Reseberättelser WU Ht
Ht22-2
Studier
Undervisningen på WU har stora kontraster gentemot den som erbjuds i Uppsala. Det är mycket fokus på interaktiva moment och närvaro är obligatorisk vid de allra flesta undervisningstillfällen. Detta gör att stora delar av betyget ofta baseras på hur aktiv man är på lektioner, om man gör läxor etcetera. Dessutom var klasserna generellt mycket mindre än i Uppsala, och i 5 av 6 kurser jag valde var det max 30 personer. Jag uppskattade att lärarna var väldigt öppna och att man byggde en relation med dem under kursens gång. Jag läste kurserna International Mergers & acquisition, Financial Management & Valuation, Corporate Finance & Valuation, IFRS Accounting, Academic Research Technique. Jag rekommenderar varmt Corporate Finance med Christian Laux vilket är en extremt bra kurs för den som är familjär med generella teorierna inom finans och vill bygga på den kunskapen. Arbetsbördan var lite för hög i förhållande till vad man fick ut av kursen i International Mergers & acquisition samt Financial Management & Valuation. Dock intressanta kurser, särskilt M&A kursen. IFRS accounting var alldeles för enkel för den som har läst någon form av redovisning tidigare. Generellt hade utbildning och skola höll hög klass.
Boende
Jag bodde på The Social Hub (TSH). Detta var aningen dyrt (775 euro/månad) men det höll riktigt hög standard. Det var fräscha rum, trevlig personal, pingisbord, biljardbord, alltid liv i lobbyn, event varje vecka med saker såsom yoga och kickboxning, event där de bjöd på mat och dricka etcetera. Dessutom är det mycket studenter som bor här, men samtidigt inte bara studenter vilket jag tyckte var en bra blandning. En nackdel är att man är cirka 10 personer som delar kök, men de kommer och torkar ytor och tömmer alla sopor 1-2 gånger/vecka. Andra ställen jag hade kunnat tänka mig att bo på är Gasgasse, Molkereistrasse & Milestone vilka alla är studentboenden via OEAD. Majoriteten av alla utbytesstudenter bodde vid någon av de tre.
Mottagande
Allting var väldigt välordnat för utbytesstudenterna på WU. WU själva arrangerade välkomstdagar där man fick se sig runt på skolan och träffa människor. Erasmus Buddy Network (EBN) var den organisation som gjorde mest för att välkomna nya studenter. Det började med att min buddy som jag tilldelades plockade upp mig på flygplatsen med bil och skjutsade mig till mitt boende. Därefter anordnades massor av roliga event. Vinvandring på vingårdar, olika typer av fester, beerpong turnering, men framförallt massor av resor inom Österrike och närliggande länder. Jag åkte på resa till Krakow och Salzburg med EBN och jag kan rekommendera båda, särskilt Krakow. Överlag var det väldigt enkelt att studera på WU som internationell student tack vare dess internationella prägel. Även österrikarna är vana med att prata engelska på lektionerna.
Helhetsintryck
Överlag är jag extremt nöjd med mitt utbyte i Wien och jag har redan rekommenderat vänner att åka dit när det är deras tur. Staden är fantastisk och erbjuder allt man kan tänkas vilja ha. Allt från kulturen till ett riktigt bra nattliv. Det var också fantastiskt att lära känna personer som jag är övertygad att jag kommer ha kontakt med framöver, vilket förenklades markant av alla de roliga event som EBN arrangerade. Dessutom uppskattade jag närheten och hur billigt det var att resa till närliggande länder. Jag besökte bland annat Krakow, Budapest, Bratislava och Prag.
Ht22-1
Studerande och skola
Under höstterminen 2022 så var jag på en utbytestermin vid Wirtschaftsuniversität i Wien, Österrike. Skolan ligger i distrikt två, vilket generellt sätt är enkelt att färdas till från majoriteten av staden. I övrigt är byggnaderna otroligt moderna och att studera på plats är vanligt förekommande för studenter inom majoriteten av mina valda kurser. Val av kurser skedde under en relativt enkel men stressig process, där alla kurser släpps vid en fast tid och principen är först till kvarn. Därmed rekommenderar jag att förbereda sina kurskoder på förhand och ha en klar struktur för vilka prioriteringar som man har för sina studier. Dock finns det ett överflöd av kurser som ofta har en väldigt praktisk anda, vilket var en av de huvudsakliga anledningarna för mitt val av skola. De kurser jag valde att läsa var relaterade till digital marknadsföring och programmering. SEO & SEA Optimization och Marketing Analytics var två av mina mest uppskattade kurser. De hade en relativt hög arbetsbörda, då kodning inom R var centrala för kurserna och jag ej hade mycket tidigare erfarenhet av området. Dessa kurser gav mig ytterligare kunskap av att strategiskt utnyttja mig av statistiska analyser, i mån att förstå praktiska digitala marknadsföringsfenomen.
Vad som gjorde WU´s utbildning annorlunda än UU var till stor del att de försöker uppnå en väldigt interaktiv utbildning via obligatoriska föreläsningar och fler grupparbeten, presentationer och case, generellt sätt står detta för en stor del av betygssättningen. Tentor var mindre vanligt förekommande inom mitt studieområde av marknadsföring. Vanligtvis så var det mindre klasser, vilket skapar bra relationer mellan lärare och eleverna. Alla lärare var väldigt engagerade i deras ämnen och vi utförde en hel del med riktiga ”case” för att vi studenter skulle kunna få en uppfattning hur det faktiskt fungerar i praktiken.
Boende
I mitten av september så begav jag mig mot Wien. Boendet jag fann var en delad lägenhet via housinganywhere.com (ungefär som långtids Airbnb), jag bodde ej med studenter men fortfarande intressanta unga personer i trettioårsåldern, en ingenjör från Sydafrika, samt en flygvärdinna. Trots detta så skulle jag av vänners erfarenhet i staden, samt vart jag spenderat mycket tid, starkt rekommendera att bo vid ett studentboende. Delvis är det något lägre kostnad, men framförallt så är det en stark sammanhållning bland korridorerna. Jag hade turen att bo exakt bredvid ett sådant boende, The Social Hub, där jag lärde känna majoriteten av de inom mina vänskapskretsar. Övriga boenden som många från WU brukar hålla till på är Gasgasse OEAD, Molkereistrasse OEAD & Milestone. De två sist nämnda är otroligt nära skolan och parken, där sker mycket tillställningar dagligen.
Mottagande
I och med att jag gjort ett tidigare utbyte under min kandidatexamen i Italien, så har jag något att jämföra mottagandet kring. Jag måste verkligen poängtera hur välkomnade och enkel processen är för att möta andra utbytesstudenter i Wien. Direkt när jag ankom till staden så var det välkomstmiddagar, aktiviteter och fester via Erasmus buddy network. Med 33% utbytesstudenter på skolan så är det otroligt många fascinerande personer från olika länder och kulturer att lära känna, alla är i samma sits, dvs. att vilja möta nya människor vid start. Det är en stor alkohol-press med den Österrikiska öl kulturen, detta var dock inget negativt för min del men kan komma som en chock för vissa. Jag rekommenderar starkt att skriva upp sig på Erasmus buddy network, min buddy var en tjej från München som till och med erbjöd att hämta mig från flygplatsen. Vi gjorde separata aktiviteter med alla hennes ”buddies”, så som museum besök, fika och krog. Vill också rekommendera att skriva upp er på WU´s cultural programme, som är två veckor av att möta nya ansikten och lära känna vänner för resterande tiden i Wien.
Ekonomi
Överlag är det relativt dyrt att bo i Wien, då det är en stor stad. Som tur är så ligger alla mina rekommenderade dorms och skolan något utanför stadskärnan vilket sänker boendeutgifterna. De generella priserna för billigare dorms är runt omkring 500 euro/månaden, medans de något finare kan uppgå till 700–800 euro/månaden. Vanligt förekommande är organiserade resor via EBN som är väldigt rimliga i pris (till exempel till Budapest, Prag, Krakow och skidorten Zell am See). Mat är något dyrare än Sverige, mindre butiker som Billa och Spar kan enkelt bli en omkostnad på tid. Lidl och Penny är något jag rekommenderar för en studentplånbok. Jag klarade mig dock på CSN´s merkostnadslån och stipendiet.
Helhetsintryck
Jag rekommenderar starkt valet av Wien som stad, samt WU som skola. De relationer jag skapat här kommer följa med mig resten av livet och det vill jag till stor del tacka WU´s studentorganisationer för. Wien är fantastiskt, att bo i en stad så centralt placerad i Europa gav mig möjligheten att resa och se många vackra platser omkring. Kunskapen jag fått här känns även praktiskt relaterad för framtida tjänster. Om jag skulle ha gjort valet av utbytesplats ännu en gång, hade det garanterat blivit detsamma!
Ht21
Under höstterminen 2021 hade jag glädjen att tillbringa ett par månader i Österrike för att studera vid Wirtschaftsuniversität Wien, WU. Även om terminen kantades något av coronarestriktioner mot slutet, så är jag mer än nöjd med min vistelse och kan därför varmt rekommendera både staden och universitetet. Jag kommer definitivt att besöka Wien igen inom kort!
Studierna var på grundnivå och jag kunde tillgodoräkna dem i sin helhet som min femte termin på ekonomiprogrammet. Detta kan variera, men mina ”villkor” var att läsa åtminstone 15 högskolepoäng på c-nivå, för att till min sista termin i Uppsala ägna mig åt uppsatsskrivande och 15 valfria hp.
Anmälan till kurserna sker under sommaren för de som åker på höstterminen. Formerna för detta var emellertid något jag inte helt var van vid – tilldelningen ges enligt en ”först till kvarn”-princip. Detta innebär att på ett givet klockslag (i mitt fall 19 aug kl. 14:00) så har alla studenter möjlighet att anmäla sig till sina kurser genom universitetets hemsida. I praktiken fylls de mest populära kurserna på ett par sekunder. Själv hade jag dock tur i detta, och fick trots allt fyra av de fem kurser jag på förhand valt ut. Tipset här är således att vara snabb, men ändå ha ett par kurser i reservplan!
Jag läste följande kurser om vardera sex högskolepoäng:
- International Finance (Fek C)
- International Mergers & Acquisitions (Fek C)
- Introduction to Behavioral Economics
- Specialization in Business Administration Course II (Fej C)
- Sustainable Business: Managing for Tomorrow (Fej C)
Vad gäller mina egna kursval så tyckte jag att det var särskilt berikande att International Mergers & Acquisitions och Sustainable Business: Managing for Tomorrow undervisades av personer som till vardags arbetar inom området. I mitt fall hade jag två seniora partners från en M&A-byrå, och en hållbarhetskonsult i de två respektive kurserna. WU arbetar nära näringslivet, och det finns garanterat flera liknande exempel.
Innan jag flög ned till Wien hade jag tillsammans med en annan UU-student anordnat med ett privat boende. Vi hyrde en lägenhet tillsammans vid Praterstern, bara en tunnelbanestation bort från campus. Många utbytesstudenter bor annars i korridorsliknande boenden, varför våra €1475 (dvs. ca €740 var) i månadshyra var i överkant jämfört med gemene mans boendekostnad.
Väl på plats i Wien blev vi mötta på flygplatsen av vår ”buddy” från studentkåren. Det märks att WU har en internationell profil och värnar om sina internationella studenter. Studentkåren gör också ett gott arbete för att sammanföra studenterna under avslappnade sociala former. De flesta kurser som ges på engelska består till stor del av utbytesstudenter, detta ger alltså naturligt en kontaktyta att träffa och lära känna andra studenter som är där under liknande förutsättningar.
Studiemässigt så upplever jag den stora skillnaden, jämfört med Uppsala universitet och ekonomiprogrammet, att kurserna i hög utsträckning läses parallellt. Detta ställer lite högre krav på studenten att planera sin tid på ett bra sätt, samt prioritera de uppgifter som man förväntas genomföra. WU lägger även stor betoning på grupparbeten och muntliga presentationer, något som genomsyrade alla mina fem kurser. Det är också viktigt med både fysisk såväl som aktiv närvaro under lektionerna. Som student kan du i regel bara missa en lektion i varje kurs, och du bedöms normalt på ditt aktiva deltagande i undervisningen. Vad gäller det sistnämnda vill jag ändå understryka att man inte nödvändigtvis tävlar om att räcka upp handen för att få lärarens uppmärksamhet. Snarare handlar det om att någon gång försöka bidra med en fråga eller svar under lektionerna – och det ges många tillfällen att bidra på detta sätt. Själva campus är nybyggt (2013), och verkligen en plats att trivas på.
Speciellt med det ”akademiska året” i Wien är att skolan i mitt fall inte började förrän första oktober, vilket är en månad senare än vad jag är van vid från de svenska lärosätena. Detta innebar framför allt två logistiska tankeställare för min del. För det första så avslutades en av mina kurser efter det att mina kurser i Uppsala redan tagit vid under vårterminen. I mitt fall kunde detta enkelt lösas genom att examineras digitalt från Uppsala, detta efter en överenskommelse med min professor i Wien. För det andra brukar många svenskar, även från andra lärosäten, planera utlandsstudierna så att de tar slut innan jul, och därför slipper ”mödan” att återvända efteråt. I mitt fall blev det också så, men situationen med covid-19 spelade dock in här. Oavsett om man väljer att slutföra sina studier innan juluppehållet eller inte kan det vara klokt att dubbelräkna hur många dagar man de facto studerar i värdlandet, då Erasmus-stipendiet förordar studier på plats i minst 90 dagar.
Det går inte att överdriva stadens skönhet, den är fantastisk. Tunnelbaneförbindelserna är av hög klass, och det går därför att ta sig runt i staden på ett smidigt sätt. För den kulturintresserade finns ett uppskov av tjusiga och spännande platser att besöka, det är verkligen ett kulturarv. Stadens geografiska placering i Europa i kombination med ett fungerande rälssystem gör det även fullt görbart att besöka städer i närheten av Wien till ett rimligt pris. Själv hann jag besöka München, Prag, Nürnberg, och Bratislava i fyra olika resor.
Avslutningsvis hoppas jag att denna sammanfattning gör både universitetet och staden rättvisa. Jag trivdes verkligen i Wien, hoppas du också får chansen att åka dit!
Ht21-2
Lästa ämnen:
- Advanced strategic management, c-nivå (management & control)
- Fundamentals in Theoretic Management – Specialization in Business administration, c-nivå (Management & Control)
- Internationalization and Political Risk Management c-nivå (Management & Control)
- Intercultural Business Communication, fristående
- Business information Systems II, fristående
Kursvalsprocess
Hitta kurser som du vill läsa i kurskatalogen. Mata in dessa i ÖH:s schemaplanerare (googla LV Planer WU) för att se till att du undviker schemakrockar då kurser börjar och slutar vid olika tillfällen under terminen.
Vem som läser vilka kurser bestäms via först-till-kvarn. Ha kursnummer redo för de kurser du vill läsa exakt vid tidpunkten då ansökningen öppnar då kurser tar slut inom minuter. I LPIS (där man registrerar sig på kurser) kan du se hur många platser som kommer finnas tillgängliga för utbytesstudenter så mata in de med färre platser först (eller de du helst vill läsa). Se till att ha reservkurser om de du vill läsa redan är fulla. Som sista alternativ kan du även kontakta WU:s koordinatorer som hjälper till att placera studenter som inte fick plats på alla kurser de önskade.
Kursupplägg
Grupparbeten var 30-50 % av betygen i mina kurser, 50 % tenta och resterande diverse
uppgifter som reflektioner och uppsatser. Även närvaro och aktivt deltagande kunde ge
poäng. Du ser även i kursbeskrivningen vilken procentandel olika delar av kursen genererar av ditt betyg.
Arbetsbelastning
Jag studerade mer i Wien än vad jag gjorde i Uppsala. Detta beror dels på att jag valde att läsa specialiseringskurserna (Fek C) på WU. Dessutom hade alla kurser gruppuppgifter vilket ökade arbetsbelastningen då elever hoppade av från mina grupper och mycket av arbetsbördan föll på mig i andra grupper då de ej brydde sig desto mer om betyg (vilket jag gjorde). Åker du på utbyte och vill få bra betyg kan arbetsbelastningen bli högre beroende på hur tur du har med gruppmedlemmar, men siktar du endast på att klara kurserna kommer du troligtvis ha mycket fritid!
Värt att anmärka är även att ingen av mina vänner som var på utbytestermin på WU
anmärkte på högre arbetsbelastning så det verkar ha varit personligt för mina kursval och arbetsgrupper.
Akademiska krav
Trots att arbetsbelastningen var högre för mig var den akademiska nivån densamma eller lägre än Uppsala Universitet. Generellt sett lägre, men beroende på lärare och kurs.
Mottagande
Jag åkte till Wien den 7 september, och kurserna började först i oktober. Däremot fanns en två veckor lång språkkurs som jag tog och där träffade jag många vänner och kunde lära känna Wien i lugn och ro innan studierna drog igång. Cultural-exchange program är något de brukar anordna men detta fanns ej för oss på grund av Corona. Det gjorde ingenting då det var många som läste språkkurser och vi gjorde annat på kvällarna.
Mottagandet var väl anordnat via EBN (Erasmus-buddy network). De har en gruppchatt på WhatsApp som jag rekommenderar att ni går med i och anordnade event under hela terminen. I början av terminen i synnerhet skulle jag rekommendera att gå på dessa om du vill hitta nya vänner. Jag hade även en Buddy som kan hjälpa till vid frågor om Wien, hämta upp nyckeln till ditt boende, hjälpa dig med resväskor och så vidare.
Boende
Jag bodde på Gasgasse (ett av OEAD:s boenden) i ett korridorsrum för €511/månad. Det låg cirka 30 minuter från campus med tunnelbana men var i övrigt ett jättebra boende. Fräscht med eget badrum och dusch och jag delade kök med 3 andra, en av mina grannar blev även en av mina närmsta vänner. Det fanns mycket utbytesstudenter på Gasgasse och vi hade många fester i korridorerna där om man är intresserad av sådant.
The Student Hotel är ett annat ställe jag skulle överväga om jag gjorde om mitt utbyte.
Rummen är fina, man har tillgång till gym, aktiviteter och bor väldigt nära campus. Där var det också mycket fester men korridorerna var mycket större, man delade kök med 15 andra studenter.
Ekonomi
Kostnader skiljde sig inte så mycket från Sverige. Väldigt billigt att åka till närliggande länder med tåg, skaffa då VORTEILS-kortet som ger studenter 50 % rabatt på de flesta resor.
Tunnelbanekort kostade ca €70 för en hel termin och då kan man resa i hela Wien.
Helhetsintryck
Jag skulle varmt rekommendera Wien för ett utbyte. Staden har mycket att erbjuda både vad gäller studentliv och kultur. Det finns många klubbar och barer, såväl som ett operahus och muséer med kända konstverk och riklig historia. Alla jag pratade med var jättenöjda med sitt utbyte i Wien.
Ht19 - 1
Jag valde att läsa vid ekonomiuniversitetet i Wien hösten 2019. Anledningen till att jag valde Wien var för att jag ville till en plats där jag har enkelt att resa hem, där naturen finns lätt tillgänglig, och samtidigt en storstad med mycket kultur och spännande arkitektur. Wien är en vacker stad, nästan overkligt i början. WU som universitet har också mycket imponerande arkitektur och ligger cirka 5 minuter från centrum med tunnelbana. Wien levde upp till mina förväntningar, dock tröttnade jag ganska snabbt, däremot ligger det så centralt i Europa att man kan resa till kringliggande platser enkelt antingen med tåg eller flyg. Själv besökte jag Dolomiterna, Litauen och en del österrikiska städer, och många åker regelbundet till Bratislava, Budapest m.m. Wien är relativt billigt, vill man leva enkelt så kan man komma undan med mat för några hundralappar i veckan. Gillar man öl och schnitzel får man betala cirka 10 euro för en schnitzel och 3-6 för en öl.
Kurserna jag läste var följande:
- Strategic Management 1 C-nivå
- Strategic Management 2 C-nivå
- Global Markets – Industry evolution and firm strategy C-nivå
- International Supply Chain Management(Electives block course 1) C-nivå
- Business English: Language of Work C-nivå
Nivån på kurserna är betydligt lägre än i Uppsala, MEN arbetsbelastningen är periodvis MYCKET högre. Jag var klantig och la 4 kurser parallellt, vilket vissa veckor kunde resultera i 4 grupparbeten, 4-5 lektioner á 3-5 timmar och egenstudier. Det blev mycket intensivt och jag rekommenderar att sprida ut kurserna bättre. Däremot fick jag mycket fritid med endast en kurs de sista 2 månaderna.
De absolut bästa kurserna var strategisk management 1+2, jag fick riktiga managementkonsulter som ”professorer” på kvällstid som gav mycket praktisk insikt, och med deras pedagogik behövde jag inte ens läsa inför tentan för att få ett B. Global markets hade också väldigt mycket praktiska inslag, casearbeten inför varje lektion, mycket redovisningar samt besök på bryggerier/vinprovning. Överlag har universitetet mycket mer fokus på case än hemma i Uppsala som har mer akademiskt och teoretiskt fokus. En stor skillnad är att föreläsaren kan betona tydligt kring vissa ramverk att ”Detta är endast teoretiska resonemang och tillämpas inte i verkligheten, så ni behöver inte lägga vikt vid detta. Varje vecka presenterar man i regel någonting, vilket är väldigt utvecklande och man lär sig att slappna av inför sådana moment och göra det mer från hjärtat. Om du behöver träna på dessa bitar så kan jag rekommendera detta starkt. Undervisningsformen är betydligt friare än i Uppsala, mindre strikta krav på inlämningar, mer frihet, och mer feedback och interaktion från lärare och professorer. Man får alltid fulla poäng på inlämningar om man lämnar in ett ordentligt arbete till exempel. Mindre klasser och mycket mer deltagande för oss elever. Det känns mer ”professionellt” inriktat mot arbetsliv än teoretiskt som i Uppsala vilket är väldigt uppfriskande omväxling.
För att välja kurser är det först till kvarn-princip som gäller. Jag missade tidpunkten och SAMTLIGA kurser jag hade valt ut innan var fulla, men de på internationella kontoret kunde hitta reservplatser åt mig cirka en vecka innan terminsstart. Så bekymra er inte för mycket över sådana saker, de är mycket hjälpsamma. Men se förstås till att passa tiden först och främst.
Vid ankomst anordnas språkkurser och cultural exchange-program. Det sistnämna är utflykter, fest och middagar, samt man får prova på att dansa wienervals med mera. Språkkursen var mest bara en kul grej, den varade halva dagar i 2 veckor och avslutades med en barrunda.
Jag bodde i Seestadt som ligger 25 minuter med tåg från WU. Detta var billigt(450eu/månad för egen ”lägenhet”) och mycket fina lokaler med bastu, gym och reception. Dock blev avståndet jobbigt, då detta i själva verket ligger utanför Wien. Mitt boende var genom OEAD. De mer centrala boendena hos OEAD är mer risiga, stökiga och dyra. Däremot om man gillar fest och livliga grannar är dessa bra. Det finns även andra företag som ordnar bostäder som är betydligt bättre och mer centrala om man letar.
Överlag kan jag rekommendera Wien, både för stadens skull och för Universitets skull. Wien är en helt makalös stad att utforska, nattlivet är super och det finns mängder med kultur och arkitektur. Runt staden ligger vin-gårdar (Wien är ett vin-distrikt) där man kan hikea. Undervisningsformen är väldigt spännande när man kommer från allt det teoretiska i Uppsala, med mer interaktiv och case-orienterad undervisning. Lycka till med ditt val!
Ht19 - 2
Hösten 2019 var jag på utbyte vid WU i Wien. Mitt helhetsintryck är väldigt gott och jag rekommenderar WU och Wien varmt.
Wirtschaftsuniversität Wien, eller WU som det kallas i folkmun är ett väldigt stort universitet med ett fint campus och moderna lokaler. Det finns gott om ställen att hitta mat och dryck samt ytor att studera på. Biblioteket är stort och det finns många grupprum att boka, så studiemiljön är god.
Jag läser på masternivå men Uppsalas överenskommelse med WU gäller endast kandidatkurser i skrivande stund. Däremot tyckte jag den generella nivån på undervisningen var hög ändå samt att belastningen var lagom för att kunna avnjuta livet på utbyte. Däremot rekommenderar jag att noggrant planera ert schema och förslagsvis sprida ut kurserna över hela terminen. Jag hade alla mina 5 kurser pågående parallellt vilket var väldigt krävande och tidskonsumerande, även om det fungerade. Genom verktyget LV-Planer på WU:s hemsida kan man simulera sitt schema med hjälp av kurskoderna så fort kurskatalogen för terminen släppts. Ett tips kan vara att även titta igenom kursplanen för att se när examinationer och inlämningar verkar ligga för att slippa för mycket arbetsmängd på samma gång.
Jag läste totalt 5 kurser á 6 ECTS. De kurserna jag läste var
- Economic History
- Monetary Policy in the US and the EU
- Risk Management and Insurance
- International Business Strategy
Dessa kurser var av typen PI (Continuous assessment course) och hade närvarokrav samt blandade moment med tentor och grupparbeten, väldigt likt Uppsala. Jag läste även en kurs som hette Project Management av typen FS (Research seminar) som var färre tillfällen men heldagar och mycket jobb utöver det schemalagda.
Ansökningen till kurserna är ganska speciell. Vid ett givet datum släpps alla platser för kurserna online och det gäller sedan att så fort som möjligt att registrera sig på kurserna man är intresserad av. Vissa tar slut redan första minuten och det kan därför vara bra att ha rekat några reservval som även fungerar med det övriga schemat. Jag hann med att anmäla mig till 3 av 5 kurser jag initialt tittat på.
Jag kan starkt rekommendera att delta i språkkursen samt introprogrammet skolan arrangerar. Dessa pågår parallellt (tyska på förmiddagen och aktiviteter på eftermiddagen) och ger en flygande start på utbytet. Språkkursen gav definitivt en bra grund för mig som aldrig pluggat tyska förut. Själv introprogrammet var väldigt roligt och bra för att lära känna mycket folk. Där blandas kulturella och sociala aktiviteter under två veckor. Via EBN (Erasmus Buddy Network) ansökte jag också om en österrikisk buddy. Jag tyckte det var en bra grej att få ha en lokal kontakt som fanns där framförallt första tiden när allt var nytt.
När det gäller boende kan man antingen ordna något privat eller söka via organisation OEAD, och jag valde det senare. Många som ordnade privat delade större lägenheter med flera och kunde bo både centralt och billigt så det alternativet är bra på det sättet. Däremot tyckte jag att OEAD fungerade utmärkt för mig, kanske framförallt för hur roligt och socialt liv det erbjöd. Jag bodde på Gasgasse och var otroligt nöjd, ligger relativt centralt och tar cirka 25 minuter till skolan med ett byte med tunnelbanan. Generellt var kvaliteten på rummen bra och en hög standard på allt runt omkring. Jag delade kök med 3 andra samt hade ett eget rum vilket fungerade utmärkt. Vill man bo närmre skolan är även Molkereistraße bra men det kändes lite äldre och inte lika fräscht. Boende kostar runt 550 euro vilket är lite dyrt utifrån vad man får men då ingick städning en gång i veckan.
Den generella kostnadsbilden är låg, och jag upplevde alkohol samt mat som relativt billigt. Till och med restaurangbesök kändes snäppet billigare än t.ex. Stockholm. Utöver det kostar terminsbiljetten för kollektivtrafiken endast 78 euro som student.
Som stad i sig samt geografiskt är Wien optimalt på många sätt. Dels är staden väldigt vacker och rolig men även närheten till andra länder är otrolig. Jag besökte Ungern, Slovakien och Slovenien och kunde ta mig dit med buss för en billig peng.
Sammanfattningsvis är jag otroligt nöjd med min termin och tid i Wien och rekommenderar det starkt. Livsstilen och kulturen är lik Sverige så omställningen var väldigt liten men äventyret var trots det väldigt spännande.
Ht18
Jag valde att spendera min tredje termin på masterprogrammet i företagande och ledning på Wirtschaftsuniversität (WU) i Wien. Då jag läser inriktningen marknadsföring i Uppsala så valde jag att komplettera den utbildningen genom att läsa kurser med en mer praktisk och digital inriktning. De kurser jag läste var
- Global Media Marketing
- Global Market Entry & Expansion
- Integrated Marketing with Special Focus on Digital Stakeholders
- Global Employer Branding
- Sustainable Business: Managing for tomorrow
Som nämnts innan kände jag att kurserna på WU var mer praktiskt inriktade och att nivån var betydligt lägre än de kurser jag läst på UU. Med det sagt menar jag inte att jag inte har lärt mig något genom mitt utbyte, tvärt om. Jag känner att jag har lärt mig mycket men att det teoretiska fokus som dominerar utbildningen på UU har fått mindre utrymme på WU till förmån för kreativt och praktiskt tänkande. Flera kurser hade gästföreläsare vars föreläsningar var väldigt intressanta då de involverades i kursen samt hölls av personer med väldigt framstående positioner i Europas näringsliv. Flera av de som undervisade hade dessutom en lång egen erfarenhet av de branscher de undervisade inom vilket gjorde att kopplingen mellan det som lärdes ut och arbetslivet kändes väldigt given.
WU är ett väldigt stort universitet och erbjuder därför väldigt många kurser för sina inkommande utbytesstudenter. Kursvalsprocessen sker under sommaren genom att alla utbytesstudenter söker samtidigt så det gäller att hänga på låset. Då studenterna själva ansvarar för att se till att kurser inte överlappar (de flesta kurser kräver 90 - 100 % närvaro) kan det vara bra att ha flera kurser i reserv. Jag använde själv ett program som heter LV - Planer för att bygga mitt eget schema vilket är något jag verkligen kan rekommendera. Ett tips kan också vara att se vilka kurser som verkar vara grundkurser eller har få platser och att söka dem först eftersom de snabbt blir fulla. Det gäller att prioritera!
Jag deltog i både språkkursen och i det två veckor långa programmet med välkomstaktiviteter. Jag kan verkligen rekommendera detta då det är ett enkelt sätt att träffa nya vänner och kursare innan studierna börjar. Det anordnas även ett flertal aktiviteter under terminen, allt från danskurs i wienervals till resor till Octoberfest eller Kaprun via Erasmus Buddy Network som också anordnar studentklubbar varje vecka.
Då jag ogärna ville dela boende med någon jag inte känner valde jag att bo på Donaubase i 22a distriktet. Det är ett klassiskt studentboende i korridor med egen kokvrå, och dusch/toalett. Det låg nära campus (15 minuter med tunnelbana) och tunnelbanan men en bit från centrum. Jag skulle inte rekommendera detta boende då de hade stängt alla gemensamma utrymmen utom köket vilket gjorde att det var svårt få kontakt med andra boende. Det ligger dessutom precis vid tågspåren vilket kan vara störande om man gillar att sova. De flesta andra valde att bo på Molkereistraße men då behöver man oftast dela lägenhet. Det går såklart även att hitta boende genom privata aktörer och att hitta boende verkar inte vara något problem om man är ute i god tid.
Wiens kollektivtrafik består av ett ganska komplext system av bussar, spårvagnar, pendeltåg och tunnelbanor utan en tydlig centralstation. Därför kan det vara smart att ladda ner någon av de appar där man kan planera sin resa eftersom man ibland måste byta 2-3 gånger om man ska resa långt.
När det kommer till uteliv finns det mesta i Wien! Allt från sunkiga källarklubbar där folk röker inomhus till Michelinrestauranger och operahus. Värt att notera är dock att flera barer inte tar kort under en viss summa (typ 10€) vilket är rätt irriterande om man bara vill ha en öl. Det är därför rekommenderat att alltid ha lite (eller mycket) kontanter med sig. Under sensommaren kan jag verkligen rekommendera någon av de uteserveringar som finns längs Donau eller en rooftop bar runt Schwedenplatz/ Stephansplatz. Under vintern är ett besök till någon av alla de julmarknader som finns ett måste.
Vill man besöka operan kan studentbiljetterna vara ett ekonomiskt alternativ eller en ståplats på Folkoperan istället för Statsoperan. Flera museer erbjuder också studentbiljetter vissa tider eller dagar som kan vara bra att hålla koll på om man är intresserad. WU skickar också ut en väldigt detaljerad guide över vad som finns att göra och hur det är att leva i Wien. En grej som myndigheterna vill att man gör är att registrera sig som boende i Wien vilket kan göras på någon av alla de Meldeamt som finns runt om i staden (finns en för varje distrikt).
Levnadskostnaderna i Wien är något lägre än i Sverige men högre än resterande Österrike. De flesta affärerna är stängda på söndagar så det kan vara värt att notera. En av dem som är öppen är Billa vid Praterstern.
För att summera kan jag verkligen rekommendera en termin i Wien som känns som en härlig blandning mellan Öst- och Västeuropa med en rik historia och flera vackra byggnader och platser. En storstad som Wien kan erbjuda något för alla och med sitt centraleuropeiska läge finns det också goda möjligheter att resa runt i Europa om man har lust med det.
Ht17
Jag studerar Ekonomie kandidatprogrammet vid Uppsala universitet. Under min femte termin på programmet (Ht17) åkte jag på en utbytestermin till Wien, Österrike där jag studerade på Wirtschaftsuniversität Wien (WU).
Studier
Under min utbytestermin läste jag kurser inom områdena Finance, International Business och Risk Management, samtliga på en nivå motsvarande Fek C vid Uppsala universitet. Respektive kurs som jag läste omfattades av 6 ECTS vilket motsvarar 6 svenska högskolepoäng (hp). De kurser som jag läste var
- 2052 Corporate Restructuring
- 1078 Finance Perspectives on International Strategy
- 1683 International Finance
- 1085 Risk Management and Insurance
- 1613 International Market Entry
Det som utmärker kurser på WU jämfört med i Uppsala är möjligheten till specialisering och djupdykning inom ett område vilket jag upplever saknas i Uppsala. På WU finns en stor kurskatalog som erbjuder nischkurser såsom digital marknadsföring och hållbarhet samt ledarskap och förhandlingsteknik tillhörande övergripande ämnen som exempelvis marknadsföring, management eller finans. Det ger möjlighet att specialisera sig inom ett område som inte finns att läsa i Uppsala vilket kan skapa fördelar vid framtida jobb-/masteransökningar. Man är som student själv ansvarig för att ”schemalägga” sin termin, det vill säga se till så att inga kurstillfällen krockar med varandra. Det är väldigt viktigt då alla kurstillfällen/lektioner är obligatoriska och närvaro ingår som en del av respektive kurs slutgiltiga betyget.
Mina kurser löpte under cirka två och en halv månad (från 1 oktober till 11 december) vilket är ungefär halva tiden av Österrikes officiella höst-/vintertermin. Jag upplevde att studietempot var betydligt mycket högre på WU jämfört med i Uppsala vilket jag tror beror på en markant kortare studieperiod samt stora skillnader i studiesättet och upplägg på examinering etc. Undervisningen skedde alltid i klassrum då klasserna som jag läste mina kurser med aldrig var större än 20 studenter.
Boende
Jag sökte (och fick) boende via OeAD vilket är en bostadsaktör som erbjuder studentbostäder i form av lägenheter och rum till framförallt utbytesstudenter (Gästehaus) men också rum i andra lägenhetskomplex (Other Accomodation). För att registrera sig hos OeAD tillkom en kostnad på cirka 350 kr men i och med det garanteras du att bli erbjuden en bostad via just OeAD vilket är det alternativ som majoriteten av utbytesstudenterna använder sig av. Jag blev tilldelad mitt förstahandsval vilket var en egen lägenhet på 30 kvm innehållande kök, badrum och ett rum med säng, garderober och skrivbord etc. Det var i ett så kallat Gästehaus för enbart utbytesstudenter. OeAD erbjuder boenden runt om i Wien; några närmare city och andra närmare campus WU.
Jag bodde på Kandlgasse vilket jag är väldigt nöjd med då det är ett nybyggt komplex från år 2011 med gångavstånd till city och cirka 25 minuter till WU med enkla förbindelser i from av spårvagn och tunnelbana. Jag kan varmt rekommendera att bo på Kandlgasse alternativt Gasgasse vilka ligger med endast 10 minuter avstånd från varandra. Jag betalade cirka 5 800 kr/månad i hyra vilket var något högre än genomsnittet eftersom jag bodde i egen lägenhet. De studenter som bodde i dubbletter/tripletter etc. betalde en något lägre hyra. Värt att veta är att det i boendet ingår städning av lägenheten/rummen varje vecka men att användning av tvättmaskiner kostar.
Mottagande
En studentförening kopplad till själva universitetet WU erbjöd ett knappt fyra veckor långt aktivitetsprogram Orientation & Cultural Programme för inkommande utbytesstudenter. Detta program löper under knappt fyra veckor innan skolan börjar vilket är tacksamt då det ges möjlighet att fullt fokusera och delta på samtliga aktiviteter och event inom programmet. Att medverka på detta sammansatta program kostade ungefär 3500 kr. Jag deltog och jag kan varmt rekommendera andra studenter att delta i programmet. Upplägget är en aktivitet om dagen från måndag till fredag. Aktiviteterna varierar mellan studiebesök på kulturella/politiska platser i Wien till dagsutflykter till andra närliggande städer. Programmet ämnar till att låta utbytesstudenter lära sig om Österrike och framförallt Wien i form av kultur, historia, mat och dryck samt samtida ”must see”-platser runt om i staden. Genom att medverka i Orientation & Cultural Programme ges man som utbytesstudent en ypperlig chans att lära känna andra utbytesstudenter och på så sätt stadga såväl bekant som vänskap.
Det finns även möjlighet att gå en tyskakurs under samma period som ovan nämnt aktivitetsprogram. Undervisning sker då 3 timmar om dagen mellan måndag och torsdag. Att delta i tyskakursen kostar ungefär 3000 kr. Det finns olika svårighetsgrader i undervisningen vilket gör att studenterna delas in i en anpassad nivå baserad på respektive students förkunskaper.
Ekonomi
Jag upplever att levnadskostnaderna i Österrike är förhållandevis lika om något lägre jämfört med i Sverige. Erasmusbidraget tillsammans med CSN räcker därför för att klara sig en termin i Wien. Att gå ut och äta och dricka på restaurang/bar är där prisnivån i Österrike skiljer sig mest jämfört med i Sverige då jag upplevde att det var relativt billigt. Att handla mat i matvarubutiker var däremot snarlikt med priserna i Sverige. Kollektivtrafiken var betydligt billigare jämfört med Sverige då man som student kan köpa en terminsbiljett för endast €75 vilket ger tillgång till buss, spårvagn, tunnelbana och pendeltåg.
Fritid
Wien är en fantastisk stad på många sätt. Det är en av de vackraste och mest bevarade städer jag någonsin har varit i. En stad som är full av historia och kultur men som samtidigt är levande och trendig. Det finns otroligt mycket att göra i Wien; otaliga sevärdheter i form palats, slott, kyrkor, muséer etc. för den kulturintresserade, mysiga pubar/barer liksom trendiga och moderna restauranger samt takterrasser för den matintresserade samt ett virvlande livfullt klubbliv för den danssugna. Wien ligger mitt i centrala Europa vilket dessutom är ett guldläge för den som är lockad att resa runt i Europa och upptäcka fler närliggande huvudstäder. Förbindelserna mellan Österrike och de mest närliggande länderna Ungern, Slovakien, Tjeckien samt Slovenien är både smidiga och billiga då det erbjuds prisvärda biljetter för både tåg, buss och flyg. Passa på att åka i väg en weekend och upptäck andra delar av Centraleuropa och upptäck såväl likheter som skillnader länderna emellan. Det finns fantastiska huvudstäder bara ett par timmars restid från Wien – ta chansen! För att summera kan jag varmt rekommendera att åka på utbyte till Wien, Österrike och studera vid Wirtschaftsuniversität för en lärorik, inspirerande och kul termin. Lycka till!
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se