Reseberättelser EBS Ht
Ht22
Under min femte termin fick jag möjlighet att genom företagsekonomiska institutionens utbytesavtal studera vid det privata universitetet EBS Business School i Tyskland. Skolan har 2 olika campus det ena beläget i Wiesbaden, där juridikstudenterna främst håller till och det andra campuset är beläget i Oesterich-Winkel, cirka 30 minuter från Wiesbaden, där ekonomistudenterna håller till.
Under mitt utbyte erbjöds jag att ta en intensivkurs i Tyska något som jag fann värdefullt. Inte enbart för att kunna göra sig förstådd på tyska utan det var också en ypperlig chans att bekanta sig med andra utbytesstudenter.
De slutgiltiga kursvalen gjordes strax innan terminen började. Det förekom ingen ”först till kvarn” princip vilket kan vara värt att veta. Jag upplevde det dock som att vissa kurser blev fulltecknade relativt fort och då lottades det om vilka studenter som skulle ges möjlighet att delta på kursen.
Kurser jag läste
- Real Estate Economics
- Real Estate Innovation & Entrepreneurship
- Corporate Entrepreneurship & Family Firms
- Managing People
- Decision Theory & Investments
- Study Skills & Personal Mastery
- Study Skills in German
Den största skillnaden mellan undervisning vid EBS & UU som jag upplevde det, är att ett aktivt deltagande under föreläsningar premieras i högre grad vid EBS. Där man kan få bonuspoäng som kan tillgodoräknas för att klara kursen. En annan skillnad kopplat till just poängsystemet är att man behöver uppnå minst 50% av poängen för att klara kursen, men det spelar ingen roll varifrån dessa poäng kommer. Det vill säga utfallet på tentamen har inte lika stor vikt som vid UU. På ett sätt upplever jag det system som EBS tillämpar som mer fördelaktigt eftersom studenten ges mer utrymme att visa sina kunskaper under hela kursens gång.
Examinationerna var i mångt och mycket snarlikt som vid UU, dock tillämpades under skriftliga tentor ett system där 1 poäng = 1 minut det vill säga en 90 poängs tenta var 90 minuter lång. Detta upplevde jag som rätt jobbigt då jag ofta upplevde tidspress. Utöver det så upplevde jag att nivån på examinationer var ungefär likvärdig.
Boende
Jag valde att bosätta mig i Oesterich Winkel och fann boendet via en privat hyresvärd. Många valde att bosätta sig i Wiesbaden då det är en mycket större stad men jag valde att prioritera närheten till campus. Själva processen med att finna ett boende var i mitt fall förvånansvärt enkel, men jag rekommenderar att man är ute i god tid då jag vet att vissa stod utan boende när terminen börjat.
Ekonomi
Jag skulle säga att levnadskostnaderna var mycket lägre än i Sverige men det är ju också mycket beroende på hur man levde. Jag lyckades till exempel hitta en bostad där hyran låg på €329, vilket får bedömas som väldigt lågt, så därmed räckte studiemedlen gott och väl.
Helhetsintryck
Överlag är jag glad över min möjlighet att studera en termin vid EBS, trots de administrativa brister som fanns, exempelvis för kursval där alla studenter inte gavs möjlighet att läsa kurserna. Det kunde även dröja uppemot flera månader för att få tillbaka examinationer.
Sammanfattningsvis så upplever jag EBS som en bra skola men framförallt så ges en fantastisk möjlighet att nätverka. Exempelvis kom stora banker som Goldman Sachs & Citigroup till skolan och anordnade workshops. Dessa tillfällen är fantastiska för den som vill få in en fot i Europas finanscentrum.
Ht22
Fakta
Under min utbytestermin har jag läst vid EBS (European Business School) i Oestrich Winkel i Tyskland. Jag studerade där under höstterminen 2022. Min termin sträckte sig från slutet av augusti till jul då jag hade min sista tenta den 20:e december. Själva kursvalprocessen skedde relativt nära starten på terminen då vi blev skickade ett häfte med kurser som gavs under terminen. Dessa inkluderade alla år och det var också möjligt att inkludera masterkurser i sin utbildning. Då det är ett litet universitet och du har nära kontakt med utbytessamordnare så gick det att hoppa av och hoppa på kurser en vecka efter terminen hade börjat. Det är värt att nämna att jag också läste en frivillig tyska kurs på universitet innan den riktiga terminen började värt 3 ECTS. Urvalet av kurser var smalt då jag behövde välja FEK C kurser. Detta betydde att jag kunde välja från kurserna som gavs år 3 vilket totalt var runt 10 stycken värda 3-6 poäng. För att komma upp i 30 hp behövde jag välja 6 av dem.
Studier
Studiemässigt skulle jag vilja påstå att Uppsala Universitet och EBS är motpoler till varandra. EBS är ett väldigt litet universitet mitt ute på landsbygden bland vinrankor vid kanten av Rhenfloden. EBS hade små, interaktiva klasser likt en gymnasieklass med diskussioner med läraren och andra elever och mindre uppgifter under skoltid. Detta är till skillnad från Uppsala med sina stora föreläsningssalar. Grupparbeten var vanligare på EBS än i Uppsala. Detta kan ha att göra med de kurser jag valde att göra med då jag totalt skrev enbart en tenta och examinerades därefter genom inlämningar och presentationer. Mindre klasser som de på EBS kräver engagerade lärare och jag tycker att det var blandad kompott där. Däremot vart det en mycket närmare relation med lärarna på EBS än på Uppsala då det uppmuntrades att ställa mycket frågor under föreläsningarna vilket är lättare tack vare de mindre klass-formaten.
Examinationsformerna tyckte jag var betydligt lättare och mindre krävande än på Uppsala. EBS hade ett mycket längre betygssystem likt de på Gymnasiet i jämförelse med Uppsalas IG, G och VG. I min mening var det mycket lättare uppgifter och betydligt lägre betygskrav på EBS. Det är dock värt att nämna att mängden arbete var ungefär densamma som Uppsala med den skillnaden att du hade fler mindre uppgifter på EBS i och med de flera mindre kurserna. Möjligheten till studier vid universitet var betydligt sämre än på Uppsala då det var ytterst begränsat med studieplatser på skolan. Det fanns ett bibliotek som var rätt mysigt men tack var ett extremt dåligt WiFi och nästan icke existerande internetuppkoppling tyckte jag att det var svårt att plugga på campus i jämförelse med Uppsala. Kurserna var ändå väldigt intressanta. Jag läste 30 ECTS och innan det 3 ECTS tyskakurs. Jag skulle beskriva kurserna som mer nischade än i Uppsala vilket passar bra med det mindre klassformatet där mer diskussioner uppkom med både lärare och andra elever.
Mottagande och Event
Mottagandet var OK på EBS. Jag vill ändå understryka att utbytes-koordinatorn var extremt vänlig och hjälpsam samt svarade på mail ofta inom några minuter. Som utbytesstudenter var det enda välkomnandet vi fick 1 dag med föreläsningar om hur skolan fungerade från ett kurs- och examinationsperspektiv. Det hölls inga mottagningsprogram alls för att välkomna utbytesstudenterna likt Uppsalas recceveckor. Utbytesstudenterna fick ta tag i “lära känna varandra” aktiviteterna själva. De ordinarie studenterna var vänliga men det var svårt att integreras i deras kretsar för utbytesstudenterna. Under studieperioden blev vi likt alla andra studenter inbjudna till de event som hölls på EBS. Dock var inget specifikt för oss utbytesstudenter. Dessa var av låg nivå i jämförelse med Uppsala, dock är det svårt att förvänta sig mer med tanke på universitetets storlek och resurser. Samtidigt var de andra utbytesstudenterna jag träffade riktigt utåtriktade och redo att hitta på saker på egen hand. Det var stor blandning av nationaliteter. Jag skulle därför rekommendera denna skola för folk som är utåtriktade då du inte kommer få någon hjälp av skolan att träffa nya människor.
Boende
Under min utbytesperiod bodde jag själv i en lägenhet i den närliggande storstaden Wiesbaden. Den är lite större än Uppsala och låg ungefär 20 minuter från skolan med tåg. Jag fann det väldigt svårt att hitta bostad då skolan inte erbjöd något för utbytesstudenter förutom en bostadsportal. Jag försökte att söka bostad där först men ingen svarade när jag skrev. Jag hittade tillslut en bostad i centrala Wiesbaden genom Airbnb. De flesta utbytesstudenter bodde antingen i Wiesbaden eller i den lilla byn Oestrich Winkel där skolan låg. Byn är verkligen pytteliten och erbjuder en nära väg till skolan och ett fåtal mataffärer och otrolig natur i form av kullarna med vinrankor och Rhenfloden. Wiesbaden ligger som sagt längre bort från skolan men erbjuder allt som en stad av Uppsalas storlekar erbjuder. Jag hade en resväg på strax under 1 timme från dörr till dörr när jag åkte till skolan. Då använde jag DB från Wiesbadens centralstation. Det gick också att ta en buss men det tog betydligt längre tid. Med facit i handen skulle jag nog hellre velat bo i Oestrich Winkel då nästan alla kompisar befann sig där. Dock hade jag det betydligt lättare att åka runt i området tack vare de fler transportmöjligheterna i Wiesbaden. För framtida utbytesstudenter rekommenderar jag starkt att söka boende så fort du vet att du ska dit. Det finns inte många möjligheter och det tar lång tid då du inte får någon hjälp av skolan.
Ekonomi
Från ett ekonomiperspektiv så var det inte särskilt dyrt att leva i Tyskland. Priserna i mataffären och när man gick ut var om något lägre än i Sverige. Det enda dyra är såklart boendet som för mig låg på ungefär 1000 euro i månaden vilket är dyrare än vad jag skulle velat. I och med att jag inte behövde köpa någon kurslitteratur så sparade jag på den fronten istället. Studiemedlen räcker för vardagen men för extra resande och andra rolig aktiviteter behöver du spara ihop om du inte lyckas hitta en bostad med lägre hyra.
Fritid
Som tidigare sagt var det några aktiviteter och fester som anordnades av universitet och dess kår, exempelvis företagsevent samt Halloweenfest och liknande. Den bästa underhållningen hittade jag på egen hand. Som ett stort fotbollsfan är mitten av Tyskland ett perfekt ställe att vara på. Då fotboll är så billigt i Tyskland gick jag på många matcher, mestadels Mainz 05 som ligger precis på andra sidan floden. Andra lag som ligger i närheten är Frankfurt, Dortmund och Leverkusen. Biljetterna låg på i snitt 12 euro för de billigaste platserna.
Oktoberfest var definitivt en höjdpunkt i början av oktober och något man inte får missa. Vi deltog på ett flertal små tillställningar i Wiesbaden och gick också på det stora eventet i Frankfurt. Det är värt att känna till att det är ganska dyrt och att man måste vara ute i väldigt god tid om man vill ha chansen att delta på dessa tillställningar. Tyskland är känt för bra öl och korv och det får man verkligen ta del av. Staden Wiesbaden erbjuder inte särskilt mycket så man fick vara kreativ och hitta på saker själv. I Uppsala så kommer alla aktiviteter till en utan att man behöver leta. Här fann jag att man behövde lägga ner lite energi för att hitta på saker. Under december fanns det otaliga julmarknader med massvis av mat och diverse butiker. Dessa kan verkligen rekommenderas. Det ska också nämnas att Wiesbaden och Frankfurt är ett väldigt bra ställe med många tåg och möjlighet att resa överallt i Europa.
Övrigt
Trots att Tyskland och Sverige är relativt nära varandra både geografiskt och till viss del kulturellt är det ändå några punkter som är värda att veta om innan man åker dit. Tyskland är väldigt icke-digitalt i jämförelse med Sverige. Allt görs via papper och det byråkratiska tar således lång tid. Där jag befann mig var internet väldigt dåligt så det krävs en del tålamod då allt digitalt tar längre tid än vad man är van vid. Vidare används det extremt mycket cash och ofta accepteras inte kort. Alla butiker inklusive matbutiker är stängda på söndagar vilket påverkar ens veckoplanering. Kollektivtrafiken var extremt dålig. Det sägs att “P” i Deutsche Bahn står för punktlighet och det stämmer verkligen. Man måste därmed ha väldigt stor marginal när man ska någonstans då det nästan alltid är försenat. Det blir särskilt ett problem när man ska till skolan från Wiesbaden med tåg då det bara går 1 gång i timmen. Mitt rekord var 120 minuter försenat. Det är därför viktigt att komma hit med ett stort tålamod då mycket inte är lika effektivt som hemma.
Helhetsintryck
Mitt helhetsintryck från utbytet var att det var värt att åka, framför allt för att man träffar så enormt mycket intressanta och rolig personer som blir vänner för livet. Man utvecklar både sin engelska något enormt samt lär sig mer om språket och landet man befinner sig i. Att göra grupparbeten med människor från andra länder är väldigt annorlunda då tillvägagångssättet och arbetsmoralen kan skilja sig ganska mycket från land till land. Är du fascinerad av tysk kultur, gillar fotboll och vill ha möjlighet att resa runt i Europa är detta ett ställe som möjligen skulle kunna passa dig.
Ht16
Hej, jag studerar på Uppsala Universitet Campus Gotland. Jag har studerat under höstterminen 2016 studerat i European Business School, som finns i OestrichWinkel, Tyskland. Alla kurserna jag läste i European Business School var kandidatkurser på fördjupad nivå och kurserna jag läste var följande:
- Banking and Capital Markets, som var värd 6 hp och bestod av två stycken 3 hp kurser
- Brand Management Operations and Market Communication, som var värd 6 hp och bestod av två stycken 3 hp kurser
- Managing People, också värd 6 hp, bestående av kurserna Leadership och Human Resources Management (HRM)
- Global Economic Governance, värd 3 hp
- Management Decision Making, värd 3 hp
- Econometrics, värd 3 hp
Själva kursvalsprocessen för kurserna skedde på nätet 23-25 augusti 2016. Detta datum gällde för alla kandidat och master studenter på utbyte i European Business School.
Studier
Det finns en hel mängd skillnader mellan Uppsala Universitet och European Business School. Kort sagt så är den största fördelen i Uppsala Universitet att man lägger mycket fokus på en kurs/få kurser i gången och då hinner man verkligen lära sig någonting nytt, i vissa fall hinner man till och med bli bra på det som man lär sig. Problemet är att man inte därför hinner läsa så många kurser, då man vanligtvis läser omkring 4 kurser på en hösttermin (åtminstone på Campus Gotland). Nackdelen är alltså att man inte hinner få ett så brett kunskapsområde, då man endast läser ett relativt lågt antal kurser.
I denna bemärkelse är European Busines School den raka motsatsen till Uppsala Universitet. Jag personligen läste 27 hp, bestående av nio stycken kurser totalt, alltså mer än dubbelt så många kurser som jag skulle läsa på Uppsala Universitet (Campus Gotland). Man får ett riktigt brett kunskapsområde genom att läsa nästan tio kurser. På papper ser det hela fint ut – att på en hösttermin läsa allt från finansiering till management, Det kontroversiella är just antalet kurser man blir tvungen att läsa i European Business School, för att komma upp till ens närheten av 30 hp – vilket är den vanliga studietakten per termin. Problemet är att man har svårt att hitta rätta balansen på vilka kurser man skall studera mera av, vilka mindre av, då man har så många kurser man hamnar läsa. Och mängden kurser man hamnar läsa kommer i European Business School på bekostnad av möjligheten att faktiskt hinna lära sig allting, även om kvaliteten på innehållet är i själva verket helt bra. Men det kan jag lova att om du gillar grupparbeten kommer du nog att få erfarenheter av dem, ja nästan till och med för mycket erfarenhet av dem!
I European Business School fanns det knappt alls seminarier, däremot hade man i flesta kurserna presentationsdagar eller presentationer under lektioner. Lärarna i European Business School var engagerade i sitt ämne, men det var svårt att känna gemenskap med lärarna, då de var kulturellt sett väldigt olika. Detta är sällan ett problem på Uppsala Universitet Campus Gotland, då nästan alla mina lärare pratar svenska och dessutom är svenskar (och detta skriver en finländsk tvåspråkig student).
Kraven på tentorna är ungefär dom samma som i Uppsala Universitet, eventuellt var det en aning lägre nivå på tentorna i European Business School (härefter EBS) i jämförelse med Uppsala Universitet. Det svåra var att man nästan alltid hade för lite tid på tentorna (av mina sex tentor, jag kände att jag hade tillräckligt med tid på en tenta). Tumregeln i EBS är 1 minut per 1 poäng, så på en 60 poängs tenta har du 60 minuter på dig att besvara alla frågor och det är riktigt tufft – då alla som jag frågat medgett att 1 minut per 1 poäng systemet inte mäter deras förmågor till 100 %, eftersom de känner att tiden inte räcker till.
Mottagningen var helt bra, i början hade vi ”Orientation Days” under några dagar och då lärde man sig känna lite grann andra utbytesstudenter och även skolan. Och på sista Orientation Day-dagen fick alla deltagarna smaka på lokal viner, som smakade riktigt gott! I övrigt fanns det några andra event, med inriktning mot utbytesstudenter och ett slutparty. Datormängden på EBS var liten jämförd med Campus Gotland och enormt liten jämfört med Uppsala Universitet, skulle jag våga påstå. Det lönar sig ha egen laptop med sig till EBS, men tyvärr hade skolans egen WIFI-problem nu och då.
Boende
Jag valde att bo i en bostad anordnad av skolan då jag inte visste så mycket om privata hyresvärdar och tog inte mycket tid på mig att söka om bostäder. Bostadsordningen funkade helt okej. Rummet var tillräckligt stort för en person och överlag hade lägenheten det man behövde, vad beträffar möbler och kärl. Överlag var jag nöjd med boendet, men det kändes att kvalitén på grejer var inte så bra, speciellt sängen, som hade gått sönder från bakändan och höll ihop enbart med hjälp av ett plast tråd. Jag betalade 370 €/månad i hyra, vilket inte är så billigt och jag hörde att några vänner betalade mindre summa i hyra. Och det berodde på att de hade de bode hos privata hyresvärdar. Mitt tips är därför att bo i bostäder, som hyrs ut av privata hyresvärdar, men man skall komma ihåg att vara väldigt försiktig i så fall. Jag fick nämligen läsa om i en Facebookgrupp för EBS studenter att några personer hade råkat ut för en privat hyresvärd som krävde hög depositionsavgift och i efterhand vägrade betala tillbaka depositionen efter man flyttat bort. Den typen av risk kan nästan enbart existera om man bor hos en privat hyresvärd, eftersom om en kommersiell hyresvärd (exempelvis ett företag) gjorde samma ”fuffens”, skulle det förstöra sitt rykte väldigt snabbt, utan att nämna andra konsekvenser, som företaget hamnade ut för på lång sikt.
Fritid
Det anordnades ett öppningsparty, där väldigt många EBS studenter deltog och som besökare där måste jag säga, att det var värt besöket. Annars ordnades det några evenemang per månad, oftast var det frågan om fester eller seminarium (EBS Symposium, Ted Talks etc.). Notera dock att festerna inte var specifikt inriktade för internationella studenter. För internationella studenter fanns det inte så mycket - förutom orientation days anordnades det två specifika evenemang.
Ekonomi
Hyrorna är generellt sätt kanske lite billigare i Oestrich-Winkel, jämfört med Uppsala. Levnadskostnaderna var generellt lägre i Tyskland, jämfört med Sverige. Ett bra exempel är matkostnaderna. Det var nästan så att om jag köpte matvaror för 20-22 € i Tyskland, hade det kostat ungefär 28-30 € i Sverige, lite beroende på vad man köpte för matvaror. Det enda jag märkte, som var lite dyrare i Tyskland än i Sverige, var choklad. Men allt annat fick man köpt relativt billigt så länge man höll sig till dom billigare märkena.
Hyrorna är generellt sett kanske lite billigare i Oestrich-Winkel, jämfört med Uppsala. Studiestödet och Erasmusstipendiet räckte faktiskt ganska bra till, och det blev inte så mycket underskott som behövde betalas med eget kapital, vilket är något som är ett konstant problem i Sverige. Själv fokuserade jag för det mesta på studierna, festade ibland och reste runt i Tyskland några gånger, men jag jobbade inte alls. Jag tycker det hade varit svårt att ha tid med att jobba, med tanke på att jag hade högt tempo på studierna.
Slutsats
Om du reser till Tyskland och studerar i EBS inte enbart på grund av studierna, utan även på grund av att du vill ha massor av kulturupplevelser, rekommenderar jag att du läser färre än 30 hp under en termin på EBS, förslagsvis 18-24 hp. Många utbytesstudenter från andra universitet hade denna utbytesperiod som en extra period (alltså de läser kandidaten på 3,5 år) eller att det helt enkelt rekommenderas/bestäms i deras program att ha en studieperiod utomlands, utan större krav på att bli godkänd på kurser på EBS.
Överlag ser jag perioden i Tyskland som lärorik, då studiesystemet var annat, man träffade människor av många olika kulturer och då jag hamnade att klara mig nästan enbart på engelska, ibland även på tyska. Det är ju viktigt att ha rätt balans mellan studier och nöje, eller mellan studier och jobb. Ifall du är intresserad av att resa runt i Tyskland, finns det massor att se och uppleva, många väljer till och med att resa runt Europa under sitt utbyte i EBS. Viktigast är att du njuter av din utomlandsperiod, lär dig något nytt och träffar nya vänner.
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se