Reseberättelser Vrije Vt
Vt22
Under mitt utbyte, vårterminen 2022, studerade jag i Nederländerna på Vrije Universiteit i Amsterdam.
Under utbytet läste jag totalt fem kurser indelat på tre perioder, där två kurser läses parallellt under de två första perioderna och en kurs den tredje perioden. Det innebar att man behövde hitta kurser som inte hade överlappande moment.
Varje kurs motsvarar alltså 6 svenska högskolepoäng och som utbytesstudent fick jag välja från en lång lista av kurser som gavs på engelska. Kurserna som erbjöds vad indelade per fack (till exempel Marketing, International Business, etc.) och även svårighetsgrad, vilket indikerades av siffrorna 100, 200, and 300, där första siffran motsvarar det tänkta året som kursen ska läsas under en kandidatexamen.
När jag valt mina kurser fick jag skicka detta till en studievägledare som kontrollerade mina i Uppsala lästa kurser och checkade av eventuella förkunskapskrav. När väl detta var klart så fick jag även en lång period innan kurserna behövde vara bestämda, där man genom en snabb kontakt kunde byta sina tänkta kurser.
Själva skolan var inte utspridd över stan som i Uppsala utan bestod av ett enormt campus, där det största huset hade uppemot 20 våningar. Det fanns mycket goda möjligheter till att hitta en studieplats och det fanns även god tillgång till mat och dryck.
När det kommer till de faktiska studierna så blev undervisning i hög grad påverkad av de rådande covid-restriktionerna som gällde i Nederländerna när jag inledde terminen. De flesta kurser hade, likt Uppsala, sina föreläsningar och seminarium på Zoom, även längre in i terminen.
Utöver det speciella läget var undervisningen på Vrije Universiteit mycket lik den svenska. Vi hade föreläsningar i storgrupp de flesta vardagar och ungefär ett seminarium i veckan där man i mindre grupper arbetade på någon inlämning eller presenterade ett ämne.
En avvikelse från det svenska är att man i Nederländerna har en betygsskala från 0–10, där godkänt oftast låg runt 5,5. Jag upplevde att det var lättare att få godkänt på kurserna än i Uppsala, då lägre krav ställdes för godkänt.
Den största akademiska skillnaden var att man på universitetet i Amsterdam i första hand examinerade genom att skriva uppsatser istället för tentor. På majoriteten av mina kurser så var en eventuell tenta motsvarande ungefär 50% av betyget, och en omfattande uppsats (3000–5000 ord, med presentationer och handledning) utgjorde den resterande delen.
På grund av pandemin blev det tyvärr inte särskilt många aktiviteter som universitetet arrangerade för utbytesstudenter, men förhoppningsvis är läget annorlunda nu. Däremot var Universitetet inte lika socialt präglat som i Uppsala så jag rekommenderar därför starkt att man hittar ett boende som man delar med andra utbytesstudenter.
Under utbytet bodde jag i ett korridorsrum med delat kök och badrum som jag delade med en annan utbytesstudent. Boendet var i fullt acceptabelt skick och kostade omkring 430 euro i månaden. Levnadskostnaderna är i allmänhet mycket lika de svenska och studiebidraget räcket gott (beroende på vilken hyra man har).
För att summera, skulle jag säga att jag är nöjd med min tid på Vrije Universiteit. Det akademiska flöt på bra och var mycket likt hur det är att studera på Uppsala universitet. Tyvärr föll den sociala aspekten lite kort från skolans sida under de rådande omständigheterna men Amsterdam är en mycket livlig stad och om man delar ett boende med andra utbytesstudenter klarar man sig galant.
Vt19
Efter en fantastisk termin i Amsterdam hoppas jag med denna reseberättelse hjälpa dig som är sugen på att studera i Europas härligaste stad!
Kursutbud och kursvalsprocess
Jag fann kursvalsprocessen relativ enkel och smidig. Jag läste fyra stycken motsvarande Företagsekonomi C kurser på School of Business and Economics samt en valfri a-kurs på Faculty of Humanities. Alla kurser jag läste var 6 ECTS, vilket majoriteten av alla kurser på Vrije är. Det normala är att läsa två kurser i fjärde perioden, två i femte och en kurs i sista perioden. Jag läste två i fjärde och tre i den femte perioden för att jag ville vara ledig i juni för att kunna resa och njuta mer av Amsterdam!
Kurserna jag läste:
- Digital Innovation and Virtual Organizing in a Global Setting (Period 4)
- Foundations of Strategic Management (Period 4)
- Digital Marketing and Metrics (Period 5)
- Knowledge Management (Period 5)
- Hollywood Science: Art, Science and Film Representation (Period 5)
Studier och undervisning
De fyra första kurserna motsvarar Fek C och den sista är en a-kurs. Jag är i helhet nöjd med kurserna, dock krävs det många timmar till att plugga och till grupparbete. Jag upplevde att svårighetsgraden är lite högre än i Uppsala men att klara kurserna är inget större problem. Till en början kan campus på Vrije kännas väldigt stort då det består av ett antal byggnader. Jag upplevde inte en jätteskillnad mellan själva undervisningen mellan Vrije och Uppsala. Det är uppdelat med föreläsningar, seminarium och lektioner dock är de flesta av föreläsningarna obligatoriska där de tar närvaro och så uppmanas elever att tala och diskutera mer, med både professorer och andra elever.
Mottagande
Studentorganisationen ESN erbjöd hämtning på flygplatsen vilket gick supersmidigt. Från flygplatsen kördes vi till Campus Uilenstede där ett tillfälligt kontor var uppsatt där vi fick fylla i papper samt fick nycklar till studentrummet. Helgen innan terminsstart deltog jag i skolans ”introduction day” där vi fick bland annat en rundtur av skolan och så hade vi en tipsrunda i Amsterdam stadscenter. Det arrangerades även en introduction weekend av studentorganisationen ESN. Jag rekommenderar att delta i båda för det är ett toppen sätt att träffa nya vänner! ESN har även en massa andra aktiviteter och resor under terminens gång som kan vara värt att delta på.
Boende
Jag fick boende via skolan vilket gick väldigt smidigt. Jag bodde i ett studentrum i Uilenstede där jag hade egen dusch och balkong (!) samt delat kök. Standarden var inte den bästa, dock inget problem när en ska bo där så kort tid. Denna sommar (2019) har även rummen renoverats så till hösten är det säkert mycket fräschare. Campus Uilenstede ligger nära skolan (6 minuter med cykel, nära mataffärer och har även ett gym som är superfräscht!) Att cykla in till stan är väldigt smidigt och tar ungefär 25-30 minuter. Jag skulle verkligen rekommendera att bo såhär då det är endast utbytesstudenter som bor tillsammans vilket gör det väldigt socialt och att det alltid är något som händer.
Ekonomi
I Amsterdam levde jag på studiebidrag och lån samt Erasmusstipendiet, detta räckte bra dock använde jag även lite privat besparingar vid resor etc. Prisnivån i Amsterdam var något lägre än hemma vilket gjorde att en kunde unna sig lite mer! Cykel är ju ett måste i Amsterdam och jag rekommenderar Swapfiets där du för 16,50 euro i månaden hyr en cykel. Denna tjänst är väldigt populär hos utbytesstudenter och om cykeln skulle gå sönder eller blir stulen får du en ny, du får även cykeln levererad till där du bor. Amsterdam har ett stort restaurangutbud och massa roliga barer med bra priser, ett favorit område med massa gott är De Pijp.
Helhetsintryck
Jag är så glad att jag åkte på utbyte och så nöjd med Amsterdam! Jag har träffat vänner för livet och lärt mig så mycket. Amsterdam är en väldigt öppen och social stad där det alltid är något som händer. Finns så mycket att se och det är väldigt lätt att resa runt. Jag rekommenderar verkligen att åka på utbyte, det är helt fantastiskt! Tveka inte att höra av dig på min mail om du har några frågor!
Vt17
Terminen pågår februari till juni och är indelad i tre perioder varvid man läser kurser på 6 credits i varje del. För att få ihop heltidsstudier bör man läsa 5 kurser (totalt 30 credits), varav exempelvis 2 i första perioden, 2 i andra och 1 i sista. Jag läste motsvarande FEK C-kurser samt biämne. Kursutbudet på engelska är ganska stort och ansökningen skedde via mail med VU:s international office. Det var dock först till kvarn som gällde så var väl förbered då kursregistreringen öppnar.
Studier
Mitt utbyte var en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Jag har lärt mig så mycket och träffat så många nya vänner, hittat ett nytt hem i ett nytt land och skapat minnen som kommer att stanna hos mig för alltid. Så mycket av den personliga utvecklingen av ett utbyte kan inte beskrivas så därför tänker jag inte försöka, men vad gäller skolan och praktiska frågor har jag följande att säga. VU är ett välorganiserat och modernt universitet.
Universitetsbyggnaderna är trevliga, men att hitta en studieplats kan vara svårt. Hjälp med praktiska frågor var inte svårt att få, antingen via mail med VU:s international office eller vid deras reception. Annars var även både annan personal och de nederländska studenterna väldigt hjälpsamma också. Lärarna var för det mesta vänliga och mycket intresserade av att skapa en relation med deras elever, lära sig allas namn, höra deras åsikter etc. De förväntar sig att studenterna ska vara mycket aktiva och högljudda under föreläsningarna, vilket de nederländska studenterna vet om och följer, oavsett ifall det som sägs är värdefullt eller inte.
Kurserna är, jämfört med UU, inte alls särskilt teoretiskt och i min åsikt ibland något triviala men väldigt kul. Många kurser är byggda på tidigare kurser men det är fortfarande inte svårt att bli godkänd. Examinationsformen varierar, ibland är det en tentamen, ibland en slutrapport, ibland en hemtenta. Allt och allt tror jag att examinationerna vid UU är bättre, då det är tydligare vad du behöver kunna innan tentan och att man testas på lämpliga områden. Vanligtvis får du ingen övningstenta på VU vilket kan vara svårt när man är vad vid UU. Fråga däremot alltid ifall du kan få en övningstenta, ibland har det bara inte slagit läraren att det kan vara något studenterna vill ha. Tentorna tester också, enligt min mening, ibland på irrelevanta saker som enbart behöver memoreras. Du kan bli godkänd utan att helt förstå materialet, men det är fortfarande svårt att memorera slumpmässiga fakta etc. när man är van vid UU. Det känns dock som att både lärarna och de andra studenterna är väldigt kunniga och bra på det de gör, så även om examinationerna inte ger mycket lär man sig fortfarande massor.
Mottagande
Att anlända och finna sig till rätta var inga problem alls. Vi erbjöds hämtning direkt från flygplatsen och kördes sedan till ett tillfälligt kontor där vi ordnade allt från att hämta nycklarna till vårt boende till att öppna ett nederländskt bankkonto. Jag träffade även några av mina bästa vänner under mitt utbyte i kön den första dagen. Det tillfälliga kontoret låg på campus så efter allt var klart kunde man gå direkt till sitt rum. Den närmsta mataffären låg precis bredvid campus så jag ordnade att gå dit med mina nya hittade vänner strax efter att vi hade ställt in oss i våra rum. Att hitta vänner är inga svårigheter alls. På Campus Uilenstede bor alla internationella studenter i samma byggnad. Universitetet är bara en kort cykeltur bort och det är inga problem alls att hitta. Nederländarna pratar bra engelska och är mycket hjälpsamma. Att skapa ett nytt hem för sig själv i Amsterdam är inget problem alls.
Boende
Jag bodde på Campus Uilenstede i Amstelveen. Även om det är lite långt bort från Amsterdams mest centrala delar tycker jag att det bästa stället att bo om man studerar vid VU. Det går fortast att cykla in till centrum men det finns även spårvagn och tunnelbana precis vid campus. Alla internationella studenter bor ihop men det finns fortfarande många "nederländska fester" runt om på campus. Jag bodde i en korridor med 12 andra vilket är hellugnt för en kort vistelse på 6-12 månader. Det finns också andra alternativ om du vill bo ensam eller med färre människor, men jag tycker att det var väldigt trevligt att ha folk runt sig när man precis flyttat ensam till ett nytt land. Att ansöka om boendet var väldigt smidigt och bra.
Ekonomi
CSN var helt adekvat, men jag sparade också lite pengar i förväg till resor och dylikt. Amsterdampriserna är ungefär samma som i Sverige. Jag jobbade inte extra under min vistelse. Fritid ESN arrangerar en hel del aktiviteter i början av terminen som jag rekommenderar. Även om evenemangen kanske inte är mest fantastiska man någonsin varit med om, så är de helt oumbärligt när det kommer till att träffa nytt folk och få vänner. Jag rekommenderar särskilt Introduction weekend och King’s day boat party. När du har träffat din grupp med nya vänner, så finns det inte ont om saker att utforska i Amsterdam. Klubbscenen är stor och riktigt bra. De flesta studenter går ut på onsdagar och torsdagar till klubbar som Paradiso och NYX. Amsterdam kryllar även av parker som är perfekta för grillkvällar och annat. Ytterligare ett tips är att köpa ett museiekort som ger dig fri entré till en massor av bra museer, rekommenderas start!
Övrigt
Jag kan egentligen sammanfatta mitt utbyte med en mening – bästa beslutet jag någonsin tagit. Det är en fantastisk upplevelse att flytta till ett annat land ensam och bygga ett helt liv där. De människor du möter, minnen du skapar och hur du växer som en person, allt är verkligen en ovärderlig erfarenhet. Jag kan inte betona nog hur otroligt underbart det är att åka på utbyte. Oavsett var du åker, kommer det bli fantastiskt. Stressa inte upp dig för mycket om val av plats och universitet, bara våga!
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se