Reseberättelser EM Strasbourg

Ht22-2

Jag var på utbyte i Strasbourg under hösten på EM Strasbourg Business School. Strasbourg är en väldigt vacker stad som ligger precis på gränsen till Tyskland och jag tyckte det var en precis lagom stor stad som utbytesdestination. Läget gör att man relativt enkelt kan besöka städer i Frankrike, Tyskland och i Schweiz. Regionen omkring är också besöksvärd med många pittoreska småstäder, vingårdar och slott uppe i bergen.

Kurser/studier

Jag läste följande kurser under terminen

 • Fundamentals of Corporate Finance
 • Organizational Psychology
 • Intercultural Management
 • Ethics and Management
 • Business Negotiation
 • International Strategy

Kursregistreringen öppnade i slutet av augusti och det gällde att vara snabb med att registrera sig på många av de populära kurserna. Att få ihop sitt eget schema så att inga lektioner överlappar var lite klurigt så tips är att göra det i god tid så, man fick max ha 4 timmar överlappande på kurserna. Jag lyckades planera så dåligt att under mina tisdagar hade jag lektioner från klockan 8 till 19 vilket inte rekommenderas.

Lektionerna bestod mestadels av föreläsningar med en hel del interaktiva inslag. Alla lektioner är obligatoriska och lärarna tar oftast närvaro så värt att ha i åtanke när man lägger upp schemat. Generellt tyckte jag att kurserna var lättare än i Sverige. Av kurserna jag läste var Intercultural Management och Business Negotiation de som jag tyckte var allra mest intressanta och roliga.

Boende

Jag lyckades få boende via skolan och bodde i korridoren Paul Appell. Vid ansökningen så gällde det att vara snabb då det är väldigt högt tryck på att få bostad via universitetet, jag skickade in min ansökan inom en minut och fick bostad. Tips är att förbereda valen i förväg så det bara är att skicka iväg så fort som möjligt. Skolan skickar dessutom ut massa 
information om hur man hittar boende privat. Boendet låg väldigt bra till, precis bredvid universitetet, en kilometer från EM Strasbourg och på gångavstånd till innerstan. Jag bodde i korridor på 9 kvadratmeter och standarden på boendet skulle jag beskriva som ganska mycket sämre än korridorer i Uppsala. Jag hade eget badrum och kylskåp på rummet men delade kök med 38 andra personer, och köket i sig hade endast en mikro, ingen ugn och totalt 6 spisplattor. Rummen är dock fräscha även om de är i minsta laget. Det funkar absolut för 4 månader men mot slutet kände jag mig ganska trött på att inte kunna laga ordentlig mat.

Ekonomi

Jag skulle säga att Frankrike är ungefär lika dyrt som Sverige, speciellt med tanke på att euron är stark. Vissa saker är dock lite billigare, som livsmedel och alkohol, men äta ute skulle jag säga är likvärdigt. Med Erasmus och CSN klarar man sig gott och väl. Tågresor för att besöka andra städer tyckte jag var mycket dyrare än i Sverige så där får man vara ute i god tid eller köpa deras ungdomsrabattkort om man planerar att resa runt mycket.

Mottagande/fritid

Skolan ordnade mottagningsvecka i början med några begränsade insparksaktiviteter, det var mestadels informationsgrejer. Studentföreningen ESN anordnade olika typer av aktiviteter under hela terminen vilket var superkul. Man kunde även delta i massor av olika sporter via universitetet. I mitten av terminen hade vi ett studielov där det fanns möjlighet att åka iväg lite längre på resa.

Ht22-1

Jag valde att åka på utbyte till EM Strasbourg Business School. Strasbourg är en pittoresk fransk stad med omkring en halv miljon invånare beläget vid floden Rhen på tysk-franska gränsen. Jag bodde så pass nära den tyska gränsen så att jag vid flertalet tillfällen valde att ta mina löpturer över bron till andra sidan gränsen (2 kilometer). Detta tyckte jag var helt fantastiskt. Läget tillät mig och mina vänner att resa en hel del, vi besökte bland annat Volksfest i Stuttgart (Oktoberfest), Basel i Schweiz samt begav oss på roadtrip i norra Italien. Självfallet blev det även ett par besök till den vackra huvudstaden Paris.

Utöver staden Strasbourgs utmärkta läge nere på kontinenten så tyckte jag även att staden var väldigt trevlig. Utelivet är klart bättre än de flesta svenska städer, då det i varje gatuhörn finns barer, restauranger och caféer. Är man sugen på att dansa fanns det naturligtvis också en hel del alternativ. Bortsett från detta så är det lite häftigt att besöka Europadomstolen och Europaparlamentet som båda ligger i just Strasbourg. Sist men inte minst har vi den fantastiska katedralen. Enligt mig så är katedralen den absolut häftigaste byggnaden i Strasbourg, den slår till och med Notre Dame i Paris till höjden.

Rörande universitet; EM Strasbourg Business School, så tyckte jag processen att välja kurser verkade komplicerad i början. I slutändan var det dock inte särskilt svårt. Det man behövde tänka på var att själv se till så att kurserna inte krockade i ett schema där man enkelt kunde få fram schemat för samtliga valbara kurser. Jag rekommenderar även att vara ute i god tid när det blir dags att välja kurser, platser tar slut relativt fort och då kan det bli problematiskt att välja kurser som man tycker är intressant samt som inte krockar med andra kurser.

Jag läste under min utbytestermin följande kurser:

 • Global Wine Business (5 ECTS)
 • Business Negotiation (5 ECTS)
 • International Strategy (5 ECTS)
 • Organizational Psychology (5 ECTS)
 • Innovation Management (5 ECTS)
 • Business Game: Managing Your Growth (5 ECTS)

Kurserna summerades till ett omfång på 30 ECTS vilket då motsvarar 30 HP. För att hålla mig kort så kan sägas att samtliga kurser var väldigt enkla, det var nästan ingen kurslitteratur alls bortsett från artiklar i några av kurserna. Det som av vissa kan uppfattas vara mer utmanande jämfört med Uppsala är dels att kurserna ges parallellt - då det vissa veckor kan bli lite hektiskt - dels att undervisningen är väldigt interaktiv. Detta innebär att betygen grundar sig till stor del på aktivt deltagande, presentationer och workshops.

En kurs jag specifikt vill lyfta och rekommendera är Business Negotiation då den med sina interaktiva workshops var väldigt annorlunda jämfört med kurserna som ges inom ramen för ekonomiprogrammet på Uppsala. Den karismatiske läraren som tidigare bland annat jobbat som Chief of Staff för Nato bidrog även han till kursens speciella natur.

Universitet i sig är i bra skick med gott om studieplatser och en matsal (där måltiderna kostar 4,5€). Om det mot förmodan någon dag är helt fullt så kan man utan problem ta sig en 5–10 minuters promenad till någon annan av Strasbourg Universités byggnader.

Slutligen, gällande boende i Strasbourg så tillhandahåller universitetet boenden via den statliga organisationen Crous. Dessa boenden varierar i pris från omkring 180–480€. Jag bodde själv i ett litet korridorsrum på 9 kvadratmeter och betalade 263€. Jag hade eget badrum och dusch, men fick dela kök med cirka 50 grannar, vilket kunde vara något av ett hinder i matlagningen. Tipset är från min del är att börja leta boende tidigt, och skulle man vara intresserad av boendena som universitetet erbjuder så behöver man vara snabb och anmäla sig inom 5 minuter efter att de öppnat anmälan.

EM Strasbourg Ht21

Jag läste följande kurser, alla på kandidatnivå (jag hade dock inga krav på att kurserna behövde motsvara FEK B/C då jag redan hade läst dem hemma i Uppsala):

 • Basics in grape and wine knowledge – jätteintressant kurs och inget som man hade kunnat läsa i Sverige, dock går den inte att tillgodoräkna hemma i Uppsala så jag läste den mest som kul.
 • Franska A2 – hög nivå och snabbt tempo, men franskakurs är nästan ett måste i Strasbourg för väldigt få strasbourgare pratar engelska.
 • Intercultural Management – min absoluta favoritkurs! Läraren Jose Luis Vallejo Garcia var en av de bästa lärarna jag någonsin haft och man kände verkligen hur han brann för sitt ämne. Perfekt uppdelning också av interaktiva lektioner och föreläsningar.
 • International Strategy – kurs som liknar delar av International Business and Marketing (FEK C). En bra lärare men eftersom jag redan hade läst FEK C under utbytet så blev det lite tradigt med repetition.
 • Business Negotiations – hade hört mycket bra om den här kursen och många hade sagt att det var den bästa kursen på terminen. Kan hålla med om att den var kul och annorlunda upplägg från vad jag var van vid från Uppsala men kanske inte den roligaste någonsin. Däremot värd att läsa!
 • Organizational Psychology – den här kursen hade samma lärare som Intercultural Management och var också en av mina favoritkurser. Som namnet skvallrar om var det en blandning av psykologi och organisationsteori, en kul kurs och ett ämne vi inte går in på så mycket på ekonomiprogrammet i Uppsala!
 • French Culture and Society – hade höga förhoppningar om den här kursen men den var riktigt, riktigt tråkig. Läraren höll tre timmars monolog varje lektion och man fick snabbt känslan av att det mer var en ”Frankrike är bäst i världen på allt”-övertalning än en akademisk kurs. Skulle absolut inte välja den igen.

Studier/mottagande

Istället för att läsa en kurs i taget, som jag gjort i Uppsala, läser man på EM Strasbourg 5–7 mindre kurser (3–5 ECTS) parallellt med ca 1 föreläsning per kurs i veckan. Vissa kurser avslutas med salstenta i slutet på terminen, andra med inlämning och/eller presentationer. Alla föreläsningar och lektioner är, till skillnad från Uppsala, obligatoriska och man behöver rättfärdiga alla sina frånvarotimmar för att inte få avdrag på betyget (till exempel om man är sjuk krävs läkarintyg). Föreläsningarna/lektionerna är 3–4 timmar långa med ca 10–20 minuters paus totalt, så man är rätt matt efteråt. Dock var ämnena inte särskilt svåra, skulle säga att nivån var likvärdig Uppsala eller kanske snäppet under. Kvaliteten på lärarna är väldigt varierande, vissa var bland de bästa jag någonsin haft och andra bland de värsta. Klasserna är dock mycket mindre (ca 20-40 personer) än de är i Sverige så man har lite större möjlighet att lära känna lärarna och sina kurskamrater.

De första veckorna anordnas ett gäng ”lära känna varandra”-aktiviteter av två olika organisationer, ekonomföreningen BDI och Erasmus-föreningen ESN (ESN:s event var roligare än BDI:s). Föreningarna genomförde också aktiviteter då och då under terminen som man kunde anmäla sig till.

Boende

I juni delar universitetet ut boenden och jag tänkte att deras boenden såg rätt skabbiga ut och att jag säkert kunde hitta bättre på andra vägar och struntade i att anmäla mig. Jag kom därför till Strasbourg utan att ha ordnat något boende och tänkte att jag kunde hitta något via Leboncoin (deras Blocket) eller Facebook väl på plats. Det var ett misstag. Nästan alla vill bara hyra ut till folk som ville hyra ett år eller mer (inklusive nästan alla privata student residences som universitetet rekommenderade) så det var svårt att hitta. Kontaktade till slut EM:s international office som ordnade ett rum på 9 kvm i en korridor på residenset ”Paul Appell” åt mig, dock i en mycket nedgången byggnad med delad toa, dusch och kök med de resterande 39 i korridoren (men alternativet var att bo på hotell resten av terminen för 50€/natten). Vissa av byggnaderna på Paul Appell var nyrenoverade och superfräscha och jag vet att från och med HT22 borde de hunnit renovera klart de flesta husen så förhoppningsvis blir alla lika fräscha då. Men mitt absolut största tips är att börja leta i tid (gärna redan i början av sommaren) och försöka få boende genom universitetet, gör inte mitt misstag. Det enda positiva med att bo i min korridor var att det bara kostade 175€/månad (men köket var oanvändbart så gick nog oavsett minus på att jag bara åt hämtmat…)

Helhetsintryck

Jag är, förutom på boendefronten, nöjd med mitt utbyte i Strasbourg. Staden har ett utomordentligt läge om man vill upptäcka Europa, med tågförbindelser till ett tiotal storstäder på under 4 timmar. Strasbourg är en jättemysig stad i sig och det finns massor att göra både i och utanför staden (kan varmt rekommendera en heldag med vinprovning utmed ”la route des vins”). Dock är det bra om man har lite grundläggande kunskaper i franska, man kan tro att man kan överleva enbart på engelska i en gränsstad som Strasbourg som dessutom är en av ”Europas huvudstäder” men icke.

Ht21-2

Jag läste FEK B under utbytet och försökte därför läsa så nära Uppsalas egna FEK B kurs som möjligt. Jag läste 6 stycken 5 hp kurser i företagsekonomi som alla räknades som B-nivå förutom International Strategy som räknades som C-nivå. Jag läste även en 5 hp kurs i franska.

 • EM054M2JA1 Fundamentals of Corporate Finance
 • EM1F4M4B1A Organizational Psychology
 • EM1F4M57A1 Ethics and Management
 • EM1F4M62A2 Business Negotiation
 • EM054M3AA2A) International Strategy
 • EM054M21A1 Essential Concepts in Financial Analysis

Nästan alla kurser vid universitetet är 5 hp och de andra är mindre, 2-4 hp. Jag skulle säga att den främsta inriktningen är på management och internationalisering bland kurserna. Kurserna ändras inte så mycket mellan åren så rekommenderar att kika på gamla kurslistor som finns tillgängliga online.

Kurserna är generellt sett mindre akademiskt lagda och fokuserar mer på praktisk kunskap vilket kändes som ett bra komplement till de kurser jag läst på UU. International Strategy och Business Negotiation hålls till exempel av en managementkonsult.

Min favoritkurs, Corporate Finance, var en intensivkurs där jag hade 8 timmar föreläsningar varje dag i en vecka med en gästföreläsare från Storbritannien. Jag lärde mig otroligt mycket och det var en väldigt duktig föreläsare men det som var tufft var att föreläsningarna var i oktober sen hade jag inte tentamen förrän december vilket gjorde att jag var tvungen att rejält fräscha upp minnet där i slutet. Skulle trots detta rekommendera de intensivkurser som erbjuds då de universitetet tar in gästföreläsare för dessa som ofta är riktigt duktiga!

Kursvalsprocess

Man plockar ihop sina egna kurser vilket generellt sett blir 6 st kurser på 5 hp. Listan med tillgängliga kurser uppdateras ända in till första veckan av kursstart, kursen Essential Concepts of Financial Analysis erbjöds först i september. Det kan dock vara bra att kika på ungefär vilka kurser man är intresserad av då det i juni är ”course pre-registration” och man kan då förregistera på kurser och kan då komma in på kurser redan innan terminsstart. Jag rekommenderar att använda detta. Det kan vara skönt att ha några kurser klara innan terminsstart sen är det inga problem att byta kurser första veckan om det skulle vara så. Den slutgiltiga kursregistreringen öppnar i september och är öppen i cirka 2-3 veckor då kan man registrera sig och avregistrera sig på kurser superlätt på deras plattform. Det som är viktigt att komma ihåg är att man har själv ansvar för att se till att ens kurser inte krockar med varandra schemamässigt vilket man gör genom universitetets schemaportal.

Studier

Kursupplägget kan variera rätt mycket mellan kurser där vissa har inlämningar, vissa har seminarier och vissa endast en sluttenta. På universitetet är det också obligatorisk närvaro på föreläsningarna och om man till exempel är sjuk behöver man ett läkarintyg från en läkare.

Kurserna är generellt sett lättare än de i Sverige. Jag fick under min termin läsa många olika intressanta ämnen men då kurserna bara är 5 hp skrapar de mest på ytan och det blev kanske inte så mycket djup kunskap. Detta är även en av det större skillnaderna mellan studier i Frankrike och Sverige, antalet kurser man läser samtidigt. Jag hade i stort sett 6 kurser i gång samtidigt och en föreläsning i veckan med varje. Dessa tentas sedan av samtidigt i december under tentaveckan. Den veckan hade jag 5 tentor på en vecka.

Mottagande

EM Strasbourg Business School har en studentförening som anordnar välkomstaktiviteter första veckorna och ger stöd i början. Jag blev till exempel upphämtad från centralstationen och fick skjuts till mitt boende vilket var otroligt smidigt. Välkomstaktiviteterna var inte så många och blev fullbokade väldigt snabbt så om man är sugen på att delta och lära känna fler utbytesstudenter rekommenderar jag att vara snabb på anmälan.

Boende

Jag fick boende genom universitetet men det gäller att vara snabb vid ansökan jag fick mitt förstahandsval efter att ha skickat in 1 minut efter ansökan öppnade men det blev fullt efter 2 minuter. Det var praktiskt att få boende genom universitetet direkt men det brukar annars lösa sig på andra sätt. Jag bodde på ett boende som heter Paul Appell i en nyrenoverad byggnad med eget badrum och dusch men delat kök. Det var 10 kvadratmeter inkluderat badrum och en 80 cm bred säng, så stort var det inte men jag betalade bara 298 euro i månaden. Jag var nöjd men det var lite jobbigt att köket inte var utrustat med kastruller och dylikt så man behövde köpa allting själv. Det kan därför vara en fördel att hyra privat för att slippa köpa allt sådant bara för en termin. Några kompisar bodde på lägenhetshotell som hade särskilda långtidsboenden det verkade otroligt smidigt och prisvärt.

Ekonomi

Skulle allmänt säga att Frankrike var billigare dock började pengarna sina lite på grund av alla resor men studiemedlet räckte utan problem. Generellt sett är det rätt lätt att hitta ett boende med en hyra under 7000 kr och i stort sett alla boenden via universitetet är under 5000 kr. Med Erasmusstipendiet och studiemedel klarar man sig utan problem men om man också vill resa mycket vilket jag gjorde kan det vara bra att antingen ha lite pengar undanstoppat eller jobba vid sidan av. Universitetet brukar tipsa om studentjobb men vet inte hur lätt det är att få om man inte kan franska.

Fritid

Universitetet anordnar mycket aktiviteter vid sidan av studierna framför allt inom sport och kultur. Man kan delta gratis på två sportaktiviteter i veckan till exempel rodd, padel, ridning, snowboard, yoga med mera. De första veckorna kan man välja fritt vad man vill prova på dock behöver man anmäla sig i förväg. Anmälan öppnar på söndagar och många sporter tar slut inom 5 minuter. Efter några veckor anmäler man sig till två aktiviteter för resten av terminen. Det anordnades lite aktiviteter av studentföreningen vid EM Strasbourg Business School, BDI, för internationella studenter också såsom utflykter och fester.

Det fanns många andra roliga aktiviteter att göra annars. Det finns det gott om bra restauranger, nattklubbar, parker med mera i staden. Regionen Alsace där Strasbourg ligger är också känd för sitt vita vin och att åka på vinprovning runt de små byarna var jätteroligt. Jag reste väldigt mycket i allmänhet då det var otroligt lätt att ta tåget överallt och nattbussar. Strasbourg ligger i närheten av många intressanta turistställen såsom Schwarzwald och Colmar, även Schweiz, München, Paris och Italien ligger bara en eller två tågresor bort.

Helhetsintryck

Jag älskade min termin i Strasbourg det var kul att prova på massa nya ämnen inom företagsekonomi men kanske är min fantastiska termin mest stadens förtjänst. Staden är så otroligt fin, inte så konstigt då innerstaden är ett Unesco världsarv och det fanns så många roliga resor och aktiviteter att göra.

Övrigt

Du klarar dig med svenskt telefonnummer inom EU så länge du inte stannar längre än fyra månader, det varierar dock lite mellan operatörer. Du behöver inte ett franskt bankkonto heller dock behövs det om du söker CAF, vilket är ett franskt bostadsbidrag som alla studenter är berättigade till. Att söka CAF var dock en sådan huvudvärk att jag till slut gav upp så rekommenderar bara att skaffa franskt bankkonto och söka CAF om du har en hög hyra, det var inte värt för mig som hade så låg. Du kan få hjälp via EM Strasbourg att skaffa bankkonto då de har ett avtal med en bank så att det i princip blir gratis.

Ht19 - 1

Kurser/studier

Kurserna jag har läst är på kandidatnivå. Jag läste följande kurser:

 • Business Negotiations
 • International Strategy
 • Cases in International Marketing
 • Intercultural Management
 • Digitalization and the Challenges of Product Management
 • Introduction to European Economic Policy

Samtliga kurser förutom Introduction to European Economic Policy validerades som Fek C. Här rekommenderar jag speciellt digitaliseringskursen då det är en intensivkurs på endast en vecka, den var lärorik och intressant samt undervisades av en väldigt kunnig lärare. I överlag skulle jag säga att studierna var mindre krävande än i Uppsala; studiebördan var inte lika stor och examinationerna inte lika omfattande.

Fritid

Att studierna inte var så krävande innebar att jag hade mer fritid än vad jag annars har i Uppsala. Denna fritid använde jag främst till att utforska vackra Strasbourg och besöka dess stora antal barer, restauranger och övriga nöjesställen. Dessutom reste jag runt en del, speciellt under de tre första veckorna då mina kurser inte ännu hade startat. Att resa runt i Europa från Strasbourg är tacksamt med tanke på Strasbourgs centrala läge i Europa. Dock är staden inte så väl-förbunden till övriga Europa som man kan anta att en så pass viktig stad som Strasbourg är, då stadens flygplats är väldigt begränsad. Vid resande från Strasbourg kan det alltså bli några byten med tåg och buss beroende på var man åker någonstans.

Mottagande i Strasbourg

Första veckan i skolan anordnades en form av insparksvecka med några aktiviteter. Det är egentligen en ganska begränsad insparksvecka med inte så många aktiviteter och den kommer inte i närheten av nivån på insparken i Uppsala, men jag rekommenderar ändå att gå på några av aktiviteterna eftersom man här träffar många av dem som man sedan kommer umgås med.

Boende

Jag ansökte om bostad via skolan, vilket man kommer få instruktioner om hur man gör när det väl närmar sig. Vid ansökningen gäller det att vara väldigt snabb då bostäderna delas ut enligt ”first come, first serve”. Jag skickade iväg min ansökan inom en minut och fick en bostad, men andra som sökte inom 2-3 minuter fick inte det. Ett tips här är alltså att förbereda sina val av bostad helt och hållet innan själva ansökningen börjar. Skulle man dock inte få någon bostad bör det inte vara några problem då det finns andra sätt att få privata bostäder på, och om detta förser skolan med mycket information. Boendet jag fick heter Agapanthes, en etta på 18 kvm. I överlag var jag nöjd med bostaden, men den är dyrare än de andra bostäderna man kan välja mellan och ligger också längre från skolan, 30 min från skolan med spårvagn.

Slutligen... vill jag säga att jag är väldigt nöjd med mitt utbyte i Strasbourg. Staden är väldigt trevlig och det finns mycket att göra där, och själva studierna är jag också i överlag nöjd med. Efter en termin kände jag mig dock klar med staden då den är relativt liten och jag inte längre kände att det fanns så mycket mer att utforska. För en termin kan jag dock absolut rekommendera Strasbourg som utbytesdestination. Jag vill också poängtera att oavsett var man än åker så är utbytesstudier en fantastisk och unik livsupplevelse. För mig var denna utbytestermin absolut den roligaste och mest givande terminen jag har gjort.

Ht19 - 2

If France is your destination, as it was for me, then I strongly recommend going to Strasbourg. The city and university have a great experience to offer for the party person, the good student or the adventures one. The party person will find several bars and clubs that are closing at 7 am, events with live music or DJs and friendly people who are easy to talk with. The ESN will provide events like Wednesday’s club at The Living Room. From partying to studying, EM business school have a great set of courses for all kinds of interest within management and economics.

I complement my studies from Sweden with Finance, the European economy, and my favorite one Business Negotiation. If you want to learn more about the European parliament, take the course introduction to European economic policy, where you will have a half-day case at the Parliament (the parliament is open for the public as well).

When you want to leave the studies for a while and explore the city and the areas around it, then could I recommend the tour provided by the ESN group. They will tell you about the history and take you to the beautiful places in the city, as “petit France” (little France) and the old city defenses. Located in an area called Alsace which is famous for its history, white wine culture and cozy atmospheres will provide a fantastic opportunity to discover a vast variety of things. ESN group will provide one white wine tasting tour and one Christmas tour which I strongly recommend. You will meet new people on the bus and have the possibility to see the villages around Strasbourg. They also work hard to provide trips to the other capitals in Europe for the ones who want to travel around. I did not attend these trips but heard plenty of good things about them. Keep in mind that almost all the courses have mandatory attendance (you have to sign your name at the lectures) so try to manage your courses and the schedule if you want to travel.

But what about accommodation? In the middle of the summer will you be able to apply for student dorms that are affordable but hard to get. I finished my application within 3 minutes, and I didn’t get it. It wasn’t until 4 days before departure I finally found a room in a shared apartment from https://housinganywhere.com/. It was out of pure luck I got a place in the end; another site is https://www.leboncoin.fr/ where you can find a place.

Beyond the housing problem did I experience a lack of information from the university during my semester. Some professors didn’t hand out the PowerPoints after the lectures or informed the rules regarding exams (you need to have a pen and not a pencil!). The level of the studies was on a mediocre level even for the graduate courses so do not be afraid about any language barriers or preknowledge. But this was just minor things which only provided the opportunity to spend more time enjoying my visit. 

Ht18 - 1

Det första jag vill säga är att om du tänkt på att åka på utbyte men tvekar, tveka inte! Åk! Det är så kul och lärorikt. Jag var så nervös och kände mig osäker innan jag åkte, men wow, vilken upplevelse det har varit. Jag valde att läsa Fek B under mitt utbyte (då jag egentligen läser nationalekonomi) men de flesta kurserna räknades ändå som Fek C.

 • Experiential Consumption and Marketing Tillgodoräknas som Fek C. 5 ECTS. Intressant kurs! Inga tentor utan bara en gruppresentation med tillhörande rapport samt en individuell inlämningsuppgift.
 • Cases in International Marketing Tillgodoräknas som Fek C. 5 ECTS. Mycket interaktion med läraren, flera grupparbeten, litet quiz och en mindre tenta på slutet.
 • Social Entrepreneurship Tillgodoräknas som Fek C. 5 ECTS. Ingen tenta, bara en individuell presentation och en i grupp.
 • Social Marketing Tillgodoräknas som Fek C. 5 ECTS. Lite speciell kurs, mycket interaktion med läraren, grupparbete och en stor tenta på slutet.
 • Business Negotiation Tillgodoräknas som Fek C. 5 ECTS. Lärorik kurs, workshops men inga grupparbeten och sen en relativt stor tenta i slutet. Rekommenderar denna då läraren också vara väldigt bra på engelska.
 • Essential Concepts in Financial Analysis Tillgodoräknas enbart som Fek B. 5 ECTS. Riktigt bra lärare med högt tempo. Inga grupparbeten utan bara en tenta i mitten av terminen på 20 %, 7 små quiz för 5 % och sen den stora tentan under sista veckan på terminen.
 • Basic user: French for Beginners I (A1) Vi lärde oss främst att presentera oss själva/en vän, ge vägbeskrivningar och berätta om vardagssysslor. Inte så hög arbetsbelastning.

Kursvalsprocessen

Jag fick ett mejl i slutet av mars då jag påbörjade min ansökan till EM Strasbourg Business School. Under en vecka i mitten på juni fick vi göra ”Course pre-registration” och missa inte det! Det gör så att du har förtur till kurserna väl på plats. Man får själv trixa med schemat så att det funkar. Jag tror att man får missa maximalt 4 timmar per kurs, så planera noggrant. Tyvärr fick inte jag plats på någon av kurserna jag valt pga. för många sökande och fick därför även skicka in ett ”Course request form” underskrivet av International Mobility Office (FEK-institutionen). Det riktiga kursvalet är efter Orientation Week, i mitten på september. Då kan du också byta kurser om du ångrat dig eller helt enkelt vill hoppa av några kurser. Detta var en ganska stressig period för de flesta, men jag lyckades tillslut komma in på alla kurser som jag ville ha och det löste sig för alla runt omkring mig också.

Studie- och undervisningssystemet

Skillnaderna mellan studie- och undervisningssystemet mellan UU och universitetet i Strasbourg var ganska stora. I Strasbourg var det varje vecka obligatoriska lektioner med aktivt deltagande, (ofta även betygsatt), läxor och ganska många grupparbeten. Det är alltså inte så självständigt som på UU. Men jag skulle säga att svårighetsgraden på utbildningen var något lägre. Examinationer I slutet av terminen är det ”exam week” och under två veckor blev det ganska hektiskt för mig med presentationer och tentor. Så det kan vara bra att kolla upp hur kurserna examineras om du inte vill ha alla tentor under samma vecka.

Mottagande i Strasbourg

Under introduktionsveckan var det förvånansvärt få evenemang uppstyrt för utbytesstudenter. BDI, Bureau de l’International är annars studentföreningen som styr upp evenemang, främst fester men även två resor per termin. Gå med i Facebook-grupper för att se vad som arrangeras för studenter i Strasbourg. Förutom kursvalsprocessen som var ganska förvirrande så var det enkelt att få hjälp med studierelaterade frågor från studievägledarna på universitetet.

Boende

Jag letade boende hela våren och lyckligtvis hittade jag en tjej i Facebook-gruppen ”Etudiants de Strasbourg” som hyrde ut sin lägenhet. Jag var ganska orolig över boendefrågan innan jag åkte iväg på utbytet men du behöver inte stressa över det. De flesta jag lärde känna under utbytet bodde i studentrum/studios som erbjöds av universitetet. De ansöker du till i början av sommaren. Var snabb och ansök direkt på minuten när de öppnar så får du ett rum. Jag skulle rekommendera dig att ta en större studio med eget badrum, även om det ligger längre utanför stadskärnan då studentrummen annars är väldigt små. Jag bodde i stadsdelen Contade. Det var ett centralt, lugnt och trevligt område! Men inte speciellt många studenter bodde där. Jag betalade 620 euro i månaden för min lägenhet, du kan få det mycket billigare genom att hyra studio via universitetet. Under introduktionsveckan kommer de prata om CAF – bostadsbidrag för studenter som även utbytesstudenter kan ta del av. Jag gick igenom processen och det tog mycket längre tid än vad jag trodde i början.

Tips till dig som vill försöka få tag i bostadsbidraget:

 • Beställ ”Extract of the population register” från Skatteverket innan du åker (med dina föräldrars namn och födelseort). Det måste även vara undertecknat och stämplat av Skatteverket.
 • Börja med ansökan direkt när du kommer till Strasbourg, de räknar ut bidraget från det datum då du påbörjar din ansökan.
 • Öppna ett franskt bankkonto. Under introduktionsveckan sa CAF-”experterna” att det skulle fungera att skriva in sitt vanliga bankkonto, men det fungerade inte för någon av oss. Jag öppnade ett bankkonto i Societe Generale. Relativt smidigt. Glöm inte att säga upp det innan du åker hem så att det inte blir några administrativa problem.
 • Jag skulle ange min årsinkomst för 2016, så om du tjänat mycket pengar två år bakåt i tiden så är det inte värt att söka.
 • Det slutade med att jag fick ut 148 euro i tre månader. Min första utbetalning kom i oktober.

Ekonomi

Jag skulle nog säga att levnadskostnaderna var precis som i Sverige. Vinet är ju såklart billigare, men annars så var priserna nog ganska lika som hemma. Om du vill spara pengar så kan du storhandla i Kehl (Tyskland), dit du kan ta dig med spårvagnen. Det räckte bra för mig med studielånet och Erasmus-bidraget.

Övrigt

Strasbourg är en supermysig stad med hur många restauranger, bagerier och konditorier som helst. Jag kände mig hemma ganska snabbt under terminen. Trots att det ligger precis på gränsen till Tyskland så känns staden väldigt fransk. I början av terminen reste jag och ett gäng runt på helgerna. Vi åkte till Schweiz, Belgien, Tyskland och flera städer i Frankrike med både tåg och Flixbus. Jag rekommenderar alla att åka på utbyte och speciellt att åka till Strasbourg. 

Ht18 - 2

Jag studerade min utlandstermin vid EM Strasbourg Business School i Frankrike. Jag studerade min femte termin och valde att enbart studera valbara kurser.

Studier

Jag valde att studera enbart valbara kurser då jag sedan skulle kunna studera FEK C Accounting och Finance i Uppsala. Vad gäller kursregistrering så är det en process som tar extremt lång tid och något långt ifrån vad man är van med från Uppsala. Skolan erbjuder en ”Pre-course” registreringen vilket beskrivs från skolan som något de använder sig av för att undersöka efterfrågan på olika kurser och inriktningar. Dock framgick det senare att om du deltar på ”Pre-course” och blir validerad så har du automtisk en plats när det officiella kursregistreringen dra igång i början av terminen. Eftersom skolan inte har plats för alla elever på alla kurser och det använder sig av först till kvarn principen så är det en extrem fördel att delta på ”Pre-course”. Det var till och med några kurser som hade blivit fulla redan via ”Precourse” registreringen.

Ett annat tips är att för att få plats på en viss kurs så kan man skicka in intyg underskrivet av koordinatorerna på Fek:en i Uppsala på att man behöver läsa den kursen, ofta kunde EM lösa så att elever fick läsa den berörda kursen. Det är framförallt något att tänka på om du ska läsa Fek C kurser under ditt utbyte.

Vad gäller nivån på kurserna så är den generella nivån lägre än Uppsala, dock med vissa undantag på några specifika kurser. Men eftersom man läser alla kurser samtidigt leder det till att det i vissa perioder kan vara extremt mycket att göra då kurserna i regel inte tar hänsyn till varandra.

Mina kurser:

 • Cases in International Marketing (validerad som Fek C)
 • International Strategy (validerad som Fek C)
 • Business Models New Paradigms (validerad som Fek C)
 • Business Negotiation (validerad som Fek C)
 • Introduction to European Economic Policy French Culture and Society Complete Beginners I (A0) (franska språkkurs)

Det är 6 kurser (med 5 ECTS/kurs) som motsvarar 30 HP vid UU, dock valde jag att läsa 7 kurser då jag inte var helt säker på att det skulle vara möjligt att räkna med franska språkkurs i min examen. Det framgick senare att det förmodligen skulle gå att göra det men jag ville inte chansa. Även om jag läste 5 ECTS mer än motsvarande hemma så upplevde jag att jag la mindre tid på skolarbetet än under en normal termin i Uppsala.

Dock är det värt att nämna att i Frankrike så fungerar systemet så att full närvaro krävs på alla lektioner och du får enbart missa några timmar per kurs (oftast motsvarande en lektion då alla lektioner är 3 timmar) för att kunna bli godkänd. Klasserna består ofta av 20-30 elever vilket gör att det blir en bra integrering mellan elever och lärare och i alla mina klasser gick det enbart utbytesstudenter.

Mottagande

Mottagandet var generellt bra, jag blev upphämtad av studentföreningen BDI när jag anlände till Strasbourg. Det är något som BDI anordnar själva och mejlar ut om så håll koll i mailkorgen och anmäla dig så fort som möjligt. Vad gäller mottagande på skolan så hölls det en välkomstceremoni precis i början vilket innehöll en presentation av personer inom skolan som var bra att veta om och en beskrivning om hur allt generellt fungerade. Däremot fick vi i samband med presentationen veta att lektionerna inte skulle dra igång förens ca 3 veckor senare, vilket innebär att det blev 3 veckor utan något schemalagt som en start på utbytet. Under den tiden passade jag och mina klasskamrater på att upptäcka staden och resa både i och utanför Frankrike.

Boende

Jag sökte boende via Crous som är den organisationen som har hand om alla studentbostäder på uppdrag av skolan. Även när det gäller bostad så var principen först till kvarn där alla bostäder släpptes samtidigt på ett speciellt klockslag. Jag lyckades få mitt första handsval men då skickade jag in min ansökan endast 2 minuter efter att ansökningsprocessen startat. Jag hade klasskamrater som ansökte ca 1 timme efter att processen starta och fick inget av sina val. När du ansöker så har du möjlighet att skicka in 5 stycken val som du rangordnar, mitt tips är att ha din rangordning klar innan så att när väl ansökan öppnar så är det bara att fylla i och skicka in. Jag bodde i en studio med eget badrum och kök på 18 kvm i Résidence Les Agapanthes, för den studion betalade jag 445 Euro i månanden. Bostaden låg i ett lugnt villa-område och lägenheterna är student fräscha. Dock var det lite utanför stan och det tog ca 20–25 minuter att gå till skolan 35–40 minuter att gå in till stan. Men Strasbourgs har även ett väldigt fungerande kollektivsystem som dessutom är väldigt prisvärt (26 Euro i månaden för student för ett kort som ger dig tillgång till all kollektivtrafik) så jag upplevde inte lokaliseringen av boendet som något problem.

Ekonomi

Prisbilden i Frankrike upplevde jag som ganska lika som i Sverige. Det finns dessutom, likt hemma, studentrabatt på kollektivtrafik och likande vilket hjälper till att hålla ner kostanden. Skolan har även ett antal lunchrestauranger runt om i staden där du kan äta en ordentligt lagad lunch med för- och efterrätt för 3,50 euro. Det var något som jag och mina klasskamrater utnyttjade ofta och jag kan verkligen säga att även där märks det att Frankrike är matens hemland för skolmaten var av väldigt hög kvalité.

Fritid

Strasbourg ligger verkligen väldigt strategisk i mitten av Europa och möjligheterna till att upptäcka städer runtomkring är extremt stora. Via tåg eller buss når du ett tiotal storstäder runt om i Frankrike, Tyskland, Schweiz och Belgien inom ett par timmar. Eftersom terminen startade så sent men alla vi utbytesstudenter redan var på plats så passade vi på att resa runt som mest då, även om vi gjorde lite utflykter under terminen också. Området Alsace som Strasbourg tillhör är fantastisk vacker och det finns extremt mycket i och runt Strasbourg att se också. Utöver det så finns det extremt mycket i staden Strasbourg att se och göra, det är verkligen Europas huvudstad med EU parlament och extremt fin historia.

Övrigt

Det igår inte några direktflyg från Sverige till Strasbourg utan det smidigaste är att flyga till Paris och åka tåg eller flyga till Frankfurt och åka buss. Oftast har flygbolagen kombinationsbiljett så det går att boka fly/tåg eller flyg/buss hela vägen vilket är ett väldigt prisvärt alternativ. När jag åkte ner till Frankrike kunde jag inte ett ord franska och det fungerar. Dock skulle jag rekommendera att försöka lära sig några enklare fraser redan innan man åker för det är verkligen inte i alla lägen som engelska fungera där.

Helhet

Jag är väldigt nöjd med mitt utbyte och mitt val av Strasbourg, Frankrike. Staden är otroligt vacker och precis lagom stor för att studera i och skolan erbjuder spännande kurser och med en tydlig inriktning på Europeiska Unionen. Skulle jag välja om idag så jag välja samma igen.


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-04-05