Reseberättelser Frankfurt Ht

Ht22

Jag läser mastersprogrammet i Accounting & Financial Management med specialisering Financial Management. Under min tredje termin på mastersprogrammet fick jag möjligheten att åka på utbyte till Frankfurt och studera på Frankfurt School of Finance & Management. Jag valde att åka till Frankfurt då jag ville få ut så mycket som möjligt av min masterutbildning rent utbildningsmässigt. Enligt min uppfattning är Frankfurt School den skola som erbjuder bäst kursutbud i finans på masternivå av alla skolor Företagsekonomiska Institutionen har utbytesavtal med. Tro mig, jag gjorde en grundlig genomgång av de tillgängliga alternativen. Så har man som huvudfokus att studera relevanta kurser under sin utbytestermin är Frankfurt ett utmärkt alternativ.

Kursvalsprocess

Under sommaren, innan kursvalsprocessen, får man en kurslista skickad till sig där tillgängliga kurser för den kommande terminen listas och beskrivs. Kursvalsprocessen sker på skolans hemsida. Principen som används är först till kvarn vilket gör att platserna på kurserna snabbt kan ta slut då det är begränsat antal platser på varje kurs. Så om man vill vara säker på att få kurserna man är intresserad av rekommenderar jag att man är inne väldigt snabbt när processen öppnar. Jag fick alla kurser jag ville ha men jag var också väldigt snabb med att välja kurser. När man har valt kurser får man en status där det står “Registered” vilket betyder att man har blivit antagen/registrerad på kurserna.

Studier

Kurserna man kan välja är de som också ingår i skolans ordinarie mastersprogram. Därmed går det att välja kurser från programmen Master of Finance och Master in Management.  Eftersom jag inriktar mina studier på finans valde jag givetvis kurser från mastersprogrammet i finans. Det går att välja kurser från första året samt andra året. Därmed finns det stora möjligheter att läsa kurser som möjliggör specialisering inom ett visst finansområde. Jag valde att läsa kurser som främst ingår i deras Corporate Finance inriktning. Det är dock inget krav att välja kurser inom en inriktning utan det är fullt möjligt att blanda kurser som ingår i olika inriktningar. Dock kan det vara omöjligt att kombinera vissa kurser på grund av schemakrockar. Detta får man dock besked om innan kursvalsprocessen sker så att man på förhand vet vilka kurser som inte är kompatibla med varandra.  

I Frankfurt motsvarar varje kurs 6 ECTS vilket betyder att man behöver läsa 5 kurser för att nå upp till motsvarande 30 HP. Terminen är uppdelad i två perioder vilket innebär att man läser 2–3 kurser per period. Det medför att man läser flera kurser parallellt under terminen. Det är inte heller ovanligt att vissa kurser läses som så kallade Block Weeks vilket innebär att dessa läses och examineras under en vecka.

Jag läste följande kurser under mitt utbyte:

Equity Finance: Innehållet i kursen är Venture Capital och Private Equity. Läraren var väldigt kunnig och var duktig på att förmedla sin kunskap. En väldigt givande och intressant kurs.

Debt Finance: Det var en väldigt intressant kurs som fokuserade på skuldfinansiering. Det enda negativa med kursen var att den ordinarie läraren var iväg i USA för att bli hedersdoktor på ett framstående amerikanskt universitet. Det medförde tyvärr att kursen saknade en del struktur den här terminen. Ersättarna som höll i vissa delar av kursen var dock väldigt kompetenta. Det gjorde att man ändå fick lära sig väldigt mycket under kursens gång.

M&A Accounting: Tyvärr var den här kursen mindre bra. Jag skulle säga att upplägget på kursen var det stora problemet. Min rekommendation är att inte välja den här kursen utan satsa på någon annan istället.

Portfolio Management: Givande kurs som ger fördjupad kunskap om portföljvalsteori. Kursen är dock väldigt analytisk och kräver goda förkunskaper. Dessa förkunskaper lärs inte ut på vårt ordinarie mastersprogram. Exempelvis är det fördelaktigt om man kan arbeta med Python vilket inte helt framgår av kursbeskrivningen.

Case Studies in Investment Banking: Troligtvis den bästa kursen jag läst under hela min studietid. Kursen hålls av en tidigare höjdare vid Lehman Brothers som har enorm praktisk erfarenhet av att arbeta inom Investment Banking. Kursen behandlar de viktigaste aspekterna inom Equity Capital Markets, Debt Capital Markets och M&A.

Svårighetsgraden på kurserna skulle jag säga är snarlik med den i Uppsala. Precis som i Uppsala är det också väldigt vanligt med grupparbeten vid Frankfurt School. Nästintill alla kurser avslutas med en större tentamen. De flesta kurser innehåller också mindre poänggivande uppgifter under kursens gång som utgör en del av det slutgiltiga betyget.

Det finns dock en del skillnader vilka kan vara värda att nämna. En stor skillnad ligger i mängden läsning som krävs. I Uppsala (på masternivå) behöver man ta sig igenom stora mängder litteratur för att hänga med i undervisningen medan det inte behövs i samma utsträckning i Frankfurt. I Frankfurt är i stället lärarnas lektionsmaterial det viktigaste och man förväntas erhålla nödvändig kunskap för att klara kurserna med hjälp av det här materialet. Överlag skulle jag också säga att kurserna är mer praktiskt orienterade i Frankfurt kontra Uppsala. Betygssystemet skiljer sig också en del jämfört med Uppsala universitet. Jag skulle säga att det är svårare att få ett riktigt bra betyg vid Frankfurt School då skolan använder sig av ett betygssystem med väldigt många betygssteg. Tentorna skrivs dessutom under betydligt kortare tid jämfört med i Uppsala. Tentamenstiden ligger runt 1–2 timmar beroende på hur stor tentan är. Det medför att det i större utsträckning är faktakunskaper som examineras.

Mottagande

Skolan har obligatoriska Orientation Days för utbytesstudenter där man får väldigt bra och nyttig information. Buddy systemet i skolan fungerade däremot mindre bra. Jag fick information av min fadder först under Orientation Days för utbytesstudenter. Min fadder var heller inte särskilt intresserad av att träffas och umgås. Jag vill dock nämna att det kan ha varit jag som hade otur. Som tur var fanns det många roliga utbytesstudenter att umgås med. Så jag rekommenderar att man är aktiv under de obligatoriska Orientation Days för att skapa kontakter som man kan umgås med under senare del av terminen.

Boende & Ekonomi

Det kan vara viktigt att notera att om man är intresserad av att plugga i Frankfurt får man räkna med att fixa boende på egen hand. Skolan har studentboende men jag hade inte möjlighet att få boende av dem då jag endast skulle studera där ett halvår. Jag tror att föregående års utbytesstudent från Uppsala universitet erbjöds boende av skolan. Det kan dock ha berott på ett lägre söktryck bland utbytesstudenter på grund av pandemin. Därmed fick jag lösa boende på egen hand vilket blev betydligt dyrare jämfört med de 700 Euro man får betala för ett studentboende via skolan. Jag använde mig av hemsidan Housing Anywhere för att lösa boende. Det var ett smidigt sätt att lösa boende så den hemsidan kan rekommenderas. Det bör nämnas att skolan håller på att bygga ett helt nytt lägenhetskomplex vilket kommer utöka utbudet av antalet lägenheter för studenter. Det kan förhoppningsvis medföra att det är lättare att få ett boende via skolan framöver. Jag tror dock inte de är klara förrän 2024.

Min rekommendation är att man börjar leta boende redan tidigt på våren om man blivit antagen till utbytesstudier till Frankfurt, för att möjligtvis hitta ett boende med en billigare hyra. Ett annat alternativ är att höra av sig till utbyteskoordinatorerna vid FEK-institutionen och försöka få dem att skicka iväg nomineringen till universitetet så tidigt som möjligt så att ens ansökan till skolan blir godkänd tidigare. Det är nämligen först när ens ansökan är godkänd som man har möjlighet att ansöka om boende via skolan.  

Oavsett får man dock vara beredd på att betala en ganska hög hyra då hyrorna är betydligt högre i Frankfurt jämfört med i Sverige. Så har man möjlighet att spara lite pengar inför utbytet så är det rekommenderat. I övrigt påminner levnadskostnaderna i Frankfurt om de i Sverige men jag skulle nog säga att det mesta överlag är lite billigare i Frankfurt gentemot Sverige. Så klarar man sig på studiemedel i Sverige gör man det i Frankfurt också.  

Fritid

Frankfurt är en liten storstad. Däremot är staden är ingen turistattraktion direkt. Staden kretsar mer eller mindre kring finans och arbete. Därmed kan utbudet av aktiviteter vara begränsat. Hur man ser på det beror nog till stor del på ens personliga preferenser. Det finns dock gott om barer och uteställen om man tycker om att festa. Man kan också titta på fotboll då Frankfurt har ett lag i Bundesliga. Biljetterna är tämligen billiga åtminstone när Frankfurt inte spelar mot ett topplag. Den här hösten var det dock ganska svårt att få tag i biljetter på grund av laget nyligen haft en del framgång. Julmarknaderna som slås upp i december är också trevliga och kan vara värda att besöka när terminen lider mot sitt slut.

På skolan finns det väldigt många studentinitiativ. Så är man intresserad av den typen av aktiviteter hade jag rekommenderat att kolla upp dessa. Utöver skolan finns också en organisation som heter ESN. De anordnar väldigt många aktiviteter under terminens gång för utbytesstudenter i Frankfurt. Annars är det som sagt rekommenderat att man försöker skapa kontakt med andra utbytesstudenter då dessa gärna hittar på saker på fritiden. Min uppfattning är att det blir en stor gemenskap bland utbytesstudenter där alla välkomnas och inkluderas i aktiviteter.

Övrigt & Helhetsintryck

Under augusti och september är det otroligt varmt i Frankfurt. Det är inte ovanligt med temperaturer över 30 grader. Så det kan vara värt att tänka på när man ska välja packning för terminen. Därefter avtar värmen ganska snabbt och i november och december är vädret ganska snarlikt med det vi har i (Södra) Sverige under de här månaderna.

På skolan finns en trevlig matsal där flera olika alternativ erbjuds varje dag till överkomliga priser. Så för min del blev det ofta att jag åt där om dagarna. Därmed finns ett full gott alternativ om man inte känner för att laga mat och ta med sig till skolan.

Vad som är skönt med Frankfurt är att mer eller mindre alla pratar flytande engelska. Så det går utmärkt att klara sig på engelska under sin utbytestermin.

Jag är väldigt nöjd med mitt utbyte till Frankfurt. Jag åkte dit med huvudsyftet att få fördjupa mina kunskaper inom finans och det fick jag verkligen möjligheten att göra. Jag skulle definitivt välja att åka dit igen och kan rekommendera andra att också göra det.

Frankfurt School of Finance & Management Ht21

Under höstterminen 2021 genomförde jag mitt utbyte i Frankfurt am Main på Frankfurt School of Finance & Management. Jag valde att framför allt läsa master-kurser för att få ut så mycket som möjligt att utbytet. Jag läste bland annat en kurs kallad Derivates, och en kurs kallad Restructuring and Strategic Management Control. Den förstnämnda var bra då jag kände att jag ville läsa en renodlad kurs inom just Derivatives. Den andra kursen var mycket spännande då vi hade en väldigt engagerad lärare. Jag läste också en kurs kallad Risk Modelling och en kallad Financial Products and Modelling. Båda dessa kurser var bra då jag fick bättra på mina programmerings-kunskaper inom Python. Det var också intressant att läsa en kurs som helt fokuserade på risk. Utöver dessa kurser tog jag också en språkkurs i tyska vilket jag skulle rekommendera alla att göra. Att öva på ett språk i landet där språket faktiskt talas gör att man utvecklas snabbt.

En stor skillnad mellan undervisningen på Frankfurt School och Uppsala universitet, åtminstone på mastersnivå, är mängden läsning som krävs. Medan jag upplevt att man i Uppsala måste bearbeta en hel del litteratur för att hänga med, ligger fokus på Frankfurt School mer på interaktiva föreläsningar och moment. Alla lärare var mycket trevliga och lätta att prata med. Kvaliteten på undervisningen jämfört med Uppsala universitet skulle jag, på det stora hela, säga är väldigt snarlik. Examinationen ter sig dock lite annorlunda då du i teorin kan vara godkänd genom delmoment så som inlämningar redan innan du går in i tenta-salen. Det varierar dock från kurs till kurs.

Genom skolan blev vi erbjudna en så kallad ”buddy” som träffade oss och erbjöd hjälp de första dagarna. Min var en mycket trevlig tysk tjej som också läste master och vi umgicks en hel del under terminen i diverse olika konstellationer. Det anordnades också grillkväll och liknande aktiviteter i början vilket var bra för att lära känna de andra utbytesstudenterna.

Under mitt utbyte bodde jag i en studentlägenhet som var väldigt fräsch och modern med eget badrum och kök. Jag bodde i det studentboende som rekommenderades av skolan. Jag trivdes bra, men jag kan tänka mig att om man är väldigt sällskapssjuk kan man fundera på att hyra in sig i en större delad lägenhet, vilket är väldigt vanligt. Man kan också spara lite pengar på det sättet. Generellt sätt är hyrorna nämligen högre i Frankfurt. Jag betalade till exempel 700 euro/månad för 22 kvadrat. Däremot är kostnaderna för mat, framför allt på restaurang, betydligt lägre. Jag åt därför ofta ute med mina vänner. Beroende lite på hur extravagant man vill leva så kan det därför vara bra att försöka spara ihop lite pengar inför utbytet.

Sammanfattningsvis tycker jag Frankfurt är en väldigt trevlig stad. Söker man pittoreska tyska hus är det dock inte platsen att vara. Det finns dock många mindre städer och byar man kan besöka i närheten för just det ändamålet. Frankfurt är unikt på det sättet att det å ena sidan känns som en väldigt stor stad med alla skyskrapor, men samtidigt som en väldigt liten stad rent avståndsmässigt. Jag bodde i stadsdelen Bockenheim och upplevde att oavsett var jag skulle tog det max en kvart med kollektivtrafik. Frankfurt är också en optimal stad för dig som inte är jättebra på tyska eftersom befolkningen är väldigt internationell. Jag skulle dock rekommendera att man trots detta i alla fall lär sig beställa på tyska för artighetens skull. Frankfurt känns också, till skillnad från München till exempel, som en stad där människor faktiskt bor och lever. Det är inte en stad som främst är till för turister. Jag vill avsluta med mitt bästa tips för att njuta av utbytet vilket är att prova så mycket nytt du bara kan. Försök att alltid tacka ja när du blir inbjuden till något så kommer du att få ut det mesta av din vistelse.

Ht19

Jag läser FIM programmet på Uppsala Universitet. Under min tredje termin valde jag att åka på utbyte och därmed till Tyskland och till Frankfurt School of Finance & Management (FS). De kurser jag valde att läsa under utbytet var följande:

  • Case Studies in Invesment Banking (MoF)
  • Debt Finance (MoF)
  • Derivative Analysis (MoF)
  • Equity Finance (MoF)
  • Macro- & Monetary Economics (MoF) MoF = Master of Finance

Kvaliteten på kurserna var överlag väldigt bra, samt varierande i svårighetsgrad. Vissa kurser krävde mer förkunskaper än andra. Exempelvis, Derivative Analysis krävde vissa förkunskaper, något som inte har lärts ut vid Uppsala Universitet, men det finns och ges möjlighet att komma ikapp. Lärarnas engelska var bra och det var enkelt att följa deras föreläsningar som var av hög kvalitet. De kurser jag har läst krävde ingen obligatorisk närvaro.

Kursurvalet beror på huruvida man läser på kandidat- eller master-nivå. För mastersstudenter görs kursurvalet i början på augusti. Processen ser ut som sådan att du på förhand får en preliminär lista med vilka kurser som finns tillgängliga för utbytesstudenter. Kurserna som ges är en blandning av finans och management då detta är skolans två huvudinriktningar. Valet av kurs görs på skolans webbplats (motsvarande till studentportalen), där först till kvarn gäller. När du har valt kurser kan du ändra valet av kurser upp till fem gånger. Bra att tänka på är att ha några alternativa kurser utifall du inte får dem kurser du vill, då antalet tillgängliga platser på kurserna varierar. Ytterligare en anledning till att ha några kurser i reserv är för att man inte kan kombinera vissa kurser av vissa anledningar, exempelvis att dem undervisas under samma tider. Webbplatsen för valet av kurser är öppen i ungefär 2-3 veckor. Under din tid på FS kommer du läsa fem kurser där två eller tre kurser kommer att läsas under första kvartalet och resterande kurser kommer att läsas under andra kvartalet. Detta betyder att du kommer läsa två eller tre kurser samtidigt. Du kommer att få mer information av skolan vilka kurser som ges under respektive kvartal.

Den större skillnaden mellan undervisningssystemet är FS följer en 3-day model. Detta innebär att du har föreläsningar tre dagar i veckan, och resterande dagar är ägnade åt självstudier, extrajobb eller liknande. I praktiken betyder detta att antingen har du föreläsningar måndag till onsdag, eller från torsdag till lördag. Har du föreläsningar måndag till onsdag innebär detta att du inte har några föreläsningar eller obligatoriska moment resterande dagar av veckan. Något som kan vara till mångas förvåning är att, till följd av 3- day model, finns möjlighet att man som student har föreläsningar på lördagar. Vid FS klassificeras lördagar som en vanlig skoldag. Viktigt att ha i åtanke är att det kan finnas en risk att när du väljer kurser, beroende på vilka kurser du väljer, att du inte följer denna 3-day model då 3-day model är optimerad för studenter som läser mastersprogrammet och inte för studenter som väljer kurser frivilligt. Därmed, om du väljer kurser som ingår i olika program, är risken stor att antalet dagar du har föreläsningar avviker från 3-day model.

Undervisningsformerna hos FS är relativt likt den som ges vid UU. Storleken på klasserna varierar men i genomsnitt är det ungefär 60 studenter i varje klass/föreläsningsgrupp. Observera att det för varje kurs kan finnas flera föreläsningsgrupper. Något som var till min förvåning är att det är nästintill inga seminarier. Undervisningen består till en tydlig majoritet av lärarledda föreläsningar.

När det gäller examinationsmomenten så varierar det mellan kurserna. Men gemensamt för större delen av kurserna är att examinationen består av en ”final-exam”, samt ”mid-terms” eller olika typer av inlämningar eller gruppuppgifter. Vid gruppuppgifter förväntas det att studenterna ägnar mycket tid åt uppgiften och man får ofta prestera under tidspress. I min mening är kraven som ställs vid prov snarlik den vid UU.

Överlag anser jag att nivån på föreläsningarna och utbildningen i allmänhet motsvarar den som ges vid Uppsala Universitet. Många av föreläsarna har många år av praktisk erfarenhet sedan tidigare vilket jag anser tillför en ytterligare dimension i föreläsningarna, och som student får man känslan att föreläsarna faktiskt kan det som dem lär ut. Detta bidrar till ett ökat engagemang bland lärarna.

FS är en relativt nybyggd skola vilket märks med tanke på deras fina faciliteter, där det finns gott om studieplatser. Dock, är biblioteket litet och blir ofta fullt i samband med examinationsperioder. Däremot finns det gott om grupprum och övriga studieplatser utanför biblioteket. Tillgången till dator finns på skolan men är något mer begränsad än UU. Det finns ett rum som innehåller ungefär 20-25 datorer varav hälften av dem är endast avsedda för Bloomberg terminal. Positivt är att du som FS student har fri tillgång till Bloomberg terminalen, och jag ser detta som en utmärkt chans att få lära sig att hantera Bloomberg. Det är inget krav att ha en egen dator (eller snarligt), men det blir mer eller mindre en viktig förutsättning då det är mycket grupparbeten och allt föreläsningsmaterial laddas upp på skolans hemsida (likt studentportalen). Dessutom, bland de mer ”kvantitativa” kurserna är det vanligt att vissa uppgifter inom Excel görs under föreläsningar, och därmed blir tillgång till dator ett krav.

När det gäller hur man som utbytesstudent mottags av värdsuniversitetet anordnas introduktionsdagar där man får lära känna skolan och gå runt i lokalerna, men även arrangeras ett stort antal festiviteter för att testa på det som Tyskland har att erbjuda. Man blir även tilldelad en ”Buddy” som blir som din fadder under din utbytesperiod, som du alltid kan vända dig till om du har några funderingar. Har du frågor kring utbildning eller föreläsningar med mera är skolans personal väldigt hjälpsam.

Gällande boende bodde jag i FS Dorms vilket är, som det låter, skolans egna studentboende ungefär 50 meter från Campus. Studentboendet består av studentkorridorer där man bor i en korridor med ungefär 7-8 andra studenter. Skolan kommer ge mer information kring hur man ansöker om boende och vilka olika rumsalternativ som finns. Jag valde att bo i ett lite större rum (18-20 kvm) och betalade €610 varje månad. Ansökandet om boendet kan du göra så fort du får ditt Acceptance Letter från skolan, ett bevis på att du har blivit antagen. Det är viktigt att ansöka om boende så tidigt som möjligt. När du väl har sökt boende kan det ta ganska lång tid innan du får någon återkoppling. Jag sökte boende i slutet av mars och fick veta att jag fick boende i slutet på juni.

Beträffande levnadskostnader upplevde jag dem generellt något lägre jämfört med Sverige. Livsmedel är betydligt billigare i Tyskland. Studiemedlen räcker gott och väl för att betala hyra, levnadskostnader samt delta i olika aktiviteter som anordnas. Jag jobbade dessutom extra under min tid i Frankfurt. Jag jobbade 15-20 timmar i veckan.

Sammantaget är jag mycket nöjd med min tid i Tyskland och något jag starkt rekommenderar andra till att göra också. Utbildningen är väldigt bra och håller hög nivå. Detta kombinerat med att bo i en finansstad som Frankfurt, och allt som det medför, är en väldigt häftig upplevelse.

Ht18

Jag läser FIM programmet på Uppsala Universitet. Under min tredje termin av mina master studier så tog jag chansen att åka på utbytesstudier till Tyskland och Frankfurt School of Finance & Management. Under mina studier läste jag följande kurser:

  • Financial Information & Decision-Making
  • Macro- & Monetary Economics
  • Private Wealth Management
  • Restructuring & Strategic Management Control
  • Statistics & Econometrics

Kvalitén på kurserna var bra med kunniga lärare. Skulle dock kunna ifrågasätta några lärares engelska då den inte var på högsta nivå. Det var en tydlig skillnad mellan kurserna för studenter som läser första året på sin master gentemot dem som har börjat på sitt andra år. Första års kurser hade ingen obligatorisk närvaro på föreläsningarna något som kunde förekomma på andra års kurser. Första års kurser var också oftast bara examinerade vid ett tillfälle medan andra års kurser ofta innehöll case och extra uppgifter som gav poäng till examen. Kvalitén på föreläsningarna var god och det var ofta spännande gäst föreläsningar. Jag upplever överlag att nivån på utbildningen motsvarar den som ges på Uppsala Universitet, något lättare att få goda betyg kanske. En annan sak som kan nämnas är att lördagar på universitetet är som vilken dag som helst i veckan så räkna med att ha föreläsningar även då.

Skolan har fantastiskt fina lokaler och jag har svårt att tro att det är många andra skolor i Europa som har så fina faciliteter. Allt är nybyggt och det märks att skolan siktar på att bli en av de mest ansedda business skolorna i Europa. Om man ska klaga på något så är det att biblioteket är väldigt litet med inte speciellt många platser. Under examensperioder så fylls skolan snabbt upp och det kan bli svårt att hitta en studieplats. Tillgång till dator finns i skolan, dock endast bara ett få tal och inte alls likt det utbud som finns på Uppsala Universitet. Jag, som det flesta andra studenter här, har ständigt använt mig av en egen dator, något som nästan är en förutsättning för vissa föreläsningar.

Kursvalsprocessen var väldigt enkel. Regeln först till kvarn gällde. Mitt kursval gjordes någon dag i juli. Skolan kommer att meddela vilka kurser som dem erbjuder till utbyttes studenter. Detta kommer vara en blandning av finans och management kurser då det är skolans två huvudinriktningar. Bestäm på förhand vilka kurser som du kan tänka dig att läsa och ha gärna några alternativ ifall det är någon kurs som du inte får. Under en dag i juli så läggs kurserna upp på skolans webbplats (motsvarighet till studentportalen) då gäller det att vara snabbast för att få dem kurserna man vill (tro mig kursplatserna tar slut väldigt snabbt).

Boende var inga konstigheter för mig. Jag bodde i FS Dorms vilket är skolans egna studentboende. Detta gjorde att jag hade ungefär 50 meter till campus. Dock så om detta är något som önskas så anmäl intresse för boendet tidigt, träffa många utbytesstudenter som inte fick boende där och hade stora problem att hitta något annat. Hyran låg på 430 Euro.

Under studietiden så anordnar skolan och dess olika studentgrupper flera olika evenemang.

Jag är nöjd med min studietid i Frankfurt och rekommenderar det starkt till andra studenter!

Ht17

Helhetsintryck

Frankfurt am Main som utbytesstad tyckte jag väldigt mycket om. Eftersom Frankfurt är en för Tyskland internationell stad var det skönt att det gick bra att använda engelska nästan hela tiden. Sedan tycker jag att Frankfurt School of Finance and Management är en väldigt bra och seriös skola. Lärarna var väldigt kunniga och det känns som att jag fått med mig mycket kunskap från skolan.

Kurser

  • Foundations of Finance (MoF) 6 HP (ECTS)
  • Financial Statement Analysis (MoF) 6 HP (ECTS)
  • Financial Information and Decision-making (MoF) 6 HP (ECTS)
  • Process Management (MoM) 6 HP (ECTS)
  • Deutsch als Fremdsprache A1:1 6 HP (ECTS) (MoM – Master of Management, MoF – Master of Finance)

Studier/Fakta

Frankfurt School of Finance and Management ligger 5-10minuter på tunnelbana norr om stadskärnan i Frankfurt am Main. Skolan är en privat handelshögskola som grundandes 1957 och hette då Bankakademie, syftet var då att Tysklands banker skulle utbilda sina anställda där. Idag fungerar Frankfurt School som vilket universitet som helst med studenter från blandade ursprung men med det gemensamma målet att jobba inom framförallt Frankfurts banksektor, som skolan fortfarande har nära samarbeten med. Ett exempel på detta är att skolan använder sig av något som kallas för ”three day model”. Tanken är att man som student ska välja kurser som antingen går måndag, tisdag och lördag alternativt torsdag-lördag. Resterande dagar är man ledig som utbytesstudent men de flesta av de ordinarie studenterna gör internship och jobbar under de dagarna på någon av Frankfurts banker.

Kurserna som jag skulle läsa under utbytestermin sökte jag under sommaren. Administrationen skickade ut en ansökningsblankett som jag sedan fyllde i. Som utbytesstudent fick jag inte ta del av samtliga kurser som ges på Frankfurt School, utan jag fick välja från ett antal kurser från skolans master of Management och master of Finance. Kursutbudet var trotts att jag inte fick välja fritt helt acceptabelt. Det största problemet var att informationen som gavs ut om kurserna var ett år gamla. Således visade det sig sedan att i två av de tre kurserna jag läste första halvan av terminen hade jag inte alls de förkunskapskrav som behövdes. Mitt tips är att framtida utbytesstudenter inte försöker sig på exempelvis Financekurser om man inte har läst något liknande förut.

Kvalitén på lärarna tycker jag höll samma nivå som dom på UU. Tentorna är däremot lite speciella då ett poäng på tentan motsvarar 1 min skrivtid på tentorna. Detta gjorde att studenterna hade extremt kort om tid under tentorna, men tentorna blev å andra sidan även korta. Mina varierade från 30 till 90 minuter. Kurserna jag läste var av väldigt blandad svårighetsgrad. Att jag sedan fick tre kurser (Foundations of finance, financial statement analysis och slutligen financial information and decision-making) första halvan av terminen spritt över de två ”three day model” blocken gjorde att jag från terminsstart hade föreläsningar sex dagar i veckan fram tills att de kurserna var slut i början av november. Den andra halvan av terminen hade jag istället knappt några föreläsningar alls då det var en större uppsats som var det stora examinationsmomentet i kursen Process Management.

Skolan är ganska dålig på att förklara hur det funkar med ”three day model” men jag hoppas att min förklaring ovan ska vara tydlig nog så att framtida utbytesstudenter inte får så ojämn arbetsbelastning. Slutligen läste jag också en kurs i nybörjartyska som löpte över hela terminen, den var i relation till de andra kurserna lätt.

Mottagande

Två dagar innan kurserna började hade vi en kick-off för alla utbytesstudenter. Det var en väldigt lång dag med mycket informationsföreläsningar, men som avslutning på dagen bjöd skolan på middag på en ”klassisk” tysk restaurang. Förutom kick-offen anordnades ett fåtal små event under den första delen av terminen.

Boende

Jag bodde i en korridor i en av två hus på nära avstånd till skolan som Frankfurt School äger. I korridoren jag bodde i var vi åtta personer från olika delar av världen. Standarden var helt okey, men städningen i allmänna områden var tidvis bristfällig. Jag hade redan mitt boendekontrakt via Frankfurt School när jag kom till Frankfurt vilket jag rekommenderar starkt. De utbytesstudenter som försökte fixa eget kontrakt utanför skolan hade svårt att hitta ett boende och fick sedan mycket dyrare kontrakt i slutändan. Jag betalde runt 4300 kr i månaden, och när man skriver på kontraktet förväntas man betala 1000 euro deposition samt första månadshyran.

Ekonomi

Levnadskostnaderna i Frankfurt varierade väldigt kraftigt för mig. Första halvan av terminen rörde jag mig inte långt ifrån skolan pga. studiebelastningen och levnadskostnaderna var således väldigt låga. Andra halvan blev kostnaderna markant högre, men då reste jag runt lite i Tyskland samt åt ute på restaurang mer. Jag skulle säga att man kan klara sig på studiemedlet om man vill, men man ska komma ihåg att det blir en del kostnader i början av terminen när man exempelvis ska köpa saker till köket. Jag tycker däremot att man bör ha med sig lite extra pengar om man skulle få för sig att resa runt i Tyskland.

Fritid

Det anordnades som jag skrev ovan några aktiviteter för utbytesstudenter av skolan men jag skulle nog säga att det flesta aktiviteter som jag var med på anordnades av utbytesstudenter för utbytesstudenter. Det var allt från att besöka European Central Bank i Frankfurt till att besöka krogkvarteren. Generellt hade jag och de andra utbytesstudenterna väldigt lite kontakt med de ordinarie studenterna utanför studierna. Detta tror jag beror på att studenterna på Frankfurt School är väldigt studieinriktade och utöver det jobbar tre dagar i veckan.  


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-01-11