Reseberättelser Leuven

Ht22

Universitetet

Katholieke Universiteit Leuven, eller KU Leuven, är Belgiens äldsta universitet. Universitetet grundades 1425, och rankas kontinuerligt som ett av Europas bästa universitet i olika rankingar. KULeuven har satellitcampus i de flesta större städer i Belgien, men huvudsakliga campus är beläget i staden Leuven som ligger ungefär 20 minuter öster om Bryssel. Leuven är en av Belgiens större städer- ungefär i storlek med i Uppsala. Staden ligger i den flamländska delen av Belgien, så här är det talade språket inte franska utan nederländska/flamländska.

Studier

Det första steget i ditt studieliv i Leuven är att välja kurser. Jag var tvungen att välja 60% ekonomirelaterade kurser, men valde 100%. Utbudet av olika kurser att läsa på engelska är väldigt begränsat (6-7 olika kurser), men detta gäller endast för kurser på kandidatnivå. Väljer du att läsa kurser på masternivå, vilket du kan göra om du har mer än 120hp, är utbudet istället enormt och det finns något som intresserar alla. Jag valde att blanda mellan några kandidat- och några masterkurser. I regel kommer du välja fem kurser, vardera 6hp, men det går att läsa fler eller färre, så länge det totala antalet högskolepoäng är 30.

Valet av kurser är relativt lätt, och man får mycket hjälp av koordinatorer som ser till att man gör det rätt i deras motsvarighet till Ladok och Studium. Men lite förenklat kan man säga att du har tre veckor på dig att välja dina kurser, men undervisningen börjar från dag ett. Detta betyder att du kan, om du vill, byta kurser under de tre första veckorna helt fritt. Jag känner ingen som utnyttjade den friheten, men den finns. Min rekommendation är att själv läsa på universitetets hemsida i förväg och försöka komma fram till vilka kurser du vill läsa under din termin, något som du ändå ska göra när du skickar in ett Learning Agreement.

Efter att du valt kurser börjar terminen, vilket för mig var sista veckan i september. Sedan sträcker sig terminen till februari (kolla universitetets hemsida för exakta datum) men undervisningen upphör efter jul och hela januari är tillägnad tentor. Du kommer läsa dina kurser parallellt och examineras därför på alla kurser under loppet av några veckor i januari. Mitt tips är att välja några kurser som examineras på alternativa sätt (inlämningar, duggor) så att du inte behöver skriva fem eller sex tentor på tre veckor i januari. Detta upplägg gör att studietakten känns väldigt långsam i början av terminen, men galet snabb i slutet. Belgarna slutar festa helt i mitten av december, och börjar istället tentaplugga. Min rekommendation är att du gör detsamma.

Det eftersom de akademiska kraven på KULeuven är högre än i Uppsala. Kurserna är mer krävande, generellt, och tentorna ställer högre krav. Naturligtvis beror detta mycket på vad du väljer att läsa, men som tumregel så kan du förvänta dig en krävande termin. Men skolan erbjuder fantastiska lärare, och fina lokaler i alla fall.

Mottagande, studentliv och fritid

Som Erasmus-student erbjuds du flera välkomstevenemang under den första veckan, dock inget likt en inspark i Uppsala. Evenemangen i sig var inte alltid de roligaste, men det ger dig i alla fall en chans att träffa vänner. Vänner som du sedan med förmån hänger med någon annan stans. Universitetets motsvarighet till Uppsalaekonomerna heter Ekonomika, och de erbjuder, till skillnad från Erasmus-föreningen, många roliga event. Bland annat anordnar de en resa till Oktoberfest i München, som du inte ska missa om du åker en hösttermin. Utöver det brukar det anordnas sittningar utan mat, så kallade Cantus. De går egentligen endast ut på att dricka öl, som ständigt kommer till bordet i stora kannor, samtidigt som du sjunger studentsånger på flamländska. Ölen hjälper till vid framförandet av dessa- givet att du inte kan språket.

Bortsett från det mediokra kår- och föreningsliv som staden erbjuder internationella studenter är Leuven som stad en fantastisk studentstad. Det enda tvivelaktiga tycks vara föreningarna, så släpp dem och festa på eget initiativ. Det finns barer och klubbar överallt, verkligen överallt, och det är nationspriser. Cirka 3€ för en öl. Barerna har öppet tills solen går upp, alla dagar i veckan, så det finns alltid något att göra. Mest händer vid torget ”Oude Markt” vilket, alla med knackiga flamländskakunskaper förstår, betyder gamla torget. Torget blir en enda stor uteservering under soliga dagar, och det ligger uppskattningsvis 10-15 barer och klubbar runt torget.

Leuven ligger dessutom endast 20 minuter utanför Bryssel. Varifrån du kan ta direkttåg till flera av Europas bästa städer. Dessutom har du möjlighet att resa till andra belgiska städer.

Ekonomi och boende

Leuven är mycket likt Uppsala i prisnivå inom samtliga väsentliga kategorier av utgifter. Förvänta dig att betala samma summa för mat, boende och restaurang- och barkostnader som du gör i Uppsala. Detta innebär att utökade CSN tillsammans med ditt Erasmus-stipendium räcker mer än väl.

Boendesituationen i Leuven är däremot en ren mardröm. Börja leta boende DIREKT. Jag lyckades hitta en lägenhet i centrala Leuven som kostar ungefär 600€ i månaden, men det var i sista sekund och jag hade väldigt tur. Om du väntar till sommaren är det för sent, framför allt om du söker studentrum. Många ansökningar till korridorrum i Leuven stänger i april eller maj. Universitetet har en egen digital marknadsplats för privatägda bostäder som går att hyra. Alla hyresvärdar är godkända av universitetet och på så sätt undviker du risken för bedrägeri.

Sammanfattning

Om du vill ha en lugn utbytestermin i en varm stad ska du inte välja KULeuven. Hit ska du åka om du är intresserad av ett fantastiskt studentliv blandat med undervisningskvalitet i världsklass. KULeuven skolar akademiska vapen vana vid Europas kanske regnigaste klimat. Jag har haft en fantastisk tid.

HT22

Staden, mottagande och fritid

Leuven är en trevlig belgisk stad som påminner om Uppsala i storlek och studentliv samt dess närhet till huvudstaden. Det är dessutom mycket nära till flygplatsen vilket är smidigt. Runt staden går en motorväg som ringar in staden och den kallas ”the circle” och så länge man bor inom denna cirkel är allt relativt nära. Att studera i Leuven har varit en riktigt kul upplevelse då i princip hela staden utgörs av studenter, samt att det är fart i stadens många barer från måndag till lördag. Om man dessutom gillar att dricka öl har man kommit rätt då alla barer erbjuder ett stort urval. På fritiden kan man vara på stadens många barer eller Universitetets nationer och organisationer som ”ESN” har ständigt nya aktiviteter på gång, vilket gör att det alltid finns något att hitta på. ESN-Leuven anordnar en insparksvecka i början av terminen med diverse lekar men också föreläsningar som innehåller nyttig information om hur livet i Leuven kan komma att se ut och vad man bör tänka på. Jag rekommenderar att gå på insparksveckan då den både är kul, ger bra information och öppnar upp möjligheten att träffa andra, internationella studenter. ESN ordnar aktiviteter men även olika resor under terminen till städer som Paris, Gent, Luxembourg med flera, för en billig peng. Universitetet har även ett eget modernt gym som kostar endast 50 € per termin, vilket iallafall jag har uppskattat mycket.

Boende och Ekonomi

Under utbytet bodde jag i korridor vilket jag rekommenderar starkt, eftersom det, för min del, lett till många härliga relationer och vänner. Jag levde på CSN-lån, bidrag samt Erasmus-stipendiet. Min hyra låg på 475€/månad. Maten i Belgien är aningen billigare än i Sverige och alkoholen ganska mycket billigare, och täcktes utan problem av CSN. Att hitta boende är svårt då staden är ganska liten och har ett stort antal studenter, så jag rekommenderar att vara ute i god tid. Om man dessutom bara ska vara på utbyte i 6 månader blir det desto svårare eftersom hyresvärdarna hellre tar ett kontrakt på 12 månader. Jag valde att skriva på ett 12-månaders kontrakt vilket gjorde att jag var tvungen att hyra ut mitt rum i andra hand resterande tid av kontraktet. Att hyra ut i andra hand var dock inga problem eftersom det finns gott om utbytesstudenter och andra studenter som letar efter boende.

Undervisning och Examination

Första veckorna på terminen har man en ”add, drop period” vilket innebär att man kan byta eventuella överlappande kurser som man sökt, eller om man märker att kursen inte var det man tänkte sig. Det är en stor omställning från Sverige att läsa mellan fem till sex kurser samtidigt, och jag rekommenderar att man hänger med från start då det annars kan leda till stress. I slutet av terminen har man en examinationsperiod som vanligtvis är 3–4 veckor lång.

Vt22 - 2

Studentliv

Att studera och på i Leuven är en fantastisk upplevelse. Det är en studentstad utan dess like, hela staden utgörs i princip av enbart studenter och nästan alla byggnader tillhör universitetet. Om du gillar studentliv har du verkligen hittat det rätta universitetet och staden att bo i. Oude Maarkt, vilket är Leuvens torg som består av 22 barer på rad. Där är det fullt ös från måndag till lördag varje natt intill kl. 05–07 på morgonen. Billig öl och tusentals studenter resulterar till en hektisk stämning! Som avslut på kvällen köar alla studenter utanför fritösen och köper pommes vilket belgarna är otroligt stolta över att kalla sin nationalrätt, av något slag. Den belgiska kosten är inget vidare för sitt BMI då man blir smällfet av allt som erbjuds. Lyckligtvis har universitetet ett väldigt modernt gym till ett billigt pris samt gratis tillgång till massa idrottsanläggningar som simhall och inomhus beachvolleyboll etc. så man inte behöver boka två säten på flyget hem igen.

Universitetets ”nationer” och organisationer har ständigt massvis med event och fester planerade vilket gör att det alltid finns saker att hitta på. Under introduktionsveckan är det ett stort välkommande för de internationella studenterna av organisationen ”ESN Leuven” där man gör lite ”lekar” samt pubmaraton och så vidare. ESN anordnar även resor till Amsterdam och Paris med mera för en väldigt billig peng. Belgiens geografiska plats är definitivt en av fördelarna med att studera här, då man kan billigt resa massvis vilket jag starkt rekommenderar.

Att välja kurser görs i början av utbytet där man kommer in på kurserna man vill utan problem. Däremot erbjuds få kurser under vår fakultet på kandidatnivå, men dem som erbjuds skulle jag vilja rekommendera starkt då de var väldigt intressanta.


Boende

Gällande boende rekommenderar jag att tidigt söka då det finns otroligt ont om plats, och om du vill ha något fräscht måste du vara först på bollen. Räkna med att rummen inte riktigt har samma standard som i Sverige enligt min upplevelse, beroende på vilket boende du har givetvis. Det vanligaste är att hyra en ”kot” som det kallas, vilket är ett rum i ett studentboende. Många boenden har delade toaletter och kök vilket medföljer en billigare hyra. Jag var sent ute i sökandet och letade som en galning efter en studio som var tillgänglig. Lyckligtvis hittade jag en ledig veckan innan flytten. Mitt boende hyrs privat och är en rätt modern liten lägenhet med eget kök, badrum och så vidare. Hyran för mig ligger på 680 euro, men om man vill bo i ett studentrum kostar det runt 350-450 euro beroende på om man har privat badrum och så vidare. Jag rekommenderar att bo inom ”cirkeln” för närhetens skull.


Ekonomi

Leuven är Belgiens dyraste stad. Priserna här är ungefär som i Stockholm, vissa saker är billigare och andra dyrare. Jag har ett CSN lån samt extra tillägg för utbyteskostnader vilket gör att jag får in runt 13 kex där. Det har absolut varit tillräckligt, där man kan leva ännu bättre konsumtionsmässigt om man bor i studentkorridor.


Studierna

Kurserna jag läste:

 • Econmetrics
 • Labor Economics
 • Managerial Economics
 • ICT Service Management
 • Economics of Innovations and Intellectual Property

Samtliga kurser förutom “Labor Economics” tillgodoräknandes som Fek C.
En kurs ger 6hp, därav behövs 5 kurser för att komma upp i 30hp under terminens gång

Den största skillnaden gällande studierna är att man läser allt parallellt. Detta betyder att studietempot är väldigt mycket högre än i Sverige då man läser 5 kurser åt gången. Detta var enligt mig negativt i jämförelse då det var svårare att dela upp studerandet, men det funkar!
Professorerna är väldigt professionella under lektionerna och det är en väldigt formell jargong i klassrummet. Relationen med professorerna existerar till ett minimum. Några har en mer öppen undervisning där frågor ställs till klassen, men i normalfallet så är det inte mycket till kommunikation under lektionens gång. Detta tyckte jag var positivt samt negativt. Det är en väldigt fokuserad atmosfär under lektionerna men det kan också bli utmattande för fokuset när interaktionen inte är närvarande. Nivån på lektionerna är hög. Lärarna förväntar sig att du har stenkoll på allt material som du skall ha läst intill lektionerna och kommer inte att stanna upp för att förklara sådant. Jag skulle starkt rekommendera att du har koll på statistik samt ekonomisk matte, därav att alla professorer går igenom matematiska koncept för att förklara teorier och diverse material.

Under de första månaderna är studietakten hög, däremot är detta inget som stoppar Leuvens studenter att festa, för det är fest varje dag. Sedan har man inga lektioner månaden innan tentaperioden. Då går staden i ide när alla studenter studerar dag och natt för att klara tentorna. Lyckligtvis finns det en hel del bibliotek utspridda över staden, dessa är däremot väldigt fulla under tentaperioden så man får se till att boka sin plats några dagar innan.
Tentorna sägs av alla att vara mycket svårare än den internationella standarden där nästan ingen får 18–20 poäng på tentorna (20 poängskala där 10 är godkänt). Jag skulle däremot påstå att det är ungefär samma nivå som i Uppsala.

Som helhetsintryck rekommenderar jag starkt att välja KU Leuven. Det är ett fantastiskt bra universitet i en stad som har mycket att erbjuda. Se till att njut när du är här, för det är förbi i ett ögonblick.

Vt22 - 1

Undervisning och examination

Jag valde att åka på utbyte till Belgien, närmare bestämt till Leuven, för att studera på KU Leuven under vårterminen 2022. De kurserna jag valde att läsa var Econometrics, Labor Economics, Managerial Economics, ICT Service Management och Economics of Innovation and Intellectual Property. Under just denna termin var det endast dessa fem kurser som fanns att välja på inom ekonomi, dock fanns det desto fler kurser att välja på under höstterminen. Kursvalen gör man innan man kommer till Belgien men väl på plats finns det tid de första veckorna att ändra kurser om man skulle vilja det. Det är viktigt att kolla upp innan hur kurserna ligger när det kommer till föreläsningar och examination. Då jag hade två kurser som krockade löste det sig trots allt bra i och med att föreläsningarna var inspelade men det är ingen garanti att de är det väl på plats. Det var en stor omställning att läsa flera kurser parallellt och samtidigt stressigt periodvis. Jag rekommenderar att du redan från början försöker sätta dig in i alla kurser och hänga med från start så du inte sitter de sista veckorna och är ännu mer stressad för att du ligger efter. I och med att man läser flera kurser parallellt ställs det högre krav på planering och disciplin än när man läser en kurs i taget. I slutet av terminen är det en tentaperiod på ca 3–4 veckor där du får tid till att studera inför alla tentor. Kurserna som jag valde att läsa bestod till största delen av föreläsningar men även några mindre inlämningar samt grupparbeten.


Ekonomi och boende

Under mitt utbyte levde jag på CSN-lån samt bidrag och även Erasmus-stipendiet. Detta kände jag räckte då levnadskostnaderna är en aning lägre i Belgien jämfört med Sverige. Livsmedel är en aning billigare och alkohol ganska så mycket billigare. Min hyra var 489 € i månaden för ett rum med delat kök och badrum med 10 andra i ett studentboende. Detta låg mitt i centrum så jag hade nära till allt samt att jag kunde skapa relationer även med dem som jag bodde med i samma korridor.


Staden, mottagande och fritid

Leuven ligger cirka 15 minuter med tåg från Bryssel, så det var väldigt smidigt att ta sig dit från flygplatsen. Leuven påminner ganska mycket om Uppsala då det är en liten stad med majoritet studenter där universitetet spelar en stor roll. Universitetet i Leuven rankas frekvent som topp 50 i världen, det vill säga högre än Uppsala, vilket man märker på nivån på föreläsningarna samt tentorna. Under första veckan anordnas det en insparksvecka som jag verkligen rekommenderar att man går på för där får man chansen att lära känna andra internationella studenter. Där träffade jag bland annat mina vänner som jag umgicks med under hela terminen. Insparksveckan består av en mix av pubrundor, föreläsningar, guidade turer genom staden, internationella middagar, fester och så mycket mer.
På fritiden kan man besöka universitetets sportcenter som erbjuder ett gymkort till ett förmånligt pris vilket jag köpte och hade stor användning för. Blev även att besöka Oude Market som är stadens centrum där det ligger många barer eller så kan man resa i och med att Belgien ligger så pass bra till, det är nära till andra städer som till exempel Paris, Amsterdam och London.

Sammantaget är jag otroligt nöjd med mitt val att ha gjort ett utbyte i Leuven, universitetet håller hög klass samt att man får ett otroligt bra studentliv vid sidan av. Detta beslut att göra utbyte i Leuven är något jag aldrig kommer att ångra och är det bästa beslutet jag gjort i mitt liv

Ht18 - 1

Utbyte Leuven HT2018 Leuven är en fantastisk stad att åka till för utbyte! Det är en otrolig studentstad med ett stort antal internationella studenter, och du kommer garanterat lära känna människor från hela världens hörn. Jag skulle vilja likna det vid Lund fast utomlands. Belgien är dessutom ett land som har nära till andra europeiska länder så det är enkelt att besöka andra länder under din tid där! Det är rekommenderat att bo inom ”cirkeln”, gör du det har du nära till det mesta inom universitetsvärlden, så väl bibliotek och föreläsningssalar som nattliv. Jag fick mitt boende via KU Leuven, det vill säga universitetet, och det låg mycket bra men var extremt ofräscht och ”instängt”. Om du har tid så åk ned och kolla så att boendet stämmer innan du gör upp om ett kontrakt.

Om du gillar barkultur så kan du inte hitta ett bättre ställe. Det finns en bar i vartenda hörn och de är i princip öppna hela tiden. Var uppmärksam på att du lär bli rätt fet om du inte tränar regelbundet eftersom du antagligen kommer dricka öl och äta våfflor och moule fritt etc. Jag kan rekommendera att använda Schwapfiets, ett cykelföretag som du kan hyra cykel av för 150 kr i månaden, då ingår service av cykeln när som helst och om den skulle få punka eller liknande fixar dem det omedelbart utan kostnad. Riktigt värt!

Skolmässigt så är det ganska högt tempo men det är nog mycket beroende på vad du väljer för ämnen. Skolan håller också hög utbildningskvalitet. Det är mycket föreläsningar och tentorna baseras ofta på dessa och tillhörande slides, när jag var där så hade kurserna knappt böcker som man kunde köpa vilket var nytt för mig.

Staden Leuven är mysig och väldigt vacker, Oude maarkt är ett torg med flera gamla byggnader och fullt med barer med billig öl. Jag rekommenderar ett besök till Stella Artois när du är där, de arrangerades av Erasmus-event som KU Leuven höll i. Det fanns tonvis med events som KU Leuvens olika studentföreningar anordnade och jag rekommenderar att vara med på några av dessa då är då man lär känna de flesta människorna man kommer hänga med! Se till att delta på barrundan, den var riktigt rolig och ett lätt avslappnat sätt att lära känna nya människor på. Och glöm inte heller att gå på åtminstone en Cantus.

Som helhet tyckte jag Leuven var ett fantastiskt ställe att köra utbyte på, en riktig studentstad. Det bästa med staden var att det var väldigt många studentarrangerade events och man fick lära känna massa olika människor som alla är i samma situation – det blir ett sällan skådat tight gäng! Jag rekommenderar verkligen Leuven. Jag hann också besöka Bryssel, Gent (SJUKT fin stad), Brygge samt Budapest och Amsterdam medan jag var i Leuven.

Välj Leuven du kommer INTE ångra dig. Jag tror att det är många som tror att de bara är ball att åka så långt bort ifrån Europa som möjligt men detta stämmer INTE. Vill du ha studentkultur med mängder av fester och aktiviteter, träffa människor från olika delar av jorden, se fantastiska städer och dricka svingod öl, då ska du åka till Leuven! 

Ht18 - 2

Hej på dig! Jag var på utbyte i Leuven, Belgien under höstterminen 2018. Det finns så otroligt mycket att säga om Leuven, men för att inte uppehålla dig allt för länge har jag försökt komprimera texten bäst jag kan utan att få staden att verka tråkig på något sätt. Först listar jag de praktiska sakerna: Kurser jag läste (samtliga var 6 hp):

 • Econometrics (ca 60 deltagare)
 • Supply Chain Management (ca 100 deltagare)
 • Capital Investment Policy (ca 200 deltagare)
 • Business Information Systems (ca 250 deltagare)
 • International Business Strategy (ca 150 deltagare)

Undervisning och examination

Kursvalen man gör innan man kommer till Leuven är endast preliminära. Väl på plats har man möjlighet att byta kurser under de två första terminsveckorna. Jag bytte till exempel kursen Principles of Database Management mot International Business. Det gäller att hålla koll på såväl föreläsningsschema som examinationsschema när kurser ska väljas, examinationerna i de olika kurserna schemaläggs helt frikopplat från övriga kurser. Eftersom jag inte läst flera små kurser parallellt förut var detta en stor omställning och bitvis stressigt. Det ställer högre krav på planering och disciplin när det gäller plugget än när en läser en större kurs i taget. Föreläsningarna slutar ca tre veckor innan tentaperioden börjar och den är fyra veckor lång. Kurserna jag läste bestod till största delen av föreläsningar en eller två gånger i veckan med sporadiska, frivilliga inlämningsuppgifter. Relationen mellan lärare – studenter är mera formell än i Sverige, detta poängteras av såväl lokala studenter som under välkomstpresentationer. Det var exempelvis inte ovanligt att lärarna pausade en föreläsning när någon kom för sent. En intressant omställning från vårt väldigt icke-hierarkiska förhållningssätt i Sverige.

Ekonomi och boende

Under mitt utbyte levde jag på CSN-lån & bidrag samt Erasmus-stipendiet. Detta räckte mer än väl eftersom levnadskostnaderna är lägre än i Sverige. Livsmedel är lite billigare och alkohol är ganska mycket billigare. Min hyra var 529 € i månaden för en liten lägenhet på 20 kvm. Det är svårt att hitta någon som är villig att hyra ut under bara en termin, de flesta accepterar bara att man skriver på 12 månader. Min hyresvärd gick med på att hyra ut rummet under en termin men höjde hyran med 70 €. Vill man bo billigare kan man bo i korridor från 350 €. Det är det enda jag ångrar med mitt utbyte, att bo i lägenhet i alla ära men man missar många härliga relationer som korridorsliv skapar.

Staden, mottagande och fritid

Leuven ligger cirka 20 minuter från Bryssel och påminner om Uppsala i det avseendet att det är en stad där universitetet har en nyckelroll. KU Leuven (Katholike Universitet) grundades 1425 vilket betyder att det växt tillsammans med staden över århundradena, och detta märks. Universitet är verkligen framträdande (rankas frekvent som topp 50 i världen). De olika institutionerna är utspridda över i princip hela centrala Leuven vilket gör att man får se flera delar av staden genom att bara gå på föreläsningar. Skolan äger också flera stora residens (rekommenderas om man vill träffa andra utbytesstudenter!) och har likt UU ett nära samarbete med stadens sjukhus. Insparksverksamheten var omfattande och inkluderade pubrundor, föreläsningar, guidade turer genom staden, internationella middagar, fester och mycket mer. Jag rekommenderar starkt att delta i dessa aktiviteter eftersom man träffar mycket folk samt lär sig om universitetet och har väldigt roligt!

På fritiden kan man besöka universitetets sportcenter som anordnar träningar veckovis i över 20 sporter (man kan också köpa gymkort för ca 60€ per 6 månader) stadens Oude markt (gamla torget, med mer än 25 barer och klubbar) eller resa; på under 2 timmar når man bland annat Paris, Amsterdam, London, Berlin och Prag med flyg.

Sammantaget är jag otroligt nöjd med min vistelse i Leuven, universitetet håller hög klass och studentlivet är påtagligt. Ett av de absolut bästa besluten jag gjort i mitt liv!

Ht17

Jag läste under hösten 2017 en termin på KU Leuven i Belgien. Universitetets fullständiga namn är Katholieke Universiteit Leuven, men benämns i stort sett enbart som KU Leuven. Det var från början, som man kan urskilja ur namnet, ett katolskt universitet, men det är inget som märks av nu för tiden. Universitetet är Belgiens både största och äldsta universitet, det är grundat år 1425 och har i dagsläget cirka 50 000 studenter. KU Leuven består av flera campus, men huvuddelen finns i Leuven och dess närområden.

Leuven, staden som universitetet ligger i, har cirka 100 000 invånare och är belägen strax öster om Bryssel. Med tåget tar det cirka 20 minuter in till huvudstaden, och till Bryssel-Zaventems flygplats som ligger mellan städerna tar det cirka 15 minuter. Leuven är likväl Uppsala en stad präglat av studentliv, det finns gott om restauranger, barer och nattklubbar. Det är en liten stad med cykel- eller gångavstånd till allt. I staden ligger även AB InBevs huvudkontor, det är världens största bryggerikoncern som bland annat brygger ölsorten Stella Artois, förmodligen Belgiens mest kända öl. Öl är något det finns gott om i Belgien. Språket som talas i Leuven är framförallt flamländska, en variant av nederländska, men då de allra flesta talar engelska hade jag sällan problem att göra mig förstådd.

Kursvalsprocessen gick till på så sätt att man fick skicka in ett preliminärt Learning Agreement med de kurser man önskade läsa, och som jag förstod det fanns det ingen platsbegränsning utan man var garanterad en plats på kurserna man valde. Sedan fick man under de cirka två första veckorna av terminen känna på kurserna för att därefter skicka in sitt slutgiltiga kursval.

Under min utbytestermin läste jag 5 kurser på 6 hp (ECTS) vardera, varav 4 av 5 kurser kunde tillgodoräknas som företagsekonomi C. Kursutbudet då jag sökte var inte enormt, men det fanns ändå relativt gott om kurser inom olika ekonomirelaterade ämnen att välja mellan. Kurserna jag valde var:

 • Economic Aspects of European Integration
 • Economics of Global Innovation
 • International Business Strategy
 • Performance Management
 • The Foundations of Entrepreneurship

Samtliga kurser jag läste hade en arbetsbelastning likvärdig, eller ibland något högre, än den jag var van vid på Uppsala universitet.

Skillnaderna låg främst i att det generellt sett var lite mer information att ta in och att alla slutexaminationer sker inom en period av cirka tre veckor. Även betygssystemet som KU Leuven använder sig av skiljer sig jämfört med i Uppsala, de använder sig av en skala på 0 till 20 där 10 är godkänt. I övrigt liknade upplägget det i Uppsala i stort med föreläsningar i större grupper och i vissa kurser några få inlämningar och/eller presentationer i grupp. De allra flesta av föreläsningarna och inlämningarna var frivilliga, och efter i stort sett varje föreläsning lades det upp föreläsningsunderlag i form av PowerPoints. Examinationerna vi hade var främst i form av skriftliga tentamen med open eller closed book, men vi hade även en muntlig examination.

Jag var nöjd med alla mina valda kurser, lärarna var bra på engelska och de visste vad de snackade om. Universitetets närhet till Bryssel, och således till EU:s huvudort, medförde att flertalet av lärarna antingen hade arbetat eller fortfarande arbetade inom någon av EU:s institutioner. Vi hade även flertalet intressanta gästföreläsare, bland annat en man som varit premiärminister i Belgien och ordförande för det Europeiska rådet.

I början av terminen anordnades Orientation Days med diverse olika aktiviteter. Det fanns även ett Buddy Programme där man fick fylla i sina intressen och buddypreferenser för att sedan bli matchad med en lokal student. Att delta i dessa är ett väldigt bra sätt att träffa nya människor, vilket kan vara särskilt intressant om man åker på utbytestermin ensam.

Under min tid i Leuven bodde jag i en enrumslägenhet med egen dusch, toalett och egen kokvrå, för den betalade jag €550 i månaden. För liknande bostäder varierade hyran mellan €450 och uppåt €700. Om man vill komma billigare undan kan man välja att bo i ett studentrum, ett så kallat "kot", för dessa får man betala från strax under €300 och uppåt. Det var inga problem att få tag i boende, däremot är det svårare att hitta en hyresvärd som är villig att hyra ut i 5–6 månader då de allra flesta hyreskontrakt är på 12 månader. Det finns gott om bostäder att söka via såväl universitetet som via privata hyresvärdar. Om du börjar leta bostad i relativt god tid så löser det sig garanterat. Universitetet själva ger råd om att man kan vänta tills man är på plats för att ordna boende då det är svårt att på distans se hur bostaden ser ut, men det anser jag bör undvikas. Jag föredrog att ha allt ordnat innan jag var på plats för att slippa leta boende det första man gör, och för att slippa riskera att tvingas välja mellan de bostäder som alla andra av någon anledning inte velat välja.

Levnadskostnaderna i Belgien var aningen lägre än i Sverige. Livsmedel var generellt sett marginellt billigare medan alkohol var betydligt billigare. På barer var priserna i nivå med nationspriser i Uppsala. Att äta på restaurang eller take away var endast något billigare än vad vi är vana vid i Sverige. Med studiemedel bestående av bidrag och lån tillsammans med Erasmusstipendiet så bör man klara sig utan några större problem. Så länge man är någorlunda ekonomisk bör det även bli pengar över att resa och roa sig för också.

För dig som överväger att läsa ditt utbyte på KU Leuven så anser jag att det kan vara ett bra val. Belgien är kanske inte ett av de första länderna där man tänker att man ska förlägga sina utlandsstudier, men jag har bara positiva erfarenheter av mitt utbyte. KU Leuven är ett välrenommerat universitet som Times Higher Education gav en 47:e plats i deras World University Rankings 2018, jämfört med Uppsala universitets 86:e plats. KU Leuven rankades även av Reuters som världens femte mest innovativa universitet, det högst rankade icke-amerikanska universitetet. De universitet som rankades högre än KU Leuven var Stanford, MIT, Harvard och University of Pennsylvania. Lycka till!


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-01-30