Reseberättelser Group ESSCA Vt

Vt23 - 1

Under min femte och näst sista termin på ekonomie kandidatprogrammet tog jag chansen för ett miljöombyte och gjorde en utbytestermin i Paris, på ESSCA School of Management. En fantastisk och lärorik tid som jag aldrig kommer att ångra att jag genomförde.

Paris är den perfekta staden att plugga i om man vill uppleva storstadspuls, bo i en miljö med en enorm kulturell rikedom och där stadens utbud aldrig tar slut.  Ett stort plus är även att de allra flesta museum dessutom är gratis om man är under 26 år och EU-medborgare. Är man däremot ute efter att utvecklas akademiskt under sitt utbyte så skulle jag dock tyvärr inte rekommendera denna högskola.

ESSCA School of Management är en privat högskola där utbildningsformen mer liknar det svenska gymnasiet. Jag läste fem kurser motsvarande 6 credits som var anpassade för det sista året av en Bachelor’s Degree. Alla fem kurser som jag läste motsvarade och översattes här hemma till C-nivå kurser inom företagsekonomi. 

Jag läste följande 5 kurser:

  1. International Trade & Export Diagnosis (Rekommenderar, i form av lärandeinnehåll)
  2. Wine Marketing (Rekommenderar, i form av kul kurs)
  3. Coordinating Marketing Strategy & Operations Management 
  4. Service Marketing & International Marketing
  5. E-Commerce: Business & Society

Det man bör vara beredd och inställd på inför att studera här är att man har lektioner och inte föreläsningar. Med det sagt betyder det att man ofta ska, och behöver vara aktivt deltagande under lektionerna man har. Lektionerna var generellt 3 timmar långa och de räknar in alltifrån ens uppförande, aktivt deltagande och närvaro i betygen. Lektionerna/kurserna sker även parallellt, det vill säga, man läser alla kurser samtidigt, till skillnad från Uppsala.  Majoriteten av kurserna som jag läste examineras också under tidens gång i form av case-studies under lektionstid, presentationer, rapporter och mindre prov. Detta gjorde att kursernas resultat under “mid-exams” samt” final-exams” inte var avgörande för betygen eftersom man under hela studietiden har dessa små examinerande moment. Det är inte heller alltid att de informerar om när dessa mindre examinerande moment kommer ske så det är därför viktigt att vara på lektionerna. Allt detta utgör de största skillnaderna mellan Uppsala universitet och ESSCA och något som jag själv var ovan vid.  

En annan stor skillnad mellan Uppsala universitet och ESSCA var även att man endast har sitt schema tillgängligt 2 veckor i förtid och inte längre. Detta skapade mycket frustration då det blev svårt att planera studietid såväl som utflykter och besök, eftersom man inte visste hur schemat skulle se ut längre fram i tiden. Skolan kunde även ändra schemat med mindre än en dags varsel och eftersom man inte får ha frånvaro under lektioner mer än 2 gånger så skapade detta en del stress.   

Min studietid här har varit en spännande period för mig men även en spännande och intressant tid för Paris som stad. Under min vårtermin i Paris pågick det flera protester och strejker mot president Macron’s  pensionsreform. Strejkerna har för min del inneburit att flera av mina lektioner har blivit inställda eller varit online via Teams. Det har även inneburit högar med sopor längs gatorna på grund av flera veckor med strejk på sophantering och renhållning. Utöver detta så har jag inte blivit påverkad eller känt en rädsla eller oro över de mer våldsamma protesterna som har pågått i staden. Varför jag nämner detta är för att jag fick förklarat för mig av både lärare och de franska eleverna att strejker av olika slag, framförallt inom lokaltrafiken är något som är otroligt vanligt i landet och sker flera gånger per år, det är en del av deras kultur. Det kan vara värt att kolla upp hur läget ser ut i landet med kommande strejker innan man köper dyra månadskort för lokaltrafiken eftersom det är pengar som man inte får tillbaka trots flera avstängningar av metro och bussar i veckan. Ett månadskort för metro och buss kostar cirka 85 euro för en student vilket är betydligt dyrare än i Stockholm och ännu tråkigare blir det när man 2 gånger i veckan inte kan utnyttja kortet på grund av strejker. 

Gällande boende så är Paris en dyrare stad att bo i där utbudet och konkurrensen på boende är hög, som i vilken storstad som helst. Det är otroligt sällsynt att hitta en bostad/kollektiv som har en kostnad under 800 euro i månaden om man vill bo inne i Paris. I så fall har man mycket tur eller en bra kontakt.  Själv bodde jag i 6:e arrondissementet och tillslut hyrde jag en lägenhet via en svensk agentur “Go to Paris”. Detta var ett väldigt säkert och tryggt alternativ men tyvärr därmed även dyrare. ESSCA kunde hjälpa till att hitta studentboenden men det som stoppade mig i deras ansökan var att de krävde en fransk "Guarantor", det vill säga, en borgensman som är fransk medborgare som kan garantera ens betalningar. När jag dock var på plats i skolan så fick jag höra att det var andra internationella studenter som kunde komma runt och undgå denna “guarantor”, så det kan vara värt att kolla upp och söka ändå. Jag rekommenderar även att ansöka om boende via det svenska studenthemmet som ligger i Paris studentstad. Jag själv sökte även detta boende men tyvärr fanns det inga platser lediga inför min termin. 

Överlag är jag otroligt nöjd med min vårtermin här trots det akademiska utbytet. Jag kommer aldrig ångra att jag tog denna chans och Paris är en fantastisk och vacker stad att bo i. Listan är lång över saker att göra och se, själv hann jag inte ens med hälften. Jag rekommenderar alla studenter att försöka läsa utomlands om man får chansen, oavsett stad och land. 
Lycka till med utbytet!

Vt22 - 1

Jag läste VT22 på̊ ESSCA – School of Management i Paris. Det är en privat skola som ligger i Bologne Billancourt strax utanför Paris. Bor man i centrala Paris tar det ungefär 20–30 minuter med metron, som överlag är väldigt lätt att ta sig runt med i Paris. Är man ute efter att få uppleva att bo och studera i en rolig och härlig stad så är Paris definitivt det rätta valet. Är man däremot ute efter att utvecklas och utmanas akademiskt så tror jag att ESSCA inte är det rätta valet. Skolan är väldigt liten jämfört med Uppsala universitet och har ett snävt utbud av kurser.

När man söker kurserna som erbjuds är det först till kvarn som gäller och det finns en Add-drop period som varar i två veckor efter kursstart, som innebär att du kan välja att ”droppa” en kurs om du ångrar dig och byta till en annan kurs förutsatt att finns plats. Varje kurs är värd 6 ECST vilket innebär att man läser fem kurser under terminen.

De största skillnaderna mellan Uppsala och ESSCA är

-  Jag måste tyvärr säga att kvalitén på utbildningen, generellt, var betydligt lägre än vid UU. Uppsala är mer akademiskt och mer fokus läggs på teori medan vid ESSCA så är det viktigare att komma fram till rätt svar.

-  Min känsla var också att lärarna i Paris var väldigt oengagerade och verkade inte tycka om att lära ut. Det var också svårt att få svar direkt från läraren när man hade frågor om saker utanför det som gicks igenom på lektionerna. Detta var på grund av att lärarna inte ansvarade för kurserna, så hade man frågor hänvisades man till kursansvarige. Detta var lite irriterande eftersom frågorna sällan var svåra och man fick därför känslan av att lärarna var lite lata och inte ville göra mer än nödvändigt. Detta till skillnad från lärarna vid Uppsala universitet som ofta är genuint intresserade av sina ämnen och är öppna att samtala och diskutera med sina studenter.

-  Vid ESSCA har man lektioner liknande upplägget i gymnasiet, istället för föreläsningar. Vid lektionerna var man runt 30 studenter och lektionerna var tre timmar långa, där första halvan av lektionen var till för läraren att föreläsa om ämnet och sista halvan ägnades åt case eller grupparbeten.

-  Vid ESSCA läser man fem kurser samtidigt under terminens gång och det var ofta flera lektioner om dagen, vilket kunde bli ganska jobbigt eftersom lektionerna var tre timmar långa. Hade man flera kurser på en dag hände det ibland att man knappt fick rast mellan lektionerna, vilket resulterade i sex timmars oavbruten lektionstid. Detta ledde till att man lätt blev trött och ofokuserad.

-  Till skillnad från Uppsala bedömdes man också på hur man presterade och betedde sig under lektionstid. I varje kurs fanns det ”participation points” som kunde läggas på ens slutgiltiga betyg. Utöver tentorna man hade bedömdes man också på mindre inlämningar och presentationer som gjordes löpande. Sett till examinationerna tycker jag att de var enklare på ESSCA än vid UU och jag fann att kraven inte var lika höga.

-  Majoriteten av ens betyg vad gäller finals, inlämningar och presentationer fick man inte se förrän i slutet av terminen när man fick alla betyg. Frågade man sin lärare när betyget för ett examinationsmoment skulle publiceras så visste de väldigt sällan. Detta fann jag irriterande och stressande eftersom man inte visste om man presterade bra eller dåligt och man vill ju gärna veta hur man ligger till, särskilt när man har med ett annorlunda betygssystem att göra.


- De franska studenterna på ESSCA var ofta väldigt högljudda och visade inga tecken på respekt för läraren. Detta var mycket irriterande eftersom det blev svårare att höra läraren och behålla fokus. De betedde sig ofta barnsligt och verkade inte särskilt motiverade i skolan. Det var mycket grupparbeten på ESSCA och jag fick ofta jobba med de franska studenterna, vilket kändes kul till en början. Med tiden bidrog det dock till mycket negativ stress eftersom de franska studenterna var väldigt dåliga på att kommunicera och gjorde mycket av deras arbete i sista sekund. Däremot vill jag ändå säga att de allt som oftast var inkluderande och snälla. Det tog ofta initiativ till samtal och tipsade gärna om saker det tyckte att man skulle göra i Paris.

På skolan fanns det ett café men inget bibliotek vilket var synd tycker jag. Ville man plugga i skolan fick man antingen sitta i caféet som ofta var högljutt, eller hitta ett ledigt klassrum vilket sällan fanns. I och med att ESSCA är ett privat universitet var det tråkigt nog ofta svårt att hitta bibliotek att plugga på, då många bibliotek i Paris är allmänna och tillträde avser endast de studenter som går på allmänna universitet. Däremot hittade jag ett väldigt fint och trevligt bibliotek där alla är välkomna, och som jag kan rekommendera starkt (Bibliotheque Sainte Genevieve) https://www.bsg.univ-paris3.fr/iguana/www.main.cls. Ett annat ställe som är trevligt att plugga på är Centre Pompidou https://www.centrepompidou.fr/fr/ . Förutom att erbjuda ett trevligt bibliotek är det ett fantastiskt museum och är ett måste att besöka när du är i Paris. Vill man inte sitta i ett bibliotek utan hellre är ute på stadens gator, så är det inga problem. Det kryllar av caféer och andra platser runt om i Paris där man kan sitta och plugga.

Sett till boende så bodde jag i centrala Paris i 7e och 6e arrondissementet. Skolan kunde hjälpa till att hitta boenden, men många av dessa låg ofta en bra bit utanför Paris. Eftersom jag bara bodde i Paris under en termin, ville jag gärna bo centralt och komma så nära staden och dess puls som möjligt. Däremot får man då räkna med att betala en högre hyra, men det tyckte jag det var värt. Om man är intresserad av att hyra en lägenhet i Paris skulle jag rekommendera att söka upp https://gotoparis.se, alternativt kolla i Facebook grupperna (Svenskar i Paris) eller (Boende i Paris). Där lägger svenskar ut sina lägenheter för uthyrning hela tiden och man kan också hitta andra svenskar som vill dela på hyran för en lägenhet. Slutligen skulle jag rekommendera att ansöka om boende på svenska studenthemmet vid CIUP https://www.svenskastudenthemmet.com/sv/ .

Sett till kostnaderna så är det svårt att säga. Det beror lite på vad man gillar att göra och hur man väljer att spendera sina pengar. Vissa saker är dyrare än vad det är i Sverige och andra saker är billigare. Har man sitt CSN och Erasmusbidrag skulle jag säga att man klarar sig, däremot rekommenderar jag att man sparar undan lite pengar innan. Det är tråkigt att behöva snåla i Paris eftersom staden har så otroligt mycket att erbjuda och upptäcka. Hyran är det som är klart dyrast i Paris. Den är väldigt hög jämfört med Uppsala, särskilt med tanke på vad man får för pengarna. Bestämmer man sig för att bo inne i Paris är det ofta svårt att hitta en hyra under 800 euro och för det får man ofta väldigt lite boyta. Euron är dyrare än kronan så ett tips är att skaffa ett franskt debitkort, så att man slipper betala växelkursen. Vid enstaka transaktioner märker man det inte, men lägger man ihop allting man spenderat under terminen blir det ganska mycket pengar som går till spillo.

När det kommer till saker att göra i Paris är listan lång och därför hopplös för mig att summera i denna reseberättelse, men en stark rekommendation är att göra en lista innan på det du vill göra under din tid i Paris. Även fast man har en hel termin på̊ sig hinner man knappt uppleva hälften av det som går att göra i Paris. Det finns restauranger, caféer, museum och andra sevärdheter runt varje hörn i Paris och det händer alltid någonting i staden, dag som natt. Trots att skolan var lite utav en besvikelse är staden fantastisk att få ha fått möjligheten att bo i under en termin, och det är en upplevelse och tid i livet jag aldrig kommer att glömma.

Lycka till med utbytet.

Vt19 - 1

Min utbytestermin i Paris var fantastisk. Efter 4 terminer av studier vid Uppsalas Universitet tyckte jag att det var god tid för ett miljöombyte. Med en bakgrund inom fashion så var en vårtermin i Paris det givna valet. Tänk er så drömskt Paris framstår på film – så var det!

Värduniversitetet i Paris heter ESSCA – School of Management och är en privatskola som är en bra och dyr skola. Många av eleverna bodde på fina adresser och hade stora karriärplaner. Skolan låg cirka 35 minuter med kommunikation från centrala Paris i ett område som heter Boulogne-Billancourt. Kursvalsprocessen var relativt smidig och det fanns många kurser att välja mellan inom internationellt fokus. Jag valde fem kurser som alla var anpassade för tredje året av en Bachelor’s Degree;

  • International Trade & Export Diagnosis
  • Wine Marketing
  • Coordinating Marketing Strategy & Operations Management
  • Human Resources & Corporate Social Responsibility
  • French-beginners

Mottagandet av alla utbytesstudenterna var väl samordnat och jag kände mig välkommen. Tyvärr var det svårt att bli vän med de franska eleverna på grund av språkbarriärer. De är duktiga på engelska, men väldigt osäkra. Skolan anordnade evenemang och aktiviteter under hela terminen som man alltid fick en inbjudna till.

De största skillnaderna mellan det svenska och franska undervisningssystemet är följande:

  • Universitetet liknar gymnasiet i Sverige. Klasserna är små, läser alla kurser parallellt, lektioner utspridda över veckan och ”mid-term exams” och ”final exams” görs under samma period för alla kurserna. Detta var en omställning och var lite stressigt.
  • Lektionerna är 3 timmar långa, och man har en rast på 15 minuter. Detta gör att man snabbt tappade fokus och behövde äta/dricka massor under lektionstid.
  • Stökiga lektioner och mycket ofokuserade elever. Eleverna är i genomsnitt yngre, kommer direkt från motsvarande gymnasiet, saknar arbetserfarenhet– vilket gör att de beter sig omognare och saknar respekt för lärare och andra elever. Detta kan bero på att lektionerna var så extremt långa.
  • Betygssystemet är inte anonymt. Lärarna betygsätter inte bara dina kunskaper utan också ditt uppförande på lektionstid. Detta blev inte ett problem för någon annan utbytesstudent som jag pratade med.
  • Nivån på undervisningen kändes väldigt mycket lägre än den vid Uppsala Universitet. På ESSCA är det inte viktigt att vara akademisk utan viktigare att komma fram till vad som är rätt/fel. Exempel på detta är; vi behövde inte källhänvisa i någonting förutom ett arbete och dessutom hade vi inga läroböcker utan studerade verkliga företag/företagshändelser.

Jag bodde på det Svenska Studenthemmet som ligger i ett campusområde som heter Cité International Universitaire de Paris i 14:e arr. Området består av olika hem från olika delar av världen, exempelvis: Mexikanska hemmet, Amerikanska hemmet och det Danska hemmet. Alla dessa hus tar in studenter från alla delar av världen vilket var väldigt roligt. Jag hade aldrig bott i ett kollektiv och jag blev positivt överraskad.

Tipset fick jag från Uppsala Universitets utbyteskoordinator och jag rekommenderar detta starkt med tanke på att det kostade ca 500 €/månad. Att leva i Paris som student var ungefär som att leva i Sverige som student. Vissa saker var dyrare än i Sverige medan andra saker var billigare än i Sverige. Spara så mycket som det går innan ni åker så slipper ni tänka på pris när ni är där.

Det finns så otroligt mycket att göra i Paris så man vill inte tacka nej på grund av att man inte har råd. Paris är en av världens största städer och självklart följer en del risker med det. Var lite extra försiktigt om kvällarna, inte bara som tjej, för det är fler människor ute än i Sverige. Man bör ha extremt bra koll på sina värdesaker för ficktjuvarna är överallt.

I Frankrike har det sedan hösten 2018 pågått en stor demonstration angående bland annat oljepriset. Varje lördag pågår den under specifika bestämda rutter, främst nära floden Seine och närliggande arrondissement. Som sagt var det fantastiskt att bo i Paris. Utöver den vackra miljön med monument och muséer överallt så är maten underbar, klubbarna jätteroliga och vinet billigt. En termin räcker inte för att se eller göra det man borde – varje dag provade jag på någonting nytt, upptäckte nya områden, testade ett nytt café och träffade nya människor. Då nivån på undervisningen var lägre så behövde man inte plugga lika mycket för att få samma resultat och därför kändes det som att terminen blev så bra – man hade mycket fritid. Lycka till! 

Vt19 - 2

Hej där! Jag är för närvarande inne på min sjätte och sista termin för min kandidatexamen i ekonomi vid Uppsala Universitet. Under min femte termin under våren 2019 reste jag till Paris för mitt utbyte genom Företagsekonomiska institutionen och vilken upplevelse det var! Efter fyra terminer som inte till synes är en lång period fick jag möjligheten att börja studera vid ESSCA i Paris. Själv tyckte jag att det var väldigt skönt att få lite miljöombyte och en möjlighet till att bo i ett annat land och träffa nya härliga människor från världen över. Jag blev snabbt nära folk från Filippinerna, USA, Canada och Puerto Rico, vänner jag kommer värna för en lång tid framöver. För att ges den här möjligheten sökte jag utbyte, i första hand till Paris då det är en utav mina favoritstäder och att få uppleva en stad med så pass rik kultur och vacker arkitektur är något jag aldrig kommer att glömma.

ESSCA är en skola som finns på flera platser runt om i värden, bland annat Paris, Angers, Budapest och Shanghai, så valmöjligheterna är många. Skolan som jag gick vid låg i Boulogne Billancourt som är en Rinare förort till Paris, belägen cirka 40 minuter utanför den centrala staden. Väl vid universitetet läste jag motsvarande 30 högskolepoäng.

  • Marketing and Operations Management
  • International Trade and Export Diagnosis
  • HR & CSR
  • Wine Marketing
  • Franska, som man absolut behövde fila vidare på sedan gymnasieåren som franskastudent.

Vid urvalet av kurser var samtliga vad som motsvarade sjätte terminen här i Sverige vilket stod klart och tydligt vid kursval som gjordes via ESSCAs kurskatalog. För att försäkra sig om tillgodoräknande för examen här hemma var det av yttersta vikt att få ett förhandsbesked på tillgodoräknande, jag menar man vill ju inte komma hem och inse att man inte kan tillgodoräkna sig kurserna inför sin kandidatexamen.

Något Julia på Företagsekonomiska institutionen för utbyte gjorde en tidigt uppmärksam på var att kurserna sällan är på den nivå som skulle motsvara studier här hemma i Sverige, något jag helt och hållet håller med om. Då jag läste fyra kurser som skall motsvara Fek C kan jag tycka att de snarare motsvarade en lägre nivå på kurserna då mycket av det man läste var vedertaget sedan de tidigare kurser man läst vid Uppsala universitet. Med detta i bakhuvudet försökte jag tidigt söka kurer som motsvarade masterstudier istället, däremot på grund av schemaläggning var det oerhört svårt eller snarare omöjligt att kunna få till en sådan lösning. Därför läste jag det som skulle vara anpassat efter nivån för sjätte terminen.

Sökande till utbytet gick väldigt smidigt här hemifrån och Företagsekonomiska institutionen stod alltid till förfogande kring eventuella frågor man hade. Mottagarskolan var något sena med definitiva val kring kurserna, men så fort processen var igång kunde man enkelt och snabbt få svar på de frågor man hade, även där. Mina frågor berörde främst nivån på de olika kurserna som man var villig att söka. Annars var det tydlig och klar information, både ifrån Uppsala och Paris.

De professorer man hade i varje ämne är egentligen inte utbildade pedagoger utan är snarare profiler med yrkesbakgrund inom respektive område vilket gjorde att undervisningen blev ganska verklighetsförankrad och gjorde att det man läste blev väldigt relaterbart till riktiga yrkeslivet. Vi jobbade mycket med case i klasserna och i somliga av dessa hade man även kontakt med företag som man inledde ett samarbete med. Väldigt intressant upplägg tycker jag, även om då nivån var lägre än vad man vant sig vid Uppsala universitet. Detta gjordes i grupp tilldelat av läraren. Blandat med franska och utbytesstudenter skulle jag nog säga att det fanns en annan motivation bland utbytesstudenterna medan fransmännen gärna gjorde alla former av grupparbeten på distans och ville sällan träffas för skrivande av arbeten. Klasserna var ganska små med elever om mindre än 30 personer vilket gjorde att lärarna verkligen tog sig tid att besvara de eventuella frågor som uppstod.

Vad man skall vara uppmärksam på är att ESSCA är en privat skola vilket gör att de har ett eget slags betygsystem där skalan går från 0-20 vara 10 motsvarar godkänt. Om du har goda betyg hemma är det dock inga problem att få långt över 10 poäng utan problem. Så länge du gör det du skall och är närvarande, då närvaro var någonting som vägdes in i betyget. Vid betygsättning var systemet något annorlunda då exempelvis Marketing & Operations management var en och samma kurs, men att de ändå var uppdelade på två lärare och därmed sattes två olika betyg som sedan vägdes mot varandra för att ge dig ett sammanvägt slutbetyg, något annorlunda då Marketing och Operations management skiljde sig väldigt åt i innehåll. Det hade nog varit bättre att de bedömdes separat än som ett sammanvägt betyg. Lärarna lägger stort fokus på deltagande i klass men det som slutligen väger mest i bedömningen av din prestation är midterm exams och slutproven i slutet av terminen. De kurser jag läste var upplagda på detta vis, men jag vet också att flera kompisar som läste andra kurser inte hade några prover alls utan att betyget avgjordes av de rapporter och arbeten man lämnade in. Förutom tentamen var det en hel del mindre redovisningar i samtliga ämnen, väldigt kul tycker jag. De tentor vi hade skulle jag säga var betydligt mycket lättare än en traditionell salstenta här hemma i Uppsala.

Vid grupparbeten och liknande fanns det god tillgång till datorer så man slapp släpa på sin egna dator till skolan vilket uppskattades.

Skolan och studentkåren anordnade en hel del aktiviteter i början för utbytesstudenterna som var väldigt uppskattat för att integreras lättare på den nya skolan. Alla var verkligen supertrevliga och väldigt nyfikna på en så var inte rädd för att fråga men också dela med dig av dina egna erfarenheter, det finns alltid något nytt att lära av andra! Aktiviteterna var allt ifrån provande av fransk matlagning på skolan till pubrundor runt om i Paris och kanske en och annan efterfest i härliga parisiska lägenheter.

Vad det gäller boende fick jag tipset av Företagsekonomiska institutionen att söka boende vid Cité Universitaire som är ett område mellan 14 och 13 distriktet i Paris. De erbjuder studentboende för studenter från världen över i hus tillägnat specifika nationaliteter. Dessa hus uppdelas dock i 80 % av ursprungsnationaliteten till det huset och 20 % övriga nationaliteter för att få en spridning av studenter. Jag blev tilldelad det mexikanska studenthemmet inne på området, där jag fick träffa en massa härliga människor och fick lära mig mer om Mexikansk kultur och matlagning, spicy!

Boendet i sig var väldigt fräscht, men var beredd på att köket kanske inte har jättemycket utrustning så en tripp till IKEA rekommenderas starkt. 450 EUR kostade boendet vilket var helt fantastiskt billigt med tanke på hur priserna för boende ser ut i Paris! 13 blygsamma kvadrat, men det är ju inte en evighet, sen får du ett gäng härliga grannar på köpet också! Ansökan till boendet gjordes enkelt via deras hemsida och med mailkontakt med dem. Reglerna för boendet var rätt strikt och besökare måste anmälas några dagar innan anländande. Det fungerade bra tyckte jag så länge man följde ordningsreglerna (det gick faktiskt att ha lite party på rummet också).

I övrigt prismässigt är det ungefär samma prisläge att förvänta sig som hemma både vad det gäller mat och shopping. Studiemedlen räckte till det nödvändiga utgifterna man hade med tanke på att man kan ta merkostnadslån via CSN då man får 13 000 ungefär istället för 10 000 inklusive lån och bidragsdelen. Däremot om man vill leva lite rekommenderar jag absolut att man har en “liten” sparkassa sedan innan. Det är ingen mening att spara på krutet när man är i gastronomins huvudstad! I och med att nivån var något lägre och att schemaläggningen på skolan var relativt gles fick man desto mer tid till att utforska staden, äta härliga middagar och sippa på härliga röda viner och bubbel en hel del vilket så klart hör till den franska livsstilen.

Innan du åker iväg, se till att göra en lista eller pinna de ställen på Google Maps du gärna vill besöka för möjligheterna är oändliga vad det gäller aktiviteter att hitta på. Det finns alltid någonting som pågår, vare sig det är kvällsöppet på museer eller om det är en jazzklubb som har något event i stadsdelen Marais eller Chatelet. Allt ifrån sunkbarer till fine dining måste upplevas medan du är här. På med ett par snyggare vandringsskor och vips så har du enkelt gått 2 mil per dag och fått se delar av Paris man kanske inte alltid själv ser som turist. Paris är så mycket mer än Eiffeltornet och Triumfbågen även om det är fantastiskt fint även det. Prata med lokala parisare, få tips om bästa barerna, bakelserna och baguetterna i stan, det finns så mycket att upptäcka!

Sammantaget skulle jag säga att utbytet gav mer av det kulturella utbytet mer än det akademiska och då mycket frihet ges, se till att nyttja det och upplev favoritdelarna som St Germain och Luxemburgträdgården om och om igen. Du hittar alltid något nytt. Så se till att njuta ordentligt av ditt utbyte för tiden går mycket fortare än vad man tänkt sig! Helt fantastiskt. 

Vt17

I Paris läste jag Fek C kurser på ESSCA School of Management, vilket hade en annorlunda approach till undervisningen gentemot Uppsala Universitet. Samtidigt som Uppsala har en mer teoretiskt fokuserad utbildning var utbildningen på ESSCA mer lösningsorienterad och fokuserad på praktiska problem i ”case-form” och inte heller sällan i grupp. Det var också en signifikativ skillnad i omfattningen av redovisningar och muntliga presentationer där vi i Paris hade två tre större presentationer på veckobasis. Utbildningen skedde på engelska och då skolan hade obligatoriska utbytesterminer för samtliga studenter var eleverna på skolan duktiga på engelska och det var lätt att kommunicera även då min franska var bristande. Utbildningen var obligatorisk där missade sessioner resulterade i avdrag på slutbetyget. Jag som läste fem kurser hade oftast moment varje dag, och då varje lektion var på tre timmar och där en dag kunde ha tre lektioner, kunde vissa dagar bli hektiska. Examinationen skedde genom muntliga redovisningar, inlämningar kontinuerligt under terminen och en större sluttentamen i kursernas slutfas. En annan skillnad gentemot Uppsala var att undervisningen skedde i mindre klasser om 20-30 elever, vilket skapade en helt annan relation vi studenter hade gentemot lärarna.

Mottagandet i Paris var bra där vi hade en introduktionsdag som anordnades av skolans internationella koordinator som gick genom diverse administrativa procedurer så som logistik till och från skolan, bankfrågor, sjukvård, säkerhet etc. Vidare hade skolan en studentgrupp med inriktning att ta emot oss utbytesstudier och ge oss en bra start till stadens liv utanför skolan. Denna studentgrupp anordnade aktiviteter flera gånger per vecka vilket som går att likna som nollningsperioden i Uppsala, fast i miniatyrform.

Skolan låg i Boulogne-Billancourt, vilket var en finare förort strax väster om Paris tjugonde arrondissement. Det erbjöds boende nära skolan i ett lägenhetskomplex där de flesta studenterna på skolan bodde. Jag valde däremot att bo i centrala Paris, i Le Marais. Det kostade givetvis lite extra att inte bo på campusområdet men personligen prioriterade jag närheten till stadens utbud snarare än närhet till skolan. Rent ekonomiskt är Paris en dyr stad att leva i och det är svårt att upprätthålla samma levnadsstandard som i Sverige om man ska hålla sig inom en CSN-budget, men därmed inte sagt att det inte är värt det.

Min utbytestermin i Paris kantades, givetvis av studier, men också av mina nyfunna vänners och mina dagliga äventyr i stadens aldrig sinande utbud. Jag kan ha varit lyckosam men jag kom snabbt nära andra elever på skolan och vi blev nära vänner.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är glad att jag åkte till Paris och jag rekommenderar övriga studenter att försöka att läsa utomlands om tillfälle ges. Ovanstående är en generell förklaring över min termin i Paris. Lycka till! 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-05-31