Reseberättelser Prag Vt

Vt23 - 1

Jag spenderade min femte termin på ekonomie kandidatprogrammet studerande vid Prague University of Economics and Business i Prag, Tjeckien. Det här var under våren och terminen sträckte sig mellan början av februari och slutet av juni.

Kursvalsprocess

Kursvalsprocessen gick till så att man började välja kurser en månad innan skolstart. Sedan vecka för vecka fick man olika ”antagningsbesked” där man såg om man fick kurserna eller inte. Jag hade turen och fick alla kurser som jag ville läsa. Sen under de första två veckorna av studierna så fanns det en ”add-drop” period, där man fick testa på kurserna i början och sedan byta ifall man inte ville fortsätta läsa någon/några av kurserna.

Jag läste följande kurser:

  • Lean Six Sigma (6 ECTS). En kurs som bestod av veckovisa föreläsningar. I kursen ingick några presentationer, mid-terms och sen en sluttentamen. Relativt enkel men framför allt rolig och givande kurs! Läraren var engagerad och undervisningsformen var väldigt interaktiv. Kan rekommendera starkt!
  • International Business Strategy (6 ECTS). Även den här bestod av veckovisa föreläsningar. Slutexaminationen var en större presentation och sluttenta. Min favoritkurs under hela terminen, läraren var otroligt härlig och undervisade på ett bra sätt. Inte lika interaktiv utan mer mycket information som man förväntades läsa själv.
  • Marketing in Central and Eastern Europe (6 ECTS). Veckovisa föreläsningar, presentation och sluttenta. Lätt kurs som tyvärr inte var så givande. Läraren var av sämre kvalitet och använde sig av en interaktiv föreläsningsform. Välj den här kursen enbart om du vill ha enkla credits.
  • Supply Chain Management (3 ECTS). En mindre kurs som enbart bestod av föreläsningar och film. Ingen tenta eller presentation utan bara en inlämning i slutet av terminen. Lätt kurs med en rolig lärare, men den gav inte så mycket tyvärr.
  • Cryptocurrencies and other monetary solutions in worldwide practice (3 ECTS). En kurs som handlade om krypto. Distanstenta och inlämningsuppgift om valfri valuta. Enkel kurs och rolig lärare men själva ämnet var inget för mig tyvärr.
  • Strategic Management and Business Model Innovation (3 ECTS, intensivkurs). Väldigt bra och givande kurs. Tyckte om upplägget med intensivkurser då man läser dem under tre dagar och sen är klar med dem.
  • International Negotiation Strategies: Techniques and Simulations (3 ECTS, intensivkurs). Troligen den bästa kursen jag läst under hela min universitetstid. Läraren var extremt bra och har aldrig lärt mig så mycket på tre dagar. Väldigt interaktiv men också väldigt rolig.

Studier

Den största skillnaden i undervisningssystemet mellan Uppsala Universitet och Prague University of Economics and Business är att man läser alla kurser parallellt under hela terminen. Jag tyckte det var lite problematiskt då det var svårt att plugga i början av terminen för att sen tentaplugga alla kurser i slutet av terminen. Fördelen är dock att det inte blir lika intensivt, utan en 3 ECTS kurs som man läser under en hel termin blir väldigt lätt. Undervisningsformen bestod oftast av föreläsningar och seminarier. De kurser jag läste hade oftast runt 25 personer i klassen, men några var större med cirka 60 personer, de flesta utbytesstudenter.

Kraven som ställs är betydligt lägre än vid UU. Man behövde ingen kurslitteratur utan klarade sig bra på bara föreläsningsslides. Det man fick höra från tjeckerna som läste på Prague University of Economics and Business var att det är mycket lättare för oss utbytesstudenter, eftersom lärarna inte vill begrava oss i plugg utan vill att vi ska få mycket fritid att kunna uppleva Prag och resa runt i Europa, vilket uppskattades enormt.

Det fanns tillgång till studieplatser och bibliotek på skolan, men det var inget som jag använde. Skolan stänger tidigt och är inte öppen på helger, då det inte förväntas att man ska plugga på skolan eller på helger generellt. Fanns massor av bra bibliotek och pluggcaféer i stan!

Mottagande

Mottagandet vid Prague University of Economics var bra, men jag var själv inte så delaktig i den. Det anordnades massor med aktiviteter för utbytesstudenter under hela terminen, två stycken per vecka om jag inte minns fel. Man får anmäla sig till dessa genom en hemsida. Jag deltog på två event i början men inga fler. Jag kände inte att de var för mig, samtidigt som jag träffade människor på andra sätt (skolan, boende, kontakt med svenskar innan) vilket gjorde att jag inte kände samma behov att ta del av dem utan vi hittade på saker själva!

Man blev även tilldelad sin egna buddy, vilket är en tjeckisk student på skolan som ”ansvarar” för en under terminen. Min buddy var väldigt trevlig, vi hade kontakt under hela min utbytestermin. Kan starkt rekommendera att skaffa en buddy! De hjälper en med allt från att hämta en från flygplatsen till att ge tips och råd kring skolan.

Boende

Jag bodde i en lägenhet tillsammans med 4 andra utbytesstudenter. Kan starkt rekommendera detta just för att man får många nya kompisar och oftast så bor man mer centralt, vilket är betydligt mer värt än att bo billigt på campus. Jag betalade 16 000 CZK i månaden vilket är ungefär 8000 kronor. Väldigt dyrt men med tanke på den generella levnadskostnaden i Tjeckien så var det inga problem att betala så mycket i hyra. Jag åt lunch och middag ute varje dag och CSN tillsammans med Erasmus stipendiet gjorde att man kunde leva ett lyxliv i Prag.

Tips är verkligen att undvika att bo på campus, det ligger långt utanför stan och hade behövt en ordentlig renovering. Jag bodde genom Erasmus in Prague, många valde att bo genom dem och blev överlag väldigt nöjd med boendet. Om man får boende i Prag 2-området eller Vinohrady/Zizkov så är det guld värt!

Fritid

Som sagt så fanns det en del aktiviteter för utbytesstudenter som anordnades under hela terminen.

Det som var väldigt bra med Prag var att man fick göra sitt egna schema. Jag gjorde därför så att jag valde kurser så att jag endast var i skolan 2 dagar i veckan, vilket gjorde att jag hade 5 dagar ”ledigt” med mycket fritid. Detta gjorde att vi reste runt mycket under hela terminen och hade gott om tid att upptäcka Prag. Billig alkohol, god mat, kulturstad, finns oändligt med möjligheter!

Övrigt

Välj två intensivkurser under terminen, kommer ge dig mycket mer tid att göra annat. Bo med andra studenter i centrum (undvik Prag 1, för mycket turister). Köp 3 månaders kollektivtrafik kort genom Litacka (160 kr); funkar för buss, spårvagn och tunnelbana. Ankali, Prag 10, say no more.

Helhetsintryck

Jag hade inte kunnat bli mer nöjd med mitt utbyte i Prag. Jag valde Prag som första alternativ just för den billiga levnadsstandarden och goda rykten om staden, men hade aldrig kunnat tro att det skulle vara på den här nivån! Har träffat vänner för livet och levt ett drömliv med lagom med plugg och mycket fritid med att resa runt i Europa, upptäcka Prag och bara njuta av den tjeckiska kulturen.

Vt18

Jag läser vanligtvis civilingenjörsprogrammet system i teknik och samhälle, men efter min nionde termin åkte jag på till Prag för att studera vid University of Economics. För de STS:are som läser detta och också tänker slutföra sin ekonomikandidat kan jag rekommendera upplägget. Jag läste klart motsvarande Fek A på distans, energihandel på SLU, uppsatsförberedande och C-uppsatsen under år fyra på programmet.

Innan resan har alla en möjlighet att få en buddy, en kontaktperson som oftast möter upp på flygplatsen, hjälper till med busskort, transport till boendet och allmänna tips, både innan avfärd och under första tiden. Hur mycket man vill umgås med sin Buddy är frivilligt, jag själv tyckte det var bra första dagarna när det fanns en hel del frågetecken. Men jag hade inte någon kontakt med Buddyn under resterande tid.

Alla erbjuds boende via skolan, rummen släpps vid en fast tidpunkt innan avfärd. Jag fick tag i motsvarigheten till en dubblett, men valde efter bara några dagar att säga upp kontraktet och flytta ihop med en annan svensk kille som jag fick kontakt med innan avfärd. Standarden på studentboendet är helt okej, men läget och omgivningen var inte det bästa. Utbudet av restauranger, caféer och barer är begränsat i den delen av stan. Istället valde vi att hyra en lägenhet i området nära Jiri Z Podebrad, vilket var väldigt värt. Området är trevligt och utbudet av prisvärda matställen och barer är stort, samt att det ligger 10 minuters promenad från skolan. Att leta boende i områdena runt Vinohrady/Zizko är verkligen att rekommendera, när värmen och solen kommer så är utbudet av uteserveringarna enormt. Och du slipper de stora turiststråken i centrum.

Att studera i Prag var för mig en stor skillnad jämfört med det jag tidigare läst på civilingenjörsprogrammet i Uppsala. För mig är det svårt att jämföra nivån på kurserna med företagsekonomi i Uppsala då jag läst majoriteten av de kurserna på distans eller via mitt program. Men överlag så var kraven på utbytesstudenterna låga och att få bra betyg var inget betungande. Däremot så var föreläsningarna/lektionerna annorlunda jämfört med Uppsala, klasserna var små och mycket fokus på att vara aktivitet och diskussion. Jag läste totalt åtta kurser, varav en var en intensiv kurs, upplägget är att man under tre dagar endast fokuserar på den kursen och därefter är kursen avslutad.

Kurserna som jag läste var:

  • 3PA669 – Corporate Learning and Development 4 ECTS Upplägget var en kortare uppsats på ca 5 sidor, mid-term och en final. En del att lära sig men inget som var speciellt svårt. Svårt att bli underkänd om man genomför alla moment. Föreläsare som egentligen jobbar på ett företag men hade några föreläsningar i veckan, ganska begränsad engelska men man förstod det viktigaste.
  • 2MO341 – International Transport and Forwarding 3 ECTS Liten grupp på cirka 10 studenter, handlade om de grundläggande kunskaperna kopplat till frakt och logistik. Mycket speciell föreläsare, kunde idiotförklara studenter som inte förstod föreläsningsmaterial, även sådant som var helt nytt. 
  • 3BE222 – IT Systems 3 ECTS Många moment men relativt enkelt att få bra betyg. Föreläsningarna var väldigt otydliga, mer fokus på att arbeta hemma och göra inlämningar.
  • 31MA666 – Organizational Design 7 ECTS Den enda stora kursen jag valde, hade gärna valt fler större kurser eftersom arbetsbelastningen var densamma som vissa av de mindre kurserna. Kursen leddes av en väldigt interaktiv föreläsare och det var stort fokus på grupparbete och presentationer.
  • 4EK603 Project Management 3 ECTS Lätt och rolig kurs, bygger på två större labbar med inlämningar och en tenta i slutet.
  • 2OP339 – Startup – Buisness Simulation 3ECTS Intensivkurs som lästes under tre dagar, upplägget var att med hjälp av ett brädspel simulera ett företag under en bestämd tidsperiod. Att välja någon intensivkurs är att rekommendera, eftersom många av kurserna är små och det blir därför lätt väldigt många tentor i slutet av terminen.
  • 3PA667 – Strategic Leadership and Management of the CSR 4 ECTS Endast ett examinerande moment under kursen, ett arbete om problematiken med CSR-rapporter eller hur det används som marknadsföring.
  • 2MO253 – Supply Chain Management 3ECTS Liknande upplägg som tidigare beskriven kurs, ett större arbete som skulle lämnas in. Lite kompletterande inlämningsuppgifter under terminens gång, men inget betungande.

Med facit i hand är jag verkligen nöjd med min utbytestermin. Prag är en grym stad, bra mat tar sig bort från turiststråken och rör sig runt Vinohrady och Zizkov. Många av mina kursare reste runt, till andra städer i Tjeckien eller i Europa. Jag gjorde två resor, en helg i Wien och en kortare skidresa i Tjeckien. Eftersom terminen är väldigt kort, cirka 3 månader, så värdesatte jag att spendera mina helger i Prag. 

Vt17 -1 

Jag spenderade min femte termin på min ekonomie kandidatutbildning studerande vid University of Economics i Prag. Mitt val att studera utomlands och då i Prag är något som jag aldrig ångrat och något som jag verkligen kan rekommendera. Att leva och bo i Prag är en fantastisk möjlighet och att samtidigt träffa människor från hela världen har varit en otrolig upplevelse.

Inför resan får man möjlighet att komma i kontakt med en så kallad Buddy. Väljer man att ta denna möjlighet får man en kontaktperson som möter dig på flygplatsen, hjälper dig med praktiska saker som busskort osv. Min utsedda Buddy hette Martin och studerade också vid University of Economics. Martin var en ödmjuk och väldigt hjälpsam person som var till stor hjälp för mig den första tiden. Åker du och studerar i Prag rekommenderar jag verkligen att du anmäler dig och tilldelas en Buddy. Det kommer absolut underlätta din första tid på utbytet.

När det kommer till boendet så valde jag att bo i skolans studentboende. Dessa byggnader kallades för Jarov F och Jarov G. Två höghus med mindre charmigt utseende på utsidan men där nyligen renoverade rum gjorde upplevelse till relativt bra. Om du ska bo i skolans bostäder och har möjlighet att välja mellan att bo i Jarov F eller G rekommenderar jag verkligen att bo i hus F. Vid studentboende har du i anslutning gym, fotbollsplan samt en enklare restaurang. Spårvagnen går precis utanför och därifrån kan du ta dig till skolan på dryga 15 minuter, samt centrala Prag på dryga 25 minuter. Överlag kommer ni märka att kollektivtrafiken i Prag är välfungerande och billig.

När det kommer till skolan och utbildningen finns det skillnader gentemot Uppsala. Den stora skillnaden är att man läser flera småkurser på motsvarande antingen sex eller tre credits. En credit motsvarar en högskolepoäng. Då man totalt skulle få ihop 30 credits innebar det att man var tvungen att läsa relativt många kurser. En annan sak som skiljde sig från Uppsala är att man har möjlighet att läsa så kallade intensivkurser. Det var kurser på 3 credit som man läste på antingen tre eller fyra dagar. Man fick max ha två intensivkurser.

Jag läse följande kurser:

  • Banking and Financial Institutions, 3 credits. En kurs som enbart bestod av veckovisa föreläsningar för att sedan avslutas med en tenta. Jag var inget större fan av kursens upplägg även om kursens innehåll var väldigt intressant. Bra kurs med en duktig portugisisk föreläsare.
  • Essentials of Marketing Research, 3 credits. En av de två intensivkurser jag läste. En kurs som inte var speciellt givande eller utmanande. Vill du ha enkla credits ska du välja denna kurs. 
  • Globalization and its Economic and Social Aspects, 6 credits. Troligtvis den sämsta kursen som jag läste. Upplägget var en 3 timmars föreläsning varje tisdagseftermiddag. Som lärare hade vi en äldre tjeckisk herre som på knackig engelska pratade inför måttligt intresserade studenter. Innehållet var till vissa delar intressant men läraren misslyckades göra det intressant på grund av dålig engelska och rörigt upplägg på kursen. Jag hade inte valt om denna kurs om jag hade haft möjlighet.
  • International Business Operations, 6 credits. Till innehållet en spännande och väldigt lärorik kurs. Man får lära sig mycket om processer vid internationell handel. Kursen bestod varje vecka av en föreläsning och ett seminarium. Seminarium bestod ofta av intressanta case som kändes tagna från verkliga händelser. Det negativa med kursen var lärarens oberäknelighet. Han kunde ena sekunden älska oss studenterna och ge oss beröm för att sekunden senare göra bort studenterna inför hela klassen.
  • International Negotiation Strategies: Techniques and Simultations, 3 credits. Även detta var en intensivkurs och samtidigt den bästa kurs jag läste under min tid i Prag. Vi hade en väldigt duktig lärare som hade ett väldigt varierat sätt att undervisa på. Hon blandade lekar med konkreta exempel på hur viktigt en bra förhandlingsteknik är. Kan verkligen rekommendera denna kurs
  • Managerial Accounting and Performance Analysis, 6 credits. En kurs som kändes väldigt seriös och bra uppstyrd. Kursens upplägg bestod av en föreläsning och ett seminarium varje vecka. Kursens lärare var en väldigt duktig och metodisk lärare som på ett pedagogiskt sätt lärde ut kursens innehåll. Är man intresserad av redovisning kan jag absolut rekommendera kursen.
  • Public Finance, 3 credits. En av de lättare kurserna jag läste. Lärarens krav var väldigt låga och innehållet var väldigt likt det man lärt sig från Nek A. Vill du ha enkla credits ska du välja denna kurs

När det kommer till livet i Prag i övrigt så har jag bara bra saker att säga. Den låga prisnivån gör att du kan uppleva Prag på ett fantastiskt sätt även om du bara lever på studiebidrag och studielån. Det finns mängder av bra restauranger och pubar i Prag. Det går inte att komma ifrån att även om det finns många fantastiska saker i Prag så är det den tjeckiska ölen som är Prags främsta fördel. Gillar man öl är Prag fantastiskt.

I övrigt så finns det mängder av saker att göra i Prag, och är man som jag sportintresserad har man mängder av lag i både hockey och fotboll att besöka. En annan fördel är Prags geografiska placering i centrala Europa som öppnar möjligheter. Det finns goda förbindelser med tåg, buss och flyg för att besöka många andra städer i Centraleuropa. Jag var själv ute på två resor (Berlin och Alperna) men vet att många av mina kompisar besökte många fler ställen både inom och utom Tjeckien.

Överlag hade jag en fantastisk tid i Prag och kan verkligen rekommendera folk att göra samma resa. Då tänker jag framförallt på livet i Prag snarare än skolans kvalitet. Vill du på ditt utbyte upptäcka och resa snarare än att plugga hårt är Prag helt rätt ställe för dig. 

Vt17 - 2

Hej! Jag läste på University of Economics (VSE) i Prag under vårterminen 2017 och hade en fantastisk tid. Både vad det gäller skola och det sociala.

Kurser

Totalt läste jag nio kurser, varav två var intensivkurser, vilka läses under tex. tre heldagar och sedan är de poängen tenderade och klara.

  • Organizational design 3MA666 kandidat-/masternivå 7 ECTS: Lärarens undervisning var praktisk, tvärtemot Uppsala, och han var även oerhört engagerad samt passionerad över ämnet. Om du vill ha omväxling från teoretiska Uppsala universitet och lära dig mer om management/organisationsdesign ska du helt klart välja kursen! Den omfattar även många poäng vilket är bra. Arbetsbelastningen är inte stor och du lär dig mycket.
  • HR Management in International Context- in English 2OP320 kandidatnivå 3 ECTS: I den här kursen får du en lärare som arbetat länge för Procter & Gamble inom HR. Hon har en hel del föreläsningar som ibland kan bli långdragna och går igenom allt kring hur en HR-avdelning fungerar samt vad denna måste tänka på för att fungera. Detta inkluderar framtida "hot" inom HR, rekrytering, mångfald, belöning, behålla personal mm. och mängder med teorier/modeller. Du lär dig en del och arbetsbelastningen är inte hög.
  • Project management 4EK603 kandidat-/masternivå 3 ECTS: Intressant kurs där du får tillämpa dina kunskaper praktiskt i till exempel MS project, OpenProject eller GanttProject. Du lär dig nytt MEN läraren kan kännas oengagerad och dennes röst är monoton. Beroende på dina ambitioner kan kursen vara svår. Trots det klarade alla kursen mig veterligen.
  • Intercultural Negotiation – in English 2MO643 kandidat-/masternivå 3 ECTS: Läraren höll långa föreläsningar om hur olika kulturer förhandlar och gör affärer. Kursen gav en grundläggande förståelse hur förhandling går till i olika länder och kan anses vara enkel. Du behövde ge en individuell presentation samt göra en tenta i slutet på terminen. Låg arbetsbelastning.
  • Presenting in English 2AJ418 kandidat-/masternivå 3 ECTS: Här får du lära dig att lägga upp ett tal rent teoretiskt och även öva på detta under terminens gång. I slutet får du hålla en ca tio minuters presentation. Oerhört praktiskt användbara kunskaper inför ditt framtida yrkesliv då du lär dig vad som får människor att lyssna och förstå ditt budskap. En enkel kurs och du klarar dig om du går på lektionerna samt är aktiv. Läraren var duktig och rolig!
  • Rhetoric in Business Use 1DP023 kandidat-/masternivå 3 ECTS: För personer som har svårt att tala inför grym. Enligt mig en onödig kurs och jag lärde mig inget nytt. Vi fick öva på tounge twisters (googla) och intonation av ord/meningar. Enkla Tjeckienpoäng, men inte det minsta givande, tyvärr. Vänlig lärare dock!
  • Effective Communication 2OP321 kandidatnivå 3 ECTS: Kursen lät mer intressant än vad den var dessvärre. Vi fick gå igenom teori kring kroppsspråk, ansiktsuttryck, kulturella olikheter kring föregående nämnt och att presentera inför människor.
  • Branding and (Re)Positioning in International Marketing 2MO338(intensivkurs) kandidatnivå 3 ECTS: Kursen pågick under tre dagar där läraren lät oss arbeta med ett case i grupp och även diskutera ämnet i helklass. Som sista uppgift fick vi ta fram en ny marknadsföringsmix för L'Oréal i Kina och hur försäljningen på en viss marknad skulle öka. En del saker har vi säkerligen gått igenom i Uppsala. Trots det gav kursen nya kunskaper och repetition. Intercultural Negotiation Strategies:
  • Techniques and Simulations 2MO336 (intensivkurs) kandidatnivå 3 ECTS: Otroligt kompetent och erfaren lärare kring förhandling som varvade teori med praktik på ett bra sätt. Vi fick genomföra dels kortare rollspel och dels ett större under sista dagen vilket var givande. Du behövde vara på plats alla tre dagarna under hela dagen och missade därav dina ordinarie lektioner. Detta var inget problem så länge du meddelade respektive lärare i förväg. Enkel, kul och givande kurs.

Kursvalsprocess

Processen är annorlunda än i Sverige och det kan vara svår att få grepp om hur den egentligen fungerar. I stora drag förregistrerar du dig för vilka kurser du vill ha och sedan väljer systemet ut vilka som får kurserna (oklart hur urvalet fungerar). Efter detta blir du antingen tilldelad eller inte tilldelad kursen du valt (jag fick alla förutom en). Efter det första urvalet är det flera till omgångar med detta samt en så kallad drop/add period en vecka in på terminen. Lättast är att följa stegen på denna sida: http://ozs.vse.cz/english/incoming-students/exchangeprogramme/course-registration/

Studierna

Generellt var den största skillnaden mellan UU och VSE att i Prag var praktiska moment en naturlig del av undervisningen medan på UU hör det till ovanligheten. Eftersom UU är väldigt teoretiskt uppskattade jag en termin med högre del praktik i kombination av teori. Kanske något UU kan lära sig av och som självfallet varierar i hög grad mellan kurser på UU. Sedan en annan större skillnad var att alla kurser lästes parallellt med varandra och det fungerade utmärkt. Det blev inte tyngre än att läsa som på UU men det kunde vara flera deadlines till samma dag eller vecka. Klasserna har varit relativt små med ungefär 15-30 studenter under föreläsningar och seminarium. Lärarna har oftast varit engagerade och verkar ha tyckt om att undervisa. De flesta ville involvera studenterna och skapa seminarium med hög aktiv medverkan. Sedan har några lärare varit mindre engagerade vilket påverkat helhetsintrycket samt hur mycket vi lärde oss. Jag upplevde att kraven för att klara av en examination (tenta, presentation, PM) var lägre än på UU. Det skiljde sig dock åt inom ämnena. Till exempel finansiering samt nationalekonomi var ungefär lika svårt eller svårare än UU, berättade andra som pluggade tillsammans med mig.

Mottagande

Jag fick en tjeckisk buddy som mötte mig på flygplatsen och visade mig runt i Prag samt hjälpte mig första tiden. Alla som ville fick en sådan. Sedan var det Buddysystem som anordnade event varje vecka, både resor och fester. Utbyteskoordinatorn fanns för hjälp och var väldigt hjälpsam. Se till att ansöka om att få en buddy eftersom det är en trygghet den första tiden!

Boende

Universitetet erbjöd boende till dem som ville ha och jag valde det dyraste alternativet de hade. Totalt blev det runt 2600 kr per månad. Boendet heter Jarov och det går att välja mellan Jarov F och G. F var i bättre skick men något dyrare. Trots det rekommenderar jag starkt att välja Jarov F. Oavsett val bor majoriteten av utbytesstudenterna på Jarov och det blir en stor gemenskap och det händer alltid någonting omkring!

Ekonomi

Tjeckien är mycket billigare att leva i än Sverige. Jag åt ute varje dag, både till lunch och middag, och CSN med Erasmus räckte gott för det. Som sagt betalade jag ungefär 2600 kr I hyra och utöver detta var det kostnader för mat, som var lägre än i Sverige, samt för resor. Öl och alkohol är även otroligt billigt!

Fritid

Det hände saker hela tiden runtom Jarov och Buddysystem anordnande resor för dem som ville åka på dessa samt fester varje vecka. Jag reste mycket på egen hand med andra utbytesstudenter i olika delar av Europa samt Tjeckien. Just Prag bjuder på många olika aktiviteter, både sociala med alla klubbar, kulturella med teater/opera/museum eller goda träningsmöjligheter i form av utegym, parker eller beachvolley.

Sammanfattningsvis har min tid i Prag varit helt fantastiskt kul och givande. Jag har lärt känna människor från en mängd olika länder, bott fyra månader i en vacker storstad och övat min engelska samtidigt som jag studerat. Hur grymt är inte det? I slutändan kan jag säga att du ångrar oftast det du inte gjorde och en utbytestermin, oavsett vart du åker, tillför otroligt mycket till ditt liv. Så ÅK! Förövrigt anser jag att tjeckisk öl bör subventioneras i Sverige! 


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-09-01