Reseberättelser Madrid Ht

Ht21

Jag var på utbyte hösten 2021 på Universidad Carlos III de Madrid. Jag åkte dit under min femte termin på Ekonomiprogrammet så därför var majoriteten av mina kurser på C-nivå, de flesta inom företagsekonomi.

Kurser

På UC3M läser man flera kurser parallellt vilket är en stor skillnad från Uppsala. De flesta kurser ger 6 ECTS poäng så för att få ihop mina 30 ECTS (vilket även motsvarar 30 hp) så behövde jag välja 5 kurser. Jag valde följande kurser:

  • Strategic management (C-nivå): En kurs som jag var väldigt taggad på att läsa efter alla tidigare reseberättelser, dock blev jag lite besviken. Lärarna jag fick hade väldigt dålig engelska så det var ganska påfrestande att lyssna på föreläsningar/lektioner. I övrigt var arbetsbelastningen på denna kursen ganska hög med många större inlämningar och flera muntliga presentationer. Innehållet var dock intressant och lärorikt, men denna kurs var dessvärre inte min favorit.
  • Operations management (C-nivå): Älskade denna kurs och min lärare i den! Kursen blandade teori med räkneövningar, dock väldigt simpla matematiska uträkningar. Kursen var på C-nivå men jag anser att den var betydligt lättare än så. Klarade denna utan någon större ansträngning, men det var nog också lärarens förtjänst då hon gjorde innehållet intressant.
  • Consumer behavior (B-nivå): En kurs i marknadsföring med lite inslag av psykologi/beteendevetenskap. Gillade denna kurs och lärarna i den! Innehållet var väldigt intressant, dock var det otroligt mycket grupparbeten och muntliga redovisningar. Jag tyckte dock att det var väldigt bra träning för man gör det i klasser om 25 personer, där de flesta var utbytesstudenter och hade mer knackig engelska än en själv. Rekommenderar om man gillar marknadsföring!
  • Human resource management (B-nivå): Denna kurs var ganska intetsägande, inte så inspirerande eller kul om man inte är väldigt intresserad av att arbeta med HR. Innehållet var ganska enformigt och läraren gjorde sitt bästa men det blev inte mycket av det. Vi hade dock nästan inga inlämningar vilket gjorde det till en väldigt lugn och behaglig kurs att läsa.
  • International finance (C-nivå): Denna kurs var mer åt nationalekonomi-hållet och på betydligt högre nivå än de andra kurser jag läste! Läraren var en riktig karaktär, hon var engagerad men bestämd och hade man inte de förkunskaper som hon förväntade sig att man skulle ha så var det ens eget problem. Vi hade inga grupparbeten vilket var skönt, endast en mid-term och en final exam samt obligatoriska räkneuppgifter som lämnades in och betygsattes varje vecka. Med facit i hand är jag ändå glad att jag läste den för kände att jag lärde mig mycket och läraren var snällare med betygen än vad man kunde tro.

Kursvalsprocessen på UC3M är lite krånglig, men lyckas du hitta till din studentmail i tid så får man alla instruktioner där. Hemsidan där du väljer kurser öppnas vid en viss tidpunkt och sedan är det först till kvarn. Eftersom du läser 5 kurser samtidigt som alla har obligatorisk närvaro är det upp till dig att planera ihop ett schema med dina kurser, samt se till att dessa tider inte överlappar. Detta gör du enklast genom lite research av kurserna på hemsidan och sammanställer det i ett excel. Ta med några reserver också ifall platserna fylls upp. De första två veckorna på terminen har man möjlighet att byta kurser om man vill det av vilken anledning som helst. Så stressa inte för det mesta går att lösa på plats.

Skolan

Spontant vill jag säga att nivån på UC3M är lägre än Uppsala. Givetvis beror det lite på vilka kurser man söker, jag träffade t.ex. utbytesstudenter som hade det ganska kämpigt i flera av sina kurser som då oftast var i nationalekonomi. Däremot pluggade man ganska mycket då man ofta hade mindre inlämningar och uppgifter i alla fem kurser. Dessa var sällan speciellt svåra, men de behövde fortfarande göras.

Jag hade turen att få ha hela min undervisning på plats vilket jag är väldigt glad över! Undervisningen skedde genom en föreläsning och en lektion per vecka i varje kurs, där lektionen skedde i mindre klasser och var mer eller mindre obligatoriska. Detta gjorde att man spenderade ganska mycket tid på skolan. Jag tyckte att lektionerna var mer givande än föreläsningarna, för det var då vi hade seminarier, muntliga framställningar, gruppdiskussioner m.m. På dessa lektioner är det viktigt att våga vara aktiv och räcka upp handen, flera av lärarna noterade nämligen så fort någon sa något och vägde sedan in detta i ens betyg.

I det stora hela tyckte jag om mina lärare. Relationen mellan lärare och student upplevs som ungefär samma som i Uppsala/Sverige, om inte mindre formell. En sak som förvånade mig i början var hur elever fick sitta och prata under föreläsningar utan att läraren sa till, vilket jag tyckte kändes väldigt märkligt och det var även otroligt störande för oss andra studenter. Dock kunde man få en ganska vänskaplig och ”nära” relation till vissa lärare, man vågade alltid ta hjälp och prata med dem om det behövdes.

Alla mina kurser examinerades med en ’Final exam’ i slutet av terminen. Det gjorde att min december månad blev väldigt pluggintensiv då flera av tentorna låg på samma vecka. Vill därför varmt rekommendera att försöka hänga med under terminen för att inte denna period ska kännas jobbig och förstöra avslutet på ens utbyte. Majoriteten av mina Final exams utgjordes av flervalsfrågor, lättare sådana. Detta gjorde att jag och mina vänner klarade proven utan större problem. Om jag får gissa la jag i snitt 4 hela dagar på att plugga till respektive Final exam. Med det sagt, börja i tid så klarar du det galant.

Mottagande

Jag anmälde mig på förhand till ett Buddy-program på skolan och blev tilldelad en buddy, dock glömde hon nog att lägga till mig buddygruppens WhatsApp för jag blev aldrig kontaktad. Jag vet dock flera som träffade vänner via sin Buddygroup och kunde fråga sin Buddy om olika saker så kan nog ändå rekommendera att man anmäler sig till det.

Skolan anordnar inte några former av evenemang för studenter. Däremot finns det flera stora organisationer i Madrid som anordnar veckovisa fester, språkträffar, resor till närliggande städer osv. som i synnerhet vänder sig mot utbytesstudenter. Madrid totalt kryllar av utbytesstudenter så att träffa folk att umgås med är inte svårt. Det finns även massa grupper på Facebook och WhatsApp att gå med i för att träffa folk, det är bara att söka på ”Madrid Exchange students” eller liknande.

Boende

Jag bokade boende via en hemsida som hette HelpHousing och valde att bo i en lägenhet med 6 andra personer. Jag hade tur och fick bo med 6 st otroligt härliga och snälla tjejer från olika europeiska länder, dessa blev några av mina närmaste vänner på utbytet. De flesta som hyr via HelpHousing är studenter och har en liknande inställning till balansen mellan skola/resor/fest. Jag hörde ytterst få som vantrivdes i sina delade lägenheter, och i sådana fall kan det gå att lösa.

Lite för- och nackdelar med mitt boende:

  • Fördelar: Framförallt det sociala! Genom att bo ihop med andra studenter har man alltid någon att umgås med, jag kände mig inte ensam en enda gång under hela utbytet. Jag och mina roomies åkte på resor ihop, lagade mat, hade filmkvällar. Man lärde känna folk via sina rumskompisar. Vi lärde även känna studenter som bodde i andra HelpHousing lägenheter i samma hus. Det var superkul och vi hängde ofta i stora sällskap med dem. HelpHousings lägenheter ligger oftast väldigt centralt, jag bodde i området Sol vilket var helt perfekt. Vi hade även en landlord via HelpHousing som vi kunde skriva till om något gick sönder, då kom det någon och lagade det dagen efter.
  • Nackdelar: Vår lägenhet hade ljuddetektor som kände av när ljudnivån blev för hög, då fick vi varningar på sms. Detta begränsade oss ibland när vi hade förfest eller hade folk över på middag. Lägenheterna har även obefintlig isolering så det var sällan helt tyst när man var hemma. Öronproppar användes flitigt. I Spanien är det vanligt att rum inte har fönster som vetter ut mot en gata, ibland är det bara rakt ut mot en annan husvägg. En av mina roomies hade inte ens ett fönster i sitt rum. Detta skulle jag undvika om jag kunde, om jag inte orkade umgås med folk var jag inne på mitt rum och då vill man inte känna sig instängd.

I det stora hela kan jag rekommendera att hyra boende via någon av de större organisationerna. Det är ett säkert och smidigt sätt att boka och saker som städning, wifi och underhåll brukar ingå. Jag betalade 500 euro för mitt rum, lägenheten hade två gemensamma badrum och ett kök. Det gick bättre än förväntat eftersom man oftast inte har samma schema som sina rumskamrater. Det finns även här massa sidor på Facebook för att hitta rumskompisar eller boende. Ju tidigare man bokar desto större är utbudet, så vänta inte onödigt länge. Jag rekommenderar att bo i områdena Sol, Malasaña eller Chueca - de är belägna centralt och de två senare är väldigt mysiga områden.

Värt att tillägga är att skolan ligger en ganska bra bit utanför stan, det tog mig cirka en timme dörr till dörr. Däremot är det på alla sätt mer värt att bo i stan och pendla till skolan, och inte tvärtom. Framförallt om man planerar att ha sena kvällar på stan. Getafe (där skolan ligger) är dessutom inte alls mysigt om man jämför med centrala Madrid, jag anser därför att det är en självklarhet att man ska bo i stan.

Ekonomi

Boendepriserna är ganska höga men bor du som jag i en delad lägenhet behöver inte hyran gå på mer än 5 000-6 000 kr. Jag hade enbart CSN plus tillägget från Erasmusstipendiet som inkomst under utbytet, men anser ändå att jag klarade mig bra på det. Kanske att man ska ha lite extra sparade fickpengar om man vill kunna resa under terminens gång. Jag och mina roomies var en långhelg i Sevilla vilket var så roligt och värt pengarna, men att resa med flyg/tåg/hyrbil i Spanien var ganska kostsamt.

Generellt är Madrid billigare än i Sverige. Speciellt utemat, i många fall upplevde jag att restaurangbesök och fika på caféer var hälften så dyrt som det är i Sverige! Av den anledningen var jag och mina vänner ofta ute och åt på bra restauranger, vilket pengarna aldrig hade räckt till i exempelvis Stockholm.

Helhetsintryck

Jag levde mitt bästa liv på mitt utbyte i Madrid! Kan inte rekommendera nog. Jag träffade vänner för livet, både svenska och internationella, och jag var med om så mycket roligt. Jag tyckte även att det var otroligt givande att gå i skolan i ett annat land. Man fick även många nya perspektiv på andra länder och kulturer, något jag diskuterade mycket med mina internationella roomies. Jag har lärt mig allt om äkta italiensk mat. Jag har lärt mig att exakt allt kostar i Schweiz. Det kostar till och med att skriva en tenta! Det fantastiska klimatet i Madrid blev man aldrig trött på. Staden är enorm men man kan ändå promenera överallt på 15-20 minuter. Det finns poliser i vartenda hörn så det är också den absolut säkraste staden jag varit i, även nattetid. Sammanfattningsvis är utbytet något av det bästa jag gjort, så åk om du har möjlighet!

Ht18

Om du funderar på att spendera en utlandstermin i Madrid så bör svaret vara- ett självklart Ja! Madrid är en fantastisk storstad som passar alla typer av människor. Den ligger i hjärtat av Spanien vilket innebär att det är väldigt smidigt att resa runt i resten av landet, och som huvudstaden är den alltid fylld med liv och det finns alltid något att göra. Med andra ord är det den perfekta staden att åka till om man vill uppleva det riktiga storstadslivet med högt tempo.

Spanskakurser

Jag åkte till Madrid i slutet av augusti för att gå en intensivkurs i spanska, vilket är något jag starkt rekommenderar till alla som ska flytta dit. Först och främst för att den kommer att ge dig baskunskaper i spanska för att kunna beställa på restauranger, vardagsspråk, om kulturskillnader osv. som gör att det blir lättare att integrera sig och känna sig mindre som turist. Men det är även ett bra sätt att lära känna nya människor, jag lärde känna exempelvis några av mina närmsta vänner genom denna kurs. Intensivkursen är endast två veckor men jag valde att även fortsätta med fortsättningskursen under terminen. Varje kurs är värd 4 ECTS poäng och man kan hitta mer informationen om dem på Spanish Courses- UC3M.

Kursval

Kursvalsprocessen på UC3m kräver mycket förberedelser, eftersom det är ett “först till kvarn” system. Jag rekommenderar som många andra att man gör en Excel-ark där man sammanställer sina kursval med respektive kurskod. Processen går ut på att man sätter ihop sitt eget schema då de flesta kurser har flera grupper med olika tider och professorer. Försök att förhandsgranska fler kurser än vad du egentligen har tänkt läsa. Jag märkte att kursvalet som finns på hemsidan stämmer inte helt överens med de kurser som sedan är tillgängliga för att söka för utbytesstudenter. Det kommer även att komma en tidsperiod där du kan se i deras studentportal hur många platser finns tillgängliga i varje grupp. Ett tips för att försäkra sin plats är att göra anmälan i tid. Du kommer att få en specifik tid där du kan gå in på studentportalen och anmäla dig till kurserna. Förbered dig i tid så att du kan gå in och slutföra anmälan så fort portalen öppnar. Var även uppmärksam på undervisningsspråket. Till skillnad från Sverige har nästan varje kurs obligatorisk närvaro. Det är därför viktigt att se till att tiderna inte krockar med varandra när man sätter ihop sitt eget schema. De flesta kurser har två pass i veckan på 90 minuter, där den ena är en föreläsning och den andra en typ av “practical class” som liknar seminarium och workshops.

Överlag tyckte jag att undervisningen var på samma nivå som på Uppsala universitet. De största skillnaderna är att man har mycket mindre grupper i varje klass och alla kurser löper samtidigt. I oktober-november finns det midterms och slutexamination sker i slutet av december eller i mitten av januari.

Studier

Jag läste fyra företagsekonomiska kurser på C-nivå;

  • Strategic Management
  • Operations Management
  • Methods for Quality Control
  • Human Resource Management

Generellt är betygssystemet upplagt så att 40 % av betyget är från löpande inlämningar, presentationer, duggor osv. och 60 % från slutexamination.

Strategic Management: Den här kursen var en favorit. Varje vecka arbetar man med en ny case i grupper för att tillämpa den teorin som undervisades tidigare i veckan. Jag råkade hamna med en professor som krävde en skriftlig inlämning på 7/10 case, vilket innebar att man behövde göra grupparbete varje vecka. Det förekom också skriftliga övningar under de praktiska lektionerna som också betygsattes. Jag kände studenter som gick samma kurs men var i en annan grupp och hade en annan professor. Deras praktiska lektioner bestod endast av diskussioner och att varje grupp turas om att presentera sina case-lösningar. Däremot märkte jag i slutet av terminen att vi som behövde skriftliga inlämningar varje vecka var mycket mer förberedda inför slutprovet och man fick mer ut av kursen.

Operations Management: Kursen är en blandning av Supply-Chain Management, logistik och omfattar även delar av projektledning. En intressant kurs men inte särskilt svår. Under föreläsningarna gick man över teoridelen och de praktiska momenten bestod av räkneövningar som man skulle komma förberedd till. Examinationen består av två stycken ”midterms” med räkneövningar och en ”final” i slutet av året. Om man får godkänt på sina midterms kommer den slutgiltiga tentan att endast bestå av teoridelen, annars behöver man göra om alla tre delar.

Methods for Quality Control: En nyttig kurs om man har intresse för industribranschen. Kursen är uppdelad i två delar. Del 1 består av teori där man får lära sig om olika kvalitetscertifieringar och process management, som avlutas med ett grupprojekt där man får tillämpa sina kunskaper. I Del 2, den praktiska delen, arbetar man med ett statistiskt program för att lära sig beräkna bortfall i tillverkning och processkontroll- och förbättring. Examinationen är upplagt på liknande vis som i kursen Operations Management. Om man får godkänt i både sitt grupprojekt och ”midterm” behöver man endast göra ”final” i den sista delen av kursen, annars blir man tvungen att göra alla tre prov samtidigt.

Human Resource Management: En intressant kurs som är även en bra komplettering till Strategic Management eftersom båda omfattar liknande teorier. De praktiska lektionerna består av seminarium där man turas om att presentera olika case i grupper och HRM relaterade ämnen som man själv hade valt att forska om.

Mottagande

Universitetet har en aktiv Erasmus Community som arrangerar olika resor och events. Man kan även anmäla sig till ett Buddy program där spanska studenter får en grupp utbytesstudenter som de ska hjälpa integrera och visa den spanska kulturen. Detta är dock inte lika väl uppstyrt som nollningen, och jag hann endast träffa min Buddy-grupp en gång. Däremot kan det vara värt att anmäla sig så att det finns en spansk person på campus som man alltid kan vända sig till med allmänna frågor.

Boende

Jag hade tur och hittade bostad genom en vän, men det finns flera olika sätt att hitta boende. Först och främst kan man börja med att leta på Facebook i grupper som “Svenskar i Madrid” och “Erasmus Student Network UC3M”. Därefter kan man gå in och söka på Idealista som motsvarar den svenska Blocket för bostäder. Om man har möjligheten rekommenderar jag att man kommer tidigare och bor i en Airbnb i början så att man kan gå på visningar. Det finns även andra organisationer som anordnar studentboende och jag har hört både bra och dåliga saker om dem. Det som är viktigt att ta hänsyn till är att dessa organisationer ofta tar en hög serviceavgift och det är lätt att bli lurad på sina pengar eller att säga upp kontraktet. Ett annat alternativ som jag kan tipsa om är Badi-appen som fungerar likt en dejtingapp för att hitta rumskamrater.

Vart i Madrid? Madrid har många olika stadsdelar och campus för samhällsvetenskapliga fakulteten ligger i Getafe som är i utkanten av staden. Jag rekommenderar inte att man väljer bostad där eftersom det är en väldigt litet och man kommer inte att uppleva Madrid på samma sätt. Det tar ungefär mellan 20-40 minuter med pendeltåg till och från stan och de går inte sent på natten. Däremot fungerar det alldeles utmärkt att ta sig runt resten av Madrid med både buss och metro. De olika stadsdelarna kallas för “barrios” och varje barrio kännetecknas för olika saker. Sol är stadskärnan vilket innebär att det mesta av nattlivet är på gångavstånd och man har nära till alla shoppinggator. Nackdelen är däremot att det är högljutt och det finns alltid väldigt mycket folk runtomkring, man får även handla i mindre matbutiker som kan vara lite dyrare.

Barrio La Latina ligger söder om Sol och är känd för sin söndagsmarknad ”El Rastro” och är fylld med många restauranger. Ett av mina favoritområden är Malasana. Det är ett väldigt gulligt område med smala gator men ett stort krogliv. De bästa barerna finns i Malasana och eftersom de ligger tätt intill varandra händer det ofta att folk hoppar mellan barer under kvällens gång.

Chamberí, Atocha, Moncloa och Salamanca ligger lite längre bort från innerstaden men räknas fortfarande som fina och trygga områden. Salamanca är också en rikare stadsdel där det finns mer prestigefyllda krogar. Andra områden nära stan är shoppinggallerian Principe Pio och Chueca.

Ekonomi

Överlag är levnadskostnaden i Spanien lägre än i Sverige men med hänsyn till att Madrid är en storstad så blir det inte jättestora skillnader i priserna. Maten är betydligt billigare men boendet ligger mellan 450-600 euro per månad. Det tillkommer även transportkostnader på minst 20 euro för månadskortet. Restauranger, barer och klubbar är däremot betydligt billigare än i Sverige. Standardpriset för en öl är 2-4 euro och drinkar ligger på 8-10 euro. De flesta uteställen har inträdeskostnader men det är vanligt att det ingår minst en dryckesbiljett. Priset på gymkort ligger på ungefär samma som i Sverige, och många turistattraktioner som museum och utsiktsplatser har ungdoms- eller studentpriser. Jag ville resa runt landet lite och tog därför ett merkostnadslån från CSN och tyckte att det var värt det. Dessutom får man Erasmusstipendiet, men den kommer inte förrän i oktober.

Fritid

Det finns otroligt mycket man kan göra på fritiden i Madrid. Det finns flera parker där man kan hålla på med sport och friluftsaktiviteter. El Retiro är en stor stadspark där det är väldigt vanligt med jogging och Casa de Campo är en enorm park med olika aktiviteter som exempelvis cykelsport. Det finns även en vandringsstig på ett berg 2 timmar från stan. Om man är mer intresserade av att upptäcka den kulturella aspekten så kan man ta en promenad längst Paseo del arte där det finns ett flertal museum med historisk kända konstverk. Personligen älskade jag att upptäcka nya matställen och barer som jag ansåg reflekterade den sociala aspekten av den spanska kulturen.

På helger är det vanligt att gå ut och äta lunch på en matmarknad där man får uppleva den klassiska medelhavsmaten. Du kommer att även upptäcka att det finns otroligt många cervercerías överallt vilket är tapasrestaurangerna där spanjorer går på AW. Det är också mycket mer vanligt att äta middag ute på sådana ställen eftersom maten är ganska billig. Det finns även flera Kaféer som kännetecknas av att vara “pluggkaféer” och har speciella områden för studenter.

Jag älskade min tid i Madrid och blev verkligen kär i staden. Det finns också flera organisationer som fokuserar på att anordna olika events och upplevelser för turister och utbytesstudenter. Det kan vara allt från längre resor till Marocko till vinprovning, matlagnings workshops eller danskurser i Salsa. De arrangerar även så kallade “language exchange” och skapar många möjligheter till att träffa och lära känna nya människor. City Life Madrid, BeMadrid och Smart Insiders är några exempel på sådana organisationer.

Tips inför resan

  • Iberia och TAP Air är billiga flygbolag som har direktflyg till Madrid och bra bagage erbjudanden.
  • Du bör skaffa ett metrokort under dina första dagar. Det finns speciella kontor på några av de större metrostationer, exempelvis i Sol eller Atocha, där man behöver boka tid för att fixa en den. Studentkortet kostar 20 euro/månad.
  • Glöm inte att det finns en siesta kultur i Spanien vilket innebär att många butiker och tjänster har stängt mellan 14-16!
  • Appar som Uber, Cabify och MyTaxi är billigare alternativ till vanlig taxi, speciellt om man vill ta sig runt stan.
  • Jag var där under höstterminen och sommarhettan höll i sig till slutet av september. På vintertid blev det 13 grader som kallast, men för det mesta klarar man sig på höstkläder. 

Ht17 

Kurser

Jag läste fyra kurser på Fek C nivå och två spanskakurser, en intensivkurs två veckor innan terminsstart och en ytterligare som löpte under hela terminen. Spanskakurserna var på vardera 4 ECTS och jag kan starkt rekommendera dessa, i synnerhet intensivkursen innan terminsstart som är perfekt för att fräscha upp sin spanska och träffa nya vänner. Om man inte hittat boende än är det dessutom en fördel att komma ner till Madrid lite tidigare innan alla andra utbytesstudenter anländer.

  • Auditing Financial Statements (201-13762) 6 ECTS Kurs för den som är intresserad av att lära sig mer om revision eller revisionsyrket. Mycket teori och rätt tunga föreläsningar, men intressant och lärorik kurs. Man hade under kursens gång två mindre individuella inlämningsuppgifter, en midterm (mindre tenta), en mindre gruppuppgift, ett större final auditing case i grupp, samt final exam i slutet av kursen. Rimlig arbetsbelastning.
  • Financial Accounting II (201-13755) 6 ECTS Förmodligen den svåraste kursen jag läste under terminen, om cash flow statements, changes in net equity och consolidation. Dock väldigt lärorik och nyttig kurs! Arbetsbelastningen vad gäller uppgifter under terminen var inte speciellt stor, vi hade endast två små individuella test och fyra uppgifter som skulle lösas i grupp under lektionstid. Däremot krävs mer tid till att plugga inför tentan och det är superviktigt att gå på lektionerna för föreläsningsanteckningar.
  • Strategic Management (204-13171) 6 ECTS Denna kurs handlar om strategiska företagsstrategier på olika nivåer. Superintressant kurs, definitivt min favoritkurs och jag hade en bra, engagerad professor. Förmodligen även den kurs jag jobbat hårdast i, då vi varje vecka läste ett case och hade en inlämning på detta, samt quiz på veckans ämne. Casen handlade om olika företag, och vi skulle koppla vårt svar till veckans ämne. Utöver det hade vi en större final report i grupp, där vi skulle välja ett företag och göra en analys över dess strategiska strategier på olika nivåer, samt en final exam.
  • Organizational Design (204-13176) 6 ECTS Kurs om organisationsdesign. Denna kurs är den enda jag inte rekommenderar, den var visserligen den lättaste kursen och arbetsbelastning var inte speciellt hög då vi endast fick betyg på deltagande, inlämningar som gjordes under lektionerna i grupp, en mindre final report i grupp, och en final exam som bestod av flervalsfrågor. Jag hade dock svårt att finna en röd tråd i kursinnehållet och lektionerna var ofta ganska oorganiserade och ointressanta i mitt tycke.

Kursvalsprocessen

Några månader innan terminsstart har du möjlighet att se vilka kurser du kan välja mellan och hur många platser det finns till varje kurs. Det är sedan eget ansvar att välja ut de kurser man vill läsa + några reservkurser, och vid valet måste man ta hänsyn till lektionstiderna så att man inte väljer kurser/grupper som överlappar varandra. Detta är en del jobb och tar tid, ett tips är att använda sig av Excel. Några dagar innan kursstart släpps sedan alla platser till kurserna online och det är först till kvarn som gäller. Detta moment är ganska stressigt och systemet kan krascha, men är man väl förberedd med kurskoder till de kurser man vill läsa, koll på hur många platser som finns till varje kurs/grupp samt förberett reservkurser för de kurser som har få platser så bör det gå bra. Jag fick alla de kurser jag ville läsa och hade inga större problem. Cirka en vecka in i terminen finns sedan möjlighet att göra om dina kursval om du vill byta kurser.

Studier

Den största skillnaden mellan att studera vid UU och UC3M är att man läser alla kurser parallellt samt har två (oftast obligatoriska) lektioner i varje ämne varje vecka, ofta en teoretisk lektion i början av veckan och en praktisk i slutet av veckan. Man lägger därmed mycket mer tid på lektioner och i de flesta ämnen hade jag även inlämningar löpande, vilket sätter större press på att hänga med. Jag skulle vilja påstå att man pluggar mer löpande under terminens gång vid UC3M och för mig har det fungerat bra. I tentaveckor blir det dock stressigt då man kan ha tentor samma dag eller dagar efter varandra, men skillnaden är att man redan betat av 40-50 % av betyget genom löpande inlämningar, final reports eller deltagande under lektionerna. Lektionerna är i mycket mindre grupper än vad vi är vana vid i Uppsala, vilket öppnar upp för mer diskussioner och man får en närmre kontakt med sin professor. De flesta av mina professorer har varit väldigt kunniga och engagerade i sitt ämne vilket gjort föreläsningarna intressanta.

Mottagande och välkomstaktiviteter

Universitetet anordnar en Welcome day för internationella studenter några dagar före terminsstart. Det finns även möjlighet att anmäla sig till ett så kallat ”Buddy Program” där du blir tilldelad en lokal student att fråga alla de frågor som kan dyka upp. Erasmus Student Network (ESN) har en stark närvaro vid universitet, och vill man finns det stora möjligheter att delta i flera välkomstaktiviteter varje vecka, såsom till exempel middagar, resor och fester. Det är därför inte svårt att hitta kompisar och det finns alltid något att hitta på. I övrigt finns flera andra organisationer som specialiserar sig på att anordna aktiviteter för utbytesstudenter, ett exempel är City Life Madrid.

Boende

Jag fann via universitetets ”Incoming Students” Facebook page redan under våren en tjej som sökte folk att bo med och vi blev till slut en ganska stor grupp tjejer från olika länder runt om i världen som bestämde oss för att leta en lägenhet tillsammans. Vi valde att bo i centrum trots att campus ligger i Getafe, cirka 20 minuter med tåg (Renfe Cercanías) utanför centrala Madrid, men det ångrar jag inte för en sekund då det verkade otroligt trist att bo i Getafe och tågen går inte dit sent på kvällar. Vi bodde i området Sól mitt inne i city, vilket jag starkt rekommenderar då pendeltåget till universitetet går direkt till och från den stationen. Andra områden jag rekommenderar är La Latina, Chueca, Malasaña och Atocha. Vi var tolv stycken som bodde i en lägenhet tillsammans, där vi hade ett eget litet rum och delade fyra badrum, ett kök och ett vardagsrum. Fördelarna med att bo på detta sätt var att vi blev ett stort kompisgäng som alltid hittade på saker att göra, men nackdelarna var att man inte hade mycket studiero och man blev ofta väckt på nätterna, så detta är något man måste tänka på när man bestämmer hur många man ska bo med. Jag tror att universitetet kan hjälpa till med boende om du bor i Getafe, men det finns många privata hyresvärdar som hyr ut stora lägenheter i centrum liknande den jag bodde i. Vi fick vår lägenhet via Operahousing, en hyresvärd jag dock inte rekommenderar. Var försiktig med att betala in depositioner innan du sett lägenheten/rummet, jag hörde om många studenter som hade blivit blåsta på detta sätt!

Ekonomi

Levnadskostnaderna vill jag påstå är lägre än i Sverige, att äta ute på restaurang är bra mycket billigare och pendelkortet som man använder både till tunnelbana och cercanías (tågen och pendeltågen) kostar endast 20 €/månad för unga under 25 år. Att festa är något dyrare jämfört med nationspriserna i Uppsala, men fortfarande billigare än de vanliga krogpriserna i Sverige. Vad gäller hyra så kan du hitta ett rum i centrum för 400-500 €/månad. Med CSN + Erasmus stipendiet klarar man sig, men vill man resa under sitt utbyte kan det behövas lite mer.

Avslutningsvis vill jag säga att jag haft en helt underbar utbytestermin i Madrid som är en fantastisk stad och jag rekommenderar verkligen Madrid till den som är villig att öva på sin spanska, gillar storstadslivet och den avslappnade ”mañana” kulturen!

Ht16

Jag ville absolut till Spanien och valde UC3M på grund av ett bredare utbud av finanskurser än i Bilbao och San Sebastian i norra Spanien. Dessutom talar man främst spanska i Madrid till skillnad mot Bilbao eller Barcelona där man dessutom talar baskiska respektive catalan. Lästa kurser:

  • Auditing Financial Statements (6 ECTS) ○ Bra kursinnehåll, teoritung kurs men ger en bra överblick över revisionsyrket med mera.
  • Financial Derivatives (6 ECTS) ○ Prissättningsmetoder för optioner och terminer samt hedge-strategier för dessa. En kurs med mycket matte (bara matte), men inte allt för svår att klara. I efterhand känns det som en bra kurs att ha läst men inte den roligaste under terminens gång. Kursen kräver att du är med på samtliga lektioner och antecknar. Annars blir kursen klurig.
  • Bank Management (6 ECTS) ○ En kurs som ger inblick i bankväsendet. Intressant och ca 50/50 med teori och matematiska uträkningar. Kräver också att du är närvarande på samtliga föreläsningar.
  • Strategic Management (6 ECTS) ○ En kurs i hur man sätter strategier på företags- och koncernnivå. En av mina favoritkurser då man fått flera analysverktyg. Hade dessutom en engagerad professor. Perfekt om man gillar att lösa case eller vill bli bättre på det. Totalt löste man ca 10 case under terminen + en avslutande företagsanalys.
  • Corporate Governance and Social Responsibility (6 ECTS) ○ Detta är den enda kursen jag inte rekommenderar. Kursen var rörig och ostrukturerad och jag var främst frustrerad under hela terminen över denna kurs.

Generellt är det två föreläsningar i veckan per kurs, vilka samtliga läses parallellt. Så räkna med cirka 20 timmar i veckan som går åt föreläsningar. Föreläsningarna är i små klasser, allt mellan 20-35 studenter och påminner lite om gymnasiet på det viset.

Examinationerna är vanligtvis i januari (Höstterminen) men är man utbytesstudent kan man i de allra flesta fall välja att göra tentorna i december. Något jag inte gjorde förvisso. För de allra flesta kurser var tentan 60 % av betyget och resterande var närvaro, grupparbeten (ca 1 per kurs) samt individuella inlämningar.

Course enrollment sker en dag innan terminen börjar och man har ca 1 vecka på sig att byta kurser därefter. Se till som de tidigare utbytesstudenterna sagt att förbereda de kurser du vill ta i ett Excel-ark. Saken är den att du själv ansvarar för att inga kurser krockar med varandra och måste trixa lite för att få dina val att gå ihop, men inget att oroa sig för, det gick förhållandevis lätt. Ha kurskoder och scheman klart för dina önskade kurser så när det är enrollment kan du bara söka och välja. (Alla söker mer eller mindre samtidigt och det är först till kvarn som gäller. Man får de kurser man söker i de allra flesta fall) Innan terminen började läste jag en intensivkurs i spanska på universitetet som jag verkligen rekommenderar. Dels för att lära sig/damma av spanskan men också för att ha lite tid innan terminen för att lära känna Madrid, universitetet och fixa saker som till exempel tåg- och busskort samt boende.

Boende

Jag valde att bo i en delad lägenhet i absolut centrala Madrid, vilket är ett måste. Man kan på vid universitetet i Getafe men det är dyrt och framförallt tråkigt då allt roligt är i Madrid. Satsa på att bo i närheten av stationen Sól. Därifrån tar man bara “Renfe Cercanias” (pendeltåget) till skolan och den korta och väldigt bekväma resa tar 20 minuter. Jag kom som tidigare nämnt 2 veckor innan terminsstart till Madrid och bodde på hostel (MAD HOSTEL) medan jag pluggade spanska och letade boende. Jag hittade ett i lugn och ro via http://www.atmospherelivingsl.com vilket är ett bolag drivet av ett halvamerikanskt par. Jag betalade runt 550 euro per månad och det är vad man ska vara beredd på att betala för att bo i centrum, men det är värt det! Jag bodde tillsammans med bara Erasmusstudenter (vilket är deras affärsidé) och hade väldigt trevligt. De nio(!) jag bodde med i lägenheten blev mina främsta vänner under mitt utbyte. Vill trycka på att det är betydligt lättare att hitta boende om man är i Madrid en eller två veckor innan terminsstart.

Ekonomi

Mat, dricka, restaurang är betydligt billigare i Madrid än i Sverige. Kanske inte i jämförelse med nationspriser men betydligt billigare än vanliga ställen i Uppsala och Stockholm.

  • En öl: mellan 2-5 euro
  • Restaurangbesök: en måltid + en öl ca 15 euro
  • Tåg- och busskort: “Abono” Transporte Publicó 20 euro/månad(!)
  • Inträde klubbar: 10-17 euro (men då ingår vanligtvis 2 drinkar)
  • Kaffe: 90 cent i skolkafeterian, då är det bra kaffe från ordentliga maskiner
  • Skollunch: 5,6 euro (ok standard men Humlan är bättre)

Fritid

Erasmusorganisationer i Madrid har flera aktiviteter varje vecka, sedan finns det dessutom privata organisationer som CityLife som också anordnar aktiviteter (läs fester). På universitetet ha du tillgång till gym och tennisbanor om du betalar en liten avgift, annars finns gym i Madrid för ca 25 euro/månad. Finns oändligt många barer och restauranger, caféer och klubbar. En riktigt bra gata för tapas och dricka är Calle Cava Baja i området Latina, en häftig klubb som man bör gå till åtminstone en gång är Kapital. Vill man fly stadens brus och oljud är Retiroparken ett måste. Ligger nästan mitt i stan och är underbar. Finns utegym, caféer, joggingslingor etc. Sedan finns också Casa de Campo vilket är lite mer ovårdad park i den mån att den är mer naturlig. Vill man fly ännu längre bort kan man ta pendeln norrut för att komma till bergen och vandra i naturen där.

Övrigt

Jag har älskat Madrid som är en riktigt levande och vacker stad. Se till att plugga lite spanska, res runt i övriga Spanien om studierna tillåter och försök ta kontakt med de spanska studenterna. Jag lyckades först i slutet och ångrar att jag inte tog tag i det tidigare.


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2022-02-22