Reseberättelser Vrije Ht
Ht22
Fakta
Jag åkte på utbytestermin hösten 2022 till Vrije Universiteit Amsterdam. Att söka kurser var relativt lätt då jag valde att välja en minor i managing digital innovation. Detta innebär att skolan plockade ihop ett antal kurser som täcker terminen och inte överlappar med varandra.
Studier
På VU läser man perioder med 2 kurser samtidigt till skillnad från Uppsala där man läser ett ämne i taget. Personligen tycker jag att Uppsalas system är bättre då det är lättare att hålla koll på ämnet/inlämningar då studierna kräver mindre planering.
Undervisningen består av både lektioner i små och stora salar beroende på storleken av klasserna. En stor skillnad är att mer fokus läggs på seminarier och grupparbeten som ofta utgör cirka 50% av det totala betyget. Detta kräver mer samarbeten och möten än vid studierna i Uppsala, så var noga med att välja bra grupper om det går.
Lärarna har varit fantastiska och engagerade. De lyssnar ofta också på studenternas önskemål och är aktivt engagerade i diskussionerna. Lärarna håller generellt en högre nivå än på UU både när det kommer till engagemang och deras bakgrunder som ofta är olika spännande företag.
Relationen mellan lärare och studenter är avslappnad, samma som på UU.
Jag tycker att examinationerna allmänt har varit bra men det läggs mycket fokus på grupparbeten som tidigare nämnt. Det är också fler redovisningar som ofta sker inför bolag i området som sätter det slutgiltiga betyget. Ett exempel är att vi hade draknästet presentationer om egna innovationslösningar inför en jury från Deloitte.
Kraven vid prov är nästan samma. Det är relativt lätt att klara kurserna men omöjligt att få högsta betyget. För att få en 10a måste man ofta presentera något som läraren aldrig har sett förut.
Universitetet är generellt lägre rankat än UU men det märks inte på utbildningsnivån.
Det är många elever på ett ganska litet campus. Det är mycket folk överallt men går att hitta platser om man letar. Sämre möjlighet än på UU.
Mottagande
Vi hade en nollning för de utländska studenterna som anordnas av ESN VU. Den var rolig och det var där jag träffade majoriteten av kompisarna som höll terminen ut. ESN anordnar också event terminen ut men inte så många går på dessa.
Boende
Det är relativt svårt att få boende i Amsterdam så det gäller att vara snabb att boka via skolan dagen då det öppnar. Jag bodde på Hotel Jansen vilket var helt okej. Det är ett relativt lugnt ställe som är lite lyxigare än korridorerna då det är som ett hotell. Många andra bodde vid till exempel Boelelaan med fler studentfester och billigare hyran. Jag betalade 875EUR/månaden men det går att bo för runt 450EUR/månaden.
Ekonomi
Skulle säga att levnadskostnaderna var ungefär samma som i Sverige. Dock gjorde man fler saker och reste runt så det går åt mer pengar än om man är i Uppsala. Studiemedlet skulle räcka om jag hade ett billigare boende än 875EUR.
Fritid
Är helt okej nöjd med ESN men inte så många som går på deras event. Det finns inte heller några nationer eller liknande så nästan som att plugga i till exempel Stockholm. Dock är utelivet och sevärdheterna väldigt bra så det var en kul termin. Det finns ett gym där många från skolan går och lite olika aktivitetsklubbar som man kan gå med i.
Gå på allt/nollningarna första veckorna då det är lättast att skaffa kompisar då. Längre fram under terminen blev det mer statiskt.
Helhetsintryck
Allt som allt har det varit en väldigt bra termin. Mycket att se och göra med roliga människor samt en del plugg. Tycker att det är en mysig stad men är inte helt kär.
Ht22
Fakta
Jag har pluggat 1 termin på Vrije Universiteit i Amsterdam under hösten 2022. Jag läste ett minor vilket är ett sammansatt program på 5 kurser där varje kurs är 6 hp. Det minor jag läste hette Sustainability: Management & Innovation och bestod av 4 kurser som tillgodoräknas som Fek C och 1 kurs som inte var på Fek C nivå.
- Grand Challenges for Sustainability
- Shared Value Creation (Fek C)
- Sustainable Business Processes (Fek C)
- Organizing Sustainable Innovation (Fek C)
- Marketing Sustainable Innovation (Fek C)
Fördelen med att läsa ett minor var att kurserna inte överlappande. Om man väljer separata kurser finns det en risk att kurserna överlappar i schemat vilket kan vara en nackdel. Jag valde kurser i mitten på juli och innan det hade jag läst på om olika alternativ. Sedan behöver man registrera sig på kurserna när man fått tillgång till sin inloggning till skolans portal och det är “först till kvarn” så det är bra om man är ute i god tid.
Studier
På Vrije Universiteit är terminen uppdelad i 3 perioder där man läser 2 kurser parallellt i period 1 och 2 och en kurs i period 3. Den största skillnaden för mig om jag jämför med Uppsala var att läsa 2 kurser samtidigt, men det var någonting man vande sig vid ganska fort. På VU arbetar man också mycket med grupparbete vilket var ytterligare en skillnad. Grupparbetena utgjorde ca 40 % av betyget i alla kurserna.
Plugget är uppdelat i föreläsningar och tutorials där föreläsningarna var i större föreläsningssalar likt Uppsala och tutorials var i mindre grupper. Jag tycker att lärarna har varit väldigt bra och engagerade i utbildningen vilket har varit roligt. Jag vill ändå påstå att man får en mer personlig relation med lärarna än hemma i Uppsala. Examinationerna bestod av tentor och grupparbeten. Kvaliteten på utbildningen är enligt mig ganska hög och jag skulle ändå säga att nivån är ungefär samma som i Uppsala men med fler grupparbeten och fler “små” uppgifter hela tiden. Lärarna vill hela tiden kolla att man låg i fas och ville därför att man antingen skulle lägga kommentarer om de artiklar man läst eller göra olika typer av utvärderingar. Det tog mycket tid och var någonting jag inte riktigt tyckte om. Jag är van vid att vara mer självständig och plugget blev lite mer stressande med alla små inlämningar. Överlag är jag nöjd med utbildningen men man får räkna med att det blir mycket plugg och att det krävs en del engagemang.
Skolan var väldigt trevlig att plugga på. Jag pluggade mest i “New Building” vilket är universitetets nya byggnad som är väldigt fräsch. Det finns mycket studieplatser, bibliotek och tysta rum som man kan sitta i. I tentaperioder måste man vara där tidigt för att få plats, men annars brukar det vara lugnt.
Mottagande
Jag valde att vara med på välkomstaktiviteter som universitetet anordnade för utbytesstudenter som startade 2 veckor innan skolan började. Jag skulle rekommendera att göra det om man har chansen. Jag lärde känna flera kompisar som jag även umgicks med mot slutet. Jag valde också att ansöka om en “buddy” och blev tilldelad en buddy group som träffades och gjorde lite olika aktiviteter. Jag var med några gånger, men inte alla. Sedan erbjuder ESN välkomstaktiviteter under 1 vecka efter att terminen började och det var väldigt roligt och någonting jag kan rekommendera.
Boende
Jag bodde på ett studentboende som hette “Student Experience” som låg ungefär 1 kilometer från skolan. Det var en liten etta med eget kök och badrum. Jag fick tillgång till boendet via universitetet där jag betalade en avgift på ungefär 2500 kronor för att få stå i deras bostadskö. Jag hyrde via universitet men kontraktet skrevs separat mellan mig och en annan student där hon skulle på utbyte och hyrde ut sin studio. Det fungerade väldigt bra. Boendesituationen i Amsterdam är väldigt tuff så jag rekommenderar alla att söka boende via skolan. Det är jättesvårt att hitta andra boenden om man inte har kontakter sen innan. Det är också väldigt dyrt.
Ekonomi
Levnadsstandarden i Amsterdam är lik Sverige. Priserna är ungefär på samma nivå förutom att boende är dyrare. Jag valde att ansöka om merkostnadslån så mitt studiemedel räckte, men jag kunde inte spara särskilt mycket. Min hyra låg på ungefär 8000 kronor i månaden vilket var väldigt bra för den standarden jag hade på mitt boende, så jag hade tur. Många andra bodde i korridorer och betalade närmare 12 000 kronor.
Fritid
Jag är nöjd med de aktiviteter som universitetet ordnade i början. Det var ett bra tillfälle att lära känna andra utbytesstudenter och bekanta sig med staden och universitet. Jag tyckte att det var väldigt skönt att vara där 2 veckor innan skolan började så jag hann bo in mig lite.
Övrigt
Jag hyrde cykel via Swapfiets som jag hyrde hela terminen. Jag betalade ungefär 250 kronor i månaden för att ha cykeln i ett halvår. Väldigt smidigt och skönt att slippa köpa en ny. Viktigt med lås för det är mycket stölder. Alla cyklar i Amsterdam så rekommenderar att fixa en cykel.
Jag köpte ett museikort för cirka 600 kronor som gav inträde till många olika museum i Amsterdam och andra delar av Nederländerna. Om man tycker om att gå på museum är det någonting jag rekommenderar. Jag går sällan på museum hemma i Sverige, men i Amsterdam var det roligt och en social grej.
Helhetsintryck
Överlag är jag väldigt nöjd med mitt utbyte. Jag har trivts superbra i staden, det är verkligen en stad i rörelse och det var en så mycket finare stad än vad jag tänkt. Det enda som drog ned min upplevelse var studietakten och alla grupparbeten. Jag tyckte att plugget var svårt och hög belastning vilket gjorde att jag ibland tyckte det blev svårt att balansera att hitta på saker och umgås med kompisar samtidigt som jag skulle få ihop plugget. Förutom det har jag haft en superbra upplevelse och träffat mycket härliga människor. Jag kan verkligen rekommendera att åka dit.
Ht22
Studier
Jag har under höstterminen pluggat på Vrije Universiteit och läste företagsekonomi C med inriktning sustainability. Jag sökte en minor som heter Sustainability: Management och Innovation. Det är ett kurspaket som gör att man inte behöver fundera på om kurserna krockar med varandra och kurserna bygger delvis på varandra, vilket gör det enklare att hänga med. Det ingick fem kurser med 6 ECTS var, vilket motsvarar 30 hp. Man söker kursen i april/maj via skolans intranät. För mig har kurserna varit de mest intressanta under mina studier då jag gillar startups, sustainability och organisering mycket.
Undervisningstyperna har varit föreläsningar, lektioner och seminarium. 4 av 5 kurser har examinerats med både grupparbeten, inlämningar och tenta viktat, medan en examineras med en större inlämning. Den största skillnaden mellan undervisningen i Uppsala och här i Amsterdam är att man läser två kurser samtidigt under terminen, vilket har bidragit till lite extra stress under tentaveckorna. Dessutom är det fler inlämningsuppgifter, grupparbeten och presentationer kontinuerligt. Lärarna har varit engagerade och uppmanar mycket till interaktion under lektioner och föreläsningar, och relationen mellan studenter och lärare är informell. Det är också en del gästföreläsningar. Jag skulle säga att nivån på studierna här är ungefär som i Uppsala, men som sagt mycket mer kontinuerliga inlämningar och prestationer under hela kurstiden.
Universitet ligger i stadsdelen Zuid, som ligger lite utanför city center, och det är ett stort och samlat campus med många sittplatser, datorer, caféer, affärer och en stor “studentrestaurang” i en av byggnaderna.
Mottagande
Under de första veckorna var det en inspark för alla utbytesstudenter på hela universitet, dock var jag bara med den sista veckan då jag inte kunde komma ner tidigare än 29 augusti. Det var en blandning av guidning av skolan och mer festliga aktiviteter.
Boende
Amsterdams bostadsmarknad är en av de tuffaste i Europa och det märktes väl. Den första månaden bodde jag med en kompis i en lägenhet i Jordaan som vi hittade via en sida som heter Kamernet. Vi betalade 2800 euro/månad för en 50 kvadrat lägenhet, vilket inte var det bästa för studentbudgeten. Det finns en studentbostadskö som jag rekommenderar alla att ställa sig i, trots att det kostar 250 euro. Jag och min kompis ställde oss i kön någon gång i augusti, och fick ett varsitt boende i början av september med inflytt 1 oktober.
Jag bodde då resterande tid på Student Experience Minervahaven, vilket jag kan rekommendera. Huset är helt nybyggt och känns som ett relativt lyxigt studentboende där det fanns flera gemensamma ytor, innerträdgård, gym och ligger precis vid vattnet i ett område med nybyggda coola kontorsbyggnader. Jag hade en egen lägenhet på cirka 23 kvadrat med kök och ett fint badrum som jag betalade 985 euro i månaden för. Det enda är att det ligger ganska långt bort från skolan, men med buss till centralen och tunnelbana är man på skolan på plus minus 40 minuter. Till centralstationen är det 10 minuter med en buss som går ofta.
Ekonomi
Levnadskostnaderna är ungefär lika som i Sverige, men hyrorna är höga och eftersom svenska kronan är i så pass dåligt skick blir det dyrt att gå och handla, äta på restaurang, lokaltrafik och så vidare. Det har varit tur att jag arbetat några timmar extra i månaden på distans och jobbat under sommaren, då det annars hade varit svårt att få ekonomin att gå ihop. Ni kan ju själva räkna ut att med ett studiemedel på cirka 13 500 kr och en hyra på 950 euro är det svårt att få ends to meet.
Fritid
Det fanns aktiviteter som anordnades varje vecka för utbytesstudenter, men jag gick tyvärr inte på dessa. Generellt i Amsterdam finns det dock ingen brist på aktiviteter. Massor av olika museer, restauranger, barer, strosa runt i stan, åka på båttur, technoklubbar och en massa annat. Amsterdam är som en blandning av Köpenhamn och Berlin och det finns alltid nya saker att upptäcka. Kom ihåg regnjacka och paraply bara!
Allt som allt har Amsterdam varit en fin lärorik upplevelse där jag lärt känna mig själv bättre och träffat fina vänner som jag inte träffat annars. I recommend!
Ht22
Studier
Jag spenderade min utbytestermin i Amsterdam där jag studerade på Vrije Universiteit. Jag hade som avsikt att läsa kurser som motsvarade nivån på FEK C. På VU’s hemsida finns en komplett kurskatalog där man antingen kan välja en ”minor” som kan beskrivas som ett sammansatt program av kurser alternativt kunde man välja fristående kurser. Jag valde en minor vid namn ”Sustainability: management and innovation” som kan liknas ett kurspaket där kunskapen byggs på av varje kurs. På VU är terminen uppdelad i tre perioder. En minor består av 30 ECTS och diverse kurser motsvarar 6 ECTS. Detta innebar att man läste två kurser parallellt i period ett och två, sedan läste man en kurs i period tre. Att kurserna läses parallellt skulle jag säga är den stora skillnaden mellan studier i Uppsala i relation till Amsterdam. Jag upplevde upplägget som påfrestande då man är van vid ett annat koncept men med tiden fick man in rutin.
Undervisningens nivå har varierat beroende på lärare och kurs. Relationen mellan elever och lärare på VU är informell och avslappnad, elever uppmanas ställa frågor och interagera med andra elever samt lärare. Något som är värt att nämnas är det egna ansvaret. I Uppsala är det oftast en tenta och ett större grupparbete under en kurs, studenten förväntas ta eget ansvar vad gäller studietiden. På de kurser som jag läst under utbytet har det varit flertalet föreläsningar, seminarier, presentationer, grupparbeten, inlämningar och andra deadlines varje vecka. Lärarna menade att det skulle bidra till inlärning och att eleverna hänger med i studietakten. Jag upplevde att det alltid var något som hängde över mig och att man som resultat aldrig kan slappna av. Av fem valda kurser så skrevs tentamen på fyra av dem, den sista kursen examinerades genom en inlämning. I det stora hela är nivån på VU-studierna i linje med UU, med förbehåll avseende språk då studier och examinering sker på engelska. Universitetet som byggnad ligger i stadsdelen Zuid och är mycket trevlig. På VU är alla institutioner på ett och samma ställe vilket gör att universitetet känns betydligt större i jämförelse med Uppsala. Lokalerna är trevliga och det finns mycket studieplatser av olika karaktär. Under tentamensperioderna kan det bli fullt på universitet redan på morgonen så då rekommenderar jag att vara i tid så att man inte blir utan.
Mottagande
Universitetet anordnade en introduktionsvecka med flera olika aktiviteter, fester etc. för oss utbytesstudenter. Jag anslöt dock senare på grund av min boendesituation och missade därmed mycket. Detta hindrade däremot inte mig från att träffa massa trevliga klasskamrater, de löser sig oftast oavsett. Mina vänner som medverkade under intro-veckan tyckte vissa aktiviteter var mycket givande och andra inte.
Boende
Att boende kan vara knepigt i storstäder är vedertaget, att det finns bostadsbrist i Amsterdam är dock en underdrift. Det är av allra största vikt att man registrerar sig i boendekön som Accommodation VU har, desto tidigare desto bättre.
Jag, tillsammans med min vän, ordnade boende via Kamernet som är motsvarigheten till Blocket Bostad. Vi lyckades efter blod, svett och tårar få tag på en månads boende i utbyte mot en hyra på 2750 Euro. Lägenheten var belägen i Jordaan med närhet till City. Hela den månaden ägnades åt att försöka hitta ett nytt boende som vi skulle flytta till. Med lite tur fick jag ett rum på The Student Hotel West. Min upplevelse på TSHW var tudelad. Rummet som sådant var 14 kvadratmeter, eget badrum och sedan delade man kök med nio andra personer. Området har även mycket att önska och är långt ifrån det tidstypiska Amsterdam-attributen. Boendet ligger i västra delen av Amsterdam med cirka 20 minuter till city-kärnan och 15 minuter till universitetet via tunnelbanan vars station ligger ett stenkast från TSHW. I hyran ingår fri access till hotellets gym, städning en gång/veckan, man tvättar gratis i tvättstugan och sedan har de cyklar som man kan låna. Min hyra låg på 1102 Euro per månad vilket känns som ett fullständigt lurendrejeri i relation till vad andra studenter betalat som erhållit boende via exempelvis Student Experience. Allt som allt så avråder jag från att bo på TSHW om det inte skulle vara ett nödfall då ni kan få betydligt mer valuta för pengarna om man går via en annan aktör.
Ekonomi
Under mitt utbyte har det varit dyrt att leva och inte minst att bo. Priserna på mataffärerna motsvarar i allra högsta grad de svenska, sedan tillkommer växelkursen mot Euron. Eftersom svenska kronan varit rekordsvag så har det definitivt känts i plånboken. En ytterligare aspekt är att många banker tar ut procentuella avgifter för transaktioner i utländsk valuta så då tillkommer ytterligare kostnader. Eftersom budgeten har varit begränsad har det sparats in på middagar på stan. Rent prismässigt skulle jag påstå att priserna på krogen liknar Sveriges, alkoholen kan till och med vara något billigare i Amsterdam.
Fritid
Eftersom studierna upptog stor uppmärksamhet under utbytet fanns inte så mycket tid över till annat som jag hade önskat. Många studenter reser till grannländer och närliggande städer för att få ytterligare upplevelser. Det finns dock mycket att se och göra i Amsterdam, arkitektur och museum inte minst. Restaurangutbudet i Amsterdam har varit brett, allt från billiga hak till Michelin krogar. Det finns även ett gediget uteliv med olika musikstilar, allt från RnB till techno som passar de flesta. En annan mycket positiv aspekt med att studera i Amsterdam var närheten till Sverige. Flighten tar lite drygt två timmar vilket gör att många vänner gärna kommer ner och hälsar på dig, jag hade totalt fem olika helgbesök vilket var supertrevligt att få visa de runt i staden.
Övrigt
Mitt bästa go-to-tips är definitivt att skaffa ett cykelabonnemang via ”Swapfiets” som fungerade hur bra som helst. Varje månad betalar man cirka 25 euro och så får man en egen cykel med lås och obegränsad service om något går sönder etc. Väldigt digitalt och simpelt att använda! Inte minst är det cykel som är the way to go när det kommer till färdmedel i Amsterdam. Ett ytterligare tips är att köpa en regnjacka innan du åker på utbytet, gärna så snygg som möjligt då den kommer att användas flitigt.
Helhetsintryck
Avslutningsvis har det varit en givande utbytestermin med fina minnen, nya vänner och lärdomar om mig själv. Amsterdam är en fantastisk stad som är svår att inte tycka om. Jag rekommenderar samtliga studenter att våga ta ett kliv utanför sin comfort zone och vidga sina vyer genom att ta chansen att åka på utbyte. För mig kommer det definitivt vara ett minne för livet.
Ht21
Hösten 2021 så valde jag att åka på utbyte till Vrije Universiteit Amsterdam (VU) under min tredje termin på mastersprogrammet. VU rekommenderar utbytesstudenter att läsa minors, vilket är ett färdigt kurspaket inom specifika huvudområden vilka består av fem underliggande kurser. Jag valde dock att läsa samtliga kurser på mastersnivå och behövde således att välja egna kurser då de andra kurspaketen bara erbjöds av VU på kandidatnivå.
Kurser som jag valde att läsa var:
- Advanced Corporate Finance
- Advanced Management Accounting
- Asset Pricing
- Sustainable Finance and Investments
- International Management
Terminen på VU är indelad i tre perioder under hösten. P1 löper mellan början av september till slutet av oktober. P2 startar i början av november och pågår till slutet av december och P3 löper mellan början av januari till början av februari. Tanken är att två kurser á 6 ECTS läses under P1 respektive P2 på halvfart och en kurs á 6 ECTS läses under P3. Eftersom att terminen i Uppsala börjar under mitten av P3 så behövde jag att läsa tre kurser istället för två under P2.
Ansökan för kurserna öppnade under sommaren och jag var ombedd att skicka in förslag på olika kurser från kurskatalogen som jag ville läsa. När kurserna sedan blivit godkända så öppnade registreringen för period 1 i slutet av juli. När registreringen öppnade fanns det möjlighet att se schemat för respektive kurs och man gavs då möjlighet att kolla så kursmomenten inte krockade med varandra och därefter kunde man registrera sig på de kurser som passade bra schemamässigt. Jag gav förslag på åtta kurser (fyra kurser för P1 och fyra för P2) och kunde då välja två av de fyra kurser som passade bäst under P1 då flera kursmoment överlappade i de övriga kurserna. Registreringen för P2 öppnade i början av oktober och jag registrerade mig då på tre av de fyra kurserna jag föreslagit under sommaren.
Vissa av de kurser jag tidigare föreslagit under sommaren fungerade inte schemamässigt med varandra och jag var då i kontakt med utbyteskoordinatorn på VU som hjälpte mig att registrera mig på andra kurser som kunde fungera schemamässigt. Utbytesenheten på VU var väldigt hjälpsamma med frågor och funderingar om kurserna och registrering av dessa. Ett problem med att välja kurser själv var att se till att de fungera schemamässigt med varandra då schemat inte låg uppe för P1 när förslagen på kurser man ville läsa skulle skickas in. Det kan också vara bra att veta att under P2, mellan november och december, är tentorna schemalagda precis innan jul och på två av mina kurser hade tentorna schemalagts den 23 december och 24 december. Det kan därför vara bra att kolla på det preliminära schemat rätt noga i oktober för registreringen av kurserna i P2 då man även kan se preliminärt tentamensdatum på kurserna.
Kurserna på VU bestod oftast av 6 veckor med föreläsningar, seminarium och grupparbeten och de två sista veckorna av kurserna var till för självstudier innan tentaveckan började. Nivån på kurserna var väldigt lik den nivå som det är i Uppsala på mastersprogrammet. Kurserna består ofta av ett eller två grupparbeten kopplade till ett case och några mindre individuella uppgifter under kursens gång likt kursuppläggen i Uppsala. Lärarna på VU är väldigt engagerade och studenterna välkomnas ständigt att ställa frågor. Överlag är jag väldigt nöjd med de kurser jag läste vid VU under min utbytestermin och jag tyckte det var väldigt lärorika.
VU anordnande under de två första veckorna innan kurserna började ett par välkomstveckor bestående av olika evenemang för att lära känna de andra studenterna och staden. Välkomstveckorna i augusti/september begränsades dock av covidrestriktioner och det var endast ett begränsat antal platser för eventen som anordnandes vilket gjorde att man behövde vara rätt snabb att anmäla sig för att försäkra sig om en plats. Tyvärr var jag lite för långsam att anmäla mig till de olika eventen och platserna hade hunnits fyllas upp vilket gjorde att jag missade välkomstveckorna. Studentföreningen för utbytesstudenter ESN VU Amsterdam anordnade även en välkomsthelg för alla utbytesstudenter precis i början av september och anordnade även andra typer av event under terminens gång. De flesta av eventen som anordnandes som välkomstveckorna och eventen därtill var förlagda väldigt tidigt på terminen och sedan så minskade antalet event rätt rejält så det kan vara bra att engagera sig rätt tidigt och vara med på allt i början av terminen.
Boendesituationen i Amsterdam är väldigt tuff och man behöver vara ute i god tid för att leta boende. Jag bodde på Student Hotel Amsterdam West (TSH) under hösten vilket jag anordna på egen hand. Boendet ligger ungefär 20 min cykeltur från VU och både tunnelbana och spårvagn fanns inom 300m avstånd från boendet vilket gjorde det väldigt lätt att ta sig till skolan eller in till de centrala delarna av Amsterdam. Boendet ligger dock inte så centralt även om det är lätt att ta sig in till stan och skolan. Amsterdam är inte jättestort till ytan och det går därför rätt snabbt att ta sig mellan de olika stadsdelarna. Boendet var väldigt fräscht och det fanns exempelvis gym och restaurang på TSH. Jag betalde ca 1050 € i månaden för boendet vilket var rätt dyrt men jag tyckte det var väldigt skönt och smidigt. TSH hade även cyklar man som boende fick använda gratis och boendet anordna även ett par evenemang i månaden man kunde gå på för att träffa andra på TSH.
VU har även samarbeten med vissa boenden för studenter där ansökan stänger i maj. Min rekommendation är att leta boende väldigt tidigt (april/maj) då det är väldigt tuff konkurrens om boenden och vill man bo någorlunda centralt finns det en risk att det blir väldigt dyrt. Utöver boendekostnaderna är prisnivån i Amsterdam väldigt lik prisnivån i Sverige. I mataffärer är det möjligtvis lite billigare än vad det är i Sverige men att gå ut på restaurang och liknande kan vara rätt dyrt.
Under min tid i Amsterdam och Nederländerna var det en hel del restriktioner kopplade till Covid-19. Skolan hade under september och november/december en hybrid av online och campusundervisning beroende på antalet deltagare i kurserna. Överlag är jag väldigt nöjd med mitt utbyte trots omständigheterna med Covid-19 och jag skulle verkligen rekommendera VU
Ht21-2
Jag spenderade min utbytestermin på Vrije Universiteit i Amsterdam, en stad och ett universitet jag verkligen rekommenderar till alla som är intresserade av att åka på utbyte. Jag läser en master inom inom redovisning och finansiering och det var min tredje termin som utgjordes av mitt utbyte. Inför utbytet kände jag dock att jag ville ha ett avbrott från de ekonomiämnen jag studerat de senaste 4 åren, och valde därför att läsa kurser inom något helt annat. Jag valde även att läsa kurser på kandidatnivå då det inte finns något krav på att läsa på högre nivå under den valfria terminen.
Värduniversitetet förespråkade valet av följa en så kallad minor. En minor är ett färdigt kurspaket som löper över en termin, och genom att välja en sådan behöver man inte oroa sig för att kurserna ska överlappa varandra i schemat. Det går självklart även att plocka ihop valfria fristående kurser, men då är det ditt ansvar att se till att det inte överlappar och du kan delta i all undervisning. För mig föll valet på en minor i Engelska. Jag såg det som en chans att utveckla mina färdigheter inom akademiskt skrivande i Engelska och samtidigt få ett avbrott från ekonomistudierna. De kurser jag läst har framförallt varit inriktade på akademiskt skrivande, grammatik, uttal och att hålla presentation. I det stora hela är jag nöjd med mina kursval, det har varit ett bra komplement till att utveckla min språkkunskaper inom Engelska i både tal och skrift.
Jag skulle säga att arbetsbelastningen var relativt låg om man jämför med de kurser jag läst tidigare på mastern. Det var aldrig ett problem att sköta studierna trots att man hela tiden hade mycket annat man ville göra. Processen i att välja kurser var smidig och enkel, man fick löpande information från universitetet så det var inga problem att hålla deadlines och ha kontroll över vad som behövde göras. Jag upplevde att det fanns ett stort urval av kurser, det var svårt att bestämma sig då det fanns mycket som verkade intressant.
Studier
Studie- och undervisningssystemet skiljer sig enligt mig inte så mycket åt mellan Nederländerna och Sverige. Undervisningen påverkades dock för mig en del på grund av Corona, så en del av undervisningen genomfördes på distans. Jag hade aldrig några fysiska föreläsningar, men vi hade seminarier och tentor på plats i skolan. Utöver detta hade man ibland grupparbeten, individuella inlämningsuppgifter och muntliga presentationer. Något jag inte var van med är att terminen är indelad i 3 perioder. I period 1 läser man 2 kurser, i period 2 läser man 2 kurser och i period 3 läser man en kurs. I Uppsala är jag van vid att oftast bara läsa en kurs i taget. Jag upplevde dock aldrig detta som ett problem då arbetsbelastningen i kurserna oftast inte var så hög. Det är dock lite svårt att jämföra kurser på masternivå med kurser på kandidatnivå, samt kurser inom olika discipliner. Men generellt så kändes studierna betydligt enklare och kraven lägre än vad jag var van med, dock beror det ju helt på vilka kurser du väljer och vad du läst för kurser tidigare.
Alla lärare jag träffat på har varit fantastiskt snälla. Jag fick nästan känslan av att vara tillbaka i klassrummet på högstadiet. Stämningen var väldigt familjär och man behövde aldrig vara rädd för att säga “fel” eller ställa en “dum” fråga. För mig var den här snälla miljön en av de bästa sakerna med mitt utbyte. Något vi fick höra redan under första introduktionsmötet med universitetet var att lärarna här förväntar sig aktiva studenter och dom vill verkligen att man ställer frågor, de förespråkar att man ska våga ifrågasätta och öppna upp för diskussion. Jag fick intrycket av att lärarna verkligen försöker förstå ditt perspektiv och hur du tänker även om dom inte håller med. Detta skiljer sig en del mot vad jag upplevt under mina studier i Sverige och jag föredrar verkligen det öppna och snälla klimatet som rådde under undervisningen i Amsterdam.
Mottagande
Jag tycker att mottagandet var så bra det kunde bli under rådande omständigheter. Coronarestriktionerna ledde ju till en hel del begränsningar, men det anordnades ändå en del aktiviteter både innan studiernas början och under terminens gång. Det fanns ett speciellt program för utbytesstudenter, men med begränsat antal platser p.g.a. corona. Jag tycker skolan gjorde det bra, men det hade såklart kunnat vara mycket roligare och större utsträckning om det inte hade varit några restriktioner. Jag är bara glad att mitt utbyte ens gick att genomföra och med ändå så få begränsningar med tanke på hur situationen sett ut. Man kunde även ansöka om att få en Buddy vilket kan vara en bra grej.
Boende
Jag fick boende via skolan och både på campus Uilenstede, knappt 10 minuter med cykel från skolan och typ 40 minuters cykeltur in till de centralaste delarna av Amsterdam. Med kollektivtrafik tog det knappt en halvtimme in till stan. Jag bodde i korridor med 13 andra, vi delade kök men man hade eget sovrum, toalett och dusch. Man hade även ett kylskåp på rummet och en balkong. För detta betalade jag 420 euro i månaden vilket är väldigt billigt. Jag tycker det var värt att bo lite längre bort från stan och på så vis få en mycket lägre hyra och pengar över till annat. Standarden på rummet var bra och det var kul att bo bland så många andra studenter. Tips är att hålla koll på mejlen och betala in förmedlingsavgiften så fort du får informationen från skolan. Ju tidigare du betalar desto längre fram kommer du i “bostadskön”. Jag missade tyvärr detta och betalade efter en vecka, men jag hade tur och fick ändå det boende jag ville ha. Jag bodde på fjärde våningen vilket var perfekt för då kunde man ta trapporna och slippa vänta på hissen som var extremt långsam. Bostadsmarknaden i Amsterdam är verkligen kaos. Det är extremt dyrt och svårt att hitta boende. Många jag träffade bodde fortfarande en bra bit utanför stan men hade hyra på typ 900 euro för ett litet rum, och många hade inte ens ett boende i början och fick bo på hotell/vandrarhem. Så jag rekommenderar verkligen att ta chansen att bo via skolan om det går.
Ekonomi
Jag skulle säga att kostnaderna för att leva i Amsterdam är ungefär samma som i Sverige eller lite billigare, vissa saker är såklart dyrare också. Att köpa alkohol i butik är framförallt billigare, men det är även lite billigare med alkohol på restauranger och krogar. Priserna för mat när man går ut och käkar är generellt väldigt lika. Såklart varierar allt detta beroende på var man går. Vissa saker i mataffären var också billigare än i Sverige, framförallt frukt och grönt. Jag älskade att gå och handla mat för det var så roligt utbud och även bättre priser jämfört med Sverige. Tips är också att man ofta kan köpa billig frukt och grönt på marknader, dappermarkt är min favorit. Om man går dit vid slutet av dagen innan dom stänger kan man få hur mycket som helst för pengarna. Jag tog fullt CSN och fick även stipendiet från Erasmus, på detta klarade jag mig verkligen bra med tanke på min låga hyra. Tips är ändå att spara ihop lite extra pengar då det finns mycket man vill göra och man vill inte behöva snåla.
Fritid
Jag var bara med på några av aktiviteterna som anordnades första veckorna, men jag vet att det anordnades en del grejer även under terminen. Mycket var dock inställt och begränsat p.g.a. corona, när det är som vanligt finns det nog obegränsat med event att engagera sig i via skolan. Precis på campus där jag bodde fanns även ett gym där man kunde träna och gå på pass osv. Det fanns även ett kulturcentrum där det arrangerades mer praktiska kurser. Jag vet att även att det fanns möjlighet till att gå på språkkurs.
Helhetsintryck
Amsterdam är verkligen en stad där det finns hur mycket som helst att göra. Man kan gå runt i dagar och bara titta på alla fina byggnader och hus. Jag är otroligt glad att jag kom iväg på utbyte och att jag kunde göra så pass mycket trots omständigheterna. Jag hade gärna velat resa mer till kringliggande länder, men jag passade på att resa mer inom landet istället. Nederländerna ligger verkligen bra till för att besöka flera Europeiska länder, och jag tycker verkligen att man ska ta chansen att göra det om situationen är lite mer normal än vad den varit just nu. I det stora hela rekommenderar jag dig verkligen att välja Amsterdam för ditt utbyte. Den fina staden och den öppna kulturen var något jag verkligen fastnade för. För mig var det också lagom att befinna mig 2 timmars flygresa bort, passande om man har någon hemma som vill hälsa på ofta.
Tips
- Cykel är ett måste i Amsterdam (jag hyrde via swapfiets, smidigt och prisvärt).
- Du tjänar snabbt in museikortet om du tycker om att gå på museum.
- Vondelpark (supermysig park med massor av hundar).
- Passa på att se mer än bara Amsterdam när du ändå är i Nederländerna..
- Om man vill resa billigt och orkar åka buss rekommenderar jag Flixbus (man kan hitta superbilliga biljetter till massa olika ställen).
- Betala förmedlingsavgiften för boende via skolan så fort det bara går!
Önskar dig som läser detta ett härligt utbyte var du än hamnar :)
Ht19 - 1
Under utbytesterminen bestämde jag mig för att fördjupa mina kunskaper inom kommunikation, och läste därför ett antal fristående kurser, även om VU föreslår färdiga kurspaket som de kallar ”minors”. Kurserna jag läste var
- News & Journalism
- Introduction to Communication Science
- Interpersonal Communication och Language
- Media & Communication
- State, Power and Conflict
De flesta kurserna var på 100-nivå (som jag förstått det motsvarar A-kurser) och jag skulle hävda att arbetsbelastningen var liknande eller aningen högre än vid motsvarande kurser hemma. Upplägget påminner väldigt mycket om det vid Uppsala Universitet med cirka två frivilliga föreläsningar i veckan (där presentationen laddas upp på kurshemsidan), samt en tenta i slutet. Alla tentor jag skrev hade 40 stycken multiple choice-frågor som man hade nästan tre timmar på sig att besvara – så man hade god till att fundera!
Vissa av kurserna hade även veckovisa seminarier med obligatorisk närvaro samt relaterade arbeten. Under seminarierna fick man ofta börja arbeta på det mindre arbete som relaterade till veckans seminarium. Lärarna kändes ofta väldigt engagerade och lärde sig snabbt alla namn i seminariegruppen. När jag innan jag åkte gjorde mitt kursval fick jag komma med förslag på de kurser jag ville läsa. När jag sedan fick mina kurser bekräftade var det alla jag valt, men det kändes som att hela processen var ganska flexibel. Jag valde till exempel att ändra en kurs under andra perioden (i november-december) genom att höra av mig till dem under första perioden.
Jag hade tyvärr inte möjlighet att delta under introveckorna som började två veckor innan skolan började, men de verkade vara väldigt bra uppstyrda och uppskattade av andra som deltog och många lärde känna varandra därigenom – även om jag inte heller hade några problem att lära känna folk efter introveckorna!
Boendet fixade jag genom skolan. Jag bodde på The Student Hotel West. Anledningarna var främst för att det kändes tryggt att det var genom skolan samt skönt att ha det fixat innan jag kom dit. Samtidigt som allt med boendet var fräscht och smidigt, var en nackdel att det ofta kändes som att det inte låg så centralt, samt på andra sidan stan från skolan (det tog ungefär 20 minuter att cykla). Hyran var ungefär €1 000 per månad och jag är ganska säker på att bättre alternativ hade varit att spendera lite mer tid på att försöka hitta ett boende till samma pris men mer centralt genom grupper på Facebook eller genom AirBnB. Skolan kunde även fixa billigare boenden som låg i ett studentområde strax söder om skolan (och ännu längre från stan).
I övrigt var det ungefär samma levnadskostnader som hemma – standardpriset för en öl på stan var ungefär €3 (för en standard 0,25l). En bonus är också att flygtiden på 2 timmar gör att det är lätt att övertala kompisar att komma och hälsa på! Lycka till med allt!
Ht19 - 2
Hösten 2019 åkte jag på utbyte till Vrije Universiteit i Amsterdam där jag läste en minor i Sustainability- Management and Innovation. Att jag valde att läsa en minor var för att universitetet då har ett färdigt schema för hela terminen där inga kurser krockar. På detta sätt slapp jag sitta och granska scheman kurs för kurs. En annan fördel med detta var att kurserna hängde ihop och det var lätt att få en helhetsbild av hela ämnesområdet. De flesta som läste kurserna var från just denna minor vilket gjorde att vi blev som en liten klass vilket underlättade socialt.
Till skillnad från på ekonomprogrammet i Uppsala så hade jag på Vrije två kurser samtidigt under hösten vilket var ovant men fungerade bra eftersom programmet var väl anpassat för detta. Dock tror jag inte att mina vänner som läste separata kurser heller upplevde problem med detta. Kurserna på programmet var mycket mer praktiska än vad jag upplever att de är i Uppsala, med riktiga case där vi hade direktkontakt med de faktiska företagen och gästföreläsningar från företag som bland annat Heineken. Föreläsningarna var mer intuitiva och jag upplevde därför examinationerna som något lättare än i Uppsala.
Amsterdam är en väldigt rolig stad att befinna sig i under utbytet och det finns ytters så kulturskillnader från i Sverige, förutom att de förväntar sig att du packar dina påsar innan du betalar i mataffärerna kanske. Men alla kan engelska och ofta blir du tilltalad på engelska först då det finns så många utlänningar i Amsterdam.
I mataffärerna är priserna ungefär de samma, kanske lite billigare till och med, men att gå ut och äta kan bli dyrt här. Väldigt enkel mat kan gå på 12-15 euro bara för att så många restauranger är “hippa” och därför kan ta mer betalt. Många restauranger kör även på konceptet att du förväntas köpa flera smårätter som kostar minst 10 euro styck. Men det är oftast värt det!
Något att tänka på är att alla aktiviteter för utbytesstudenter under terminen anordnas av ESN. Skolan har en fest och lite smågrejer första veckan men släpper sedan taget ganska rejält. För att få vänner kan det vara bra att engagera sig i ESN tidigt för att inte missa båten så att säga. Om du vill jobba (legitimt) under din studietid måste du ha en holländsk sjukförsäkring (oavsett vad du har med dig för försäkring hemifrån) vilket kan gå på mer än tusen kronor i månaden. Dock är det vanligt att utlänningar arbetar på barer och restauranger (lite mindre legitimt) men detta är väl inget att rekommendera.
Jag själv hade kontakter i Holland sedan tidigare och ordnade därför ett eget boende. Men en förvarning är att boendestandarden i Holland är betydligt sämre än i Sverige. Du kan få billiga boenden via skolan men om du vill leva i liknande boenden som hemma kommer det tyvärr kosta mer. Men att bo i ett sunkigt boende kan ju också göra att du kommer närma dig dina rumskompisar mer och det kanske är en del av charmen med att vara på äventyr? Men för den kräsne kan jag rekommendera att lägga på en tusenlapp eller två på hyran.
Överlag kan jag varmt rekommendera Vrije och Amsterdam. Det är en fantastiskt rolig och mångkulturell plats där alla är välkomna och det är svårt att ha tråkigt.
Ht18 - 1
Jag läste mina C-kurser samt biämnen i Amsterdam. Jag hade möjlighet att läsa ett ”Minor Program” dvs. att 5 kurser var sammansatta vilket såg till att inga lektioner eller tentor överlappade varann samt att de hängde ihop. Min minor hette ”Understanding and Influencing Decisions in Business and Society” och bestod av kurserna:
- Judgment and Decision Making, Period 1 (6.0 EC)
- Leadership: Mobilizing People, Period 1 (6.0 EC)
- Managing Negotiations: Getting to Yes, Period 2 (6.0 EC)
- Nudge: Influencing Behavior, Period 2 (6.0 EC)
- Designing Interventions in Business and Society, Period 3 (6.0 EC)
Jag var väldigt nöjd med innehållet i samtliga kurser. De var roliga och väldigt intressanta samt mer praktiska än teoretiska, vilket jag tyckte var stor skillnad från Uppsala.
Studier
Förutom ovan nämnda, märkte jag ingen jätteskillnad mellan de allmänna undervisningssystemen i Uppsala och Vrije. En stor skillnad var dock storleken på campus samt den enorma mängden människor som rörde sig där. Det var som om alla Uppsalas institutioner skulle ligga på samma ställe och i större byggnader. Detta kunde skapa lite orolighetskänslor i början när man kände sig vilsen och lite ensam men man vande sig ganska snabbt. Klasserna var dock mindre och lektionerna/seminarierna mer intima. Lärarna hade en mer personlig approach och de tog sig tid att lära sig namnen på eleverna. I de flesta kurser jag läste på VU var lärarna väldigt engagerade och bra, de använde många vardagliga exempel i sin undervisning vilket gjorde utbildningen mer relaterbar och praktisk.
Examinationsformerna varierade, precis som vid kurser i Uppsala, men jag ansåg att den generella nivån var motsvarande. I övrigt tycker jag att kurserna jag har läst på VU har varit utformade på ett mer intressant, applicerbart och aktuellt sätt än i Uppsala, och jag är väldigt nöjd med dem.
Mottagande
Vid ankomst fanns det flera sätt att engagera sig i olika ”Introduktionsaktiviteter”. Bl.a. hade Erasmus en egen förening som anordnade aktiviteter. Skolan hade också ett introduktionsprogram som bl.a. skulle innehålla rundvisning av campus och andra aktiviteter, men det programmet skulle behöva lite mer engagemang, enligt mig.
Boende
Jag bodde i ett studentrum i Uilenstede. Det var jätteskönt att få hjälp med att ha ett boende fixat när man kom ner. Dock var jag inte så nöjd med standarden på faciliteterna i Uilenstede. Korridorens kök var alltid nedskräpat och den generella kvalitén på utrustning, golv, sovrum och badrum var väldigt låg. Jag köpte en egen kokplatta och köksgrejer som jag kunde ha på mitt rum så jag inte behövde använda köket och då fungerade det bra. Gymmet som finns på campus var nyrenoverat och superfräscht, vilket var ett stort plus. Det var även skönt att boendet låg så nära skolan, dock en liten bit från stan.
Ekonomi
Jag blev positivt överraskad varje gång jag handlade på mataffären. Prisnivån på ”normala” matvaror var lägre än hemma och även mat och dryck på restauranger och barer. Det var roligt eftersom det tillät en att lyxa lite oftare och testa nya, roliga barer (som det förövrigt fanns väldigt många fler av än hemma)!
Fritid
Jag deltog i några av aktiviteterna som anordnades av skolan i början av terminen, men sen hittade man så mycket andra grejer att göra på egen hand. Däremot hörde jag av andra utbytesstudenter att resor/aktiviteter som anordnades av Erasmus var roliga och prisvärda.
Helhetsintryck
Jag är jätteglad att jag åkte på mitt utbyte och har lärt mig mycket om mina styrkor och begränsningar genom att bo i ett nytt land. Mitt intryck av kulturen och stämningen bland holländare var trevlig, härlig och ärlig! Amsterdam är definitivt en ny favoritplats som jag kommer åka tillbaka till mååånga gånger!
Ht18 - 2
Jag studerade under höstterminen 2018 på Vrije Universiteit i Amsterdam. Jag skulle läsa 15hp Fek C + 15 hp biämnen men valde till slut kurser som samtliga kunde tillgodoräknas som företagsekonomi på C-nivå. Sökprocessen inleddes relativt tidigt och var väldigt smidig, jag ansökte via deras hemsida och registrerade mig sen via deras motsvarighet till studentportalen. Varje kurs var på 6 credits (motsvarande högskolepoäng) och därför består varje termin av fem kurser för att komma upp i 30 hp. Jag valde att läsa en ”minor” där kurserna är utvalda åt en istället för att själv plocka ut fem kurser. Att välja kurser själv går också bra men då är det ens eget ansvar att inga moment i kurserna krockar rent tidsmässigt.
Den minor jag läste hette “Understanding and influencing decisions in business and society”. Det var rätt stort fokus på beteendeekonomi vilket jag tycker är väldigt intressant och det var mycket psykologiska aspekter inom ekonomi i synnerhet och samhället i allmänhet som diskuterades. Kurserna handlade bl.a. om ledarskap, beslutsfattande och förhandlingar. Jag skulle verkligen rekommendera den här minorn om det här är ämnen som tilltalar en. Det här var de första studierna jag genomförde på C-nivå och det var lite mer litteratur (vetenskapliga artiklar) än vad jag var van vid från UU men arbetsbelastningen var inte avsevärt högre än mina tidigare erfarenheter.
Studier
Undervisningssystemet var i stora drag väldigt likt det jag var van vid från Uppsala. Den enda egentliga skillnaden var att vi läste två sexpoängskurser parallellt vilket krävde tudelat fokus till skillnad från Uppsala där vi endast läst en kurs åt gången. Dock vande jag mig vid detta relativt snabbt. Annars var det precis som hemma föreläsningar med den ansvariga läraren och seminarier i mindre grupper som upptogs av diskussioner eller presentationer. Lärarna var generellt lite yngre och mer engagerade än snittet i Uppsala enligt min mening och relationen mellan studenterna och lärarna kändes lite mer avslappnad än hemma. I fyra av fem kurser skrev vi tentor som liknade de jag har gjort i Uppsala både sett till svårighetsgrad och tillvägagångssätt. Den sista kursen examinerades genom löpande inlämningsuppgifter. Kvalitén på studierna kändes lite lägre, eller åtminstone mindre akademiskt tunga, än vad jag är van vid från Uppsala. Men alla kurser var väldigt intressanta och relativt lätta att ta till sig så jag är väldigt nöjd med mina val av kurser. Skolan i sig kändes väldigt modern och hade fina faciliteter.
Mottagande
Innan terminen började deltog jag båda i skolans egen introduktion och i en välkomstvecka arrangerad av ESN som är den stora studentorganisationen för alla utbytesstudenter. Jag rekommenderar att man deltar i båda då det är det överlägset lättaste sättet att träffa nya människor och få lite kompisar innan skolan har börjat. ESN har även löpande evenemang och resor under terminens gång så det är kul att vara med där från start.
Boende
Jag bodde på Campus Uilenstede som ligger tio minuters cykeltur från universitetet. För att komma in till centrala Amsterdam kanske det tar 25 minuter med antingen cykel eller kommunal trafik. Det finns både tunnelbana och spårvagn precis vid boendet. Så även om det är en bit in till stan så är det ändå smidigt att ta sig dit och det var skönt att bo så nära skolan. Området i sig är väldigt livfullt då det är väldigt mycket studenter, både holländska och utländska, som bor där. Jag bodde i en korridor med delat kök tillsammans med 13 andra utbytesstudenter. Det var definitivt okej under en termin och alla var väldigt trevliga och snälla även om hygienen i köket kanske inte alltid var den bästa. Uilenstede är nog det optimala campus att bo på socialt sett då de flesta andra internationella studenter bor där och det ofta är fester på helgerna i de olika husen.
Ekonomi
Jag skulle säga att levnadskostnaderna i Amsterdam var likvärdiga de i Sverige. Möjligen att mat och dryck är lite billigare men totalt sett hade jag liknande utgifter som hemma i Uppsala. Så CSN och de extra bidrag som Erasmus erbjuder var definitivt tillräckligt för att kunna leva precis som hemma. Jag hade inget jobb under min utbytestermin.
Fritid
Under terminens gång arrangerades väldigt mycket evenemang av ESN, både resor och fester. Till en början försökte jag följa med på så mycket som möjligt av dessa men efter ett tag när jag fick ett mer etablerat kompisnätverk så gjorde jag mindre och mindre av det som erbjöds från ESN. Amsterdam är en sjukt fin och rolig stad att bo i så det finns alltid någonting att hitta på. Det finns massvis av klubbar, barer och parker att hänga i och även om stan i sig inte är så stor så finns det oerhört mycket att upptäcka.
Övrigt
Jag har trivts jättebra under min termin i Amsterdam, både med skolan och med det sociala livet utanför studierna. Det är en härlig stad att bo i och som jag tidigare nämnt finns det oerhört mycket att göra och upptäcka. Ett tips är att inte hänga så mycket i stadskärnan utan utforska alla coolare delar som Amsterdam Noord och De Pijp. Kulturen är ganska lik den i Sverige vilket jag kände var rätt skönt. Sen finns det även massvis av sport- och idrottsmöjligheter, jag själv hittade ett skönt innebandylag att spela med och det var riktigt kul att få träffa lite människor via idrotten som verkligen var ”riktiga” Amsterdam locals. På campus fanns det en stor byggnad med gym och idrottshallar som tillhörde skolan och det gick att bli medlem relativt billigt.
Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd med mitt beslut att åka på utbyte till Vrije Universiteit!
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se