Reseberättelser Group ESSCA Ht

Ht22

Vad roligt att du är intresserad av att åka på utbyte till Frankrike och närmare bestämt Paris - jag kan säga att det är helt rätt val. Paris, the city of love, är en helt fantastisk stad och jag är såå glad över alla fina minnen jag själv har skapat och alla nya vänner jag fått under min utbytestid. Det är helt klart det bästa stället att spendera en utbytestermin i!!

Fakta - om skolan och kursvalsprocessen

Jag studerade på ESSCA University i Paris vilket är beläget i Bologne som ligger i Paris utkant. Kursvalsprocessen var ganska simpel skulle jag säga. Vi fick en särskild hemsida ämnad för oss utbytesstudenter där vi fick välja mellan 3 grupper, “Batches” som de kallade det, där olika kurser gick att välja beroende på vilken grupp man valde. Då hade man sedan lektioner med de personer som valde samma “Batch” som en själv. Kursvalsprocessen skedde i juni och det var då först till kvarn på samtliga kurser då de bara hade ett visst antal platser. Där gick de mest populära kurserna åt fort så det gällde att vara snabb på bollen. Dock var det inte helt skrivet i sten. En vän till mig fick inte plats på en kurs, men då mejlade hon skolan och de ordnade det ändå. När skolan sedan väl började i september hade man 2 veckor på sig att testa kurserna och byta/ ta bort om man ville det. Jag hade 5 kurser:

  • Wine marketing
  • Luxury marketing strategy
  • E-commerce: Business and society
  • Coordinating Marketing strategy & Operations Management
  • French language

Studier - skillnader/likheter

Själva utbildningen är väldigt annorlunda mot Uppsala. Först och främst är det obligatorisk närvaro på samtliga lektioner vilket liknar gymnasiet lite. Du får missa 2 lektioner under hela terminen per kurs, och om du missar fler än 2 dras det av 0,5 poäng på slutbetyget per missat tillfälle. Lektionerna sker sedan i block om cirka 3 timmar per gång vilket kan upplevas som väldigt långt. På ESSCA fanns det inte riktigt något akademiskt kursmaterial att ta del av (eller som vi ens använde) och källkritik eller källhänvisning existerar knappt - inte i någon av de kurser jag gick åtminstone. Det fanns heller inget bibliotek på skolan där elever annars kan gå och finna information i kurslitteratur eller bara studera.

Nivån på lärarna är det också stor skillnad hos, vissa lärare läste rakt av från sina powerpoints och hade inget mer att tillägga utöver det som stod - detta kanske berodde på språkbarriärerna men det är ändå betydligt lägre nivå mot Uppsala Universitet både på själva innehållet i kurserna samt nivån på lärarna skulle jag säga. Under hela terminen har jag inte fått feedback eller betyg eller någon slags indikation alls om var jag ligger till i någon av kurserna vilket inte riktigt ger utrymme för förbättring.

Jag vill även betona nivån på de franska eleverna. Det gick nog inte igenom en lektion utan att läraren som undervisade blev störd av att de pratade hela tiden. Så respekten till lärarna är alltså väldigt låg jämfört med Sverige.

MEN, att nivån på utbildningen var lägre gav oss väldigt mycket tid till att göra annat roligt och njuta av den fina staden och skapa roliga minnen istället.

Mottagande

Universitetet anordnade en introduktionsdag där vi fick träffa alla andra utbytesstudenter och fick mycket bra information som var nyttig att veta inför utbytet. Själva universitetet anordnade inte så många aktiviteter för utbytesstudenter - i alla fall inte vad jag noterade. Men det finns många Erasmus facebookgrupper som anordnar resor och fester. Jag var på en av dem men det var inte så högt deltagande. Jag skulle rekommendera att ta kontakt med utbytesstudenterna på universitetet under introdagen då man får träffa alla, och skapa en gemensam gruppchatt eller liknande för att sedan komma på aktiviteter tillsammans.

Boende

Det gick att ansöka om boende via skolan men informationen kring det var svår att hitta så jag var någon dag sen på det och fick lösa det på annat håll. Annars skulle jag tyvärr säga att det är ganska svårt att ordna boende i Frankrike. Många hyresvärdar kräver att du har en så kallad “Garantor” som är fransk medborgare och har en viss nivå på månadslön som kan täcka upp för dig om du inte skulle kunna betala.

Jag gick med i alla slags facebookgrupper, exempelvis Svenskar i Paris, Boende i Paris m.m. men där var det svårt att hitta något i och med det höga trycket. Jag gick därför med i en fransk grupp på facebook som hette “PARIS: Location appartement” istället där jag fick napp och fick bo i en studio i 5e arrondissementet som var alldeles perfekt; 34 kvadratmeter med eget kök, badrum, uteplats med mera för 1000 euro i månaden och 2 månaders deposition. Min mamma kunde stå som “Garantor”. Vissa hittade boende via Airbnb vilket dock är lite dyrare men det känns säkert.

VIKTIGT att inte betala någon deposition innan man är på plats i värdlandet. Jag kände två personer under min utbytestid som blev lurade och hade betalat depositioner innan de kom till Frankrike och när de väl kom dit fanns det inget boende. Jag hade ett facetime samtal med min hyresvärd innan jag kom dit för att försäkra mig om att han fanns på riktigt, och betalade inte någon deposition förrän jag väl kommit till lägenheten. Det finns även flera boendesiter att använda, där kräver de dock ofta franska medborgare som är “Garantors”.

Ekonomi

Levnadskostnaderna är något högre än i Sverige vilket främst berodde på valutan. Jag skulle säga att det är svårt att understiga en månadshyra på 1000 euro/månad, men om du lyckas få via skolan tror jag att den ligger på omkring 500 euro/månad. Maten ligger på ungefär samma pris som i Sverige - bortsett från valutan. Ett Navigo månadskort som gör att du kan åka all lokaltrafik i Paris kostar cirka 75 euro/månad. Du kan därför behöva spara ihop lite mer utöver det du får från CSN och Erasmus för att kunna njuta av den fina staden till fullo.

Fritid

Det finns ett flertal parker som är fina att besöka och där det även går att springa om löpning är ett intresse - exempelvis Jardin du Luxembourg eller Jardin des Plantes var mina favoritställen. Flera jag kände skaffade gymkort på ett ställe som hette “Basic Fit” vilket kostade cirka 20 euro/månad. Detta gym är mest prisvärt skulle jag säga och det finns på ett flertal ställen i Paris.

Alla EU medborgare som ännu inte har fyllt 26 får gå gratis på de flesta av stadens museum vilket var mycket tacksamt. Där finns många museum att ta sig igenom, exempelvis Louvren, D’Orsay, L’Orangerie med mera. Det finns även flera modemuseum såsom Dior, YSL, Palais Galliera med mera som dock tar en avgift.

Le Marais är den del av staden som består av väldigt många barer och restauranger - detta är ett helt underbart ställe där jag starkt rekommenderar att spendera mycket tid.

Övriga tips

Skaffa ett navigo månadskort för att åka lokaltrafiken, detta är det mest ekonomiska. Det gör man antingen genom att beställa ett via deras hemsida och sedan hämtar ut på en tunnelbanestation - eller så köper man det på en tunnelbanestation och får sedan lägga till en bild på sig själv i efterhand. Det kostar cirka 75 euro/månad.
Åk runt och upptäck olika områden i närområdet till Paris. Champagne ligger exempelvis endast 1,5 timme iväg med buss vilket jag starkt rekommenderar att åka till över en dag. Många jag kände åkte till Mont Saint Michel också - ett otroligt häftigt ställe som dock ligger 4 timmar bort, men väldigt coolt ställe. Även Chablis-distriktet är inte så långt bort.
Skolan har ett samarbete med en särskild hemförsäkring som de fått extra billigt. Jag rekommenderar att fråga dem när ni väl måste teckna detta för det boende ni fått, så kan de hjälpa er.

Helhetsintryck

Allt som allt kunde jag inte bli nöjdare med min utbytestermin. Paris är helt fantastiskt, och om man bortser från nivån på skolan så är allt helt perfekt. Det finns oändligt med restauranger, barer och fina byggnader att ta sig igenom. Boka en vinprovning i någon av de närliggande vindistrikten, åk på dagsturer eller strosa bara runt i staden. Stämningen är underbar och jag hade inte velat spendera detta halvår någon annanstans. Jag rekommenderar starkt att åka till Paris om du söker efter ett lugnare utbyte med lite enklare studier och ett större fokus på att skapa minnen och uppleva Paris.

Ht22

Under hösten 2022 befann jag mig i Paris för en utbytestermin på ESSCA School of Management. Jag läste termin 5 utav ekonomieprogrammet där. Det är en privat skola som ligger i Boulogne Billancourt strax utanför Paris. Bor man i centrala Paris tar det ungefär 30 minuter med metron, som överlag är väldigt lätt att ta sig runt med i Paris med metro. Finns flera sätt att ta sig till skolan, metro, tram och buss. Paris är fantastiskt vackert på hösten och jag har skaffat vänner för livet.

Generellt har allt varit väldigt smärtfritt, både Uppsala universitet och ESSCA har varit hjälpsamma när det kommer till kursval, dokument, frågor etc. Vilket är väldigt tacksamt när man känner sig förvirrad. Mottagandet i Paris var bra där vi hade en introduktionsdag som anordnades av skolans internationella koordinator som gick genom diverse administrativa procedurer så som logistik till och från skolan, bankfrågor, sjukvård, säkerhet etc. Jag valde Paris utifrån staden, en stad jag ville uppleva sen är det väldigt bekvämt som EU medborgare att slippa VISA, mobilabonnemang, bankproblem. Jag teckna en försäkring och skaffa mig Revolut för att spara några kronor på växlingsavgifter men annars inget annat. Jag fick hjälp med boende av ESSCA, genom Les Crous. Jag fick därmed bo i en studentlägenhet, en liten studio med egen köksvrå och badrum i femtonde arrondissement. Jag fick betala cirka 400 euro varje månad i hyra, vilket är en extremt låg hyra för att vara Paris. Jag visste däremot inte att lägenheten var helt tom vid ankomst så jag fick ta ett par turer till IKEA och handla det nödvändigaste. Allt jag köpte sålde jag sedan på Facebook gruppen ”Svenskar i Paris”. Det finns några lediga lägenheter varje termin genom Les Crous men standarden kan skilja sig mycket beroende i vilket hus man landar i. Jag bodde i Residence Bertelotte.

Skolan skiljer sig mycket från Uppsala Universitet. Det var lektioner nästan varje dag som var obligatoriska. Lektionerna varade i tre timmar som blandades oftast med 1 timme föreläsning, 1 timme caseuppgift, 1 timme presentationer. Det är mycket mindre klasser och de franska eleverna är oengagerade och högljudda. Förvänta dig inte hög nivå av innehållet i kurserna, däremot fick jag utveckla andra områden som till exempel att jobba i team med både utbytesstudenter och franska elever, ha presentationer på engelska, excel etc.

Mina kurser

  • Wine Marketing
  • CSR & HRM
  • E-commerce
  • Coordinating Marketing Strategy & Operations Management
  • French for beginners

Generellt har det varit fyra fantastiska månader, det är många oroligheter före/under/efter ett utbyte men allt löser sig och tiden går snabbare än snabbast. Ta hjälp, håll koll på viktiga datum och njut!

Ht22

Under min tid i Paris läste jag på skolan ESSCA School of Management som är en privatskola belägen i en förort strax utanför Paris stadskärna. Jag som skulle på utbyte under en hösttermin fick tillfälle att välja kurser i slutet av juni där det var först till kvarn som gällde. Oroa dig inte om du inte lyckas få precis alla de kurser du önskat eftersom under de första två/tre veckorna av terminen fanns en add-and-drop period där det enkelt gick att byta kurser. Kursutbudet var dock inte superstort och de flesta kurser var Marketing-betonade.

Den största skillnaden med studierna var att man inte alls tilldelades samma ansvar som man är van vid på UU. Under alla lektioner tog de närvaro, man hade mycket småläxor och arbeten att göra till varje lektion, fick inte ha mobiler etc. Därför var det lite som att vara tillbaka i gymnasiet igen eftersom man dessutom läste alla kurser parallellt. Nivån var mycket lägre på ESSCA än i Uppsala och även om det var mycket att göra krävdes det inte lika mycket av en för att klara allt. Tyvärr var infon från administrationen till utbytesstudenterna inte särskilt bra, så man fick ta reda på rätt mycket själv och ställa väldigt mycket frågor. På grund av allt detta var min upplevelse av ESSCA inte särskilt bra, så förvänta dig inte mycket rent akademiskt, men samtidigt var det skönt att inte alltid behöva lägga alla ens lediga timmar på att plugga. De kurser jag läste var (vilket räknades som mina Fek C 15 hp + 15 hp valfritt); Wine Marketing, Coordinating Marketing Strategy & Operations Management, International Trade and Export Diagnosis, French language och CSR & HR Management. Jag rekommenderar verkligen Wine marketing-kursen, CSR & HR samt att läsa franskan då de kurserna var roligast och mest lärorika.

Jag rekommenderar också att börja kolla boende i god tid om du vill hitta något bra för en rimlig peng. Jag sökte bland annat till Svenska Studenthemmet, blev antagen och bodde där under mitt utbyte. Det är verkligen ett stort tips då det ligger bra till och är väldigt billigt för att vara Paris (betalade 495€/månad). Annars får man nog räkna med att lägga ca 800–1000€ i hyra per månad. Svenska studenthemmet ligger i det 14e Arrondissementet i ett område som heter Cité Universitaire som är fyllt med andra länders studenthem där man både kan bo i korridorer, dubbletter eller studios. Det är ett fint ställe och jag trivdes väldigt bra där! Tog cirka 40/45 minuter att ta sig till skolan därifrån men i och med att jag inte hade skola varenda dag gjorde det inte särskilt mycket.

Generellt tyckte jag inte att Paris var överdrivet dyrt (förutom boendet), vissa saker kostade mindre än hemma och vissa saker mer, men jag tycker ändå att det i slutändan jämnade ut sig. Till exempel var det betydligt billigare att äta ute än i Sverige medan vissa andra saker var dyrare än vad man är van vid. Även om man klarade sig på sitt Erasmus+CSN är jag glad att jag hade sparat ihop pengar sedan innan så att man verkligen kunde göra allt man ville vilket kunde vara att åka på avstickare till andra ställen eller bara passa på att äta ute mycket. Just när det gäller trevliga restauranger har Paris så otroligt mycket att erbjuda och det är synd att inte kunna njuta av det. Ett tips är att skaffa franskt bankkort så att du slipper betala växlingsavgifter varenda gång du betalar. Jag hade appen Revolut vilket fungerade bra eftersom allt var på svenska/engelska, då jag vet att det ibland kan vara krångligt och mycket pappersarbete för att säga upp avtal och abonnemang i Frankrike. Slutligen, var Paris verkligen en fantastisk stad att åka på utbyte till och jag är så glad att jag fick möjligheten att åka just dit. Det är en mångfacetterad stad med så otroligt mycket att se och göra- bra restauranger, museum, fina byggnader, kul folk och så vidare. Kan verkligen varmt rekommendera att söka till Paris på din utbytestermin. Jag hoppas du får ett fantastiskt utbyte oavsett var du hamnar och stort lycka till!

Ht21

Höstterminen 2021, min utbytestermin på ESSCA - school of management, i Paris. ESSCA är en business school som erbjuder ett relativt brett urval av kurser inom ekonomi och marknadsföring. Kurserna är uppdelade i tre olika ”tables” där man som student fritt får välja kurser inom ett table, och inte kombinera mellan dem. Kurser väljs ca 1 månad innan terminen börjar. Jag var på utbyte min sjätte termin på ekonomiprogrammet, vilket för min del gjorde att valet av kurser blev lite smalare då jag av Uppsala universitet förväntades läsa på en nivå på ESSCA motsvarande företagsekonomi C på ekonomiprogrammet. Jag läste kurser som heltidsstudier, vilket motsvarar 30 hp. Vardera kurs är på 6 hp.

Mina kurser var:

  • International Trade and Export Diagnosis
  • Coordinating Markering and Operations Management
  • Corporate Social Responsibility and Human Resources Management
  • Luxury marketing
  • Wine marketing

Mer information om kurserna kommer skolan skicka ut till dig!

Det finns även möjlighet att läsa franska på tre olika nivåer på ESSCA. Det räknas inte in i slutbetyget eller ger poäng, men det är en bra möjlighet för att lära sig mer om språket.

I sin helhet upplevde jag att svårighetsgraden på ESSCA är lägre än vid Uppsala universitet. Luxury marketing och Wine markering är mer kreativa och intressanta kurser om man är intresserad av mode eller vin. International Trade and Export Diagnosis var min favoritkurs, då ämnet var helt nytt för mig. Den kursen, samt Operations Management är en del matte. Största skillnaden mellan franska och svenska skolsystemet är att det är mindre eget ansvar i Frankrike. Det är mer som att återgå till gymnasiet. Lektionerna sker alltid på plats, med obligatorisk närvaro, samt lektioner mer än föreläsningar i mindre grupper på ca 25-30 elever. Det är även mer tid som spenderas i skolan, med lektioner i princip varje dag och ibland många timmar om dagen. Det är även läxor som ska göras till lektioner. Dock är lektionerna och skolarbetet inte lika utmanande som det kan upplevas vara i Sverige, och kraven är lägre. På ESSCA blev vi bedömda på, utöver läxor och presentationer, på midterm tests, samt final tests, vilket man har i de flesta ämnena. Det är också en skillnad, att man inte tentar av ett ämne i taget, utan man läser flera samtidigt. Det var också väldigt mycket presentationer, i alla ämnen, och alla presentationer och arbeten genomfördes i grupp.

En nackdel med ESSCA var att det inte var så mycket fokus på utbytesstudenter, så det var mycket eget ansvar att lära känna nya människor. Vi hade en halvdag som en ”get to know each other” övning, men det tycker jag i min mening är för lite. Däremot anordnade de franska eleverna en del studentfester på olika franska nattklubbar, som många var öppna att bjuda in till. Lärarna var okej, men inte alls lika engagerade och hjälpsamma som hemma och mottagandet av studievägledare och koordinatorer var lägre än förväntat. Vad jag upplevde så verkar lärarna tycka att franska elever är lata och oengagerade, vilket också gör att lärarna har lite liknande attityd tillbaka till eleverna.

Utöver skolfester och umgängen finns det väldigt mycket svenskar och andra skandinaver som bor i Paris, så man behöver inte vara orolig att vara ensam. Har man en öppen inställning kommer andra ha det tillbaka till dig.

Ett garanterat boende får man av skolan om man ansöker om det, och det är korridorer som ligger i nära anslutning till universitet i ”Boulogne-Billancourt”, vilket ligger lite utanför själva stadskärnan Paris. Många utbytesstudenter bor där, och vad jag hörde fungerade det jättebra. Jag hyrde en lägenhet genom Airbnb tillsammans med två andra svenska utbytesstudenter, som jag hittade på Facebookgruppen ”Svenskar i Paris”. Jag rekommenderar starkt att gå med i den oavsett vad man letar efter. Där är folk väldigt hjälpsamma! Vi bodde i tredje arrondissementet, i Marias. Det ligger väldigt centralt och är otroligt mysigt. Vill man inte bo via skolan rekommenderar jag verkligen att bo med andra studenter. Det gör det både billigare och mycket roligare! Eftersom jag inte bodde via skolan så kan jag bara jämföra med att hyra lägenhet. Det fungerade toppen och det rekommenderar jag varmt! Då kommer man närmre staden också, med gångavstånd till platser. Var noga med att få ett kontrakt på boendet dock, det händer att studenter blir lurade. Utöver att promenera i den vackra staden tar man sig lättast runt med metron. Buss och bil tar längre tid eftersom trafiken är rätt så extrem, dag som natt.

Paris är en dyr stad, så det ska man ha i åtanke. Studiemedel räcker, beroende på hur man väljer att leva, men har man möjlighet rekommenderar jag att ansöka om merkostnadslån för att få några extra kronor i månaden till metrokort etc. Boenden är även dyrare, framförallt om man väljer att hyra lägenhet. Vi var 3 personer som betalade 25 000 kr i månaden. Mat i matbutikerna upplevde jag vara detsamma som i Sverige. Jag jobbade inte extra men många svenskar gör det och de upplever att det är lätt att få jobb. Framförallt på kaféer och restauranger, då lär man sig språket också som ett plus i kanten.

Summan av min utbytestermin var bra! Främst är jag nöjd med vårt boende, att staden är så otroligt vacker, och alla roliga och nya människor jag fått äran att möta. Skolan är inte på Uppsala universitets nivå, men man tar sig igenom den även om man många dagar inte känns så kul. Jag rekommenderar att ansöka om utbytestermin, inte minst växer man väldigt mycket som människa. Paris är en fantastisk stad som jag är väldigt glad att jag fått lära känna mer. Jag hade gärna bott i Paris igen, men då inte som utbytesstudent på just ESSCA. Strävar man efter utmaningar i sin utbildning är inte ESSCA den första skolan jag skulle rekommendera, men vill man bara ha en möjlighet att bo i Paris är ESSCA en god möjlighet.

Hoppas detta gav lite hjälp och lycka till med ditt utbyte! Hoppas du får äran att bo i Paris!

Ht18 - 1

Paris är en otrolig plats, staden har ett fantastiskt utbud av diverse nöjen, både i form av kultur, mat och inte minst nattliv. När det gäller boende skulle jag rekommendera att försöka slå sig samman med ett flertal studenter för att gemensamt kunna hyra en lägenhet i stan, detta kostar givetvis mer men det är en kostnad värd att ta för att få bli en del av Paris. Det finns även ett campus som är kopplat till skolan ute i Boulogne. Jag har dock hört av mina vänner som valde att bo där, att det är relativt dyrt och långt ifrån centrala Paris vilket gjorde att taxiutgifterna blev höga, detta är något att ta i beaktning då tunnelbanan stänger relativt tidigt. Jag själv bodde på Cité Internationale Universitaire de Paris, något jag kan rekommendera, då det är ett campusområde som samlar studenter från alla världens olika hörn och på så sätt får man ta del av ett rikt studentliv och en kulturmix utan dess like.

ESSCA är en skola som fokuserar på muntlig framställning och har en till synes relativt empirisk approach till studier, därför är Case lösningar och gruppbaserade presentationer vanligt förekommande. Jag själv valde att läsa följande fem kurser, vilket motsvarar 30HP

  • International Economics
  • Wine Marketing (starkt rekommenderad om du gillar vin)
  • Economic Theory
  • Franska
  • Economics of Money and Finance.

Jag skulle säga att arbetsbelastningen i form av självstudier var något lägre än i Uppsala då kraven på inlämningar, presentationer och tentor inte var allt för höga. Du kommer snabbt in i en bred gemenskap med dom andra utbytesstudenterna och får förhoppningsvis, precis som jag fick, vänner för livet. Paris är dyrt och det är svårt att få CSN att räcka till men man lär sig snabbt var man kan hitta en billig pint. Jag är oerhört nöjd med mitt utbyte och skulle gladligen göra om det igen. Staden är otroligt vacker och även fast förutfattade meningar som att ”alla röker” och ”talar värdelös engelska” faktiskt är sanna så skulle jag i det stora hela våga säga att Frankrike ger ett varmt mottagande. 

Ht18 - 2

Under hösten 2018 läste jag FEK C-kurser på ESSCA School of Management campus Paris. ESSCA hade jämfört med UU, Uppsala Universitet, en ganska annorlunda approach till undervisning. Baserat på de kurserna jag tog, upplevde jag att ställda bredvid varandra så är: UU mer akademiskt och teoretiskt, medan ESSCA lär ut via studentcentrerade klassrum med ett mer ”hands-on” lösningsorienterat sätt. Detta uttrycktes i form av olika case-uppgifter samt presentationer och ofta i grupp. Klasserna bestod av 20–40 elever, vilket gav en annan relation mellan lärare och elever.

Jag upplevde generellt sett att ESSCAs fokus i mångt och mycket ligger på att förbereda studenterna för arbetslivet och inte lika mycket på att utbilda akademiker. All utbildning skedde på engelska och lektionerna var obligatoriska. Missade man fler än två lektioner per kurs så resulterade det i avdrag från slutbetyget, såvida man inte hade doktorsintyg. Examination varierade något beroende på kurs, men oftast skedde den löpande i form av muntliga redovisningar, inlämningar kontinuerligt under terminen och vissa kurser hade en större sluttentamen vid terminsslut. En av kurserna hade också en midterm-tentamen.

Mottagandet i Paris bestod av en två timmars introduktionsträff för utbytesstudenter, samt ett 30 minuters informationstillfälle för studenter vid ESSCA. Vid introduktionsträffen gick de igenom matnyttiga procedurer såsom logistik till och från skolan, sjukvård, akademiskt schema, bankfrågor, säkerhet etc. Vidare fanns det någon form av ”buddy-system”, men jag träffade aldrig min buddy. Överlag skulle jag säga att det finns en del utvecklings- och förbättringspotential för att välkomna samt integrera utbytesstudenter. Är man en social person som tar för sig och tar första steget så upplevde jag att det var relativt enkelt att få franska vänner på ESSCA.

De internationella koordinatorerna var mycket hjälpsamma då det uppstod frågetecken eller problem. Skolan ligger i en finare förort, Boulogne-Billancourt, strax utanför Paris och man kan ta sig in till stan via metrolinje 10.

Gällande boende så finns det dels ett par studentboenden samt lägenheter att hitta. De två studentboenden jag känner till är Sequana, nära skolan, samt Cité Universitaire, närmre stan. Jag valde att betala lite extra för att bo i en lägenhet i 9e arrondissementet och vara närmre stadens utbud. Paris är en fantastisk men relativt dyr stad att bo och leva i, vilket kan vara bra att vara förberedd på.

Jag rekommenderar att man har pengar utöver CSN och Erasmus. Min termin i Paris kan klyschigt nog sammanfattas som en Once in a Lifetime-upplevelse, vilken jag kommer titta tillbaka på med glädje. Som med allt annat blir det såklart vad man gör det till och vilken inställning man har.

Jag rekommenderar verkligen att ge sig ut och socialisera sig, både med de franska och internationella studenterna, samt att inte jämföra för mycket med hur saker och ting görs hemma i Sverige. Frankrike och Paris har verkligen sin charm! För de som vill upptäcka Frankrike så är det ganska enkelt att ta tåg och bussar inom landet.

Jag kan alla dagar i veckan rekommendera Dig att åka på utbytestermin eftersom det ger en chans att uppleva en annan kultur, skapa nya vänner, lära sig nya saker om sig själv och andra samt få njuta av ett annat land. Min reseberättelse är en generell förklaring över min termin i Paris.

TIPS!

  • Det finns bostadsbidrag, CAF.fr, att söka. För detta krävs det att man öppnar ett franskt bankkonto.
  • Vill du öppna bankkonto? Använd ESSCAs kontakt (BNP Paribas) – 10 min från skolan Det finns risk att man annars hamnar i en långdragen process med banktjänstemän som inte pratar engelska och som inte är så intresserade av att hjälpa till.
  • Institutioner och banker tar ofta minst flera veckor på sig samt kräver en del pappersarbete – se till att vara ute i god tid! 

Ht17

I studied the Master’s Programme “Brand Marketing and Retailing in China” at ESCCA (Shanghai, China) during autumn of 2017. The education system in ESSCA is relatively easier than Uppsala University. The demands are different if you read on Master- or Bachelor level yet what seems consistent between these two programs is that active participation in class is highly valued. The assessments are often in the form of essays and if you apply the basic structure and knowledge that you have learned from Uppsala University, you will notice that you are able to excel in your studies. Attendance was mostly mandatory, if you skipped more than a few it would affect your final grade (albeit quite little). The structure for assessment, grading and accessibility of course information was quite disorganized. We did not receive continuous feedback from our assignments which caused some concern.

The teachers were quite knowledgeable within their areas and often actively engaged the students in their class. We were only eleven people in my class so we were able to have more discussions in class as opposed to standard lessons. As the class was filled with exchange students, the teachers were keen on allowing students to contribute with their own knowledge from experiences and perspectives gained from their home countries. Thus, class discussions were often educational and enlightening.

The school often arranged company visits that allowed us to see “behind the scene” of different organizations. Some of these were even in other cities which allowed us to explore new environments and cultures. The teacher-student relationship was more ‘friendly’ and informal as opposed to the relationship common in UU.

Arriving in Shanghai was somewhat difficult as the barrier and cultural clash is quite immense. The local people cannot speak English which made the process to settle down slightly difficult. Yet, ESSCA was very helpful and arranged accommodations for the first few days of your stay. They provide with recommendations where to stay, how to settle down and other pertinent information to survive your first week. ESSCA even arranged an orientation day so you could explore the city with your new classmates and become more familiar with the environment.

In regards to accommodation and apartment-hunting, make sure that you actively engage in different forums on Facebook, WeChat (Their version of WhatsApp), SmartShanghai and other similar social media early on. You will notice that there are many people in similar situations that are looking for apartments and roommates. There are many agencies (most famous one being YOGA) that can help find decent apartments yet they will take a hefty initial fee. We paid approx. 5000yuan/each (which amounted to 6000sek) every month for an apartment with 4 rooms. As their transportation system is quite extensive and taxi is relatively cheap, don’t be too eager to find an apartment that is central as it will cost more. The school does not have a campus with dorms so you cannot rely on them too much to find an apartment, yet they will help to their best of their abilities with recommendations.

The city is incredibly vibrant. As the cost of living is relatively cheaper than that of Sweden, you will have more than enough money to travel around and explore different environments with CSN. Make sure that you travel! China provides with incredibly opportunities to visit different cities that are incredibly different in nature. The Great Wall of China in Beijing is amazing spectacle to see followed by the Yellow Mountains as a close second. If you want to experience more of the cultural China, you can always visit second- or third tier cities. Although you cannot communicate that efficiently with the people, you will be able to manage with body language and similar ways. You will also notice that Chinese people are welcoming and friendly and will often try to help you when you need it.

Furthermore, there is always something that you can do with your friends. Whether you want to indulge in something more fancy and take a drink in one of the highest observation deck in the world, skywalk alongside the Jin Mao tower or simply enjoy the view of Pudong, the opportunities are endless.

Make sure that you are aware of the current apps popular. There are many apps that will make your day-to-day life much smoother. WeChat and AliBaba are two essential apps that you will be required to download. Payments are often made with these two apps. Whereas Didi and OFO are cheap alternatives that will help you move around the city. These are only some of the apps that were relevant when I was there but made my life much more convenient.

The experience might initially be quite intimidating and challenging as the environment is incredibly different from Sweden, yet you will soon realize that this will only contribute to more personal development and rewarding experience. You will always meet different people, friends and strangers as everyone is always keen on creating new relationships. Together, you will be able to explore the wonderful city that is Shanghai!


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-01-30