Reseberättelser Trinity College Vt
Vt23
Jag var på utbyte till Trinity College, Dublin vårterminen 2023 och trivdes jättebra. Dublin är en otrolig stad som består av väldigt vänliga människor.
Studier och campus
Eftersom att jag åkte under terminen då jag skulle ha läst Företagsekonomi B så läste jag motsvarande kurser på Trinity Business School. Trinity Business School befinner sig i en nybyggd byggnad på campusområdet. Lokalerna är superfina och byggnaden har sitt eget café där det finns bra lunchalternativ. Trinitys campusområde i övrigt är väldigt häftigt. Det ligger mitt i Dublins centrum och alla byggnaderna är väldigt vackra. På campus finns även det välkända biblioteket Book of Kells som många turister åker för att se. Serien Normal People är även inspelad på Trinitys campus.
I början av terminen arrangerade de olika Erasmus-träffar för inkommande elever. På dessa träffar går de igenom all relevant information och olika tips för ens utbyte. Där får du också chansen att träffa de andra inkommande utbytesstudenterna.
Något som kan upplevas stressande var att eleverna som fick plats på kurserna var eleverna som anmälde sig först, alltså att ansökan var först till kvarn. Detta gjorde att alla elever (inklusive mig) anmälde sig direkt till olika kurser utan vidare omtanke. Så försök att kika på kurser som intresserar dig redan innan du anländer och oroa dig inte, du kommer högst troligen få plats på de kurser som du ansöker till. Dessutom har du två veckor på dig efter att skolan har börjat att ändra “modules”/kurser så att schemat blir som du önskar om du inte är nöjd.
De flesta kurser motsvarar 5 högskolepoäng, så om du ska läsa 30 högskolepoäng måste du alltså söka till 6 kurser. Ett tips är att se över hur du examineras i kurserna då alla sluttentor är på en och samma vecka. Vissa kurser har inlämningar eller små delprov under terminens gång vilket gör att man kan sprida ut arbetet under terminen.
I övrigt så tycker jag verkligen att man ska anmäla mig till någon av skolans olika sportklubbar och societies. De har över 100 stycken så det finns något för alla. Jag anmälde mig till deras boxnings- samt tennisträningar vilket var superkul och det fanns inget krav på tidigare erfarenheter. På så sätt fick jag träffa andra studenter också.
Boende
Jag bodde i en studentkorridor som heter “Highlight Thomas Street” som ligger vid The Liberties. Jag tog över studentboendet från en irländsk tjej som kontaktade mig på Facebook. Det vanligaste för studentkorridorer är att man har ett hyresavtal som sträcker sig över två terminer. Dvs. om du åker under hösten så behöver du hitta en ersättare som kan ta över kontraktet till våren. Om du åker under våren så behöver du hitta ett kontrakt som du kan ta över från en befintlig (som i mitt fall). Men var ute i god tid och kontakta olika studentboenden. Annars finns Facebook grupper som till exempel “Svenskar i Dublin” där folk hyr ut ibland eller har tips.
Men jag rekommenderar starkt att flytta in i en studentkorridor. Där har du chansen att bekanta dig med människor som inte tillhör Erasmus eller Trinity. Jag hade väldigt tur med mitt boende och trivdes jättebra på Highlight med mina korridorsvänner.
Fritid
Det är lätt att ta sig runt i staden med hjälp av buss och tåg. Annars ligger mycket på gångavstånd. Om du skulle vilja ansöka om ett busskort så måste du ansöka om ett Leap Card. När du ansöker om Leap Card gör en ansökan som ungdom eller student, då får du nedsatta priser på resorna.
Det som är bra med Irland är att allt ligger mer eller mindre nära. Dagsutflykter är ett bra sätt att se landet på som samtidigt är väldigt bekvämt. Nedanför har jag listat lite platser som är värt att besöka:
- Howth
- Bray
- Galway
- Cork
- Belfast
- Cliffs of Moher
- Wicklow Mountains
Jag hade ett otroligt kul utbyte i Dublin och ångrar inte en sekund att jag åkte. Om du trivs i engelsktalande pubkultur med vänligt folk och nära till natur så tycker jag verkligen att du ska ansöka om att åka till Trinity College.
Vt19 - 1
Termin 5/6 Ekonomi Kandidat
Kursutbud och kursvalsprocess
Tanken med detta utbyte var att läsa 15hp fördjupning inom företagsekonomi C och 15hp biämne. När jag väl kom till universitetet och satte mig in i kursvalsprocessen så valde jag att läsa alla kurser inom företagsekonomi då det skapade mindre schemakrockar och jag kunde dessutom ha torsdagar och fredagar fria från föreläsningar och övningar. Efter två veckors pusslande så fick jag tillslut ihop 27,5 hp företagsekonomi uppdelat på 4 kurser.
- Digital Technology in Operation (BU3650) 5 ECTS Är en tredjeårskurs som handlar om hur dataanvändning och dataprocessering används idag och hur det kan göra företag mera konkurrenskraftiga med hjälp av individanpassad marknadsföring och mera användarvänliga plattformar för handel. Det jag gillade med den här kursen var att det var inspirerande gästföreläsare nästan varje vecka och att allt kursarbete var individuellt.
- Derivatives and International Finance (BU464C) 7,5 ECTS Är en fjärdeårskurs som är uppdelad i en termin Internationell finans och en termin derivat. Jag valde att läsa om derivat då jag tidigare har läst Finansiering och Finansiell analys med Excel och tyckt att det var både lätt och kul. Den här kursen går igenom ”futures”, ”forwards”, “Swaps” och “Options” i ett relativt högt tempo och det kan ibland kännas omöjligt att kunna skilja dem åt. Detta var utan tvekan den kursen jag lade mest tid på men det var samtidigt den roligaste kursen.
- Exploring Organizational Experience (BU452C) 7,5 ECTS Är en fjärdeårskurs som handlar om att studera sig själv för att kunna lära sig själv att lära sig nya saker effektivare. Det kanske låter som en djup kurs och det är det också. Kursen går över hela året och när man hoppar in efter halva terminen så förväntas det att man ska sätta dig in i sammanhanget rätt så fort, jag tyckte det var väldigt svårt då det handlade om personlig utveckling, det är inget som går att stressa fram. Målet med kursen är lite otydligt men i princip att du genom en uppsats ska beskriva hur du har lärt dig att lära dig nya saker.
- Managing New Product Development (BU458C) 7,5 ECTS Detta är också en fjärdeårskurs som går över båda terminerna, vilket innebar att jag fick hoppa in i mitten av kursen och sätta mig in i ett redan halvfärdigt grupparbete. Kursen består nästan enbart av ett långt grupparbete där ni ska intervjua olika personer i ett företag om hur de jobbar med produktutveckling för att sedan komma med förbättringsförslag till deras specifika problem. Det var en väldigt tidskrävande kurs men jag fick samtidigt väldigt mycket tillbaka från den. Det var ett bra sätt att faktiskt få jobba tillsammans med irländare och se hur olika nationaliteter hanterar situationer olika.
Mottagande
För att vi som utbytesstudenter skulle känna oss välkomna till universitet så anordnades en träff där alla var inbjudna. Träffen var dock mera för att vi skulle lära känna varandra än universitetet. Jag rekommenderar starkt att gå med i ett av skolans över hundra societies och sportklubbar.
Boende
Jag hade tur och kunde bo hos en släkting i närheten av skolan och är därför väldigt nöjd över det. Det vanligaste boendet för erasmusstudenter var korridorsrum på ett campus som heter Binary Hub som ligger 30 minuters promenad från skolan. Standardkostnaden för boenden i Dublin ligger på 7000-12000 kr i månaden och standarden på boendena är en bit under vad vi är vana vid i Sverige.
Övrigt
Jag rekommenderar:
- Köp en cykel direkt om det är så att ditt boende ligger lite längre bort från skolan/staden, det finns kommunaltrafik men den går inte den snabbaste vägen.
- Taxi kostar mindre än vad det gör i Stockholm så ta absolut det om du ska en längre sträcka på natten, Dublin är en relativt säker stad men det finns många missbrukare och hemlösa som är aktiva på natten.
- Sök sommarjobb/internships under terminen, det är många stora företag som håller på att etablera sig i Dublin just nu.
Vt19 - 2
Utbytestermin: termin 5 Ekonomie kandidat
Kursutbud och kursvalsprocess
Jag sökte utbyte för att läsa 15 hp företagsekonomi C och 15 hp biämne, men i slutändan läste jag mindre än 30 hp under min utbytestermin. Detta till följd av att kursutbudet var relativt begränsat under vårterminen eftersom jag inte kunde tillgodoräkna mig majoriteten av tredjeårskurserna och fjärdeårskurserna gick över hela året. Själva kursvalsprocessen är aningen komplicerad då man måste gå till respektive institution för att få kurserna godkända och det kräver en del pusslande av schema, men till slut så löste det sig för mig. Rekommenderar att välja så många kurser som möjligt inom samma institution för att undvika att kurserna krockar.
- Digital Technology in Operation 5 ECTS Tredjeårskurs som kändes väldigt relevant för dagens samhälle med fokus på dataanvändning och den snabba digitala utvecklingen. Det jag gillade mest med kursen var att lektionerna hade många intressanta gästföreläsare. Kursen examinerades genom två individuella inlämningar och en tentamen i slutet av terminen.
- Social Innovation and Social Impact 7,5 ECTS Fjärdeårskurs som egentligen går över hela året, men som även går att hoppa på under andra terminen. En hel del gruppdiskussioner och förberedelser inför lektionerna. Utöver en tentamen i slutet lades stor vikt på ett grupparbete som bestod av att komma på en innovation för en organisation. Arbetsbelastning var relativt hög då jag var tvungen att ta ikapp delar av kursinnehållet från föregående termin.
- Organisational Theory and Organisational Analysis 5 ECTS Tredjeårskurs som var väldigt grundläggande om hur organisationer fungerar. Lektionerna var mycket interaktiva och läraren förutsatte att man kom väl förberedd. Ett grupparbete som var case baserat och en tentamen i slutet av terminen.
- Irish Language and Literature 10 ECTS Förstaårskurs som riktade sig till utbytesstudenter. Det var den enda kurs jag läste som inte var inom ekonomi. Rolig kurs då den gav en inblick i landets kultur så väl som historia. Lektionerna baserades på att läraren läste utdrag ur irländsk litteratur. Under terminen skulle man skriva två kortare uppsatser varvid läraren tilldelade ämnen. Den kurs jag lade ner minst tid på och man fick själv välja hur man ville fördela arbetsbelastningen under kursens gång.
Studier och undervisning
Det var stor skillnad mellan undervisningen på Trinity College och Uppsala Universitet. Klasserna är betydligt mindre och det ställs större krav på att eleverna är aktiva under lektionerna. Detta gör att det inte är någon större skillnad mellan själva lektionerna och seminarierna. En annan omställning var att alla kurser läses parallellt, vilket gjorde att jag fick lägga om min studieteknik. Det var lite ovant, men så länge man hänger med från början så är det inga problem. Jag hade alla mina tentor i slutet av terminen och överlag var nivån på dessa lägre än vid UU samt krävde mindre förberedelser. Betygen grundas på tentor, men överlag läggs störst vikt på uppsatser som examinationsform.
Mottagande
Veckan innan terminsstart anordnades en orientation week med olika aktiviteter för utbytesstudenter så som exempelvis en campustour. Under denna vecka fick man information om själva kursvalsprocessen och praktisk information om universitetet. Alla tilldelades även en kontaktperson om man hade några specifika frågor om studentlivet på Trinity College. Universitet erbjuder även en mängd societies inom alla tänkbara intresseområden. Ett bra sätt att träffa människor vid sidan av studierna.
Boende
Den största nackdelen med att plugga i Dublin är bostadssituationen. Universitetet erbjuder studentrum i korridor som ligger off-campus för 10 000kr i månaden, vilket jag inte var beredd på att betala. Jag valde därför att åka till Dublin två veckor innan terminsstart och leta boende på egen hand. Jag hittade snabbt ett rum i delad lägenhet endast 15 minuters promenad från campus för 7000 kr i månaden. Dock hade jag väldigt tur med boendet medan många av mina kompisar betalade högre hyror och bodde mindre centralt. Utöver orimliga hyror var levnadskostnaderna desamma som i Sverige. Jag levde på studiebidrag och Erasmusstipendiet, men behövde även använda privata besparingar.
Helhetsintryck
Jag hade en helt fantastisk termin i Dublin och träffade så många nya vänner för livet. Det enda jag var orolig för innan jag åkte på utbytet var att hitta bostad, men allt löser sig bara man har lite tålamod. Dublin är en charmig och mångkulturell stad som alltid är full av liv under dygnets alla timmar. Om man tröttnar på stadslivet så är det enkelt att ta tåget bara en halvtimme utanför staden och upptäcka den irländska naturen. Jag kan varmt rekommendera att ta tillvara på chansen att åka på utbyte för det är en ovärderlig upplevelse.
Vt18
Jag valde att läsa 15 hp Fek C och 15 hp valbart under min termin. Jag flög till Dublin den 10:e januari för att den 11:e var det en informationsdag för utbytesstudenter, bra dag med mycket information som jag rekommenderar. Själva terminen med lektioner började sedan på måndagen den 15:e januari. Universitetets kursregistrering är väldigt gammalmodig och allt sker på papper där du behöver underskrifter av de institutioner du ska läsa vid. När kurserna väl är valda får man hålla tummarna att inget krockar för då behöver du göra om processen med nya underskrifter. Tips är att du har kikat på kursutbudet och har ett gäng kurser du är intresserad av och sen försöker sy ihop. Det var inte förens i slutet av januari som kursregistreringen stänge så det var ingen stress men jag missade lite lektioner i början för att jag inte spikat alla kurser. Första veckan var nästan bara information och upplägg om kurser så det var inget problem. Är det problem så gå alltid till Erasmuskoordinatorn så får du hjälp. De kurser jag tillslut läse var:
- BU2570 Creative Thinking, Innovation and Entrepreneurial Action 5 ECTS Denna kurs gick igenom grunden för entreprenörskap och var nog den kurs där jag behövde lägga ner minst tid på. Grupparbeten och ett individuellt arbete, ingen tenta. Fick möjlighet att stå framför klassen på cirka 250 elever och en panel med entreprenörer och pitcha en företagsidé. En lektion på 2 timmar/vecka
- BU3650 Digital Technology in Operations Intressant kurs där stort fokus lades på datainsamling och dataanalys. Det som var kul med kursen var att den var väldigt rätt i tiden med nya GDPR lagen och hur individer, organisationer och regeringar ska hantera all data som lagras. Intressanta gästföreläsare och kunnig lärare. En individuell inlämning och en tenta, en 2 timmars lektion/vecka.
- BU3660 Organisation Theory and Organisational Analysis Kursen fokuserade på teorier kring organisationer, allt ifrån vad en organisation är, styrmedel och teorier hur man kan analysera organisationer. Läraren tyckte man skulle ha en viss förkunskap och jag som läst Fek A och B innan hade inga problem med kursen. En tenta mitt i terminen och kursen avslutades med ett grupparbete, en två timmars lektion/vecka
- EC305C Investment Analysis Denna kurs var den som jag behövde lägga ner mest tid på. Kursen var mer eller mindre fokuserad på obligationsmarknaden och optioner med teorier. Finansieringen som jag läst i Uppsala var till hjälp här. Läraren frågade när jag ville välja kursen om jag hade några förkunskaper så jag tror nog det kan bli tufft utan att ha läst finansieringen. Examination var en individuell investeringsrapport och en tenta, två 1 timmars lektion/vecka. Om du läser denna kurs så tipsar jag om att komma igång redan från start (vilket man alltid ska såklart….).
- PO261C History of Political Thought Denna kurs var nog kanske inte riktigt vad jag hade tänkt mig men i efterhand så är jag ändå nöjd att ha läst den. Kursen startar med filosofer från antika Grekland men jag som läste andra terminen kom in vid 1500-talets filosofer och framåt. Jag hade två essäer som examination, två 1 timmars lektioner/vecka.
- PO264C International Relations En intressant kurs där läraren var mycket kunnig och påläst. Saker som EU:s dialog till Kina, USA:s inverkan på världspolitiken och hur världskrig har påverkat världen var med i kursen. Läraren använde i princip inga PowerPoints utan var så påläst att han pratade bara på. Lite svårt tyckte jag att hänga med men ta mycket anteckningar. Två 1 timmars lektioner/vecka och examinationen var två essäer åter igen. Mycket läsanvisningar.
Eftersom de läser alla kurser parallellt var det lite rörigt tycker jag, en viss ovana. Med facit i hand hade jag kanske försökt hitta 1-2 stycken 10 ECTS kurser och inte bara 5 ECTS kurser. Försökte få till någon men var för likt någon kurs jag läst i Uppsala.
Studier
Lektionerna på Trinity College var bra, lärarna var väl förberedda och lektionerna var väl genomarbetade. Upplägget i sig är rätt likt med både lektion och seminarium. Den största skillnaden är såklart att alla kurser går parallellt vilket kräver lite mer planering enligt min mening. Jag hade utan att veta om det valt tre kurser som examinerades redan innan examinationsperioden (maj) så slutet av terminen var rätt lugn för mig. Tips är alltså att försöka välja lite kurser med tenta i slutet men också kurser där inlämningarna är innan tentaperioden. På skolan är det formellt då lärare gärna vill att man tilltalar de med titel, professor, doktor osv. Utbytesstudenter har nog lite undantag men det uppskattas att tilltala med titel. De kurser jag hade var lektionerna med minst 30 elever och kunde vara upp till cirka 250 stycken som på entreprenörskursen. Seminarium var lite mindre och där gavs det utrymme att diskutera och ställa frågor, även räknestuga fanns likt det som finns i Uppsala. Nivån på studierna var nog varken lägre eller högre än i Uppsala men det var vid vissa tillfällen högre tempo. Läser du vårterminen så tar lektionerna slut redan runt 10-15 april vilket också betyder att alla inlämnar har deadline kring det datumet. Själv hade jag ungefär sju deadlines inom loppet av två veckor vilket var stressigt (börja i tid). Kurshemsidan var enkel och lätt att orientera sig på och tillgång till datorer, skrivare, scanner och sådant fanns på flera ställen på campus.
Mottagande och boende
Skolan anordnade en heldag där massor med information och tips gavs. Jag uppskattade dagen och tycker att du ska försöka vara med på det om du kan. Sen fanns också en studentorganisation som fixade med fester första veckorna där jag träffade massor med utbytesstudenter. Eftersom alla studenter är där på samma villkor så hade jag inga problem att träffa kompisar tidigt i början, alla vill hitta kompisar. Jag bodde även på ett studentboende där jag hittade mycket kompisar. Kavanagh Court som visserligen var rätt dyrt (ca 10.000kr/månaden) var ett fräscht och bra boende. Det fanns gym, spelrum, TV-rum, studierum och olika uppehållsrum som jag nyttjade mycket. Bemannad reception hela dygnet och hjälpsam personal. Många av kompisarna jag träffade var via boendet.
Ekonomi och fritid
Dublin genomgår lite av en hyreskris fick jag reda på innan jag åkte vilket har pressat upp priserna mycket på boende. Det fanns vissa som hittade lite billigare boende men då får man leta utanför Dublin och sen köpa buss/spårvagnskort. Förutom boendet upplevde jag att saker var billigare. Visserligen åt vi mycket ute vilket gjorde att jag nog spenderade mer pengar i Dublin jämfört med i Uppsala. Jag jobbade ingenting under min termin men kände också att studiemedlet räckte för de vardagliga kostnaderna.
Vi reste både runt hela Irland och flög till Skottland och då fick jag skarva i med sparade pengar. Dublin i sig är supermysig och har en härlig pubkultur. Massor med spännande restauranger och fina hus/parker. Jag är vegetarian och hade aldrig problem att hitta ställen att äta på. Gillar du falafel måste du gå till Umi Falafel som ligger nära skolan.
Det finns även möjlighet att via skolan ansluta till grupper som pysslar med ditt intresse. Allt ifrån dykning, sport, bokgrupper eller bara dricka öl och ha trevligt. Skolan anordnade en dag där alla grupper stod och gav information om vad de gör så passa på att gå dit och kolla runt lite. Jag är verkligen glad över att jag tog chansen att göra en utlandstermin. Det var väldigt givande att studera på ett annat sätt, även att ha allt på engelska har varit väldigt kul. Jag känner att min engelska har blivit mycket bättre. Sen att få träffa så mycket människor från andra länder är roligt och att få knyta kontakter runt om i världen. Jag skulle absolut inte tveka att göra om detta och hoppas verkligen att du kommer iväg på utbytestermin.
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se