Reseberättelser Hanken

Ht19

Jag var på utbyte i Helsingfors under höstterminen 2019. Det låter kanske inte som det mest sexiga val av land, då det är nära och ganska likt Sverige rent geografiskt. Däremot är jag glatt överraskad över både staden, kulturen och skolan! Låt mig berätta varför. Jag läser idag min sista termin på min Masterutbildning inom företagsekonomi med inriktning på management. Under termin 3 av 4 så fick vi möjligheten att åka på utbyte, praktik eller liknande. Man kan söka en gång via internationella institutionen och en gång via företagsekonomiska institutionen. Jag sökte via båda, och kom in på väldigt amerikanskt college via IU och på Hanken via FU. Anledningen till att jag valde bort frat parties och den amerikanska drömmen var för att Hanken är en högt ansedd handelshögskola som jag kände skulle gynna mig mer i framtiden och rent akademiskt. Vilket jag är väldigt glad över idag. Hanken är högt rankad både som Business School men även som Research Oriented Business School.

Jag har utöver detta alltid velat plugga på Handels i Stockholm, som är Hankens systerskola, vilket gjorde att det hela kändes lite extra roligt personligen! Under min kandidat på SU så var jag buddy för utbytesstudenter, och under den terminen hörde jag mycket gott om skolan! Vilket jag idag kan gå i god för. Under min termin på Hanken läste jag kurser i allt från marknadsföring och hållbarhet till entreprenörskap och hållbarhetsfrågor. 30HP/credits totalt. Mycket bra och engagerade lärare som verkligen brann för att prata och lära ut om respektive ämne.

Största skillnaden mellan SU (där jag läste min kandidat), UU och Hanken var framförallt storleken på skolan. Jag tror att det är cirka 2500-3000 studenter totalt som studerar på Hanken, inklusive utbytesstudenterna. Detta gör att både lärare, peers/studie-kamrater, personal i cafeterian får en annan typ av relation till varandra. Det är en mer familjär känsla som gör att man har närmre kontakt mer lärarna. Det finns alltid något sätt att lösa eventuella problem på då alla är otroligt hjälpsamma.

Cafeterian, lunchen! På Hanken erbjuds lunch buffé med mat, sallad och mackor ink dryck för 2 euro. Helt galet?! Jag är van vid att jobba deltid, men levde ”endast” på CSN under denna termin vilket gick jättebra i med detta erbjudande. Annars är priserna ungefär som i Sverige skulle jag säga. Jag åt lunch typ varje dag på Hanken vilket gjorde att man kunde äta middag/gå ut på kvällarna. Sushi-buffé!! Är en stor grej i Helsingfors, det låter inte så fräscht men det är det verkligen! All sushi som finns i buffén är så fräsch och god. Kostar 15-17 euro. Riktigt bra grej! Det borde vi ha i Sverige också.

Mottagandet, stor kommitté som styrde upp mycket aktiviteter, resor, fester. Jag var under terminen både i Tallinn och St Petersburg (två städer som jag aldrig sett förut) som anordnades av Hanken för billigt pris, sen gjorde jag även privata resor till både Oslo, London och flertal vändor till Stockholm. Glöm inte att använda koden UNDER26 om ni bokar med Norwegian hehe, mitt bästa tips!

Jag hade även turen att få boende via Hankens Housing organisation, HOAS. Jag bodde 3 minuter från skolan, det vill säga otroligt centralt i fina Helsingfors och betalade runt 600 euro i månaden. En liten studio på cirka 27-30 kvadrat med eget badrum och kok-vrå. Tvättstuga på varje våning så var aldrig svårt att få tid, man bokade via det elektroniska systemet. Fanns även bastu i huset att hyra men jag är ingen bastu-person (= fel val av land hehe). Towa, internationell koordinator på Hanken var SÅ hjälpsam både innan, under och efter terminen. Underlättade ju såklart att jag pratar svenska vilket hela administrationen på skolan gör, men jag vet att andra utbytesstudenter också upplevde mottagandet och tillgänglighet att hjälp som mycket bra.

För att summera, så kan jag säga att från att inte ha varit så positivt inställd till Helsingfors eller Finland över huvud taget till att jag är en riktig Hanken/Helsingfors-ambassadör! 

Ht15

Jag var utbytesstudent vid Hanken Svenska Handelshögskolan i Helsingfors under höstterminen 2015. Jag läste under min period på skolan dessa kurser:

  • 2574 – Introduction to Databases
  • 1792 – Företagsvärdering
  • 1742 – International Corporate Governance
  • 1740 – Pricing of Financial Securities and Derivatives

De senare tre av dessa kurser har fungerat som kurser motsvarande Fek C-nivå inom Accounting and Finance. Generellt sett så var jag mycket nöjd med de kurserna jag läste. Kurserna innehöll ungefär vad jag förväntade mig och betygsbedömningarna var rättvisa. Framför allt var jag mycket nöjd med Introduction to Databases samt International Corporate Governance. Både kurserna har lärare som verkligen brinner för sitt ämne och är mycket kunniga. International Corporate Governance är dessutom mycket nyttig för studenter inom alla Fek C-inriktningar och jag lärde mig otroligt mycket från den kursen.

Kursurvalsprocessen är enkel. Se till att registrera dig inom de första dagarna på kurser dock, då det i vissa fall hände att några kurser blev fulla. Emellertid verkar det dock som att lärare är villiga att tillgodose önskningar om plats även om kursen officiellt är full, framför allt om man är utbytesstudent. Ett tips kan vara att registrera dig på i princip alla kurser du över huvud taget kan tänka dig och sen efter tid droppa de du inte tänker gå på. På så sätt ser du till att du har en plats på kurser, även i fall att dina första planer på kurser skulle ändras. Det är så alla lokala studenter gör.

Studier

Studierna på skolan skiljer sig inte nämnvärt från UU. I introduktionsdagarna fick vi ta del av information om att studierna, och relationen till lärarna, i Finland är mycket hårda, men så upplever jag inte var fallet. Om något så såg jag fler studenter nonchalant droppa in sent i klassrummen än vad som sker i Uppsala. Storlek på föreläsningar varierar likt de gör vid UU. Vissa av mina kurser var små och andra var stora, beroende på om de är obligatoriska för lokala elever vid vissa inriktningar eller ej. Till exempel så var min kurs Pricing of Financial Securities and Derivatives mycket stor då det är en kurs som är obligatorisk för alla finans-majors. Antal grupparbeten och examination i gruppform varierar kraftigt. Kurserna inom finans verkar generellt ha få grupparbeten medan kurser inom exempelvis politik tycks ha många. Examinationerna var mycket likt Uppsala. Varken svårare eller lättare.

Den generella kvaliteten på skolan är okej, men inget att hänga i granen. Kurserna i sig verkar variera relativt kraftigt beroende på vilken lärare som har hand om kursen. Skolan i sig (klassrum, cafeteria, bibliotek, stolar) är undermålig. Generellt sett så har jag fått känslan att skolan lever på elevernas förmåga att knyta bra kontakter mellan varandra snarare än att ge förstklassig undervisning. Tillgång till datorer är likt UU.

Mottagande

Jag mottogs mycket bra. Utbyteskommittén anordnar hämtning vid flygplatsen och tämligen snabbt anordnas den första festen för alla utbyteselever. Över perioden anordnas en rad aktiviteter enbart för utbyteseleverna.

Boende

Jag bodde tillsammans med en av tutorerna i hans stora lägenhet i närheten av skolan. Jag var således mycket nöjd med mitt boende. Ett tips för att slippa behöva oroa sig över boende är annars att ansöka om så kallat HOAS-boende så fort de öppnar ansökan. Inom en timme förslagsvis. De flesta av utbytesstudenterna bodde via HOAS och boendet håller en okej standard till ett lågt pris. Dessutom är det kul att bo precis bredvid alla andra utbytesstudenter.

Ekonomi

Prisnivån i Helsingfors är likt den i Uppsala. Att vara utbytesstudent innefattade dock mycket aktiviteter och resor med andra utbyteselever vilket innebar att enbart studiemedlen inte räckte till för min egen del. Hyran jag, och de som bodde via HOAS, betalade var runt 3500. Jag personligen jobbade inte extra, och de var få studenter som gjorde det. Om man har möjlighet tycker jag inte att man ska lägga tid på det under terminen utan istället fokusera på att ha så kul som möjligt med alla andra utbyteselever. Jobba kan man göra i Sverige.

Fritid

Studentlivet som sådant är sämre än i Uppsala. Deras gemensamma fester i festlokalen och gasquer är inte i närheten av lika bra som motsvarigheterna på nation eller kår/förening i Uppsala. Med det sagt så var det dock fortfarande mycket roligt. Flera resor anordnades för utbyteseleverna. Resor som var mycket roliga. Likaså anordnas det kontinuerligt ”hemmafester” och diverse aktiviteter av och för utbyteselever. Generellt sett så var det en extremt bra sammanhållning inom utbyteselev-gruppen (vilken bestod av ungefär 80 personer från hela världen) vilket bidrog till att fritiden blev mycket bra.

Helhetsintryck

Jag är överlag mycket nöjd med mitt utbyte. Att åka till Finland i sig är kanske inte det mest spännande, men enbart att vara vid en annan skola i ett annat land och umgås med studenter från hela världen gjorde erfarenheten fantastisk. Om du tvekar över att åka eller ej – åk!! Du kommer inte att ångra dig. 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se