Reseberättelser Porto Vt

Vt16 - 1

 Studerade fem kurser på masternivå under min vår. Dessa var:

  • Financial Economics (FE)
  • Risk Management (RM)
  • Corporate Financial Strategy (CFS)
  • Entrepreneurship & Opportunity Recognition (EOR)
  • International Marketing (IM)

Jag läste alla kurser samtidigt. Alla kurser sträckte sig över hela våren förutom CFS som bara var i maj. Överlag kände jag att kurserna var ganska enkla. Jag hade vid tillfället bara studerat ihop till en kandidat vid Uppsala (jag studerade inte på ett masterprogram), men kände ändå att alla kurser förutom en var ungefär som en b-kurs på kandidatnivå. Jag hade Accounting & Finance som inriktning på min kandidat, så jag hade naturligtvis studerat en del finans innan, men både Fes och RM kändes väldigt enkla. Räknar jag bort veckan innan den avslutande tentan gjorde jag inte mycket i de kurserna förutom de obligatoriska uppgifterna.

CFS var den kurs som jag tyckte var svårast och mest intensiv. Där var det ganska tunga grupparbeten varje vecka som verkligen krävde att man hängde med på lektionerna och förstod uppgifterna samt kunde hantera mycket data i Excel. IM kändes väl lite som MaO 2 med undantaget att det enbart rörde sig om marknadsföring. Jag som aldrig riktigt gillat marknadsföring tyckte att denna precis som på Uppsala var alldeles för teoretisk. Det handlade mest om att bara nöta in teorier. Däremot var det inte så många uppgifter som behövdes göras, bara en stor individuell uppgift. Lite pinsamt var det när läraren skrattade åt en första lektionen för att man pluggat en kandidat vid UU men fortfarande inte hade hört talas om Uppsala-teorin inom marknadsföring EOR var utan tvekan den roligaste och mest praktiska kursen jag har läst på universitet. Läraren (Leonardo Corbo) var fantastisk, och jag rekommenderar verkligen att ta kurser med honom om han fortfarande undervisar vid UCP. Vi fick jobba med potentiella företagsidéer som vi själva kommit på under hela våren, och göra flera cases samt ha väldigt intressanta gästföreläsningar.

Alla kurser förutom EOR hade sluttentor som ofta utgjorde 50-75 % av betyget, med resten av betyget berodde hur bra man hade gjort med uppgifterna under kursens gång. EOR hade istället slutpresentation av sin idé som var som en pitch till ”potentiella investerare” i företaget där alla i klassen fick säga om de skulle investera pengar i företaget eller inte. Den stora skillnaden jämfört med ekonomistudier vid UU är att man läser kurser parallellt under hela terminen, samt att alla mina föreläsningar förutom IMs var på kvällen (1830-2130). Tentorna kändes väl överlag rätt bra balanserade, men hade man bara studerat hyfsat så var det inga problem att klara sig. Lärarna tyckte jag överlag var kunniga och bra på att lära ut sina ämnen.

Bra att veta kan vara att internet på campus är fruktansvärt uselt, och det är extremt dålig tillgång på datorer samt eluttag där du kan ladda mobil/dator. Finns även ganska få studieplatser i huvudbyggnaden. Mitt tips är att sätta sig högst upp i EAA-byggnaden på terrassen på soliga dagar, och annars vänta tills lunchen är bortplockad där (brukar vara runt 1530) och sätta sig i matsalen. Tyst, fantastisk utsikt och det finns gott om bord. UCP hade lite liknande mottagningssystem som UU.

Jag hade en buddy som var helt ok. Hon skrev inte mycket till mig, men hjälpte till och svarade på frågor så fort jag hade några. Det anordnades även lite aktiviteter av universitetet i början av min termin samt några ”utflykter” runt om i Porto under terminen. Jag gick inte på dem för destinationerna kändes rätt tråkiga. Utbyteskoordinatorn var lite svår att ha och göra med innan jag kom dit, men väldigt hjälpsam när jag väl var på plats.

Jag bodde i en lägenhet, en fyra med två andra utbytesstudenter några minuter från campus. Jag själv som hade väldigt få moment i skolan största delen av terminen tyckte det var trist att jag inte bodde mer centralt, så åker du dit för att studera masterkurser skulle jag säga att verkligen bo i centrum. Kandidatkurserna hade mycket mer obligatoriska saker så där kan det kanske vara skönt att bo vid campus då det är en 15-20 minuters bussfärd från centrum. Skulle säga att en normal hyra går på mellan 200-350 € vare sig du bor vid campus eller centrum, men det är lite billigare i centrum än vid campus som ligger i ett väldigt bra område.

Levnadskostnaderna var lägre än i Sverige, men det skiljde sig ganska stort beroende på vara. Till exempel var vin otroligt billigt, att gå och käka på restaurang var billigare men inte så billigt att man går ut varje kväll. Nötkött var nästan som i Sverige däremot. Men tar man bara ut CSN så kommer man nog klara sig. Jag tog extralån för utlandsstudier och levde ganska bra. Universitetet anordnade lite olika aktiviteter för utbytesstudenter, men jag deltog inte på någon då jag inte tyckte de lät intressanta.

Sportintresserad som jag är så letade jag efter lite idrottslag och så vidare som universitetet hade, men det var väldigt svårt att få information om dessa som utbytesstudent. Överlag har jag haft en riktigt rolig termin. Portugal är ett härligt land och Porto är en fantastisk stad som jag definitivt kommer att besöka igen i framtiden. Jag rekommenderar varmt att göra utflykter till Lissabon, Algarve och lite allmänt runtom i Portugal. Under våren har de även en jättefestival för studenter i Porto som var ungefär samtidigt som valborg vilket jag tyckte var sjukt bra, är ni i Porto under våren så se till att inte missa det evenemanget!

Ett sista tips kan också vara att om ni ska hyra bil för att göra en roadtrip så krävs det att den som bokar har kreditkort och inte vanligt bank/debitkort. Så har man tänkt att göra det så är det värt att fixa det innan man drar till Portugal

Vt16 - 2

Kurser

  • 6141017 Portuguese and European Economy: Kurs som merparten av alla utbytesstudenter tog. Tog upp några intressanta ämnen och utvecklade förståelsen för EU och Portugal. Dock extremt svår examination och trista/utdragna föreläsningar.
  • 6141038: International Financial Economics: Min favoritkurs. Byggde på FX marknaden, utvecklade förståelsen för grundläggande finansiella instrument, hedgning etc. Bra lärare, workshopen kunde varit bättre.
  • 6141040: Industrial Economics: Hög svårighetsnivå och högt tempo men en mycket duktig lärare som gjorde kursen läsvärd.
  • 6141033 International Management: En kurs som påminner mycket om Utrikeshandeln i NEK A. Lätt när man har dessa kunskaper i ryggen. Sträng men engagerad lärare.
  • 6141074: New Marketing Trends: Luddig kurs utan tydlig struktur. Gav mig ingen utvecklad förståelse för marknadsföring, lätt att ta sig igenom.

Efter att du valt dina kurser, så gavs du en möjlighet att byta kurser under den första veckan. Ta chansen att gå på så många kurser du kan under den tiden så att du kan byta. Jag bytte exempelvis bort en kurs (Applied Quantative Methods) på grund av att kursen var för svår sett till mina förkunskaper.

Skillnaden mellan UU och UCP är ganska stor. UCP påminner mer om upplägget på våra svenska gymnasier. Vi hade bland annat hemläxor och närvaro på föreläsningar samt workshops var obligatoriskt. Undervisningsgrupperna varierade från klass till klass, men överlag så bestod klasserna av 15-30 studenter. Sedan skall det tilläggas att masterkurserna har ett litet annat upplägg som påminner mer om hur vi läser här hemma. Personligen hade jag dock bara kurser på kandidat (bachelor) nivå.

Lärarna talade bra engelska och de inget problem att förstå dem. Undervisningen bestod av föreläsningar och workshops. Föreläsningarna skedde i större grupper utan interaktion mellan student och lärare. På workshop lektionerna så gavs det mer tid åt interaktion och praktiskt tillämpning av föreläsningsmaterialet.

Examinationen skedde först genom tre omgångar av duggor under terminens gång och avslutades med ett slutprov. När det kommer till examinationen var det blandad kompott. Vissa kurser tog upp vad man förväntade sig medan andra gick in på smådetaljer som gjorde det svårt att få några högre poäng. Många av kurserna använde sig av multiple-choice frågor. Kan tyckas lätt, men kunde skapa en del problem då fel svar var förknippat med negativa poäng.

Mottagande

Jag blev mottagen av min Buddy på flygplatsen och därefter skjutsad till min lägenhet. Har du möjlighet att få en Buddy, ta den! Gör det så mycket smidigare att acklimatisera sig och komma i ordning med allt praktiskt och portugiserna är så otroligt gästvänliga. Så bli inte förvånad om de bjuder över dig på middag hos deras föräldrar. Första veckan innan skolan startade hade vi tre dagars välkomstaktiviteter, med båtturer, besök i skolan samt välkomstmiddag. Inget som en ekonomnollning, men ändå en bra start.

Jag bodde i en lägenhet tillsammans med en tysk kille cirka 5 minuter från skolan som jag hyrt genom Uniplaces. Lägenheten var i riktigt bra skick och var belägen i ett av Portos finare områden; Foz. Jag skulle varmt rekommendera att flytta dit. Närheten till skolan och havet trumfade närheten till centrum. Du kom ner till centrum på ca 20 minuter med buss eller med taxi ändå. Hyran låg på 375 Euro/person och tillhörde väl det dyrare skiktet av lägenheterna som fanns tillgängliga. Tänk bara på att standarden varierar vilt och att innertemperaturen kan bli riktigt låg i vintertider. Vi hade en lägenhet med element och el inkluderat i hyran, vilket är något som verkligen varmt rekommenderas.

Ekonomi

Du kan leva ett gott liv i Portugal. Matvarupriserna är lägre, priserna på klubbarna och i barer är skrattretande låga, eller vad sägs om en 0,5L sangria för 50 cent? Att ta sig fram är också relativt billigt, busskortet kostade cirka 25 Euro per månad. Taxi till Foz från centrala Porto var också extremt billigt speciellt om du använde dig av Uber (ca 5-6 Euro). Så du klarar dig gott på stipendium och CSN.

Fritid

På fritiden ägnade jag mig åt träning, surfa, fotboll och många spontana kvällar ute. Vi utbytesstudenter ställde upp i skolans egen fotbollsliga, vilket var en riktigt kul upplevelse även om merparten saknade egentlig fotbollsbakgrund och vi vann inte särskilt många matcher, då kvalitén på de portugisiska lagen var ganska hög. Surfa är definitivt något du ska pröva på i Porto. Riktigt billigt att ta surfklasser och perfekta förutsättningar med lagom stora vågor och bra stränder. Utelivet i Porto kommer inte lämna dig besviken, mängder av barer många bra klubbar i många olika tappningar. Det finns allt från sunkiga rökiga källarvåningar till klassigt rooftop-party. Du kommer troligen att få möta soluppgången mer än en gång då det inte är ovanligt att man stannar ute till klockan 6 på morgonen.

Sist men inte minst ska jag tillägga att Porto är Europas kanske vackraste stad i mina ögon. Om du inte åker på utbyte ditt så ska du åtminstone besöka staden en gång i livet. Spöar Lissabon alla dagar i veckan. Glöm inte heller att besöka områden kring Porto. Jag var bland annat i nationalparken Gêres som ligger några mil norr om Porto och testade canyoning. Otroligt häftigt och en fantastisk natur. Överlag så finns det otroligt mycket att se och göra i Portugal. Så tveka inte att ge dig ut och resa inom landet. Braga, Lissabon, Algarve, mm är alla mycket sevärda platser som man bör besöka.

Helhetsintryck

Porto är en kanonstad att bo och leva i. Folket är också en otroligt stor anledning till detta, då de är fruktansvärt gästvänliga, trevliga, spontana och pratar förvånansvärt bra engelska. Du kommer att bli kär i staden både kvälls- och dagtid. Skolan är kanske inte är den allra bästa, men vad gör det när du kan leva som en prins på sidan av.


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se