Reseberättelser Kedge Marseille

Ht18

Ämne: FEK C – Accounting and Finance Kurser:

  • Comparative International Accounting
  • Comparative International Taxation

Dessa kurser rekommenderar jag inte att läsa. De är enkla men inte alls givande. Professorn vi hade var inte alls bra vilket förmodligen är anledningen till kursens låga kvalité.

  • Sustainable Development

Väldigt bra kurs med en väldigt bra professor. Rekommenderar verkligen denna kurs. Den är inte heller svår att klara så länge man är aktiv under lektionerna.

  • Financial Analysis
  • International Finance
  • Investment and Financing Decisions

I ovanstående kurser hade jag samma professor, han är bra och pedagogisk. Kurserna är givande och intressanta. Eftersom det är finanskurser är de lite svårare. De kräver att man läst finans innan och är delvis insatt. Kurserna ökar i tempo och svårighetsgrad ganska snabbt. Kurs nummer 5 ”International Finance” är den kursen som kräver minst räknande och mer internationell ekonomisk förståelse. Kurs nummer 4 är den bästa och roligaste kursen av dessa tre.

Kursvalsprocess

Valet görs via KEDGE portal på ett utsatt datum (17 juli klockan 14 för mig) datumet meddelas via mail. I kursvalsmodulen framgår det vilken dag i veckan samt tid på dagen kursen undervisas. Tips är att i god tid innan valet planera vilka kurser som intresserar och se om dessa går att kombinera (tidsmässigt). Det är först till kvarn som gäller. Jag hade inga problem att få de kurser jag hade valt, men vissa kurser är väldigt populära så var ute i god tid. Många svenska studenter från andra universitet såg till att välja kurser som var schemalagda samma dag men olika tider, till exempel tisdag-torsdag, på så sätt var de lediga måndag och fredag och kunde planera in resor samt slapp resa till campus varje dag.

Undervisningssystem

Undervisningssystemet i Frankrike (Marseille) skiljer sig väldigt mycket från Sverige. Först och främst är närvaro A och O. Alla kurser läses parallellt. Varje kurs har ett undervisningstillfälle á 3 timmar per vecka som är obligatoriskt. För att du ska få skriva den sista examinationen så får du endast vara frånvarande från totalt 1 undervisningstillfälle. Är du frånvarande från fler får du inte skriva tentan. Under terminens gång hade jag, i finanskurserna, midterms; en 15 minuter skriftlig quiz som gjorde på ett undervisningstillfälle. Utöver exam och midterm består de flesta kurserna av redovisningar eller uppsatser. Alla kurser har åtminstone 2 moment, exam och ett till moment (redovisning, uppsats, quiz eller liknande). Alla arbeten utöver midterm och exam innebar grupparbete.

Undervisningstillfällena skedde i klassrum, likt gymnasiet. Där professorn ofta inledde med en föreläsning och sedan instuderingsuppgifter, ibland enbart föreläsningar. Inget är anonymt, du undertecknar allt med namn och har en närmare relation med lärare då klasserna ofta inte är större än 40 studenter. Alla moment är ofta placerade i november (slutet av kursen) vilket gör det ganska hektiskt i denna period då även alla tentor är placerade inom ett 3 veckors intervall i slutet av november/början av december. Jag hade alla mina 6 tentor inom loppet av 1,5 vecka. Tentorna är inte lika omfattande i Frankrike som in Sverige men kräver att man pluggar.

Betygssystem

Betygsystemet är 0–20 där olika moment väger olika tungt. Tex. exam = 60 % och midterm = 40 %. Det gäller att få 10 snitt, 10 = E (godkänt). Det vill säga får du 8 på midterm (8*0,4=3,2) måste du ha 13 på exam (13*0,6=7,8), 7,8+3,2 = 10. Sedan får topp 10 % i kursen A, efterföljande 25 % B, 30 % får C, 25 % D och botten 10% får E. Detta betyder att 15 kan vara A men också C beroende på hur dina kursmedlemmar presterar. Med detta sagt är mitt tips att anstränga sig vid alla moment för att få så höga resultat som möjligt. Har du fått 17 av 20 på midterm (40 %) (17*0,4=6,8) behöver du bara 5,5 av 20 (5,5*0,6=3,3) på sluttentan för att bli godkänd i kursen, 6,8+3,3=10,1. Med detta i bakhuvudet blir inte tentaperioden lika hektisk och påfrestande. Professorerna jag hade var inte ute efter att underkänna någon utan är väldigt hjälpsamma. Nivån är inte heller så hög, men gå inte in med den inställningen då detta skiljer sig från kurs till kurs samt vilka förkunskaper man innehar.

Mottagande

Börja med att söka upp KEDGE-sidan på Facebook, där delas viktig information innan utbytet. Skolan anordnar ”pick-up service” vilket innebär att en student från universitetet möter upp utbytesstudenter på tågstationen. Jag valde inte att utnyttja det eftersom jag anlände tre vecka innan skolan börjande i syfte om att resa. Skolan har en ”Interact”-grupp som anordnar event för utbytesstudenter under terminen med lite extra krut på första veckan.

Boende

Jag valde att hyra en lägenhet av en svensk kvinna den var 52 kvm med två sovrum och ett vardagsrum. Om ni är fler som ska bo tillsammans så hör av er till mig kan jag kolla tillgängligheten på denna lägenhet, det som dock är negativt är att det inte finns WiFi. Från mina erfarenheter så är det inte heller värt att försöka fixa det då jag försökte i 3 månader utan framgång. Däremot rekommenderar jag verkligen att ha WiFi, så om ni tar kontakt med min hyresvärd så förhandla gärna om att hon ska fixa WiFi. För utan det franskaspråket, bankkonto med mera är det INTE enkelt. Det kommer en del studenter från Örebro universitet som valde att bo i ett studentboende med 18 kvm lägenhet utan ugn. Detta ställe heter Campusea. Fördelen är att man bor många utbytesstudenter på samma ställe, placeringen är bra (nära city), samt att det finns WiFi. Dock har vissa studenter haft problem med skador i lägenheterna (som de behövt betala för, sköra väggar och liknande.) samt utflytt och jag fick även hör att sängarna är väldigt obekväma. Sammanfattningsvis råder jag dig att söka boende nära hamnen (i stan). Det tar cirka 1 timme att resa med tunnelbana och buss till campus men det är det värt. För att bo nära campus innebär 1 timme resa till stan och vid campus finns det inte särskilt mycket att göra. Men det är en smaksak.

Ekonomi

Prisnivån är likt Sverige. Jag betalade 7500 svenska kronor i hyra då jag hyrde av en svensk kvinna. Att bo på Campusea kostade runt 550 euro/månad tror jag. Jag anser att studiemedlet räcker, jag tog merkostnadslån för utbytesstudier och fick ut cirka 12 000 kr/månad plus Erasmus stipendiet. Ett tunnelbanekort är ett måste, det kostar runt 380 kr/månad när man fått sitt studentkort. Det går att använda på alla bussar, tunnelbanor och spårvagnar.

Fritid

Som tidigare nämnt finns det massor av aktiveter via universitet. Nämnvärt är att Marseille i sig har mycket att erbjuda, fina stränder, lite mer robusta kulturområden, museum, kyrkor, shoppinggator/köpcentrum, fotbollsmatcher, nattklubbar, restauranger, båtturer och närliggande resmål så som Cassis, Cannes, Nice och Saint Tropez. Vi bokade boende via Airbnb och rese med Flixbus till dessa ovannämnda städer och det var väldigt smidigt.

Övrigt

Fransmän är obekväma med det engelskaspråket så börja alltid en mening på franska för att öka chansen om en fortsatt kommunikation på engelska. Börja meningar med ”bonjour” eller ”bonsoir”. Fråga gärna på franska om de talar engelska ”Vous parlez anglais, s'il vous plait?” så kommer nästan alla svara ”A little bit” eller ”un peu”. I överlag är alla väldigt hjälpsamma och trevliga.

Strejker är inte ovanligt, att bussarna inte går som vanligt händer ganska ofta. Demonstrationer uppstod, men allting löste sig om man bara hade lite tålamod och var hyfsat uppdaterad på läget, tidsmarginaler är ett användbart tips! Tveka inte heller att välja Marseille om du vill bo en stad med mycket liv och karaktär.


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-06-01