Reseberättelser Maastricht Vt

Vt22 - 1

Min utbytestermin läste jag vid Maastricht University under våren 2022.

Jag läste dessa kurser:

  • EBC2031 Cognition, Learning and Human Performance
  • EBC2175 Project and Process Management
  • EBC2058 Auditing and Fraud Detection
  • EBC2081 Ethics, Organisations and Society
  • EBS2019 Communication and Leadership skills (Skills)

Alla kurser jag läste i Maastricht var roliga, men den jag gillade mest var Auditing and Fraud Detection vilket var en kurs om revision i både teori och praktik. Så om du gillar revision och planerar att jobba inom det rekommenderar jag den verkligen. Eftersom jag läste mina bikurser här försökte jag plocka kurser som inte finns i Uppsala och som lät intressanta, vilket jag tyckte jag lyckades med!


Studier

I Maastricht är terminen indelad i två perioder plus en skills period per termin. I de första två läser man två kurser parallellt och totalt cirka 4 lektioner i veckan. Istället för vanliga föreläsningar och seminarier som vi har i Uppsala har man tutorials vilka man måste förbereda sig inför och sedan diskuterar man materialet i grupper om cirka 12 studenter och en tutor. I de flesta kurserna turas studenterna om att hålla i lektionerna eller ha olika typer av presentationer. Att förbereda sig inför varje lektion tar ganska mycket tid och ibland blev det lite hackigt att hoppa mellan två kurser, inlämningar och presentationer tenderade även att komma samtidigt i de båda kurserna vilket gjorde att det stundtals kunde vara lite stressigt. I skills perioden kan man välja allt från Excel-kunskap till förhandlingstaktiker, öva på att hålla presentationer och så vidare.

Ett tips är att kolla ifall kurserna har tenta som examinationsmoment eller något annat och inte välja två kurser som har tenta under samma period. Jag hade några kursare som kunde ha två tentor under samma dag, vilket är något man gärna undviker. Mycket av arbetet sker i grupper vilket är roligt då man får träffa och jobba med många olika människor.
Jag skulle inte säga att kurserna jag läste var speciellt svåra, det svåraste för mig i början var att jag inte var van vid att ha allting på engelska. Men det vande man sig
väldigt fort med. Tempot är lite mer balanserat än i Uppsala skulle jag säga, det gäller att man förbereder sig inför varje lektion. Tidsmässigt är det väldigt lika skulle jag säga.


Boende

Jag bodde tillsammans med en annan svensk utbytesstudent i en lägenhet i centrala Maastricht. Det finns även ett guesthouse där de flesta av de andra utbytesstudenterna jag pluggade med bodde. Vi hyrde lägenheten via en agency vilket kändes tryggt. Det finns många Facebook grupper gällande uthyrning men jag hittade lägenheten på ”Pararius” vilket är typ som Blocket Bostad i Sverige. Boendesituationen är ganska ansträngd i Maastricht så det gäller att man börjar leta i tid, gör man det är det inga större problem att hitta bostad, men var försiktig om ni tänker hyra privat.


Ekonomi

Att leva i Nederländerna är ungefär lika dyrt som i Sverige skulle jag säga. Men det går att leva billigt om man vill det. Vi betalade dock ganska dyrt för vår lägenhet 1400 euro per månad, men eftersom vi var två som delade på det kändes det OK. Jag reste ganska mycket under min tid här så mycket av pengarna gick åt till det. Mycket grönsaker och frukt är även billigare än vad vi har i Sverige vilket var kul!
Det finns även många billiga ställen där man kan köpa lunch till exempel Cato-by-Cato, vilket vi bodde precis bredvid.


Fritid

Eftersom Covid-19 fortfarande härjade lite när jag kom till Maastricht anordnades alla saker till och börja med online. ESN Maastricht anordnar många saker som är kul för att lära känna andra utbytesstudenter, de har Instragram och en Whatsapp grupp man kan gå med i. De anordnar också flertalet resor och andra evenemang under terminen. Eftersom jag gillar landsvägscykling och hade med min cykel gick jag med i Maastricht University’s cykelklubb ”Dutch Mountains” där jag träffade mer parten av mina kompisar som jag umgicks med under min tid i Maastricht. Men alla som vill kan gå med i klubben, man behöver inte vara cykelnörd, det finns cyklar att låna också.
Förutom att cykla hängde vi mycket i de fina parkerna som finns eller på en av flertalet barer eller pubar. Det finns väldigt många vilket är väldigt kul.
Från Maastricht går det enkelt att resa vidare ut i Europa. Amsterdam är 2,5 timme bort med tåg liksom Bryssel. Det finns även många små flygplatser om man vill flyga längre.


Helhetsintryck

Jag gillade verkligen min tid i Maastricht och kommer minnas det med glädje och kan verkligen rekommendera att åka dit. Ungefär 70% av alla som går på SBE ”School Of Business and Economist” är internationella studenter så du kommer träffa folk från hela världen!

Vt19

Studier

I Maastricht använder man sig av ett så kallat PBL system som innebär att man i stort sätt inte har några föreläsningar. I stället möts studenterna i små studiegrupper, två gånger i veckan, och på olika sätt diskuterar och arbetar med läromaterial som är avsett för lektionen. Studiesättet bidrar till att man bör vara påläst och aktiv i diskussionerna eftersom studentens medverkan och aktivitet i studiegruppen bedöms och betygssätts av en lärare som sitter med som åhörare genom hela kursen. Studietempot på Maastricht University är mycket högre än på Uppsala universitet Campus Gotland och det gäller att man är redo att lägga de studietimmar som krävs varje vecka för att komma förberedd till sin studiegrupp. Jag tycker dock att PBL systemet i sin helhet bidrar till att man lägger mer tid på sina studier och att man lär sig genom att diskutera med andra studenter, blir ett bra lärande.

Period 4:

  • EBC2031 Cognition, Learning and Human Performance, 6 ECTS Rekommenderar denna kurs eftersom att jag lärde mig många nya saker även om den inte innehöll särskilt mycket ekonomi. Den påminner mer om en psykologikurs och en stor del av arbetet var grupparbeten. Alla deltagare på kursen är dessutom utbytesstudenter så det är ett perfekt tillfälle att lära känna fler personer.
  • EBC2050 Project and Process Management, 6 ECTS Detta var den kurs där jag lärde mig mest under min utbytestermin. Kursen är dock väldigt tuff och består till stor del av kalkylering av olika slag, något som jag anser inte framgick i kursbeskrivningen. Utifrån väldigt tuff syftar jag på att det var mycket matematik och många nya begrepp eftersom jag inte läst något liknande tidigare. Denna kurs var definitivt den som jag lade mest tid att studera inför eftersom man vid varje lektion behövde redovisa sina kalkyleringar och det bidrog till att lektionerna blev väldigt enformiga.

Period 5:

  • EBC2045 Digital Supply Networks, 6 ETCS Kursen består av flera grupparbeten och att man håller i samt ansvarar för lektioner inför de andra i klassen. Detta bildar till att man får använda sin kreativitet i utformningen av lektionerna samt inför att prata inför de andra. Generellt upplevde jag denna kurs som en av de lättaste under min utbytestermin eftersom slutuppgiften var ett grupparbete.
  • EBC2081 Ethics, Organisations and Society, 6 ETCS Kursen ger en bättre inblick i samhälle där vi bor och vilka etiska problem som finns där. Jag upplevde kursen som kul och utvecklande eftersom den kursansvarige var väldigt karismatisk och hela tiden bidrog till en bra samt intressegivande stämning i klassrummet.

Period 6 (skills):

  • EBS2030 Presentation Skills, 4 ECTS Kursen ger en möjlighet att utveckla sina kunskaper i att hålla presentationer och under två veckor höll jag i fem olika presentationer. Jag tyckte att kursen var givande för mig personligen men den krävde också mer förberedning än vad jag hade väntat mig. Jag var den enda utbytesstudenten i min klass eftersom att de flesta andra utbytesstudenterna inte behövde samla ihop 30hp under terminen och hade därför redan lämnat Maastricht när denna kurs hölls, vilket är lite tråkigt.

Mottagande

Mottagandet var väldigt bra och startade med flera introduktionsdagar på universitetet som innebar en rundtur och annan praktisk information. Under introduktionsdagarna fick man även möjlighet att lära känna andra studenter och några som jag fortsatte att umgås med hela terminen. Utöver detta anordnar ISN olika introduktionsevenemang som jag verkligen rekommenderar för det är där man hittar mest vänner. ISN anordnar även fester och olika evenemang under hela terminen.

Boende

Jag hyrde en privat lägenhet genom Maastricht housing och i huset bodde även sju andra studenter. Jag var ute väldigt sent att ordna ett boende men lyckades hitta en bra lägenhet som låg bara några hundra meter från universitetet. De flesta andra utbytesstudenterna bodde på Guest house, där man bor i korridor och delar kök samt badrum med cirka 20 andra personer. Utifrån att de flesta av mina vänner och studiekamrater bodde i Guest house så bidrog det till att jag vid många tillfällen var där och umgicks med dem. Mitt boende i egen lägenhet gav mig dock möjligheter att lära känna studenter som inte var där på utbyte samt de som studerar på olika nivåer. Om man ska studera på den ekonomiska faciliteten rekommenderar jag att man bor på den vänstra sidan av floden Maas. Då befinner man sig nära universitetet och platserna där de flesta utbytesstudenterna bor.

Ekonomi

Priserna i Nederländerna jämfört med Sverige var generellt ganska lika under min utbytestermin då den svenska kronan var svag i förhållande till euron. Livsmedel är liknande det som kan köpas i en svensk matvaruaffär men mat samt alkohol på restaurang är dock billigare än i Sverige. Extra kostnader uppstod eftersom jag valde att resa en del under min utbytestid och delta på olika former av event som anordnas och kostar pengar. Det är billigt att ta sig till Maastricht från Sverige eftersom det finns flertalet flygplatser i närheten att välja emellan och det är lätt och enkelt att åka kommunalt via buss eller tåg. Jag hade både CSN och fick Erasmus stipendium som drygade ut kassan.

Fritid

Min fritid spenderades mest med de vänner jag lärde känna samt tillsammans med mina grannar i huset Staden är annars liten och det finns begränsade möjligheter för vad man kan göra på fritiden men det finns väldigt mycket restauranger och caféer samt butiker med bra shopping. Jag rekommenderar även att man deltar på ISNs cantus som går att likna med sittningar där endast dricka serveras. Karnevalen i Maastricht är något utöver det vanliga! När hela staden, ung som gammal, klär ut sig och festar flera dagar i rad. Ett minst sagt speciellt event som var kul att få delta i.

Övrigt

Se över dina val av kurser och ta kontakt med tidigare utbytesstudenter om olika kurser. Kurser utan tentamen är lättare och något jag rekommenderar när studietempot ändå är så pass högt. Tänk även på hur kurserna är planerade i veckan om man är intresserad av att resa på fritiden. Det är nämligen krav på närvaro och i många kurser får man endast missa 2 av 16 tillfällen och ytterligare frånvaro kan leda till att man blir underkänd i kursen. Bland de icke europeiska utbytesstudenterna upplever jag att det hos vissa finns en stress om att resa och se så mycket av Europa som möjligt. Att resa är något man såklart kan haka på om man känner för det. Jag gjorde det i vissa fall men valde även att inte alltid följa med de olika kompisgängen som reste nästintill varje helg. Däremot anser jag att Maastricht är den perfekta staden att bo i geografiskt om man vill resa under sin utbytestid och se delar av Europa.

Helhetsintryck

Sammanfattningsvis är jag väldigt glad att jag valde Maastricht University! Även om studietempot är högt lärde jag mig otroligt mycket under studieperioden. Jag har fått fina minnen och vänner för livet, vilket är ovärderligt. Staden Maastricht är mysig och universitetet är bra. Jag kan varmt rekommendera Maastricht som destination för dina utbytesstudier.

Vt16

Kurser

Period 4:

  • EBC2031 Cognition, Learning and Human Performance
  • EBC2047 Organisation Design

Period 5:

  • EBC2061 ERP and Business Intelligence Systems
  • EBC2088 Decision Support Systems & Business Modell

Period 6 (skills):

  • EBS2033 Real Estate Investment and Valuation

Varje period har en deadline för registrering av kursval. När deadline är passerad går det inte att efteranmäla sig, dock så går det att hoppa av en kurs i upp till två veckor efter påbörjad kursstart. Deadlines står på universitetets hemsida, är man osäker så är mail-kontakt mycket smidig.

Studier

Den största skillnaden mellan Uppsala Universitet och Maastricht University är att Maastricht använder sig av en undervisningsform som kallas PBL (problem-based learning). Undervisningen sker i små grupper om ca 15 deltagare. Inför varje möte förbereder sig eleverna för att under mötet aktivt delta i en diskussion baserat på olika artiklar och förutbestämda ämnen. Läraren har i de flesta kurser en mindre framträdande roll som främst innebär att styra diskussionen rätt än att lära ut. I vissa kurser har man presentationer eller agerar ledare för gruppen, detta kan liknas vid ett seminarium. Varje kurs har en obligatorisk närvaro på100-80%, av de mötena man går på så blir alla betygsatta. Utöver detta så tillkommer föreläsningar, tentamen och/eller uppsats. Denna form av lärande kräver mycket av eleverna, dels för att förbereda men även att prestera under mötena.

Jag upplevde att undervisningen vid Maastricht universitet var mycket mer krävande än vid Uppsala Universitet, inte bara på grund av arbetsbördan utan eftersom man även läser kurser parallellt. Dock så upplevde jag att min inlärningskurva har förbättrats och att jag har utvecklat nya färdigheter som att exempelvis presentera på ett professionellt sätt. De små grupperna som man arbetar med gör att relationen mellan lärare och elever är närmare än vid Uppsala Universitet. Personligen så har jag haft en mycket bra (även efter kursen) relation till alla lärare jag haft. Jag upplevde även att det är ett mycket högt engagemang bland lärare. De förbereder varje lektion och har enligt mig varit mycket öppna för att ändra kursen efter elevernas feedback.

Betygen har varit ett genomsnitt av möten under kursen och en sista examinerande uppgift (antingen tentamen eller uppsats/inlämningsuppgift). Skalan går upp till 10 p (åtta brukar dock räknas som max av någon anledning), godkänt är 5.5 p. Förväntningarna på eleverna är höga och jag spenderade otrolig mycket tid åt mina studier. Många andra studenter som jag umgicks med blev underkända. Blir man underkänd så finns det möjlighet till en omtentamen, dock så görs den samtidigt som nästa periods ordinarie examination. Återigen måste jag betona att nivån på studierna är mycket hög och relaterar till en hög stressnivå bland många studenter, men återigen så måste jag säga att jag har lärt mig mycket. Under de veckor som jag spenderat i biblioteket så var det brist på både datorer och plats. För att få en bild; sök på Maastricht University Library, folk köar en timme innan öppning för att få plats under tentaveckor.

Mottagande

Jag upplevde mottagandet som mycket välorganiserat och trevligt. Jag hade dels en buddy som hjälpte mig innan jag kom till Maastricht. När jag väl kom så ordnade fakulteten ett mottagande där man fick praktiskt information, rundturer, passerkort och dylikt. Det fanns även ett mottagningsprogram anordnat av ISN som jag starkt rekommenderar. Där kom jag i kontakt med alla möjliga utbytesstudenter. De anordnade event för oss under hela terminen, som exempelvis resor och fester.

Boende

Jag hyrde ett rum privat i mitten av staden i en lägenhet med två andra tjejer. Jag hittade denna genom en boendegrupp för studenter i Maastricht. Viktigt att notera är att det finns en hel del lägenheter om man bara är ute i god tid. Dock så kan det vara så att man måste köpa möblerna (jag sålde mina vidare till nästa hyresgäst). De flesta väljer att bo på Guest house, ett studentboende med korridorsrum som ligger utkanten av stan (tänk Flogsta). Där pågår mycket fester och många trivs, men jag var väldigt nöjd med mitt boende. Det gav mig möjlighet att lära känna mycket fler studenter som inte var på utbyte.

Ekonomi

Det mesta var billigare än i Sverige (speciellt alkohol och mat), vilket gjorde att man klarade sig på studiemedel. Dock så blir det en del extrakostnader som tillkommer i och med resor och event som är kul när man är på utbyte. Jag hade utöver CSN även Erasmus stipendium och extra inkomst från min lägenhet i Uppsala.

Fritid

Staden är liten och aktiviteter kan tyckas vara begränsat, men många helger anordnas stora event som exempelvis karnevalen i februari eller Europas största konstmässa (Tefaf). Det finns även ett stort utbyte av shopping och väldigt många bra restauranger samt kaféer. Utöver detta så fanns det under terminens gång ett gäng event organiserade av ISN samt universitetet, vissa bättre än andra. Något som var extra kul var karnevalen och den nationella helgdagen kingsday. När det kom till stora studentfester så var den bästa cantus, anordnat av ISN.

Övrigt

Allt som allt var hela utbytet helt fantastiskt! Staden var charmig och skolan bra, men det som gjorde allt var givetvis människorna man mötte. Att tänka på är att staden inte har någon flygplats nära. Det finns några olika som man kan ta sig till, de med flest flighter är Amsterdam och Bryssel (3 respektive 2 timmars resväg). Se över kursvalen noga, personligen tyckte jag att de kurser som inte hade tentamen var lättare. Planera även vilka dagar som kurserna ligger på för att kunna resa på helger. Det finns något som kallas floating skills, vilket är sista periodens kurs (två veckor) som läses parallellt med de första perioderna.

Hade jag gjort denna hade jag kunnat åka tillbaka i slutet av maj istället för slutet av juni, vilket hade varit enklare med sommarjobb. Var förberedd på mycket plugg, normalt så läste jag ungefär 100 sidor artiklar i veckan per kurs för att förbereda mig inför möten. Man blandas i grupper med vanliga studenter så därför är det en del betygshets och mycket plugg på grund av detta. Vill man resa mycket så kan det bli svårt eftersom mycket är obligatoriskt (man kan dock planera en del när man väljer kurser). 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2022-08-30