Reseberättelser Exeter Vt

Vt22

Jag läste min 5e termin (VT2022) i Uppsala på utbyte vid The University of Exeter Business School i Devon, Storbritannien. Staden ligger uppskattningsvis två och en halv timme sydväst om London med tåg, och huserar 130 000 invånare, varav 25 000 studenter på dess enorma campus invid stadens norra kant. Universitetet är väldigt internationellt, med studenter från över 130 länder, något som framgår tydligt i skolans kultur och vardagliga studier. Något som även framgår är Exeters satsningar på sport, med hyllade rugby-, basket-, fotbolls- och landhockeylag, samt en stor portion av campus dedikerat till alla möjliga sporter från simning, till golf.

Ankomst

Inför terminsstart hade jag inte riktigt hunnit bearbeta vad jag hade att förvänta mig, men som tur var kom de få förväntningarna som fanns att överträffas. Med en smidig flytt och ett utomordentligt boende var jag hastigt installerad i staden och kunde påbörja studierna. Jag hade förmånen att genomföra utbytet med två andra studenter från Uppsala, vilket var något av en trygghet, både i processen att förstå hur skolsystemet fungerade, men även socialt. Med det sagt bör man dock inte förlita sig på det trygga helt, utan vara öppen för att träffa nya, intressanta människor, något det fanns gott om.

Skolan arrangerar många event och aktiviteter för att integrera internationella studenter och koppla samman nya och befintliga studenter vid universitetet. Förutsättningarna finns därmed för att lätt träffa nya vänner och bekanta sig med skolan.

Studier

Det större momentet för att komma in i studierna är att ansöka om kurser, något som görs under veckan/veckorna innan terminsstart. Här är det viktigt att säkerställa att kursvalen passar ens egna ”studiebehov”, där mycket lämnas till eget ansvar att stämma av behörighet, tillgodoräknande, samt nivå på studier som krävs för examen vid hemmauniversitetet. Efter terminsstart inleds en så kallad ”Add-drop period” i två veckor, vilket innebär att man som student har möjlighet att närvara vid lektioner i de kurser som valts, vartefter det är möjligt att byta de kurser som inte uppfyllt förväntningar. Jag läste fyra kurser varav 3 var på ”third-year level” och en introduktionskurs. Mitt kursval, efter add-drop perioden bestod av: ”Advanced Corporate Finance”, “Accounting, Organizations & Society”, “Futures & Option pricing” och “Introduction to Data Science in Economics”. Dessa utgjorde tillsammans de 60 credits som krävdes för att motsvara en termin i Uppsala.

Studierna i sig var intressanta, aktuella och hade frekventa inslag av praktiska exempel, vilket gjorde att kurserna blev betydligt mer förståeliga, roliga och applicerbara. Undervisningen i sig liknade den vid Uppsala, med något färre föreläsningar och seminarier, och istället mer tid för egna studier. Faciliteterna är betydligt bättre än hemma på Uppsala universitet, med moderna föreläsningssalar, stora sociala ytor, sportanläggningar och avancerad inspelning av föreläsningarna, vilket gör det lätt att gå tillbaka och läsa på eller göra upp för missade föreläsningar. En annan stor fördel i Exeter är hur engagerade lärare är. Det som kändes något ovant var den nivå av hjälp som erbjuds, där lärare alltid står redo att besvara frågor via mail eller boka in personliga möten för att hjälpa studenter framåt. Det fanns även tjänster för rättning/feedback på uppsatser, där man kunde få snabb feedback inom 2-4h, vilket var till stor hjälp inför inlämningar.

Sett till examinationsformer så hade jag en kurs med endast två större uppsatser, vilka skrevs och lämnades in digitalt. I andra kurser hade jag digitala tentamen via Universitetets huvudsakliga portal, vilket var mycket smidigt. I ett ämne hölls tentamen på plats i en sal på campus. Allt som allt fungerade examinationerna likt det vid Uppsala universitet. Nivån som krävdes från studenter är lik den i Uppsala, om inte något lättare. Det var inget större problem att hinna med sociala aktiviteter och studier.

Vardagsliv

Utanför studierna finns ett extremt stort utbud av ”Societies”, vilket är som studentklubbar dedikerade till intressen och tillhörigheter. Jag var snabb med att gå med i klubbar för Skandinaver, Européer och en klubb för lerduveskytte, dessa var bra sätt att hitta på aktiviteter och knyta nya bekantskaper med likasinnade. Dessa aktiviteter var mycket uppskattade, gav snabbt ett gott kontaktnät och många roliga minnen.

Min boendesituation var långt över förväntan, där mitt boende låg med ett bekvämt avstånd från campus med 15-20 min gång (busstrafiken är inte att förlita sig på). Jag valde att ordna boende privat och inte via skolan. Företaget jag vände mig till heter Collegiate, där boendet i Exeter hette ”The Neighbourhood”. Lägenheterna som fanns tillgängliga var ca. 16-40 kvm med eget kök och toalett. Byggnaden hade även gym, bio, kareoke-rum och sociala/studieytor. Personalen var otroligt hjälpsamma och bidrog till en trygg vistelse. Jag kan varmt rekommendera The Neighbourhood till kommande studenter. För detta boende betalade jag ca SEK 90-100K totalt för Januari-Juli, vilket betalades i en klumpsumma innan tillträde.

Levnadskostnaderna i övrigt ligger i linje med Sverige, med undantaget för tågbiljetter, vilket är långt dyrare än hemma, att åka från Exeter till London med tåg kunde ibland vara dyrare än att flyga från London till Stockholm, men ett tips här är att skaffa ett sk. ”Railcard” vilket ger billigare biljetter. Med det sagt uppmanar jag till att ta sig runt i södra England och besöka exempelvis Bath och Exmouth, vilka båda är bekväma dagsutflykter.

I sin helhet hade jag en mycket bra vistelse i Exeter, med väldigt fin omgivning, roliga aktiviteter, intressanta studier och bra minnen, varför jag utan tvekan kan rekommendera Universitetet till kommande utbytesstudenter.

Vt18

Kurser

I sin helhet så tyckte jag kurserna var bra och intressanta. Jag tycker även att kurserna i Exeter är mer praktiska och har mer koppling till verkligheten än en del kurser jag läst i Uppsala då de är mer teoretiska. Största skillnaden mot Uppsala är att man läser alla kurser samtidigt vilket gör att det är mer att hålla koll på samtidigt. En hel del plugg men det mesta mycket givande. Jag valde att läsa kurser som hade en variation i examinationsform för att fördela plugget mer, hade fler grupparbeten men sedan både individuella uppsatser och tentor.

  • BEM3009 Ethics and Organisations: Kursen var intressant och med en engagerad och bra lärare, bra föreläsningar med bra föreläsningsmaterial. Den började med ett grupparbete där gruppen först behövde redovisa sin idé för att kunna få feedback av läraren och klassen, för att sedan arbeta med uppgiften och redovisa arbetet, till sist skriva en sammanfattning. Andra delen bestod av en individuell uppsats.
  • BEM3041 Marketing Management and Strategy: Kursen var intressant till och från. Föreläsningarna varierade, en del var bra medan andra inte gav så mycket. Föreläsningsmaterialet var okej men hade kunnat vara tydligare då detta hade underlättat tentaplugget. Den började med ett grupparbete, där gruppen behövde ta olika strategiska beslut med målet att göra bättre än andra grupper och sedan skriva en rapport om detta. Grupparbetet var kul och lärorikt. Andra delen bestod av en tenta.
  • BEM3044 Digital Marketing: Kursen var intressant och mer nytänkande, föreläsningarna med föreläsningsmaterial var bra och tydliga och läraren var engagerad och hjälpsam. Den började med ett grupparbete, där gruppen skulle göra en digital marknadsföringsplan för ett mindre företag/förening med en förutbestämd budget. Det var kul och lärorikt med kreativt tänkande. Andra delen bestod av en individuell uppsats.
  • CLS1002 Introduction to Leadership Studies: Kursen var intressant och bra, engagerad och bra lärare med mycket bra föreläsningar och föreläsningsmaterial. Denna kurs är på en lägre nivå och därav kändes en aning lättare än de andra kurserna. Läraren gick igenom allt klart och tydligt med hjälpmedel som Kahoot för repetition vilket också gjorde det roligare. Den började med tre mindre tester på det vi gick igenom på föreläsningarna. Sedan en tenta i slutet av kursen.

Mottagande

Man blev väl mottagen i början och det var väldigt lätt att träffa nya människor. Universitetet var engagerade och hade sina välkomstdagar. Utöver universitetet så finns det en hel del olika societies man kan bli medlem i och det var ett bra sätt att träffa och lära känna nya människor från hela världen.

Boende

När jag fick reda på vart jag skulle åka började jag att kolla runt på boenden direkt, försökte lokalisera mig och kolla lite avstånd mellan olika boenden med stan och campus. Universitetet skickade ut en del information vad som fanns, samt en del länkar man kunde kolla på, även tips och rekommendationer. Jag fick info om att det var ganska svårt att få tag på ett boende men nu i efterhand så tycker jag nog inte de. Jag valde då att inte söka via universitetet men vet många andra som fick boende därigenom trots bara en termin, värt att försöka om man vill bo i korridor. Jag valde att söka till studentboendet Iron Bridge Studios då jag ville ha eget boende med både dusch och kök. Annat alternativ är att söka boende i delat hus eller lägenhet. Finns bland annat olika Facebookgrupper och anslagstavlor via länkarna som Universitetet skickar ut, där man kan söka och hitta andra studenter att bo med.

Ekonomi

Jag tog lån via CSN och ansökte även om merkostnadslån därifrån. Utöver det fick jag även Erasmus-stipendium. Mina boendekostnader var rätt dyra, vilket jag tror man får räkna med. Kan såklart komma undan billigare, beroende på vad och vart man väljer att bo, men jag valde att bo rätt bekvämt så därav högre kostnader. Att leva i England är snarlikt Sverige, liknande priser när man handlar i matbutik men att äta på restaurang eller pub är billigare. Men med dessa medel, CSN och Erasmusstipendium, klarade jag mig bra.

Fritid

Det finns alltid någonting att göra i Exeter och omkringliggande områden. Som tidigare nämnts så finns det många olika societies som anordnar olika aktiviteter som man kan delta i, ett bra sätt att träffa och lära känna andra utbytesstudenter. Jag var bl.a. medlem i Erasmus society och Scandinavian society, där jag deltog i många olika event. Finns en hel del sport society samt en stor idrottsanläggning vid campus om man är intresserad av sport. Jag reste en hel del, allt ifrån dagsturer i mer närliggande områden till lite längre resor runt om i Storbritannien då jag var borta några dagar. Runt om Exeter finns många mysiga städer och byar samt mycket fina naturområden att upptäcka som man enkelt kan ta sig till, antingen med buss eller tåg.

Helhetsintryck

Jag är glad över att jag åkte på utbyte och hade verkligen jättekul. Jag tror att oavsett vart du hamnar på ditt utbyte så kommer du ha kul och få uppleva massor. Jag träffade massa härliga människor, så var inte orolig över att inte ha andra att umgås med på fritiden. Universitetet och hela campusområdet skiljer sig mycket från det vi har i Sverige och jag gillade verkligen detta och föredrar hur det är i Exeter. Där möter du alla studenter, oavsett vad de studerar, vilket är lite roligare. Det finns allt från matbutiker, restauranger och pubar, souvenirshop till sportanläggningar. Exeter är en mysig och trevlig stad, en härlig studentstad där det alltid finns saker att göra. Jag tycker att England och Exeter har det mesta för att du ska vara nöjd och få en bra upplevelse på ditt utbyte så jag kan verkligen rekommendera att åka dit och studera.


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-02-28