Reseberättelser Deusto Ht

Ht22

Jag har läst HT 2022 på Deusto Business School i San Sebastian. Totalt läste jag fem kurser under terminen och en intensivkurs i spanska innan den officiella terminen började. Kursvalsprocessen skedde på plats under introduktionsveckan och den första veckan kurserna började kunde man testa på kurserna. Dock var det svårt att byta kurser efter att ansökan väl var inskickad så det är fördelaktigt att ha gjort research innan. Studienivån är något lägre än i Uppsala, största skillnaden är att alla fem kurser läses samtidigt vilket göra att flera inlämningar och uppgifter kan ha samma slutdatum. En annan skillnad från Uppsala är att det är obligatorisk närvaro på föreläsningarna, dock tog inte alla lärare närvaro. De flesta kurserna bestod av gruppinlämningar och presentation för klassen istället för prov.

Kurserna jag läste var: 

  • Competitive territories 6 ECTS – var uppdelad i tre delar där varje del stod för en tredjedel av slutbetyget. Den första delen bestod av en individuell inlämning och de två andra delarna bestod av varsin gruppinlämning med presentation inför klass. Kursen hade en lärare för respektive del. Kursen var lärorik men lite långtråkig på grund av lågt engagemang från vissa lärare.
  • Entrepreneurship 6 ECTS – flummig men lugn kurs. Under hela terminen arbetade vi i grupp för att komma på ett projekt för att rädda Amazonas regnskog. Kursen bestod av en stor inlämning, en presentation och en kort film om gruppens arbetsprocess. 
  • Management skills development 6 ECTS – rekommenderar inte denna kurs. Läraren är oengagerad och nästintill otrevlig. Kursen bestod av två mindre gruppinlämningar och presentationer, en större gruppinlämning och presentation samt en individuell inlämning (CV och personligt brev) och individuell presentation inför hela klassen. 
  • Strategic distribution decision 6 ECTS – engagerad lärare men svårt att hänga med på lektionerna då tempot var snabbt. Hyfsat krävande kurs, bestående av tre större gruppinlämningar och presentationer samt ett slutprov. Provet var dock enkelt och endast 50 % krävs för att få godkänt. Betyget baseras även på individuellt deltagande och närvaro i klassrummet. Jag tycker att denna kurs var den mest lärorika kursen jag studerade. 
  • Spanskakurs 6 ECTS – nivån baseras antingen på nivån på intensivkursen i spanska som sker innan terminen börjar eller utifrån ett placement test som görs i början av kursen. Rekommenderar kursen för de som vill lära sig spanska.
  • Intensiv spanskakurs 3 ECTS – sker två veckor innan terminen startar. Rekommenderar denna kurs då det var ett bra tillfälle att lära känna alla utbytesstudenter innan terminen började. Är man nybörjare var denna kurs relativt krävande.  

 Boende

Jag sökte boende via skolan innan terminen startade och hade önskemål om att bo i Gros eller Old Town. Jag bodde i en lägenhet i Gros med en annan svensk och en tysk. Vår lägenhet hade jättebra läge och hyfsad standard. Vi hade ett större badrum med badkar (inklusive dusch) och ett mindre badrum med endast en toalett. Det som var nackdel med vår lägenhet var att våra grannar under oss var hemskt jobbiga, de klagade i princip varje vecka fastän vi endast hade några få kompisar på besök. Detta förstörde helt klart boendeupplevelsen. Min hyra låg på 475 euro + 60 euro i el med mera. 

Ekonomi

Generellt är levnadskostnaderna lägre i San Sebastian än i Sverige. Mat i supermarkets är billigare än i svenska butiker och jag handlade främst på Lidl. Alkoholen är också mycket billigare. En öl ute kostar cirka 2 euro och en shot på klubben kostar 3 euro. Ett glas vin kunde även kosta runt 2-3 euro. Mina totala hyra låg på 535 euro. Sammanfattningsvis så räckte studiemedlet och Erasmus stipendiet bra och jag valde att inte ta merkostnadslån via CSN. 

Fritid

Jag anmälde mig till ett buddy program via skolan vilket var till stor besvikelse. Programmet drog inte igång förrän i oktober/november och framförhållningen inför aktiviteterna var bristfällig. 

Varje torsdag hade Gros en så kallad Pintxo Pote kväll där alla barer längs en gata hade erbjudande där man kunde köpa en öl och en liten pintxo för 2-4 euro. Detta var ett mycket trevligt sätt att socialisera på. 

San Sebastian har två större nattklubbar: GU och Bataplan. På dessa klubbar spelades främst reggaeton men hade man tur kunde DJ ta emot önskemål på låtar. GU var något mindre och närmare Gros vilket gjorde att denna var min favorit. För att komma in på klubbarna betalade man inträde på 15 euro och då ingick en välkomstdrink. Bra att vara medveten om att drinkarna i San Sebastian innehåller mycket mer alkohol än vad drinkarna i Sverige gör.

Erasmus anordnade också vissa fester på mindre klubbar/barer med olika teman vilket oftast var lyckade tillställningar. 

I början av terminen var vädret väldigt behagligt och jag spenderade mycket tid på stränderna. San Sebastian har tre stränder varav en är en surfstrand med begränsade badmöjligheter. Den största stranden heter La Concha och är en av Spaniens finaste stränder. Åker man på utbyte till San Sebastian rekommenderar jag att testa på att surfa, de finns nämligen flera företag som anordnar paket-lektioner som man kan ta med 4-6 vänner. Priset på fem lektioner á en timma låg runt 50-80 euro. 

San Sebastian har en otroligt fin natur där stränderna är omgivna av flera berg som man enkelt kan bestiga eller alternativt ta lift upp till. Klimatet är absolut bättre än i Sverige. 

Helhetsintryck

Jag rekommenderar verkligen att åka på utbytestermin och särskilt till San Sebastian. San Sebastian är en otrolig stad på sommar och hösten med möjlighet för hiking, strandhäng och surfing. Det är ett perfekt tillfälle att även ta del av annan kultur och lära känna personer från hela världen. San Sebastian är även perfekt i sin storlek då den inte är för stor för att inte kunna promenera runt överallt, men inte heller för liten. Dessutom ligger San Sebastian nära flera andra vackra baskiska städer som jag rekommenderar att man besöker till exempel Zumaia och Hondarribia. Staden ligger även endast två mil från franska gränsen så det finns även möjlighet att besöka närliggande franska städer. Jag besökte både Biarritz och Bordeaux. Något som även är värt att nämna är att San Sebastian är den stad med flest Michelinstjärnor per kvadratmeter i världen. Även om priserna på dessa restauranger kanske inte rör sig inom en studentbudget så var maten i San Sebastian helt klart godkänd och jag gillade särskilt konceptet med pintxos. 

Sammanfattningsvis så är jag väldigt nöjd med mitt utbyte och rekommenderar alla att ta vara på denna möjlighet att testa på att studera i ett annat land. 

Ht22

Hösten 2022 läste jag på Deusto Business School i den vackra staden San Sebastián, eller Donostia som staden heter på Baskiska. Staden är otroligt fin, precis vid kusten med fina stränder mitt i staden. Jag skulle rekommendera alla att åka hit på en utbytestermin! 

Studier

Man söker alla kurserna väl på plats på universitetet, och det är först till kvarn som gäller vid registreringen. Däremot var det ingen som inte fick den kursen man hade önskat. Man läser fem kurser parallellt, där vardera är på 6 ECTS. Det var lite svårt att hitta kursutbudet, men det gick att få fram om man googlade på “syllabus” och Deusto Business School och sen letade sig fram. Systemet på Deusto är lite annorlunda än vid Uppsala Universitet då det är obligatorisk närvaro på alla lektioner, samt att man har flera lektioner nästan varje dag, så det blir nästan en känsla av att gå gymnasiet igen. Det gick även att välja kurser som alla avslutades innan jul, så man inte behövde åka tillbaka igen för att skriva tentor i januari. Nivån på Deusto är snäppet lägre än på Uppsala Universitet skulle jag säga, och det krävdes inte så mycket ansträngning för att bli godkänd på kurserna. Jag valde även kurser så att man inte hade lektioner på fredagarna, vilket jag är väldigt glad för att jag gjorde, då man kunde ta lite längre resor över helgerna. 

Jag läste 6 stycken kurser, varav en var en spanska intensivkurs på 3 ECTS som man tog innan terminen började. Jag rekommenderar alla att ta denna intensivkurs då man verkligen lärde känna folk i och med att man bodde tillsammans i korridorer, och gick i skolan tillsammans. Boendet var däremot ganska låg standard, men man kan stå ut i två veckor och frukost ingick iallafall. Skolan pågick under två veckor ungefär, och man hade bara skola fram till klockan 14.00 på dagarna, sen hade man hela dagen ledig efter det att hitta på roliga saker. I och med att intensivkursen är i augusti är det fortfarande väldigt varmt och vi hängde på stranden nästan varje dag under den kursen. Som sagt är det verkligen att rekommendera att ta denna kurs då man märkte att de som inte hade tagit kursen hade det lite svårare att komma in i gruppen och hade kanske inte samma upplevelse med att träffa nya vänner. 

Alla kurser jag läste var klara innan jul, och kurserna jag läste var:

  • Spanska intensivkurs (3 ECTS)
  • Spanskakurs (6 ECTS) - Jag läste en spanskakurs vilket jag är nöjd med, då det var en skön omväxling till de andra kurserna plus att vår lärare som hette Nuria var väldigt gullig och tog med klassen till en Sociedad Gastronomica för en riktig baskisk upplevelse. 
  • Management Skills Development (6 ECTS) - En kurs som handlar om management, ledning och organisation. Kursen i sig kunde varit intressant om inte läraren var som han var, då han ibland kunde vara ganska otrevlig och hade inte några tydliga instruktioner. I denna kurs hade man grupper som man gjorde arbeten med, det var många presentationer i denna kurs vilket i sig är lärorikt om man vill öva på det. I slutet hade man en individuell presentation där man skulle motivera varför man själv passade en viss jobbposition, och slutligen en gruppresentation där man skulle presentera vad man hade lärt sig under kursens gång. Även om inte denna kurs var så intressant var den lätt att klara. 
  • Competitive Territories in the Global Economy (6 ECTS) - Den mest intressanta kursen. Den var uppdelad i tre delar där man gick igenom Globalization, Clusters och Innovation Systems, med tre olika lärare. Bra och intressant kurs! På denna kurs togs ingen närvaro. 
  • Strategic Distribution Decisions (6 ECTS) - Läraren i denna kurs var väldigt engagerad och var omtyckt hos de flesta, men med bristfällig engelska. Denna var den mest krävande kursen då det var tre större grupparbeten med presentationer samt ett prov i slutet. Även om den var krävande så var den inte alls svår att klara. 
  • Entrepreneurship (6 ECTS) - En ganska flummig kurs om entreprenörskap men denna var nog minst krävande. Hela kursen gick ut på att man hade ett projekt där man skulle hjälpa en organisation att nå ut med sitt budskap till folk i San Sebastián, och detta jobbar man på under hela terminen. I slutet presenterar varje grupp sitt förslag för läraren och en representant från organisationen. Lektionerna kunde vara lite långtråkiga, men det var en väldigt lätt kurs och läraren var väldigt engagerad.

Mottagande

När jag kom till San Sebastián gick jag som sagt intensivkursen vilket gjorde att man hängde mycket med de andra som tog kursen och hittade på massa kul saker när man inte hade skola. När den riktiga terminen drog igång hade vi några informationsmöten i skolan där de pratade om universitetet och om kurserna och vilka som var slut i december. Det fanns ett buddyprogram som jag inte deltog i, men jag hade några kompisar som gjorde det. Däremot verkade det inte så uppstyrt och det var inte jättemånga evenemang som de styrde upp. Skolan styrde ihop en välkomstmiddag på en restaurang i stan som var trevlig, där alla utbytesstudenter och nya studenter åt en trerättersmiddag. 

Boende

Skolan kontaktade oss under våren/i början av sommaren och informerade om att man kunde söka boende genom skolan via en länk. Det var väldigt smidigt att söka boende via skolan, och jag tror att de garanterar alla som söker inom en viss period ett boende. Jag åkte tillsammans med en kompis från Uppsala och vi önskade att bo med varandra vilket vi fick. Alla som önskade att bo med någon fick göra det vad jag vet. Vi bodde i ett område som heter Gros, vilket ligger i surfdelen av staden, och där ligger även surfstranden (som man även kan bada vid). Jag och min kompis bodde tillsammans med två andra svenska tjejer och vi var alla väldigt nöjda med vår lägenhet, som låg 100 meter från stranden. Jag skulle rekommendera att bo i Gros, eller Centro. Vissa bodde i Parte Vieja (Gamla stan), men de lägenheterna hade lite sämre standard. Andra bodde i Amara, vilket är närmare skolan men längre från stan. För de som bodde i Amara tog det ganska lång tid att gå in till stan eller till stranden. Från Gros tog det kanske 20-25 minuter att gå till skolan, men det var ändå att föredra än att bo längre ifrån stan. I formuläret där man söker boende finns det ingen ruta för att önska område, men det finns en “övrigt” ruta, där man kunde ange vilket område man önskade bo i. Vi betalade 450 euro per person (en som inte hade en riktig vägg/dörr betalade 400 euro) plus 60 euro i el per månad. Alla lägenheter som man fick via skolan kostade mellan 390-480 euro i månaden. 

Ekonomi

Levnadskostnaderna i San Sebastián är lägre än i Sverige skulle jag säga, och maten och alkoholen är framförallt mycket billigare än i Sverige. Jag tog merkostnadslån och Erasmusstipendium samt jobbade lite extra, och klarade mig utan problem. De som inte jobbade extra klarade sig också utan problem, så detta är inget måste. Vi gjorde ganska många resor under vår utbytestermin, och det var inga problem att göra dessa resor med erasmus och CSN. 

Fritid

Det fanns massor att göra i San Sebastián, och eftersom Frankrike ligger så nära kan man väldigt enkelt göra helgutflykter dit. Ett stort tips är att testa på att surfa och ta en surfkurs. På Pukas Surf School kunde man få rabatt på surfkurser och surflektioner via skolan. Via skolan kunde man även hitta på massa aktiviteter, som olika sporter, ridtur, kajak, surflektion och massa annat. En kul grej som finns i vissa stadsdelar erbjuder är Pintxo Pote (i Gros på torsdagar), där man kan köpa en pintxo och en öl eller annan dricka för 2-4 euro. Eftersom denna är på torsdagar så var man väldigt glad att man hade byggt ett schema där man var ledig på fredagarna. 

Övriga tips är att ta en helg i Bordeaux och gå på vinprovning, åk till Biarritz, hikea till Pasaia, ät en Bahn Mi på Gosea i Gros, åk till Zumaia och Zarautz, kolla på de vackra solnedgångarna! (passa på i september och oktober) och ät ute mycket, det är ju en stad många åker till för att uppleva matkulturen. 

Helhetsintryck

Jag är supernöjd med min utbytestermin och rekommenderar alla att åka hit! Det är en skön livsstil man har där, med lite semesterkänsla i början. Jag är väldigt nöjd med boendet, mina kurser och mitt val överlag! 

Ht22

Skolan och studier

Jag läste på Deusto Business School och läste fem olika kurser på 6 ECTS var plus en 3
ECTS intensivkurs i spanska som pågick innan den officiella terminen påbörjade. På detta universitet är det obligatoriskt att delta på alla föreläsningar, då din närvaro var en del av ditt slutgiltiga betyg. Detta gjorde att man behövde läkarintyg för att kunna missa någon lektion, vilket var svårt att få tag på om du t.ex. hade migrän vilket var väldigt jobbigt. Men på många kurser kunde de vara lite slarviga med närvaron. Skulle i allmänhet säga att nivån på kurserna inte är jättehög och att få godkänt är väldigt enkelt, men det som däremot var jobbigare var att det var väldigt många inlämningar och mindre examinationer att hålla koll på samtidigt. De flesta kurser lägger stort fokus på grupparbeten där man sällan får välja grupp själv. Många gånger ställde det till med problem för ett flertal studenter inte gjorde sina arbeten i tid vilket var ett allmänt problem för många.
Kurserna väljer du officiellt när du kommer till skolan, och även där meddelar de dig vilka kurser som slutar så man är klar till jul, men de skickar även ut kursutbudet lite tidigare. Du har själv ansvar för att se till så att dina kurser inte överlappar, vilket kan vara svårt då det inte finns många kurser på engelska att välja mellan.
De kurser jag läste under terminen var:

  • Entrepreneurship, 6 ECTS – en väldigt chill kurs. Vi hade en föreläsning i veckan på 4 timmar inklusive rast men oftast så hade vi bara faktiskt föreläsning under de två första timmarna medan resten gick till eget arbete på det projekt man höll på med och då kunde man gå hem. Kursen gick ut på att utbilda eleverna till entreprenörer genom gästföreläsare, enklare case och föreläsningar. Det stora fokuset vi hade under vår kurs var ett grupprojekt som gick ut på att skapa en prototyp för ett projekt med syfte att utbilda folk om miljöförstöring. Läraren var väldigt engagerad och trevlig och var alltid villig att hjälpa, men tyvärr väldigt luddig i sina instruktioner och syfte vilket lyste igenom hela kursen. Kursen var inte särskilt svår och projektet gick snabbt att genomföra så skulle säga att det inte är några problem att klara den.
  • Management Skills Development, 6 ECTS – En kurs vars syfte var att utbilda eleverna om hur de får önskvärda ledarskaps- och managerial-kunskaper. Denna kurs har både för- och nackdelar. Fördelarna var att läraren verkade vilja godkänna alla för att slippa mer arbete själv och man hade inget prov utan bara mindre inlämningar och grupparbeten/presentationer. Nackdelen var att läraren var inte alls bra på engelska och han var ofta väldigt otrevlig. Idén med kursen var bra med tyvärr så var utförandet inte lika bra.
  • Spanska intensivkurs, 3 ECTS – Denna kurs ges innan terminens start och pågår i två veckor. Jag placerades i nybörjarnivån (A1.1) med en fantastisk lärare. Det är rätt så långa och intensiva dagar men man får verkligen en introduktion till språket. Skulle däremot säga att den lägsta kursen inte ens passar en fullständig nybörjare i spanska utan kräver lite förkunskaper. Skulle dock verkligen rekommendera denna kurs då det i princip enbart var utbytesstudenter som gick den vilket gjorde att man fick träffa väldigt mycket folk och det var främst de man träffade där som man umgicks med senare. Man hade mindre examinationer under veckornas gång och avslutade sedan med ett enklare slutprov.
  • Spanskakurs, 6 ECTS – Eftersom jag gick på intensivkursen placerades jag automatiskt i nästa nivå A2.1, annars gör man ett test för att se vilken nivå man har. Läraren på denna nivå var helt fantastisk. Man utvecklades verkligen både språkmässigt, men även kulturmässigt då läraren var väldigt engagerad i att visa eleverna både den spanska och baskiska kulturen. Under kursens gång hade vi mindre prov och muntliga presentationer och ett slutprov sista lektionen. Om man pluggar lite regelbundet ska det nog inte vara några problem att klara denna kurs.
  • Strategic Distribution Decisions, 6 ECTS – En helt ok kurs, läraren var engagerad och supertrevlig men hade tyvärr bristfällig engelska vilket gjorde det väldigt svårt att förstå vad han sa. Han ordnade många studiebesök och gästföreläsare från olika coola företag vilket faktiskt var uppskattat många gånger, men tog mycket tid. Sedan var kursen ganska intensiv för att vara 6 ECTS med flera längre gruppresentationer, rapport i grupp på 30–50 sidor samt ett ”eliminatory exam” som avgjorde om man behövde skriva det faktiska slutprovet. I och med att större del av kursen bestod av grupparbeten blev det jobbigt då andra studenter hade en tendens att inte göra det de skulle göra. Skulle ändå rekommendera denna kurs allt som allt.
  • Competitive Territories in the Global Economy, 6 ECTS – Kursen var uppdelad i tre moduler med tre olika lärare som föreläste om olika ämnen. De bästa delarna var den första om globalisering och den sista om innovation systems där lärarna faktiskt hade väldigt mycket att lära ut. Enligt mig var detta den bästa kursen då man lärde sig väldigt mycket och lärarna var väldigt kunniga. Krävde mycket deltagande dock i form av diskussion i klassen. Det var inget prov i denna kurs utan endast en större inlämning, muntliga presentationer i grupp och några få reflektionsuppgifter.

Samtliga kurser var slut innan jul.

Mottagande

För de som började med spanska intensivkurs fick man en chans att lära känna utbytesstudenter innan skolan drog i gång på riktigt vilket var väldigt kul. De flesta bodde även på samma ställe ”La Salle” en korridorsbyggnad vilket gjorde att alla sågs både före och efter skolan och gjorde att man lätt lärde känna nytt folk. Skulle verkligen rekommendera detta då jag vet att många som inte gick på intensivkursen kände att det var svårt att ”komma in” då många vänskapsgrupper redan hade skapats vid skolans officiella start. När skolan väl började var det några introduktionsdagar med information och kursregistrering osv. Många anmälde sig till buddy-programmet vet jag men det verkade inte vara så välorganiserat eller bra.

Boende

Universitetet erbjuder möjligheten att hjälpa en att skaffa boende under terminen via en flat rental service. Då fyller man bara i en blankett och betalar en deposition samt första månadens hyra varav du blir tilldelad en lägenhet på plats i Spanien i september som du delar med 2-3 andra utbytesstudenter. Du kunde önska om du ville bo med tjejer/killar, önska om man vill bo med en viss person samt att jag önskade område att bo i. Skulle rekommendera Centro eller Gros då det var perfekt läge och standarden var lite högre än i andra områden, annars fungerar Old Town också. Nackdelen är att du inte får se lägenheten i förhand utan får se den först vid inflyttning, men de flesta var ändå relativt nöjda trots att standarden på boenden är i allmänhet sämre i Spanien. Jag vet att några valde att skaffa boende på egen hand vilket verkade fungera smidigt det med, men tyckte att skolans tjänst var väldigt smidigt och garanterade i princip boende så länge man anmälde i tid.
Hyran för de flesta låg mellan 390-500 euro vilket var ganska överkomligt och berodde på läget/storleken av boendet. Jag bodde i Gros och var ändå nöjd med lägenhetens standard och läget var fantastiskt bra så det kompenserade mycket. De flesta lägenheterna låg mellan 15-25 minuters gångavstånd från skolan och hade helt ok standard.

Ekonomi

Att leva i San Sebastian är något billigare än i Sverige. Vad det gäller hyra så ligger priserna ändå relativt nära nivåerna i Uppsala så där var det ungefär samma för mig. Mat och dryck, både i butik och på restaurang är däremot mycket billigare. Detta gjorde ju dock att man gick ut väldigt mycket som ledde till mer utgifter på så sätt, men där har man möjligheten att själv välja hur man vill spendera sina pengar. Många, jag inkluderat, valde även att resa runt mycket, både i Spanien och närliggande länder vilket är en utgift man inte riktigt räknar med i Sverige. Allt som allt skulle jag dock säga att med utökat studiemedel samt Erasmusstipendiet så klarar man sig bra, både om man vill gå ut och resa.

Fritid

Staden erbjöd väldigt mycket kul att göra. Staden har tre olika stränder, men de man främst är vid är Concha och Zurriola. Vid Zurriola, som är surfstranden, finns Pukas som har ett samarbete med universitetet där man kan ta riktigt billiga surflektioner vilket var väldigt kul. Skolan hade även aktiviteter varje månad som flera deltog i, men jag deltog endast i välkomstmiddagen och någon enstaka fest som var väldigt kul. Finns även ett flertal hikes att göra i området och i närliggande städer som var väldigt fina. San Sebastian är även känt för det kulinariska utbudet, då det finns ett överflöd av restauranger och barer. De flesta restauranger serverar baskisk mat med ”pintxos” som är mindre smårätter för ett överkomligt pris. Varje torsdag har de även ett koncept som heter ”pintxo-pote” i Gros där flera restauranger erbjuder ett paketpris för en pintxo och dryck för mellan 2,5–4 euro och gatorna flödas med människor vilket är väldigt kul. Med andra ord, du kommer inte ha brist på saker att göra när du är där.

Helthetsintryck

Jag är så otroligt nöjd med mitt utbyte i San Sebastian och skulle rekommendera det till alla som funderar på att åka dit. Även om det rent administrativa gällande skolan är väldigt gammalmodigt och stundvis komplicerat så är helhetsupplevelsen väldigt positiv. Vädret är fantastisk och staden är otroligt vacker med massa saker att göra.
 

Universidad de Deusto Ht21-1

Jag läste på Deusto Business School och läste fem olika kurser (6 ECTS var) plus en intensiv spanska kurs innan den officiella terminen drog igång. Kurserna är uppbyggda på att man ska vara på alla föreläsningar (obligatorisk närvaro på alla kurser, dock tog inte alla närvaro alla gånger) och alla kurserna går hela terminen, vilket skiljer sig från Uppsala Universitet. Nivån är inte jättehög och det är inga problem att hänga med även om vissa veckor kanske är lite mer intensiva med inlämningar än andra. Upplägget liknar det svenska gymnasiet mer än ett svenskt universitet. Kurserna valde du officiellt när du kom ner till universitetet men du skulle ha gjort en liten undersökning om vilka kurser du skulle vilja ta för ditt Learning Agreement som du skickar till skolan innan. Du kunde alltså byta kurser från vad tänkt först. Kurserna gick att hitta på deras hemsida, även fast det var lite lätt klurigt att hitta. Det var också viktigt att hålla koll på att dina kurser inte krockar då det är obligatorisk närvaro. Du måste själv kolla att dina inte krockar och du kan därmed behöva byta kurser när du ser schemat (schemat skickades via mail lite innan kursstart). Det är också bra att veta att det finns en provvecka där du kan ”kolla” kurserna och deras upplägg innan du officiellt sätter dina kurser. Detta är bra då du kan se om kurser har tentor eller bara inlämningar samt hur du uppfattar läraren etc. Jag hade till exempel inga tentor förutom i spanskakursen vilket var skönt. De kurser som jag läste under terminen var:

  • Entrepreneurship, 6 ECTS – en ganska lugn kurs. Det var två föreläsningar i veckan, där den ena oftast bestod av gästföreläsare som kom och berättade om deras yrkeskarriär, hur de startade sina företag samt hur det är att vara en entreprenör. Den andra föreläsning gick läraren, en väldigt engagerad och glad en, igenom olika saker som är viktiga att tänka på när man startar företag. Kursen avslutades med ett grupprojekt (du väljer grupp) som baserades på en föreläsning från ett företag där de ville ha hjälp med tre olika frågeställningar. Gruppen fick välja vilken frågeställning de ville tackla, samt en kort individuell reflektionsuppgift angående de olika gästföreläsningarna och vad vi hade lärt oss om entreprenörskap genom dem. Kursen var inte svår och tog inte särskilt mycket tid. Så länge du håller dig någorlunda på bollen, är på föreläsningarna samt antecknar så är kursen förhållandevis lätt.
  • International Human Resource Management, 6 ECTS – en ganska intensiv kurs med tre stora grupparbeten, där vi inte fick välja grupper. Kursen utgick från läraren föreläsningar om hur hon ville att projektet skulle göras, vad det skulle innehålla och hur det skulle se ut. Sen gjorde man inlämningen, på ganska kort tid, och sen fick varje grupp presentera individuellt för henne. Jag fick ganska bra grupper varje gång, men det var en del att göra i grupparbetena så det tog en del tid. Sen beror det såklart på hur din grupp är och betygsmålen ligger, men man fick jobba lite för att hinna få ihop projektet och presentationerna i tid. Men det var absolut inte super intensivt hela tiden.
  • Talent Management, 6 ECTS – en luddig kurs med en väldigt engagerad lärare. Hon var väldigt kul men kursen var inget stort. Det var en del småuppgifter att göra här och där och sedan några större grupparbeten. Men det rullade också på ganska friktionslöst. Kursen avslutades med att göra ett projekt med ett företag, vilket var ganska kul, där vi i grupper fick hantera lite olika frågeställningar som företaget ville ha hjälp med. Det är en del att göra i denna kurs, men det är absolut ingen svår kurs.
  • Management Skills Developement, 6 ECTS – jag skulle inte rekommendera denna kurs alls. Läraren var tyvärr inte särskilt duktig på engelska vilket gjorde att hans kommunikation lätt upplevdes som otrevlig och hans instruktioner var inte särskilt lättförståeliga. Tillslut handlade det mer om att bara sitta där och önska att kursen skulle ta slut mer än att faktiskt lära sig något. Under kursens gång gjorde vi projekt i en grupp (samma grupp hela terminen, så välj en bra en), där vi fick presentera vad som gjordes på tidigare föreläsningar och varför det var viktigt för våra framtida karriärer. Det kanske var en bra tanke, men i praktiken blev det inget bra. Sen skulle vi i slutet av terminen även göra en sammanfattande inlämning i gruppen på 4000 ord där vi beskrev vad som gjort under terminen, vad vi lärt oss och varför det var viktigt för våra framtida karriärer. Sen skulle det också presenteras, och alla grupper behövde lyssna på alla andra, vilket gjorde att det blev väldigt mycket upprepning och långtråkigt. En del individuella uppgifter behövdes också göras så som en personlig SWOT-analys samt en inlämning av ett personligt brev och CV samt att du skulle presentera detta för klassen. Om du känner att du vill presentera/ vill träna på det kanske denna kurs är något för dig, men jag skulle inte rekommendera den.
  • Spanskakurs, 6 ECTS – i början av terminen gör man ett nivå test där du delas in i grupp A1(nybörjare), A2,B1 eller B2 (mest avancerade nivån de erbjöd). Jag har läst spanska tidigare och bott i ett spansktalande land så jag hamnade i grupp B2. Alla gruppers undervisning är uppbyggda på ungefär samma sätt. En del grammatik genomgångar, läsuppgifter och så tränar man även på att lyssna på språket samt har ett antal (typ 3) individuella inlämningsuppgifter samt presentationer under terminen. Det är absolut inget svårt och jag skulle absolut rekommendera kursen om du vill lära sig spanska medan du är och bor i Spanien.
  • Intensiv spanskakurs, 4 ECTS- Jag åkte även ner tidigare och tog en intensiv spanskakurs innan de andra kurserna började. Det skulle jag verkligen rekommendera. Det är härligt att träna spanskan, man får lära känna massa utbytesstudenter och man går bara i skolan på förmiddagen vilket gör att man kan spendera resten av dagen med att socialisera, gå runt i staden och lära sig den samt vara på stranden.

I allmänhet tyckte jag att nivån på utbildningsnivån är lägre än i Sverige och du behöver inte jobba särskilt hårt för att ligga i fas.

Mottagande

Jag började mitt utbyte med en intensivkurs i spanska. Det betydde att jag åkte ner ca 2 veckor innan universitetet drog igång. Jag bodde tillsammans med många andra utbytesstudenter på ett boende i korridor. Intensivkursen var jättebra för man fick lära känna de andra utbytesstudenterna, staden och universitetet. Vi gick i skolan på förmiddagen och kunde göra vad vi ville på eftermiddagarna. Den mesta av tiden spenderade vi på stranden och på kvällen satt vi antingen på takterrassen och åt gemensam middag eller gick ut och drack drinkar. Vi blev väl bemötta av spanskalärarna som visade runt oss på universitetet och inkorporerade lokal fakta i vår undervisning. Det är en stark rekommendation att ta denna spanskakurs, men också att ta med öronproppar om du ska kunna sova i korridoren.

Skolans mottagande var bra. När vi väl fick våra lägenheter (1 september) så hämtades vi av skolans koordinator från korridorsboendet och blev skjutsade med vårt bagage till vårt nya boende. Detta gjorde han med alla utbytesstudenter. Om du ankom senare så fanns det instruktioner för hur du skulle göra också, så det är helt okej att komma senare.

Skolan inleddes med introduktionsdagar där de berättade om skolan, lite regler, de aktiviteter som fanns på skolan osv. Det hela avslutades med att vi delades in i buddy-grupper och varje grupp vandrade runt i San Sebastian med en eller flera lokala studenter. Dessa buddys kunde du hålla kontakt med och fråga frågor under terminens gång. Det fanns även ett annat buddy system man kunde gå med i för att få en till buddy som man kunde kontakta med frågor eller umgås med.

Jag tror mycket mer skulle anordnats av skolan i välkomstväg om det inte varit Corona men detta var fortfarande på en bra nivå där man fick information om allt man behövde för terminen.

Du kommer få mycket information från skolan innan din termin så se till att ha koll på din mailbox och att du följer deras instruktioner. Då kommer allt gå jättebra. 

Boende

När universitetet kontaktade mig i juni och bekräftade min plats så fanns det en länk där man kunde anmäla sig för att få hjälp av universitetet att hitta ett boende. Man skickade i samma veva en deposition och första månadshyran och sen när man kom ner så fanns det en lägenhet från första september. Du bor med 2-3 andra utbytesstudenter och du kan önska att bo med specifika personer eller med endast killar eller tjejer. Jag skulle rekommendera att ta hjälp av skolan då boende i San Sebastian är dyrt och det kan vara svårt att hitta boende själv. Såklart är det möjligt och det fanns folk som hittade boende när de kom ner och slog ihop sig ett gäng och bodde ihop, men för att ha det lite lugnare och vara säker på att du har ett boende skulle jag välja att ta hjälp från skolan. De flesta lägenheter som jag såg och hörde om var bra, funktionsdugliga och låg centralt till. De låg mellan 390 euro och 450 euro beroende på lägenhetens standard, läge och antal badrum. Olika lägenheter hade ibland också olika hyra beroende på vilket rum du fick/valde. Alla lägenheter låg i alla fall max 20 minuters gång från skolan och nästan alla låg i området Gross. Det fanns också korridorer som man kunde bo i och de ska vara väldigt fina, dock ligger de långt från skolan och var dyra som jag förstod det. Men det kan ju vara värt att titta på.

Jag var nöjd med mitt boende, det var extremt centralt och låg in mot en gård så det var tyst. Vi hade ett fräscht badrum och ett helt okej kök. Vi drog lott om rummet och även fast jag fick det minsta så fanns det bra med utrymme och jag hade en stor garderob, en 120 cm säng och ett skrivbord och stol. Jag bodde tillsammans med två tyska tjejer och vi hade en bra termin ihop även fast vi inte umgicks jättemycket. Jag skulle absolut välja att ta hjälp av skolan att hitta en lägenhet igen om jag skulle göra om det.

Ekonomi

Levnadskostnaderna är lite lägre än i Sverige skulle jag säga. Maten är billigare att köpa och jag gick oftast till Lidl som var två kvarter från mig. Mina matkostnader var absolut lägre än vad de brukar vara hemma och min hyra låg på 450 euro per månad. Något som bör tas i beaktning är ju att man gärna går ut en del vilket kan leda till en del utgifter, maten är lite billigare än hemma och drycken är mycket billigare än hemma (ett glas vin ligger på ca 2,4 euro) drinkar ligger runt 8-9 Euro. Detta ledde ju till att studiemedlet räckte bra. Jag tog CSN och utökat lån samt Erasmus stipendiet. Detta gjorde att det fanns bra med resurser att röra sig med om man ville göra lite extra saker som typ resa eller gå ut att äta.

Fritid

I och med att jag åkte under Corona så var min utbytestermin inte som en klassisk en. Vi fick höra mycket om att skolan brukade göra mycket fler aktiviteter med utbytesstudenterna, och även om de gjordes några så var det inte alls på samma nivå som det brukade. Jag deltog dock i en aktivitet som var surfing-lektioner som skolan anordnade tillsammans med en lokal surfskola. Det var roligt och billigare än om vi skulle betalat helt själva. Andra veckor var det hajker och paddling på schemat, men allt var utomhusaktiviteter i och med att Corona inte tillät inomhusaktiviteter. Vi hörde dock om att de tidigare år haft matlagningskurser, dansklasser och liknande och jag antar att det kommer komma igång efter Corona igen.

Man kan såklart själv också gå med i skolans många aktiviteter och klubbar, de introduceras första dagen och det finns allt från sportklubbar till entreprenörskapsklubbar. Vill du hitta saker att hitta på i skolans regi så finns det. Sen kan man såklart göra andra saker själv, några började spela basket, jag gick med i en Whatsapp-grupp för surfing, man kunde surfa själv eller ta surfinglektioner. San Sebastian är en stad där det finns mycket att hitta på så att hitta egna fritidsaktiviteter går bra det med.

Helhetsintryck

Jag rekommenderar alla att åka till San Sebastian på utbyte. Det är en härlig stad, nära till många andra kul platser med ett underbart uteliv och naturskön miljö. Jag skulle kanske inte riktigt rekommendera att åka hit om du vill utmanas på universitetsnivå men det är en fantastisk möjlighet att lära känna många olika kulturer (från andra utbytesstudenter) samt den spanska kulturen samt uppleva en av de bästa matstäderna i världen. Ta din chans att åka hit, du kommer inte ångra dig!!

Övrigt

Tips inför din resa:

  • Gör en bucket-list på saker du vill göra och se och ställen du vill äta på under ditt utbyte, en termin går otroligt snabbt så se till att göra allt du vill.
  • Njut, som sagt, en termin går snabbt och låt inte tiden rinna iväg.
  • Ha kul! Detta är din tid, gör vad du vill med den och utnyttja den väl.

Ht19 - 1

Höstterminen 2019 åkte jag på utbyte till den vackra kuststaden San Sebastián även kallat Donostia. Staden ligger i Norra delen av Spanien, nära till den franska gränsen. Du kommer bli häpen av den vackra gröna grönskan och detta tack vare ett regnigare klimat än södra Spanien. Även om det kan regna och blåsa en del är klimatet varmare än hemma och solen ser du titt som tätt likväl värmen den medför. Välj och vraka mellan de tre stränderna runt stadskärnan.

Jag läste 6 kurser totalt under terminen, 33 ECTS motsvarande 33 HP:

  • Intensivkurs i Spanska, 3 ECTS, 2 veckor i augusti: Första skoldagen fick man göra ett nivåtest med en massa ”multiple choice”-frågor och skriva en kortare text (om man kunde). Rekommenderar starkt att gå denna kurs dels för att komma in i gemenskapen redan från början. Tre skriftliga inlämningar, en muntlig redovisning och ett slutprov hann vi med. Tufft men mycket lärorikt.
  • Terminskurs i Spanska, 6 ECTS, officiellt slut i december: Fortsätter till nästa nivå från intensivkursen men där nya elever måste göra nivåtestet. Kursen bestod av tre inlämningar, två muntliga presentationer, ett mittterminsprov och ett slutprov. Inte alls svårt om man hängde med.
  • Competitive Territories in the Global Economy (år 4), 6 ECTS, officiellt slut i december: Kursen var uppdelad i tre block - Globalisation, competitiveness and governance - Clusters and competitive territories - Innovation systems and the role of public policy. En lärare till varje block. Tre gruppvisa inlämningar med muntliga redovisningar och ett avslutande prov. Rätt så mäktig kurs men gör du grupparbetena bra så är blir inte slutprovet så omfattande om du inte jagar det högsta betyget vill säga. Du bedöms också på din prestation i klassrummet utöver närvarokravet.
  • International Economics (år 4), 6 ECTS, officiellt slut i december: Roligaste men tuffaste kursen jag läste. Krävs att du är med och delaktigt under lektionerna då läraren alltid bad eleverna att svara på frågor. Vi hade tre prov och två examinerande applikationsuppgifter under lektionstid, en muntlig redovisning samt att du blev betygsatt på ditt aktiva deltagande.
  • People Management (år 3), 6 ECTS, officiellt slut i januari: Fem individuella prov med ”multiple choice”-frågor (minuspoäng om du svarade fel), lika många grupprov under lektionstid. En muntlig redovisning inför läraren bara. Var tvungen att ha 5 i snitt på de individuella proven utöver slutbetyget för att klara kursen och det var inga problem att uppnå.
  • Information Systems (år 3), 6 ECTS, officiellt slut i januari: Inlämning i princip på varje lektion som man har läst på inför (olika case) vilket resulterade i sitt aktiva deltagande till slutbetyget. Tre prov, krävdes 5 i snitt av två (”multiple choice” 50 % [minus vid fel svar] & 2-3 öppna frågor 50 %, utöver detta skrev man två ”caseprov” i samtidigt) och 5 i den tredje (konstruera en relational database vilket var rätt så enkelt) utöver slutbetyget för att klara kursen. Inga problem här heller att klara. Det gjordes också ett ”frivilligt” grupparbete under hela kursens gång i form av en uppsats inklusive 1-2 muntliga redovisningar.

Mestadels var det utbytesstudenter i kurserna från år 4 och från år 3 var det mestadels spanjorer. Jag upplevde att det var mer att göra i 3-årskurserna men lättare att klara än 4-årskurserna. Studieupplägget skiljer sig från vad man är van vid hemma i och med att du läser alla kurser parallellt under terminen och det är närvarokrav i samtliga. Intensivkursen i spanska läses precis innan terminsstart men även här närvarokrav. Jag skulle nog vilja påstå att vi var alltifrån 15-50 elever per kurs. Känslan av att vara tillbaka på gymnasiet infann sig. Intensivkursen i spanska söker man till innan man åker på.

Övriga kurser under terminen söker man senast en 1-2 veckor efter kursstart då man har möjlighet att prova på kurserna under första veckan. Dock är det begränsade antal platser i kurserna och först till kvarn gäller. För mig var det inga problem, fick alla kurser jag önskade tack och lov. Man kunde söka sitt boende via skolan som hade ett samarbete med ett studentboende och en Flat Renting Agency. Detta var mycket smidigt att få hjälp med boende för att slippa rådda och fixa med det när man åkte dit.

Första två veckorna bodde man i en studentkorridor (betalades innan) med eget rum: säng, skrivbord och handfat. Delad toalett och dusch. Man bodde med andra studenter från samma universitet som också läste intensivkursen i spanska vilket gjorde att det var lätt att umgås. Lite sunkigt men helt okej! Lagom till terminsstart fick man tillgång till sin lägenhet (deposition och första månadens hyra betalades innan) där man bodde tillsammans med minst två andra studenter från samma universitet.

Vi bodde i Amara och det var väldigt nära till skolan, minst 10 minuter att gå. Till city (Centroa) och gamla stan (Parte Vieja) tog det 20-30 minuter att gå och till surfsidan (Gros) av stan 40 minuter att gå. Går annars buss också som tog 10-20 minuter och kostade ca 2,75 euro om man inte skaffade ett busskort så blev det billigare. Hade önskat att bo mer i centrum men fick istället närmre till skolan vilket i och för sig var bra. Fanns begagnade cyklar att köpa men dock blev många bestulna på dessa inklusive mig själv tyvärr. Även om man låst både sadel och cykel med kedja så borde man ställa in cykeln om man kan.

Är man sjuk behövs läkarintyg redan från början för att ha giltig frånvaro. Det fanns ett maxantal tillfällen man kunde ”missa” men dem var få. Samtliga kurser gavs på engelska (eller inhemskt språk om man önskade det) förutom spanskan men det klarade man av även som nybörjare. Lärarnas språk var bättre än jag trodde (men inte lokalbefolkningen tyvärr) och väldigt hjälpsamma och engagerade med eleverna. Inga problem att boka möten och träffas i person och få hjälp med studierna.

Betygssystemets skala var 1-10 där 5 var godkänt och från 7 ”anmärkningsvärt”. Man blev väl mottagen av universitetet. Samlades hela gruppen för foto och sedan för att ta emot relevant information. Efter det fick man träffa en tilldelad professor som mentor, denne visade runt på skolan. Är man på intensivkursen veckorna innan har man redan stor koll på området då det är en liten skola, väldigt mysigt ställe.

Skolan anordnade första veckan några gemensamma aktiviteter och utflykter, vissa saker obligatoriska och andra inte. Man blev tilldelad en buddy (man anmäler dock sitt intresse för det) som vid första mötet visade oss runt på stan. Även här hade man ganska bra koll på området redan men det är alltid bra att följa med för att lära känna nytillkomna elever. Jag hade tyvärr inte så mycket kontakt med min buddy men hon visade sig ändå mån om att jag hade det bra.

Levnadskostnaderna var något längre än hemma, vissa saker kostade mer eller mindre. Studiemedlet räckte gott och väl. Jobbade ingenting så jag sökte fullt studiemedel inklusive det extra lånet man kan ta för utbytesstudier. Dessutom låg Erasmusstipendiet på cirka 18 000 kr, fick 70 % i början och 30 % i slutet. Hade råd att åka på många utflykter vilket jag rekommenderar att man tar tillfälle till och gör. Många hyrde bil och enligt dem kostade det inte speciellt mycket om man var flera som delade på det. Lägenhetshyran låg på runt 400 euro i månaden inkluderat deposition för vatten, el och WIFI. Kan bli dyrare om man bor mer centrala eller populära delar av stan.

Det fanns aktiveter och kurser ordnade av skolan i princip alla veckor och det med rabatterade priser. Önskade man något särskilt var det bara att säga till så kunde det oftast lösas genom skolan. De var väldigt måna och generösa om alla aktiveter, kurser och erbjudanden. Både för oss på utbyte och lokala studenter. Det var allt ifrån ridning, surfing, vandring, go-kart, paintball, skridskor, ciderhus, med mera. I början och slutet av utbytet kunde man anmäla sig till en välkomstmiddag och farvälmiddag.

Det fanns även en organisation ”Happy Erasmus” som var till för alla utbytesstudenter som läste i San Sebastián, både privat och lokalt universitet. Dem erbjöd många en-/flerdagsturer runt om i Spanien men ordnade också resor till Frankrike, Portugal, Marocko, med mera. Även det berömda Pintxo-Pote där man får en pintxo och dryck för 2,5 euro, eller Pizza-Pote, får man inte missa! Jag är jätteglad och ångrar inte alls att jag åkte på utbytet! Har man chansen ska man ta den då det är en erfarenhet rikare i livet. Kommer definitivt att besöka staden igen. Solnedgången vid stranden/kajen/Monte Urgull är inte att förkasta, njut!

Ht19 - 2

Höstterminen 2019 studerade jag vid Universidad de Deusto i San Sebastian. Staden ligger i nordvästra Spanien, nära gränsen till Frankrike, och är en mycket härlig stad. Den bjuder på god mat, fina stränder och ett härligt klimat.

Mottagande

Mottagandet i San Sebastian var väldigt bra. Jag kom dit den 20 augusti för att delta i intensivkursen, vilket jag varmt rekommenderar att göra. Studierna under intensivkurserna är lugna, och du lär känna andra utbytesstudenter. Boendet under de första veckorna var sådär, men den 1 september fick vi flytta in i vårt permanenta boende vilket var ett lyft.

Universitetet & Studier

Universidad de Deusto är ett mindre än Uppsala universitet, och har ett annat upplägg vad gäller studier. Kurserna pågår parallellt och examinationen är ofta grupparbeten. Prestationskraven och svårighetsgraden var lägre än vid Uppsala universitet. Universitet har ett relativt omodernt system, med mycket baserat på pappersark och mailutskick, så se till att läsa mail och att lämna in blanketter i tid. Kursval görs på plats i San Sebastian, och information om det kommer via mail och informationsmöte under de första veckorna. Den första veckan på terminen finns möjlighet att prova på olika kurser, innan man slutgiltigt väljer kurser att läsa. Jag valde dock kurser direkt för att vara säker på att få en plats på dem, då antalet platser är begränsade. Ett tips är att tidigt fundera över vilka kurser du verkar intressanta. Själv bestämde jag baserat på kursinnehåll och schema, då jag önskade ha måndagar lediga – för att kunna göra resor över helgerna. Dessutom slutade vissa kurser innan juluppehållet, vilket passade mig som ville åka tillbaka till Sverige innan jul. Jag studerade 30 ECTS fördelat på sex kurser, samtliga på kandidatnivå – de var:

  • European Union: en väldigt intressant kurs som krävde mer studier än de andra. Läraren var fantastisk – faktiskt den bästa jag någonsin haft!
  • Negotiation Skills: en lärorik kurs som innehåller många praktiska moment, såsom ’negotiation simulations’. I denna kurs deltog många spanska studenter, vilket gjorde studieklimatet något annorlunda jämfört med de andra kurserna (som främst utbytesstudenter läste). Samma lärare som i European Union.
  • Competitive Territories in a Global Economy: en kurs för den som vill lära mer om globalisering och territoriers roll i denna. Lärorik, men lite mastigare än de övriga.
  • Entrepreneurship: bestod av en föreläsning om fyra timmar per vecka. Kursen var ganska ’chill’, med interaktiva föreläsningar. Examinationen utgjordes av ett projekt i grupp, som arbetades på under hela terminens gång.
  • Spanska intensivkurs: pågick två veckor innan terminen började. Rekommenderar att läsa denna för att lära känna andra utbytesstudenter, och för att bättra på spanskan då lokalbefolkningens engelskakunskaper var bristfällig emellanåt.

Boende

Jag skaffade boende via universitets Flat Service, vilket majoriteten av utbytesstudenterna gjorde. Områdena Gros, Centrum eller Parte Vieja är att föredra – och du kan önska område att bo i din boendeansökan. Det var ett smidigt sätt att ordna boende på, och vi var tre personer som delade en större trea. Lägenheten hade tre rum, två toaletter, kök, stort vardagsrum och två balkonger, och låg inne i centrum. Det var enligt uthyraren en av de bättre lägenheterna, men de flesta verkade vara nöjda med sina boenden. Värt att notera är dock att lägenheterna höll spansk standard. Isoleringen var inte optimal, och elektriciteten kunde krångla ibland. Mannen som arbetade på Flat Service var dock tillgänglig via WhatsApp, och var oftast snabb att rycka ut om något krånglade.

Ekonomi

Levnadskostnaderna var ungefär desamma som i Sverige. Jag arbetade inte extra under tiden, och klarade mig gott på CSN och Erasmus-stipendiet. Hyran låg på cirka 450 euro per månad.

Fritid

I staden finns det mycket roligt att sysselsätta mig med. I början av terminen, i augustiseptember, spenderade vi nästan alla dagar på någon av stränderna. Via Pukas Surf Escola som ligger i Gros var vi en grupp som tog surflektioner, vilket var roligt och en del av kulturen i San Sebastian. Universitet hade en rabattkod via Pukas’ om man tog fem surflektioner, vilket var prisvärt. Universitetet anordnade många olika aktiviteter. Jag deltog inte i så många, men vet att vissa andra utbytesstudenter gjorde det och tyckte det var roligt. I början av terminen var det en välkomstmiddag, det var en rolig start på terminen och det bjöds på klassisk spansk mat och sen efterfest. Jag, liksom många andra utbytesstudenter, deltog också i en salsakurs via universitetet. Salsakursen var basic, och höll till på Bataplan (en nattklubb) på onsdagskvällar. Det var en rolig grej att göra varje vecka!

Övrigt

Passa på att göra saker och se dig omkring, det finns många härliga ställen att besöka. Boka in saker och planera vad du vill göra i tid, tiden går så fort.

Här kommer några tips:

  • Åk till Bilbao, Biarritz och Bordeaux
  • Gå på hike! Det finns många vandringsleder, bland annat den från Pasaia till San Sebastian
  • Ät Pintxos och gå på Pintxos-Pote på torsdagar
  • Ta surflektioner
  • Gå upp på bergen, solnedgången på Monte Urgull är fantastisk
  • Besök några av alla restauranger (La Madame, La Fábrica, med flera)

Helhetsintryck

Mitt helhetsintryck från San Sebastian är jättebra! Jag har haft en väldigt härlig termin, och upplevelser som jag kommer bära med mig i framtiden. Även om jag nu har spenderat flera månader där, så är det en stad jag kommer vilja besöka igen. Lycka till, och njut av din utbytestermin! 

Ht18 - 1

I nordvästra Spanien ligger pärlan San Sebastian, där fick jag möjligheten att studera under en termin och hade jag fått välja, hade jag stannat längre! Staden är omringad av gröna berg, hav, stränder och besitter lite storstadspuls. Gillar du vidare spansk kultur, natur, mat och sport kommer du med högsta sannolikhet älska San Sebastian!

Studier & skolan

Deusto var en bra skola men en aning annorlunda än Uppsala universitet, flera kurser gick parallellt vilket följdes av många gruppuppgifter och delmoment. Kurserna hade även ett mer översiktligt fokus än vad vi tenderar att ha på Uppsala Universitet. Ett översiktligt fokus bidrog dock till en helhet, och lämnade öppet för diskussioner vilka kopplades till samhället och dess aktuella frågor.

Kort om vilka kurser jag läste och vad jag tyckte om dem;

  • Spanska intensivkurs; bra att läsa då du får en introduktion till staden och skolan innan terminen börjar.
  • Entrepreneurship; var den kursen jag trodde mest på men gillade minst, den visade sig vara en relativt flummig kurs som hade dåliga tider på schemat.
  • Strategic Distribution Decisions; en engagerad lärare och ett bra upplägg med många intressanta gästföreläsare vilket var kul!
  • Competitive Territories in the Global Economy; allmänbildade kurs med stundtals intressanta diskussioner om omvärlden, även denna hade ett bra upplägg!
  • Management Skills Development; lektionerna var i huvudsak öppna konversationer där läraren ställde frågor med en aning filosofisk infallsvinkel. En givande kurs!
  • Negotiation skills; kul och intressant kurs med en väldigt bra lärare.

Bortsett från studierna var skolan mycket engagerad i att vi som studenter skulle trivas, de anordnade utflykt/fester under hela terminen. Personalen på skolan var väldigt tillmötesgående och sympatiska och du känner dig snabbt som hemma där!

Boende

Under intensivkursens valde jag att fixa boende på egen hand, något jag inte skulle rekommendera. I efterhand hade jag istället valt att bo i La Salle vilket skolan anordnar. Där bor du med utbytesstudenter vilket är ett bra sätt att lära känna varandra, det ligger en liten bit bort men har du hunnit fixa cykel går det fint. Under läsåret bodde jag i en lägenhet med två andra tjejer där vi hade varsitt rum och delat kök/toa. Boendet fick jag via skolan, och kan absolut rekommendera deras tjänst då det är smidigt och tryggt. Rummen som de erbjuder skiljer sig dock en aning trots att priset är desamma. Jag betalade 380€ för lägenhetens minsta rum vilket inkluderade vatten och el. Vill du fixa boende på egen hand går det enkelt via Facebookgrupper, priserna är desamma men du får fler valmöjligheter :-). Rent generellt sett är det billigare att leva i Spanien än i Sverige, ofta får du en god tortilla för 1.50€ och en riktigt god middag med tillbehör för 20€. Ekonomiskt klarade jag mig bra på CSN, Erasmus och pengar från sommarjobb.

Fritid

San Sebastian och Baskien har mycket att erbjuda i form av det mesta! Jag älskade att gå ut på stan för att se vad som erbjöds och ofta ledde detta till de bästa stunderna. Dagarna var för få! Vad bör du hitta på under utbytet? Surfa, ta dig upp på bergen och kolla solnedgångar, upptäck vandringsleder, ät god mat, upptäck stan och allt som den erbjuder i form av musik och andra evenemang, upptäck närliggande städer/byar; Biarritz, Zarautz, Getaria med mera. San Sebastian är en mindre stad men som lyckas erbjuda det mesta.

En liten lista med några av mina favoriter:

  • Playa Zurriola - soluppgång, solnedgång och kvällstid! Stranden för surf och härligt häng!
  • Intill Zurriola kan du köpa dig en god Acai-bowl på ”Uh mami” eller ”La Pepa”. Gött!
  • The Loaf - frukost, bröd och kaffe. De har ett ställe vid Zurriola där jag åt många frukostar! Rostat bröd/croissant med tomat eller marmelad och en kaffe! Voila!! - Topp tre tortillas; Bar Nestor, Bar Antonio, Bar Zabaleta. Njut!
  • Donostiarra; kvarterskrog i Gros. Gå ett gäng och beställ in rätter att dela på. Pröva deras bläckfisk skewers, de är najs.
  • Il Papperino, den godaste glassen hittar du i Gros hos Il Papperino.
  • Monte Ulia och Monte Urgull. För kortare hajk-promenader! På Monte Urgull bör du gå upp för att titta på solnedgången, missa inte ”the secret bar”, där bjuds det på live-musik!
  • Ta tåget till Zarautz, häng på stranden och ta en guacamole på strandbaren närmast golfbanan.
  • Hyr bil och kör kustvägarna (motorvägarna är trista och dyra!) till Zarautz, Getaria, Zumaia. SÅ fint.
  • Ta bussen till Biarritz och häng på Cote de Basque. Härligt!
  • Be Club, en najs bar där du kan tjöta och dansa!
  • Altxerri Bar Jazz, här hamnade jag under en kvällspromenad. Live-musik och ofta fritt inträde.
  • Dabadaba, kul klubb som även anordnar konserter och marknader.
  • Le Bukowsi, en läcker bar!
  • Tabakalera. Mitt favoritställe. En gammal tobaksfabrik som idag är ett bibliotek, filmskola, museum, restaurang, bar, kafé. Här kan du plugga, äta lunch/frukost och titta på människor!
  • Köp en cykel på Wallapop (en app, lik tradera)

Njut och ha kul! 

Ht18 - 2

Hösten 2018 spenderade jag i den spanska kuststaden San Sebastian. Där läste jag Företagsekonomi C 15p + Biämne 15p.

Studier

Rent studiemässigt skiljer sig Universidad de Deusto relativt mycket från det upplägg som finns på Uppsala Universitet. Den största och väsentligaste skillnaden är att man läser flera olika kurser parallellt, vilket innebär mer spenderad tid på lektioner och därav mer spenderad tid i skolan. Men frukta ej, nivån är generellt sett en aning lägre än vid Uppsala Universitet och likaså kravbilden på studenter. Följer man med på föreläsningarna behöver man sällan spendera alltför mycket tid utanför skolan för att plugga till proven. Sammanlagt läser man 30 ETCS under terminen. De flesta av sistaårskurserna som erbjuds inom Business är på 6 ECTS, vilket innebär att man läser 5 olika kurser parallellt under terminen. Generellt sett har man 2 lektioner föreläsningar/lektioner per vecka/kurs. Föreläsningarna är ”obligatoriska” att närvara på, vilket gör att hela skolupplägget känns mer likt gymnasiestudier än högskolestudier. Kurserna väljer man på plats, under första eller andra veckan, och skolan hjälper en om man behöver assistans eller frågor kring hur man ska få ihop sitt schema.

De kurser jag läste under mitt utbyte följer nedan.

  • Competitive Territories in the Global Economy 6 ECTS: Intressant kurs som behandlar tre koncept: globalisering, ekonomiska kluster och innovationssystem. Kursen examineras genom aktivt deltagande, tre gruppredovisningar och ett slutgiltigt skrivet prov.
  • Entrepreneurship 6 ECTS: En populär kurs som endast examineras genom att man får till uppgift att presentera ett projekt man fått att lösa från universitetet eller något lokalt företag. Detta projekt fortlöper under hela terminen och redovisas på slutet. Första halvan av terminen består av många flummiga föreläsningar. Men kursen gav utrymme till kreativitet och var på det stora hela rolig och inte speciellt krävande.
  • International Economics 6 ECTS: Kursen fokuserar på handel mellan länder – varför den uppstår, vad länder tjänar på det etc. Grundläggande nationalekonomi blandas med mer avancerade teorier. En sträng men också väldigt duktig föreläsare, vilket gjorde kursen än mer intressant. Examineras genom två prov under terminen och ett slutprov.
  • Strategic Distribution Decisions 6 ECTS: Den roligaste och mest lärorika kurs jag läste under mitt utbyte. Kursen handlar i grund och botten om Supply Chain Management. Förutom föreläsningar fick vi också göra flera besök till olika lokala företag och evenemang, däribland San Sebastian Film Festival. Läraren är väldigt passionerad och kunnig, men har däremot en bristfällig engelska. Examineras genom tre gruppredovisningar, aktivt deltagande och ett slutprov.
  • Regular Spanish 6 ECTS: Ren och skär spanskakurs, för att lära sig språket. Man delas in i olika klasser utifrån språknivå. Vill man passa på att lära sig eller förbättra sin redan existerande spanska rekommenderar jag denna kurs.
  • (Intensive Spanish Course) 3 ECTS: Innan skolan officiellt startar erbjuds en intensivkurs i spanska, som jag valde att delta i. Förutom att man får möjlighet att komma in i språket inför kommande termin, får man via denna kurs också en ypperlig möjlighet att lära känna övriga Erasmus-studenter. Eftersom man under denna period enbart har denna kurs, har man här mycket tid över att hitta på andra aktiviteter med alla sina nya vänner.

Boende

Universitet erbjuder en boendetjänst man får möjlighet att ansöka till innan terminens start. Rekommenderar samtliga att använda denna tjänst, då lägenheterna som erbjuds generellt sett höll en hög standard och hade bra lägen. Jag fick en lägenhet i området Gros, som jag delade med två andra studenter. När man ansöker om boende får man möjlighet att önska område att bo i. Rekommenderar att önska just Gros eller Centro, eftersom de ligger mest centralt och nära stranden. Här har man också en väldig närhet till restauranger, klubbar och stränder. Cirka 20 minuters promenad till skolan – nemas problemas.

Ekonomi

Jag ansökte om CSN utökat studielån, vilket jag inte ångrar i efterhand. Många väljer att resa runt under helgerna, har man inte sparat kapital sedan innan kan de extra tusenlapparna hjälpa en här. Levnadskostnaderna är annars relativt likvärdiga med Sveriges – med vissa undantag. Att äta ute på restaurang är generellt sett billigare. Alkoholen är betydligt billigare än i vårt kära hemland! För mitt boende betalade jag 450 Euro i månaden, likvärdigt med vad övriga studenter betalade för sina boenden.

Fritid

Staden och närområdet erbjuder fantastiska möjligheter till både hike och surf. Vi spenderade en stor del av vår tid i början av terminen på Zurriola, som är ”surfstranden” i Gros. Skolan erbjuder surfkurser, en vecka för 40 Euro (bräda och våtdräkt inkluderat). Vill man inte surfa finns det volleybollplaner och basketplaner i närheten. Skolan erbjuder också andra aktiviteter så som salsakurs, utflykter och paintball. Om man därtill adderar att staden har mer Michelin-stjärnor än någon annan plats i världen och mer barer än vad du kan räkna till, kan man snabbt konstatera att det inte kommer vara några problem att fylla sin fritid med roliga stunder.

Ett antal av mina personliga favoritrestauranger/barer:

  • Donostiarra (restaurangen nedan för min lägenhet med stans bästa pintxos),
  • Botanica (mysig och bohem vegetarisk restaurang),
  • Topa (sydamerikansk restaurang med bra stämning),
  • Bar Teorema (häng med sköna locals),
  • BeClub (bar/klubb med konserter varje helg).

Mitt slutgiltiga helhetsintryck efter mitt utbyte i San Sebastian är väldigt positivt. Förutom det annorlunda upplägget i skolan med fem parallella kurser och ”obligatoriska” föreläsningar, något som kan ta ett tag att komma in i och nödvändigtvis inte är negativt, finns det inte mycket att klaga på. Därför kan jag inget annat än rekommendera samtliga som funderar att söka till Universidad de Deusto att göra det. Ni kommer ha en fantastisk termin! 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-02-27