Reseberättelser Bologna Vt

Vt22

Jag spenderade vårterminen I Forlì, University of Bologna, på Campus Forlì. Denna stad ligger strax utanför Bologna (ca 40 minuter med tåg) och är betydligt mindre än Bologna. Jag upplevde kursvalsprocessen som ganska otydlig, man får leta efter kurser som passar I deras digitala kurskatalog. Vissa av kurserna har samma namn och förefaller exakt likadana men löper över olika perioder. Jag fick ordning på vilka kurser jag skulle läsa först efter några veckor på plats. Det kändes svårt att hitta konkret information på hur man skulle gå till väga eller vem man kunde vända sig till. En stor skillnad jämfört med Uppsala universitet är att man kunde ändra valda kurser i princip närsomhelst under terminens gång. Det finns med andra ord ingen anledning att stressa när det kommer till kursval då detta löser sig på plats.

Studier

Jag studerade 15 hp FEK C och 15 hp biämne. Kurserna jag läste var:

• Merchant Banking and Private Equity, 82227

• Financial Analysis, 37299

• English for Business B2, 71097

• Venture Capital Philanthropy, 75440

Jag upplevde kurserna som något enklare än i Uppsala. Innehållsmässigt är de ganska likvärdiga, den stora skillnaden jämfört med Sverige är dock svårighetsgraden vid examinationer. Tentor är sällan längre än en timme långa och utgörs för det mesta av flervalsfrågor. Om man följer med på lektionerna och tar till sig innehållet är det väldigt svårt att inte få godkänt.

Under vårterminen fanns det fortfarande möjlighet att närvara på lektionerna via Zoom. Detta gjorde att det inte var särskilt många studenter på plats i föreläsningssalen. Läraren i Merchant Banking and Private Equity var duktig och engagerad. Kursen var på dock masternivå och krävde därför betydligt mer tid än de andra kurserna. Den kändes spännande och relevant inom ramen för FEK C, examination skedde genom tentamen och gruppredovisning. Financial Analysis skulle kunna beskrivas som en fördjupning av finanskursen i FEK B. Läraren var hård och ställde höga krav på deltagande under lektionerna, i denna kurs hade vi två tentor. English for Business var intressant, engelskan var dock på grundläggande nivå. Venture Capital Philanthropy skulle jag inte rekommendera, läraren var inte särskilt pedagogisk och tillgång till material var nästan oåtkomligt.

Överlag skulle jag säga att relationen mellan lärare/student är bra i Italien, då antalet närvarande elever är ganska lågt under föreläsningar möjliggörs närmre samarbete och dialog med lärare.

Mottagande

Det var inte mycket till mottagande när jag kom till universitetet, det fanns grupper på whatsapp som de flesta utbytesstudenter kommunicerade med varandra via. Det var genom dessa som jag träffade andra studenter, det fanns även Erasmus grupper som anordnade resor och aktiviteter. Tyvärr hölls de flesta aktiviteter i Bologna som ju ligger en bit från Forlì, detta gjorde det svårt att delta. I och med att Forlì är så pass litet träffade man och lärde känna andra studenter på både caféer, barer och bibliotek.

Boende

Jag bodde i delad lägenhet tillsammans med två andra killar. Det fanns inga gemensamma utrymmen förutom kök och toalett, men rummet var rymligt och utsikten fantastisk. Jag hittade boendet genom studentorganisationen Serinar som jag mejlade ett par månader innan jag åkte. Det var skönt att veta var jag skulle bo till skillnad från många som kom utan någonstans att bo. Rummet var i princip tomt när jag kom, det stod en vikbar säng i ett hörn och dammråttor låg i varje hörn. Efter lite fix blev det ganska bra, läget var klart det bästa, precis i centrum intill Piazza Saffi där allt hände på kvällarna. Jag skulle säga att det är bra att börja leta boende i god tid före avresa så att man slipper stressen och risken att behöva bo dyrt på hotell i fler veckor.

Ekonomi

Levnadskostnaderna var lägre än i Sverige, jag tog merkostnadslån via CSN vilket gjorde att jag fick runt 13 500 SEK/månad. Jag spenderade majoriteten av pengarna på mat och resande vilket verkligen satte guldkant på terminen. Man kan ta sig till de flesta omkringliggande städer med tåg, det kostar runt 8 euro att åka till Bologna och runt 20 euro att åka till Florence. Under lågsäsong var det heller inte särskilt dyrt att hyra boende i de olika städerna.

Fritid

Jag följde inte med på många aktiviteter eller resor som var anordnade av Erasmus. I början följde jag med på en resa till Venedig men det kändes lite frustrerande att man inte fick röra sig/upptäcka staden som man ville. Vi gjorde därför resandet på egen hand under resten av terminen och tog oss till platser som Toscana, Cinque Terre, Florence bland andra. Det bästa med hela utbytet var fritiden som man spenderade tillsammans med vänner utanför skolan. Att bo i Italien under en längre tid gjorde att man verkligen fick uppleva och ta del av kulturen, maten och naturen. Jag skulle rekommendera alla som får chansen att åka dit.

Även om Forlì är en förhållandevis liten stad finns det tillgång till otroligt bra, autentisk mat. Här kommer därför några avslutande mattips för den som ska bo i Forlì: stadens bästa pasta finns på L’amorosina, bäst pizza finns på Casa Hirta, bäst focaccia finns på Panifico och bäst gelato på Cacao.

Vt19 - 1

Studieinriktning: Företagsekonomi – Accounting & Finance

Överblick

Under VT19 har jag spenderat en utbytestermin på University of Bologna, Campus Forlí. Universitetet består av fem olika Campus (Bologna, Cesena, Forlí, Ravenna och Rimini), där Forli är det som erbjuds som studieplats av den företagsekonomiska institutionen på Uppsala Universitet. Forlí är en pittoresk stad, med strax över 100 000 invånare, som i regel är otroligt trevliga och tillmötesgående. Med en tydlig stadskärna i Piazza Saffi och gångavstånd till i princip allt staden har att erbjuda, tar man sig enkelt runt och lär sig snabbt att känna sig hemma. Staden inkluderar flera charmiga caféer, restauranger och mindre barer, som blir naturliga mötesplatser för stadens invånare i allmänhet, och Erasmus-communityn i synnerhet.

Med 50 minuters tågväg tar man sig enkelt till Emilia-Romagnas huvudstad, Bologna. Jag kan verkligen rekommendera framtida utbytesstudenter att ta tillfället att skapa er en relation till Bologna, i tillägg till Forlí. Det är en dynamisk stad som ligger helt rätt i tiden, med ett överflöd av kultur, god mat och trevliga människor.

Om man även gillar fotboll bör man ta chansen att besöka Bolognas FC:s fantastiska arena, Stadio Renato Dall'Ara, för att konsumera Serie A-fotboll till en billig peng (15€ för kortsida), något jag gjorde så ofta jag hade möjligheten. Under studieuppehåll och lugna perioder rekommenderar jag varmt att resa så mycket som möjligt. Själv besökte jag ett antal mindre provinsstäder som Modena, Ravenna, Rimini och San Marino, Ancona, samt gjorde större och längre resor till Milano, Neapel och Amalfikusten, Genoa och Cinque Terre samt Florens. Tåg- och busskommunikationen är bra och priset ofta överkomligt. 

Studier

Kursvalsprocessen är annorlunda och framförallt mer flexibel än i Sverige. Inför terminen släpps en mer eller mindre komplett kurskatalog på universitetets hemsida, samt ett Excel-ark med de kurser som rekommenderas till ekonomistudenter. Kursbeskrivningarna är inte särskilt utförliga, men det är lätt att få åtminstone en överblick över kursernas innehåll och struktur. Kursutbudet för tredjeårselever är relativt skralt, vilket är varför man får vända sig till de erbjudna masterskurserna. Nivån är enligt mig inte högre, så det finns ingen anledning till oro över svårighetsgraden. Möjligheten fanns även att byta kurser under de första veckorna, vilket är en stor fördel. Personligen gick jag på flera intro-föreläsningar för att få en större inblick i kursernas innehåll, för att sedan sätta min definitiva av studieplan.

Kurser jag läste:

Kurskod Kursnamn ETCS Credits

  • 37299 Financial Analysis 6
  • 89667 Investments 6
  • 82227 Merchant Banking and Private Equity 9
  • 76969 Social Entrepreneurship 6 

Summa: 27

Samtliga kurser utom Investments var på master-nivå, men var som sagt inte på någon anmärkningsvärt högre nivå än tredjeårskurserna. Kurserna jag läste var mer praktiska än Uppsalas ofta teori-tyngda undervisning – både till sin fördel och nackdel. Professorerna var i regel väldigt kompetenta och bra på engelska, vilket gjorde det enkelt att hänga med. Utöver föreläsningarna bestod undervisningen av projektarbeten i gruppform och examination genom skriftliga salstentor.

Boende och ekonomi

Lägenheten jag hyrde delade jag med tre andra studenter och fick genom studentorganisationen Koiné. Mitt rum kostade €250/månad plus räkningar på ungefär €70/månad. Kontrakten som Koinés hyresvärdar utgår ifrån sträcker sig till sex månader, i mitt fall februari-Juli. Det kan således vara smart att säga upp sitt kontrakt (minst två månader innan) för att undvika att betala den sjätte månaden, i mitt fall juli. I regel är nästan allt billigare jämfört med Sverige. Jag tog fullt CSN-merkostnadslån, vilket genererade inbetalningar på 13.000 kr/månad, vilket räckte utan problem och finansierade min vardag samt ett flertal resor. I tillägg till detta blir man tilldelad ett generöst Erasmusstipendium, som gör vardagen ännu enklare.

Vt19 - 2

Studier

Jag läste min utbytestermin på Bologna University Forlí. OBS: Detta universitet ligger i FORLÌ, inte Bologna, så att du inte får samma chock som jag fick 2-3 dagar innan jag åkte. Under min tid studerade jag exklusivt master-kurser. Däribland studerade jag

  • Financial Analysis
  • Private Equity & Due Diligence
  • Social Entrepreneurship
  • Investments

Kursvalsprocessen var utmanande då vi är vana med Antagning.se. Dock finns det ingen anledning att stressa, utan all information ges på plats. Dessa kurser var väldigt roliga, speciellt läraren i Private Equity & Due Diligence och Investments. Läraren i de kurserna var verkligen en av de mest givande lärarna som jag har haft. Jag rekommenderar inte Social Entrepreneurship, då detta lät som en bra kurs, men den var högst oklar och det fanns knappt något lärarmaterial.

Studietakten var inte alls likt Uppsala. I min erfarenhet var det bara två tentor varav det aldrig var mer än 3 frågor på tentorna. Frågorna var även mycket lättare än de som kommer på tentor i Uppsala. Istället ställdes det mer krut på grupparbeten. Dessa grupparbeten var relativt enkla jämfört med de som vi får i Uppsala och väldigt bra tillfällen att knyta bättre relationer med de andra utbyteseleverna. Viktigt att notera är att relationen mellan lärare och elever var väldigt annorlunda från Uppsala. Jag upplevde det som en mycket mer personlig relation till lärarna i Italien, dock är lärarens åsikt om dig väldigt viktig för ditt betyg då det inte är anonymt. Allt som allt flöt allting på väldigt lätt gällande det administrativa med skolan.

Boende

Angående boende så ges det via en organisations som heter Koine. Koine länkar ihop hyresvärdar och studenter. Här är det väldigt, väldigt viktigt att du är försiktig – hyresvärdarna var väldigt ”generösa” med sina löften. Jag fick inte tillbaka min deposition då hyresvärden inte varit helt ärlig med mig. Därför rekommenderar jag att du ställer krav och gör det väldigt tydligt för hyresvärden vad som gäller. Andra av mina kompisar valde att avstå att betala hyra den sista månaden för att garantera att hyresvärden betalar tillbaka depositionen. Förövrigt var alla missnöjda över sitt boende. Ingenting var riktigt 100 %. Ibland fanns inget varmvatten, ingen mikro och i allmänhet dålig temperaturreglering. Dock hade jag väldigt tur med mina rumskamrater! Jag betalade €220 per månad, plus €140 i räkningar.

Läge

Universitetet höll inga aktiviteter, i alla fall inga som jag gick på. Eftersom staden är väldigt liten blir man riktigt nära sina kompisar, därför fanns det inga riktiga behov av aktiviteter från Universitetet. Staden ligger nära och centralt beläget i Italien, speciellt Bologna, där det åker tåg och bussar till alla olika hörn i Italien, plus, det är billigt! Eftersom studietakten i de kurserna jag valde var generösa med egna arbeten och tentorna var få, så fanns det väldigt mycket tid över för att resa runt och uppleva Italiens fantastiska kultur.


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2022-08-11