Reseberättelser EBS Vt

Vt20

Fakta och studier

Under vårterminen 2020 var jag på en utbytestermin på European Business School (EBS Universität) i Tyskland. Skolan ligger i staden Oestrich-Winkel, som ligger ca 40 minuter med bil från Frankfurts flygplats. När jag hade fått information om att mitt utbyte skulle vara på just EBS började jag min kursvalsprocess. Den 10e december öppnade skolan upp anmälningarna för de olika kurserna som de erbjöd och anmälningsförfarandet stängde den 12e december. Under dessa dagar kunde jag därför läsa på om de kurser som fanns tillgängliga. De kurser jag till slut valde att läsa under mitt utbyte var kurser som lät mest tilltalande. Då en utbytestermin bör motsvara 30hp valde jag 5 stycken kurser som var och en motsvarade 6 högskolepoäng. De kurser jag läste under utbytesterminen var:
• Entrepreneurship
• Marketing Management in the Digital Age
• Strategic Management
• Leading the Family Business
• Real Estate Innovation and Entrepreneurship
Dessa kurser var alla intressanta och gav mig nya perspektiv på hur det fungerar i andra delar av världen och inte bara hur det ser ut i just Sverige. I de flesta kurserna fick vi ta del av olika ”case” som vi arbetade med, vilket på sätt och vis var ett nytt arbetssätt än vad jag var van med från UU. I övrigt var undervisningen upplagd på samma sätt som på UU med föreläsningar i helklass, redovisningar, inlämningsuppgifter samt tentor. I många kurser arbetade vi grupper, speciellt i kurserna gällande entreprenörskap, och vi hade större redovisningar som avslut på grupparbetet. Alla lärare var väldigt engagerade i deras ämnen och jobbade en hel del med riktiga ”case” från verkligheten för att vi studenter skulle kunna få en uppfattning hur det faktiskt fungerar i praktiken. Vi hade många gästföreläsare som berättade spännande historier och delade med sig av sin erfarenhet. Det som var den största skillnaden för min del gällande systemet för undervisningen i Tyskland jämfört med UU var att de flesta föreläsningarna var obligatoriska och var en del av slutbetyget i kurserna. Men detta var ingen nackdel då lärarna var väldigt engagerade i just sina ämnen. Detta gjorde att föreläsningarna var spännande och lärarna engagerade alltid studenterna i varje föreläsning för att vi skulle skapa oss en verklighetsuppfattning kring varje ämne. Detta resulterade i bra relationer mellan lärarna och studenterna då det var en mindre skola och mindre klasser, vilket gjorde att nästan alla lärare lärde sig namnen på varje student vilket för mig är väldigt positivt.

Boende

Den 2 januari hade jag packat ihop mina väskor och satt mig på flyget till Frankfurt. När jag hade landat tog jag en taxi till mitt nya boende. Lägenheten hade jag hittat via EBS hemsida. Skolan i sig erbjuder inte studentlägenheter utan alla boenden hyrs ut av privatpersoner i närheten av skolan. Jag hade fått kontakt med en hyresvärd som hade ett antal lägenheter i närheten av skolan, som främst hyrdes ut till internationella studenter. Min lägenhet var relativt liten men hade allt som man kunde tänkas behöva. Den låg dessutom nära skolan vilket var ett krav när jag letade boende. Staden Oestrich-Winkel är mysig men ganska liten. Det finns några matbutiker och restauranger men i övrigt är utbudet inte stort. Om jag skulle tipsa en kommande student som ska studera på EBS skulle jag ge tipset om att istället bo i Wiesbaden, huvudstaden i delstaten Hessen. Wiesbaden har ca 280 000 invånare och där finns allt man kan tänka sig. Mer utbud på restauranger, shopping och caféer som är bra för att studera på. Wiesbaden ligger ca 20 minuters tågresa från skolan i Oestrich-Winkel med en kort promenad den sista biten vilket gör att det fungerar alldeles utmärkt att pendla. Hade jag vetat att Wiesbaden låg så pass nära hade jag verkligen utforskat utbudet för boende där.

Mottagande

Jag valde att läsa en introduktionskurs i tyska när jag kom fram. Denna kurs har jag inte tillgodoräknat mig eftersom den var på nybörjarnivå men den gav mig mycket. Jag lärde mig många fraser som var bra att ha med sig i början i ett helt nytt land där lokalbefolkningen ej är så bra på engelska. Kursen ägde rum innan alla andra kurser drog igång vilket gjorde att det till en början bara var utbytesstudenter som befann sig på skolan under dessa två veckor. I slutet på den andra veckan så hade vi en obligatorisk träff med skolan som var till för alla internationella utbytesstudenter. På denna träff gick skolan igenom viktig information och vi fick en förstående hur systemet var upplagt. Däremot fick vi ingen rundtur på skolan, vilket vi utbytesstudenter ansåg var synd då skolan är gammal och har mycket historia i varje byggnad. Detta fick vi med tiden lära oss av lärare och andra studenter. Mottagandet av EBS var allt som allt bra, men det var många småsaker som vi utbytesstudenter själva fick ta reda på. Men då vi var väldigt många internationella studenter så lärde vi oss snabbt hur saker och ting fungerade, så som buss och tåg etc.

Ekonomi

Levnadskostnaderna i Tyskland skulle jag säga ligger på ungefär samma nivå som hemma i Sverige. Hyran för mig låg runt 600 euro per månad och då ingick allting så som internet och el. I mitt fall räckte det med det med mitt utökade CSN-lån samt att jag fick Erasmusstipendiet under min tid i Tyskland. Jag behövde därför inte jobba något extra. Däremot så var jag inte i Tyskland lika länge som förväntat eftersom Corona tog fart. Så totalt var jag i Tyskland i två och en halv månad, från januari till mitten på mars. Så under denna korta period kan jag inte säga att det var svårt att hålla i de pengar jag fick in från CSN och stipendiet. Fritid Utbudet på aktiviteter på EBS var svårt att få en uppfattning om. Det fanns några men mestadels var dessa aktiviteter på tyska, eftersom majoriteten av studenterna var tyska studenter och väldigt få internationella. Då jag som tidigare nämnts inte stannade under hela terminen har jag inte någon speciell uppfattning kring hur bra eller dåligt utbudet på aktiviteter var.

Helhetsintryck

Mitt helhetsintryck av mitt utbyte i Tyskland skulle jag säga är väldigt positivt. Jag fick många nya vänner världens över och ny kunskap genom skolan. Självklart var det tråkigt att studierna blev på distans och jag på grund av Corona pandemin blev tvungen att göra klart dem hemma ifrån Sverige via ZOOM. Avslutningsvis vill jag verkligen rekommendera kommande studenter att göra ett utbyte i Tyskland.

Vt15

Kurser

  • Marketing II 3 ECTS, EBS rekommenderade kursen år 2, B-nivå
  • Investment and Finance 6 ECTS, EBS rekommenderade kursen år 2, C-nivå
  • Operations and Information Systems 6 ECTS, EBS rekommenderade kursen år 2, C-nivå
  • Real Estate Innovations and Entrepreneurship 6 ECTS, EBS rekommenderade kursen år 3, C-nivå
  • Real estate Investment and Finance 6 ECTS, EBS rekommenderade kursen år 3, C-nivå
  • Supply Chain Management 6 ECTS, EBS rekommenderade kursen år 3, C-nivå

Totalt: 33

Helhetsintryck i en lång mening (för dig som inte orkar läsa allt): Liten, seriös och mycket strikt (jämfört med UU) skola i en fin liten by ganska nära storstan mitt i Europa med en mycket tajt kontakt med näringslivet och som har mestadels välbärgade studenter samt ett par hundra internationella studenter från större delen av världen.

Skolan

EBS är en ganska unik skola i Tyskland. Den är en privat handelshögskola och erbjuder därmed nästan bara ekonomikurser (även om den kommer att växa ihop med sin juridik filial inom ett par år). Eftersom det kostar mycket för tyska studenter att studera på EBS och Tyskland har många publika skolor är de flesta av de tyska studenterna mycket välbärgade. Anledningen till att de Tyska studenterna väljer EBS är för att den är en av de högst rankade skolorna i Tyskland och några av dess program (mestadels mastersprogram) anses hålla absoluta världsklass. I snitt producerar EBS ekonomer som har nästan högst löner jämfört med de andra handelshögskolorna i Europa.

Studier

Undervisningen påminner i stort om den på UU, både till sättet och kvalitetsmässigt. I företagsekonomi har jag bara läst på A-nivå, jag antar dock att svårighetsgraden nivån är i linje med den på UU. Den största skillnaden mot UU var att många moment var obligatoriska samt att den case-baserade undervisningen är överlägsen UU. Projekten byggde på en hög grad av självständighet och var mycket verklighetstrogna. Bland annat fick jag redovisa på PwC:s huvudkontor i Frankfurt, och en annan gång inför representanter från ett litet företag som gav oss ett verkligt case. Men det bästa caset fick vi redovisa inför en jury på cirka 10 industritoppar och professorer från EBS och fick tillsammans med min grupp dela på 10 000 kr då vi vann en av tävlingarna. Vid det tillfället var terminen slut. Dock blev det särskilt vid den gången uppenbart att det funnits flera möjligheter för internships och liknande för en som stannat och varit flitig. Under terminens gång hade jag nämligen kommit i kontakt med minst ett 20-tal företag som en del av undervisningen. De flesta av dem fiskade lite efter tyska studenter från EBS.

Jag tog samtliga kurser jag kunde ta för täcka upp för Fek B. Det innebar ett par rundor till förhandsbesked. I slutändan gick det men man kan alltså inte garantera att man får tillräckligt kurser på rätt nivå och engelska om man ska läsa Fek B, på hösten kan det vara något lättare. Ska man läsa 15 P Fek C + biämnen bör det dock inte vara något problem.

Bland de kurser jag tog var Operations and Information Systems lätt och fullständigt värdelös. Marketing II var en enklare kopia av Statistik A. Supply Chain Management var enligt mig en mycket givande kurs med bland annat ett mycket bra case. Investment and Finance var i sin helhet bra som många blev underkända i. Den var inte så svår, men som alltid kräver finanskurser en viss studieteknik. Real Esate kurserna var mycket bra men också mycket tunga. Mina Excel-kunskaper räckte inte riktigt till för Real Estate Investment and Finance. Innovations and Entreprenurship var den kurs som jag fick hjälp av samt redovisa inför industritopparna och vann tävlingen i.

Något som påverkade undervisningen var att betygen sattes efter kvoter baserat på hur dem andra presterade. De andras prestationer påverkar inte dina chanser att få godkänt, men för att exempelvis få ett A behövde du vara bland de 90 % bästa. Detta gjorde att de tyska eleverna kunde vara ganska rivaliserande och ville inte gärna dela med sig av tips om man inte var i deras grupp osv. I stort fick det ingen större betydelse eftersom att de flesta kurser jag läste innebar bara begränsad kontakt med de tyska studenterna.

Mottagande

Då jag fortfarande hade pågående kurser på UU då terminen startade på EBS missade jag det mesta av mottagningen. Den jag fick var helt ok.

Boende

Jag bodde i en lägenhet tillsammans med 3 andra utbytesstudenter. Mitt boende höll mycket låg standard (betydligt lägre än i Flogsta där jag bott i 3 år). Det fanns en stor variation av studentbostäder. Till exempel lägenheten intill min var lika dyr men höll väldigt hög standard med ex städning som ingick i priset. Läs på ordentligt om de olika bostäderna; hur långt de ligger från andra studenter och EBS. Hallgarten och Wiesbaden är ställen som ligger långt ifrån skolan och majoriteten av de andra studenterna. Wiesbaden har å andra sidan mer av ett stadsliv och ligger närmare Frankfurt.

Ekonomi

I allmänhet var Oestrich-Winkel billigare än Uppsala. Hade jag ”levt som en student” från början hade CSN bidrag och lån och Erasmus stipendiet definitivt räckt till. Jag köpte ingen skollitteratur (liksom majoriteten av de internationella studenterna) utan läste i biblioteket bara ett par gånger. Hyror låg på ungefär samma prisnivå. Mat i butik och på restaurang samt kommunal trafik; var billigare. Öl och alkohol var förstås mycket billigare. Jag betalade 1600 euro i hyra i förskott för hela terminen samt en deposit på 400 euro som jag fick tillbaka. Därtill kommer tv & radio licens på ca 80 euro som kan delas med dem man bor med på samma adress. Det sades att Tyskland skärpt kraven på att man ska betala och jag ville inte chansa med att inte betala som de flesta dock gjorde. Väljer man att betala, ta då tag i det med en gång man får den då systemet i Tyskland är otroligt trögt och dåligt.

Fritid

Oestrich-Winkel är ett mycket fint område och många spenderade en del tid till att utforska det under våren. I början av hösten lär det vara ännu finare när vindruvorna ska plockas. Dock är det litet och grannarna tålde inte studentfester (även om det förstås ignorerades ett antal gånger). Ville man ha mer än de lokala barerna fick man åka 20-30 minuter till Wiesbaden eller Mainz. De är två mindre städer som är nästan i samma storlek som Uppsala. Frankfurt låg 60 minuter bort. De flesta gjorde flera resor och då Frankfurt har en av Europas största flygplatser som också ligger mycket centralt fanns det många alternativ. Man kunde även köpa månadskort för tåg för ett par tusen och därmed kunna åka till många närliggande länder och städer hur ofta man ville. EBS anordnade några aktiviteter för internationella studenter, men de gav inte så mycket för de flesta utan fungerade mer som en sista utväg om man kände sig vilse i gemenskapen. Det kan dock ge något för den som absolut vill ha en tajtare kontakt med tyska studenter som annars inte är så lätt att få.

Övrigt

De flesta internationella studenterna, särskilt dem som var där under sin första eller enda termin, umgicks nästan bara med andra internationella studenter. Så tror jag det är också på dem flesta utbyten, särskilt om man prioriterar annat än att studera. På EBS fanns det studenter från i princip hela världen, särskilt Kanada och Frankrike som hade särskilda utbyten med EBS, men det varierar nog lite från termin till termin. Från norden var det jag och två finländare som kunde flytande svenska. 

Vt14

Mina kurser:

  • German (grundnivå)
  • Finance (Fek C-Nivå)
  • Economic Approaches to Organizations (Fek C-Nivå)
  • Strategy as Theory (Fek C-Nivå)
  • Governance Ethics (Fek C-Nivå)
  • Political Philosophy (vet ej)
  • Academic Writing (vet ej)

Undervisning och examination

Jag fann undervisningssättet på European Business School (EBS) ganska lik undervisningssättet på Uppsala universitet. Mina kurser bestod av föreläsningar och lektioner samt grupparbete, individuella uppgifter, presentationer och skriftliga sals- eller/och hemtentor vid varje kursslut. Till skillnad från UU fick varje student ’bygga ihop’ sin egen termin, jag fick alltså välja vilka kurser samt hur många poäng jag ville läsa, något som jag tyckte var en fördel med EBS. Ansvaret för att välja kurser som inte krockade i schema samt kurser på rätt nivå föll på studenterna själva. Vi var även fria att tillägga (i mån av plats) eller ta bort kurser om vi ansåg det nödvändigt.

En annan fördel med EBS var storleken på klasserna. Dessa var i regel små, vilket innebar att lärarna kunde anpassa sig något efter varje klass och dessutom fanns det oftast goda möjligheter till frågor och diskussion. Alla mina lärare var både duktiga och engagerade och tog sig tid med att förklara materialet och svara på studenternas frågor. Något som skiljde sig från UU på EBS, som jag tyckte var en nackdel, var tidsbegränsningen på salstentorna. På de flesta av mina tentor fick man bara en timmes skrivtid och på ett fåtal av dem var skrivtiden en och en halv timme. Detta var något som jag hade svårt att anpassa mig efter och jag upplevde det som väldigt stressigt.

Undervisningsnivån skiljde sig också ganska mycket mellan kurserna. Vissa kurser upplevde jag att de var på en för låg nivå medan andra kurser kändes som att de nästan var på för hög nivå och dessa fick jag lägga ner oproportionerligt mycket tid för att ens klara. Ytterligare en nackdel var att kurserna varierade i storlek, längd och start/slutdatum. Det gjorde då att vissa studenter fick läsa alla sina kurser under de två första månaderna eller alternativt de två sista månaderna under terminen. Jag hade fullt schema i både januari och februari men knappt någonting i mars eller maj.

Överlag kände jag att jag fick ut mycket utav undervisningen på EBS. Jag fick nya kunskaper i olika ämnen och det var lärorikt att få uppleva ett lite annorlunda undervisningssätt och en ny miljö.

Mottagande

De anställda som ansvarade för vi internationella studenter på EBS var hjälpsamma och trevliga. De svarade på alla frågor så snabbt de kunde och var bra på att dela med sig av information och tips gällande våra studier och universitetet, samt regionen, samhället och kulturen i Tyskland, både innan och under terminen. Mottagningen var mycket bra enligt mig.

Boende

Boendet fungerade ganska bra tyckte jag. Jag skulle nog beskriva det som att bo i Flogsta höghus (för de som känner till Uppsala väl!). Många korridorer, inte nyrenoverade men inte gamla heller. Min korridor hade problem med duschen, eftersom avloppet inte fungerade och då kunde vattnet knappt rinna ur. Det gjorde att badrummet inte var så fräscht men det gick bra att bo där ändå. Mina korridorskamrater och jag fick städa en del när vi flyttade in, eftersom det var ganska ostädat. Boendet var på utkanten av staden och ganska långt ifrån universitet vilket ställde till besvär nästan hela terminen. Pendlandet till skolan tog ungefär 40 minuter varje dag då man fick åka först buss och sedan pendeltåg. En fördel var dock att varje student fick köpa ett Student Kort för 110€ (som gällde hela terminen) och detta kort fungerade som pendelkort också. Kortet var extremt prisvärt då man kunde åka buss och pendeltåg överallt utan att behöva köpa biljett. Man kunde ta sig hela vägen till Frankfurt, vilket var 40 minuter bort med tåg, samt lika långt åt andra hållet, vilket var fantastiskt. Bara när man åkte längre bort behövde man betala för sin biljett.

Ett annat problem var att alla studenter bodde på olika ställen. Ungefär hälften bodde där jag bodde, på utkanten av Wiesbaden, medan den andra hälften bodde i olika byar närmare universitetet. Det var besvärligt eftersom det var långa avstånd mellan allas boende samt att tågen och bussen gick sällen, speciellt på kvällen och på helgerna. Det gjorde att vi blev lite uppdelade och att man fick planera mycket om man skulle hälsa på någon eller gå på fest till exempel.

Ekonomi

Jag upplevde Tyskland som en aning billigare än Sverige, till exempel när det gällde matpriserna. Annars kände jag att mina kostnader låg på ungefär samma nivå som de brukar ligga i Sverige. Min hyra motsvarade mer eller mindre det som jag betalar nu och det som jag har betalat tidigare när jag har bott i korridor (jag betalade lite drygt 300€ i månad för ett korridorsrum). Det var verkligen ingen stor skillnad. Erasmusstipendiet var helt fantastiskt bra för övrigt. För mig täckte stipendiet nästan hela min hyra varje månad och gjorde stor skillnad för mig vad gällde min ekonomi. Jag behövde inte jobba extra och stipendiet tillsammans med CSN och mina egna sparade medel räckte gott och väl. Se till att söka Stipendiet, det finns ingen anledning till att inte göra det.

Fritid

Fritiden blir det som man gör det till. Jag hade fantastiskt roligt med alla mina nya kompisar i Tyskland men det gäller att vara engagerade och att ta för sig. Det fanns en del saker att göra i Wiesbaden men inte lika mycket ute vid universitetet. Wiesbaden låg också nära till Frankfurt am Main, vilket gjorde att det var lätt att resa runt i Europa via tåg, flyg, eller buss. Man kände sig aldrig uttråkad då det alltid fanns någonting att göra och folk som ville umgås. Fritiden var nog det som var roligast på mitt utbyte.

Helhetsintryck

Jag hade fantastiskt roligt på mitt utbyte och jag skulle rekommendera alla att åka utomlands om och när de får chansen. Jag tror inte att Tyskland är det första stället de flesta tänker på när de funderar på att åka utomlands men jag tyckte att det var riktigt roligt och lärorikt. Tyskland skiljer inte sig särskilt mycket från Sverige vad gäller kulturen och samhället men det behöver inte spela någon roll i detta sammanhang för det är upplevelsen och människorna som är det mest betydelse enligt mig. Att få bo i ett annat land och ha möjligheten att träffa många nya, fantastiska människor är en riktig gåva, oavsett vilket land det nu är. Med det sagt skulle jag nog inte välja att läsa på EBS igen men jag gillade verkligen Wiesbaden och Tyskland överlag. 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se