Reseberättelser Bologna Ht

Ht22

Studier

Under min utbytestermin i Bologna läste jag 4 stycken olika kurser. Kurserna var mestadels inom ämneskategorin Ekonomi men jag valde en kurs som handlade om italiens historia. Namnen på kurserna var:

 • Innovative Retailing
 • Market Research and Analysis
 • Introduction to Italian Culture
 • Introduction to Project Finance

Kurserna var på olika nivåer, och det tog olika mycket tid. Den första nämnda på listan 
Innovative Retailing var mycket likt Uppsalas undervisningssystem, inlämningsuppgifter, seminarier med muntliga presentationer samt skriftliga examinationer. Kursens inriktning kan utläsas från kursens namn. Det handlar om innovation inom detaljhandeln. Dock anser jag att namnet var missvisande. Det var inte många innovativa lösningar som presenterades under kursen, i alla fall inte sett till dagens handel, det kanske var det för 10 år sedan. Dock lärde man sig andra intressanta som anses som användbara utifrån ett Managment perspektiv.

Market Research and Analysis var den kursen som kräver mest tid och tankeverksamhet. Detta har huvudsakligen att göra med att det handlar till 90% om programmering på ett språk som var helt nytt för mig, SAS. Jag rekommenderar denna kurs för någon som gillar programmering, och har förkunskap eller bara vill lära sig grundläggande programmering som grundar sig i “Big Data”. Kursen har en examination som är en tvåstegsraket. En inlämning som innefattar programmering och sedan en muntlig tentamen med läraren, där projektet diskuterades.

Introduction to Italian Culture anser jag är en rolig kurs och inte minst för att man är i Italien och läser den. Kurserna hade alla olika teman, och även fast föreläsningarna i sig inte var något att hänga i julgranen, var materialet man fick efter dom roliga att läsa. Man fick en grundläggande förståelse som många delar av den Italienska kulturen. Kursen hade ett examinationsmoment och det var en inlämning på 25000 karaktärer i slutet av kursen.

Introduction to Project Finance var min favoritkurs under mitt utbytesår. Detta kan ha att göra med att jag uppskattade denna kurs väldigt mycket i Uppsala men kursens ämne var långt ifrån den finans som vi läst hemma. Kursens fokus var projektfinansiering, och oftast när statliga och privata företag tillsammans skapar projekt som utgör samhällsnytta. Ett exempel kan vara hur man finansierar ett nytt sjukhus. Kursen hade ett examinerande moment och detta var en individuell muntlig diskussion med läraren.

Boende

Boende i Bologna är svårt att hitta. Mitt tips är därför att söka boende direkt när man fått sitt antagningsbesked. Detta betyder inte att man behöver hyra lägenheten längre än den perioden man är där, så dom flesta av lägenheterna hyrs av studenter som är där under en kortare tid. Dessa lägenheter går dock snabbt åt, många studenter får hjälp av sina universitet och andra organisationer, så var ute i god tid. Jag var inte ute i god tid, vilket resulterade i onödig stress och några nätter på luftmadrass. Det finns många platser som du kan hitta boenden på, men facebook och airbnb är det som funkar bäst. Boende är dyrt, och det kommer nog inte förändras inom en snar framtid, och du därför ska plugga i Bologna och inte Forli får du därmed räkna med att det kommer vara dyrare än vad många betalar här i Uppsala.

Fritid

Bologna är en fantastisk stad att bo i. Staden i sig har massvis att bjuda på och det finns något för alla. Gatorna är full av liv stora delar av dygnet så du kommer förmodligen inte spendera så mycket tid i ditt boende. Bologna som stad är väldigt bra placerat och det ger dig många chanser att utforska andra delar av Italien. Tågstationen är placerad väldigt nära stadens centrum så att ta tågresor till andra städer är ett måste. Städer som ligger nära är exempelvis Florens, Verona och flera badorter som är värda att besöka. Dessa ställen är toppen att resa till för en dagsutflykt. Sedan finns det även direkttåg mer norrut som till exempelvis Milano. Men även söderut som ger dig möjligheten att utforska flera underbara städer längs den italienska kusten.

Helhet

Jag är otroligt nöjd med min utbytestermin i Italien. Jag kan ärligt säga att det var min bästa termin hittills, trots att jag har haft det väldigt roligt i Uppsala. Får man chansen att åka till Bologna just tycker jag verkligen att man ska ta den chansen.

Ht22

Överblick

Under höstterminen 2022 hade jag mitt utbyte i Italiens mathuvudstad Bologna. Jag studerade på Universitá di Bologna, campus Bologna, vilket är världens äldsta universitet. Där läste jag 15 hp FEK C och 15 hp motsvarande biämnen. Jag har haft en helt fantastisk termin med mycket god mat, resor och nya vänner. Bologna är enligt mig den perfekta staden för en utbytestermin då det kryllar av studenter, både från Italien, norden och från länder runt om i världen. Andra anledningar är det varma klimatet och att staden är en bra utgångspunkt för att resa runt i landet. Jag skulle rekommendera campus Bologna framför Forlí, då Bologna är en mycket större stad med mer utbud på restauranger, kurser och studentliv. Jag blev nominerad till campus Forlí men hade möjligheten att byta. 

Studier 

Jag studerade 4 kurser som tillsammans skulle motsvara 30 hp. Kravet var att minst 15 hp kan tillgodoräknas som FEK C. Kurserna jag läste var: 

 • Innovative Retailing
 • Market Research and Analysis
 • Introduction to Italian Culture
 • Introduction to Project Finance

Min studieplan ändras lite under terminens gång eftersom det krävdes en del för att få ihop scheman, tillgodoräknande och nivå. Som tur var fanns det en lång add/drop period så det var gott om tid att testa på olika kurser. Nivån är något lägre än i Uppsala, både på föreläsningarna och examinationerna. Det krävdes inte lika mycket av mig som student i Bologna i jämförelse med tiden jag lagt ner på mina studier i Uppsala. Till exempel så var i princip alla föreläsningar frivilliga och det var få eller inga seminarier/inlämningsuppgifter/duggor innan sista tentamen. Innovative Retailing var den kurs som kan jämföras bäst med de kurser vi har i Sverige. Genom föreläsningar i helklass lärde vi oss om innovation, marknadsföring och detaljhandel. Market Research handlar om hur man behandlar insamlad data i programmeringsprogrammet SAS. Introduction To Italian Culture var en kurs de flesta utbytesstudenter tog, föreläsningarna var mellan 20–22 på torsdagskvällar men tyvärr var det en del dåliga gästföreläsare. Sist men inte minst tog jag Project Finance som biämne. Det var en intressant kurs med en bra professor och studieupplägg som avslutades med en muntlig tentamen. 

Boende och ekonomi

Det är svårt att få tag i boende i Bologna då det inte finns några studentboenden tillgängliga. Många söker boende via facebookgrupper, Airbnb, Housing Anywhere eller andra hemsidor. Det var också många studenter som kom till Bologna utan boende i början och bodde på hostel tills de hittade något. Mitt största tips är att vara ute i god tid. Jag hittade en liten lägenhet nära universitetsområdet via en hemsida Roomlessrent.com. Läget var jättebra och lägenheten hade helt ok standard men hyran var väldigt hög. Jag levde på Erasmus bidrag, stipendium, CSN och besparingar och på grund av hyran blev livskostnaderna högre än i Sverige. Mat, dryck, tågresor och aktiviteter är däremot billigare. 

Mottagande

I Bologna finns det i huvudsak två stora studentorganisationer som man kunde gå med i; ESN Bologna och IC Bologna. Organisationerna är snarlika och styr ihop fester, sportevenemang, resor, välkomstmiddagar och mycket mer. Dessa event pågår hela terminen ut i princip varje dag. Jag gick med i båda grupperna och träffade många vänner på det sättet i början. Tyvärr var resorna med ESN/IC inte de bästa, ofta lite sunkiga hotell och ostrukturerade aktiviteter. Det gick därför lika bra att styra ihop resor med vänner på egen hand. 

Fritid

Eftersom universitetsstudierna inte tar lika mycket tid som i Sverige hade vi väldigt mycket fritid. Vi passade på att resa runt i Italien och upptäcka nya platser. Hela september och oktober bjöd på varma dagar så det var inte ovanligt att vi tog tåget till stranden 1 timme bort. Andra städer jag besökte under min utbytesperiod var: Parma, Florens, Milano, Neapel, Capri, Sorrento, Portofino, Genoa, Rimini, Ravenna och Venedig. Mat och vin var också något som stack ut extra mycket i Bologna och det var ofta genom mat och dryck som man umgicks med varandra. Bologna är känd för bolognese, tortellini, lasagne, mortadella och mycket mer.  

Helhet

Jag är så nöjd med min utbytestermin, kan till och med vara det bästa beslutet jag någonsin gjort. Studierna hamnade nästan sekundärt eftersom det fanns så mycket intryck och upplevelser vid sidan om. 

Ht21

Jag spenderade höstterminen 2021 i Bologna, University of Bologna, på Campus Bologna. Jag har haft en fantastisk termin och Bologna är en otroligt varm och charmig stad. Staden ligger också väldigt bra till när det kommer till att resa runt till andra delar av Italien. Det går tåg nästan överallt och det är väldigt smidigt, trots att det ofta kan vara lite förseningar. Jag reste till många olika platser under mina tre månader i Bologna vilket jag uppskattar väldigt mycket och flera av de va dagsutflykter, exempelvis till Venedig, Verona, Modena och Cinque Terre. Bologna som stad erbjuder mycket men mest fokus är på matkulturen. Varje dag möts Italienarna ute på restauranger och umgås, vilket var otroligt härligt då det alltid var liv och rörelse på stan. Förutom alla utbytesstudenter så är det inte mycket utländska turister utan främst Italienare, vilket ger en mer lokal känsla. På helgerna kryllade det av folk på gatorna med Italienare som besöker Bologna som helgaktivitet. Bologna är inte en jättestor stad och det bidrog till att man relativt snabbt lärde sig hitta och således kände sig som hemma.

Studier

Jag studerade 15 hp FEK C och 15 hp biämnen. De kurser jag läste var:

 • Innovative Retailing 71217
 • Production Management 68840
 • Management Skills 82179 - Introduction to Italian culture 83692
 • Laboratory 37848

Jag skulle säga att nivån på kurserna är snäppet enklare än i Uppsala. Production management var en väldigt intressant kurs som handlade om digital marknadsföring och hur det fungerar i dagens samhälle, jag lärde mig mycket nytt och tyckte att läraren hade gjort ett bra upplägg för kursen. Innovative Retailing tyckte jag också var givande då det gav både traditionella och digitala perspektiv på retailing. Läraren var kompetent och bra på engelska vilket är något man uppskattar mycket och inte kan ta för givet. Vi fick välja om vi ville ha lektioner online eller i sal, så fick man boka plats i salen om man föredrog att vara på plats under föreläsningarna. Vi fick även välja om vi ville skriva tentorna i sal eller på Zoom.

Boende och ekonomi

Jag hade inte lyckats hitta ett boende när jag kom till Bologna, så jag och två andra tjejer bodde på hotell den första veckan. Efter mycket letande hittade vi tillslut en lägenhet, via agenturen Housing Anywhere, mitt i stan men som då blev dyrare än vad vi tänkt oss. Bostadssituationen var mycket svårare än jag väntat mig och det var många utbytesstudenter som inte hittade någonstans att bo så var ute i god tid. Många hittade lägenheter via Airbnb, Italienska hemsidor såsom subito.it och Facebookgrupper. Jag klarade mig bra på Erasmus och utökat CSN och upplevde att livskostnader var lägre än i Sverige, det går mycket bra att äta ute på restaurang några dagar i veckan och kaffet är väldigt billigt.

Mottagande

Det finns två olika Erasmus grupper man kan vara med i, IC Bologna och ESN Bologna. Båda grupperna styr ihop event i princip varje dag så det är enkelt att träffa nya människor. Båda organisationerna styrde även ihop resor till diverse städer. Jag upplevde dock att det var lite svårt att komma in i gänget då över hälften av alla personer var Spanjorer, ledarna pratade spanska och det spelades mestadels spansk musik, med det var en bra start att bli bekvämare i staden. Senare började jag skriva till folk på Facebook som jag såg postade något i någon av grupperna och träffade mina vänner på det sättet.

Fritid

Vi passade på att resa så mycket som möjligt, men även upptäcka Bologna och allt staden har att erbjuda. Vi testade många olika restauranger och all mat som är specifik för Bologna, exempelvis Ragú, Tigelle och Tortellini in brudo. I närheten ligger även Parma som är känt för parmaskinka och Modena som är känt för Balsamico. Från regionen kommer även parmesan. Några restauranger jag kan rekommendera är Cantina, som har ett otroligt liveband, Antica Osteria Le Mura som har fantastisk mat och Ristorante San Pietro som var restaurangen vi åt på första och sista kvällen på vårt utbyte. Jag skulle även rekommendera att åka till en vingård en liten bit utanför staden som heter Umberto Cesari där vi fick ett otroligt bra bemötande.

Helhet

Jag har haft en fantastisk termin i Bologna och tiden gick alldeles för fort, men jag uppmanar alla att åka på utbyte. Jag har lärt mig mycket om mig själv, lärt känna fantastiska människor och chansen att få bo utomlands i en termin tycker jag alla ska ta till vara på.

Ht19 - 1

Studieinriktning: Företagsekonomi – Accounting & Finance

Överblick

Jag spenderade min femte termin, höstterminen 2019, studerandes på Università di Bologna (University of Bologna), campus Bologna. Något jag vill passa på att påpeka tidigt i min reseberättelse, är att jag haft en fantastisk termin och att Bologna som stad och dess universitetsliv har mycket att erbjuda.

Studier

Förberedelserna inför mina studier började under sommaren då jag valde ut kurser som verkade intressanta och jag kunde tänka mig att läsa. Dessvärre fanns det en del aspekter i denna process som inte framgick, till exempel under vilka perioder som kurserna erbjuds. Samtliga kurser som jag valt erbjöds endast under vårterminen vilket innebar att jag på plats i Bologna, med mycket hjälp från våra och Bolognas internationella koordinatorer, fick hitta nya kurser. För att undvika detta skulle jag rekommendera att leta kurser via programsidorna, inte kurskatalogen, då den förstnämnda visar kursernas löptid och annan användbar information. Med detta sagt, om man behöver byta kurser på plats så löser det sig i slutändan då de har en lång add-drop period.

Mina kurser

Kursnamn Kurskod Nivå ECTS

 • Credits Laboratory 37848 1st Cycle/Bachelor 3
 • Market Research and Analysis 69968 1st Cycle/Bachelor 9
 • Innovative Retailing 71217 1st Cycle/Bachelor 9
 • Comparative Political Economy 68341 1st Cycle/Bachelor 10

Kurserna var i sin helhet till belåtenhet, framförallt Market Research and Analysis vilket gav en grundläggande förståelse av big data och data mining samt hur detta kan vara användbart i marknadsföring. Innovative retailing är även en kurs jag uppskattade och gav en genomgripande inblick av retailing ur både ett traditionellt och framtida perspektiv. Comparative Political Economy läste jag som bi-ämne och jag tyckte kursen var bra och passade mina önskemål. Generellt så låg nivån på kurserna, enligt mig, i nivå med Uppsala men jag upplevde att tentorna var ganska enkla att klara sig igenom. Min uppfattning är att ett högre deltagande på kurserna gjorde stor skillnad i hur givande de var även man kan klara sig bra ändå.

Mottagande

Mottagandet i Bologna sker helt vid sidan om universitetet och då det finns en stark studentkultur genom studentföreningar så finns det mycket att göra genom dessa. De Reseberättelse – HT19 Università di Bologna organisationer som jag kom i kontakt med var ESEG och ESN, de arrangerar allt möjligt som fotbollsturneringar, välkomstträffar, fester och resor som sträcker sig över hela Italien. Deltagande genom dessa föreningar var viktigt för mig att träffa nya människor och det gav mig många roliga minnen och nya vänner.

Boende och ekonomi

Jag hade tur och fick mitt boende genom en Uppsalastudent som tidigare varit i Bologna och därför löste det sig väldigt bra för mig. Annars upplevde jag att de flesta jag träffade fick boenden genom Facebookgrupper, subito.it (italienska blocket, vilket kräver en del Google translate) och andra hemsidor. Främst tror jag att det är viktigt att vara ute i god tid så att man kan få ett hyfsat läge och pris. Generellt skulle jag säga att priserna på boende var okej för de som inte var försent ute. Det är inga problem att leva i Bologna på CSN och Erasmus-bidrag, då maten och dryck säljs till rimliga priser och det aktiviteter inte är för kostsamma. Trots en rekorddyr euro så upplevde jag inga större problem att klara mig ekonomiskt.

Fritid

Som tidigare nämnt så arrangeras det mycket aktiviteter genom studentförening vilket är skönt när man vill hitta på något speciellt. Utöver detta så fokuserade jag på att äta mat, resa, äta samt kolla fotboll, då Bologna spelar i Serie A tillika Italiens högsta liga. Då jag har ett stort intresse för mat så skulle jag vilja säga att Bologna är en guldgruva gällande mat och dryck samt med många fantastiska restauranger. Från staden kommer ragún (Bolognese), tortellini, tortelloni och från regionen kommer parmesanen, balsamico, parmaskinka, fantastisk glass och massor av fler godsaker. Som sagt, en guldgruva.

Slutligen vill jag passa på att rekommendera Bologna främst som stad men även som universitet.

Ht19 - 2

Studieinriktning: Företagsekonomi – Accounting & Finance

Överblick

Jag spenderade höstterminen 2019 som utbytesstudent på Bolognas universitet vid campus Forli, det campus av Bolognas fem som Uppsala universitet erbjuder studieplats på. Detta är något som många missar, såväl studenter från andra delar av Sverige som Europa.

Studier

Kurs Nivå ECTS Credits

 • 88067 - Advanced English II 1st Cycle/Bachelor 8
 • 23716 - Business Plan 1st Cycle/Bachelor 6
 • 82179 Management Skills 1st Cycle/Bachelor 4
 • 82203 - Global Economic History 1st Cycle/Bachelor 8
 • 66809 - Cost Management 2nd Cycle/Master 6

Detta var inte min planerade studieplan, jag blev tvungen att ändra på grund av att kurser inte levde upp till krav för tillgodoräknande på Uppsala universitet. Kurserna levde inte heller upp till mina förväntningar och därför var det tacksamt att universitetet använder sig av en period på ca två veckor som kan användas för att testa på kurser innan man behöver bekräfta sin studieplan. Kurserna publiceras senare än vad de gör på Uppsala universitet vilket försvårar i valet inför terminen, många kurser ges inte varje termin så jag skulle rekommendera att inte bara kolla föregående utan även tidigare terminers utbud.

Jag har läst en majoritet av kurserna som icke närvarande då jag inte upplevde att de gav något extra utöver de presentationer som publicerades i onlineportalen samt kurslitteraturen. Undervisningen har skett i mindre salar med som mest 30-40 studenter och lärarna har i regel velat ha mycket interaktion och deltagande från studenterna. Generellt har det varit färre inlämningar och seminarium samt kortare examinationer, den längsta hittills hade två timmar som maximal skrivningstid. Nivån på utbildningen har varit lägre än vid Uppsala universitet, till exempel har kurser som erbjuds på masternivå motsvarat Fek B och därför överlappat tidigare lästa kurser och inte varit aktuella för mig.

Mottagande

Under första veckan anordnade universitetet en välkomstföreläsning där staden presenterades, vid registreringen hos internationella kontoret erbjöds även ett antal broschyrer med information om museum och annat som erbjöds i staden. Utöver detta anordnade även studentorganisationen Koiné aktiviteter, bland annat Apertivo för att välkomna och introducera erasmusstudenter till staden.

Boende

Mitt boende fick jag genom Koiné och jag delade en lägenhet med tre andra, skicket var inte det bästa men det dög för en termin. Jag hade 340€ i kallhyra per månad och det tillkom ca 20€ för driftskostnader som el/värme. Staden är liten och på en kvart nås det mesta, lägenheten där jag bodde låg ett par minuter från majoriteten av campus Forlis lokaler samt flera restauranger och caféer. Det är osäkert om Koiné kommer fortsätta erbjuda boenden till utbytesstudenter i fortsättningen.

Ekonomi

Levnadskostnaderna var lägre än i Sverige, det enda som kostat mer är driftskostnader som el/värme. CSN och Erasmus-bidraget räcker långt, det har inte varit några problem att få pengarna att räcka under terminen.

Fritid

Universitetet erbjöd inte många fritidsaktiviteter, istället så tog studenter initiativ och organiserade bland annat fotbollsträning en gång i veckan. I övrigt spenderades mycket tid med mina rumskamrater och andra utbytesstudenter som vi lärde känna, vi sågs ofta hemma hos varandra där vi bland annat bjöd varandra på mat från våra hemländer och hade vin- och cocktailkvällar men gjorde även en del resor runt om i Italien tillsammans. Jag hade gärna sett fler fysiska aktiviteter anordnade av universitetet då jag och flera andra upplevde att det var svårt att hitta bra träningsformer förutom löpning i Forli.

Helhetsintryck

På det stora hela har det varit en väldigt trevlig termin i Italien, jag skulle dock rekommendera att enbart läsa biämnen och att ha många alternativ bland kurser som erbjudits tidigare terminer. Jag är inte övertygad om att Italien upplevs bäst genom universitetsvärlden, men landet i sig är underbart och något som bör upplevas. Hör av er om ni har några funderingar så svarar jag så fort jag kan.

Ht18 - 1

Lästa kurser

 • International Finance
 • International Trade
 • International Management and Marketing
 • Marketing Metrics Laboratory
 • Administrative Processes och Networks Laboratory

Allmänt

Jag var under HT18 på utbyte på University of Bologna’s campus i Forlì, där jag läste Fek C och biämne. Forlì är en ganska liten, men mycket charmig italiensk stad. Staden ligger drygt 70 km utanför Bologna, och det tar cirka 40 minuter med tåg att ta sig dit. Forlì har även närhet till många andra fina städer så som Parma, Modena, Rimini och Ferrara, så det finns mycket goda möjligheter att resa runt i Italien med utgångspunkt i Forlì. I Forlì finns det ett stort utbud av både caféer och restauranger, och under de varmare månaderna var det nästan varje helg något slags evenemang som hände runt det centrala torget Piazza Saffi.

Trots att staden är väldigt lugn i jämförelse med storstäder upplevde jag ändå att det fanns mycket att göra ute även under kvällarna. Det vanliga är att man träffas hemma hos varandra, ses på apertivos, äter ute eller går till olika barer. Är man intresserad av stora klubbar finns alltid möjligheten att ta tåget till Bologna. Jag uppskattade verkligen stadens storlek och närheten till allt. Det är i princip gångavstånd till allt, och från lägenheten där jag bodde tog det exempelvis endast 10-15 minuter att gå till skolan och två minuter att gå till det centrala torget. Tack vare storleken gick det snabbt att känna sig som hemma, och jag tror även att det bidrog till att man fick en väldigt nära relation med det andra utbytesstudenterna.

Kurser och kursval

Innan utbytet behöver man inte bestämma exakt vilka kurser man ska läsa, utan det görs väl på plats i Italien. Jag skulle dock rekommendera att innan man åker ha kontrollerat vilka kurser som motsvarar rätt nivå och även huruvida scheman för de olika kurserna krockar med varandra. När man har bestämt sig för vilka kurser man vill läsa fyller man i en ”Study plan” på universitetets motsvarighet till Studentportalen. Där lägger man enkelt in sina valda kurser, och man kan även ändra sin study plan när man vill. Det är såldes alltså inget problem med att byta kurser om man skulle vilja det. De kurser jag valde att läsa under terminen var:

 • 75324 ADMINISTRATIVE PROCESSES 6 credits
 • 88171 NETWORKS LABORATORY 3 credits
 • 25752 INTERNATIONAL FINANCE 6 credits
 • 47731 INTERNATIONAL TRADE 6 credits
 • 75333 INTERNATIONAL MANAGEMENT AND MARKETING 6 credits
 • 75334 MARKETING METRICS LABORATORY 3 credits

Alla kurserna jag läste var på master-nivå och alla förutom International Finance och International Trade kunde läsas som Fek C. Klasserna bestod av cirka 20-40 elever och undervisningen är relativt lik den på Uppsala Universitet, alltså i form av föreläsningar där professorn använder sig av PowerPoint-presentationer. Några seminarium eller liknande moment förekom inte på någon utav de kurser jag läste i Italien, vilket jag annars upplever är något som är vanligt förekommande på Uppsala Universitet.

En annan skillnad är att man på University of Bologna läser flera kurser parallellt och då även har examination för flera kurser samtidigt. Jag tyckte att det var ganska skönt att läsa flera kurser parallellt eftersom att det inte blev så enformigt, utan man fick träffa olika professorer och klasser under veckorna. Dock blev det ganska mycket när examinationerna för de tre kurser jag läste först närmade sig eftersom att de skrivningarna låg väldigt nära varandra i tiden och de var på 6 credits vardera.

Examineringen för kurserna var skriftliga tentor, förutom för kursen Networks Laboratory, där man istället kunde välja att göra en individuell uppgift och en gruppuppgift. Examineringen skiljer sig från examineringen på Uppsala Universitet på så sätt att skrivningarna är mycket kortare. Min längsta skrivning var ungefär 1,5 timma, min kortaste var 45 minuter, och de bestod av endast cirka 3-5 frågor. Jag upplevde både för- och nackdelar med detta, men i slutändan är jag mycket nöjd med utgången. Jag tyckte överlag att professorerna var mycket kunniga inom sina respektive ämnen och att undervisningen höll en hög nivå.

De kurser som enligt mig hade den högsta svårighetsgraden var International Finance och International Trade, som båda hölls av samma professor, och är nationalekonomiskt inriktade. Dessa var väldigt tidskrävande, då det var ett mycket omfattande material som professorn föreläste om. International Management and Marketing och Marketing Metrics Laboratory var de kurser jag tyckte var allra bäst om, och skulle verkligen rekommendera dem till andra om man tycker om marknadsföring. De var samma professor som höll de kurserna, och han var mycket pedagogisk i sin undervisning och enkel att följa.

Boende och ekonomi

Mitt boende fick jag från studentorganisationen Koiné genom att anmäla intresse på deras hemsida (http://www.koineonline.org/). Därefter fick jag någon gång i juli en lista tillsammans med en karta på de olika boenden som gick att välja mellan. När jag anlände på tågstationen i Forlì blev jag upphämtad av två personer från Koiné som körde mig till min lägenhet och hjälpte till och översatte under mötet med hyresvärden. Således var det ett väldigt bra mottagande, och jag har även hört av i princip alla andra som ordnade boende via Koiné att de var mycket nöjda. Därför skulle jag absolut rekommendera att ordna boende via dem.

Lägenheten som jag bodde i låg väldigt centralt och jag betalade cirka 300€/månad för mitt rum i den. Det går att hitta billigare lägenheter lite beroende på var de ligger, hur många man är som delar och storleken på lägenheten. Min lägenhet delade jag med tre andra utbytesstudenter, och jag är jättenöjd med valet att dela lägenhet och skulle även rekommendera andra att göra.

Generellt skulle jag säga att nästan allt är billigare i Italien i jämförelse med Sverige. Därför räcker CSN och Erasmus-stipendiet mycket väl för att kunna resa runt, bo samt äta och dricka gott. Helhetsintryck: Jag är mer än nöjd med min utbytestermin på University of Bologna, campus Forlì. Forlì är en fantastiskt fin stad, universitet har en hög nivå och allt administrativt runt omkring har fungerat felfritt.

Jag har haft fantastiskt roligt och har träffat många fina vänner från hela världen i Forlì, och jag skulle därför varmt rekommendera andra att åka dit på sin utbytestermin. 

Ht18 - 2

Jag åkte på utbyte hösten 2018 till Bologna University, Forli Campus. Till att börja med är det viktigt att poängtera att utbytet skedde i Forli, och inte i Bologna. Forli är en lite mindre stad som ligger cirka 40–50 minuter med tåg från Bologna. Staden Forli är en väldigt mysig stad som geografiskt ligger väldigt bra till för dem som vill resa runt i Italien. Bologna, Florens, San Marino, Ferrara, Ravenna, Rimini och Cesena är några av de städer som ligger hyfsat nära med tåg. Utöver dessa städer åkte jag även till Milano och Venedig vilket tar ungefär 3 timmar med tåg från Forli. Möjligheten till att ändra campus fanns om man ville studera i Bologna. En del studenter som jag lärde känna valde att ha några kurser i Bologna och några i Forli.

Så beroende på vad man föredrar så kan man hitta en lösning som passar en själv bäst. Personligen så tyckte jag väldigt mycket om Forli och skulle rekommendera att studera där. Den lugna småstadskänslan tilltalade mig väldigt mycket och var något som bidrog till att man kom väldigt nära alla andra Erasmus/internationella studenter och ökade sammanhållningen bland studenterna. Terminen startade i mitten av september och slutade i mitten av februari. Detta gjorde att jag kom hem två veckor efter terminsstart i Uppsala, vilket kan vara viktigt att veta.

Studier

Kurserna som jag läste i Bologna University, campus Forli var enbart på Master-nivå och i fakulteten för ekonomi. I Forli fanns det flera olika fakulteter: Statsvetenskap (Political Science), Språk och översättning (language and translation) och Teknik/ingenjör (Engineering). Generellt sett så behövs det 18 av 30 poäng för att klara kurserna. Alla kurser jag läste hade en salstenta då detta gällde. Svårighetsgraden var i stort likvärdig med Uppsalas med några undantag. Föreläsningarna är nästan enbart frivilliga att gå på. Kurserna jag läste var:

 • Development and International Cooperation Economics – 6 ECTS Denna kurs var väldigt intressant då man fick lära sig om vikten av internationellt samarbete och rollen av institutioner och hur NGO:s kan hjälpa till med utveckling och tillväxt. Kursen var uppbyggd av föreläsningar och examinerades via en salstenta. Fanns möjlighet till att hålla en presentation på 30 minuter för att få 1–3 extra poäng på tentan, men detta var valfritt. Denna kurs kan jag rekommendera för dem som är intresserade av ämnet och inte vill ha en alltför svår kurs.
 • International Finance – 6 ECTS Del 1 av international economics. Kursen International Finance var den kurs som jag hade svårast med. Om man gillar finans med modeller och teorier med ekvationer är detta en kurs för dig. Kräver en hel del studietimmar och har relativt mycket innehåll. Denna kurs avslutades med en salstenta.
 • International Trade – 6 ECTS Del 2 av International Economics. Samma lärare som i kursen International Finance. Denna kurs var även den rätt tuff och intensiv. Det fanns många inslag som påminde om första delkursen av international economics men med annat fokus. Även denna kurs avslutades med en salstenta.
 • International Management and Marketing – 6 ECTS Kursen var väldigt intressant. Då mitt program i Uppsala hade fokus på marknadsföring så var denna kurs den som jag gillade mest. Läraren var väldigt bra och upplägget var väldigt givande. För dig som gillar marknadsföring så kan jag rekommendera denna kurs då man får lära sig väldigt mycket om internationell marknadsföring. Salstenta för examination.
 • Marketing Metrics Laboratory – 3 ECTS Denna kurs var del 2 av international management and marketing och behandlade mest data som kan vara användbart i marknadsföringssyften. I denna kurs så arbetade vi väldigt mycket med programmet SPSS för att analysera data. I kursen fanns en valfri möjlighet att ha en presentation för att på så sätt få en kortare tenta (3 frågor istället för 6/7). Samma lärare som international management and marketing.
 • Networks Laboratory – 3 ECTS I denna kurs använde vi oss utav dator och föreläsningarna gavs i datorsal. Kursen var relativt intressant men ganska oklar med vad man skulle göra/lära sig. Handlade om nätverk i organisationer, formella och informella och hur dessa typer av nätverk kan analyseras på olika aspekter. Denna kurs kunde examineras på två sätt; salstenta eller inlämningsarbeten som man utförde under lektionerna.

Mottagande

I och med att man blir nominerad till Universitetet så får man ett välkomstmail där man ska registrera sig online. Det är inte många förberedelser man behöver göra i samband med själva utbildningen och skolan. Kan vara bra att kolla upp vilka kurser man vill läsa innan för att se ifall det går ihop med schemat. Man kan ändra och byta kurser under terminens gång och det var något även jag gjorde. Viktigt att tänka på då är att uppdatera sitt Erasmus learning agreement och meddela Uppsala Universitet om de ändringar man gör.

Innan du åker ner till Italien kan du kontakta studentorganisationen Koine och fylla i deras arrival application. De tar hand om utbytesstudenter och kan möta upp dig vid tågstationen för att ta dig till ditt boende (mer om boende under rubriken boende). Både Koine, ekonomiska fakulteten och Universitet har välkomstdagar för de nya utbytesstudenterna. Jag rekommenderar att gå på samtliga då man lär känna de andra innan terminen startar och man får bra information som kan vara nödvändig. Men framförallt är dessa tillfällen perfekt för att lära känna andra utbytesstudenter. Då dessa dagar förekom innan officiella startdagen av universitet så är det bra att komma lite innan terminen börjar. Min termin startade 20 september men jag åkte ner den 10e. Detta var för mig optimalt då jag hade 10 dagar att enbart lära känna staden och de andra utbytesstudenterna.

Boende

Det enklaste och mest förekommande sättet att hitta boende är via studentorganisationen Koine. De har på sin hemsida information för utbytesstudenter som söker boende. Det börjar med att man skickar in en intresseanmälan. Senare under året, ungefär vid sommaren, så meddelar dem en angående vilka möjligheter som finns. De skickar då en lista/karta på vilka alternativ som finns och man får skicka in en preferenslista. Detta system användes av majoriteten av studenterna. Jag var väldigt nöjd med den service som Koine förmedlade och jag fick ett boende som jag var väldigt nöjd med. En rekommendation innan man flyttar ner kan vara att fråga Koine vilka andra som kommer att bo i den lägenhet som man har valt för att sedan kontakta dem innan man åker ner. De flesta alternativ som Koine erbjuder är privata lägenheter som hyresvärdar hyr ut och man bor oftast flera utbytesstudenter tillsammans i dessa lägenheter. Jag valde en lägenhet som låg centralt och jag kan rekommendera att försöka välja något som ligger centralt/nära skolan. Andra alternativ finns men de flesta som jag lärde känna bodde i Koine lägenheter.

Ekonomi

Levnadskostnaderna i Forli skulle jag nog jämställa med Sverige, aningen billigare kanske. Jag betalade 350€ i hyra för ett rum på huvudgatan, då ingick allt. Livsmedel ligger på ungefär samma pris som i Sverige. CSN och Erasmus stipendiet upplevde jag räckte gott och väl för att ha en bra upplevelse. Då kan man resa runt i Italien och uppleva nöjen och ha en bra helhetsupplevelse. Det som är billigare i Italien är att gå ut och fika/äta på restauranger och fik. Alkohol är även det betydligt billigare, både i affär men också ute på barer (i jämförelse med Stockholm).

Fritid

Forli är en relativt liten stad med relativt små möjligheter till nöjen. Däremot, då man blir väldigt nära vänner med alla andra Erasmus-studenter så finns det alltid något att göra. Man formar som en stor familj där alla i princip känner alla och man har en stark samhörighet med dem. I Forli är nattlivet begränsat till 2–3 barer där de flesta studenter går till varje vecka. Ungefär en gång i månaden finns det en klubb som anordnar event där de allra flesta studenter medverkar. Men i och med bristen på uteställen så blev det under min tid i Forli väldigt många tillställningar hemma hos andra Erasmus-studenter. Utöver fritidsaktiviteterna som Forli bjöd på så kan man även åka runt i Italien för att utforska olika städer. Studierna är strukturerade på det sätt att man har två tentaperioder där man har alla sina examinationer. Där emellan så har man föreläsningar men man har även mycket tid att kunna göra annat. Under examinationsperioderna så är det mer intensivt och då kan det vara bättre att fokusera på tentorna.

Övrigt/Helhetsintryck

I Forli och andra närliggande städer kan engelskan vara ganska begränsad hos lokalbefolkningen och svårigheter med kommunikation kan i vissa fall uppstå. Vädret i Italien/Forli är givetvis varmare än i Sverige men det blev ändå rätt kallt mot slutet av året med enstaka dagar med snö innan jul. Mitt helhetsintryck av utbytet i Forli är att det absolut var en av de bästa upplevelserna jag varit med om. Man lär känna nya människor från hela Europa/världen och man får en upplevelse av en ny kultur, både från Italien men även andra kulturer.

Slutligen, jag hade en fantastisk termin i Forli och jag kan starkt rekommendera andra att åka på utbyte till Bologna University, Forli campus.


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-02-01