Reseberättelser Trinity College Ht
Ht22-5
Jag var på utbyte under Ht22 på Trinity College i Dublin, Irland. Jag kan verkligen rekommendera Irland och Dublin till personer som är sugna på utbyte. Det är en otroligt härlig stad med mycket att göra och väldigt socialt folk. Själva skolan är hur fin som helst, stora delar ser ut som ett museum, och väldigt internationell med många utbytesstudenter men även internationella studenter som kör hela sin utbildning där.
Studier
Kursvalsprocessen var inte så komplicerad. Jag studerade 5 kurser i business och 1 i economics. Det var inga problem att läsa kurser inom olika fakulteter förutom att föreläsningarna var på olika delar av campus. Varje kurs är 5 eller 10 ECTS och du behöver läsa 30 ECTS för motsvarande 30 hp i Sverige. Efter val av kurser, som man gjorde under första veckan genom att kolla igenom skolans kurskatalog, fanns möjlighet att byta inom 2 veckor.
Jag hade i genomsnitt 2-3 föreläsningar och seminarier varje dag. Allt var på plats i skolan förutom min kurs i Fixed-income securities and alternative investments som var på distans. Under terminen hade jag någon form av individuell eller gruppuppgift i varje kurs. Gruppval för grupparbeten skiljde sig också åt från kurs till kurs, ibland fick man bilda grupper själva och ibland blev man tilldelade en grupp. Den största skillnaden från Uppsala enligt mig var examinationerna. Som sagt läste jag 6 kurser där alla tentor var under en 2 veckors period i slutet av terminen. Detta blev väldigt stressigt och rörigt att plugga till och när man varit van vid att ha en tenta åt gången. Jag har aldrig haft problem med tidspress under tentor i Uppsala men på Trinity var det enorm tidspress på alla tentor jag gjorde. Vad det gäller nivån på arbetet dem förväntar sig skulle jag säga att det liknar Uppsalas nivå, men det beror verkligen på vilken kurs du väljer. Jag ångrar att jag inte läste vissa lättare kurser då jag hade mycket arbete i jämförelse med vissa andra utbytesstudenter.
Mottagande
Under första dagen möttes alla utbytesstunder och fick en rundtur på campus av ordinarie elever. De som visade mig runt var väldigt engagerade och vår grupp höll kontakten under resten av utbytet men jag vet andra grupper som inte gjorde det (så det gäller att ha lite tur…).
Boende
Boendesituationen i Dublin är katastrof och det är väldigt svårt att hitta någonstans att bo. Det är också extremt dyrt. Jag bodde inneboende hos ett irländskt par 30 minuter utanför Dublin för 200 Euro i veckan. Jag lyckades hitta boende genom en sajt som heter hostingpower.ie, där det bara är värdar som lägger ut annonser för inneboende. Mitt bästa tips är att försöka hitta ett studentboende inne i stan, även fast det inte är billigt är det ofta fräscht och hyfsat bra läge. Om du har möjlighet så undvik norra sidan, D1,D3,D5 och så vidare, och försök hitta något på södra sidan det vill säga D2,D4,D6 och så vidare.
Fritid
Något som jag uppskattade väldigt mycket var alla olika societies som fanns på skolan. Dessa är som olika studentklubbar för alla möjliga saker. Tror det fanns över 100 stycken olika societies med allt från fotboll till DJ tema. Jag var med i Trinity SMF (student managed fund) och squash society. Trinity SMF är en student fond där man kan ansöka om att få vara med och förvalta fonden men de anordnar även en hel del event och intressanta föreläsningar. Squash klubben hade träning 2 dagar i veckan där de tog med sig rack och bollar och alla nivåer var välkomna.
Som helhet kan jag starkt rekommendera Irland och Dublin men ett stort tips är att så fort som möjligt lägga ner mycket tid på att hitta ett bra boende, det kan göra stor skillnad.
Ht22-4
Hitta boende
Den 24 augusti 2022 landade jag på irländsk mark och med viss anspänning och nervositet steg jag av planet för att hämta mitt bagage och röra mig inåt mot stadskärnan. Efter tips från kompisar, som tidigare bott på Irland, såg jag till att anlända till Dublin 1,5 veckor innan introveckorna startade, eftersom det lättaste sättet att fixa boende enligt utsago var genom att själv fysiskt vara på plats i staden. Detta innebar att jag den första tiden fick kalla en sovsal med 20 bäddar på ett hostel för ”hem” och min resväska för ”garderob”. Även om situationen inte var idealisk måste jag medge att det var ett väldigt bra sätt att starta mitt äventyr på Irland eftersom jag fick chansen att träffa massor intressanta människor från världens alla hörn, som själva var i en liknande situation som jag. Vissa som bodde på hostelet var själva studenter i jakt på boende, vissa var på rundresa i Europa, medan vissa bodde där permanent på grund av bostadskrisen på Irland.
Det som var tacksamt var att jag tillsammans med mina nyvunna vänner kunde ge mig in i boendesökandet och med ens kändes situationen mycket bättre. Oturligt nog skulle hösten 2022 markera en ”housing crisis” i Dublin, där till och med demonstrationer gick av stapeln vars syfte var att belysa hur dyrt och svårt det hade blivit att bo respektive hitta boende i Dublin. När jag efter en vecka fick erbjudande om att flytta in i en delad lägenhet tackade jag därför snabbt ja. I hyra betalade jag 1100 Euro (cirka 12 500 SEK) i månaden vilket låg i linje med vad mina andra kompisar också fick betala. Även om det var kul att bo på hostel och lära känna nya människor var det tidvis också förenat med förhöjd stress och oro. Dels stress kopplad till boendesökandet som dessutom förstärktes av att enbart få svar på ungefär var 50:e förfrågan man skickade iväg, dels stress av att inte veta vem som skulle sova över en i våningssängen nästa natt i kombination med oro för att all ens packning skulle bli stulen. Det var därför en obeskrivlig känsla då jag för första natten fick sova i mitt nya boende – i ett rum med en dörr som gick att stänga (!), något jag aldrig tidigare uppskattat till den grad eller hållit så högt!
Dublin som stad
Något som är väldigt positivt med Dublin som stad är att den är väldigt ”rund” vilket i sin tur gör det lätt att röra sig mellan olika stadsdelar (jämfört med en avlång stad). Precis som i Sverige finns det många museer som har gratis inträde för studenter, och de som inte erbjöd den förmånen hade ofta ett rabatterat pris, vilket gjorde det till ett prisvärt sätt att lära sig mer om Irland i allmänhet och Dublin i synnerhet. Mina favoritmuseum var GPO Museum, som fokuserar på påskupproret 1916 och modern irländsk historia, samt National Gallery of Ireland vilket kan sägas vara Irlands svar på Nationalmuseum i Stockholm.
Precis som i Storbritannien är pubkulturen på Irland stark och den är något som kan beskrivas finnas i irländarnas folksjäl. Varje dag kring klockan 17.00 flockades kostymnissar, kontorsråttor och arbetare på barerna i Dublin för att ta sig en ”pint” efter arbetsdagen. Under mitt halvår i Dublin besökte jag inte en enda pub som var tråkig eller kändes ”ogenuin”, även om man hängde i de mest turisttäta områdena så var det alltid trevligt och ombonat på pubarna. Ett annat inslag som skiljer Irland från Sverige är avsaknaden av klubbar, då det i Dublin knappt finns några. Istället finns tusentals pubar varav vissa blev till dansställen framåt småtimmarna.
Skolan
Du som ska åka till Irland måste stålsätta dig för en administrativ mardröm vad gäller skolan och att välja kurser. Svårigheten ligger i att de inte har samlat allt i ett och samma system utan istället flera olika vilket också medför att det finns flera olika informationskanaler där det kan vara svårt att greppa vilken som används till vad. Exempelvis sker kursansökan inte via någon officiell hemsida, istället får du själv kolla upp olika kurser, kontrollera att inga av lektionerna krockar, och sedan skicka in din ansökan via ett enkätverktyg (likt Google sheets). Det som var positivt var att ”Academic Registry” (skolans adminsupport) var väldigt tillgängliga och snabba på att svara, så om man hade någon fråga kunde man snabbt få svar på den. Till skillnad från universitetsutbildning i Sverige hade man samma schema varje vecka, så när man väl lyckats välja sex kurser som inte krockade var det väldigt lätt att hålla koll på sitt schema.
I stort skulle jag säga att nivån på utbildningen inte var högre i Dublin om man jämför med Uppsala. Istället låg svårigheten i att anpassa sig till att läsa flera kurser samtidigt och därmed inte kunna fokusera på ett område i taget. Kursupplägget gjorde också att majoriteten av de examinerande uppgifterna inföll samtidigt (i slutet av terminen). Ett tips är därför att försöka hänga med redan från början och att försöka beta av uppsatser så tidigt som möjligt så att man i slutet kan fokusera på tentorna.
Utflykter
Under min utbytestermin gjorde jag och mina pluggkompisar många utflykter till olika delar av Irland och nedan tänkte jag beskriva ett urval av dem.
- Howth – Howth är en kuststad som ligger på halvön ”Howth Head” norr om Dublin. Det är lätt och smidigt att ta sig till staden med DART, vilket kan beskrivas som Dublins motsvarighet till pendeltåg. Howth utgör en perfekt dagsutflykt för den som vill göra en endagsvandring. Väl på plats i staden kan man välja mellan fyra promenadstråk som mäter mellan 5 och 12 kilometer genom varierande terräng. Jag åkte hit flera gånger under min utbytestermin för att vandra och flera av de gångerna antingen avslutade eller började vi med att käka skaldjur eller fish and chips på någon av stadens många fisk- och skaldjursrestauranger.
- Greystones – Söder om Dublin, på samma DART-linje men i motsatt riktning från Howth, ligger Greystones. Greystones är en gammal by som precis som Howth har en härlig kustpromenad, där man kan promenera från Greystones till grannbyn Brey. Detta är också en perfekt dagsutflykt från Dublin om man är sugen på att komma bort från storstan till vild natur.
- Wicklow Mountains – är ett bergsområde sydväst om Dublin dit man antingen kan ta sig med buss eller genom att hyra bil. Jag och sju andra vänner hyrde bil för att åka hit en helg och vandra i bergen. Utsikten var slående och naturen underbar! Till skillnad från de två ovan beskrivna vandringslederna börjar Wicklow Mountains-leden inte i eller vid en stad och det är därför ett tips att ta med sig matsäck.
- Galway – Jag och mina vänner bokade ett AirBnb i Galway och spenderade två dagar och en natt i staden. Eftersom Galway ligger på Irlands västkust så utsätts den för mycket mer regn än Dublin varför det är en stark rekommendation att ta med regnkläder! I övrigt älskade jag staden och jag tror att det är extra kul att besöka den som student eftersom även Galway är en universitetsstad med ett rikt uteliv.
Ht22-3
Irland är ett fantastiskt land att resa till och har mycket att erbjuda i form av historia, konst, naturliv eller det viktigaste, öl. Dublin speciellt är en väldigt rolig stad och erbjuder en myriad av restauranger, pubar, nattklubbar och museum. Det irländska folket är väldigt inbjudande och socialt, att möta någon främmande med blicken och fråga hur dagen går är normalt. Vilket är lite annorlunda från Sverige!
Kursvalprocess
Kurserna väljer man under sin första vecka på Trinity medan det sker en och annan intro-aktivitet. Veckan vi började var egentligen en vecka innan resten av skolan började så det var rätt folktomt. Att välja kurser är rent ut sagt lite av ett helvete. Du ansvarar själv för att inga kursers tider krockar och får endast veta att sagda kurser krockar om de inte dyker upp i din elevportal. Öppning att ansöka kurser öppnar under första veckan och pågår tre veckor fram, dock eftersom det är så många som söker samtidigt så tar det ungefär 48h för en kurs att dyka upp i din portal, om två av dem krockar så ställs du sist i kön igen. Du kan alltså förlora upp till en vecka av studietid för att bara byta kurser.
Som tur är så är många kursansvariga medvetna om det här och det är väldigt lågt tempo under första veckorna. Något som är mer stressande är att Erasmus vill att du skickar in ett intyg av de kurser du ska läsa under denna period för att få ut ditt bidrag..
Studier
På Trinity läser man flera kurser samtidigt istället för att läsa en kurs i taget. Detta känner jag är roligare eftersom man får testa på lite allt möjligt under en termin istället för att endast läsa två eller tre ämnen på raken. Det negativa med detta är att alla har samma tempo, början av terminen är det väldigt lågt tempo med nästan ingenting att göra för att sedan successivt bli mer och mer. De sista två veckorna av terminen brukar vara fyllda av tentor, seminarier och uppsatser. Vilket kan bli väldigt överväldigande om man inte har fokuserat under hela terminen.
Arbetsbördan blir också olika hård för alla, då vissa kurser har betydligt mindre att göra än andra. Jag vet med mig att jag hade generellt väldigt lite att göra och var klar med mina kurser än vecka innan alla andra medan en kompis hade fyra tentor kvar att göra sista veckan.
Något jag rekommenderar att göra är att ta vara på att man har 15 HP valfria kurser om man väljer att läsa FEK C. Jag läste två kurser som var helt annorlunda från företagsekonomi och det var väldigt intressant, det var också skönt att inte tänka på samma ämne hela tiden.
Kurser jag rekommenderar är: Operations Strategy and Improvement, Greek & Roman Mythology och Business in Society.
Mottagande
Trinity gör det ytterst minsta för att välkomna sina erasmusstudenter skulle jag säga. Vi hade en guidad tur med en Trinity-elev första veckan och inget mer. Lärare försöker under året att integrera internationella studenter med irländska genom att ha kvoter på grupparbeten, seminarier och opponeringar. Dock ska man inte vara rädd att prata med folk under pauser på föreläsningar eller innan/efter föreläsningar. I Sverige är det lite normbrytande att prata med människor man inte känner men det är mer normalt för internationella studenter.
Boende
Jag kan inte vara tillräckligt tydlig med att varna om att åka till Dublin om man inte har pengar sparade eller någon snäll mecenat som kan stödja en. Kostnaden för boende i Dublin är någonting som får Sveriges hyrespriser att se ut som ett paradis. Bara under första min första månad i Dublin betalade jag ungefär 30 tusen kronor för diverse vandrarhem och rum hos familjer. Vilket leder mig till nästa problem med boendet i Dublin, det existerar nästan inte. Jag rekommenderar den som söker till Trinity eller UCD att så fort ni har fått någon bekräftelse att börja leta. Jag började leta i början av maj och tyckte att jag var tidigt ute men fick ändå åka till Dublin utan fast boende. Med det sagt, var försiktiga, för det finns väldigt många som försöker lura folk på hyra.
Jag lyckades få ett rum via Nido apartments, ett företag som hyr ut studentrum, dock ett rum som jag behövde hyra för ett helt år då det inte fanns rum för en termin kvar. Jag lyckades med hundvalpsögon och en väldigt massa “snälla” att få överlåta mitt rum till en annan utbytesstudent från Sverige men det var ingenting de tillät egentligen.
Fritid
Dublin är en väldigt vacker stad att bara vandra runt i. Tyvärr är den inte jättestor och jag lyckades beta av de flesta museerna under min första månad. Om man gillar att vandra eller vara ute i naturen finns det väldigt många platser att resa till som Howth, Giants Causeway eller Wicklow.
Såklart finns det en uppsjö av pubar och nattklubbar som man kan besöka som ofta har sena öppettider även på vardagar. Några bra exempel är Flannerys, Peadar Browns, The Hairy Lemon och Toners. Irländarna säger att smaken på Guinness varierar beroende på vart man dricker den men så länge man dricker den i Dublin är det guds nektar!
Summan av kardemumman är att jag älskade min tid i Dublin och hade extremt kul. Tyvärr kan hindren som bostad och skolans upplägg vara avskräckande men jag skulle säga att det är värt det om man är lite vågad.
Ht22-2
Jag läste alla mina kurser på Trinity Business School, främst inom organisering och marknadsföring. Kurserna var bra men som master student var det lite tråkigt att man inte kunde välja master-level modules utan fick nöja sig med kandidatkurser. Kursvalsprocessen började på plats och det fanns mycket information kring den. I övrigt är mottagandet sådär, iallafall för master studenter. Man blev i princip inkastad i undervisningen direkt efter ett kort intromöte.
Undervisningen bestod främst av föreläsningar att gå på samt tentor eller “final essays” att skriva och alla kurser läses parallellt. Ett minus med detta är att det är mycket press i slutet av terminen och i princip inga inlämningar de första två månaderna. Ett plus med att läsa alla kurser samtidigt är att du vet exakt vilka uppgifter som du har att göra under hela terminen och kan planera din tid efter det. Överlag var undervisningen riktigt bra -bra och engagerade lärare samt genomtänkt material.
Boende är extremt svårt att få tag på och väldigt dyrt. Om du vill till Dublin bör du ansöka om boende på alla håll flera månader i förväg då skolan inte kan hjälpa dig om du inte läser hela din utbildning på Trinity. Det finns många privata “dormateries” som erbjuder studentboende i staden men var beredd att priserna är väldigt höga. Jag lyckades hyra ett rum av en äldre dam relativt nära stan till ett rimligt pris men man måste verkligen lägga ner tid på att hitta rätt boende.
Överlag är Dublin en väldigt rolig stad att plugga i med kul nattliv och mycket att göra och jag skulle verkligen rekommendera Trinity Business School.
Ht22-1
Dublin och Irland är verkligen ett härligt ställe. Dublin specifikt är en levande stad med spännande uteliv, fantastiska pubar och härliga restauranger. Det är lätt att resa runt på Irland och det finns fin natur. Dock så fort man behöver en säng att sova i är det svindyrt och nivån på Trinity är inte den bästa. Just bostadspriserna och att det är väldigt svårt att hitta någonstans att bo gör att jag inte kan rekommendera att plugga i Dublin just nu.
Kursvalprocess
Sker i början på terminen i samband med en introvecka. Information om kurserna finns på Trinitys hemsida. Det är ens egna ansvar att se till så att kurserna inte krockar med varandra, vilket kan vara lite knöligt att lösa och det finns en add-in/drop-off-period efter introveckan.
Studier
Under terminen läser man sex kurser parallellt och där alla tentor tentas av i mitten av december (i alla fall om man läser företagsekonomikurser). Jag hade även gruppinlämningar i alla mina kurser andra halvan av november. Innan november/december hade jag inte behövt lyfta ett finger egentligen, även om jag pluggade en del innan för att inte bli helt överkörd av plugg i slutet av terminen (vilket jag nästan gjorde ändå).
Att läsa sex kurser samtidigt är väldigt utmanande men samtidigt väldigt lärorikt eftersom man verkligen måste prioritera och planera sin tid. Det sög stundtals, men jag tror det kan vara det mest matnyttiga jag kommer ha med framöver (utöver kulturutbyte, bo i ett annat land o.s.v.). Det finns nästan inga obligatoriska moment utöver tentor och en inlämning per kurs. Detta gör att man har mycket frihet hur man själv vill lägga upp sina studier och livet runt omkring. Campuset är väldigt fint och ligger supercentralt.
Jag upplevde som generellt nivån låg på kurserna. Det mycket som var oklart under terminen som ledde till en del frustration och det var svårt att veta som förväntades av en i samband med inlämningar och tentor. Nästan all form av lärarledd utbildning bestod av föreläsningar och föreläsarna hade väldigt varierande stil och nivå. I varje kurs hade jag olika grupparbeten och det var ofta väldigt svårt att få till ett ”intromöte” för att dela upp arbetet eftersom alla personer i gruppen hade sex kurser att bolla och grupperna innehöll många personer. På eftermiddagarna blev det ofta svårt att hitta en plats att sitta och ville man sitta några personer tillsammans slutade det ofta att man fick gå runt ett bra tag.
Mottagande
En vecka innan föreläsningarna anordnades en introvecka där det bland annat anordnades en mässa på campus där det gick att prata med olika societies (typ olika sällskap, e.g., sällskapspel eller investeringssällskap, allt möjligt egentligen) och Trinitys olika sportklubbar. Utöver var det inte jättemycket till mottagande som vi fick och det var upp till en själv att hitta personer att umgås med.
Boende
Boendesituationen i Dublin är brutal. Det är skitdyrt, svårt att hitta något, och många som bara vill blåsa dig på pengar. Det är en anledning till att jag inte rekommenderar att åka till Dublin.
Jag hade tur att hitta boende med några irländska ”lads” som var lite äldre, som var väldigt schyssta och hjälpsamma, vi blev bra vänner. Dock föranledes mitt hittande av boende av åtta dagar av mycket stress på ett dyrt hostell eftersom jag inte ville signa något hyreskontrakt utan att vara på plats i Dublin då bedrägerier är väldigt vanliga.
Lägenheten där jag bodde i låg i D4, jag hade gångavstånd till pubar och restauranger och jag upplevde området som väldigt säkert och fräscht.
Om du skulle bli erbjuden av Uppsala att studera på Trinity skulle jag rekommendera att direkt börja kolla på boende via större aktörer som erbjuder boende i studentkorridorer, exempelvis Yugo. Det är fortfarande skitdyrt men med lite research innan går det att vara ganska säker på att inte bli blåst i alla fall.
Ekonomi
Eftersom det är så himla dyrt att bo i Dublin så är det nästan ett måste att ha pengar på hög innan du åker till Dublin. Mina hyra låg på 1200 € exklusive räkningar så efter jag hade betalt allt hade jag en månad 250 kronor kvar av CSN. I övrigt låg prisnivån käk och dryck ungefär som i Sverige, vissa grejer var billigare, medan andra var dyrare.
Fritid
Mycket av fritiden cirkulerade kring pubar och Dublin har ett väldigt roligt uteliv. Jag
kommer nog aldrig tycka en vanligt svensk bar håller måttet efter några månader i Dublin.
Via Trinity får man tillgång till diverse societies och sportklubbar, där jag upplevde att de var väldigt välkomnande. Jag började exempelvis spela squash och lärde känna några personer på så sätt, det kan jag rekommendera. Utöver är det väldigt lätt att resa runt på Irland med buss och tåg. Det finns verkligen fin natur på ön.
Ht19
Jag läste min utbytestermin på Trinity College i Dublin. Jag har tidigare besökt Dublin och blev då väldigt förälskad i staden vilket gjorde mitt val av universitet väldigt enkelt. Dublin är en fantastisk stad som är lätt att känna sig hemma i. Folk är otroligt trevliga och oavsett dag i veckan så kan man till en pub och lyssna på livemusik. Trinity College är mycket vacker skola med en gedigen historia. Detta märks dock när det kommer till kursvalsprocessen på skolan. Man får själv ta reda på mycket innan och sedan springa omkring mellan fakulteterna och få sitt papper underskrivet av olika professorer. Detta löste sig relativt smidigt för mig och alla mina vänner men det tog en del tid och energi. Jag rekommenderar att försöka söka så många kurser som möjligt inom samma fakultet för att minska risken för kollisioner i schemat.
Kurser
- Creative Thinking and Entrepreneurial Action: En kurs för andraårsstudenter vilket märktes tydligt på nivån på kursen. Kursen bestod av ett grupparbete samt en tenta
- Management Accounting for Business Decision: Denna kurs var för elever som läser sitt tredje år på universitet och en del av innehållet i kursen var bekant. Jag tyckte mycket om denna kursen, dels för att innehållet var väldigt praktiskt samt att professorerna var väldigt duktiga. Man examinerades på en individuell uppgift samt en mindre tenta
- Managing New Product Development: Nivån på denna kurs var i nivå med Uppsala och man förväntades att engagera sig och vara uppdaterad på den litteratur som tillhörde kursen. Denna kurs var för dom som läser sitt sista år, det vill säga fjärde år på Trinity Det var en väldigt intressant kurs och man lärde sig väldigt mycket. Kursen examineras i ett grupprojekt samt en salstenta.
- International Business and the Global Economy: Denna kurs var för studenter som läste fjärde och sista året på Trinity och detta märktes också på nivån. Dock var det en väldigt övergripande kurs så den var inte speciellt svår. Kursen hade ett grupparbete och en salstenta.
- Economics of Less Developed Countries Kurs för andraårsstudenter med nationalekonomisk inriktning. Intressant kurs och väldigt annorlunda mot vad man tidigare har läst. Kursen examineras genom tre individuella arbeten samt ett grupparbete.
- Economics of Ireland Nationalekonomisk kurs för studenter som läser andra året på Trinity. Denna kurs var otroligt intressant då den innehöll mycket historia om Irland. Kursen examineras genom två tester och ett grupparbete.
I alla kurser hade jag två timmars föreläsningar per vecka. Dessa är inte obligatoriska men jag tycker de var värda att gå på. Lärarna är otroligt engagerade och de förväntar sig att man är aktiv under föreläsningen. Jag hade grupparbeten i alla mina kurser utom en vilket gjorde att mycket tid lades på att koordinera dem men folk är överlag ambitiösa så det var inga större problem förutom att hitta en lucka i allas schema. Överlag tycker jag nivån är lägre i jämförelse med Uppsala. Jag hade det relativt lugnt i början av terminen men sista tre veckorna satt jag konstant i biblioteket. Detta på grund av att jag hade fyra salstentor, alla hade inte det utan det beror helt på vilka kurser man läser. Nivån och omfattningen på tentorna var definitivt lägre än hemma men du har mycket kortare tid under tentan vilket jag inte var van vid.
Mottagande
Under första veckan är det mottagning på Trinity, då arrangeras fester och evenemang för ERASMUS studenter och du kan även gå med i några av alla olika societys som finns på Trinity. Detta är ett bra sätt att träffa folk på och framför allt irländare. Det blir lätt att man bara umgås med internationella studenter. Mottagandet i sig blir vad man gör det till, då det är otroligt många utbytesstudenter på Trinity så blir mottagande ganska opersonligt.
Boende & Ekonomi
Det är otroligt dyrt att bo i Dublin. Jag bodde i Binary Hub, vilket är ett studentboende som man kan söka via Trinity. Man delar kök med tre andra och du har ditt eget badrum med dusch. Mitt boende var jättefräsch och låg väldigt bra till, jag kunde gå i princip överallt och jag kände mig aldrig otrygg i området. Detta kostade cirka 10 000 kr i månaden och det är vad det kostar om man ska bo som jag gjorde. Överlag är jag nöjd med mitt boende.
Då boendet var så otroligt dyrt så räckte inte CSN och ERASMUS bidraget utan jag fick även använda en hel del av mina sparade pengar. Sen går det absolut att leva mycket snålare än vad jag gjorde. Priser på mat och dricka skulle jag säga är lite billigare än hemma.
Fritid
På fritiden så hängde jag mest med mina vänner och det blev mycket häng på olika pubar runt om i stan. Ett tag var jag också med i Trinitys ultimate frisbeelag vilket var himla kul. Dom hade träningar två dagar i veckan samt en del turneringar på helgerna. Är man intresserad av idrott så tycker jag verkligen att man ska gå med i någon idrottsförening på skolan. Trinity har också ett stort gym på campus som är gratis för alla studenter.
Jag reste också en hel del runt på Irland vilket jag verkligen rekommenderar. Framförallt tycker jag man ska besöka Nordirland och Ring of Kerry. Jag är otroligt nöjd med min termin på Trinity College. Dublin är en så otroligt härlig och rolig stad att leva i och Trinity College har massor att erbjuda. Jag tror att oavsett vart man åker i världen på utbyte så kommer man ha en fantastisk upplevelse.
Ht18 - 1
Facts
Trinity College Dublin is Ireland’s oldest university founded in 1592 and is a major tourist attraction in Dublin for its picturesque campus and stunning old library. As a student, some ageold traditions are still present, and while often charming, they can create logistical challenges. Only undergraduate courses are available to all exchange students at Trinity but seeing as the School of Business is part of the Faculty of Social Sciences and Philosophy, a wide range of modules are available. As a postgraduate student, I took only senior-level business courses, all of which were full-year modules but offered as half-year courses for exchange students. This meant that I started a group project in each course, but only completed one or two deliverables for each as the projects were meant to last the full academic year. Additionally, the number of graded assignments in each course were often minimal, meaning grades rest solely on two or three papers or other projects in each course. These were the modules I selected:
- Advances in Marketing Theory and Practice (7.5 ECTS)
- Managing New Product Development (7.5 ECTS)
- Social Innovation and Social Impact (7.5 ECTS)
- Exploring Organizational Experiences (7.5 ECTS)
Before studying at Trinity, bear in mind that all modules are held at the same time, so exams and assignments tend to pile up in the last two or three weeks of the semester. The first week of courses is meant for students to be able to “shop around” for modules they’re interested in before signing up officially, and courses must be selected by the third week. To enroll in modules, students print out a form, write down the modules they wish to take, have it signed by their academic advisor (in your case, the Erasmus exchange coordinator at Trinity), and bring the 2 signed form to the Academic Registry, where the line can sometimes be over an hour long. Then, an administrator enters the classes you’ve selected into your profile. See what I mean by “logistically-challenging”?
Studies
As I mentioned previously, having four or more modules simultaneously can be challenging if you are not used to that system. On one hand, it can be helpful to have a full schedule so that you make the most of the time you spend on campus but get to school early to get a seat at any of the libraries, because they fill up very quickly. Courses are similarly-structured to Uppsala, relying heavily on theory and using a mix of non-compulsory lectures and mandatory seminars. Most business modules also incorporate some sort of group project and will require an individual assignment or two as well as an exam in some cases. I was very impressed with the majority of my lecturers at Trinity, all of whom had styles that were engaging in different ways and were clearly well-respected and knowledgeable in their respective fields. Professors are available to contact at office hours and seem to appreciate when students reach out for help or other reasons. If you bring your own computer to campus, setting up the internet is a tedious process (on any other mobile device as well), but computers are otherwise hard to come by if you don’t have your own. There are some computer labs scattered around campus, but they get crowded fast and are difficult to find for new students. Ask a classmate for their favorite spot to use a computer if they’ve been at the school for a while.
Overall, the level of work and the assessment procedure is similar to Sweden, where any grade over a 70 is considered a “first,” essentially equivalent to a VG. That may sound like a low percentage, but grading is particularly tough at Trinity, so grades above 80 percent are rarely given.
Welcome
All Erasmus exchange students attend an orientation that happens the week before classes start and congruently with the rest of the incoming undergraduate students. 3 Postgraduate orientation happens the week before that and if you are a postgrad exchange student, you will not officially be invited but can still attend. Each student is assigned to an orientation group, and the group leaders become your student mentors for everything from personal issues to help navigating the somewhat confusing campus.
Accommodation
To be perfectly honest, finding housing in Dublin is more difficult than almost any city in the world. Ireland’s capital is in the middle of a housing crisis specifically to do with students, and affordable housing is extremely hard to come by, especially for only four or five months. In my case, the university was over a month delayed in setting up enrollment for exchange students, so by the time we were enrolled, the opportunity to apply for student housing had passed. There are some privately-run student housing buildings that work with the school, but they all require a 40-week or full-year contract, so you’ll have to find someone’s lease to take over or someone to take over the lease for you. Not only that, but these buildings are very expensive to live in, costing upwards of €200 per week in most cases. After sending over 100 messages on a variety of sites, I got less than 5 responses, and ended up not finding an apartment through any of the traditional means. Luckily, my father’s coworker had a sister that lived in the city, so I stayed in an extra bedroom in their house for 4 months. My best suggestion is that you join as many Dublin housing-related Facebook groups and websites as early as possible to look for a room and be prepared to live well outside the city center and commute via bus or the LUAS light rail, both of which can cost over €60 a month to use if you go to school every day.
Economy
Unfortunately, Dublin’s recent economic and cultural boom has come at a cost, as it’s now not only the most expensive capital city in Europe to visit, but an expensive place to live as well. While grocery store prices aren’t quite as high as Sweden, restaurants can be very pricey and any bars or pubs in the center of the city will be as well. There are some student deals at local restaurants for lunch or other items, so always be sure to ask if there is a student deal and 4 keep your Trinity ID on you at all times. Frankly, the Erasmus grant isn’t enough to cover sometimes even half of your rent alone, so find other ways of supporting yourself while in Ireland. Additionally, the Immigration Agency requires over €3,500 for non-EU citizens, so consider that as well.
Leisure
Time While there weren’t many activities arranged specifically for exchange students, there are no shortage of societies to join on campus, and a big fair occurs in Front Square during orientation week, so shop around the booths to find something you like. Exchange students are also introduced to the Global Room which is right next to the Academic Registry, and there is generally coffee available as well as numerous events every week. Of course, Dublin is the pub capital of the world, with well over 700 establishments in the city of varying quality, price, and noise levels. Nearly every pub is fun, however, especially when live music is being played, but stay away from Temple Bar unless you like paying €8 for a Guinness (it’s generally €4 or €5 elsewhere).
While Dublin has had a culinary boom in recent years and there are several different cuisines available and of pretty high quality, “pub grub” is often the best way to go when out and about. Stay away from the Buttery on campus, though. The quality isn’t great and there are no student deals so a full hot lunch can still run €8 or €9. Other If you’re a non-EU national like I am, be prepared for a lot of trouble getting a Residence Permit for Ireland. All Dublin residents must register at the Burgh Quay Registration Office within a month or two of arrival, and you can only visit the office with an appointment that’s booked online. It took me nearly two months (starting before I even arrived in Ireland) to find an appointment, and while new ones are released online every day at 10:00 AM and 2:30 PM, they are quickly snatched up, sometimes even by bots that re-sell them illegally to immigrants.
A word of advice: don’t worry about booking a “Study, New” appointment, just book any type of appointment and show up on the date. What’s important is not what type of appointment you have, but that you have one at all.
Overall Impression
While it has its logistical difficulties and finding accommodation (or getting a residence permit) is a nightmarish experience, Dublin is one of the most fun cities in Europe, and Trinity is a high-quality, beautiful university right at the heart of it all. While the school doesn’t very far go out of its way to integrate exchange students, if you join a society or two, make friends with your classmates, and enjoy the city’s rich and unique history, it’s hard not to have a fun and memorable time. Oh, and be sure to drink Guinness at every opportunity, as it really does taste a lot better in Dublin than anywhere else in the world.
Ht18 - 2
Jag är läser fjärde året i företagsekonomi. Introduction week var 3-7 september. Lektionerna började 10 september och terminen slutade 16 december. Mina kurser:
- BU4580 Managing New Product Development
- BU4511 International Business & The Global Economy
- BU4522 Exploring Organisational Experiences
- BU4621 Social Innovation and Social Impact
Kursvalsprocess
Kursvalsprocessen blev krånglig i mitt fall, hörde även från några andra Erasmusstudenter att dom hade problem. I mitt fall handlade det om att jag ville läsa kurser både från Trinity Business School och School of Economics, de olika fakulteterna var inte koordinerade med varandra och kursvalsprocessen skedde manuellt så man var tvungen att springa runt på campus för att få underskrifter från olika ansvariga. Jag rekommenderar att bara välja kurser från en fakultet på Trinity.
Studier
På Trinity läser man alla kurser parallellt med varandra istället för att blockläsa och man har således alla sluttentor under en period. Eftersom att man blockläser upplevde jag att det var mindre plugg under terminen men desto mer i slutet av terminen när alla lärare vill ha in sin slutuppgift. Överlag kändes det som mindre plugg än i Sverige men det har också att göra med vilka kurser man väljer. Jag tyckte lärarna på Trinity var bra. Även om en termin är en kort tid att lära känna en stor klass tyckte jag att elev-lärarkontakten var bra och i alla ämnen fick man en tydlig beskrivning av kursen i början av terminen innehållande viktiga datum, lektionsplanering och uppgifter. I början av terminen var klasserna väldigt stora (100+) men vi blev färre och färre med tiden. På seminarier var vi färre i de flesta kurserna, men jag upplevde att mindre diskussion förväntades från eleverna på Trinity jämfört med i Sverige.
På Trinity sker de flesta sluttentor på våren, så mina kurser hade mest inlämningsuppgifter. Eftersom att jag inte fått tillbaka dom än kan jag inte riktigt svara på vad som förväntades av oss men över lag tyckte jag det kändes lättare än i Sverige. Datorer fanns alltid att låna i biblioteket, man kunde kvittera ut en laptop eller använda en stationär. Jag gjorde aldrig detta utan använde min egen. Under introduction week fanns det massa aktiviteter för att lära känna varandra och Dublin. Det fanns också speciella aktiviteter för utbytesstudenter och ett ”international room” på campus där man kunde umgås och göra olika aktiviteter.
Boende
Det råder stor bostadsbrist i Dublin vilket gör att man kan få betala mycket för en risig lägenhet och det är inte ovanligt att dela rum. Levnadsstandarden är generellt lite lägre än i Sverige. Jag betalade bara 300 euro/månad men jag delade rum med två stycken andra och bodde en bit utanför city, dock fanns det spårvagn som gick förbi där jag bodde och det tog cirka 15-20 minuter att cykla till skolan. Många av mina vänner betalade cirka 10 000 för sina studentkorridorsrum. Jag skulle rekommendera att gå ihop med några andra studenter och hyra privat då skolans boenden är väldigt dyra.
Ekonomi
Levnadskostnaderna är ganska lika de vi har i Sverige, lite billigare mat men lite dyrare hyra. Jag betalde som sagt 300/mån men bodde i delat sovrum, något som blir jobbigt i längden. För mig räckte CSN + Erasmus grant men räkna som sagt med en högre hyra om du vill ha ditt eget rum. Jag åkte till Dublin innan sommaren för att sommarjobba på SEB, vilket var bra för att jag lärde känna både staden och många nya vänner.
Fritid
Det fanns mycket aktiviteter på Trinity. Man kunde välja att gå på tryouts till något av de många olika sportlagen eller gå på fester. Eftersom jag bara var dör Sep-Dec valde jag att inte gå med i något lag men jag var med på flera av de fester som anordnades, t.ex. Oktoberfest.
Helhetsintryck
Trinity har ett väldigt fint, slottsliknande campus. I Dublin är det lätt att lära känna nytt folk och det är populärt att gå ut och ta en ”pint” när som helst i veckan. På sommaren anordnas många konserter och festivaler i staden. Jag rekommenderar att åka hit.
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se