Reseberättelser Porto Ht

Ht19

Reseberättelse: Católica Porto Business School Angela Ferreira Universidade Católica Portuguesa, Porto

Kurser på Bachelor-nivå

 • Mircroeconomics 6 ECTS

Kurser på Master-nivå

 • Operations Management 6 ECTS
 • Personell Management 6 ECTS
 • Financial Statement Analysis and Performance 6 ECTS
 • Market Research 6 ECTS 

Studier

Studienivån på Católica är ett snäpp högre än i Uppsala. Det är ett väldigt högt tempo och är man van vid systemet i Uppsala kan det vara lite svårt att anpassa sig. Masterskurserna startade i oktober medan kandidatkurser startar i början av september. Läser man enbart master så börjar man i oktober och avslutar runt 19 december och detta följs av tentaveckor som börjar den 3 januari och avslutas den 20 januari. Efter detta kommer en omtentaperiod mellan 21 januari och 5 januari. Detta blir väldigt kort tid att studera till tentamina.

Däremot, är själva arbetet under masterskurserna väldigt enkla och är alltid i grupp vilket gör det enkelt men väldigt stressigt eftersom man bara har cirka 2 månader på sig och man läser 5 kurser samtidigt. I mitt fall så läste jag en kandidatkurs och i detta är annorlunda då det är mer självständigt och vi har mid-terms och avslutar med en tentamen. Detta visade sig vara svårare än masterskurserna. Så jag rekommenderar att om man är mastersstudent att välja enbart masterskurser eftersom hos Católica så är masterskurserna lättare. Allt man behöver kan man hitta där. Man har bra internetuppkoppling i skolan och det finns bibliotek med datorer om man behöver. Dock finns det bara två datorer om man ska använda finansiella program och det kan bli lite svårt om man är många som ska använda. Hade lite svårt med kopieringen då jag inte kunde ansluta min dator till deras skrivare men har man ett USB-minne så kommer man fixa det.

Mottagande

Skolan välkomnar oss med 3 dagar välkomstdagar, där vi första dagen får komma till universitet och får en goodiebag med massor av information. Andra dagen, så får man besöka vinkällare och åka båt runt Douro. Sista dagen avslutas med Surf, i stranden som ligger i Matosinhos. Här ligger två surfskolor som man kan vända säg till om man vill fortsätta surfa under terminen. För dessa välkomstaktiviteter betalar man 40 euros. Jag rekommenderar att man deltar även om detta inte är obligatorisk för mastersstudenter. Det är här man träffar många av sina blivande vänner. Skolan håller sedan ett informationsmöte innan man börjar sin första lektion där dem går igenom regler och eventuella frågor angående ändringar av kurser.

Boende

Jag hade turen och kunde stanna med bekanta som bor i Porto så boende var inte något problem för mig och jag behövde inte leta. Dock vet jag att man kan gå med i olika Facebook grupper där alla delar med sig och där gamla erasmusstudenter meddelar att dem ska lämna och om någon är intresserad så kan man anmäla sig. Man kan även hitta via uniplace.com dock rekommenderar jag att man gör detta så fort man får svar på att man är intagen då rummen blir snabbt upptagna och sen kan det vara väldigt utplockat och man kanske får ta något man inte helt och hållet trivs med. Hyrorna är något jag inte behövde oroa mig för då min var extremt låg eftersom jag bodde med bekanta men vad jag kunde se från andras upplevelse var att man kan hitta för mellan 300-450 euros beroende på vart i stan man bor. Närmare skolan så kan det definitivt bli runt 450 euros. Som sagt, beroende på hur långt bort man vill bo och hur tidigt man börjar leta så kan man definitivt få en bra deal.

Ekonomi

När det gäller mat så kan man äta på campus. Dem har både en matsal där man för 5 euros kan få dagens huvudrätt, efterrätt och dricka för. Där finns även andra maträtter att välja men då är det inte dagens och det kan vara lite dyrare. Att hitta platser att äta runt om i Porto är inte heller så svårt eller dyrt. Man kan enkelt hitta en lunchplats där man kan äta och dricka för 5 euros och det finns platser som tar ännu mindre. Vill man äta på ett finare ställe så är det lite dyrare men jämfört med hemma i Sverige så är det billigare och då kan man äta för mellan 15 upp till 20 euros. Gillar man att dricka alkohol så är Porto definitivt en bra stad. Där kan man dricka en 50 cl öl för 1–2 euros och sangria är till och med billigare än så på barer som Erasmus, Adega etc. På klubbar och finare barer så kan det vara dyrare och det kostar mellan 4 – 5 euros. Man kan definitivt leva på CSN samt Erasmusstipendiet.

Fritid

På fritiden var mycket med vänner och vi åkte runt till olika delar av Porto men också till andra delar av Portugal. Detta mest under helgerna då det var då vi hade mest tid. Det finns mycket att göra och mycket som arrangeras för studenter. ESN anordnar många olika resor till olika platser och städer i Portugal. Dem arrangerar också många fester i Porto med rabatt om man skaffar sig ESN kortet som kostar runt 15 euros. Med detta kan man få rabatt på resor gym och annat gott. På fritiden är det många som passar på att njuta av Porto nattliv och detta för Erasmusstudenter bäst på Adega 77, Adega sport, Plano B. Oavsett vad priserna kan vara när det gäller att dricka, så kan man gå från 0,2 till 5 euros. Men om man jämför med Sverige så är priset alltid billigare i Porto även om det är dyrt för dem lokala. Är man ingen festmänniska så kan man alltid hitta på något. Man kan besöka museum, man kan åka till andra städer, man kan till exempel åka till Gerês eller Algarve. Det finns alltid något att göra för alla.

Helhetsintrycket

Jag är väldigt nöjd med att ha åkt till Porto. I helhet är jag supernöjd med staden och alla människor. Speciellt allas mottagande dock fanns det lite brister när det gäller skolans och det administrativa jobbet. Upptäckte att alla studenter som var på utbyte fick tyvärr inte samma behandling och detta kan bero på att från Uppsala denna termin, var det bara jag. När det gäller lärarna så kan jag inte säga annat än bra saker. Dem var jättebra, dem höll bra lektioner hade bra kvalité och dem var väldigt snälla och hjälpsamma. När det gäller studenterna i helhet var det också bra men dem lokala är oftast väldigt sena med att göra arbeten så man får oftast jaga dem om man vill ha arbete gjort. Som sagt, i helhet är jag nöjd och jag rekommenderar att man åker om man vill se ett annat upplägg än det svenska akademiska upplägget. Vill man även ha kul och se andra saker och vill njuta av nattliv, så är Porto ett bra val.

Ht17 - 1

Kurser på Bachelor-nivå:

 • Development Economics 6 ECTS
 • Economic Sociology 6 ECTS

Kurser på Master-nivå:

 • Brand Management 6 ECTS
 • Operations Management

Studier

Studienivån var enligt mig något högre på Católica än i Uppsala. Det var överlag ett högre pluggtempo än vad jag hade förväntat mig med inlämningar och prov. Man läser även alla kurser simultant under terminen vilket är något jag inte är van vid. Det resulterade i att det var ganska lugnt tempo i början av terminen med mycket fritid medan i slutet var det väldigt intensivt med slutinlämningar och final exams. Överlag tycker jag ändå skolan var bra. Lärarna håller en fullt godkänd nivå och innehållet i kurserna var relevant.

Ett tips enligt mig om man vill ha intressanta och ganska enkla kurser är att välja managementkurserna. Jag testade i början ekonomikurser som Environmental Economics och Manageral Economics men valde snabbt att byta bort dem då ekonomi- och matematiknivån var alldeles för hög för mig. Det ska dock tilläggas att jag läser kandidat inom företagsekonomi och inte ekonomikandidat så jag hade inte så bra förkunskaper inom ämnena. Bachelorkurserna bestod mycket av midterms och individuellt arbete medan masterkurserna var mer grupparbete och presentationer. Jag blev förvånad av att masterkurserna var ganska mycket enklare än Bachelorkurserna då det var färre uppgifter som inte var lika tidskrävande, dessutom var de mer intressanta.

Ett tips är att testa flera kurser de första veckorna då man kan byta kurser i början. Det gjorde jag och det är jag tacksam för. Kurserna jag valde tycker jag var intressanta och kan rekommendera dem, speciellt operations management och Development Economics. I Development Economics tog det upp varför det skiljer sig mellan olika länders utveckling och hur det kan förbättras. Den teoretiska delen i denna kurs var riktigt intressant och tankeväckande. Dock gjorde vi en del modeller på hur man kan räka på utveckling, bland annat solow modellen. Det var mindre kul om vi säger så och det förklarades väldigt dåligt så det var svårt att lära sig räkna med dessa modeller. De examinerande delarna bestod av midterms och final exam. Förutom räknandet var kursen riktigt givande.

Economic Sociology hade rätt lågt pluggtempo och läraren var ganska märklig om man ska vara ärlig. Dock var teorierna och de teman vi tog upp under kursen tankeväckande och man började nästan ifrågasätta den samhällsstruktur vi har idag vilket var intressant. Enkla tentor och duggor så ett bra alternativ om man vill ha ett lite lugnare alternativ. I economic sociology var det midterms, ett grupparbete som pågick hela terminen och en final exam.

Operations Management var den kurs som absolut hade bäst upplägg med de bästa lärarna. En rakt igenom bra kurs med ganska få moment. Suppy Chain Management, Lean Thinking och sådana teorier kanske inte intresserar mig mest men jag gillade ändå kursen då upplägget, uppgifterna och lärarna var riktigt bra. Uppgifterna bestod av flera grupparbeten och final exams.

Brand Management var en enkel och inte speciellt intressant kurs. Dock var det min ända kurs som inte hade final exam vilket var väldigt skönt. I kursen fick vi i grupp välja ett varumärke som vi skulle jobba med hela terminen. Redovisning skedde varannan vecka inom ett visst ämne som kopplades till det valda varumärket. I slutet av terminen skrev vi i grupp ett omfattande arbete om alla teman som tagits upp under terminen.

Mottagande

Jag måste erkänna att jag var ganska nervös över att åka då jag mer eller mindre aldrig har rest utan kompisar. Därav var det lite extra nervöst just med anländandet när man inte känner nån! I vilket fall var mottagandet riktigt bra, man har möjligheten att få en fadder från skolan vilket jag rekommenderar att ta. Min fadder var väldig hjälpsam och hjälpte mig med diverse frågor och funderingar som jag hade innan jag åkte vilket var superskönt. Dock hade vi inte mycket kontakt efter jag anlände men det ligger mest på mig då jag lyckades hitta bra vänner snabbt. Både skolan och ESN (Erasmus student network) anordnar välkomstaktiviteter. Skolans är lite kortare, en vecka om jag inte minns fel, då vi bland annat fick gå på vinprovning, surfa och barbecue. ESN har en välkomstmånad med diverse aktiviteter, bland annat citytour, surfing, picknick och många fester. Dessutom anordnare de resor som jag hörde var bra, speciellt den till Algarve. Jag testade aldrig att åka då jag valde att resa med kompisar istället.

Att gå på både skolans och framförallt ESNs välkomstaktiviteter är ett måste enligt mig. Det är här du får chansen att träffa alla utbytesstudenter (vilket för övrigt är ca 3500 st) från hela Porto och det är här de flesta lär känna många av sina vänner. Majoriteten av dem jag umgicks mest med under terminen träffade jag under dessa veckor. Jag tror att det är extra bra att gå på välkomstveckan/välkomstmånaden eftersom alla är i samma situation. Alla är måna om att lära känna varandra och är lite extra sociala i början vilket gör det möjligt att lära känna väldigt mycket folk. Så mitt tips för mottagandet är skaffa en buddy som kan hjälpa dig och gå på välkomstveckan för du kommer lära känna så mycket härligt folk!

Boende

Jag hittade mitt boende via uniplaces.com. Sidan i sig var bra men jag var väldigt sen med att fixa boende så mycket var redan utplockat. En viktig grej för mig var att bo centralt och jag lyckades tillslut hitta en schysst lägenhet vid tunnelbanestationen Campo 24 de Agusto. Campo är ett bra område som ligger centralt och av någon anledning bor många utbytesstudenter där. Man kan dock bo något mer centralt om man bor vid Aliados/Trindade/Saõ Bento men Porto är en liten stad så bor man relativt nära stadskärnan är det inga långa avstånd. Ett bra tips om vart man ska bo är nära en tunnelbanestation. Man kommer åka mycket tunnelbana då ens kompisar kommer vara lite utsprida, när man vill till stranden och jag tog även den en bit på vägen till skolan. Tunnelbanan funkar också väldigt bra i Porto med korta restider samt att de går frekvent. Ett fåtal av mina kompisar bodde i Foz och Matoshinos men det är inget jag rekommenderar. Det är båda fina och lugna områden men enligt mig lite för långt bort från staden där de flesta studenter bor.

Lägenheten jag fixade i Campo var väl egentligen ingen höjdare. Jag hade en egen lite lägenhet men delade kök och vardagsrum med 8 andra killar. Problemet var att de flesta hängde mycket i sin egen lilla lägenhet och inte så mycket i köket/vardagsrummet vilket var lite segt då jag gärna ville bo med andra. Dessutom betalade jag en hög hyra för att bo i Porto, 450 euro/mån. En normal hyra skulle jag säga ligger runt 300-350 euro men man kan även hitta runt 250 eller betala lite mer som jag gjorde. Förutom själva lägenheten så var läget perfekt, Campo 24 de Agusto är ett riktigt härligt område där man hade nära till allt. Dock vill jag tillägga att man inte vill bo mer österut än campo då det börjar bli lite långt från stadskärnan och kvarteren börjar bli lite mer tvivelaktiga. Om man precis som jag börjar leta efter boende lite för sent och inte hittar något som känns riktigt bra kan man alltid åka ner och bo på Hostel i början. Många av mina vänner från Nederländerna gjorde det. De kunde på så sätt lära känna folk som de ville flytta ihop och kunde därmed säkerställa att de skulle få bra rumskamrater.

Ekonomi

Levnadskostnaderna är absolut lägre i Porto än i Sverige. Den största skillnaden är nog när det kommer till restauranger och barer. Man kan enkelt hitta en schysst lunch med dryck runt 5 euro och på vissa ställen så lite som 3 euro. Vill man gå till en finare restaurang är även det billigare och man behöver sällan betala mer än 15–20 euro. Gillar man att förtära alkohol är Porto en ypperlig stad. En 50 cl bärs kostar 1–2 euro på stundentställena och gillar man sangria är det till och med billigare. På klubbar och fina barer är det något dyrare men ölen blir aldrig dyrare än 4–5 euro vilket också är ett ovanligt högt pris. Priserna gör att folk är betydligt mer sugna på att gå ut på restaurang eller ta några öl efter plugget än i Sverige vilket är ett stort plus! Studiemedel räcker absolut om man ska leva i Porto. Jag passade dock på att resa en hel del och kanske levde lite i överkant så jag tog lite från sparkontot också. Lever man dock ”vanligt” kommer pengarna definitivt att räcka till.

Fritid

På fritiden surfade jag mycket, det var en av anledningarna till att jag valde just Porto. De har en perfekt nybörjarstrand i Matosinhos som ligger cirka 30 minuter med metro från centrum. Vågorna är normalt sätt inte allt för stora och det finns inga stenar på botten så det är en säker plats om man vill lära sig surfa. Förutom att surfa spelade jag även en del padel, fotboll, hänga på stranden och gick ut med vänner. Det barerna jag och de flesta andra Erasmusstudenter var mest på och var Adega, 77 och Adega sports. Adegabarerna var mina favoriter och var varderas kontrast. Adega är en bar, nästan som en barlucka, där alla gäster mer eller mindre hänger utomhus och socialiserar. Det kanske inte låter så märkvärdig med det var en fantastisk stämning med hundratals studenter. Just att det var utomhus var riktigt härligt och gjorde att man kunde röra sig runt och prata med folk; en härlig kontrast från klubbar då man mer eller mindre aldrig kan ha ett vettig samtal.

Som tidigare nämnt är också drycken väldigt billig och ligger mellan 0,5 till 2 euro. I takt med att kvällarna blev kallare började man successivt röra sig in mot mer traditionella barer. Jag och mina vänner hängde flera gånger i veckan på Adega sports som var precis som namnet indikerar, en sport bar. Baren hade en härlig stämning med bra mat och dryck till ett mycket överkomligt pris. Även om man inte gillar sport var baren riktigt bra då det fanns biljardbord, foosball, bord för beerpong och diverse dricklekar. 77 var ganska likt Adega sports men mer inriktad på party och förfest än Adega sport.

Gällande klubbar finns det även många bra alternativ. Plano B och Moore club är de mest populära och är bra men jag vill passa på att slå ett slag för Gare club. En klubb som är lite mer underground med alternativ musik. Under min tid lyckades de även få in några stora artister inom techno, drum and bass, EDM etc. ESN anordnar även fester nästan varje helg och är ofta på Vila club och var enligt mig några av de bästa utekvällarna jag hade på hela terminen så ESN-festerna borde spanas in! Om man inte tycker om att festa eller kanske till och med inte dricker alkohol har Porto många andra aktiviteter att göra. Ett tips är att testa deras bingo, någonting helt annat än i Sverige där bingo associeras med pensionärshem. Bingo i Porto är populärt och lokalerna brukar vara fulla med folk i alla åldrar. Mat och drick är billigt där och vissa kvällar är det till och med gratis!

Ett annat tips är att besöka Casa da Musica, Portos konserthus. De har konserter inom alla genrer i en unik miljö. Då och då har de även gratiskonserter utanför konserthuset som brukar vara väldigt stämningsfulla. Om man nu skulle lyckas få nog av Porto finns det många bra närliggande städer att besöka. Guimaraes, Braga, Aveiro och såklart Lissabon är riktigt trevliga städer att besöka. Är man ute efter lite mer natur är Geres och Azores bra resmål för att hajka, vattenfall och vackra vyer. Att resa längst Duoro floden var något jag aldrig gjorde men som jag hörde skulle vara väldigt bra.

Helhetsintryck

Jag vet att det är den största klyschan någonsin men min utlandstermin var absolut det bästa jag gjort i mitt liv. Jag minns när jag satt själv för ungefär ett år sedan och läste reseberättelse och blev så trött, nästan irriterad, på att alla var så extremt positiva och sa att utbytet var det bästa beslutet de någonsin gjort. Nu sitter jag här och skriver exakt samma sak men jag kan inte göra annat för det var verkligen fantastiskt. Det fanns en viss osäkerhet hos mig om att åka på utlandstermin. Funderingar om hur det kommer vara att flytta själv till ett nytt land, kommunikation på engelska och skaffa nya vänner. Denna tvekan försvann mer eller mindre så fort jag klev av planet och jag hade oroat mig helt i onödan. Så till den som funderar på att åka utomlands men känner sig lite osäker har jag bara ett tips, bara åk! Vissa som jag oroar sig för mycket saker helt i onödan och jag är övertygad att du som åker kommer ha det minst lika bra som jag på din utlandstermin!

Om du vill hålla dig inom Europa tror jag innerligt att Porto är ett av de bästa alternativen. Det faktum att det är en av de största Erasmusstäderna gör att du har stora möjligheter att träffa mycket folk och hitta ett kompisgäng som är rätt för dig. Staden är också mysig och liten vilket är bra om man bara ska göra en utlandstermin. Med en större stad som exempelvis Lissabon vet jag att avstånd till aktiviteter och vänner kan bli långt vilket kan sätta käppar i hjulen. I Porto är allt och alla nära vilket gör det betydligt lättare att hitta på och styra upp saker! Jag lärde mig så mycket under min utlandstermin. Inte bara engelska men också att vara mer självständig, säker och social. Att få möjligheten att leva och studera i ett annat land är en chans jag verkligen tycker folk borde ta. Jag hoppas att den här reseberättelsen väcker i alla fall lite sug att ta chansen att plugga utomlands och framförallt i Porto! 

Ht17 - 2

Studierna

Kurser på Bachelor-nivå 

 • Marketing Management (6 ECTS)
 • Decision-Making (6 ECTS)

Kurser på Master-nivå

 • Strategy and Organization (6 ECTS)
 • Market Research (6 ECTS)
 • Brand Management (6 ECTS)

Upplevelse av kurserna Högskolan i Porto är en privat och högt ansedd högskola i Portugal, vilket också innebär en lite högre standard och tempo i skolan. Det är i överlag fler grupparbeten än individuella uppgifter, och mer praktisk utlärning speciellt i masterkurserna (såsom case-lösningar, case-studies man själv ska konstruera utifrån val av eget företag, med mera). Varje kurs har oftast ett större arbete som måste utföras under terminens gång, vilket gör det mer lärorikt och spännande eftersom man får välja själv vad man vill studera, och kan applicera det som lärs ut på föreläsningarna. Bachelor-kurserna har även mid-term exams, vilket Master-kurserna inte har. Om masterkurserna har exams, är de i slutet av perioden (dock hade jag inga exams i Strategy and Organization eller Brand Management, endast i Market Research).

Alla fem kurser jag läste summerade till 30 ECTS totalt. Jag läste två kurser på Bachelornivå och tre på Master-nivå eftersom jag inte kunde tillgodoräkna mig alla Bachelorkurser inom Företagsekonomi C. Vad som är värt att veta, är att universitetet erbjuder fler kurser inom nationalekonomi, speciellt på Bachelor-nivå. Ansökningsprocessen av kurser blev därför lite komplicerad, men de första veckorna man anländer har man möjlighet att ändra och justera för det. Alla Erasmus-studenter hade alltid något problem med sina kurser och var tvungna att ändra dem, så man är aldrig ensam! Dessutom är universitetet väldigt hjälpsamma med att lösa allt.

De två Bachelor-kurserna jag läste var Decision-Making och Marketing Management. Eftersom jag är inriktad på företagsekonomi, hade jag lite svårt för den nationalekonomiska kursen Decision-Making. Läraren hade dessutom svårt att förklara allt, och var inte alltid så pedagogisk. Marketing Management var mer givande, mycket också eftersom vi hade ett eget projekt under terminens gång, snarare än att endast ha exams i mitten och i slutet av terminen.

Även om masterkurserna innebar mer plugg än jag hade tänkt mig, är jag i efterhand enormt tacksam över det, eftersom de har lärt mig så mycket. I synnerhet vill jag tipsa om läraren som höll i Strategy and Organization (Leonardo Corbo): det är utan tvekan den bästa kursen jag har tagit på universitet och den bästa läraren jag har haft. Han var otroligt kunnig, inspirerande och duktig och fick oss att alltid utmana vår status quo. Han hade en praktisk utlärningsstil med flera caselösningar i veckan med presentationer, jämfört med det mer akademiska lärosättet som Uppsala universitet tillämpar. Det må ha varit tufft, men extremt lärorikt. Jag har nog inte träffat så många elever som gått en kurs där alla har sagt hur mycket de uppskattar kursen och läraren. Under våren har han även en kurs som heter ’Entrepreneurship’, och jag kan endast tänka mig att den är otroligt givande.

Vad gäller de två andra masterkurserna, Market Research och Brand Management, var de inte lika tuffa som Strategy and Organization, dock fortfarande lärorika. Läraren i Market Research var inte lika krävande, utan det låg mer ansvar i eleven att se lektionerna och allt material som en chans att lära sig så mycket som möjligt. Detta eftersom hon visste att flera av oss elever endast var Bachelor-studenter. Trots den lägre tempon, lärde jag mig mycket, eftersom jag har stor nytta av denna kurs till mitt uppsatsskrivande till våren då det just behandlade hur man utför större undersökningar. Brand Management hade också ett större projekt under terminens gång, och det kunde vara lite otydligt exakt vad som skulle göras, och föreläsningarna bestod i att hon endast använde sig av en PowerPoint. Återigen, låg det mer ansvar i eleven och att se det som en chans att lära sig så mycket som möjligt om branding, och det var faktiskt en av de roligaste kurserna i Porto.

Kursvalsprocess och datum

Du ansvarar själv för att gå in på universitetets hemsida för att se vilka kurser som verkar intressant för dig och passar din utbildning, och sedan skriva in vilka kurser du skulle vilja läsa i ditt Learning Agreement. Universitetet kräver också att du skriver på deras eget Learning Agreement. Men detta blir också tydligt längs med ansökningsprocessen! Ansökningen av kurser sker terminen innan du åker (så om du åker hösten 2018, ansöker du i slutet av våren 2018). Och är det så att det strular till sig med vissa kurser, går det alltid att byta ut dem de första veckorna du börjar i Porto! Allting löser sig alltid, vilket är något man utan tvekan lär sig i Portugal! Pluggvänliga ställen Det finns flera olika ställen att plugga på vid universitetets campus, de har en del fräscha bibliotek. Däremot är det svårare att ses för grupparbeten, eftersom det knappt finns några grupprum. Detsamma gäller för datorer, alla tar alltid med sig sina egna datorer. Det kan istället vara att föredra att gå hem till någon och jobba på grupparbeten istället, vilket är nästan trevligare! Eller också kan man gå till pluggvänliga caféer vilket det finns gott om i Porto! Jag kan tipsa om Café Moustache, Zenith Brunch & Cocktail Bar, Costa Coffee och BASE.

Mottagande

Mottagandet har varit fantastiskt! Erasmus-organisationen i Porto tillsammans med Lissabon, sägs vara en av de största i Europa, och de anordnar aktiviteter i princip varje dag, speciellt de två första månaderna, och fortsätter under resten av terminen. Alla är så trevliga och välkomnande, och aktiviteterna är välorganiserade att det nästan är garanterat att man kommer att ha kul! Mycket handlar också om att bara träffa alla människor. Jag har däremot inte åkt på deras resor till olika städer runtomkring i Portugal och Spanien, som sägs vara mindre organiserade. Istället har jag åkt med mina kompisar runtom i Portugal, vilket har varit extremt kul. Alla vill ständigt upptäcka nya platser, så det finns alltid något att hitta på, till och med till de portugisiska öarna såsom Madeira eller Azores. Eftersom Porto ligger nära stranden, borde du surfa om du inte har testat det eller om du tycker att det är kul! Dessutom ligger universitet bara en 10 minuters promenad från stranden, så det är så härligt att kunna gå dit efter skolan.

Förutom Erasmus-aktiviteterna har det varit extremt roligt att gå till baren ’Adega’, som alla utbytesstudenter går till. I början av perioden kunde många gå dit nästan varje dag. Det är mer av en utomhusbar där alla står utanför och tar några öl tillsammans och pratar. Öl kostade 50 cent och sangria 1 euro! Även universitetet hade ett väldigt imponerande mottagande! Första dagen fick vi portugisisk tapas och efterrätt med fördrink på deras takterrass med utsikt över havet. Det var något jag inte hade förväntat mig! De arrangerade även flera aktiviteter under terminens gång, såsom resor till olika städer, likväl som mingel på universitetets innergård med egen DJ och portugisisk mat och efterrätt. Så gott, och så trevligt! Jag fick även en buddy som jag dock aldrig träffade, men som var väldigt hjälpsam. Det kan jag också säga allmänt om portugiser – de är extremt hjälpsamma, trevliga och öppna för nya människor! Eftersom jag kunde vända mig till mina kompisar om det uppstod något problem, klarade man sig dock ganska bra utan sin buddy.

Boende

Jag hittade mitt boende via en Facebook-grupp. Allting gick väldigt smidigt, för det finns så många grupper på Facebook man kan gå med i som erbjuder boende i Porto! Många av mina kompisar hittade även boende via flera hyresplattformar, såsom Uniplaces. Vissa gjorde även så att de hyrde en hel lägenhet via Uniplaces, och skrev sedan i flera grupper att de sökte flatmates (oftast andra Erasmus-studenter). De fick sedan bo med sina kompisar, som också blev deras närmaste under utbytestiden! Så det skulle jag starkt rekommendera. Hyrorna i Portugal är även allmänt låga, jag betalade 280 euro i månaden. Vissa betalar upp till 400 euro, vilket fortfarande är okej! Vissa väljer att bo ute i Foz, vilket är området närmare stranden och där universitetet ligger, av anledningen att de ville ta sig enkelt till stranden för att surfa. Många av dem sa dock att de hade föredragit att bo i centrum, så att de hade nära till alla caféer, affärer, klubbar och restauranger, eftersom de annars alltid var tvungna att ta bussen in till centrum. Jag bodde nära Sao Bento och Aliados, vilket kan klassas som hjärtat i Porto. Om du bor i det området, har du utan tvekan nära till allt! Det är en ganska liten stad, så man kan enkelt gå över allt. Många studenter bor även i området Marques.

Ekonomi

Levnadskostnaderna i Portugal är betydligt lägre än i Sverige, speciellt när det kommer till mat! Så man kan garanterat leva gott på det bidrag man får från Erasmus samt CSN-lån och bidrag! Jag hade därför inget behov av att jobba extra, pengarna räckte gott och väl, och jag kunde till och med spara pengar. Däremot är det inte billigt på alla ställen om man exempelvis går ut och äter i mer turistiga områden, likväl som om man går till mer turistiga affärer. Då är t.ex. priserna för en middag runt €10, plus dricka. Istället kan man gå till mer undangömda ställen, och hitta betydligt lägre priser. Vad som är viktigt att poängtera är att det alltid blir vad man gör det till, hittar man på mycket, så kommer det också kosta mer. Vad som dock är skillnaden är att man relativt sett kan hitta på fler saker i Portugal än Sverige, just för att det är billigare där.

Helhetsintryck

Jag kan inte sätta ord på hur mycket jag uppskattade min utbytestermin! Porto har varit en fantastisk upplevelse. Även om det må låta klyschigt, har jag växt och förändrats så mycket som person. Man blir mer säker i sig själv, lär sig kommunicera bättre med andra människor (i synnerhet från olika länder), lär sig hantera svåra situationer, får chansen att umgås med fantastiska människor som man kommer att träffa senare i livet (vissa vänner för livet), och så mycket mer. Mycket beror självklart på att man växer bara genom att flytta utomlands och att stå helt på sina egna ben, men också vilka människor man får turen att träffa, och kurser man får läsa. Strategy and Organization var helt klart den bästa och mest lärorika kursen jag någonsin har tagit, eftersom den faktiskt har förändrat väldigt mycket hur jag ser på saker och ting. Allas upplevelser är precis lika unika och fantastiska, och jag kan med säkerhet säga att jag vet att du kommer att ha det precis lika underbart! Det är en unik chans att lära mer om dig själv och utvecklas, något som är otroligt värdefullt.

Ht16

Kurser

 • Economic Sociology 6 ECTS, bachelorkurs år 1, 601015
 • Economics and Public Policy 6 ECTS, bachelorkurs år 3, kurskod 6141036
 • Development Economics 6 ECTS, bachelorkurs år 3, kurskod 6141037
 • Environmental Economics 6 ECTS, bachelorkurs år 3, kurskod 6141063
 • Labor Economics 6 ECTS, bachelorkurs år 3, kurskod 6141050

Kursvalsprocess och datum

Católica vill att du väljer kurser ganska långt innan terminen börjar. De vill även ha ett påskrivet learning agreement innan terminen börjar viket skiljer sig från andra universitet. Under den första veckan så finns det möjlighet att välja bort samt lägga till kurser. För min del så krockade två kurser i schemat så jag var tvungen att välja bort en kurs och ersätta den med en annan vilket inte var några problem.

Studier

Universidade Católica Portuguesa är ett privat universitet med ett mycket gott ryckte hos arbetsgivare i Portugal. Católica Porto är framförallt känt för sina program i nationalekonomi och management. Studierna i Portugal är annorlunda från Uppsala på flera sätt. På Catolíca Porto så är det fler lärarledda lektioner och föreläsningar som upptar en ganska stor tid av vardagarna. Alla kurser som jag läste förutom Economics and Public Policy hade obligatorisk närvaro på minst 75 % av undervisningstillfällena under terminen. I fall man inte uppnår till minst 75 % närvaro så är det inte möjligt att få godkänt i kursen. Alla kurser som jag läste bestod av en föreläsning samt en workshop i veckan. I de flesta kurserna så var det ganska få studenter i klassen (cirka 30-40) vilket skiljer sig från Sverige då kurser på kandidatnivå kan ha betydligt fler studenter i klassen. I och med att klasserna var små så blev relationen till lärarna ganska bra. De flesta lärarna kunde namnen på alla studenterna i klassen vilket var trevligt.

Överlag så höll kurserna en väldigt hög standard och hade ett snabbt tempo jämfört med Svenska studier. Under lektionerna så hände det ibland att lärarna gick igenom övningar utan att i detalj beskriva de matematiska uträkningarna som låg bakom svaret på övningen. För mig som inte läser nationalekonomi som huvudämne så var det ibland svårt att hänga med men tack vare att lärarna var hjälpsamma så var det aldrig några problem att få hjälp i efterhand. Examination i kurserna är baserade på 2-3 minitest samt ett grupparbete med en presentation under terminens gång som väger 60 % av slutbetyget. I slutet på terminen så är det en sluttenta i varje kurs som väger de resterande 40 % av betyget. I fall man får högre betyg på sluttentan än vad man har fått på de 60 % ackumulerade poängen under terminen så räknas enbart poängen på sluttentan som slutbetyg.

Något som skiljde sig från studier i Sverige är att på Católica så har alla chans att skriva en omtenta även fast man har nått upp till en godkänd nivå på den första sluttentan. På så sätt så finns det chans att förbättra sitt betyg i fall man inte är nöjd. Betygsskalan på Católica sträcker sig från 0-20 där 10 är godkänt. Alla slutgiltiga betyg avrundas så i fall man får 9,5 på sluttentan så avrundas det till 10. Gällande betygen som ges på Católica så upplevde jag inklusive mina klasskompisar att de slutgiltiga betygen generellt är ganska låga i relation till de som ges i Sverige och i andra Europeiska länder. Flera av mina klasskompisar var missnöjda med sina betyg och menade att deras slutbetyg på Católica sänkte deras betygsnitt i hemlandet.

Tillgången på datorer på Católica är dålig i jämförelse med Uppsala. Vad jag vet så fanns det bara ett fåtal datorer som var tillgängliga för studenter. Ett annat problem var det trådlösa nätverket som var väldigt dåligt. Det fungerade i vissa delar av skolan men oftast så var jag tvungen att dela min uppkoppling från telefonen för att kunna få tillgång till internet. Det var även en stor brist på eluttag vilket ibland skapade problem. I biblioteket samt i studiesalarna fanns det bara ett fåtal platser där det gick att ladda datorn och dessa var oftast upptagna. I och med bristen på eluttag samt det dåliga nätverket så studerade jag oftast hemma eller på de statliga biblioteken i Porto.

Mottagande

Under den första veckan så var det en del aktiviteter som skolan anordnade. Bland annat så anordnades det en surfinglektion, sightseeing i staden samt en välkomstmiddag. Alla utbytesstudenter som vill ska också få en portugisisk student som fadder. Av någon anledning så blev jag dock aldrig tilldelad en fadder trots påminnelser.

Boende

Boende hittade jag genom organisationen student at home som Católica tipsade mig om. Allting gick väldigt smidigt med student at home men nu i efterhand så skulle jag troligtvis ha gjort annorlunda då student at home tar en kommissionsavgift på 10 % av hyran viket gör att deras hyror blir lite dyrare. Jag valde att bo centralt i en egen lägenhet nära floden Douro i området Ribeira. För detta så fick jag betala 550 euro i månaden exklusive el och vatten. Detta kan anses dyrt för att vara Porto men då fick jag en egen lägenhet med balkong och utsikt över floden Douro. Vill man bo i delad lägenhet med eget rum så blir det betydligt billigare. Jag hade flera vänner som bodde hyfsat centralt och betalade 270-450 euro per månad. Ribeira var ett trevligt område dock så var det dåligt med kollektivtrafik och livsmedelsbutiker i området vilket var en nackdel.

Jag rekommenderar inte att bo nära skolan. Católica ligger cirka 20 min utanför stan i ett område där det inte finns särskilt mycket att göra. Dessutom är det dåligt med bussar på kvällar och helger som går dit. Jag skulle istället rekommendera att bo centralt nära Aliados eller São Bento. Det råder ingen bostadsbrist i Porto så det är inte alls svårt att hitta en bostad. Istället för att gå igenom student at home så skulle jag spana in Facebookgrupperna för Erasmusstudenter i Porto. I grupperna så delades det flitigt med bra och prisvärda bostadsalternativ.

En sak som jag vill varna för är att elektriciteten i Portugal är ungefär dubbelt så dyr i jämförelse mot Sverige. Bostäder i Portugal är sällan utrustade med någon slags central uppvärmning. Istället så används det enkla värmeelement som drar mycket ström. Även varmvattnet värms upp genom enskilda varmvattenberedare i varje lägenhet. Detta gör att elräkningen snabbt kan springa iväg i fall man inte är sparsam och försiktig. Under vintermånaderna så kan det bli ganska kallt inomhus men ta det försiktigt med elementen så att du inte får en chock när räkningen kommer.

Ekonomi

Bortsett från elektriciteten så upplevde jag att i princip allting i Portugal var betydligt billigare än Sverige. En lunch går att få för omkring 5-6 euro, en kaffe för 60 cent och ett glas vin eller en öl kostar mellan 1-3 euro beroende på vart man går. Ett månadskort för kollektivtrafiken kostar cirka 30 euro per månad. I fall du väljer ett prisvärt boende så räcker CSN samt Erasmusstipendiet gott och väl för att leva gott samt att resa och upptäcka Portugal.

Fritid

Utöver det som Católica anordnar så finns det rikligt med aktiviteter att delta i genom ESN. Den första månaden så fanns det aktiviteter varje dag både under dagtid samt på kvällen. Under terminens gång så anordnar även ESN prisvärda resor till bland annat Algarve, Lissabon och Madrid. Var dock beredd på att vara snabb på att skriva upp dig då det oftast var begränsade platser. För surfintresserade så är Porto en fantastisk plats. Porto är välkänt för surfing och det går att surfa året runt så länge man har en våtdräkt. Det är enkelt att hyra en surfingbräda samt våtdräkt på stranden. På stranden så finns det även prisvärda surfskolor som kan hjälpa dig att komma igång för en billig peng.

Utöver surfingen så är Porto en vacker stad med ett stort utbud av restauranger och nattliv. I närheten av Porto så finns det ett flertal trevliga platser och mindre städer som jag rekommenderar dig att besöka. Averio och Braga är två trevliga småstäder som enkelt går att besöka över dagen genom en kortare tågresa från Porto. Utöver Averio och Braga så kan jag även rekommendera Gerês nationalpark som ligger en bit norr om Porto vid gränsen mot Spanien.

Helhetsintryck

För att summera min upplevelse så vill jag säga att jag hade en riktigt bra tid i Porto. Studierna på Católica håller en hög standard och jag känner i efterhand att jag har lärt mig mycket. Dessutom är Porto som stad både billig och trevlig med ett skönt sydeuropeiskt klimat med många soltimmar.


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se