Reseberättelser Kedge Bordeaux Vt

Vt22 - 2

Jag läste en termin på Kedge Business School i Bordeaux våren 2022 och min tid där var helt otrolig! Jag älskade närheten till allt och den enkla transporten med buss och tåg. Dessutom hann vi med resor till Paris och Biarritz, vilket var smidigt. Bordeaux erbjöd en mängd museum, fantastiska vingårdar och mycket annat att utforska.

Studierna var en blandning av förberedande kurser inför min C-uppsats i Externredovisning, dock fanns det inga bra finanskurser så tips är att inte läsa denna inriktning på Kedge.

De sex kurserna jag valde var:

 • Going Global
 • Project Management
 • Sustainable Supply Chain
 • Consumer Behaviour
 • International Business Environment
 • Franska
   

Kurserna valdes i december och var först till kvarn, så du bör vara snabb när du gör ditt val. Många valde lektioner så de bara behövde vara på skolan måndag-onsdag och hade helgledigt.

Kurserna var parallella med tre timmars lektioner vardera. En fördel var att en stor del av pluggandet kunde göras under lektionstid, vilket gav mycket fritid. Kurserna innehöll ofta miniquiz i slutet av varje lektion för att säkerställa förståelse. Ett typiskt upplägg inkluderade miniquiz, ett mitterminstest och en slutlig tentamen med möjlighet att ha med anteckningar.

Välkomstaktiviteter anordnades av campus och välkomstkommittén för både kandidat- och mastersstudenter. Aktiviteter som pubkvällar, utflykter med mera. Dessa var roliga, även om de kunde ha varit bättre planerade. Att delta i dessa var viktigt för att lära känna vänner. En WhatsApp-grupp för utbytesstudenter och mentorer underlättade svar på olika frågor.

Under terminen fortsatte aktiviteterna i form av pubkvällar. Personliga planer med vänner för middagar, fester och utflykter fyllde också tiden.

Boendet var lite svårare att hitta, jag bokade mitt med Airbnb för smidighetens skull. Tips är att vara tidigt ute så notan inte blir över 10 000 kronor i månaden.

Ekonomiskt sett blev det något dyrare att bo i Frankrike på grund av den svaga svenska kronan. Studiemedlet täckte inte allt, men med sparsamhet fungerade det. En del studenter jobbade deltid på sina hemorter för att tjäna extra pengar.

Några tips:

Var ute i god tid på grund av osäker trafik.
Lär dig några grundläggande fraser på franska.
Delta i Kedgepartyn, de är lite barnsliga men bra sätt att lära känna människor på.
Skapa kontakter med både utbytes- och franska studenter genom middagar och aktiviteter.

Vt22 - 1

Fakta och kursval

Jag tillägnade vårterminen 2022 på KEDGE Business School Bordeaux i Frankrike. Inför utbytesterminen valde man de kurser som man ville och behövde läsa via deras hemsida. Denna information skickades i god tid via mejl vilket betydde att denna process skedde utan några större problem och jag kom in på samtliga kurser jag sökt. Hur som helst så fanns inte syllabus för kurserna man valde mellan tillgängligt, vilket betydde att valen gjordes helt baserat på kursnamn. Utifrån vad jag hörde från andra studenter så var administrationen väldigt flexibel och det var sällan några problem att byta kurser när terminen väl dragit igång.


Studier

Undervisningen skedde både på plats och via Zoom. Till min förståelse så var pandemin inte en bakomliggande orsak till att vissa kurser var delvis eller helt genomförda online, utan var snarare upp till respektive kursledare. Trots detta så var det stort fokus på närvaro, och om man var frånvarande vid fler än två tillfällen i samma kurs blev man automatiskt underkänd. Detta skulle jag säga var den absolut största skillnaden mellan UU och KEDGE.

Kurstillfällena i sig var uteslutande stora (och framförallt långa) föreläsningar. Det normala upplägget var en och en halv timmes föreläsningar, en kort rast på cirka en kvart, och sen en och en halvtimme till. Påfrestande, men eftersom man endast hade en lektion per kurs per vecka blev det totala antalet lektionstimmar inte så avsevärt mycket högre än på Uppsala.
Lärarna var i stora drag bra, men förvänta dig inte klockren engelska från dem utan majoriteten hade kraftig brytning. Inte så kraftig att de blir direkt omöjliga att förstå, men det krävdes definitivt lite extra uppmärksamhet och koncentration innan man vande sig. En annan sak viktig sak att nämna är att lärare-student relation är mycket mer formell och det är viktigt att använda titlar som Mr. eller Dr. när man till exempel ställer frågor.

Examinationerna var väldigt lika för många av kurserna och omfattade en muntlig presentation, en tenta, samt en “activity grade” som baserades på hur aktivt du deltagit under lektionerna.

Presentationernas omfattning varierade från kurs till kurs men gjordes alltid i grupper om 3-4 personer och innebar ofta att man skulle presentera en vetenskaplig text av något slag inför resten av klassen. Kraven på presentationerna var mycket lägre än vad som vanligtvis förväntades vid Uppsala. Det var till exempel helt okej att uteslutande läsa innantill på din laptop.

Tentorna liknande de vid Uppsala och bestod oftast av några flervalsfrågor samt några lite längre essäfrågor. Kraven kändes, precis som för presentationerna, som att de var aningen lägre än vid Uppsala. Detta kan dock bero på att kurserna var mycket mindre (endast 5 hp).
På campus fanns det gott om studieplatser, både i form av bibliotek men även bokningsbara grupprum vilket medförde att det aldrig var svårt att hitta studieplatser.


Mottagande

I början anordnades många event för utbytesstudenterna, allt från barhäng, middagar till guidade turer runt staden vilket gav ett utmärkt tillfälle att lära känna de andra internationella studenterna. Frekvensen av dessa event sinade längre in på terminen men de kändes heller inte så nödvändiga då man vid detta lag lärt känna de andra studenterna.


Boende

KEDGE erbjöd inga korridorsrum eller liknande för de studenter vars utbyte var kortare än ett år utan hänvisade då till en extern sida, Studapart. Deras utbud varierade i typ; kollektiv, korridorsrum samt mindre lägenheter. Jag, och en kompis jag kände sen tidigare som också skulle till Bordeaux valde dock att istället hyra en airbnb. Detta alternativ var förmodligen dyrare än Studapart, men väldigt mycket smidigare då Studapart hade en ganska krånglig ansökningsprocess.

Boendet vi valde låg nära huvudtågstationen, cirka 10 minuter från centrala Bordeaux vilket var väldigt smidigt då vi hade bra anknytningar med både buss och spårvagn. Området i sig var dock, som ofta är fallet med områden nära tågstationer, väldigt dåligt. Många hemlösa och generellt instabila människor. Vid ett tillfälle blev en kompis slagen av en kraftigt påverkad person, precis utanför vår lägenhet.

Med detta i åtanke skulle jag inte rekommendera boende i området nära tågstationen. Jag skulle heller inte rekommendera boende nära skolan då den ligger cirka 40 minuter utanför innerstaden, vilket gör det väldigt svårt att ta sig hem på kvällarna då spårvagnarna slutar gå runt midnatt. Istället skulle jag rekommendera att bo så nära centrum som plånboken tillåter, med undantag för området runt tågstationen.


Ekonomi

Levnadskostnaderna i Frankrike var aningen lägre jämfört med Sverige. Matvaror var i snitt cirka 10% billigare och en månadsbiljett för kollektivtrafiken kostade 30 euro för studenter. Trots det var det ganska svårt att få studiemedlen (merkostnadslån inräknat) att räcka då hyran vi hade låg på ungefär 750 euro var. Det hade, med lite bättre planering och budgetering, förmodligen varit ganska lätt att se till att det inte blev så knapert sista dagarna innan studiemedlet kom, men vi ville också se till att hinna med så mycket som möjligt under terminen.


Fritid

Utöver introevenemangen anordnade även Melting Potes, KEDGE internationella studentorganisation, två stycken resor; en skidresa samt en sol-o-bad resa närmare terminens slut.

På campus fanns både basketplan och fotbollsplan som var fritt fram att användas om så önskades.

Skolan anordnade även vid ett flertal tillfällen vin- och cognacprovningar med närproducerade produkter från de runtomliggande distrikten.


Helhetsintryck

Utbytesterminen i helhet var mycket bra med många roliga och nyttiga upplevelser och jag skulle definitivt rekommendera att göra ett utbyte i Frankrike.

Vt19

Jag pluggade en termin på KEDGE Buisness School i Bordeaux. Jag gick på Kedge Bachelor programmet som består av 7 kurser. Jag fick läsa:

 • Corporate Finance
 • Cross Cultural Management
 • Globalised HR Management
 • Supply Chain Management
 • Corporate Strategy Marketing
 • Marketing inriktad mot Bordeaux vin.

Jag tyckte att kurserna var väldigt intressanta dock var föreläsningarna av låg kvalité enligt mig. Vin-Marketing kursen var väldigt intressant eftersom Bordeaux är vinhuvudstaden i världen. Vi fick band annat resa till Chateau de la Louvière som producerar ett av bästa vinerna i Sverige.

Läroprocessen har inte samma struktur vilket kan vara svårt att behandla som svensk. Men skillnaden var lärorikt för mig och hjälpte mig förstå vad som är bra med svenska skolsystemet. Livet i Frankrike var väldigt skönt och människorna jag träffade var väldigt trevliga.

Alla föreläsningar är obligatoriska och skolan är långt ifrån innerstaden. Den är faktiskt ganska långt från allt. Jag rekommenderar inte at bo nära skolan ändå det är inte ett väldigt skönt område. 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-09-04