Reseberättelser Deusto Vt

Vt23 - 1

Studier

Jag har läst min vårtermin 2023 på Deusto Business School Campus San Sebastián. Jag läste totalt 6 kurser, varav en intensivkurs i Spanska innan terminsstart, för en total mängd credits motsvarande 30 högskolepoäng. Som utbytesstudent får man tillgång till en kurskatalog med valbara kurser innan terminsstart. Däremot sker de faktiska valen av kurser under introt av terminen och jag rekommenderar därför att göra en överblick och ett preliminärt val. Studiernas upplägg är väldigt likt svenska gymnasiet. Föreläsningar är allt som oftast mer praktiska och det råder alltid obligatorisk närvaro på samtliga kursers föreläsningar. Samtliga kurser läses parallellt och det är därför periodvis en hel del att hålla koll på i form av uppgifter, inlämningar och grupparbeten.

Kurser

Intensivkurs i spanska (3 ECTS) - Intensivkurs i spanska som hålls under två veckor innan officiell terminsstart. Väldigt användbart och praktiskt att ha med sig i vardagen samt ett perfekt sätt att lära känna andra utbytesstudenter innan terminsstart då majoriteten av utbytesstudenter läser denna kurs.

Spansk fördjupningskurs (6 ECTS) - Denna spanskakurs läser man under terminen och nivån på spanska sätts som en högre nivå än den kursen man läste som intensivspanska. Det är också ett väldigt kul sätt att fördjupa sig i kulturen och språket. Om man känner att man vill bättra på spanskan är detta ett perfekt val.

Civic and Professional Ethics (6 ECTS) - Relativt heltäckande kurs inom de olika etiska och filosofiska skolorna med fokus på etik och moral. Dessvärre inte allt för stor applicering på företagsmiljöer. En intressant kurs om man tycker etik och moral i sig är intressant.

Congress and Events Management (6 ECTS) - En väldigt praktisk kurs med en otroligt engagerad lärare som själv driver företag inom området. Mycket projekt och praktiska uppgifter med fokus på att driva och organisera event med fokus inom kongress och konferens.

International Human Resource Management (6 ECTS) - En kurs med fokus på att själv vara samt att skicka en person på utlandsuppdrag inom internationella företag. Väldigt intressant för den som har tankar om att arbeta internationellt då man får jobba med samtliga steg av processen och få bättre insikt i internationell anställning. En väldigt intensiv lärare som mottog mycket kritik under terminen, vilket ledde till att många studenter hoppade av, kan vara värt att veta.

International Team Working (3 ECTS) - En mindre kurs men med stor omfattning. En otroligt passionerad lärare som brinner för internationella relationer. På denna kurs har man ingen tenta utan jobbar istället med två olika projekt i olika storlek varav en i ett team tillsammans med en riktigt non-profitorganisation i staden. Mycket kul kurs men var redo på att lägga ner mer tid än man kan tänka sig i relation till antalet ECTS.

Boende

Jag ansökte om boende via skolans egna så kallade “flat renting service”. Detta fungerade jättebra och jag kan varmt rekommendera att göra just detta istället för att gå den privata vägen. Majoriteten av utbytesstudenterna på plats fick hjälp genom denna tjänst och var överlag väldigt nöjda. Man erbjuds i samband med ansökan möjligheten att efterfråga plats, antal personer, nationalitet medmera. Jag valde att ansöka om att få bo i Old Town/Gros. Jag fick sedan en lägenhet som jag delade med tre andra svenska killar mitt i gamla stan. Skicket på lägenheten var sådär men ungefär i linje vad man kan förvänta sig av spansk standard i en gammal stadsdel. Vi betalade cirka 500 euro var med el, värme och vatten inkluderat. Gamla stan är bra om man inte är allt för kräsen vad gällande standard men ligger också perfekt i nära anslutning till allt och i hjärtat av stadens kulturliv. Gros är den lite mer moderna surf-delen av stan och där kan man förvänta sig något högre standard boende men längre från skola och stadspulsen. Generellt får man förvänta sig cirka 20 minuters promenadsträcka till skolan då den ligger i utkanten av stadskärnan.

Ekonomi

Överlag är vardagen billigare i San Sebastián än i Uppsala. Framförallt är matvaror i dagligvaruhandeln mycket billigare där exempelvis färsk kyckling går att hitta för cirka 5 - 6 euro kilot. Även alkohol är mycket billigare än motsvarande priser på systemet. Även ute är alkohol billigare. En varm rekommendation för att kunna hålla i pengarna lite längre är stadens välkända aktivitet varje torsdag “Pintxo Pote” där man går ut och äter de kända tapasliknande pintxos samt tillhörande valfri dryck för 3 euro. Generellt sätt får man även utökat CSN på utbyte samt Erasmusstipendium, denna kombination gör att man kommer undan rent ekonomiskt i staden.

Fritid

Universitetet i sig anordnar en typ av välkomstperiod i början av studierna. Denna involverar alla nödvändigheter för att bekanta sig med campus och rutinerna. Denna tyckte jag var nyttig att vara med på. Universitetet anordnar även ett buddyprogram som jag inte deltog på då jag genom mina två intensivveckor med spanska innan terminsstart kände mig tillräckligt bekant med staden som det var. Personalen som jobbar med utbytesstudenter var väldigt engagerade och måna om att ens start skulle gå smidigt och kommunicerade även bra på engelska.

San Sebastián är en stad som är ungefär lika stor som Uppsala. Detta innebär att man på sin fritid ändå hinner se hela staden och känna sig som en del och en medborgare i staden. När vädret tillåter finns det möjlighet till att hänga på någon av de två riktigt stora stränderna La Concha och Zurriola som är surfstranden. Vill man då också ta 5 surflektioner med tillhörande uthyrning av wetsuit och surfbräda för cirka 60 euro via skolan och det lokala företaget Pukas.

Om man anländer på vårterminen bör man vara redo på att vädret är väldigt svängigt. Under februari, mars och april är det förhållandevis kallt i denna del av Spanien och Baskien generellt är känt för regn och storm i perioder. Därför bör man vara redo på att ta med sig riktigt varma kläder för dessa månader.

Erasmus student network anordnar events i form av fester, internationella middagar, karaoke och mycket mer varje vecka under hela utbytet. Jag kan varmt rekommendera att delta på dessa då samtliga studenter från Deusto men även flera andra universitet sammanstrålar på dessa event och det är det ultimata sättet att träffa folk från hela världen och knyta nya kontakter i staden.

San Sebastián är också argumenterbart mathuvudstaden i Europa tack vare sina många Michelin-restauranger runtom i staden. Utöver detta finns även Pintxo Pote varje torsdag där man kan hoppa mellan barer i stadsdelen gros där exempelvis en Pintxo och en öl kostar 3 euro. Sedan beroende på intresse kan man äta på någon av många bra restauranger i stadskärnan, några rekommendationer från min tid i staden är Gandarias, Gambara, Da Filippo, Bodegon Alejandro samt Txiritta. Om man känner sig extra modig och har intresset finns då även flertalet trestjärniga Michelin restauranger nära staden och dessa rekommenderar jag att tänka på bordsbokning väldigt tidigt då trycket är högt bland turister.

Helhetsintryck

San Sebatián är verkligen en spansk pärla. Möjligheten till att läsa intressanta kurser tillsammans med ett närmre hundratals utbytesstudenter från hela världen gör studierna riktigt kul. Att kunna ligga på en topprankad strand för att sedan gå på en hike i solnedgången följt av en pintxo runda med lokalbefolkningen är också det svårslaget. Stadens storlek gör det även möjligt att känna sig hemma efter en inte alltför lång period. Jag har därför i princip bara goda saker att säga om staden efter mitt utbyte och kan varmt rekommendera att söka sig hit om man inte redan är helt övertygad om sitt val.

Vt22 - 1


Under våren 2022 studerade jag på University of Deusto i San Sebastian i norra Spanien. Terminen började i slutet av januari och var slut i början på juni. Jag har haft en fantastisk upplevelse i San Sebastian och funderar du på att åka dit så kan jag varmt rekommendera det, du kommer inte ångra dig!


Kursvalsprocessen

Skolan har en add/drop period de två första veckorna på terminen vilket betyder att du kan ändra ditt schema på plats och även testa att gå på olika lektioner för att känna efter vad du vill läsa. Jag tyckte det var väldigt bra med det här upplägget då det var svårt att få en uppfattning om de olika kurserna förens man gick på de första lektionerna. Lärarna och ens mentor är även väldigt hjälpsamma om du vill byta kurser.


Studier

Under min utbytestermin läste jag 30 hp valfria ämnen. De flesta kurserna är på 6 ECTS vilket motsvarar 6 hp men vissa kurser är på 3 ECTS. Jag läste följande kurser:

  • - Intensivkurs i Spanska 3 ECTS
  • - Spanska 6 ECTS
  • - Civic and professional ethics 6 ECTS
  • - Congress and event management 6 ECTS
  • - International human resource management 6 ECTS
  • - International team working 3 ECTS

Jag rekommenderar verkligen att läsa intensivkursen i spanska och spanska under terminens gång. Intensivkursen pågår under 2 veckor innan terminen börjar och är ett jättebra tillfälle att lära känna andra utbytesstudenter. Sen tyckte jag även att det var väldigt roligt att läsa spanska och nyttigt då lokalbefolkningen i San Sebastian inte är den bästa på engelska.
Nivån på alla kurser jag läst har varit lägre än vad den är i Uppsala. Under perioder kan det dock vara mycket inlämningar, presentationer med mera, men sällan upplevde jag att det jag läste var speciellt svårt. Jag valde även kurser som var lite mindre krävande men självklart kan man välja lite svårare kurser om man vill utmana sig lite mer. Vi hade mid-term exams i april och sedan final exams i slutet på maj och början på juni och sen mindre projekt och inlämningar vid sidan av det.

Största skillnaden från Uppsala tycker jag är att man läser kurser parallellt samt att undervisningen sker i mindre klasser likt hur det är på gymnasiet. Jag gillade upplägget då man får lite bättre kontakt med klasskamrater och lärare och undervisningen blir lite mer interaktiv. Det är dock obligatorisk närvaro på samtliga lektioner och vissa lärare är väldigt hårda på det.

Skolans campus är ganska litet och ligger centralt i staden. Fixar du boende via skolan har du gångavstånd till campus, vilket är superbra. Väl på skolan finns det gott om studieplatser, en restaurang och ett litet café.


Mottagande

I början av terminen anordnades ett litet välkomstevent för alla utbytesstudenter. Man kan även vara med i ett buddy-program där en lokal student välkomnar dig och är lite av en stödperson under terminen om man har frågor eller behöver hjälp med något. Det anordnades även lite event och aktiviteter för utbytesstudenter under terminens gång. Jag var till exempel på salsakurs med några kompisar.


Boende

Jag tog hjälp av universitet med boende och var jättenöjd med hur jag bodde. Jag och en till person delade en lägenhet i centrala San Sebastian. Hyran låg på cirka 500 euro per månad och person, vilket jag upplevde var ett bra pris för den lägenheten och läget på boendet. Skolan garanterar gångavstånd till campus för de lägenheter de fixar till utbytesstudenter så rekommenderar verkligen att ta hjälp av skolan.


Ekonomi

Prisnivån är lägre än vad den är i Sverige, även om San Sebastian är en av dom dyrare städerna i Spanien. Med ett merkostandslån från CSN och ett Erasmusstipendium ska det inte vara några problem att klara sig. Du får även väldigt bra mat på restauranger för väldigt bra pris.


Fritid

I San Sebastian blir man sällan rastlös. San Sebastian har bland annat väldigt bra surf och känns generellt sätt som en väldigt sportig stad. Det finns jättefin natur i bergen kring staden och gillar man att vandra finns det gott om vandringsleder. Gillar man fotboll är det också superkul att gå och titta på Real Sociedads hemmamatcher.
Framför allt är dock San Sebastian känd för sin goda mat. Finns väldigt många bra restauranger och staden har även ett väldigt roligt nattliv.


Övrigt

San Sebastian är jättefint, men det finns också många andra fina städer i Baskien. Biarritz, Bilbao, Getaria, Zumaia för att nämna några stycken. Passa på och res runt och se dig omkring.

Vt22-2

Har du blivit antagen till utbyte vid Deusto Universidad i drömmiga San Sebastian? GRATTIS! Jag läste där under vårterminen 2022 och är så himla nöjd med hur allt blev.

Studier

Att plugga här var rätt annorlunda från Uppsala Universitet då alla lektioner har obligatorisk närvaro. Klasserna är dessutom mycket mindre, cirka 20-40 personer för varje lektion och interaktion med lärare förväntas. En annan skillnad var att alla kurser läses parallellt under hela terminen med tentor i slutet av terminen. Detta gör att det påminner mycket om hur det var att plugga i gymnasiet. Överlag är nivån här mycket lägre än vid Uppsala Universitet, vilket innebär att det går galant att kombinera plugget med massa nöjen.

I ditt Learning Agreement skickar du in de kurser du önskar att läsa, detta kommer dock säkerligen ändras eftersom att några kurser troligen kommer att krocka i schemat. Inför kursstart kommer du få veta tider för alla kurser och med denna info får du själv pyssla ihop ditt schema. Första veckan vid kursstart får du dessutom testa gå på de olika klasserna och välja de som verkar roligast och passar bäst in i ditt schema. Kurser väljs således på plats, cirka en vecka in på terminen. Du är inte bunden att välja de kurser du valt på ditt Learning Agreement utan det går att ändra hur du än vill. Jag läste 30 ECTS, dvs heltidsstudier för en termin och lyckades välja kurser som gjorde att jag var ledig på fredagar. De kurser jag valde är:

  • Intensivkurs i spanska (3 ECTS)

Denna kurs startade 2 veckor innan kursstart. Första dagen av kursen gjorde alla ett spanskatest vars resultat avgjorde vilken nivå/klass en hamnade i. De olika nivåerna var A1, A2.2, B1.1 och B1.2 om jag minns rätt. Jag som läst spanska i högstadiet och gymnasiet men dessvärre glömt bort det mesta hamnade i grupp A2.2, vilket var lagom nivå för mig. Det gick även att byta nivå de första dagarna om en hamnat i en för lätt eller svår grupp. Jag rekommenderar verkligen att gå denna då den dels fräschar upp ens spanska, dels för att lära känna alla utbytesstudenter. Vi hade väldigt kul under denna period eftersom allt var så nytt, alla ville hitta på roliga saker efter skolan och så vidare.

  • Spanska (6 ECTS)

Jag rekommenderar verkligen att fortsätta läsa spanska under terminen. Bra att veta är att denna kurs inte finns på nybörjarnivå utan du förväntas ha viss kunskap. Om du aldrig har pluggat spanska tidigare bör du alltså först läsa intensivkursen på nybörjarnivå för att därefter fortsätta på denna nivå. Detta varierar dock möjligen från termin till termin men så var det när vi läste. Om jag minns rätt var nivåerna A1.2, B1.1, B1.2 och B2. Det naturliga steget var att en levlade upp en nivå från intensivkursen. Jag läste exempelvis spanska på nivån B1.1. 

  • International Human Resources (6 ECTS)

Denna kurs bestod av 3 gruppinlämningar med en varsin tillhörande presentation och en individuell inlämningsuppgift. Jag tycker att kursen var intressant och lärorik. Många hade dock rätt svårt för läraren i ämnet eftersom hon var sträng kring närvaro, att hålla tider och små detaljer i undervisningen. Jag exempelvis missade totalt en lektion under hela terminen men fick ändå avdrag på mitt slutbetyg för detta. Om du var frånvarande för att du var sjuk krävdes läkarintyg för att frånvaron skulle godkännas.

  • Civic and professional ethics (6 ECTS)

Denna kurs hade jag från början inte planerat att läsa men eftersom andra kurser krockade blev det denna. På grund av detta hade jag inte några särskilda förväntningar men den förvånade faktiskt till det positiva. I början av kursen pratade vi mycket om olika filosofiska dilemman, vilket var rätt spännande att diskutera med andra utbytesstudenter från andra länder och kulturer. Därefter applicerades de olika teorierna och perspektiv vi lärt oss på företagssituationer. Kursen bestod av några inlämningar och en sluttentamen.

  • Conference and event management (6 ECTS)

Även denna kurs var inte någon jag först planerade att läsa men som jag valde för att det passade ihop med mitt schema. Kursens innehåll är kanske rätt långt ifrån det jag tidigare läst men det var kul och annorlunda. Vi fick lära oss hur en organiserar event, vad som är viktigt att tänka på, mycket kring själva planeringsfasen och Project Management. Kursen examinerades genom några quiz, två gruppinlämningar och en sluttentamen. Nivån var rätt låg i denna klass. Läraren för denna kurs var min absoluta favorit, hon var superpassionerad för ämnet, väldigt pedagogisk och pratade mycket bra engelska.

  • International Team Working (3 ECTS)

De spanska studenter som läste denna kurs tror jag gick år 2, vilket medförde att lektionerna kunde vara väldigt stökiga och att nivån var väldigt låg. Vi blev examinerade genom grupparbeten och just i denna kurs kommer jag ihåg att det kunde vara provocerande eftersom nivån var så pass låg och de spanska studenterna var vana att arbeta på ett helt annat sätt. Innehållet i kursen var flummigt men ändå rätt intressant, det var i princip Project Management. Läraren var väldigt karismatisk, engagerad och speciell.

Boende

Jag fick mitt boende via skolan, en trea som jag delade med två andra utbytesstudenter. Vi hade ett otroligt drömmigt läge, i El Centro men ändå nära Parte Vieja (gamla stan). Jag betalade 450 euro per månad. Ett tips är att ta hjälp av skolan för att fixa boende då allt var otroligt smidigt. Någon månad inför kursstart fick vi ett mejl från Deusto Universidad med ett formulär en kunde fylla i om hjälp med boende önskades. Mitt tips är även att fylla i önskemål om var du vill bo. Det fanns ingen specifik ruta för detta men skriv detta under övriga önskemål. Områden du vill bo i är El Centro, Parte Vieja (gamla stan) eller Gros. En del studenter bodde i området Amara som ligger mycket nära campus men det är väldigt långt bort från allt annat och därmed inte något att föredra. Annat som går att önska i formuläret är hur många du önskar att bo med, om du vill bo med någon särskild nationalitet eller till exempel bara tjejer.

Ekonomi

Att leva i San Sebastian är billigare än i Uppsala. Mat och dricka är mycket billigare. Däremot rekommenderar jag att åka i väg med en ordentlig kassa och eventuellt söka merkostnadslån för att kunna åka på massa roliga weekends och att äta ute mycket i detta matmekka.

Fritid

Mitt bästa tips är att åka på massa roliga weekends. Vi åkte bland annat till Madrid, Barcelona, Bilbao, Zaragoza, Malaga, Granada, Bordeaux och Biarritz. Förutom detta finns även massa fina hikes runtomkring San Sebastian, både mot Biarritz och västerut. Ett måste är att åka/hikea till Zumaia och titta på den storslagna naturen och stranden där. Detta är för övrigt en plats de filmade på till serien Game of Thrones. Annat roligt att göra:

  • Besök Secret Bar som ligger på toppen av Mount Urgull
  • Drick Txakoli (baskiskt vin)
  • Besök vingård! Finns till exempel i grannbyn Hondarribia
  • Besök Isla de Santa Clara. Antingen kan ni hyra SUP-boards i hamnen och SUPA dit, annars går även färjor från hamnen. Ta med kontanter om ni vill ta en bärs eller käka lunch på ön
  • Spela padel

Passa som sagt även på att ät en massa mat ute. Tips på bra restauranger:

  • APU MAR. (Peruansk restaurang, typ det bästa jag ätit i San Sebastián! Boka innan för att få plats!!)
  • La TOPA (mexikanskt)
  • Raviolina (italienskt)
  • Chin chin (magiska för- och efterrätter)
  • Mendaur
  • Enxalao (fräscha sallader, poke bowls och mackor)
  • Maiatza (perfekt brunch-ställe i gamla stan)

Tips på bra pinchos i gamla stan

  • La cuchara de San Telmo (godaste Pinchos i San Sebastian. Ett MÅSTE att gå dit)
  • Bar Martinez

Helhetsintryck

Jag tycker det går att likställa San Sebastian med Uppsala på det sättet att båda universiteten ligger i lite mindre städer där studenterna hänger i stadskärnan. På samma sätt som att en i Uppsala stöter på sina kursare överallt i stan, stötte en på sina kursare överallt även i San Sebastian. Eftersom staden är lite mindre gick det dessutom snabbare att börja känna sig som en “local” och att lära sig lokalisera runt i staden. En ytterligare fördel med att stan är något mindre är att det går att gå överallt. En del som bodde lite mindre centralt köpte cyklar och cyklade mycket men om du bor centralt behövs inte detta. Båda stränderna, campus, gamla stan och centrum är på gångavstånd om du bor i El Centro, Gros eller Parte Vieja (gamla stan).

Lycka till och hoppas du får ett fantastiskt utbyte!

Vt20 - 1

Under våren 2020 studerade jag vid Universidad de Deusto i San Sebastian som ligger i Baskien i norra Spanien. Terminen startade i slutet av januari och från mitten på mars började universitetet med distansundervisning på grund av Covid-19. Dock vill jag belysa att jag fick en bra bild av universitetet före distansundervisningens start och att kursvalsprocessen inte skiljde sig från andra år då början av terminen var normal.

Kursvalsprocessen

All information om kurser samt annan information man kunde tänkas behöva fick vi utbytesstudenter under de första två terminsdagarna på universitet och det var först efter dessa dagar man förväntades välja kurser samt registrera sitt val. Man valde alltså kurserna först när man kommit till universitetet. På universitetet blev man tilldelad en personlig kurshandledare som man kunde gå till för att diskutera olika kurser, dess innehåll och vilka förväntningar man hade samt hur de passade in i schemat. Efter informationsdagarna hade man 10 dagar på sig att välja och registrera sig på kurserna. Under den tiden hann man också gå på första lektionen i respektive kurs och få en introduktion. Jag bytte ut en kurs under denna period efter att ha varit på introduktionslektionen. Universitetet använder sig av ett ”först till kvarn”-system, så vet man redan innan och är 100 % säker på vilka kurser man vill läsa så är ett tips att registrera sig på dem under de första dagarna för att garanterat få en plats. Alla på universitetet är väldigt hjälpsamma och snälla så tveka inte att prata med lärare och personal om du känner dig osäker i början!

Kurser

Jag läste

  • Statistics (6 ECTS)
  • International Finance (6 ECTS)
  • Business Ethics (6 ECTS)
  • International Teamwork (3 ECTS)
  • Spanish (6ECTS + intensivkurs före terminen på 3 ECTS)

Statistics var den mest krävande kursen med ett högt tempo. Läraren var dock väldigt kunnig och bra på att lära ut.

International finance var en rolig kurs med engagerad lärare. Också den ganska krävande men lätt att hänga med om man pluggade till alla delmoment som utfördes under kursens gång.

Business Ethics kändes först ganska flummig, men jag fick faktiskt oväntat bra kunskap med mig från denna kurs! Inte särskilt krävande tidsmässigt.

International teamwork var kanske den roligaste kurser då många lokala studenter läste den och man arbetade i team med andra spanjorer. Väldigt bra lärare med mycket internationell erfarenhet och bra sätt att lära känna människor från San Sebastian!

Jag valde att läsa den intensivkurs i spanska som universitetet erbjöd innan terminen började. Den pågick i 14 dagar och jag kan verkligen rekommendera att göra detta då det var ett väldigt bra tillfälle att lära känna andra utbytesstudenter innan terminen började ”på riktigt”. Dessutom är detta enda sättet att läsa spanska om du är nybörjare då universitetet inte erbjuder någon nybörjarkurs under terminen.

Studier

Den största skillnaden mellan Deusto och Uppsala universitet var att alla föreläsningar/lektioner var obligatoriska och på nästan alla kurser fick man avdrag på betyget om man inte närvarade. Det gjorde att känslan blev lite som på gymnasiet. Det positiva med detta var att det inte krävdes jättemycket extra arbete av en utanför lektionstid. Upplägget av kurser skiljde sig också åt då alla kurser lästes parallellt och examinerades under de sista veckorna. Antalet elever på kurserna varierade från cirka 20-70. Salarna var mer som klassrum med bord och stolar snarare än föreläsningssalar. På de kurser med färre elever fick man en mer personlig relation till läraren och alla lärare var väldigt snälla och måna om att ge svar på de frågor man hade. På universitetet fanns ett litet bibliotek där man kunde sitta i lugn och ro och plugga. Det var inte jättestort men jag hittade alltid en ledig stol att sitta vid. Det fanns även en datorsal.

Ekonomi

Levnadskostnaderna i San Sebastian skulle jag säga är ungefär samma som i Sverige. Dock var det billigare att gå ut och äta och matkulturen är fantastisk! Jag delade en tvåa som kostade 1200 euro/månaden. Boendet hittade jag via idealista.com. Jag bodde i Centro/Amara och hade 10 minuters promenad till universitetet och gamla stan. Läget kändes väldigt bra, men överlag är det inga långa avstånd i San Sebastian (20 minuters promenad på sin höjd). Dock kan jag rekommendera att skaffa en cykel då de har bra cykelvägar! San Sebastian är en otroligt vacker stad där man verkligen känner sig som hemma och alla på universitet var väldigt trevliga och hjälpsamma! 

Vt20 - 2

Jag studerade vid Universidad de Deusto i San Sebastián. Jag valde att plugga 15 hp biämne och 15 hp Fek C under mitt utbyte. På mitt universitet var varje kurs 6 ECT vilket motsvarar 6 hp. De kurser som jag då valde och fick godkännande av Fek C att jag kunde läsa var följande:
 
FEK C:
⁃ International finance 6 ECT
⁃ International marketing 6 ECT
⁃ International human resource management 6 ECT

Biämnen:
⁃ Congress and Events Management 6 ECT
⁃ Spanska språkkurs 6 ECT
⁃ Intensiv kurs i spanska 3 ECT

Studier

Det var en stor skillnad mellan studierna i Sverige och studierna i Spanien. Mitt universitet påminde lite om högstadiet då vi hade lektioner med som mest 25 personer per klass och det var obligatorisk närvaro på samtliga lektioner. Om man missade en lektion behövde man ha ett sjukintyg från en läkare, annars fick man ogiltig frånvaro vilket man max kunde ha ungefär 3 gånger, annars klarade man inte kursen. Alltså är det betydligt striktare regler i Spanien än Sverige vilket alla uppfattar olika såklart.
 
Något jag uppskattade med den spanska studiemetoden var att vi fick göra väldigt mycket praktiska saker under lektionerna. Sätta in teorin vi lärde oss i en helhet och utöva det på projekt. Exempelvis fick vi i International marketing under hela kursens gång jobba med ett riktigt företag för att ta fram en marknadsföringsplan åt dem för hur de skulle internationalisera sitt företag. Detta var oerhört uppskattat från mitt håll då man fick se hur teorin tillämpas i verkligheten. Detta till skillnad från Uppsala Universitet där jag upplevt att det mesta bara är teoretiskt.  
 
Något jag däremot upplevde var att det var enklare att få höga betyg på den spanska skolan respektive Uppsala. Så länge man deltog på alla lektioner och gjorde det man skulle så klarade man sig och fick höga betyg väldigt lätt. 

Mottagande

Universidad de Deusto har ett oerhört bra sätt att ta emot utbytesstudenterna på. Jag tog bussen från flygplatsen till staden. Och där jag gick av bussen i San Sebastián kom en värd från universitetet och skjutsade hem mig till mitt boende med sin bil.  
 
Under de två första dagarna var det introdagar för alla utbytesstudenter med viktig information. Den andra dagen blev vi välkomnade av borgmästaren i stadshuset. Vi skulle ha en sight-seeing tour med våra buddies som dock blev inställd på grund av vädret.

Boende

Universidad de Deusto erbjuder en boendetjänst till alla utbytesstudenter där de ordnar boendet åt dem som vill. Jag hade hört att de bra delarna i staden hette “Gran” och “El Centro”. Därför mejlade jag och önskade om att få hamna i någon av de delarna och hamnade då i en superbra lägenhet i El Centro. När man skrev i blanketten om att man ville få hjälp med boende av skolan, så kunde man även skriva namn på de personer man ville dela rum med, ifall man kände någon samt önska vilket land utbytesstudenterna skulle vara ifrån. Jag kände inte någon sedan innan så jag önskade inte att bo med någon särskilt och hamnade med två jättefina tjejer från Holland som är några jag har daglig kontakt med än idag. Lägenheten låg cirka 30 meter från stranden och var helt fantastisk. Det tog 10-15 min att promenera någonstans i staden från lägenheten och cirka 20 minuter till skolan. Dock märkte man att ingen kollar igenom lägenheten innan de tidigare hyresgästerna så det var smutsigt, fanns mat kvar, vilket vi storstädade bort själva. Förutom den delen var allt jättebra!!

Ekonomi

Jag upplevde att levnadskostnaderna var som i Sverige. Maten i matbutikerna har ungefär liknande pris som i Sverige och priset på restaurangerna är lite billigare. Deras traditionella maträtt är pintxos vilket är deras typ av ”tapas”. Det är en massa olika smårätter som ligger uppdukat på barer där man får gå och ta själv. En pintxos kostar mellan 1 - 5 EURO beroende på storlek. Ett glas vin kostar cirka 2 – 5 EURO. Jag tog studiemedel med merkostnadslån och det räckte gott och väl. Min hyra låg på cirka 4500 kr inklusive el och vatten och wi-fi. Erasmus hade väldigt mycket aktiviteter som man kunde göra under utbytets gång. Exempelvis Åka på vinprovning, besöka Barcelona eller andra städer i landet, åka på dagsutflykter, surfingkurser och massor av saker. Detta anordnades också av skolan så det finns mycket att göra. Jag hann åka iväg på två utflykter innan jag tvingades lämna på grund av Corona. 

Övrigt

Delta i de aktiviteter som man tycker verkar roliga, res runt i landet när man ändå är i Spanien och upptäck den fina spanska kulturen.  Ät ute mycket, San Sebastián är den Michelintätaste staden i hela världen och har därmed en otroligt kulinarisk kultur. Pintxos är ett måste samt deras egna vin “Txakoli”. I San Sebastián är dem generellt sämre på engelska vilket tydligt märktes då man gick och handlade eller pratade med grannar och de svarade en på spanska. Men detta öppnar bara upp för möjligheten att öva på sin spanska, så öva öva öva när man ändå kan!

Vt19

Jag gjorde mitt utbyte på Universidad de Deusto i San Sebastián under vårterminen 2019. Jag hade en helt fantastisk termin och jag rekommenderar varmt att söka samma, du kommer inte ångra dig!

Studier

Jag läste 15hp Fek C-kurser samt 15hp valfria kurser, något som kändes lite krångligt först då utbudet på ekonomikurser under våren inte var överflödigt. Men det löste sig väldigt smidigt och genom att läsa tidigare studenters reseberättelser, läsa om kurserna samt rådfråga institutionen så hade jag tillslut fler val än jag först trodde. Den stora skillnaden mellan att studera i Uppsala är att man läser alla kurser samtidigt och att det är obligatoriska lektioner. Det var alltså som att studera på gymnasiet igen och det innefattade även nivån på lektionerna. Det är betydligt lättare än i Uppsala och trots parallella kurser och en del grupparbeten så uppfattade jag terminen som behaglig och inte allt för stressig. Tips är att hänga med på lektionerna (vilket även ibland spelar in på betyget) och så slipper du plugga hemma så mycket. Första veckan på terminen fick vi testa de kurser vi ville och detta var verkligen bra, gå på alla som intresserar dig! Då får man ett intryck av läraren och ämnet (jag bytte ut flera kurser efter detta).

  • Spanska intensivkurs 3 ECTS Rekommenderas oavsett om du läst spanska innan eller inte! Första dagen går ut på att göra ett placeringstest så du hamnar i en grupp med studenter som kan ungefär lika mycket spanska som en själv.
  • Spanska terminskurs 6 ECTS Efter intensivkursen bestämde jag mig för att fortsätta och läsa mer spanska. Inte allt för krävande utan mest rolig och lätt att applicera kunskaperna till vardagen.
  • Civil and Professional Ethics (tidigare Business Ethics) 6 ECTS Rätt så flummig kurs med filosofi och etik, delen som handlade mer om företagsetik var intressant dock. Engagerad lärare men tyvärr rätt sega lektioner ändå. Välj om du tycker filosofi är kul eller om du vill ha en enkel kurs. Tips är att anteckna på lektionerna då det inte finns så mycket material att studera på och för att han tar samma exempel på tentan som på lektionerna. Tips inför inlämningsuppgifterna är att boka in ett möte med honom och ställ de frågor du har, då förklarar han precis hur han vill ha det (vilket är nyckeln till att han ger bra betyg).
  • Company Policy 6 ECTS Riktigt seg kurs som handlade om organisationsstruktur nästan uteslutande. Väldigt lätt kurs och snäll lärare. Bestod av att hon gick igenom olika företagsmodeller och grupparbeten där vi läste årsredovisningar och tog ut relevant information och analyserade.
  • International Finance 6 ECTS Denna kurs var riktigt bra! Tänkte inte läsa finans först men var riktigt glad över att jag valde det. Lite mer utmanande än mina andra kurser men tog med mycket kunskap från finansen i Uppsala. Engagerad och skarp lärare som gärna hjälpte till och förklarade flera gånger. Vi hade även som duggor under terminen så det var ingen större stress över slutprov trots lite mer avancerade koncept ibland.
  • Global Business Context 3 ETCS En kurs som innehöll lite allt möjligt. Jag hade en jättebra lärare som var otroligt engagerad och uppmuntrade diskussioner. Tyvärr var det en kurs som de läste år 2 och var därmed rätt unga och lite stökiga (lite mellanstadienivå). Skulle ändå rekommendera kursen då jag ansåg att ämnena vi tog upp var relevanta och det kunde bli bra diskussioner.

Mottagande

Jag vill verkligen tipsa om att vara med på intensivkursen i spanska veckorna innan terminen börjar eftersom jag där mötte andra utbytesstudenter. Universitetet ordnar även en välkomstmiddag och det finns möjlighet till att få en Buddy. Kul att träffa andra studenter men skulle säga att jag själv snarare träffade folk genom bostaden och spanskakursen.

Boende

I och med att mina spanskakunskaper inte var toppen så valde jag att ta boende via universitetets handläggare. Jag bodde i området Gros (rekommenderas!!) i en trea men två andra utbytesstudenter. Hyran må ha varit lite saltad och depositionen fick vi aldrig tillbaka men det var ändå väldigt smidigt och boendet i sig var bra. Fördelen var även att jag hade boendet från första januari och inte behövde krångla med temporärt boende under intensivkursen. Andra områden jag rekommenderar är gamla stan (Parte Vieja) samt centralt (centro).

Ekonomi

Fördelen med att åka inom Europa är helt klart Erasmusstipendiet! Jag tog även utökade lånet från CSN och jag klarade mig riktigt bra. Mitt boende kostade 465 Euro i månaden inklusive räkningar, el och vatten. För att resa runt på påsklovet och helger fick jag använda en del sparpengar men då Spanien generellt sätt är billigare än Sverige var det inte heller superdyrt.

Fritid

På våren kan det vara rätt regnigt men då det går mot att bli varmare och varmare så tyckte jag ändå att det var okej. Det finns massor att göra! Mina favoriter var att surfa (via universitetet fick vi rabatt på Pukas Surf School), yoga (802 Yoga studio) och hikea (Mount ulia (!), och Mount Urgull var favoriter). Sedan är ju San Sebastian en riktig matstad och det fanns ett fantastiskt utbud på restauranger och barer, några favoriter var Bar Zabaleta (tortilla), Sirimiri, Topa och Cafe Botanika.

Övrigt

Åk! Allt kommer att lösa sig och kännas mer tydligt på plats! Baskien är ett fantastiskt område och det finns massor att utforska. 

Vt18

Har du blivit tilldelad att åka på utbyte till San Sebastian? Då är det dags att korka upp och fira, för du kommer nämligen ha den absolut bästa terminen i ditt liv! Jag spenderade vårterminen (januari-juni) i den Baskiska drömstaden! Under min utbytestermin läste jag 15 HP Fek C och 15 HP biämne.

Studier

Generellt sätt är nivån mycket lägre i San Sebastian än i Uppsala, vilket ger utrymme för annat kul! Jag läste totalt 32 ECTS. Systemet i Spanien är som på grundskolan när du läser flera ämnen parallellt. Själva skolan i sig är inte jätterolig och processen att välja kurser kan tyckas onödigt krånglig, då de använder en väldigt gammaldags metod men väl på plats fick man ändå bra information om hur man skulle gå tillväga. För mig var det viktigt att ha fredagar lediga och försöka klumpa ihop resterande lektioner så att tiden på campus vart så kort och intensiv i veckan som möjligt. Här har man alla möjligheter i världen att laborera tills man är nöjd. Skolan skickar ut preliminära scheman som det kan vara bra att titta på för att försöka komponera ett schema som du blir nöjd med.

  • Spanska Intensivkurs (5 ECTS): Tycker verkligen alla ska ta denna kurs, dels för att man lär känna alla utbytesstudenter innan terminen startar. Sen är det väldigt lättförtjänta studiepoäng. Denna kurs är 2 veckor lång och de kan tyckas lite kämpigt då lektionerna är 4 timmar långa varje dag för- eller eftermiddag. Men det är värt de, kursen avslutas med en liten examination, inte alls svårt!
  • European Union (6 ECTS): Förmodligen den kursen som jag lärde mig mest inom. Läraren var superbra, från Kanada så det fanns ingen språkbarriär. I denna kurs krävs det att man hänger med lite, dock inte svårare än att läsa ett kapitel till varje vecka och ha anteckningar under lektionen för att kunna besvara frågor. Tentan var kryssfrågor och 3-4 öppna frågor, pluggade ganska mycket. Men i slutändan var detta en av de roligaste kurserna - Keep in mind, fortfarande inte i närheten av Uppsalas nivå!
  • Negotiation skills (3 ECTS): Samma lärare som för European Union. Också en favorit kurs, jätteintressant och nästan bara praktisk. Vi fick en bok på cirka 150 sidor, varannan vecka hade vi genomgång av teori inom förhandlingsteknik och veckan efter fick ett case där vi skulle förbereda oss för att förhandla mot en partner. Därefter skrev vi en dagbok på 2 sidor och reflekterade om vad som gick bra och dåligt. Läraren betygsatte dagboken! Väldigt enkelt att få bra betyg och man lärde sig mycket. Ingen tentamen i slutet!
  • Company Policy (6 ECTS): Svintråkig kurs, satt mestadels av dessa lektioner. Vi hade 5 case under terminen där man skulle skriva en rapport (3-4 sidor) om ett företags struktur och implementerade modeller ungefär 6-9 gruppmedlemmar så inte mycket jobb per student. Tentamen var 30 stycken kryssfrågor. Superlätt, jag började studera dagen innan och fick bra betyg. Viss undervisning hålls på spanska vilket är märkligt.
  • Business Ethics (6 ECTS): Även denna ett riktigt sömnpiller. Läraren är väldigt engagerad i ämnet men det hjälper inte då undervisningen i sig är riktigt trist. Krävdes väldigt lite från studenterna, tentamen var enkel. Hett tips är att anteckna under lektionerna när läraren går igenom olika dilemman och case, då han använder exakt samma under tentamen. Luddigt ämne med filosofi etc.
  • Congress and Event Management (6 ECTS): Enda krusen som inte låg inom Business. Extremt enkel, uppgifterna var att planera event. Roligt på ett sätt men jobbigt då lektionerna låg på morgonen klockan 8-10. Enkel examen med kryssfrågor och några öppna frågor.

Summa summarum, nivån är låg och de krävs väldigt lite. European Union är nog enda kursen där läraren kräver att man deltar muntligt. Skolan går ut med i början att närvaro är obligatoriskt och att de krävs sjukintyg om man inte är på plats, det stämmer inte. Lärarna tar sällan närvaro och därför är det när solen skiner väldigt lite människor i klassrummen. Negotiation Skills och EU är två klasser där läraren dock är väldigt strikt. Men det är två roliga kurser.

Boende

Jag fixade boende via skolan, fick ett riktigt drömläge nära stranden och allt i centrum. Betalade 450€ i månaden. Placeringen var riktigt bra samt lägenheten i sig. Skriv på lappen vart du vill bo även fast ingen ruta finns för detta. Jag skulle säga att Gros är perfekt område (nära surfstranden), Gamla Stan eller Centro. Du vill helst inte bo i Amara, då det är långt ifrån klubbar, strand och allt häng, däremot nära till skolan. Önskar jag kunde säga att min upplevelse på grund vart jag bodde var bra, men han som hyr ut bostäder är en riktig orm. Räkna inte med att få tillbaka något av depositionen i slutet då han tar varenda krona. Många studenter hade problem med honom. Man får väga fördelar mot nackdelar - ha klart boende när du kommer, få de mesta fixat åt dig mot att han mjölkar dig på pengar och kan vara ganska jobbig att ha och göra med. Jag älskade min lägenhet så på något sätt är jag ändå glad över den.

Ekonomi

Sök merkostnadslån + stöd för flygbiljetter fram och tillbaka jag fick cirka 5400 kr extra i januari för att köpa just flygbiljetter, mycket värt. I övrigt går ekonomin ihop bra. Mat är billig och alkohol ännu billigare. Däremot är det skönt att ha lite extra för att kunna resa runt etc.

Fritid

Vårterminen är rätt regnig, gick dock ingen nöd på mig! Finns härlig hike runt om San Sebastian, Biarritz är nära och surfingen är GRYM. Du kan hyra bräda + våtdräkt för 60€ för en månad. Maten är fantastisk, tänk på om du beställer Pintxos att allt på menyn alltid är 100 gånger godare än det som står på bardisken, det är lite av en turistfälla. Grymma restauranger värda att besöka är Atari, Sirimiri, Good Burger (perfekta bakiskäket 2 för 1 på torsdagar), Alabama cafe och Sakona har jättebra acai bowls etc, Uhm Mami som ligger i Gros är bra på sallader/baguetter/bowl om du vill ha mat på stranden. Tips är att du åker med kompisar till Cider House, 30€ då får du 4 rätter och dricka hur mycket cider du vill, brukar bli ganska roliga kvällar.

I övrigt ligger San Sebastian ganska dåligt till i relation med flygplatser, kan det vara svårt att hitta billiga flyg för att resa runt mycket. Min termin liftade till Madrid, stark rekommendation att dra ihop som en kul weekend.

Övrigt

Glöm inte att njuta av varje sekund. Ena dagen kommer du ner och nästa är det 1 vecka kvar tills du ska hem! Njut njut njut, och lycka till!


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-09-04