Reseberättelser Kedge Bordeaux Ht
Ht22
Jag läste en termin på Kedge business School i Marseille under höstterminen 2022. Min tid i Marseille var helt fantastisk! Vädret var en av de bästa sakerna med staden då vi såg regn ungefär 4 gånger under hela terminen och nästan solsken varje dag. Vi åkte ut på båtturer till öar med kristallblått hav och tog del av den fina naturen. Det kändes som en semester som aldrig tog slut. Det var verkligen en förlängning av sommaren och nära till andra städer på Rivieran! Vi åkte till Monaco, Nice etc. och njöt verkligen av att allt var så nära och att det var så lätt att ta sig med buss och tåg. Vi besökte även Paris och Lyon vilket var super smidigt. Det finns också många museum, otroliga ställen för solnedgång och mycket mycket mer att göra.
Studierna
Hälften av de kurserna jag läste var förberedande inför C-uppsatsen jag ska skriva i Management och hälften var valfria. De sex kurserna jag läste var:
- Collaborative Management Networking and Social Innovation
- Decision Making and Market Research
- International Business
- Marketing communication
- Project Management
- Supply Chain Management Fundamentals
Vissa av kurserna var mer intressanta än andra. Marketing communication var min favorit kurs, vi hade grym lärare som gjorde lektionerna intressanta, välj den om du är intresserad av de ämnet!! Generellt sett var resten av kurserna inte super intressanta. Mycket av det som vi lärde oss var väldigt grundläggande kunskaper även fast kurserna skulle vara lite mer avancerade så kändes det inte som det. Nivån generellt i Frankrike är mycket lägre i Sverige och ibland kändes det som att man var tillbaka på gymnasiet. Man väljer kurserna någon gång i juli och det är först till kvarn. Var beredd när man ska välja kurserna för vissa blir fulla direkt! Man kan se vilka dagar alla lektioner är och många valde lektioner så man endast gick i skolan mån-ons och hade helgen ledig.
Man läser alla kurserna parallellt och har tre timmars lektioner under varje. Något som var väldigt skönt var att man gjorde största delen av pluggande under lektionens gång, så det fanns mycket fritid. I nästan alla kurserna gjorde man även miniquiz i slutet på varje lektion för att se till att man hängt med, vilket var ganska bra. Det vanligaste var att man hade miniquiz, ett midterm test och sen en stor final tenta i slutet av terminen, vilket jag tyckte var ett bra upplägg. På vissa kurser fick man även ha med anteckningar och du behövde klara 50% för att få godkänt. De trycker mycket på att man ska vara aktiv under lektionerna och ställa frågor och räcka upp handen och det räknas även ibland i ditt betyg. Systemet är såklart ganska annorlunda med vad vi är vana med men jag tyckte det funkade bra och var enkelt.
Välkomnandet
Campus och välkomstkommitté anordnar en del välkomstaktiviteter för både kandidat och masterstudenter. Vi fick ett mejl en tid innan vi anlände med all information. Vi fick även chansen att bli upphämtade från flygplatsen av universitetet. De aktiviteterna vi gjorde var en pubkväll, en utflykt till en närliggande hamnstad och en dag på ett vattenland. Aktiviteterna i sig var ändå kul men hade kunnat varit bättre (älskade dock vattenlandet!) Men se till att häng med på sånt då det var där jag lärde känna alla mina vänner! Vi blev även inbjudna i en stor What's App-grupp där alla utbytesstudenter och “faddrar” var med och kunde svara på alla möjliga sorters frågor.
Under terminens gång anordnades det mest pubkvällar och en gång i veckan ett stort party som var roliga, men man fick ofta informationen väldigt sista minuten vilket var lite tråkigt, de är väldigt “manjana manjana” med planeringen. De anordnar också olika hikes ibland där man gick en stor grupp i de fina naturreservaten nära skolan. Naturen där var helt fantastisk med kristallblått hav och fina badplatser. Så fort jag lärde känna lite folk så gjorde vi mycket egna planer om middagar, fester, bio osv. Så ta verkligen initiativ att hitta på saker själva också!!
Boende
Skolan kommer gå igenom väldigt tydligt innan vilka sidor som är bra för att hitta boende och finns också till för att hjälpa om man har några frågor eller behöver hjälp med någon landlord. Jag och en till tjej från Uppsala letade boende tillsammans och hittade en lägenhet på Studapart som vi delade tillsammans med två andra tjejer. Studapart är en hemsida via universiteten i Frankrike där man kan hitta studentboende. Det var en stor femma så vi alla hade varsitt rum och delade på ett stort kök och vardagsrum med två toaletter och två duschar. Det finns olika arrondissement i Marseille och vi bodde i ett av de “sämre” som var det tredje och hette Desiree clary. Men vi trivdes jättebra, var aldrig rädda på kvällarna för det var oftast mycket folk ute på gatorna vid oss och väldigt snälla butiksägare och personer som bodde i området. Vi betalade 500 euro vilket motsvarar runt 5500 svenska kronor och vi var verkligen super nöjda med boendet. Det var nyrenoverat, väldigt fint inrett och nära tunnelbanan. Vi hade flera vänner som för samma summa delade rum med andra och hade mycket sämre standard på boendet, så vi var väldigt nöjda!
Ekonomi
Eftersom att den svenska kronan är väldigt svag just nu så blev det absolut dyrare att leva i Frankrike. Mitt studiemedel räckte inte riktigt men det var också för att jag reste runt och spenderade en del pengar. Om man är sparsam så räcker det absolut. Jag jobbade inte något extra men hade några kompisar som jobbade lite på deras jobb hemifrån.
TIPS:
- Vi åkte ner tidigare i augusti för att njuta av vädret och lära känna staden, vilket vi var jättenöjda med att vi gjorde!! Det är verkligen bara att höra av sig till mig gällande tips. Universitetet kan säkert lämna ut mina kontaktuppgifter!
- Trafiken i Marseille går inte att lita på så var ute i god tid.
- Fransmän gillar inte att prata engelska så det är smart att lära sig några av de mest vanliga fraser innan man åker ner.
- Dom anordnar något som heter “kedgeparty” som är varje torsdag från midnatt till 05. Vi hade fått en dålig bild av det och gick endast på de två sista MEN de festerna är otroligt roliga så ta chansen att gå på så många du kan!!!
- De har ett stort fotbollslag och en stor arena nära centrum där det ofta hålls fotbollsmatcher, gå på en match!! Och om du inte går, håll dig inne när det är matchdag för folk blir helt galna och det är väldigt oroligt då.
- Träffa fransmän, gå på dejter, bjud över folk på middag och lär verkligen känna både utbytesstudenterna och om det går de franska studenterna också!!
Ht19
Jag är nyligen hemkommen från en utbytestermin vid Kedge Business School, i franska Bordeaux. Jag läste under mitt utbyte teoridelen av Företagsekonomi C, vilket i mitt fall innebar att jag pluggade marknadsföring. Min upplevelse av det jag läste var dels att mycket från de tidigare Marknadsföring och organisation-kurserna upprepades, och dels att nivån var låg. Hör till saken är att jag och alla andra utbytesstudenter läste ihop med de lokala masterstudenterna, trots att merparten av oss pluggade mot en kandidatexamen hemmavid. Mängden upprepning var för mig en smula förbluffande, med tanke på att graden av överlappning mellan vad jag läst och vad jag ämnade att läsa, baserat på respektive kursplan, i förhand bedömdes som mycket låg av vår egen utbyteskoordinator.
Att de godkändes var dock tur, med tanke på att det för mig var för sent att byta kurser vid det laget jag fick tillgång till kursplanerna. Kursvalsprocessen utfördes alltså i blindo såtillvida att kursernas respektive namn var det enda som fanns tillgängligt på förhand. 20 av de 30 obligatoriska högskolepoängen jag skulle läsa utgjordes dessutom av ett kurspaket, som i mitt fall alltså var ”Marketing”. Dessa 20 poäng kompletterades genom att jag fick läsa två fristående kurser om fem högskolepoäng vardera, vilka ägde rum under en vecka åt gången, innan övriga kurser startade. Den studietakt som det egentligen kräver, vittnar tyvärr om graden av seriositet på Kedge.
Hela systemet med kurspaket var förvisso helt nytt, och administratörerna var sannolikt ovana vid att hantera sin nya verklighet. Idén ska enligt rykten ha implementerats med järnhand av en nyligen tillträdd rektor. Med det sagt upplevde jag aldrig skolans administrativa maskin som särskilt hjälpsam, något som underströks av hur man talade om ”The Administration” med en ton som inte gjorde annat än förde tankarna till Slottet, av Franz Kafka. De var ungefär lika lätta att nå som tjänstemännen i slottets korridorer, och kunde därför fungera som den eviga syndabocken för resten av organisationen, så fort ett misstag ledde till att finger började pekas. När alla utbytesstudenter var samlade i den stora aulan för att välkomnas var det till exempel någon som undrade varför kursplanen för dennes franskkurs inte fanns att tillgå, varpå de tillfrågade ryckte på axlarna och sa att de mejlat berörd lärare, men att de inte fått något svar. Så var det med den saken, så att säga.
Förutom ovan nämnda skillnader mellan Kedge och Uppsala, med avseende på tempo och administrativt stöd, är den stora skillnaden dem emellan att undervisningen vid den franska skolan är mer praktisk. Jag fick också känslan av att man åtminstone hade mer av en ambition att plocka med nya rön i utbildningen, men det kan också vara kopplat till att kurserna jag läste var tänkta att fördjupa kunskaperna, snarare än att lägga en teoretisk grund (även om man, som sagt, hade svårt att lämna sådant som vi gått igenom redan i Marknadsföring och organisation I). Målet med det tycks vara en önskan om att man ska komma ut i arbetslivet och vara med på vad som är aktuellt. På Uppsala universitet upplever i varje fall jag att institutionens mål med undertecknad är att jag ska vilja börja forska, i stället för att slussas ut i omvärlden och bidra till privata företags framgångar på ett mer direkt sätt än man gör som forskare.
Vad gäller lärarna har jag inte tagits med storm av någon. Kvaliteten har sträckt sig från riktigt låg – en typ som knappt kunde bemöda sig att gå igenom sitt material, åtminstone på undervisningsspråket engelska, och vars huvudsakliga källa till motivation tycktes vara chansen att ömsom få skryta om att han varit med på TV och ömsom sätta sina elever på plats och skrocka åt dem – till ganska bra – lärare som var framstående forskare inom sina respektive områden, behärskade engelska, och gjorde hyfsat ifrån sig som undervisare. Den senare typen kan nog anses vara ungefär standard vid Uppsala; på Kedge är de sannolikt vanligare för andra årets masterstudenter (jag pluggade med de som läste sitt första masterår).
Att lärarna är så där blir extra jobbigt när föreläsningarna är obligatoriska, tre timmar långa och fullproppade med nonsens som en vuxen universitetselev borde klara sig utan. Tyvärr var så inte fallet; min överskattning av mina franska medstudenter var slående. De tog inte ansvar över någonting, de tillbringade de obligatoriska föreläsningstillfällena med att prata över läraren och några tyckte till och med att plagiat var ett rimligt sätt att ta sig igenom en högskoleutbildning. Med anledning av detta var det frustrerande att tvingas in i grupparbeten med dessa individer. En lärare uttryckte att det i våra grupper – som för övrigt var för stora, med 5-6 personers omfattning – måste råda mångfald i termer av engelskfärdigheter. Det betydde alltså att max två utbytesstudenter fick vara i samma grupp, och i praktiken att en av deras uppgifter var att undervisa i engelska.
Lägg därtill att gruppinsatserna utgjorde 40-50 procent av betyget i alla kurser, och att de till stor del examinerades genom presentationer. När jag för en av mina, förhållandevis, rimliga lärare föreslog att vi skulle arbeta med seminarier i stället, eftersom ingen uppenbarligen tar presentationerna på allvar (vilket hon var den som påpekade), tyckte hon att det var min uppgift att driva den frågan hos The Administration. Emedan vad som sker på Kedge framgent angår mig föga, tyckte inte jag att argumentation med Slottets Herr Klamm – och den energi- samt tidsåtgång det skulle innebära – låg i linje med mina intressen, varför jag struntade i hennes uppmaning.
Resten av betygen hade sin grund i salsskrivningar. Märkligt nog fanns en tendens i form av att det som examinerades inte hade alltför mycket med kursinnehållet att göra, åtminstone inte på det sätt vi är vana vid. Resultatet var åtminstone att kraven var lägre. Förhoppningsvis återvänder jag således med fina betyg, även om jag tror att den ämnesspecifika kunskapsutvecklingen hade varit bättre hemmavid. Med det sagt vill jag understryka att jag inte ångrar att jag åkte på utbyte, eller ens att jag gjorde på platsen i fråga. De svårigheter jag mött har nämligen gjort att jag utvecklat min förmåga att hantera människor. Jag har naturligtvis också blivit bättre på franska, även om jag önskar att min utveckling varit större.
Något som hade kunnat förbättras var skolans mottagande. Detta skedde i studentföreningen Melting Potes (potes betyder ungefär vänner, och uttalas som engelskans ord för gryta/kastrull) regi, vars medlemmar tyvärr inte var lika angelägna om att välkomna utbytesstudenter som att gynna sin exklusiva klubb och ägna sig åt inbördes beundran. Det tämligen dyra medlemskapet gav till exempel inte mer än en eller ett par euros rabatt på deras evenemang, under ett av vilka – en middag på en bistro – mottagningskommittén förövrigt smygsöp och blev fulla. När de med hjälp av en hejarramsa fick en av de sina att klä av sig naken i restaurangen – som besöktes av andra gäster – och att, genom att svinga ett av sina klädesplagg över huvudet, ha sönder en lampa, betraktade bland andra jag umgänget med dem som ett avslutat kapitel.
I min mening är Buddy-systemet som tillämpas i Uppsala långt mycket bättre. Det kretsar inte kring en grupp, som förutsätter tidigare vänskap, eller för den delen ett medlemskap för faddrar, som inte är tillgängligt för alla som vill. När jag var buddy ledde det till att ”min” utbytesstudent fann vänner i min bekantskapskrets. Delvis på grund av att jag med glädje introducerade honom för mina svenska vänner och dels för att han inte strikt klumpades ihop med alla andra utbytesstudenter kring evenemang.
Något du som utbytesstudent bör tänka på när du ska till Bordeaux är att boende är svårt att hitta, i synnerhet om man inte är duktig på franska. Att få respons från privata uthyrare var för mig nästan omöjligt via den av skolan rekommenderade bostadsplattformen, trots att jag skrev på franska. Förmodligen låter uthyrarna sina annonser ligga kvar även efter att de funnit en hyresgäst. Jag svarade jakande på det första erbjudandet jag fick, och det kom via en förmedlare som tog ut en inte oansenlig avgift för sin tjänst. Dessutom var bostaden i fråga en stor och därför tämligen dyr sådan. Det var en illa planerad (sannolikt från en större lägenhet avdelad) etta på 35 kvadrat som kostade cirka 8 000 kronor i månaden och låg en bit utanför stadens mest centrala delar, men med goda förbindelser till centrum och skolan under dag och kvällstid. Lägenheten var en del av en s.k. recidence, som i det här fallet hette Recidence Saint-Augustin och hade en reception och betaltvättstuga.
Min teori är att det inte kryllar av bra ettor i centrala Bordeaux’ gamla stenhus, som ändå utgör det lägesmässigt bästa stället att bo på. Därför kan det vara bra att gå ihop med någon man känner för en större lägenhet; i annat fall är det åtminstone bra om man har hjälp av en fullständigt fransktalande kamrat som kan assistera i bostadssökandet. I den jakten är det, som jag antytt, bra att tänka på var man vill bo som Kedge-student.
Skolan ligger inte i centrala Bordeaux, utan i stadsdelen Talence. Jag vidhåller dock att stadskärnan är att föredra när man söker bostad. Den för studenter mycket överkomliga kollektivtrafiken är nämligen inte igång om nätterna, och bor man i Talence blir avstånden mellan exempelvis uteliv och hemma plötsligt väldigt stora. Under dagtid kan både buss och spårvagn ta en fort framåt tack vare för ändamålet avsedd stadsplanering. På spårvagnarna råder dock trängsel i rusningstrafik, och när de gudsförgätna Gula västarna har manifestation på spåren finns inte möjligheten för dem att ta en omväg. Nedan följer mitt resonemang kring var man vill bo, sorterade efter attraktivitet enligt mig:
Centrum:
Detta är det dyraste området, men också det bästa om man vill uppleva den fina staden, och gillar att stänga Café Brun. Man måste dock ta spårvagnen till skolan, vilket i de flesta fall innebär väsentlig trängsel.
Västerut längs spårvagnslinje A:
Här bodde jag, närmre bestämt vid Hôpital Pellegrin, som är en knutpunkt som tillät mig ta en mycket smidig busslinje (i form av en slags tvärlinje mellan spårvagn A och B) till skolan, på vilken det inte var lika trångt som på spårvagnen. Om kvällarna går spårvagnen fort in till stan, men vill man stanna ute länge får man åka Uber eller Voi hem.
Sydväst längs spårvagnslinje B:
Skolan ligger i området Talence, och bor man här kan man utan problem gå till campus varje dag. Det är dock en bit till stan (längre än från där jag bodde på A-linjen), varför Uber är det enda färdmedlet nattetid (Voi är den elsparkcykeluthyrare som har störst område, men de går inte ända till Talence). Att promenera här nattetid avråder jag starkt från, eftersom de av miljöskäl släcker gatubelysningen om nätterna. Mer om riskerna med detta nedan. Att bo någonstans mer centralt längs B-linjen mellan centrum och skolan är nog ett bra val.
Söderut längs spårvagnslinje C:
Jag vill minnas att det fanns många homestays och liknande i Bègles. Huruvida några bra tvärlinjer till skolan finns vet jag dock inte, och beträffande nattrafik är situationen densamma som för övriga kollektivtrafikslinjer.
Att äta ute i Bordeaux är billigt, och det finns många löjligt bra restaurangupplevelser, för att inte nämna allt vin. I mataffärerna är priserna ungefär som i Sverige, med undantag för att de inte rear ut saker med kort datum och liknande. Man kan med andra ord inte leva billigt som man kan med hjälp av exempelvis Ica väst här i Uppsala.
Staden är ganska lugn, men polisnärvaron är också relativt låg ute på gatorna, ungefär som här, såvida inte Gula västarna är i farten, eller man funnit några mystiska föremål. Frankrike är dock ganska segregerat, och de sociala klyftorna känns tydligt av nattetid vid den centrala gågatan Rue Sainte-Catherines södra halva. Att gatorna på mindre centrala delar av staden är väldigt tysta och lugna, alltså öde för fotgängarna på dem, gör dock att man är ganska exponerad för såna som eventuellt vill en illa (därav mitt resonemang kring den släckta gatubelysningen i Talence). När jag en gång strax efter midnatt gick ensam i nordliga Quartier des Chartrons blev jag till exempel utsatt för ett, förvisso obeväpnat, rånförsök.
Ser man bara till att ha sällskap är staden ofarlig att utforska oavsett tid på dygnet, och det är verkligen något man borde göra. Bordeaux är världsarvsförklarat på grund av sin arkitektur, och det är på alla sätt och vis en sprudlande stad, utan att för den delen kunna betraktas som en stad som aldrig sover (kollektivtrafiken stänger som sagt, och nästan alla restauranger värda sitt namn begränsar sina öppettider till ett antal sittningar per måltid). Det anordnas små festivaler i och utanför staden, och man kan besöka någon av de mer eller mindre tillgängliga vingårdarna i regionen.
För att summera denna utbytestermin och min reseberättelse kan jag säga att Bordeaux är en fantastisk stad, som jag gärna återvänder till som turist. Med det sagt skulle jag inte direkt rekommendera någon att läsa på Kedge, men om man gör det, tänk på följande: läs Master 2- kurser och försök att komma förbi kravet på att läsa kurspaket (några hade lyckats göra det, men jag är osäker på hur). Det kan också vara en idé att inte läsa FEK C-teori där, utan att bara ersätta sådant som hemma skulle vara fria kursval.
Min personliga måstelista för blivande Kedge-studenter i Bordeaux:
- Skaffa appen Vivino – ett oumbärligt verktyg för att med mobilkameran navigera djungeln av lokala viner.
- Hitta franska vänner tidigt om du vill lära dig språket, innan du börjar plugga med dem och förakta dem för deras lathet.
- Kedge-studenter får rabatt på baren BodeGon, vid Place de la Victoire.
- Gå för guds skull aldrig på klubben Le Cercle!
- Testa prisvärda lokala viner på Bar à Vin (inte en röjig bar, utan ett ställe som serverar subventionerade viner i syfte att marknadsföra den lokala produktionen)!
- Skaffa kollektivtrafikkort med studentrabatt ASAP, eftersom du betalar per kalendermånad! En månad kostar cirka € 34
- Du borde köpa åtminstone ett par månader på en gång, eftersom du måste gå in i ett av TBM:s servicecentra varje gång du ska förlänga.
Ht17 - 1
Jag pluggade 6 stycken kurser under min termin som tillsammans utgjorde 30 ECTS=30 hp. Mina kurser pågick mellan 18 september-8 december, man det beror på vilka kurser och cykler man väljer. En cykel varar i ungefär en månad och under den tiden pluggar man två kurser. Jag pluggade
- Wine Marketing
- Cross Cultural Management
- Leadership
- Franska
- Retail Strategies
- Consumer Culture
Jag gillade verkligen att plugga i cykler och även att ha fler, men mindre, kurser. Det var något som gjorde att man dels höll ett bättre fokus under kurserna och dels blev examinationsproverna/presentationerna mycket mindre. Nivån var generellt mycket lägre än i Uppsala och det krävdes inte så mycket för att få godkänt på kurserna. Däremot var det obligatoriska lektioner, men även detta tyckte jag var bra då jag annars kan ha en förmåga att skjuta upp något som jag vet att jag kan göra vid en senare tidpunkt. Undervisningen var mer praktisk än i Uppsala och under lektionerna var det mycket interaktion mellan studenterna och läraren, vilket jag gillade väldigt mycket!!
Melting Potes är skolans studentförening som ansvarar för att hjälpa och anordna event för alla utbytesstudenter. Tack vare dem var det hur enkelt som helst att lära känna andra studenter och man behövde aldrig oroa sig för att inte ha något att göra på kvällar och helger. I övrigt finns det även många andra studentföreningar på skolan som anordnar fester och aktiviteter som till exempel wakeboard, vinprovningar och surfresor!
Boende
De flesta studenterna bor i city någonstans mellan Place de la Victoire och Quincones. Skolan ligger lite utanför city (20-30 minuter med tram) och ett bra tips är att bo nära tramstation B för att smidigast ta sig ut till skolan. Jag skulle inte rekommendera att bo ute vid skolan då alla aktiviteter, barer och restauranger är inne i city. Prisnivån för boende är rätt hög i Bordeaux, men om man är ute i god tid och även kan tänka sig att dela lägenhet med andra studenter, så kan man hitta rätt prisvärda boenden. Jag hittade den lägenheten som jag bodde i via AirBnb och jag betalade cirka 5000 kr i månaden. Jag bodde nära Place de la Victoire där jag delade en tvåa med en annan svensk tjej.
Ett hett tips är att mejla massor av svenska högskolor och universitet för att komma i kontakt med andra studenter som ska till Bordeaux! När jag var iväg fanns det studenter från Handelshögskolan i Stockholm, Stockholms Universitet, Uppsala Universitet, Umeå Universitet och Jönköping Universitet. Det var på detta sätt som jag hittade min roomie. Det finns även Facebookgrupper man kan gå med i och dessutom kan skolan hjälpa en att hitta boende.
Staden
Atmosfären i Bordeaux är underbar! Den har en storstadspuls, samtidigt som man kan ta sig runt i staden enkelt och snabbt bara genom att promenera. Hela staden består av massor av vackra, gamla byggnader och ändlöst många idylliskt franska restauranger, butiker, barer och caféer. Klimatet är också väldigt härligt! Vi hade drygt 20 grader ända in i slutet av oktober och under november och december var klimatet ungefär som svensk höst. Vädret kan dock skifta ganska snabbt, så man lärde sig att alltid ha med både solglasögon och paraply i sin väska.
Prisnivån är relativt lik som i Sverige, men den är något lägre i Bordeaux. Självklart beror det helt på produkt. Både i mataffärer och i barer är till exempel vin mycket billigare än hemma och jag vill även säga att restaurangerna är mycket mer prisvärda i Bordeaux än hemma. Staden har extremt många riktigt bra restauranger och cirka 1,5-2 timmar för att komma till havet där man till exempel kan surfa eller bara hänga. Utöver det är det generellt mycket event i Bordeaux. Alltifrån festivaler, livemusik på jazzbarer, musikquiz och utställningar.
Helhetsintryck
Under min termin passade jag på att resa en del inom Europa, vilket var riktigt nice! Det kunde jag göra dels för att vi hade det så fruktansvärt lugnt i skolan och dels för att det är mycket enklare och billigare att resa till exempel Spanien, Portugal och Italien, från Frankrike än från Sverige. Att åka på det här utbytet var det bästa jag har gjort! Jag hade så fruktansvärt kul och jag verkligen ÄLSKADE staden. Att få ett miljöombyte, träffa människor från hela världen och att lära känna en ny kultur gjorde verkligen (klyschigt nog) att jag verkligen växte som människa!
Ht17 - 2
Kurser (I kronologisk ordning):
- Wine Marketing
- States & Corporations in the World Economy
- Digital Marketing
- Supply Chain Management
- Luxury Marketing
- International Financial Systems
Studier
Studierna på Kedge Business School skiljer sig från Uppsala Universitet då kurserna läses i olika cykler/perioder där en cykel är ungefär en månad och innehåller en till två kurser à 5 credits, motsvarande 5 hp. För att få ihop till en termins högskolepoäng, alltså 30 hp, behöver du läsa sex kurser under en termin. Jag valde att läsa på helfart, det vill säga sex kurser under höstterminen då jag behövde poängen och tyckte att det var intressant. Behöver du endast säg 25 poäng kan jag rekommendera att läsa endast en kurs i början av terminen om du är där under hösten, alternativt en kurs under sista cyclen under vårterminen då vädret är fantastiskt. Då jag läser en master i management vid UU läste jag även masterkurser vid Kedge BS tillsammans med andra masterstudenter samt kandidater som läser sitt tredje och sista år. Kurserna som jag kunde söka var således bara masterkurser. Urvalet av kurser som går att läsa på engelska är mestadels inriktat mot management, kan du franska är urvalet större.
Kurserna examineras med olika moment som gruppinlämningar och presentationer och avslutas vanligtvis genom en tenta. Jag upplevde att nivån varierade en hel del mellan vilka olika föreläsare som höll i de olika kurserna, exempelvis var föreläsaren på Luxury Marketing- kursen mycket kompetent. Han hade en lång erfarenhet från lyxindustrin och förutom att föreläsa driver han ett eget parfymföretag och konsultar. Många av föreläsarna hade professionell erfarenhet från sina respektive branscher vilket var intressant och ger en intressant och praktisk förståelse. Generellt sett är dock nivån högre vid UU och högre krav ställs på studenterna. All undervisning är obligatorisk och man måste infinna sig på i princip alla föreläsningar. Klasserna var mindre än vad de är vid Uppsala Universitet, och mer aktivt deltagande förväntas. Kurserna hade ett starkt fokus på praktisk tillämpning vilket jag upplevde var ett välkommet inslag i studierna. En stor skillnad är att ingen kurslitteratur behöver köpas, utan allt material som krävs tillhandahåller skolan.
Boende
Att hitta boende kan vara lite knepigt då det krävs en del administrativt arbete för att kunna hyra en lägenhet genom hyreskontrakt i Frankrike. Jag och min rumskamrat hittade en lägenhet via AirBnb i de mest centrala delarna av Bordeaux vid det kända torget Place de la Bourse. Ett tips är att tänka på att vara ute i god tid och gärna kolla upp AirBnb då det är betydligt smidigare än att försöka fixa lya via ett vanligt hyreskontrakt. De flesta utbytesstudenter bor i de centrala delarna av staden då det tar cirka 30 minuter med spårvagnslinje B till skolan och spårvagnen slutar att gå vid 00-tiden på kvällen. Kort och gott, var ute i god tid och försök hitta ett boende i de centrala delarna av staden.
Mottagande
Skolan har en förening som heter Melting Potes som i början av terminen ordnar med upphämtning vid flygplatsen och anordnar diverse olika välkomstevent. De kan även hjälpa till med olika typer av administrativa frågor. Löpande under hela terminen står föreningen också för olika typer av pubar och fester mm., vilket verkligen var uppskattat. I sin helhet upplevde jag att mottagandet fungerade bra, alla mina registreringar etc. hade jag löst innan ankomst så för mig fungerade allt smärtfritt. Dock ställde strul med Kedges internetplattform till det under sommaren och det var stundtals lite problematiskt att fixa ansökan, men det var för min del löst innan ankomst som sagt.
Ekonomi
Vårt boende var betydligt dyrare än i Sverige, men med Erasmusstipendiet samt CSN gick det runt. Jag fick även ett annat stipendium beviljat innan jag åkte på utbytet. Prisnivån i övrigt var snarlik med undantag för alkoholen i allmänhet och vinet i synnerhet som var billigt, en schysst flaska vin kostar från 4 €.
Fritid
Skolan har en mängd olika föreningar för bl.a. sport, extremsport, vin som anordnar olika aktiviteter. Jag tog mig aldrig tiden att bli medlem av den enkla anledningen att jag hade mycket annat roligt att göra. Fritiden i Bordeaux var fylld av fester, vinprovningar, restauranger, barer, parkhäng, resor, sightseeing i staden mm. med vänner man träffade där. Det finns alltid något roligt att göra eller se!
Övrigt
Bordeaux är med svenska mått mätt en stor stad, typ Göteborg, och dessutom otroligt vacker. Hela de centrala delarna av staden är byggd i samma typ av sten och det ger ett häftigt intryck, dessutom är bebyggelsen gammal. Det är alltid livligt och folk är ute sent på barer och restauranger, även under veckodagar vilket ger staden en trevlig karaktär. Från september till början av november var det i princip svenskt sommarväder med några riktigt heta dagar i slutet av oktober vilket givetvis var välkommet. Staden ligger nära exempelvis San Sebastian norra Spanien där vi var ett gäng i slutet av september och surfade. Tåg mellan Bordeaux – Paris tar bara två timmar med höghastighetståg och är billigt under veckodagarna, så vill man resa i Frankrike och Spanien är det både enkelt och relativt billigt.
Helhetsintryck
Att åka på utbyte var en otrolig upplevelse och jag träffade många väldigt bra människor. Bordeaux är en helt perfekt stad för utbytesstudier då klimatet är bra, staden vacker och spännande samt livet lite enklare och härligare än i Sverige. Jag kan därför varmt rekommendera att åka på utbyte!
Ht17 - 3
Jag gjorde min utbytestermin på Kedge Business School i Bordeaux HT17. Jag läste 25 ECTS från 18 september till 1 december, men bodde i Bordeaux från 4 september till 7 december. Gjorde utbytet under min 6:e termin på Ekonomprogrammet och skriver därför min uppsats termin 7.
Mina kurser:
Cycle 1:
- French as Foreign Language, 5 ECTS, EXC-M4-LNG-000-F-L-BOD #1
- Cross Cultural Management, 5 ECTS, PGE-M5-HRM-002-E-L-BOD #1
Cycle 2:
- Lean Management, 5 ECTS, PGE-M5-OPS-622-E-L-BOD #2
- Leadership, 5 ECTS, PGE-M5-HRM-001-E-L-BOD #2
Cycle 3:
- Luxury Marketing, 5 ECTS, PGE-M5-MKT-610-E-L-BOD #3
Kursvalsprocessen upplevde jag tyvärr som dålig, vi fick inte veta på vilka kriterier vi blev utvalda och jag fick bara 2 av 6 förstahandsval. Det var en annan student från Sverige som innan sitt utbyte skaffat sig en skriftligt intyg från sin heminstitution på att hon var tvungen att läsa vissa kurser, därav fick hon de kurser hon ville ha. Är ett smart tips om det är vissa kurser du verkligen behöver. Datumen för kursval kommer du få mejlat av skolan, de är nära inpå starten av kurserna.
Studier
På Kedge är det mycket mer obligatoriska föreläsningar jämfört med Uppsala. Man har i regel 9 föreläsningar á 3 timmar + 15min rast och 1 examen per kurs, man får max missa 1-2 föreläsningar utan giltigt intyg. Examinationsformerna varierade mellan kurser, på samtliga var en viss del lektionsdeltagande men sen kunde det skilja sig mellan tentamen, essä eller case som slutuppgift. Kvaliteten skulle jag sammantaget påstå som likvärdig med UU, lite sämre organiserat och mer högstadiestil på ständig närvaro. Positivt var dock mer casebaserat och ofta föreläsare med yrkeserfarenhet.
Boende
Det är svårt och administrativt krångligt att få tag i lägenhet från många fastighetsägare. De lägenheter skolan bidrar med är få och enbart ett några får lägenhet därifrån genom lottning. Flera personer skaffade sig lägenhet genom Airbnb. En del tecknade sedan på plats avtal vid sidan om Airbnb, då de har höga ”dolda” avgifter. Jag valde dock att dela en central lägenhet med en kompis från UU helt genom Airbnb, dyrt (740 euro pp/mån) men kändes tryggast. Att bo centralt i Bordeaux att rekommendera, stadskärnan är vacker, livlig och alla barer och restauranger ligger där. Spårvagnarna slutar att gå runt 00-01 och bor du långt bort blir du tvungen att ta en Uber eller gå en rejäl promenad hem. Den enda nackdelen med centralt boende är att det från stan tar 30-40 minuter enkel resa, med (oftast fullpackad) spårvagn till skolan.
Ekonomi
Matpriserna var högre än jag förväntat mig i Bordeaux, priserna är samma om inte något högre, särskilt för kött. Övrigt såsom transport, restauranger och barer är något billigare dock. Vin är riktigt billigt naturligtvis, kan starkt rekommendera det mousserande Sire De Beaupré på Carrefour om ni vill ha bra pang för pengarna (13 kr för 70cl). Riktigt fint att släpa hem 4 flaskor för dryga 50-lappen.
Mottagande
Mottagandet stod studentorganisationen Melting Potes mestadels för, vilket var ett roligt gäng av Franska studenter från skolan. De anordnade mycket fester, event och lite resor, främst i början av terminen. Så se till att vara med på deras evenemang från början när alla är nya och letar vänner, om du vill lära känna dem och andra utbytesstudenter.
Övrigt & utflykter
Överlag finns det mycket att se och göra i och omkring Bordeaux. Man kan sola i parken eller vandra längs flodpromenaden, vandra runt i stan och se alla fina byggnader, kolla på rugby och fotbollsmatcher, gå på vinprovningar, åka till kringliggande byar/städer och till kusten.
- Saint Emilion, en medeltidsby nära Bordeaux känd för sina vinodlingar, är en riktigt trevlig dagsutflykt.
- Åka till Lacanau vid kusten och spendera en dag på stranden (surfbrädor finns att hyra)
- Besöka Dune du Pilat, en riktigt rejäl sanddyna.
- Besöka San Sebastian i norra Spanien, äta tapas och dricka sangria är starkt rekommenderat.
Helhetsintryck
Överlag är jag väldigt nöjd med mitt utbyte i Bordeaux, en riktigt trevlig och genuin Fransk stad. Men allra bäst är alla utbytesstudenter som är fantastiskt öppna och roliga människor. Ta chansen och åk på utbyte om du har möjlighet (vart du åker spelar mindre roll), det kommer vidga dina vyer och vara en upplevelse för livet.
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se