Reseberättelser Exeter Ht

Ht22 - 1

Fakta & Studier

Under höstterminen 2022 hade jag möjligheten att få studera i södra England på 
University of Exeter, en fantastisk upplevelse! Jag åkte under min tredje termin av min masterutbildning och hade därför möjlighet att läsa både undergraduate och postgraduate kurser men valde att enbart läsa kurser på postgraduate nivå inom business och finance.
Kursvalprocessen gick till som sådan att man innan sitt utbyte var tvungen att rangordna 8 stycken kurser i den ordning man önskade gå dem, varav 4 stycken kommer att ingå i ens kursplan. Dock innebar processen att många fick kurser som överlappade varandra i fråga om undervisningstider, varpå man antingen kunde byta kurs helt eller hade möjlighet att byta exempelvis seminariegrupp. När det gällde att byta kurser var skolan dock väldigt hjälpsam. Det slutgiltiga kursvalet skedde cirka 2 veckor in i terminen..
Skolan ligger centralt i Exeter med samtliga campus och flertalet universitetboenden gångavstånd bort. Fick ett väldigt gott bemötande av både elever och lärare som var engagerade i både kurser och ens individuella utveckling, mycket likt den relation vi har till lärare i Uppsala. För samtliga av de kurser jag valde att gå var klasserna stora, mellan 100-300 elever men med mindre seminariegrupper om cirka 30 personer.
När det gäller examination skedde i princip alla examinationsmoment i början av januari för höstterminen. I och med att alla kurser gick parallellt i England ansåg jag detta som negativt då en väldigt stor belastning kom samtidigt. Vid val av kurser hade jag därför rekommenderat att välja kurser med examination flera gånger, och inte enbart en stor 100% examination. Detta var något som var enkelt att kolla upp i förhand om kurserna vilket var bra! Kvaliteten på utbildningen skulle jag säga är i nivå med Uppsala, däremot var kraven för godkänt något lägre (40% istället för 50%, motsvarande 50% istället för 60% på mastersnivå).

Mottagande

Universitetet anordnade under de två första veckorna välkomstevent för samtliga utbytesstudenter, men även löpande event under terminen. Mottagandet var väldigt trevligt och man fick hjälp med allt man kunde tänkas ha problem med. Universitetet har utöver tillställningar för utbytesstudenter, olika societies där man kan umgås med studenter med liknande intressen som en själv.

Boende & Ekonomi

Jag bodde i en korridor direkt via universitetet, endast fem minuter från campusområdet vilket var superskönt! Via universitetet kan man söka antingen self-catered eller catered vilket avgör om man har delat kök i en korridor eller om man, som jag hade, får frukost
och middag serverat varje dag i en cafeteria. Då jag sökte var det enbart detta alternativ som fanns kvar då skolan inte utåt marknadsför att utbytesstudenter kan söka universitetsboende. Detta stämmer alltså inte, utan i fråga om mån kan även utbytesstudenter få boende via dem!
Jag är supernöjd med mitt boende, bodde både med andra utbytesstudenter men även britter och alla var supertrevliga. Vi bodde cirka 15 personer per våning där man delade badrum tjejer och tjejer, samt killar och killar vilket även det funkade bra. I och med att jag bodde catered fick jag mat inkluderat i hyran vilket kostade ungefär 10 000 kronor per månad. Trots att detta inte var något jag valde är jag nöjd med det upplägget, man fick väldigt mycket tid att göra annat då man enbart behövde handla och laga egen lunch! Kan starkt rekommendera!
I och med upplägg med boende och mat var hyra min största utgift och i övrigt spenderade jag mest pengar på resor inom landet och nöje/ event. Pengarna räckte definitivt till i och med att man även fick Erasmus+ stipendiet!

Fritid

Som nämnt har Exeter University en stor mängd olika societies, allt från Business & 
Finance till ett Harry Potter society, vilket gjorde det lätt att hitta en grupp man själv ville vara med i! Jag var totalt med i tre stycken av dessa; Tennis, Scandinavian och Business & Finance, men man hade även möjlighet att gå på enstaka event hos andra societies än de man själv hade gått med i. Genom dessa anordnades även flertalet events för utbytesstudenter, bland annat via Scandinavian society och European Society, utöver de event som skolan själva anordnade. Kan starkt rekommendera Scandinavian society där man kan träffa andra svenskar, norskar, finnar och danskar, men utöver det finns klubbar för de flesta nationaliteter och fritidsintressen!

Helhetsintryck

Överlag är jag fantastiskt nöjd med min utbytestermin i Exeter! Både Exeter och kringliggande städer är fantastiskt fina och, olikt resterande England, relativt soliga under sommar och tidig höst.

Ht19 - 1

Jag läste kurser inom företagsekonomi med inriktning management. Två av dessa kurer var på kandidatnivå och två på mastersnivå. Strukturen på studierna är annorlunda från i Uppsala, och man läser oftast alla kurser samtidigt. Terminen är 12 veckor, och om man väljer kurser med tenta som examineringsmetod sker detta i början av januari.

Kurserna som erbjuds är ofta mer inriktade än i Uppsala, vilket gör att man kan specialisera sig inom det man tycker är intressant. Utbudet av kurser är också relativt stort med många valmöjligheter, framförallt om man åker dit som mastersstudent och kan välja kurser på kandidat- och mastersnivå. Kursurvalsprocessen är dock lite komplicerad. Innan du åker måste du söka kurser, men det finns ingen garanti att du kommer kunna läsa dessa. Du är själv ansvarig för att se till att kurserna inte krockar i schemat, vilket kan vara lite svårt att få till. Dock finns det hjälp att få på plats. Skolan har också en drop/add period på 2 veckor, där man kan hoppa av och byta kurser om man inte trivs.

Undervisningsmetoden har varit föreläsningar och seminarier/tutorials, och precis som i Uppsala kan man behöva förbereda något inför ett seminarium/tutorial. En fördel med Exeter är att de flesta föreläsningarna filmas, och man har möjlighet att kolla dessa efter. Detta var till stor hjälp i slutet av terminen och vid tentapluggande, då man enkelt kunde gå tillbaka och repetera vad som sagt under kursen. Det finns också olika examineringsmetoder på kurserna, och man har möjlighet att välja kurser som har mer tentabaserad examination eller där man gör en större uppgift i slutet. Examineringsmetod syns i deras kurskatalog, så är lätt att planera detta när man väljer kurser. Betygsystemet är annorlunda mot i Uppsala med flera betygsgrader, och det är olika kriterier för kandidatkurser än för masterskurser. Generellt skulle jag säga att det är lättare att få godkänt i Exeter än i Uppsala, men beror mycket på kursen och examinatorn. Kvalitén på studierna är likvärdigt som i Uppsala, vissa kurser höll en högre kvalitet än andra.

Under min termin läste jag följande kurser:

  • BEM2007 – Operations Management Denna kurs handlade om man kan organisera och hantera olika processer inom företag. Relativt intressant, mycket som man kände igen, men också en del nya begrepp. Vi examinerades genom en elektronisk mid-term exam med multiple-choice frågor där man fick ha sina anteckningar, samt en större salstenta i slutet. Sista tentan innehöll delar från hela kursen, och man fick inte ha med anteckningar.
  • BEM3052 - Managing Change and Crisis in Organisations En intressant kurs som fokuserade på förändring och kriser inom organisationer. Mycket teori på föreläsningarna, men hade också gästföreläsningar samt genomgång av olika case under seminarium. Examination var en mid-term exam med multiple-choice frågor i klassrummet, samt en större skrivuppgift i slutet.
  • BEMM172 - Strategy for International Managers Detta var den roligaste kursen jag läste under utbytet. Masterskurs med fokus på internationella strategier inom organisationer. Praktiskt inslag i form av en datorsimulation där man i grupp fick driva ett eget företag och testa på olika strategier. Väldigt engagerad lärare som gjorde föreläsningarna intressanta. Betyget baseras på resultatet på simulationen, små multiple choice prov baserade på simulationen, peer-review av din grupp i simulationen, en skriven reflektion om simulationen samt en case-baserad tenta där man fick ta med anteckningar för att svara på frågorna.
  • BEMM059 - International Human Resource Management Masterskurs med inriktning på internationell HR. Intressant och relevant ämne, men hade svårt för föreläsaren vilket gjorde att kursen blev mindre rolig. Föreläsningarna ofta lite röriga och uppgifterna till seminarierna gav inte alltför mycket. Examinationen var en större essä i slutet av terminen.

Mottagande

Första tiden vid University of Exeter är intensiv, och terminen börjar med så kallad Fresher’s Week där det anordnas många olika aktiviteter och man kan prova på alla olika sporter. Finns klubbar (societies) för i princip alla intressen du kan tänka dig – ett väldigt bra sätt att lära känna folk. Universitetet anordnade också olika föreläsningar, flera specialiserade för internationella studenter, som kan underlätta att acklimatisera sig livet i England och ge dig olika tips, exempelvis angående resande. Fresher’s Week avslutas med Fresher’s Fair, där man har möjlighet att prata med alla olika societies och sportklubbar, och anmäla sig till dessa. Detta kan bli dyrt, så ibland måste du prioritera och tänka efter vilka medlemskap du faktiskt kommer ha nytta av och använda.

Boende

Det kan vara svårt att hitta boende i Exeter, så majoriteten av alla kontrakt på boenden gäller för ett år. Det finns möjlighet att bo i en byggnad som skolan tillhandahåller som heter James Owen Court. Det ligger väldigt centralt, och man bor i en korridor, delar kök men har eget badrum. För att få en plats här måste man dock söka detta direkt vid antagningen, då det är begränsade platser. Jag gick ihop med fyra andra tjejer, som jag hittade via skolans boendeportal där folk lägger upp både lägenheter, och letar rumskompisar. Vi hyrde en lägenhet privat från en letting agent (Martin & CO). Lägenheten låg precis i centrum, och kontraktet var för 6 månader, runt £420 per person i månaden. Kan dock inte rekommendera att hyra genom Martin & Co, då vi har haft många problem med både de och lägenheten. Bland annat en vattenläcka i taket till mitt sovrum, ingen möjlighet till WiFi i lägenheten, dålig info och hanterade av hur vi skulle betala räkningar för att nämna några grejer. Vi fick dessutom bara bilder på lägenheten innan då ingen kunde gå på visning, och lägenheten hade från början inte allt som hade lovats i annonsen, och var ostädad när vi fick tillgång till den. Om du väljer att bo med andra skulle jag rekommendera att hitta folk som har likande värderingar som du och sätta tydliga regler och riktningar för boendet, samt städschema. Kan också vara bara att skriva kontrakt sinsemellan de som bor där angående finanserna, och se till att alla betalar in till räkningar och hyra i god tid.

Ekonomi

Boende i Exeter är dyrare än i Uppsala, men mat i matvarubutiker är generellt billigare än i Sverige. Det finns också möjlighet att köpa relativt billiga luncher på campus, och pubar är billigare här än i Sverige. Jag klarade mig på CSN och Erasmusstipendiet, samt en intäkt från uthyrt boende här i Uppsala. Skulle rekommendera att ha en buffert dock för att täcka oförutsedda avgifter, samt göra det möjligt att åka på utflykter om du vill det.

Fritid

Det finns massa saker att göra i Exeter! Alla sporter du kan tänka dig (Kan verkligen rekommendera att testa Korfball – en rolig sport som liknar basket, vars klubb har massa härliga medlemmar), och många andra societies. Exeter är en stad med mycket att upptäcka (The Quay, the Cathedral är verkligen värt ett besök), men du kan även åka iväg på utflykter, antingen anordnade av universitetet, olika societies, eller privat med vänner. Jag kan rekommendera att besöka Bath och Bristol, samt att ta en tur till Exmouth, en liten stad 20 minuter bort från Exeter, som ligger precis vid Engelska kanalen. Jag hade även möjlighet att vandra vid staden Cheddar med the Expedition society, och om du gillar natur kan jag rekommendera en tur dit för att se Cheddar Gorge.

Helhetsintryck

Jag är nöjd med mitt utbyte och det har varit en riktigt bra erfarenhet som jag har lärt mig mycket av. Jag har definitivt vuxit som person och hittat vänner som förhoppningsvis kommer var med mig under en lång tid framöver. Jag skulle absolut rekommendera att åka dit på utbyte, då staden har mycket att erbjuda, och universitetet har en bra kvalitet, med många möjligheter både i och utanför studierna. 

Ht18 - 1

Studier

Kurserna jag läste i Exeter var alla väldigt intressanta och jag var mycket nöjd med mina val. Kursvalsprocessen kan vara rätt krånglig eftersom man måste se till att kurserna inte krockar på schemat, i värsta fall kan man behöva byta någon kurs. Om det skulle vara så att några av ens kurser krockar så hjälper student services till med att ordna schemat så det är bara att gå till dem. Sen måste man även vara noggrann med att kolla så att kursen hålls den aktuella terminen då de flesta kurser antingen hålls på hösten eller på våren, det missade jag först. Annars skulle jag säga att kursutbudet var väldigt bra, det fanns massor av intressanta kurser att välja mellan.

Jag tyckte att det var väldigt stor skillnad mellan hur man studerar i Exeter jämfört med i Uppsala. Den största skillnaden är då såklart att man läser fyra kurser som löper parallellt under terminen, det var något som stressade mig i början eftersom det var väldigt ovant att bolla massor av saker samtidigt. Generellt blir terminen ganska intensiv eftersom den dessutom är rätt kort, men i efterhand tycker jag inte att jag pluggade så värst mycket ändå. I slutet av terminen är deras exam week och då kan man alltså ha fyra stycken tentor inom loppet av sex dagar vilket också kändes otroligt stressigt först. Det var dock lugnt eftersom jag ändå måste påstå att tentorna i Exeter var väldigt mycket lättare än jämfört med i Uppsala, i alla fall i de kurserna jag hade. Jag läste tre stycken third year courses och en second year course, jag tycker inte att svårighetsnivån var särskilt hög på någon av dem. Jag tycker att kvalitén på studierna var hög och det var roligt att få testa på ett annat sätt att studera.

  • BEM2025 Marketing Communication - Strategies and Applications. Detta var en second year course och den var ganska lätt men rolig. Under terminen skrev man en rapport som grundades på en case study och man fick väldigt fria händer att vara kreativ och komma på kommunikationsstrategier för ett företag. I slutet av terminen var det även en tenta som var rätt lätt om man hade hängt med under terminen, skulle dock inte rekommendera att köra intensivt tentaplugg veckan innan då det är en hel del småinfo som ska memoreras. Professorn var helt ok, tyckte inte att hon var så hjälpsam under t.ex. office hours.
  • BEM3030 International Business History Kursen kanske inte låter superspännande men tack vare att huvudföreläsaren är engagerad och entusiastisk så blev den intressant. Man examineras genom två uppsatser under terminen, en i mitten och en i slutet, och det var delvis skönt eftersom man då slapp ha en till tenta under exam week men uppsatsskrivandet var ganska tidskrävande men skulle ändå säga att det var värt det. 
  • BEM3039 Design Management and Marketing Den här kursen var jag nog mest exalterad över innan men den visade sig vara den jag nästan tyckte minst om. Första delen består av ett grupparbete där man skriver en rapport och jag tycker att uppgiften var ganska dåligt utformad. Jag skrev med fem andra och det är rätt svårt att få till ett bra samarbete när man är så många så fördelningen av arbete blev ganska ojämn. Sedan var det tenta under exam week och den var ganska svår då frågorna var få och väldigt specifika vilket gjorde att om man inte visste en viss detalj så kunde man knappt svara på frågan. Jag tyckte inte jättemycket om föreläsaren, han var inte så pedagogisk och seminarierna kändes som slöseri med tid.
  • BEM3040 Psychological Aspects of Consumption Detta var min favoritkurs och den handlade om konsumentbeteende med extra fokus på psykologin bakom. Väldigt intressant och lärorik, dock måste man se till att plugga lite löpande under terminens gång då det är lätt att lägga den här kursen på is eftersom den enda examinationsformen är en tenta på slutet. Det kan verka skrämmande att hela betyget grundas på en tenta men tentan var inte svår om man hade pluggat. Det var även en obligatorisk gruppresentation under terminen men den räknades inte in i betyget. Föreläsaren var underbar, en gammal doktor i psykologi som hade pensionerats men tyckte så mycket om att föreläsa att han fortsatte, det märktes att han älskade sitt ämne och han ville att man skulle göra bra ifrån sig på tentan.

Jag tycker att det finns både för- och nackdelar med undervisningssystemet i Exeter, delvis kan det bli svårt att fokusera när man har fyra ämnen att läsa samtidigt, dock gör det att tentorna är ganska lätta eftersom de nog har det i åtanke att man inte kan läsa in en kurs på djupet så som man gör i Uppsala. Det kan vara en annan nackdel, att man lär sig ganska ytligt och man inte får så djup förståelse, å andra sidan tycker jag att den kunskapen jag fått har fastnat och jag kommer nog få användning för den i framtiden. Betygssättningen är annorlunda då de har ett helt annat betygssystem. Det är väldigt lätt att bli godkänd, dock krävs det lite mer för att få det högsta betyget. Överlag skulle jag nog ändå säga att det var mycket lättare att få bra betyg i Exeter än hemma.

Mottagande

Mottagandet vid University of Exeter var verkligen jättebra. De första veckorna anordnas massor av aktiviteter, många som är speciellt för utbytesstudenter och där kan man hitta massor av nya vänner. Sen rekommenderar jag varmt att gå på Freshers Fair där man kan träffa representanter från skolans alla olika societes (studentföreningar). Skolans societies kan nog vara det allra bästa med Exeter, det finns något för alla om man så vill utöva en sport, volontärarbeta eller dricka vin. Passa på att testa något nytt! Jag gick bl.a. med i tennisklubben trots att jag var nybörjare eftersom de hade kurser på alla nivåer. Sen skulle jag rekommendera att gå med i Erasmus society eller Scandic society i början eftersom det är väldigt lätt att få vänner där. Scandic society kanske låter konstigt att gå med i när man ändå är på utbyte, men det är en väldigt rolig förening som anordnar några av de bästa eventen. Kan inte understryka nog att man verkligen borde engagera sig i societes, det var verkligen något av det allra bästa med utbytet. Jag kände verkligen att jag fick ett varmt välkomnande i Exeter och det kändes bra att det var så mycket event och aktiviteter där i början så man inte kände sig ensam. Sen som ny student finns det massor av hjälp att få om man har frågor eller problem med något, man får massor av info om det första dagarna.

Boende

Det kan vara ganska svårt att ordna boende som utbytesstudent när man bara är där en termin eftersom i princip alla studentkorridorer endast har kontrakt som löper under ett helt år, från början av höstterminen fram till mitten av sommaren. Det finns möjlighet att ta över kontrakt från andra studenter, men eftersom jag var där på hösten vågade inte jag skriva på för ett år ifall jag inte kunde hitta någon som kunde ta över. Ett studentboende heter James Owen Court och de har kontrakt på en termin, dock måste man vara supersnabb och söka så fort ansökningen öppnar för det finns få platser. Jag valde att hyra ett rum hos en familj som bodde i ett townhouse i centrum, det fungerade bra och det var många av mina vänner som var utbytesstudenter som också hyrde rum av privatpersoner då det är enklare. Jag betalade 500 pund i månaden och då hade jag en egen våning i huset och eget badrum. Detta är väldigt billigt för att vara Exeter, vissa studentrum går på 800-1000 pund i månaden, så att hyra ett rum är ett billigare alternativ. Jag var jättenöjd med min boendesituation, dock beror det på hur man är som person om man trivs med att bo som inneboende. Man kan dock även gå ihop ett gäng studenter och göra en flatshare, har man tur kan man ta över ett sådant rum. Det finns en boendeportal som man får tillgång till där man kan hålla utkik på annonser. Även om det till en början kan verka krångligt att hitta boende så löser det sig!

Ekonomi

I och med att mina boendekostnader var rätt låga så klarade jag mig bra på CSN och Erasmusstipendiet, jag jobbade inte extra. Jag hade inte sparat några pengar innan eller så, dock fick jag lite extrapengar från att hyra ut min lägenhet i Uppsala, så om du t.ex. vill resa runt mycket i UK eller så, så rekommenderar jag nog att spara lite pengar innan. Mat är billigare i UK så matkostnaderna blir rätt låga. Även att gå till pubar, vilket är väldigt populärt, är väldigt mycket billigare än i Sverige.

Fritid

Det finns massor av saker att göra på fritiden i Exeter! Det anordnas utflykter till närliggande städer och sevärdheter, t.ex. Stonehenge. Jag kan varmt rekommendera att åka till Bath, speciellt till deras julmarknad om du är där på hösten. Även den lilla kuststaden Exmouth är väl värt ett besök och ligger bara 20 minuter bort med tåget. En något längre resa är att åka ner till Cornwall och den otroliga kusten som finns där. Sen kan man såklart åka en sväng till London då det bara är några timmar med buss eller tåg bort. Utöver utflykter så anordnas societes aktiviteter och event nästan varje vecka, och sportklubbarna håller träningar flera dagar i veckan.

Helhetsintryck

Jag är supernöjd med mitt utbyte och hade en så rolig termin. Jag tror att nyckeln för en lyckad termin är att vara öppen och ta vara på allt studentliv som Exeter har att erbjuda. Engagera dig i societes, gå med i en sportklubb som verkar rolig, gå på så många aktiviteter som anordnas som du kan! Om man inte aktivt socialiserar sig och deltar i studentlivet så kanske terminen kan bli trist, men det finns ingen anledning att sitta hemma när det finns så mycket roligt som erbjuds! Exeter som stad tycker jag var en alldeles lagom storlek för en utbytestermin, en typisk studentstad som är ganska lik Uppsala på det sättet att staden ändå präglas av dess studenter och man kan känna en gemenskap. Sen är det skönt att kunna gå nästan överallt och att ens vänner bor inom rimligt avstånd. Om du vill testa på universitetslivet i England i en härlig och livlig studentstad så rekommenderar jag en utbytestermin vid University of Exeter varmt! 

Ht18 - 2

Jag läste två kurser inom Företagsekonomi och två kurser inom Nationalekonomi. Arbetsbelastningen är ungefär densamma som i Uppsala. Tre av mina kurser var på nivå 3 och en på nivå 2. Kursvalprocessen var väldigt rörig för mig som är van vid det svenska systemet med Antagning.se, jag blev ärligt talat väldigt frustrerad över hur rörigt det var filtrera ut relevanta kurser och att se vilka kurser som passar i schemat osv. När det väl var löst flöt det dock på bra (det löste sig först på plats). Terminen är väldigt kort, det är undervisning i 12 veckor och sedan en tentaperiod efter jul och nyår så det är en varm rekommendation att sätta igång med läsandet på en gång när det inte är så mycket annat att göra.

Studier

Skillnaden är att det inte är lika strukturerat i Exeter som i Uppsala. Detta på gott och ont. Den största fördelen med det är enligt mig att kurserna är betydligt mer intressanta och de som håller i kurserna är betydligt mer engagerade då de har mer frihet. Det negativa är saker som kursvalprocessen och att kurserna helt och hållet beror på en person. Undervisningen på mina kurser har bestått av föreläsningar, seminarier och en del småuppgifter. Det ska nämnas att det är lättare att bli godkänd i Exeter än i Uppsala men för att nå höga betyg krävs det rätt mycket arbete. Jag valde huvudsakligen kurer utan sluttenta för att slippa oroa mig för om jag klarar kurserna eller inte, detta var en relativt vanlig strategi bland studenterna.

  • BEM2032 – Startup Entrepreneurship Detta var en ny kurs och den var definitivt intressant och även enkel att klara av. Den bestod helt och hållet av individuella examinationer i form av en business model report och en 4 minuter lång videopitch av affärsidén en formulerat under kursen.
  • BEM3015 – Management of Information Systems Mitt första intryck av kursen var väldigt bra, Ben som höll i den var engagerad och väl övertygande om vikten av kursen. Ben blev dock sjukskriven efter första föreläsningen och resterande del av kursen förvandlades till lite av en katastrof då så mycket hänger på kursansvarige. Jag valde att avbryta kursen för att kunna fokusera på det som var kul och givande istället.
  • BEE3064 – Behavioural Insights for Business and Management En intressant kurs inom beteendeekonomi där det mesta bygger på att i grupp genomföra ett litet socialt experiment för att undersöka potentialen i "Nudges". Om du gillar boken thinking, fast and slow av Daniel Kahneman eller andra böcker inom beteendevetenskap och eller psykologi skulle jag definitivt rekommendera denna kurs. Då jag redan var lite insatt i ämnet kändes kursen enkel. Om du vet att du ska läsa kursen, läs kurslitteraturen innan så har du gjort dig själv en stor tjänst. Böckerna är relativt lätta att ta sig igenom.
  • BEE3109 – Bitcoin, Money and Trust Läs denna kurs om den fortfarande finns kvar i framtiden! Detta var också en helt ny kurs. Jack Rogers som håller i kursen är oerhört engagerad och brinner för att förstå Bitcoin och Blockchain fullt ut, han anstränger sig otroligt mycket och kunde tom namnet på alla studenter efter bara ett par veckor. Genom kursen fick jag möjligheten att kostnadsfritt åka på en väldigt givande konferens i London inom Bitcoin SV vilket annars hade kostat omkring 15 000 kronor. 90 % av slutbetyget grundade sig på en individuell uppsats som gick ut på att förklara Bitcoin och jämföra det med vad vi vanligtvis tänker att pengar är. Igen, läs kursen om du har möjligheten.

Mottagande

Jag flög till London Heathrow och tog en buss för 40 pund som universitetet anordnat till Campus. De hade arrangerat flera bussar per dag dagarna innan freshers week så det var väldigt enkelt att ta sig till Exeter från London. Hela första veckan finns för att utforska alla deras societies så det var en bra möjlighet att testa på olika aktiviteter och se nya ansikten. För den utåtriktade finns det oändligt med möjligheter till sociala aktiviteter.

Boende

Jag fick inte tag på något boende genom universitetet på grund av att jag endast studerade där i en termin så jag fick lösa det på annat sätt. Jag hamnade som inneboende hos en familj i staden med tre vuxna barn. Det var en utmärkt möjlighet för att lära sig språket och kulturen men det låg cirka 40 minuter från campus om jag promenerade så det var betydligt svårare att balansera studentliv och egentid än om en bodde på campus. Som tur var låg klätterhallen nära där jag bodde så det var praktiskt vissa dagar. Ska du ägna dig åt klättring, rodd, paddling och liknande aktiviteter kan det vara värt att kolla på boende nära The Quay (uttalas: key). Jag hade kämpat mer för att bo på campus om jag gjort om utbytesterminen.

Ekonomi

Boende är rätt så dyrt om du anordnar det privat, jag betalade 725 pund i månaden för mitt rum men då ingick även middagar, städning och tvätt. Mat är betydligt billigare i matvarubutiker men dyrare än hemma på restaurang. Jag klarade mig på CSN och Erasmusstipendiet.

Fritid

Det finns som sagt väldigt mycket att göra via universitetet och de flesta engagerar sig på ett eller annat sätt. Jag upplevde dock att det var en väldigt stor hets kring det där och att det fanns en stor förväntan av att en ska engagera sig mycket. Nästan alla idrotter har ett eget society och det finns societies för att engagera sig ideellt eller inom entreprenörskap. Det finns även flera societies för utbytesstudenter. Jag var på tre olika Startup weekends runtom i England, ett var arrangerade av en samling universitet, ett av societies i Exeter och ett annat via en organisation i London. De helgerna tillsammans med Bitcoin-konferensen i London var helt klart höjdpunkten under mitt utbyte.

Helhetsintryck

Jag är väldigt imponerad över hur intressanta kurserna var och över hur mycket det finns att göra runt omkring studierna. Jag brottades en del med ensamhet men det går inte att bortse från att det finns stora möjligheter till att möta människor och ägna sig åt de aktiviteter en tycker om. 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-06-08