Reseberättelser Prag Ht
Ht22-3
Fakta
Jag har spenderat min utbytestermin på Prague University of Business and Economics (VSE) där jag läste 15 Hp Företagsekonomi C-nivå och 15 Hp valfria kurser.
Mina kurser
- Operations Management, 6 ECTS. Engagerad lärare och intressant innehåll som inte är likt något jag tidigare läst, men ändå kändes relevant. Denna kurs hade ett högt tempo.
- Corporate finance, 6 ECTS. En fördjupande kurs där det var mycket innehåll att gå igenom på kort tid. Läraren är duktig och kursen ganska utmanande.
- International Negotiation Strategies: Techniques and Simulations, 3 ECTS. Intensivkurs som läses klart på några innehållsrika dagar. Upplägget var roligt med simulationer av förhandlingar och läraren jätteduktig.
- Supply Chain Management, 3 ECTS. En relativt bred kurs där vi berörde allt ifrån mobilbatterier till köttindustrin. Ganska låg arbetsbelastning.
- Presentation and Communication Skills in English Language for Finance and Accounting, 3 ECTS. Denna kurs gav mig tyvärr inte så mycket eftersom mer innehåll än väntat var kopplat till det engelska språket. Konstigt nog hade jag fler muntliga framställningar i mina andra kurser.
- Information for Business, 3 ECTS. En okej kurs som inte var särskilt belastande.
- Conflict Resolution Simulations, 3 ECTS. Denna kurs hade jag höga förväntningar på, som bara levdes upp till viss del. Diskussioner sker ofta med de andra studenterna, vilket gör att mycket blir beroende av hur pass engagerade de är.
- Psychology in Organizations, 3 ECTS. De flesta inlämningsuppgifterna består av olika självvärderingar och formulär. En stor del av kursen var också baserad på grupparbeten, men inget som tar för mycket tid.
Kursvalsprocess
Till en början upplevde jag ansökningsprocessen som lite krånglig, eftersom det var många datum och kurser att hålla reda på. Ansökningsprocessen bestod av flera faser där man först fick välja vilka kurser man var intresserad av, sedan fick besked om man fick plats eller ej och till sist en add/drop-period där man under den första veckan med lektioner kan ändra sina val. Vi fick dock bra guidning av skolan så det finns alltid hjälp att få.
Studier
I och med att man ofta läser många kurser parallellt, finns det ganska många undervisningstillfällen i veckan att närvara på. Grupperna är ofta mindre än i Uppsala och man får en närmare kontakt med sina lärare och kurskamrater. Personligen tyckte jag om detta eftersom det gjorde det lätt att lära känna nya människor och var en omväxling från vardagen hemma i Sverige. Tenta/prov kombineras nästan alltid med “participation points”, midterms eller inlämningsuppgifter vilket gör att man samlar poäng under terminens gång.
Mottagande
Det anordnas många evenemang för utbytesstudenter under hela terminen och det är lätt att lära känna andra som är nya i staden redan den första veckan. Det gäller dock att vara snabb med att anmäla sig till vissa evenemang eftersom platserna är begränsade.
Boende
Universitetet erbjöd boende till alla utbytesstudenter, vilket även blev det jag valde. Jag lyckades få ett dubbelrum för mig själv genom att maila boendet, där jag delade kök och badrum med en italiensk utbytesstudent som gjorde likadant. Det är lite dyrare än att dela rum, men ändå något jag rekommenderar. Nästan alla utbytesstudenter bor i samma hus och det är kul att ha sina kompisar nära.
Ekonomi
Studiemedlen räcker väl i staden och levnadskostnaderna är lägre än i Sverige. Jag har gått på många middagar och hittat på mycket roligt utan problem.
Helhetsintryck
Sammanfattningsvis så rekommenderar jag starkt att ta chansen att åka på utbyte! Du kommer att lära dig mycket om dig själv och träffa mycket intressanta människor. Jag är jätteglad att jag fick möjligheten att bo i den fina staden Prag och är väldigt nöjd med att det var just där jag hamnade.
Ht22-2
Jag har läst höstterminen i Tjeckien på Prags Universitet of Business and Economics. Under terminen läste jag motsvarande 15 hp företagsekonomi C och 15 hp valfria kurser. Kursvalsprocessen var relativt enkel att förstå sig på där man redan från början kan anpassa sitt eget schema utifrån de kurser man väljer. Fördelen var att det var väldigt flexibelt och jag kunde enkelt välja att exempelvis inte ha några kurser på fredagar eller måndagar för att ha möjlighet att resa. Nackdelen var att det kunde vara flera kurser som var intressanta som gick exakt samtidigt och man var tvungen att välja bara en av dem. Sista ansökningsdag var några veckor innan kursstart, urvalet kändes väldigt slumpartat men jag hade tur och fick alla kurser jag hade sökt. Första skolveckan är också en add-drop period där man kan prova på kurserna man valt och sedan byta. Det var lite svårare dock då många kurser redan kunde vara fulla och det skulle ju också passa in i ens schema.
De största skillnaderna mellan Uppsala universitet och Prags universitet var att universitetet i Prag hade mycket mer fokus på praktiskt lärande med mindre klasser med mer interaktion. Man läste också många fler kurser samtidigt än vad jag var van vid. En positiv sak med Prags universitet var att de erbjöd intensivkurser som man läser över en kortare period. Det kunde exempelvis vara 3 heldagar och sen efter dessa dagar var kursen klar. Den nackdel jag upplevde var att lärarkvaliteten varierade en del och om kursen var intressant berodde väldigt mycket på läraren.
Jag skulle generellt säga att kraven för att bli godkänt är lägre än vid Uppsala universitet. Många av mina kurser hade upplägget att man ”samlade” poäng genom minitentor, inlämningsuppgifter och att vara aktiv på lektionen under kursens gång så vid sluttentan krävdes det inte allt för många poäng för att få godkänt på hela kursen.
De kurser jag var absolut nöjdast med och kan verkligen rekommendera är:
Lean six sigma: väldigt engagerad lärare där varje lektion hade någon form av lek/spel som verkligen gjorde att man förstod det som lärdes ut. Att få godkänt på kursen var inte heller så svårt så länge man gick på lektionerna och hängde med där.
International negotiation strategies: en intensivkurs med en fantastisk lärare. Hon var otroligt pedagogisk och lärde ut på ett roligt och bra sätt. Mycket interaktion utan att det blev någon press.
En kurs jag önskade jag kunde rekommendera då jag tyckte den lät väldigt intressant men tyvärr inte levde upp till förväntningarna:
Audit and controlling: den påminde väldigt mycket om ekonomistyrningen så jag kände inte att jag lärde mig någonting nytt och lärarna var väldigt ostrukturerade och man hängde sällan med på vad inlämningsuppgifterna och seminarierna gick ut på.
Mottagandet på universitet och aktiviteter utanför skolan som Erasmus anordnade rekommenderar jag varmt att anmäla sig till. Se bara till att ha lite framförhållning för mycket kunde man anmäla sig till hemifrån, vilket jag missade helt. Men mycket gick att lösa på plats också. Skolan/Erasmus anordnade event under hela terminen så det fanns alltid saker att hitta på om man ville. Jag var mest med i början sen hittar man oftast sina kompisar som man hittar på egna saker med sen.
Som utbytesstudent blir man erbjuden boende via skolan. Jag bodde på Eislerova kolej och där bodde de allra flesta utbytesstudenterna. Antingen delade man rum med en person och sedan delade man resten av lägenheten (kök/badrum) med två till eller så kunde man bo själv i ett rum och delade resten med 1–2 personer. Jag lyckades knipa ett enkelrum, vilket var lite dyrare men är ändå något jag skulle rekommendera om man gillar att ha sitt eget space. Boendet var helt okej utifrån vad man kan förvänta sig och för priset, det hyfsade läget och närheten till alla sina kompisar så rekommenderar jag det ändå.
Det är fortfarande billigare att leva i Prag än det är i Sverige men det har absolut blivit dyrare. Hyran låg på drygt 4000 kronor i månaden. Däremot var det inte så svårt att få studiemedlen att räcka även om man vill äta/dricka ute mycket och göra resor. Att åka tåg/buss till andra europeiska städer kunde vara otroligt billigt. Rekommenderar Regiojet och Flixbus. Annat tips är att när du beställer ditt identitetskort/skol-ID ta den lite dyrare varianten för då ingår studentrabatter på bland annat kommunaltrafiken och andra tåg/bussresor.
Sammanfattningsvis är jag supernöjd med mitt utbyte i Prag och rekommenderar verkligen att åka dit. Prag är en fantastisk stad där det finns hur mycket som helst att göra och upptäcka. Ett stort plus (såklart) är den goda ölen. Om du är lite tveksam över att hitta nya kompisar eller hur det ska gå med engelskan kan jag bara berätta att det verkligen löser sig, ÅK! Det går verkligen att hitta en bra balans mellan skola och fritid där.
Ht22-1
Jag läste min utbytestermin vid Prague University of Economics and Business, VŠE. Skolan var väldigt bra på att meddela när det var dags att söka kurser och hur kursvalprocessen går till. De höll informationsmöten via Teams som möjliggjorde att ställa frågor till studievägledarna direkt men också att höra funderingar från andra blivande studenter. Till en början kändes processen att välja kurser väldigt komplicerad, jämfört med vad jag är van vid Uppsala Universitet, men skolan gav oss pedagogiska steg-för-steginstruktioner om hur vi skulle gå tillväga och genom att följa det gick det bra. Add-drop perioden pågår till och med första veckan av studierna och det är därför möjligt att gå på en lektion för att sedan avgöra om det är en kurs som du vill läsa. Det är däremot sen först till kvarn principen och därför kanske svårt att byta en kurs till något annat intressant som du vill läsa. Jag behöll alla mina kurser jag valt vid första tillfället. Schemat för kurserna är samma varje vecka. Varje student väljer sitt egna schema, så det gäller att hitta kurser som går att läsa samtidigt och så att det inte blir någon överlappning. Jag valde att bara lägga kurser måndag till torsdag och fick fredagar ”ledigt” under hela terminen, några av mina kurskamrater lyckades lägga in kurser endast måndagar och tisdagar och kunde använda resten av veckan till att resa och så vidare istället.
En skillnad som jag upplevde mellan studie- och undervisningssystemet i Prag jämfört med Uppsala är att Uppsala Universitet är väldigt akademiskt medan Prague University of Economics and Business hade lite mer fokus på praktiska inslag med många grupprojekt relaterade till verkliga företag som kom och presenterade verkliga problem som de ville ha hjälp med av oss studenter. Jag läste till exempel en marknadsföringskurs där vi samarbetade med Škoda där representanter kom ut till skolan och presenterade ett projekt som vi sedan arbetade med under hela terminen och fick i slutet presentera för representanter till Škoda. Det samma gällde för en annan kurs, Growth Strategies, väldigt krävande kurs dock men lärorik, där vi samarbetade med PWC och fick arbeta och ta fram tillväxt förslag för en av deras klienter och hade presentationer och uppföljningar med våra lärare och PWC varje vecka för att testa på rollen som konsult på ett mer realistiskt sätt.
Examinationsformen för varje kurs är att uppnå minst 60 poäng av 100 poäng för att bli godkänd i kursen, vissa kurser och lärare var mer generösa i poängutdelningen än andra. Upplägget mellan kurserna varierar och kan vara allt ifrån endast skriftliga test eller en blandning av seminarieaktivitet, grupprojekt och individuella inlämningar. Majoriteten av lärarna har varit bra, de har varit engagerade och inte allt för strikta. Skolan anordnade en välkomstvecka, veckan innan studierna startade med lite blandade aktiviteter, det gjorde även studentorganisationen via ESN där vi fick möjlighet att träffa och lära känna de andra utbytesstudenterna.
Jag bodde i studentlägenheterna som skolan rekommenderar, Eislerovakolej. Jag bodde i en lägenhet med fyra andra personer där vi delade på kök och badrum. Jag delade sen rum med en av dem. Jag är nöjd med mitt val av boende eftersom alla som bodde i byggnaden går på samma skola och är utbytesstudenter. Priserna i Prag är i överlag billigare än Sverige, och sen finns det såklart vissa kategorier som är ännu billigare, som alkohol och kollektivtrafik. Från studentlägenheterna var det smidigt att ta sig till skolan med spårvagnen. Jag var tvungen att betala hyran för hela terminen (september-januari) även om jag bara stannade till veckan innan jul. Hur som helst så var hyran ändå relativt låg och jag betalade cirka 13.000 kronor för hela perioden.
Skolans studentorganisation anordnade flera aktiviteter för oss utbytesstudenter, i början av studierna (och innan vi började) anordnades flera olika aktiviteter för att lära känna varandra. Sen under terminens gång anordnades flera resor och utflykter bland annat till Budapest och Krakow men även rekommenderade fester och klubbar att gå till (nästan varje dag). Aktiviteterna kunde också vara att spela fotboll tillsammans eller göra egen tvål men också att få testa på den tjeckiska kulturen. En till fördel med att bo i studentlägenheterna är att det anordnas en hel del förfester och möjligheter att umgås med andra utbytesstudenter.
Mitt helhetsintryck av Prag som utbytesterminstad var helt fantastisk. Många av de som åkt dit hade inte valt Prag som sitt förstahandsval, men nu i efterhand är jag väldigt glad att jag hamnade i just Prag. En billig stad med otroliga möjligheter till att också besöka andra länder under vistelsen med både buss och tåg. Men såklart tror jag att utbytes terminen hade blivit lyckad oavsett vart jag hade åkt.
Ht21
Jag läste 15 hp C-nivå kurser i företagsekonomi och 15 hp valfria kurser.
Mina kurser
- Lean Six Sigma (6 credits) En väldigt praktisk kurs med ”experiment” under varje lektion. Läraren Felipe Martinez är väldigt engagerad och det märks att han är kunnig inom sitt ämne (och tycker att det är kul att undervisa!). Kursen är i en mindre klass och det är mycket diskussion och grupparbeten. Inte en särskilt svår kurs.
- Operations Management (6 credits) Troligtvis min kurs med mest belastning, men också en av de roligare. Det gäller att man hänger med på föreläsningarna då det är ganska mycket information, även om det mesta inte är särskilt svårt. Det är samma lärare som i kurser ”Lean Six Sigma” och hans kurser är väldigt tydliga och strukturerade.
- International Negotiation Strategies: Techniques and Simulations (3 credits, intensivkurs) En av de roligaste kurser jag läst! Föreläsaren var en gästprofessor från Rennes School of Business och hon var superbra. Det var också kul att göra en intensivkurs, vilket innebär att man läser 3 credits på 3 dagar och sen är klar med den kursen. Rekommenderar!
- Managing Across Cultures: An Introduction (3 credits) En interaktiv och rolig klass! Det var en liten klass med mycket fokus på diskussioner och egna upplevelser. Knappt några utbytesstudenter, vilket var kul. Engagerad lärare och relativt låg arbetsbelastning.
- Human Resource Management Seminar (4 credits) En okej kurs. Läraren drev eget företag och endast höll denna kurs för att hon tyckte att det var kul, vilket var roligt, men det gjorde också att innehållet ibland var rätt tunt och grundläggande. Handlade mycket om rekrytering. Lärde mig tyvärr inte jättemycket.
- Introduction to Environmental Economics and Policy (6 credits) Hade höga förhoppningar på denna kurs men den var tyvärr en besvikelse. Läraren hade skrivit kurslitteraturen själv och lektionerna gick ut på att tillsammans läsa och diskutera boken. En väldigt ostrukturerad kurs, som jag tyvärr inte skulle rekommendera.
- Strategic Leadership and Management of the CSR (4 credits) Tyvärr levde denna kurs inte upp till sitt namn. Den bestod endast av att företagsrepresentanter kom och gjorde reklam för deras företags CSR-arbete. Bitvis intressant, men tyvärr lärde jag mig inte så mycket.
Kursvalsprocess och datum
Kursvalet gjordes i två vändor. Först gjorde man en ”preliminär” sökning, där man fick söka antalet poäng och de kurser man ville ha. Efter några veckor fick man återkoppling, där man antingen fick en plats på kursen eller inte (beroende på plats, schemaläggning, efterfrågan och så vidare). I mitt fall var det två kurser jag fick byta ut från första antagningen in i andra. Den slutgiltiga antagningen stängde efter första undervisningsveckan, vilket innebar att man kunde gå på första lektionen och sen bestämma om man var intresserad av att läsa kursen eller inte.
Studier
Den stora skillnaden mellan universitetet i Uppsala och Prag var att man läste flera kurser parallellt. Trots att jag läste sju kurser samtidigt skulle jag säga att kurserna krävde mindre av en och att det var mindre undervisning per kurs, i snitt 2-4 timmar i veckan per kurs (beroende på storlek). Överlag är undervisningen mer ”modern”, alltså mindre teoretisk än i Uppsala, på gott och ont skulle jag säga.
All min undervisning var på plats och det var i klasser mellan 25-100 personer. De flesta lärarna var engagerade och bra, men det fanns vissa som inte riktigt levde upp till mina förväntningar. I de flesta kurser var det även en mer personlig kontakt mellan lärare och studenter, där många kunde ens namn och förde diskussion med alla i klassen.
I de flesta kurserna hade man midterm och sen sluttenta, med någon inlämning däremellan. Sista veckan på utbytet hade man ”finals week”, vilket innebar att man gjorde ett slutprov i alla ämnen. Jag skulle påstå att nivån var relativt låg, men jag tror att det beror mycket på vilka kurser man har valt. Jag hade flera kompisar som var stressade sista tiden.
Mottagande
Jag fick ett otroligt bra mottagande i Prag. Redan när beskedet om min antagning kom fick jag en massa information, och sen var det löpande kontakt med både information om Prag och skolan. De var dessutom snabba på att svara och väldigt vänliga.
Vi var rätt många utbytesstudenter, mellan 300–400 som kom samtidigt. Mottagningen var verkligen jättebra och det anordnades ca 2-4 aktiviteter varje vecka under hela utbytesterminen. Det var otroligt tacksamt och det gick fort att lära känna andra! Jag tror att mottagningen och föreningen (Erasmus Student Network Prague) var en av de största anledningarna till att utbytet blev så lyckat.
Boende
Jag blev tillfrågad av en annan utbytesstudent från Portugal om jag ville bo med henne, en italiensk tjej och en till tjej från Sverige och tackade ja till det. Vi hyrde från erasmusinprague.com och det funkade väldigt bra. Vi bodde extremt centralt för en rimlig peng! Många andra bodde däremot i dormsen som låg cirka 20 minuter med spårvagn från stan. Hade jag gjort om det kanske jag hade bott där, mest för att det var mycket saker som hände där och ett bra ställe att träffa folk.
Ekonomi
Studiemedlet räckte i Prag, men det beror också mycket på vad du gör. I och med att det är väldigt enkelt att åka tåg runt i Europa från Prag är det många som gör det. Att bo och leva i Prag var däremot inte särskilt dyrt, troligtvis lite billigare än i Uppsala.
Att äta ute (och självklart ölen) var billigare än i Sverige.
Jag betalade cirka 4500 kr i hyra, och jag vet att även de som bodde i dormsen betalade ungefär samma summa.
Jag jobbade inte extra under mitt utbyte.
Helhetsintryck
Jag kan endast tala gott om mitt utbyte, allt var verkligen superbra. Jag fick träffa mycket nya människor, uppleva ett nytt sätt att lära mig på och ett fick ett miljöombyte i en av Europas vackraste städer. Det händer väldigt mycket i Prag och jag kan verkligen rekommendera det!
Övrigt
Åk! Det var hur roligt som helst och Prag var verkligen över mina förväntningar som stad. Vi var väldigt många Erasmusstudenter, det anordnades flera aktiviteter varje vecka (under hela utbytet!) och staden är fantastisk.
HT19
Jag valde att studera min nionde termin (andra utbytestermin) vid University of Economics (VSE) i Prag HT19. Under kandidaten studerade jag en termin på University of Iceland i Reykjavik. I efterhand är det svårt att jämföra terminerna. Städerna/ länderna/ universiteten är nästan varandras motsatser. Prag är rätt stad om du vill studera i en storstad, leva billigare, resa runt i Europa, intresserad av arkitektur och föredrar fler studenter. Å andra sidan, Reykjavik är rätt stad om du vill uppleva natur, bo i en mindre stad, fokusera på att utforska ett land, uppleva något unikt och få en närmare relation med färre studenter. Vilken du en väljer är en utbytestermin en upplevelse för livet där man får träffa människor från hela världen och lära känna andra kulturer.
Boende
Universitetet erbjuder alla utbytesstudenter boende i studentkorridorer. Man kan välja att bo själv eller med en rumskamrat. Jag bodde däremot i en egen lägenhet hos min flickvän som kommer från Prag. Jag behövde således inte leta boende utan flyttade enkelt in hos henne. Överlag hörde jag både bra och dåliga saker från studentkorridorerna. Alla utbytesstudenter bor i samma område vilket gör det lätt att hitta vänner. Däremot är standarden på rummen bristande och dåligt ljudisolerade (men å andra sidan, vad kan man förvänta sig?)
Mottagande
Utöver boende erbjuder universitetet en ”buddy” som du alltid kan vända dig till vid problem eller har några praktiska frågor. Du får inte en buddy automatiskt utan är något du måste ansöka om innan terminen börjar (du får ett mail med instruktioner). Eftersom jag redan hade min flickvän som kunde allt, hade jag däremot ingen större användning av min buddy. En vecka in på terminen anordnar studentföreningen en helg med aktiviteter (Ice breaking weekend). Något jag verkligen kan rekommendera men platserna fylls på nolltid så viktigt att vara beredd när biljetterna släpps.
Universitetet
Till skillnad från Uppsala är VSE enbart inriktat på ekonomi. Jag upplevde registreringen av kurserna lite krånglig då den genomförs i två (tre) omgångar där studenter som blivit antagna blockerar andra studenter från att bli antagna, då man kan avregistrera sig en vecka in i kursen. Som mastersstudent måste du även få Uppsalas + lärarens godkännande om du vill läsa en kandidatkurs. Vid eventuellt godkännande kan du dessutom bara bli godkänd om det finns plats kvar på kursen (efter andra antagningen).
Kurser
Överlag var nivån på både lärare och kurser skyhöga och låga. Jag har under terminen upplevt min bästa och sämsta lärare under mina nio universitetsterminer. För att få ihop 30 poäng behöver man få ihop mellan 5-7 kurser vilket gör att fokus skiftar från kvalitet till kvantitet. Kurserna läses jämsides mellan varandra och inte i block som i Uppsala. Detta blir en utmaning i slutet om man inte har en förmåga att planera sedan tidigare. Terminen kan bli hur lätt/ jobbig som helst beroende på vilka kurser du väljer. Under terminen träffade jag studenter som studerat heldagar och lite till samtidigt som jag träffade andra som inte behövde göra någonting utöver att vara på föreläsningarna. Under terminen hade jag vissa kurser som krävde mer en heltidsstudier medan andra knappt tog upp någon tid alls.
- 3BE216 Operations Management – 6 ECTS: En av det bästa och mest intressanta kurserna jag läst. Läraren är super engagerad i ämnet och har lagt ned mycket tid på att göra alla delmoment så intressanta som möjligt. Kursen är däremot ganska krävande då det gäller att hänga med i varje moment.
- 3SG408 Strategy– 6 ECTS: Intressant kurs men ganska mycket jobb. Kursen bygger på många case och olika koncept inom tolv områden inom strategi.
- 3LG623 Global Supply Chain Management – 6 ECTS: Intressant ämne men svårt att följa med läraren under lektionerna. Otroligt många moment i kursen (1 term paper + presentation, 3 case study analysis, 1 mindre essay, 1 final case study + 1 slutlig tenta). Fick en bra inblick i ämnet men krävdes otroligt mycket tid och jobb.
- 3MG640 Shopper marketing – 3 ECTS: Skiljer sig ganska mycket ifrån vanliga marknadsföringskurser. Istället för att fokusera på konsumenten ligger istället fokus på köparen. Läsvärd om man är intresserad av marknadsföringen. Krävs dock 70 % på sista tentan för att klara kursen.
- 4IT555 Competitive and Business Intelligence – 6 ECTS: Den minst givande kursen jag läst. Intressant upplägg men kursen lever inte upp till förväntningarna.
- 3LG626 Purchasing – 4 ECTS: En av det lättaste kurserna jag läst. Krävs inte mycket för att klara den utöver att gå igenom lärarens Powerpoints.
Summering
Överlag är jag nöjd med min termin även om jag alltid kommer ha starkare minen från min termin på Island. Till skillnad från Island är allt betydligt mycket billigare och det finns stora möjligheter att resa runt hela Europa på nolltid. Oavsett vart man väljer att åka lär man sig mer än vad som går att lära ut genom ECTS poäng. Vart man än åker kommer man få en ny inblick i världen, nya erfarenheter och oförglömliga minnen.
Ht18
Jag valde att spendera min femte termin på ekonomie kandidatprogrammet som utbytesstudent vid University of Economics i Prag. Att få plugga utomlands, lära känna en ny kultur och få träffa på människor från hela världen var en av de bästa upplevelserna jag har varit med om.
Boende
Vill man inte söka efter boende på egen hand kan man vända sig till universitetets egna rum. Man kan välja att antingen bo själv i ett rum och dela kök och badrum med en granne eller att dela rummet med en till och då delar man de gemensamma utrymmena med tre personer. Jag bodde själv på mitt rum vilket var någorlunda dyrare än att bo tillsammans men också bekvämare. Hyran var relativt låg, det blev runt 3500 kr i månaden och priset var något lägre om man delar rum. Standarden är dock inte så hög den heller. En fördel med att bo på universitetets egna rum, förutom att man ständigt umgås med alla andra utbytesstudenter är att det tar knappt 15 minuter med spårvagn till universitetet. Själva byggnaden är rätt så gammal men planerar man inte att stanna där längre än en termin så funkar det helt okej. Något mer att tänka på är att det inte finns några frys eller ugnar på rummen.
Mottagande
Universitetets egen studentorganisation brukar hålla i diverse aktiviteter för nykomna utbytesstudenter både i början av och under terminens gång. De brukar bland annat anordna kortare resor runt om i Tjeckien eller till närliggande länder. Dessa kan dock bli något ostrukturerade så de flesta väljer att resa på egen hand istället. Något man däremot definitivt bör hänga med på är s.k. Ice Breaking Weekend som anordnas helgen innan terminen börjar. Det är ett perfekt tillfälle för att lära känna och umgås med de drygt 100 andra utbytesstudenter. Ytterligare en sak jag kan rekommendera är att man ansöker om en lokal Buddy. Jag fick en super trevlig och hjälpsam Buddy. Tack vare henne kunde jag bekanta mig med staden, universitetet och kulturen på ett smidigt och mindre stressfullt sätt än om jag skulle behöva upptäcka allt på egen hand.
Studier
Jag valde att läsa 15 hp Fek C och 15 hp valfria kurser under mitt utbyte vilket var relativt enkelt att ordna då universitetet har ett brett kursutbud. Jag läste följande kurser:
- International Business Operations, 6 credits. En intressant och generellt välstrukturerad kurs där man fick lära sig om hur det fungerar i praktiken när man gör affärer på den internationella nivån avseende krav, dokumentation, processer m.m.. Undervisningen baserades på föreläsningar och seminarium. Förutom deltagandet i dessa blev man även betygsatt på ett midterm test och en slutlig tenta som var i form av en större case study.
- Entrepreneurship of SME´s, 6 credits. Kursen gick främst ut på att ta fram en egen affärsidé och detaljerad affärsplan som sedan skulle presenteras i slutet av terminen. Under kursens gång fick man lite teoribakgrund om ämnet, dock inte så mycket praktisk information eller motivation för att starta eget. Vi hade två lärare på den kursen och det verkade som att de inte riktigt hade koll varken på planeringen eller varandra så många av oss upplevde kursen som förvirrande. Något som förbättrade intrycket var gästföreläsningarna där vi fick lyssna på och prata med några aktiva entreprenörer och investerare som kunde ge oss praktiska tips och åsikter. Kursen betygsattes utifrån affärsidén, deltagandet i seminarium, ett antal mindre presentationer och en kortare tenta.
- Human Resources Management in International Context, 3 credits. En relativt enkel och praktisk kurs där man fick lära sig lite knep om hur man lyckas med personal branding, CV, arbetsintervjun med mera. Man fick även insikter om hur det fungerar från rekryterarens perspektiv. Undervisningen var i form av föreläsningar, man förväntades dock vara aktiv på dessa. Utöver detta fick man en del praktiska hemläxor att göra (som att skriva CV, analysera arbetsplatsen och så vidare) som man kunde få poäng för. Kursen avslutades med en tenta.
- Intercultural Negotiation, 3 credits. Jag hade stora förhoppningar på denna kurs då själva ämnet verkade vara väldigt intressant och aktuellt. Belastningen verkade inte vara så stort då man behövde komma till seminarium, göra en större presentation och tentan för att få betyget. Det visade sig dock vara svårare än vad man kunde tro. Det var alldeles för mycket information på alldeles för kort tid. Läraren rabblade igenom föreläsningarna väldigt snabbt så att man inte ens hann anteckna. Visserligen lovade hen att vi skulle få presentationerna skickade till oss, men det hände inte förrän veckan innan sluttentan. I slutändan fick jag kunskapsmässigt inte ut så mycket av den kursen.
- Project Management, 3 credits. Gillar man logaritmer, matematiska samband, planering och logiskt tänkande så kan det nog vara en rolig och lätt kurs att läsa. Arbetsbelastningen var inte stor så länge man var med på föreläsningarna. Kursen examinerades utifrån två case studies, ett något större projekt som man fick planera ihop i mindre grupper och en sluttenta. En nackdel med kursen var att läraren inte verkade vara särskilt engagerad i att föreläsa för oss.
- Psychology in Organizations, 3 credits. Man fick lära sig en del psykologiska teorier och begrepp men inte så mycket i relation till organisationer som man kunde förvänta sig utifrån namnet och beskrivningen av kursen. Läraren gav oss en del hemläxor, oftast i form av enkäter och självvärderingar, som man kunde få extrapoäng för. Därutöver skulle man göra en längre presentation, en gruppinlämning, en självreflektion och en tenta. Läraren var väldigt snäll med betygssättningen så det var inga problem med att klara den kursen med minimal ansträngning.
- Business in Russia, 3 credits. Detta var en intensiv kurs som vi läste på tre dagar, från 9 till 18 varje dag och som avslutades med ett kortare test som var lätt att klara om man var med på föreläsningarna och en enklare inlämning som baserades på självreflektioner. Det var nog en av de mest intressant kurserna som jag hade läst. Som namnet lyder handlar den om affärer och ekonomin i dagens Ryssland och dess utveckling utifrån det historiska, geografiska och sociala perspektivet. Själva ämnet i sig är kanske inte det mest roligaste men gästföreläsaren som höll i kursen var väldigt engagerad i ämnet och lyckades fånga vårt intresse och hålla det uppe genom hela kursen.
- Introduction to China´s history and culture, 3 credits. Denna kurs var kanske inte den mest intressanta att läsa, men ganska enkel att få poäng för. Till varje föreläsning fick man läsa igenom en artikel om en viss period i Kinas historia. Själva föreläsningarna bestod av en kortare genomgång av temat som berördes i artikeln, varefter vi fick svara skriftligt på en relaterad fråga och därefter fortsatte man med en allmän diskussion. Visserligen kunde föreläsningarna bli något långdragna men en fördel var att det inte fanns någon sluttenta vilket uppskattas högt när man väl är inne på sista veckan på terminen.
Generellt sett var de flesta kurserna något mer praktiskt inriktade än de på UU, undervisningen baserades t ex ofta på case och debatter. Man förväntades vara aktiv och deltagande under lektionerna, det var inget man kunde komma undan heller då storlekarna på klasserna var mycket mindre än de vi har på UU. I Prag var vi oftast i grupp om 25-30 personer per kurs. Ytterligare en skillnad var att man fick läsa flera olika kurser parallellt och därmed hade man flera tentor att klara av under terminens sista veckor. Det var nog en av de största utmaningarna under min studietid i Prag. Den var dock absolut inte oöverkomlig så länge man planerade pluggandet lite i förväg. Överlag upplevde jag att tentorna var enklare än de vi får skriva på UU och att krav och nivån på studierna allmänt var lägre i Prag.
Övrigt
Avslutningsvis vill jag bara säga att åka på utbyte är nog e av de bästa, varmaste och mest oförglömliga minnen man kan ta med sig från sin studietid, så passa på och åk! Jag ångrade inte en sekund att jag valde att göra det och att jag åkte just till Prag. Det är en superfin och mysig stad som är dessutom väldigt studentvänlig med billig öl, mat och transport
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se