (på grund av ett byte av en tidigare kurs). Läraren för kursen är väldigt kunnig inom området men kan vara svår att arbeta med, då han både är rätt sträng och snabb i sin utlärning. Speciellt för saker som han förväntar sig att man redan känner till. Kursen blir dock betydligt lugnare efter första ”mid-term exam” och om man lägger ner tillräckligt tid varje vecka på att repetera materialet borde inte heller sluttentamen vara några problem.
- EXC 3672 – Analysis of Financial Data: Tung och svår kurs som behandlar mer statistik än finans. Jag är dock väldigt tacksam för att jag läste den då man får en väldigt bra förståelse för hur statistik är applicerbart inom finans samtidigt som du får chans att lära dig statistikprogrammet R. Jag skulle verkligen rekommendera att lägga ner tid varje vecka på att hålla dig uppdaterad då det är väldigt många begrepp som jag tidigare inte hade lärt mig eller kom ihåg från Uppsalas statistikkurser. Under terminen har man även två gruppuppgifter där jag återigen rekommenderar att hitta en bra grupp. Annars finns risken att arbetsuppdelningen blir väldigt skev och att du själv behöver dra ett stort lass vilket kommer skapa en onödig stress i studierna. Av alla kurser som jag läste på BI var denna den svåraste men även bland dem mest lärorika.
- EXC 3611 – International Finance: Den fjärde kursen som jag läste var International Finance, som likt de andra kurserna var väldigt givande om man är intresserad av finans. Föreläsaren är både väldigt kunnig, duktig och snäll när det kommer till bland annat rättning av arbeten och att hjälpa studenter. Han var väldigt villig med att hålla en kontinuerlig konversation med eleverna för att säkerhetsställa sig att alla låg i fas i kursen. Inför tentamen har man även tre inlämningsarbeten som skall lämnas in individuellt och kan ge extrapoäng inför tentan. Jag rekommenderar verkligen att lägga ner ordentligt med tid och engagemang på dessa då det kommer gynna en på slutet samtidigt som det blir mycket lättare att få ett högt slutbetyg.
Andra saker som kan vara bra att hålla koll på innan man börjar studera på BI är att det endast finns en miniräknarmodell som är godkänd att använda på tentamen. Jag rekommenderar verkligen att bli bra ”vän” med den så tidigt som möjligt. När du väl kan använda den effektivt blir uppgifter och arbeten betydligt lättare att hantera.
Vidare lämnar man in och skriver tentor på BI lite annorlunda jämfört med Uppsala. Bland annat måste man skriva med bläck och lämna in flertalet kopior av vad man skriver. Detta kommer bli tydligare under första tentamen och efter detta borde det inte uppstå några problem. Det är dock viktigt att verkligen lyssna under första tentamen när tentavakten går igenom skrivningsprocessen så att man verkligen förstår. Annars kan jag från personlig erfarenhet säga att ens resultat påverkas negativt.
Allt som allt skulle jag säga att studierna på BI är ungefär lika avancerade som i Uppsala. Skillnaden kommer i att man måste lägga ner betydligt mer av sin fritid varje vecka på att hänga med i studierna, så man bör vara beredd på detta. Tentorna är dock något lättare än i Uppsala, speciellt om man hängt med hela terminen. Kurserna håller hög klass och man lär sig väldigt mycket i och med att man inte enbart bara pluggar inför tentamen. På det stora hela är jag väldigt nöjd med utbildningen på BI, då samtliga kurser var väldigt givande med duktiga och kunniga föreläsare.
Aktiviteter
Under första veckan anordnar skolan en typ av nollning kallad ”Fadderullan”. Här får du chans att lära känna både andra utbytesstudenter men också studenter från Norge. Många av kvällsaktiviteterna behöver man köpa biljetter till så det kan bli ganska dyrt under dem första veckorna. Fadderullan är inte en lika rolig erfarenhet som nollningen i Uppsala men den kan vara värd att delta i om inte annat för att få lära känna andra i skolan. Under terminen erbjuder skolan även flertalet aktiviteter att delta i. Vissa är för alla studenter medan vissa är endast för utbytesstudenter. Jag hade inte så mycket tid att gå på dessa då, som sagt, större delen av fritiden gick åt att studera. Har man tid dock skulle jag rekommendera dessa sociala tillställningar då jag fick höra mycket gott om dem av vänner.
Boende
Som en antagen student på BI kan du garantera ett boende genom att betala en summa på ca 1000 NOK innan terminen börjar. Du får då rätten till att bo i en av de många studentbyar som Oslo har att erbjuda. Jag bodde i Kringsjå Studentby (hyresvärden var SIO) som ligger något utanför centrum av Oslo. Kringsjå är nära till natur, gym och flera idrottsanläggningar. Jag var väldigt nöjd med mitt boende då jag bodde i en fräsch korridor med eget badrum och delat kök med fem andra studenter. Hyran låg på ungefär 5400 SEK i månaden vilket är rätt bra i Oslos mått. Jag hade dessutom väldigt trevliga grannar som jag kunde vara med större delen av min tid i Oslo.
Tunnelbaneförbindelsen var dessutom rätt bra då det tog ca 15 min (inget byte krävs) in till centrum och 10–15 min till BI, beroende på hur snabbt bytena gick. Något som kan vara bra att hålla koll på dock om du bor i Kringsjå (eller en annan studentby utanför centrum) är att tunnelbanan slutar gå ganska tidigt under natten. Det kan vara bra att då ha koll på annan kommunaltrafik så att man slipper behöva betala dyra summor i taxiresor. Du får bäst koll på detta genom att ladda ner ”Ruter” appen på din telefon. Denna har en reseplanerare som är värd att utforska.
SIO erbjuder även flera sociala aktiviteter för sina hyresgäster, vilket ger en möjlighet att träffa nytt folk. De är också väldigt snabba på att reparera eller hantera eventuella skador eller problem med bostaden. Allmänt om att bo och sköta ekonomin i Oslo: Oslo är en av de mindre huvudstäderna i Europa men har ändå väldigt mycket att erbjuda. Det finns både kultur och intressant arkitektur att ta del av (om man är intresserad av sådant). Staden har dock nackdelen med att vara väldigt dyr så jag rekommenderar starkt att ha en buffert och även söka bidrag samt stipendium innan man reser dit. Även då får man dock vara beredd på att vara lite sparsam under perioder. Ett tips kan vara att försöka äta ute så lite som möjligt och förbereda matlådor inför veckan.
Ett annat tips som många svenskar gör är att skaffa jobb, vilket inte är något större problem som svensk. Om man finner att man har tid till det kan det vara en bra lösning men personligen hade jag inte tid för att jobba och kunde ändå klara mig rätt bra. Samtidigt tycker jag att man självklart skall unna sig själv ibland och ta del av vad staden har att erbjuda.
Några personliga tips på aktiviteter är att gå på bio, njuta av utelivet och åka båt ut till de många närliggande öarna. Som student har du rätt till en hel del rabatter som jag starkt rekommenderar att man utnyttjar. Bland annat kan du köpa ett kort för all kollektivtrafik i staden för ca 450 NOK per månad. Du får dessutom extrarabatt på gymkort hos Athletica som BI student. Då får du möjligheten att träna på samtliga av deras gym och anläggningar i Oslo.
Mat och sådant är något dyrare än i Sverige så jag rekommenderar återigen att planera sina inköp och laga matlådor. Något som även kan vara bra att hålla koll på är att de mesta butiker är stängda under söndagar i Oslo (även livsmedelsbutiker). Bio och barer har dock öppet om man fortfarande vill hitta på något i centrum.
Closing thoughts
Trots en termin som krävde väldigt mycket av mig är jag ändå riktigt nöjd att jag valde att studera utomlands. På BI får man verkligen chansen att lära sig och ta del av kurser som man finner genuint intressanta och lärorika, även om de kräver rätt mycket av en studiemässigt. Jag fann dock att om man även tar sig tid till att vara med vänner och utforska staden, så glöms stressen av skolan bort relativt snabbt.
Avslutningsvis kan jag starkt rekommendera både BI Handelshögskola och Oslo som mål under ens utbytestermin då man får chansen att träffa många nya vänner och knyta kontakter med studenter från andra kulturer och länder.
Ht18
Studier och skolan
Jag läste senaste två terminer vid BI Norwegian Business School i Oslo som var termin fyra och fem i mitt program. Jag pluggade mest finansiering men tog även en grundkurs i statistik och utbytesstudenters favoritkurs, Norwegian Culture and History. Statistikkursen var för de lokala förstaårsstudenterna om jag förstod rätt, men annars var de flesta av kurserna tänkt för tredjeårsstudenter. Den kursen jag mest tyckte om var Financial Decision Making with Excel och nu så här efteråt konstaterar jag att jag inte kunde Excel förrän denna kurs. Andra nämnvärda var Real Estate Finance och Financial Markets & Institutions. Visst finns det olikheter och alla har sina egna metoder, men jag hade bra tur med lärarna då alla var jätteduktiga och engagerade. Dom svarade på mejl väldigt fort och alla hade sin office hours en gång i veckan dit man kunde gå med alla frågor och övriga funderingar.
Den största skillnaden med UU är ju att man läser fyra kurser parallellt, från terminens start till slut. Man har vanligtvis en föreläsning i veckan i varje kurs, men vissa kurser kräver ytterligare undervisningstillfällen, till exempel med Bloomberg Terminal eller Excel. Det är lätt att slappna av och ta det för lugnt i början innan man fattar hur svårt det blir i slutet då alla tentor inträffar samtidigt. Här spelar dina egna val stor roll, vissa kurser examineras med Term Papers eller muntligt, så jag rekommenderar att väldigt noggrant gå igenom all information du får i förväg gällande kurser och examinationsformer. Själv hade jag åtta skriftliga tentor och det kände lite tufft mot slutet. Å andra sidan känner jag många som bara hade några inlämningsuppgifter och that´s it. Så tänk hur du vill plugga och vad passar dig bäst.
Kvaliteten av studierna var enligt mitt tycke lite högre än vid UU, men det beror mycket på vad man har för bakgrund. Skolbyggnaden i sig liknar ett köpcentrum där det finns allt man behöver under dagen: gym, tandläkare, studentpub, bokhandel, restaurangtorg, kiosk, Starbucks, väldigt stort bibliotek, datorsal och till och med ett rum utrustad med drygt tio Bloomberg Terminals som alla har tillgång till. Tar man bara några steg från skolan så hittar man flera matställen. T-banestasjon ligger precis utanför huvudentrén och man hittar till skolan via två linjer, 4 och 5. Det finns även två busshållplatser vid skolan så det är väldigt lätt att ta sig hem eller till centrum efter föreläsningar.
Mottagande
Föreläsningar började genast då jag först anlände till Oslo i januari 2018. Skolan anordnade dock något mottagningsprogram för utbytesstudenter på kvällarna under den första veckan, vilket var ett bra sätt att lära känna folk. Jag var själv inte särskilt aktiv eftersom de första dagarna var redan så hektiska och all aktivitet var inte så intressant för mig, till exempel skridskoåkning som är en helt ny grej för typ alla som kom utanför Norden. Om man inte känner någon i Oslo och bor ensam, skulle jag absolut rekommendera att ta del i allt som anordnas!
Min andra utbytestermin var ju hösttermin 2018, och då fick jag vara med i större mottagningsceremonier och festligheter som anordnas varje augusti för alla som börjar plugga på BI. Vanligtvis blir det två veckor med olika aktiviteter och evenemang, som sedan avslutas med en stor konsert. Man måste dock köpa biljett till varje dag så det kan bli dyrt om man vill vara med i allt. Att delta i olika aktiviteter ute i parken eller så är givetvis kostnadsfri och det finns något för alla varje dag. Kolla ”Fadderullan BI” på Youtube eller @fadderullanbi på Instagram för mer! Även om man inte har för avsikt att delta i övrigt mottagningsprogram, skulle jag rekommendera att närvara den första dagen. Där får man viktigt information om administrativa saker. Det är också bra att hålla koll på rekryteringsdagarna som brukar vara en månad efter terminsstarten. Där får du möjlighet att joina härliga societies eller något av skolans många idrottslag.
Boende
När du blir antagen på BI får du i god tid ett mejl med all information du behöver. Där beskrivs olika boendealternativ hos BSN, SiO och Diakonhjemmet och om du betalade en viss summa i förväg, garanterar skolan att du får ett rum att bo i. Jag valde att bo hos SiO, och följande text handlar om en av SiOs många studentbyar. Om du frågar mig så bodde jag i ett av de bästa ställena för en student i Oslo. Ungefär en kilometer från skolan hittar du Bjølsen studentby, som består av 10–15 höghus bebodd av studenter från alla (?) högskolor och universitet i Oslo. Mitt i allt finns ett gym, klippotek, mataffär och apotek, busslinjer 37 och 54 tar dig till centrum (20-23 min) eller till skolan (5-6 min) och man är bara några hundra meter från Akerselva å och naturen.
Det finns många boendealternativ i Bjølsen, själv hade jag ett eget rum samt toalett med dusch och sedan delade jag köket med fem andra studenter. Det finns också ettor och även tvåor om jag minns rätt, men priserna på dom blir så höga att jag skulle fundera på andra ännu roligare stadsdelar att bo i. Jag betalade 4744 NOK för mitt rum och var väldigt nöjd efter att ha sett några andra studentlägenheter med liknande eller ännu högre hyror. Jag hade aldrig några problem med boendet och kontakt med hyresvärden fungerade bra. Inom ett år som jag bodde där hann dom måla väggarna på nytt, byta lås på varje dörr, byta alla lampor och installera en ny spis. Det finns en stor tvättstuga som används av alla studenter, men jag behövde aldrig vänta på min tur utan kunde i förväg boka tvättid eller torktumlare på nätet.
I närheten finns även några kaféer, restauranger och andra butiker. Jag rekommenderar Il Parmigiano Bjølsen! Inom gångavstånd, nästan mittemot skolan, hittar man Oslos största köpcentrum Storo storsenter och Norges största bio ODEON som jag lätt rekommenderar. Det tar cirka 8 minuter att gå till närmaste T-bana och spårvagn. Busshållplats finns utanför dörren.
Ekonomi
Oslo är en dyr stad att bo i. Bara man tänker lite innan köpet så blir det nog bra med hjälp av Erasmusstipendiet. Jag är finsk och får därmed studiebidrag från Finland, har även tagit studielån så hade inte behov för att jobba extra. Jag hann möta ganska många utbytesstudenter under året jag fick bo i Oslo, men ingen av dom jobbade extra. Det borde nog inte vara något problem för en svensk att hitta jobb. Jag gick sällan ut och äta på restauranger, max två eller tre gånger i månaden. Beror väldigt mycket på var och ens egna vanor, men här har jag listat några av de kostnaderna jag mötte under 11 månader i Oslo:
- Kollektivtrafik: 442 NOK / månad
- Flytoget: 95 NOK / en väg
- Mat: 1755 – 4430 NOK / månad (kolla Grønlands frukt & grønt för matvaror!)
- Hyra: 4744 NOK / månad
Övrigt
För mer inspiration och tips, kolla följande!
Instagram:
- @binorwegianbusinesschool
- @sbio_no
- @oslo
- @oslo_streetfood
- @mathallenoslo
- @vippaoslo
Facebook:
- ESN Oslo – en grupp för alla Erasmusstudenter i Oslo
- Bjølsen studentby – Om du väljer att bo i Bjølsen. Alltid bra att ha koll på sina egna hoodz Pensum handel.
- BI Nydalen – köp och sälj kurslitteratur och mer
- BI Exchange – kolla mejlet från BI International Office, ni kanske redan har en egen grupp
Nyttiga appar:
- Strava – för dig som vill hitta löpbanor och -motivation
- Outtt – ett måste för dig som gillar att vara ute i naturen
- RuterBillett – köp biljett för kollektivtrafiken i Oslo
- RuterReise – reseguide i Oslo
- Flytoget – den snabbaste och bekvämligaste vägen från flygplats till centrum
- Hold – om du behöver lite extra motivation med tentaplugg
Ht16
Jag läste min utbytestermin hösten 2016 på Handelshøyskolen (BI) i Oslo. Skolan i sig är av toppklass med allt ifrån Starbucks till ett nybyggt gym inuti byggnaden. Skolan rankas vidare mycket högt i internationella sammanhang och prisas nästan årligen för sin höga nivå på studieverksamhet.
Boende
Jag bodde i ett stort studentkomplex kallat BSN, ett par minuter gång från skolan. Du bor som regel tillsammans med en annan utbytesstudent och delar på toalett samt kök, något som fungerade mycket bra. Den månatliga hyran ligger på 4750 kr/månaden, exklusive elektricitet och vatten. Det finns även billigare alternativ med lite längre avstånd till skolan med eventuellt lite sämre standard. Möjligheten att ordna privat boende finns (vilket jag även senare gjorde med min flickvän) men får då räkna med betydligt högre hyra om du ska bo någorlunda centralt.
Mottagande
I likhet med Uppsala så nollas studenterna i början av terminen, något som kallas ’fadderullan’ i Norge. Utöver att det var en riktigt kul upplevelse, så är det såklart ett ypperligt tillfälle att lära känna andra internationella/norska studenter och rekommenderas varmt! Skolan har även en trevlig studentpub vid namn Kroa, där billig öl (nåja) och mat kan inhandlas.
Ekonomi
Det är betydligt dyrare att leva i Oslo än hemma i Sverige, något som definitivt känns i plånboken. Trots detta upplevde jag aldrig att det var något större problem att få pengarna att räcka genom CSN-lån + Erasmus stipendium. Som jämförelse så kostar en öl ute på klubb drygt 80-100 NOK och en liter mjölk 18 NOK. Möjligheten finns dock, vilket även framhävs under introduktionsdagarna, att jobba extra vid sidan av studierna.
Studier
Till skillnad från Uppsala så läser du här fyra kurser parallellt, med tentor/inlämningar i slutet av terminen som ofta är helt betygsgrundande för kursen. Kurserna hade för det mesta en föreläsning på tre timmar i veckan. Eftersom de flesta kurser examineras i slutet finns därmed stora möjligheter att resa under terminen. De kurser som jag läste är följande:
- Real Estate Finance – En relativt tung finanskurs som bland annat behandlar beräknande av investeringars lönsamhet, jämförelse av bolån och mycket annat. En svår, men mycket givande kurs som det är viktigt att hänga med i från början. 100 % av betyget grundas i en tentamen i slutet av terminen.
- Business Dynamics – Kursen handlar om de olika hinder som ett företag kan stöta på samt hur man modellerar och löser dessa grafiskt. Betyget grundas till 40% på en tentamen och 60 % på en större inlämningsuppgift.
- Innovation and Entrepreneurship – I grupper om tre personer så ska man antingen skriva en case study om ett företag eller formulera en business plan på drygt 25 sidor. Denna kurs är ganska tidskrävande och mycket hänger på att du hittar en ’bra’ grupp att skriva tillsammans med. Tidskrävande men rolig! 100% av betyget grundar sig i en inlämning vid kursens slut.
- Tactical Marketing - I denna kurs så får man gruppvis spela ett datorspel som simulerar startandet av ett nytt PC-företag. I en grupp om tre personer så ska man, genom beslut om marknadsföring och strategier, slå sig igenom på marknaden och därmed få så hög lönsamhet som möjligt. En intressant, ganska enkel kurs vars betyg helt grundar sig i en uppsats som inlämnas i samband med kursens slut.
Övrigt
Avslutningsvis så är jag mycket nöjd med min utbytestermin och rekommenderar varmt skolan till Er sökande!
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se