Reseberättelser Bocconi Ht
Ht22
Fakta
Jag läste under HT 2022 på det anrika universitetet Bocconi i Milano. Kursvalprocessen på universitetet gick till så att man först valde kurser (först till kvarn). Sedan efter man gått på dessa kurser i ungefär en vecka var det en add/drop period (också först till kvarn) där man kunde ändra sina kurser. Trycket på hemsidan vid kursvalet var väldigt högt så var redo när den öppnar.
Studier
Den största skillnaden mellan undervisningssystemet mellan UU och Bocconi är att man läser samtliga fem kurser parallellt. Detta gör att det i slutet av terminen blir väldigt mycket vilket gör det ännu viktigare att man är med under hela terminens gång. Den största övergripande skillnaden mellan examinationen är att examinationen sker under betydligt högre tidspress vid skriftlig tentamen. Bocconis lärare är oftast välmeriterade vilket är intressant då de har mycket inblickar och intressanta synpunkter. Nackdelen är dock att enbart för att de är välmeriterade så betyder inte de att de är pedagogiska vilket tyvärr är fallet i vissa fall då lärarna ibland inte har så bra engelska och tenderar att flyga iväg i sina egna tankar istället för att följa kursinnehållet vilket så klart är intressant men också gör att tiden flyger iväg. Studieplatserna på skolan är relativt begränsade men det finns en hel del mysiga caféer att studera på omkring skolan.
Kurser
30148 Management of Financial Institutions: Intressant kurs men väldigt mycket innehåll. Skulle säga att den motsvarar betydligt mer än 6 hp i Uppsala. Jag tyckte den var helt ok men vet att en hel del inte tyckte om den.
30221 Management of Fashion companies: Genomgående intressant kurs som innefattade ett grupparbete som utgjorde 45% av betyget samt en tentamen som utgjorde 55% av betyget. Var väldigt många utbytesstudenter som läste kursen.
30488 Applied valuation for mergers and other business combinations: Intressant kurs med en pedagogisk lärare. Betyget utgjordes av två grupparbeten samt en tentamen. Rekommenderar kursen starkt om du är intresserad av M&A.
30294 Evolution of economic ideas: Kursen var väldigt omfattande och var uppdelade i två delar (mikroekonomi och makroekonomi). Hela betyget baserades på en tentamen i slutet av terminen. Rekommenderar att enbart läsa kursen om du är väldigt intresserad av ämnet då den som sagt var väldigt omfattande.
30180 Equity portfolio management: Intressant kurs med intressant lärare. Om du väljer att ta kursen kan det vara bra att nämna att läraren mest pratar om det han tycker är intressant på föreläsningarna och inte så mycket om det som examineras. Hela betyget baserades på en tentamen i slutet av terminen.
Boende
Under terminen bodde jag på nybyggda Aparto Giovenale vilket tillhör är ett studentboende som tillhör ett företag (Aparto) som anordnar studentboenden över hela Europa som Bocconi samarbetar med. Jag bodde i korridorsrum vilket innebar att jag delade kök med andra men hade egen toa och badrum. Aparto var väldigt fräscht och hade bland annat gym, bio, spelrum och en mängd studieplatser. Man hade även städning i sitt rum varannan vecka och det skedde regelbundet städning av de allmänna platserna som exempelvis kök. Enda nackdelen med Aparto är att man inte får ha besök efter 19 och att folk inte får sova över samt att det är en ganska övergripande kameraövervakning som ser till att alla regler följs. Förutom detta var Aparto helt optimalt för en termin på Bocconi då det låg 4 minuter gång från skolan samt att det är väldigt fräscht och perfekt anpassat för en student. Jag rekommenderar Aparto starkt! För hela utbytesterminen betalade jag 4000€ för att bo på Aparto Giovenale.
Ekonomi
Levnadskostnaderna i Milano är ungefär desamma som Sverige förutom kaffe som är betydligt billigare.
Fritid
Under hela terminens gång (som mest i början) anordnades en mängd olika aktiviteter av tre olika typer av studentorganisationer. Aktiviteterna innefattade bland annat resor både nationellt och internationellt med andra utbytesstudenter samt event som fester och middagar. Detta var ett väldigt bra sätt att träffa andra utbytesstudenter på. Om man är intresserad finns det nästan alltid något event att gå på.
Helhetsintryck
Sammanfattningsvis skulle jag starkt rekommendera Milano. Staden är väldigt trevlig och om man tycker om fotboll finns det i princip varje helg någon match att gå på och se storlagen Milan och Inter. Milano ligger även väldigt bra till rent geografisk då man antigen kan välja att åka 3 timmar söderut till Cinque Terre eller att åka 1 timme norrut och komma till Lake Como eller Luganosjön.
Ht22
Jag har under höstterminen varit på en utbytestermin i Milano på Bocconi och här kommer lite utav mina tankar och tips som förhoppningsvis är till hjälp för kommande utbytesstudenter.
Mottagande
Innan skolstart deltog jag i en italienskakurs på skolan som pågick i 2 veckor. Kursen var mer tidsomfattande än vad jag hade förväntat mig (cirka 5 timmar per dag) och gav mig inte så mycket språkkunskaper utöver lite simpla glosor och tips om Milano som stad. Däremot så var det ett bra tillfälle att träffa andra utbytesstudenter och knyta bekantskaper. Under samma period anordnar även olika företag/föreningar välkomstaktiviteter såsom pubrundor, vinprovningar och resor. Det fanns alltid något att göra och var ett smidigt sätt att upptäcka Milano och Italien på. Dessa aktiviteter pågick under hela hösten, dock inte lika intensivt som under de första veckorna.
Administration
Jag upplevde många administrativa processer i Italien som komplicerade och ineffektiva, speciellt med tanke på språkbarriärerna som kunde uppstå då alla italienare inte pratar engelska. Mitt tips är därför att göra mycket research innan man ska göra någon aktivitet eller fixa något administrativt, till exempel fixa metrokort. Detta var dock inget problem jag upplevde på skolan där de flesta processer gick smidigt och nästan all personal pratar bra engelska.
Kursurvalsprocessen
Kursurvalsprocessen pågick mellan 24–26 augusti och platserna tilldelas enligt först till kvarn principen. Du väljer själv hur ditt schema ska se ut och ansvarar även själv för att inga klasser och tentor överlappar varandra. Bocconi erbjuder bra hjälpmedel på hemsidan som underlättar när man försöker få ihop schemat. Jag rekommenderar att börja kolla på kurser och schemaupplägg i god tid då det i början kändes lite överväldigande och knepigt. Add-drop perioden pågick mellan 8–15 september och innebar att man kunde byta kurser under denna period efter kursstart då man fått lite större inblick i kurserna. När kursurvalsprocessen startar är det stort tryck på hemsidan så va förberedd med vilka kurser du ska välja (inklusive backup kurser om vissa skulle hinna bli fulla). Ett tips är att vara uppkopplad på flera enheter samtidigt och se till att ha bra internet.
Studier
Den största skillnaden i studierna mellan UU och Bocconi är att man läser samtliga kurser parallellt med varandra. Det gör att man får variation i studierna men behöver ha många bollar i luften samtidigt och tentaperioderna kan bli krävande. Tentorna var också väldigt annorlunda från i Uppsala. På Bocconi är det korta tentor (mellan cirka 30–60 minuter) där de flesta är multiple-choice eller att korta svar efterfrågas. Generellt skulle jag säga att tentorna är lättare än i Uppsala men eftersom de är utformade annorlunda så krävdes det lite anpassning av studiemetod.
Jag hade två av fem kurser utan tenta vilket innebar att arbetet spreds ut mer över terminen vilket jag uppskattade då det underlättade tentaperioderna. En av mina kurser hade även midterm vilket jag rekommenderar för att minska arbetsbelastningen under final-exam perioden. Jag upplevde att det var stor skillnad i akademisk nivå, undervisningsmetod och studenternas inställning beroende på kurs vilket gör det svårt att generalisera skillnader/likheter till UU.
30148 Management of Financial Institutions
Kursen berör främst ledning av banksektorn men även försäkringsbolag. Jag tycker kursen var intressant men kan upplevas krävande, beroende på hur mycket finans man läst tidigare.
30223 Marketing Communication
Jag upplevde kursen grundläggande trots att jag inte läst så mycket marknadsföring tidigare. Den gav en överblick och helhet av marknadsföring och kommunikation.
30492 Entrepreneurship and New Business Startup
Denna kurs utgår ifrån ett arbete som pågår under hela terminen där man i grupper ska starta ett fiktivt företag och följa den entreprenöriella processen med allt vad det innebär. Lektionerna var interaktiva och vi jobbade med mycket case och intressanta gästföreläsare. Kursen hade ingen tenta.
30034 Management of Public and Not For Profit Organizations
Denna kurs var uppdelad i fyra olika områden och varje del avslutades med en hemtenta. Utöver de fyra hemtentorna ingick en större gruppuppgift i examinationen. Kursen var intressant och lärarna var väldigt kunniga och engagerade.
30221 Management of Fashion Companies
Kursen liknar ingen kurs jag har läst tidigare på universitetet och var inte så krävande vilket gav ett “avbrott” från de andra kurserna. Under föreläsningarna var det mer fokus på klädindustrin än ledningen av klädföretagen men den hade många gästföreläsningar från imponerande företag vilket var motiverande och intressant.
Skolan
Till skillnad från UU så ligger alla Bocconis byggnader på samma område vilket gör att det blir mycket människor samlade på samma plats och det finns begränsat med studieplatser.
Boende
Boende är relativt dyrt i Milano, både att hyra egen lägenhet och att bo i korridor/studentrum. Jag och en annan student från UU hyrde tillsammans en lägenhet via AirBnb och vi trivdes väldigt bra. Vi bodde i en tvåa med varsitt sovrum och lägenheten låg i det trevliga området Porta Romana som ligger 20 minuters promenad från skolan och även city. Vi betalade ungefär 7000–8000 kronor i månaden vilket, i jämförelse med vad andra studenter betalade, var en bra deal för det boende vi fick. För att hitta ett bra boende till rimligt pris så är mitt tips att börja leta i god tid.
Ekonomi
Utöver boende så är levnadskostnaderna något lägre/relativt lika som i Sverige. Restaurangbesök och alkohol är billigare än i Sverige och även inhemska livsmedel är billigare. Dock är livsmedel som produceras utanför Italien dyrare. Metrokort är väldigt billigt för ungdomar, cirka 22 euro per månad, medan gymkort är betydligt dyrare (cirka 120 euro per månad för gymmet vid skolan). Genom att göra medvetna val så går det att klara sig på CSN och Erasmus men jag rekommenderar att man reser runt och upptäcker olika städer runtom Milano vilket såklart ökar utgifterna.
Fritid
Milano ligger väldigt bra till geografiskt för att upptäcka olika delar av Italien och Europa. Vi gjorde många dagsutflykter till bland annat Lake Como, Lugano, Portofino, Verona med mera vilket jag starkt rekommenderar. Det finns smidiga tågförbindelser till bra priser. Jag skulle även vilja tipsa om att kolla på åtminstone en fotbollsmatch på San Siro då det är en häftig upplevelse, även för den icke fotbollsintresserade.
En av de största fördelarna med Milano är matkultur och det finns otroligt mycket trevliga restauranger värda att besöka. Här kommer mina bästa tips:
- Aperitivo på Fonderie Milanesi
- Klassisk och enkel italiensk middag på Trattoria Bolognese da Mauro
- Pizza på Cocciuto
- Drinkar på Ugo
- Middag på Trippa
- Chark på La Prosciutteria i Brera
- Middag på Giulio pane e Ojo på Via Lodovico
- Aperitivo/ Lunch/ Middag på Tamo Mozzarella bar
Helhet
Jag är väldigt nöjd med min utbytestermin i Milano och hade gjort samma val igen. Hösten har gett mig provsmak på den härliga italienska kulturen, frustration över administrationen, och mycket fina minnen.
Ht19 - 1
Hej! Jag har under den gånga höstterminen läst en fantastisk utbytestermin på anrika Università Bocconi. Nedan redogör jag kort för de fördelar och nackdelar som följer av att studera i Milano.
Administration
Allt som medför administrativt arbete är i regel krångligt och tidskrävande i Milano – byråkrati är som bekant inte italienarnas starkaste sida. Det kan därför vara fördelaktigt att så snart som möjligt bekanta sig med diverse processer avseende boende, metrokort och skattekoder (om så önskas). Detta för att vara väl förberedd.
Studier
Studiegången på Bocconi skiljer sig markant från den på Uppsala universitet. Samtliga kurser läses parallellt, vilket under den slutliga tentaperioden ställer höga krav gällande studier. Därtill kan ansökningsprocessen uppfattas som krånglig och komplicerad då föreläsningarna i regel är obligatoriska, varför det kan vara svårt att få ihop ett schema som rymmer samtliga kurser. Man kan här välja att läsa kurserna som non-attending – något jag emellertid inte rekommenderar eftersom det innebär högre krav avseende egen inläsning. Jag läste följande kurser under min utbytesperiod:
- Business Strategy Min favoritkurs under den gånga terminen. Professorn är otroligt kunnig inom strategi och ställer höga krav avseende aktivt deltagande, vilket uppmanar till dynamiska diskussioner. Examinering sker löpande under kursens gång, varför en gruppinlämning sker varannan vecka. I stort var kursen otroligt lärorik, men stundtals väldigt krävande.
- Technology and Innovation Management Detta var den enda kursen jag läste som non-attending, varför jag inte kan uttala mig om professorn i sig. Kursinnehållet var visserligen intressant, men jag misstänker att jag gick miste om helhetsbilden i egenskap av non-attending-student.
- Strategic Management for Small and Medium Enterprises Tentan i sig är otroligt lätt eftersom man under kursens gång har möjlighet att samla många extrapoäng genom lätta inlämningar som genomförs under lektionstid. Föreläsningarna var emellertid stundtals inspirationslösa och svåra att följa – till stor del eftersom en av de två professorerna var rent ut sagt katastrofalt dålig.
- Management of Fashion Companies En underhållande kurs som lämpar sig väl för de som önskar arbeta inom modeindustrin. Professorn har mångårig erfarenhet från fältet, vilket reflekteras i hennes kunskap. Det kan emellertid vara svårt att följa hennes föreläsningar på grund av en grov italiensk brytning.
- Marketing Communication En intressant kurs för de som vill bekanta sig med marknadsföring. Professorn höll en väldigt god nivå.
Boende
Likt många andra utbytesstudenter valde jag att bosätta mig i ett av skolans designerade korridorsrum. Här är det emellertid viktigt att påpeka att jag inte över huvud taget ansökte om boende på Arcobaleno, vari de flesta utbytesstudenter bor. Just Arcobaleno ligger långt ifrån stan, och standarden är låg. De flesta menar att jag hade tur som fick boende på nybyggda campus, med närhet till både skolan och Navigli. Det gäller troligtvis att ansöka så snabbt som möjligt, då ansökningarna behandlas i enlighet med inlämningsdatum.
Övrigt
Milano är en fantastisk stad vad gäller dess nattliv, barer och matutbud. Därtill är resmöjligheterna oändliga, med goda förbindelser till närliggande städer och länder. För den som tycker om fotboll erbjuda även biljetter till relativt låga priser när AC Milan alternativt Inter spelar på enorma San Siro stadion.
Ht19 - 2
Hej, jag studerade en termin på Bocconi under höstterminen 2019. Nedan följer min reseberättelse.
Kursvalsprocess
Det är först till kvarn som gäller när det kommer till kurserna som Bocconi erbjuder och det är upp till dig att se till att de kurser du väljer fungerar schemamässigt. Alla studenter väljer kurser på Bocconis hemsida samtidigt i slutet av augusti. Då det är väldigt många studenter som är inne på hemsidan samtidigt går det väldigt långsamt och vissa kurser blir fulla snabbt.
Tips är att använda både dator och Bocconis app på mobilen när du söker kurser (det går att vara inloggad på båda ställena samtidigt). Bocconi har ett schemaverktyg där det går att se hur olika kurser passar ihop schemamässigt, vilket är väldigt smidigt, så tips är att använda den innan det är dags att välja kurser. Det är dock lätt att några av de kurser man vill läsa krockar. Alla kurser går att läsa som non-attending, vilket gör att det är frivilligt att gå på föreläsningar eller delta i eventuella gruppuppgifter (kan dock skilja sig lite mellan olika kurser). Nackdelen med att vara non-attending är att det ofta är mer material att lära sig till de tentorna, i vissa kurser är det dock ingen skillnad på att vara attending eller non-attending. Någon vecka efter kursstart, när man haft chans att se hur alla kurser verkar vara, finns det en period där det går att byta kurser i mån om plats. Jag bytte två kurser och det gick relativt smidigt. Tips är att mejla till International Student Desk och be dem lägga till så att du kan välja 6 kurser (istället för 5 som egentligen är max), då du på så sätt kan se om det finns några lediga platser på den/de kurser du vill byta till. Det går nämligen inte att se om det finns lediga platser på en viss kurs om man redan har valt maxantalet kurser. Bocconi skickar ut information om kursvalsprocessen och mycket annat som man har nytta av i god tid innan det är dags att söka några kurser!
Mottagande
Jag valde att gå en nybörjarkurs i italienska som skolan erbjöd för 200 EUR. Den pågick under två veckor innan det att skolan började. Språkkursen i sig var tyvärr inte speciellt givande. Det jag tyckte var positivt med att gå språkkursen var att man lätt lär känna nya människor och det var skönt att ha tid att upptäcka Milano innan det att skolan började. Under de här två veckorna var det fullt med anordnade evenemang som man kunde gå på, så det fanns alltid något att göra. Jag ångrar absolut inte att jag valde att läsa den här kursen, främst då jag lärde känna personer som jag inte hade lärt känna om jag inte hade gått den!
Studier
Kvalitén på undervisningen varierade en hel del mellan de olika kurserna jag läste. Överlag skulle jag säga att studierna var lättare på Bocconi än vad de är i Uppsala. Den stora skillnaden är alla kurser läses parallellt, något som var ovant i början men som jag snabbt vande mig vid. Det jobbiga är att det blev väldigt mycket plugg de sista veckorna på terminen då alla tentor är. Jag hade tentor i fyra av de fem kurser jag läste och i en av kurserna valde jag att skriva en så kallad midterm. Om du har möjlighet att välja att skriva en midterm i någon av kurserna skulle jag rekommendera det, då det blir mindre att plugga i slutet av terminen. Jag läste fem kurser på 5 ECTS/kurs (alltså totalt 30 hp). Samtliga av kurserna jag läste var på Fek C-nivå. Kurserna jag läste var:
- 30148 Management of Financial Institutions (4/5) – Kursen är uppdelad i fyra olika områden inom ämnet och berör styrning av banker och försäkringsbolag. Enligt mig var tre av de fyra områdena intressanta och väldigt grundläggande. Det var denna kurs jag hade en midterm i, då två av de fyra delområdena tenterades av.
- 30221 Management of Fashion Companies (3/5) – Lättsam kurs som dock inte gav jättemycket. Kursen har ett enklare grupparbete och en tenta på slutet. Jag tyckte inte att kursen hade ett starkt fokus på just management, men tror säkert att den är intressant om man är intresserad av modeindustrin och vill få lite praktiska exempel på hur det ser ut i olika företag etc. Sista föreläsningen gick läraren genom allt som man behövde plugga på inför tentan, vilket underlättade väldigt mycket.
- 30223 Marketing Communications (5/5) – Detta var min favoritkurs under terminen. Det märktes verkligen att läraren brann för ämnet vilket gjorde det väldigt kul att gå på föreläsningarna. Läraren presenterade hela tiden väldigt intressanta exempel, vilket också gjorde att det blev lättare att lära sig teorin som var kopplad till de olika exemplen. Kursen är bred och berör flera olika delar inom marknadsföring. Genom att gå på föreläsningarna och ta anteckningar är det inga som helst problem att klara tentan.
- 30263 Organizing Entrepreneurship (1/5) – Läste denna kurs som non-attending och det enda jag gjorde för att plugga till tentan var att gå genom alla power points som fanns uppladdade. Det är även en obligatorisk individuell inlämning som måste göras för att få godkänt på kursen, något som inte alls var svårt. Nu i efterhand kan jag säga att tentan var väldigt enkel och det räckte gott och väl att lära sig vad som stod på alla power points. Dock tyckte jag att kursen var väldigt oklar och jag kan tyvärr inte påstå att jag lärde mig något.
- 30498 Principles of E-Marketing and E-Commerce (3/5) – det positiva med den här kursen var att den inte hade någon tenta, istället var det två stycken grupparbeten (varav ett var ett business game som genomfördes på lektionstid). Det krävdes inte alls mycket jobb för att få bra betyg på grupparbetena, vilket såklart var skönt. Tyvärr kan jag inte påstå att jag lärde mig något speciellt inom kursens ämne, vilket drar ned betyget. Det var dock väldigt skönt att ha en mindre tenta i slutet av terminen, så om du är ute efter att minska arbetsbelastningen kan jag rekommendera den här kursen.
Boende
Boende i Milano är överlag väldigt dyrt och standarden är betydligt lägre än vad vi är vana med i Sverige. Jag delade en lägenhet med en svensk tjej som också studerade på Bocconi som jag fick kontakt med genom Facebookgruppen “Svenskar i Milano”. Tips är att gå med i den gruppen om du vill hitta någon annan svensk student att bo med. Vi var ute väldigt sent men hittade tillslut en lägenhet via AirBnb som låg i slutet av Navigli (tog 30 minuter att gå till skolan). Vi betalade cirka 9200 kr/person i månaden för lägenheten som hade ett sovrum och ett vardagsrum. Försök att vare ute i god tid när det kommer till boende så går det säkerligen att hitta något betydligt billigare. Förutom det orimligt höga priset fungerade det utmärkt att hyra via AirBnb och jag tyckte att Navigli var ett väldigt bra område att bo i.
Ekonomi
Jag tror säkert att det går att klara sig på utökat CSN plus Erasmusbidraget om du åker på utbyte till Milano. På grund av den höga hyran och att jag ville åka runt lite i Italien under mitt utbyte var jag dock tvungen att ta från sparade pengar. Hur mycket sparpengar som behövs beror såklart på hur mycket du spenderar på restaurangbesök, resor och shopping.
Summering
Sammanfattningsvis kan jag säga att jag hade en jättebra termin i Milano! Att bo i ett annat land med en annan kultur och studera på ett annat universitet har verkligen varit en bra erfarenhet. Jag skulle säga att vardagen i Milano är betydligt mycket härligare än vad den är hemma i Sverige. Då det finns mängder av bra restauranger och uteserveringar är det väldigt enkelt att bara ta en aperitivo eller middag efter skolan. Jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka på utbyte och jag kan även rekommendera Milano och Bocconi! Lycka till med utbytesstudierna och tveka som sagt inte på att höra dig om det är något du undrar över!
Ht19 - 3
Hej, jag läste min utbytestermin på Bocconi i Milano, Ht19. Milano är en härlig stad och en fantastisk utgångspunkt om man planerar att resa mycket och vill hinna uppleva mycket av resten av Italien. Till skillnad från Sverige kan administrativa bitar som att fixa metrokort eller code fiscale vara ganska bökigt och frustrerande för dig som gillar att saker går snabbt och smidigt, och det är förvånansvärt få som pratar engelska. Förutom det är den italienska kulturen väldigt härlig: trevligt folk, god mat och alltid möjlighet till en aperitivo. Det är inte alls lika stor skillnad på vardag och helg som hemma i Sverige, det är alltid folk ute på restauranger och uteserveringar, oavsett dag.
Studier
Den främsta skillnaden från Uppsala är att du läser fem kurser samtidigt och har alla tentor i slutet av terminen. Ansökningsprocessen fungerade smidigt för mig då jag fick alla de kurser jag ville ha, men när skolan väl börjat bytte jag två av kurserna under add/drop period, vilket även det fungerade smidigt. Kvaliteten på utbildningen och professorerna skilde sig väldigt mycket från kurs till kurs, vissa var bättre och vissa var lite sämre i jämförelse med Uppsala.
- Marketing Communication 5/5 – Är du något som helst intresserad av marknadsföring måste du läsa denna kurs! Professorn var otroligt engagerad och brann för ämnet. Lektionerna bestod såklart av lite teori men det bästa med kursen var alla otroligt intressanta exempel och case från verkliga företag, baserat på dagens ämne. Kursen berör ämnen som branding, PR, sales promotions, packaging, sponsorship, corporate communication etc. Roligaste kursen jag läst under mina fem terminer!
- Management of Fashion Companies 4/5 – Förutom att läraren pratade snabbt med svårförståelig dialekt är kursen ganska intressant och den kräver inte så mycket av dig som student. Gå på lektionerna och framförallt den sista lektionen i slutet så är tentan riktigt enkel. Fokus ligger dock mest på mode-industrin, modehusen osv., inte så jättemycket management.
- Principles of E-Marketing and E-Commerce 3/5 – Fördelen med kursen är att det inte är någon tenta, istället gör ni ett business game på fem av lektionerna samt ett större grupparbete kopplat till ett verkligt företag. Tyvärr en kurs som inte ger någonting alls kunskapsmässigt.
- Management of Financial Institutions 4/5 – Intressant kurs som berör styrning av banker och försäkringsbolag. Kursen är grundläggande och inte jätteavancerad. Fördelen är att denna kurs har ett midterm vilket verkligen underlättar i slutet av terminen, nackdelen är du får minuspoäng om du svarar fel på tentafrågorna.
- Organizing entrepreneurship 1/5 – Jag läste kursen som non-attending men gick endast på två lektioner då jag inte tyckte lektionerna gav något. Hela kursen är väldigt flummig, oklar och kändes svår att få grepp om till en början. Det kan såklart också bero på att jag inte la ned så mycket tid på denna kurs. Jag skulle dock inte rekommendera denna kurs.
Alla kurser motsvarar Fek C och tillsammans motsvarar dem 30 hp. Jag personligen tycker att tentorna var relativt enkla, inga analytiska eller avancerade frågor. Det är förstås mycket fakta att mata in och tentaperioden kan kännas stressig, men det är överkomligt.
Boende
Jag bodde tillsammans med min pojkvän en bit norr om staden. Det tog såklart lite längre tid att ta sig till skolan, men du får å andra sidan se fler delar av staden. Vi hittade vår lägenhet via Airbnb och betalade 6000 kr i månaden var.
Övriga kostnader
Gymkort är dyrt, vi betalade 70 euro i månaden för ett litet gym. Metro/buss-kort är desto billigare, 22 euro i månaden. Jag rekommenderar verkligen att man tar sig tiden att fixa ett personligt månadskort, annars fastnar man lätt i området runt skolan och Navigli.
Mat på restaurang är billigare än i Sverige, men nyttig mat på affärerna är dyrare. Du kan enkelt hitta pasta, ost och skinka för en billig peng, men vill du äta något annat än italienskt får du betala desto mer. Utbudet på fräsch mat ute som sallader, juicer, smoothies m.m. är tyvärr ytterst begränsat, passa på och njut av riktigt god pasta och pizza istället! Jag klarade mig på utökat CSN och Erasmus bidraget varje månad, så du behöver absolut inte spara jättemycket pengar innan du åker hit.
Övrigt
Vädret i Milano kan verkligen slå om från dag till dag, från 16 grader och sol till regn och dimma. Men det blir aldrig kallare än sex grader i december, så höstterminen är verkligen en perfekt tid, speciellt då man kan passa på att resa mycket i början när plugget är lugnare. Vi passade på att göra så många av våra resor som möjligt i september och oktober. Resorna vi gjorde är: några dagsutflykter till lake Como och Bellagio, en helg i Florens, Formel 1 i Monza, dagsutflykt till Bergamo, en helg i Cinque Terre, samt några dagars vinprovning och tryffelfestival Piemonte. Vill man kan man resa mycket mer, men vi hade också många besök under helgerna som gjorde att vi stannade kvar i Milano.
Sammanfattningsvis hade en jättebra termin och jag kan absolut rekommendera Bocconi och Milano för ett utbyte. Att åka på ett utbyte är verkligen en fantastisk upplevelse och du lär dig så otroligt mycket!
Ht18
Under HT18 läste jag vid Università Bocconi och mina studier var främst inriktade mot finans och redovisning på kandidatnivå. Min utbytestermin var min femte termin på kandidatprogrammet. Processen med att välja kurser drog igång sommaren innan utbytet började och var enligt mig mycket stökig. Det var först till kvarn, så när ansökningsperioden öppnade blev universitetets studentportal överbelastad. När jag kom in på den var flera populära kurser redan fulla. Under de första veckorna har man en form av add/drop period, så det är möjligt att man kan trixa sig in på väldigt populära kurser då, men det var inget jag försökte göra.
Studier
Jag skulle säga att undervisningen i stora drag påminner om den på Uppsala. Precis som hemma var föreläsningarna på vissa kurser väldigt interaktiva och på andra kurser mer “föreläsande”. I fyra av fem kurser jag läste skrev vi tentor och i den sista var det löpande inlämningar. Den största skillnaden var att man i regel hade en helt annan tidspress. I Uppsala är ju tiden knappt en faktor. På Bocconi hade vi 60-90 minuter på oss per tenta, och tentorna var ungefär lika omfattande som de på UU. Svårighetsnivån varierade ganska mycket beroende på vilken kurs man läste. En tumregel är nog att hålla sig ifrån alla kurser som verkar “kvantiga” (om man inte har en extrem läggning för det). Majoriteten av kurserna jag läste var dock förhållandevis enkla och jag spenderade majoriteten av min pluggtid med GMAT. Om man har för avsikt att göra det rekommenderar jag ett strategiskt kursval. Undvik även Introduction to Options & Futures. Rent kvalitetsmässigt var undervisningen likvärdig/lite sämre än på UU.
Boende
I regel är det dyrt i Milano, i synnerhet med boende. Vi var fyra personer som delade på ett boende nära universitetet och betalade ungefär 6000 kr i månaden var. Skolan ordnade också boenden, men det var inget vi försökte oss på. Ett tips är faktiskt att gå ihop med de andra Uppsalastudenterna och hitta något gemensamt. Bortsett från gnälliga grannar och en lite konstig hyresvärd (detta verkar vara ganska vanligt) var vi rätt nöjda.
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se