Reseberättelser BI Oslo Vt

Vt18

Redan på gymnasiet ville jag åka på utbyte, men då hade jag ingen chans, men nu på min femte semester kunde jag äntligen verkliggöra min dröm att plugga en semester utomlands. På BI läste jag fyra kurser: internationella marketing, persuasion and dialogue for leaders, social network and communities, innovation and entrepreneurship.

Studier

Den största skillnaden som jag skulle tänka mig, var ju att det fanns över 100 studenter på föreläsningar och på seminarium hade de flesta lite finare kläder på sig. Annars var nivån på uppgifterna dock samma som på Gotland, om man hade bara lyssnat på föreläsningar och kämpat hela semestern för att klara sig bra på gruppuppgifterna samt tentorna. Undervisningssystemet är helt likadan som jag upplevde det under semestern. Därför jag kan inte nämna några nackdelar för att jag gillar systemet som vi har på Gotland. Fördelen är att man kommer att lära känna många nya människor från olika delar av världen och skapa kontakter för livet!

När det kommer till lärarna, hade jag två som var mycket duktiga samt två som var inte lika engagerade i sitt jobb. Det beror helt och hållet på kurserna som man väljer att ta. Relationen mellan lärare och student är bra, fast många lärare har ganska stora kurser, vilket leder till att det blir mycket svårare att få svar på sin fråga via mejl under samma vecka. Därmed har man sin grupp som stöder och hjälper varandra under hela kursen. Tyvärr, jag kan inte säga mycket om tentorna för att jag hade inga. Mina kurser bestod av projekt, gruppuppgifter samt seminarium och individuella uppgifter. Man hade tillgång på datasal, där finns tiotal datorer som man får använda hela dagen om man vill.

Mottagande

På första veckan hade vi varje dag några aktiviteter med utländska studenter. Till exempel fick vi chansen att åka skridskor och åka på en liten buss tur i stan och besöka museum osv. Man fick vara med på en grupp som man hade under den första veckan, där kunde man lära känna andra utbytesstudenter. Efter första veckan, ordnade studentföreningen quiz-kvällar varje tisdag, därtill fick man även gratis pizza en gång om månad och mycket annat som var roligt.

Boende

Jag betalade 1000 kr för att de letade efter ett boende som passade till mina krav. Detta boende var ju inte det bästa för att jag hade bara 9kvm och betalade för 3600 kr, samt delade toan och garderoben med en norsk tjej och köket med fem andra. Men jag ändå rekommenderar att kika på Facebook om någon har ett passande boende som man kan hyra för en kortare period.

Ekonomi

Som ni kanske kan gissa, Norge är inte det billigaste landet som finns. Var förbered att allt är dyrare än i Sverige, men man klarar sig om man har bra koll på sin ekonomi. Sök Erasmus-stipendium, vilket bidrar dig att vara utan att jobba där.

Fritid

På universitet finns ett gym och därtill med samma gymkort har man tillgång till fem olika gym, simhall, tennisplan och gruppträningar osv. Det kostar inte ens mycket jämfört allt som ingår! Som du kanske vet, norrmännen är älskar att röra sig året runt. Du kommer att se folk som bär skidor på t-banan och på våren springer alla antingen innan eller efter jobbet, så om du vill springa i lugn och ro måste du vakna tidigt, haha! Det finns aktiviteter inom universitet hur mycket som helst allt från cheerleading till segling.

Övrigt

Gå på en roadtrip eller två, vandra i skogen, åka pulka i Frognerseteren, kliva upp till toppen av Holmenkollen och njut av den friska luften och se omkring dig, det finns allt du kan bara drömma om!

Helhetsintryck

Jag kan bara säga att jag älskade Norge och norrmännen och jag skulle lätt kunna bo där på framtiden! Därmed ångrar jag inte alls att jag valde en semester utomlands i ett av världens bästa universitet!

Vt16

Studier

BI (på norska Handelshøyskolen BI) är Norges största handelshögskola och huvudcampus ligger i Nydalen, Oslo. Det var här jag pluggade och campus är väldigt modernt och perfekta förutsättningar finns verkligen för att bedriva ekonomistudier. Datorer och grupprum finns överallt på skolan, tillgång till Bloomberg-terminaler och ett bibliotek som fyller de två översta våningarna erbjuder möjligheter för den som verkligen vill lära sig något. På campus finns även gym, bokhandel, restaurang och pub.

Under min utbytestermin läste jag totalt 30 ECTS vilket motsvarar 30 högskolepoäng. Av dessa motsvarade 15 poäng Fek C och 15 poäng biämnen. Då jag läser inriktning mot redovisning och finans valde jag att läsa följande fyra kurser som motsvarade 7,5 poäng vardera (alla fyra kurserna var på engelska):

  • Behavioral Finance
  • Corporate and Financial Risk Management
  • International Economics
  • Options and Futures

Valen av kurser gjorde jag under hösten i samband med ansökan och kursregistrering skedde då jag kom till skolan i början av januari. Det var aldrig några problem att få de kurser jag ville läsa utan allt flöt på väldigt bra. Den stora skillnaden mot UU är att man på BI läser alla kurser parallellt. Detta innebär, beroende på vilka kurser man väljer, att man kan få ett schema där man behöver vara på plats i skolan 8-17 fyra till fem dagar i veckan. De kurser jag läste var främst föreläsningsbaserade med två-tre föreläsningar per kurs och vecka. Till detta tillkom grupparbeten och individuella inlämningsuppgifter.

I maj börjar tentaperioden då det inte är några föreläsningar överhuvudtaget, allt plugg sker då på egen hand. Tentorna i mina kurser var utspridda över hela maj så jag kunde fokusera på en i taget men har man otur kan man ha tenta i två kurser samma vecka.

Undervisningen var inte lika traditionellt akademisk som den kan vara i Uppsala. Föreläsningarna var mer casebaserade och hade nära koppling till verkligheten och arbetslivet vilket jag verkligen uppskattade. Ingen av kurserna jag läste hade mer än 40 studenter så det blev på så sätt att professorerna fick närmare kontakt med studenterna. Svårighetsgraderna på tentorna var ungefär motsvarande de i Uppsala och bara man går på alla föreläsningar och repeterar allt innan tentan ska det inte vara några problem att få godkänt.

Boende

Jag bodde i ett studentområde som hette Bjølsen. Området låg i relativt nära anslutning till skolan (10-15 minuter gång, 5 minuter med cykel och 4 stopp med bussen). Om man vill in till stadskärnan tar det lite längre tid (cirka 20 minuter med buss). Med facit i hand och efter att ha sett andra studentboenden måste jag säga att jag hade bästa möjliga boende under min tid i Oslo. Området var väldigt fräscht och modernt, jag bodde i en egen liten etta och hade en jättebra mataffär bara 20 meter från min trappuppgång. Jag kan verkligen rekommendera detta bostadsområde om man ska plugga på BI. Bra anslutningar till hela staden och mycket bra boende för pengarna. Värt att notera är att man som utbytesstudent på BI har bostadsgaranti så chanserna är stora att man får det boende som man önskar.

Fritid

Studierna upptog mycket tid men jag lärde ändå känna väldigt många nya människor och fick chansen att utforska Oslo. Studentlivet på BI är bra och många väljer att engagera sig i olika utskott och föreningar (likt i Uppsala) och många fester anordnas av studenter, dels på den pub som finns på campus men även på klubbar inne i stan. Dessa fester var ett perfekt sätt att få nya vänner och för att umgås.

Jag tillbringade stor del av min tid på det gym som finns på skolan. Här finns möjlighet till all sorts träning. Man får även tillgång till flera andra träningsanläggningar runt om i stan. Passa på att se Oslo som är en fantastisk stad. Alltifrån restauranger och affärer på Aker Brygge till världscuptävlingarna i Holmenkollen. Jag rekommenderar även att passa på att göra utflykter utanför staden och runtom i Norge om möjlighet finns, naturen och omgivningarna är helt fantastiska!

Ekonomi

(1 NOK ≈ 1,01 SEK) Prisläget i Norge är relativt högt till följd av att landet bl.a. inte är med i EU. Matvaror är exempelvis cirka 30-40 % dyrare än i Sverige. Då jag bodde i en egen lägenhet i Bjølsen betalade jag ungefär 5000 NOK/månad i hyra vilket i sammanhanget är billigt. Till detta tillkom kostnader om 50 NOK per gång för att tvätta kläderna och buss-/t-banekort som behövdes för att ta sig in till stan (400 NOK/månad). För att skapa en jämförelse med Sverige kostade exempelvis en öl på krogen 80 NOK, en meny på Max 150 NOK och en Tropicanajuice 45 NOK. Är man någorlunda ekonomisk så klarar man sig ändå bra på CSN samt Erasmusstipendiet. Det var bara vissa gånger, då jag skulle ut och resa eller göra större klädinköp, som jag behövde använda mina egna pengar.

Helhetsintryck och summering

Min utbytestermin på BI var riktigt bra. Skolan och kurserna höll hög klass samtidigt som staden i sig är fantastisk på flera vis. Norge, och framförallt Oslo, är en modern stad som andas ambition och innovation. Då allt jag läste var på engelska förbättrade jag mina språkkunskaper och nätverkandet på skolan har öppnat dörrar inför framtida karriär. Det jag fick ut av mitt halvår i Oslo passar perfekt in i min studiegång och mina planer inför framtiden. Jag vill verkligen rekommendera BI och Oslo som destination för just din utbytestermin! 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se