Reseberättelser WU Vt
Vt19 - 1
Våren 2019 spenderade jag på utbyte vid WU i Wien, vilket är bland det bästa jag gjort!
Studier
Under mitt utbyte läste jag:
- International Management
- International Strategic Management II
- Cases in Strategy and Organization,
som alla menas att räknas som Fek C management.
Utöver detta läste jag även:
- Intro to AI
- Innovation Strategy,
som valfria kurser.
Rent allmänt skiljer sig upplägg väldigt mycket från vad jag är van vid i Uppsala, du måste själv se till att dina kurser inte krockar med varandra, och i min erfarenhet släpptes kursdatumen ganska sent inpå, givet det stora kursutbudet för detta dock inte vara något större problem. OBS, när kurserna släpps för er, var då redo på sekunden!. Platserna fylls upp väldigt snabbt och det är först till kvarn som gäller, om du anmäler dig direkt bör det vara lugnt (men ha några back-up kurser om du inte skulle få plats på första valet).
Rent generellt tyckte jag studietakten var mycket lugnare än i Uppsala, vissa individuella kurser kanske var mer krävande men i stort hade jag väldigt mycket fritid. Däremot är det väldigt strikta med närvaro, läs noga på om du måste delta under första lektionen samt hur många tillfällen du kan missa, då de annars kan ha rätten att ge platsen till någon annan/underkänna dig. Något som kan vara bra att veta är att en distinkt skillnad mellan Sverige och Österrike är att de är mycket formellare i Österrike, vilket innebär att du inte bör tilltala din lärare enligt deras förnamn utan Professor/Doctor, vad nu för titel de har, det är en del av kulturen där - däremot är det individuellt och skiljer sig från lärare till lärare (men utgå i från att använda titlar).
Studentliv
Mina studier började i slutet av februari/början av mars, men under februari månad hölls ett introprogram (Orientation Programme), samt tyskakurser. Under intro-programmet var det huvudsakligen kulturella/sightseeing-saker som stod på agenda, och jag tyckte det var bra uppstyrt och kul att vara med då
1) jag säkert aldrig hade gjort mycket av det på egen hand
2) jag fick chansen att lära känna en massa människor och många av dem stod jag nära genom hela utbytet. Skulle definitivt rekommendera intro-programmet, framförallt av sociala skäl!
Första två veckorna såg alltså ut såhär (för mig): tyskalektion på förmiddagen, intro-program på eftermiddagen och på kvällarna var det oftast något anordnat av EBN (Erasmus Buddy Network) i form av fest eller liknande. Under terminen var det huvudsakligen EBN som stod för de vardagliga studentaktiviteterna, dessutom anordnade de en massa roliga resor (skidresor, Budapest, Krakow med mera). De erbjuder även att hitta en ”buddy” åt dig, en österrikisk student som du kan få hjälp av med saker och ting eller bara umgås med. För att sammanfatta var jag väldigt nöjd med studentlivet (även om Uppsala är svårslaget!!)
Boende
Det fanns två huvudsakliga alternativ till att fixa boende: ordna själv eller få boende via OEAD.
- Ordna själv: Jag valde att ordna eget boende då du således kan få ett mycket bättre boende för lägre prislapp. Hur som helst, tar detta väldigt mycket tid, och kan såklart medföra risker om du inte har sett det i verkligheten/har otur med boendevärden eller dylikt, risker finns alltid. Om du skulle vilja kolla på eget så skulle jag rekommendera att leta efter ”WGs” (delade lägenheter) via wg- gesucht.de men framförallt gå med i alla möjliga Facebooksidor du kan hitta som har med utbyte/lägenheter/studenter att göra. Tålamod kan även det behövas :-)
- OEAD: Detta är en organisation som ordnar boende åt studenter, de har en massa större komplex där du antingen kan få egen 1a, eller delad lägenhet med 1, 2 eller 3 studenter. Fördelarna är att det är säkert och smidigt att ordna, och nästan alla utbytesstudenter brukar bo där, så sammanhållningen är rätt stark. Nackdelarna är att det är rätt överprisat för det man får, rätt basic rum, många av mina vänner upplevde en del strul (men inget superstort), och dyra tvättstugor. Skulle du välja OEAD skulle jag rekommendera Molkereistraße eller Gasgasse, då de var störst och mycket ”hände där”. Molkerei låg även nära WU, cirka 8 minuters gångavstånd. Mer info hittar du på OEAD:s hemsida.
Generellt
- Priserna var något lägre de i Sverige gällande livsmedel i butik och framförallt alkohol ute. Annars skulle jag säga att det inte var någon stort märkbar skillnad gällande restaurangbesök och transport, men detta kan såklart bero på var i Sverige man är ifrån och vart i Wien man går. Faktumet att man dricksar gjorde priserna rätt lika i slutändan.
- Wien ligger superbra till om du vill resa runt i Europa, och många var iväg väldigt mycket, så passa på! Dock insåg jag och många andra att man tillslut ville spendera mer tid i staden med sina nya vänner - så planera/boka inte in för mycket i förhand!
- Superfin stad med SÅ mycket att erbjuda - rekommenderar starkt att åka dit på utbyte! Bevis: funderar starkt på att flytta tillbaka för att köra min master där haha :)
Vt19 - 2
Jag studerar i skrivande stund min sjunde termin vid Uppsala Universitet. Jag har under denna termin studerat motsvarande Fek C-kurser vid Wirtschaftuniversität i Wien. Under min utbytestermin studerade jag motsvarade 28 hp.
De kurser jag valde att läsa under terminen var:
- International Accounting II
- Financial Management II
- Financial Markets and Investment Terminology
- International Mergers & Acquisitions
- Academic Research Techniques
Att registrera sig för kurserna görs online på deras utbildningsplattform och kan vara ganska tidskrävande. Som student ansvarar man själv för att välja kurser och tillse att dessa kurser inte krockar med varandra i schemat. Då kurserna öppnar för ansökan gäller det att vara väldigt snabb och ha en plan för vilka kurser man vill läsa. Jag fick samtliga kurser som jag ville ha. Detta genom att strukturera upp vilka kurser jag ville läsa, bygga ett schema i Excel för att få en struktur på upplägget, samt ha alla kurskoder tillgängliga då ansökan öppnar så man snabbt kan klistra in dem i sökfältet och välja kursen. Vissa kurser har mycket begränsat antal platser och dessa kan ta slut på bara några sekunder. Trots att jag lyckades få alla kurser jag ville och även lyckats tillse att inga av dessa krockade med varandra kan jag ändå säga att upplägget för mig inte var helt optimalt. Jag påbörjade mina kurser i februari som dom flesta andra men hade sedan ett stort gap i mitt schema hela vägen fram till mitten av maj då det brakade igång ordentligt. Detta slutade med att jag hade totalt 6 tentor, 3 presentationer, 4 Case och tre uppsatser, varav vissa var över 12 sidor långa och ganska omfattande att skriva. Allt detta examinerades jag i under cirka en månads tid, vilket var ganska hektiskt, men det gick. Mitt tips är dock att se över kurserna lite ordentligare än vad jag gjorde och försöka utläsa när examination äger rum, oftast är det på sista dagen i schemat och ibland någon gång i mitten.
Att söka boende var mycket smidigt. Jag bodde via en organisation som universitetet Rekommenderar vid namn OEAD och det fungerade klockrent. Hade en egen lägenhet högst upp i huset med egen balkong och utsikt över hela Wien. Adressen för mitt Boende var Gasgasse 2. Detta område skulle jag säga är det bästa om man ser till vad OEAD har att erbjuda då det är väldigt nära att ta sig överallt. Dock var det runt 35 minuter till skolan, men det var inget jag hade något problem med.
Wien är en mycket trevlig stad och det finns alltid något att göra. Kommunikationen i staden fungerar mycket bra och att ta sig ut i Europa var mycket smidigt då man befinner sig i centrum av kontinenten.
Priserna i staden varierar men överlag skulle jag säga att man har ungefär samma kostnader som i Uppsala. Boendet ligger oftast mellan 4–8000 SEK, äta ute är billigare, handla i affär är ungefär samma och alkoholen är betydligt billigare.
Vt18
Jag studerar ekonomi vid Uppsala Universitet. Under våren 2018, min femte termin på ekonomie kandidatprogram, åkte jag på utbytestermin till Wirtschaftsuniversität i Wien (WU), Österrike. Under min utbytestermin läste jag kurser inom både företagsekonomi och nationalekonomi.
De kurser jag läste var:
- 4999 E-Commerce
- 5823 Foundations of Health Economics and Health Management
- 4961 International Economics: Development
- 4664 International Strategic Management II
- 5705 Special Topics in Economic Policy: Women in Economics.
De tre kurserna inom nationalekonomi motsvarade B-nivå i Uppsala och kurserna inom företagsekonomi motsvarade C-nivå i Uppsala. Varje kurs var på 6 ECTS, totalt läste jag 30 ECTS, vilket motsvarar 30 högskolepoäng i Sverige. Kurserna vid WU är mer specialiserade än kurserna vid Uppsala, man får en djupare inblick i ett speciellt ämne, vilket är väldigt intressant. Det som då är bra att tänka på är att verkligen välja kurser som intresserar en eftersom de är så nischade. Något annat som skiljer sig från studierna i Uppsala är att alla lektioner/föreläsningar är obligatoriska och det krävs aktivt deltagande (bland annat diskussioner) under dessa för att bli godkänd på kursen. Vissa kurser är intensivkurser, lektion varje dag i tillexempel 10 dagar, medan andra kurser löper över hela terminen, ett lektionstillfälle i veckan. Upplägget var mycket diskussioner i klassen (inte mer än 30 studenter/klass) samt inlämningar och presentationer av studenterna och föreläsning av lärare. Jag upplevde generellt att det krävdes mer av studenten vid WU än vid Uppsala, där mycket fokus ligger på tentor vilket inte är detsamma som vid WU.
Något som är bra att vara för förberedd på är kursregistreringen. Studenten är själv ansvarig för schemaläggning, vilket innebär att man måste välja kurser där lektionerna/föreläsningarna inte krockar med varandra, vilket jag tyckte var väldigt tidskrävande och lite krångligt. Sedan sker registreringen genom att den öppnar upp en utsatt tid och dag då man får logga in och registrera sig på sina önskade kurser, där är det viktigt att vara väldigt snabb då vissa kurser fylls inom bara någon minut. Se till ha ha en ordentlig prioriteringslista över de kurser du vill läsa, samt extrakurser om någon kurs hinner bli full. International Office vid WU väldigt hjälpsamma och hjälper till att ordna det så bra som möjligt för oss utbytesstudenter, om det blir något krångel vid tillexempel registreringen (som det blev för mig), så skriv upp på väntelista samt kontakta dem så får de hjälpa till så mycket de kan.
Vad gäller boende rekommenderar universitetet OEAD, vilket är en aktör som tillhandahåller studentbostäder, både rum och lägenheter. Jag fick snabbt boende via dem, och var otroligt nöjd. Det är lite dyrare än om man hittar något boende själv, samt att det absolut går att få ännu bättre läge på bostaden om men inte bor via OEAD. Jag tyckte däremot att det var väldigt skönt och enkelt att söka (och bo) via OEAD, då de ordnar allting för dig som student och man vet att blir det något problem kan man alltid vända sig till dem. Genom att bo i rum som jag gjorde (delade kök med två andra utbytesstudenter) gav det också tillfälle att träffa andra studenter, vilket jag ser som något väldigt positivt. OEAD har olika komplex utspritt över staden, jag bodde i Gasgasse vilket jag tyckte var väldigt bra, fräscht och relativt nybyggt samt nära till staden. Det tog cirka 30 minuter med tunnelbana till WU, men det var aldrig något jag tyckte var jobbigt. Jag valde att hellre bo mer i ”stan” och ha det nära, än att välja bostäderna närmre skolan (Molkereissestrasse), som inte är ett lika trevligt område att vistas i. Möbler och köksattiraljer ingår i hyran, liksom städning vilket kan vara bra att veta.
Innan terminen startade deltog jag i tyskakursen som skolan tillhandahöll samt Orientation & Cultural Program, båda pågick i ungefär 3 veckor och jag är väldigt glad för att jag deltog i båda. Upplägget var tyskakurs på förmiddagarna mån-tors (jag hade inga förkunskaper sedan innan, men det var inga problem då det är olika nivåer) och därefter aktivitet med Orientation & Cultural Program på eftermiddagen. Jag rekommenderar verkligen att delta, om inte i båda så åtminstone i en av aktiviteterna, då det är ett väldigt bra tillfälle att träffa andra studenter samt lära känna Wien och Österrike närmre. Orientation & Cultural Program bestod av olika aktiviteter runt om i Wien, besök på museer och andra ställen som är av intresse, sightseeing, danskurs, samt två dagsutflykter till andra städer i Wien. Mottagandet av utbytesstudenter vid WU var överlag otroligt bra, de får dig verkligen att känna dig välkomnad och trygg samt ger dig tillfällen att enkelt träffa och bli vän med andra utbytesstudenter.
Jag gjorde en resa (skidresa) med EBN (Erasmus Buddy Network) som är en ideell förening vid WU. Det kan jag rekommendera, då det är roligt att åka ett stort gäng tillsammans, däremot kan man komma undan billigare om man går ihop ett kompisgäng och bokar resor tillsammans.
Kostnadsmässigt är Sverige och Österrike relativt lika, restaurang samt dryck var billigare i Österrike men att handla i matbutiker var i princip samma prisnivå. Genom Erasmusbidraget samt CSN har man absolut en bra ekonomi för att kunna leva bra i Wien. Att köpa ett tunnelbanekort (gäller även buss och spårvagn) som är giltigt hela terminen för endast €75 är något som jag verkligen rekommenderar, då det är ett enkelt sätt att ta sig runt i staden. Det är även många som cyklar, och eftersom att staden inte är så stor är det också ett bra och enkelt sätt att ta sig runt.
Wien (och Österrike) i sig har mycket att erbjuda, både i form av att vara en storstad med allt vad det innebär av restauranger, shopping, klubbar och kulturella aktiviteter, samt Österrike som land med otroligt vacker och varierande natur och andra städer, och det är enkelt att ta sig runt med tåg och buss (samt bil). Wien som stad är otroligt vacker samt väldigt lättillgänglig och ”vänlig”. Håll utkik efter olika evenemang som staden erbjuder, alltifrån konserter och festivaler till marknader och skridskoåkning, många aktiviteter/evenemang är gratis och väldigt roliga, många av mina bästa minnen från Wien är kopplade till sådana evenemang. Läget centralt i Europa inbjuder till att resa till andra närliggande länder och städer väldigt billigt med bland annat Flixbuss, något som nästan alla utbytesstudenter sysselsatte sig med på helgerna/ledig tid. Det är en fin chans att se andra delar av Europa, samt uppleva olika länder och kulturer tillsammans med nyfunna vänner.
Till sist önskar jag dig lycka till med ditt utbyte, och jag vet att du inte kommer ångra dig om du väljer Wien och Wirtschaftsuniversität då både skolan, staden och landet har så otroligt mycket att erbjuda dig, oavsett vad du är intresserad av.
Vt17
Jag gjorde min utbytestermin vid Wirtschaftsuniversität Wien i Österrike under vårterminen 2017. I huvudsak läste jag kurser i marknadsföring, så som
- 4838 Global Branding
- 4755 International Business Applications
- 4727 International Marketing and Management II
- 4534 Predicting Global Consumer Behavior
Jag läste även en kurs i affärstyska,
- 4376 Wirtschaftskommunikation Deutsch, på C1-C2 nivå.
Varje kurs motsvarade i sin tur 6 ECTS. Vissa av kurserna sträckte sig över cirka två månader och man gick på en föreläsning om cirka 3 timmar i veckan, men exempelvis Predicting Global Consumer Behavior sträckte sig över en månad där man gick på fyra heldagssessioner.
Utöver kurserna jag läste så fanns det flera andra man kunde välja med väldigt annorlunda upplägg, exempelvis i form av en intensivkurs som man läser varje dag under en vecka eller där man gick två gånger i månaden under tre månaders tid. Man har som student vid WU själv ansvar för att lägga upp sitt schema för terminen när man väljer kurser, vilket gör att man i väldigt hög utsträckning kan styra sin arbetsbelastning under terminen. Jag såg till att välja kurser som var jämnt spridda över terminen, men i teorin är det möjligt att läsa alla sina kurser under en (väldigt intensiv) månad. Många av kurserna som erbjuds är dessutom väldigt nischade, vilket ger möjlighet att studera sådant man inte skulle kunna läsa i Uppsala. Viktigt att tänka på är dock att de flesta föreläsningarna är obligatoriska, vilket gör att man måste vara noggrann med att kurserna inte krockar. Man väljer (läs registrerar sig på) sina kurser cirka en månad innan terminsstart via universitetets hemsida, men platserna på varje kurs är begränsade och alla studenter gör detta samtidigt, vilket gör att platserna på de mest populära kurserna kan ta slut på mindre än en minut. Jag lyckades själv inte få plats på två av de kurser jag hade som förstahandsval. Man måste därför i förväg hitta kurser man vill läsa, kolla att de inte krockar med varandra, men även välja ett par back ups. Sedan måste man prioritera vilka man helst vill läsa och se till att registrera sig på dem först. Flera av de österrikiska studenterna var väldigt kritiska mot det här systemet och under min tid där ryktades det om att det skulle bytas ut. Men om inte annat så ska man verkligen vara noggrann med att förbereda sig ordentligt innan registreringsdagen, för vill det sig illa kommer man inte in på några av sina förstaval.
Kvalitén på kurserna var dock över lag mycket hög och i mina ögon var undervisningen över lag avsevärt bättre än den i Uppsala. Detta hade dock främst med lärarnas kompetens att göra, för precis som i Uppsala så var undervisningen väldigt grupparbetesfokuserad, men bedrevs ofta i seminarieform. Jag var exempelvis under min tid på WU inte på någon föreläsning som kan liknas vid de salsföreläsningar som ofta är normen i Uppsala. Detta då klasserna ofta är väldigt små. Tentorna var ofta avsevärt mindre betygsgrundande än i Uppsala och såväl gemensamma inlämningsuppgifter, enskilda arbeten och aktivt deltagande spelade en väldigt stor roll för ens slutbetyg. Har du läst Fek A, B eller C bör inte detta kännas allt för främmande, då upplägget på marknadsförings och organisationskurserna är snarlikt. Men detta varierar också avsevärt från kurs till kurs och föredrar du ett annat upplägg så finns det kurser som examinerar annorlunda. Jag har svårt att ta ställning till om kraven var högre eller lägre än i Uppsala, då examinationsformen som sagt var ganska annorlunda. Men det jag kan säga är att de former jag valde passade mig själv väldigt bra, vilket också underlättade att få höga betyg. Så ha det i åtanke när du väljer dina kurser.
Vad gäller mottagandet var WU väldigt lätta att ha att göra med. De som hade ansvar för utbytesstudenterna var väldigt måna om att vi skulle hållas informerade, svarade fort på mail och var över lag väldigt kunniga. Jag kände hela tiden att jag hade koll på vad som gällde såväl när det kom till de österrikiska myndigheterna som universitetet. WU arrangerade dessutom ett månadslångt frivilligt mottagningsprogram, vilket introducerade oss för såväl universitetet som staden Wien. Detta kostade runt 3000 sek, men var väl värt pengarna då aktiviteterna var väldigt roliga och det gav möjlighet att lära känna det andra utbytesstudenterna. Man kunde även gå på en språkkurs anpassad efter ens förkunskaper i samband med detta, men för mig som redan talade väldigt bra tyska gav den inte särskilt mycket mer än lite grundläggande repetition.
Vad gäller boendet så rekommenderade universitetet att man skulle vända sig till OEAD, vilket är en privat aktör som erbjuder rum till studenter. De är dessutom skyldiga att erbjuda en ett rum om man registrerar sig hos dem, vilket kostade ungefär 300 sek. Jag fick själv ett rum i en dubblett med delat badrum ute i Simmering, vilket är cirka 45 minuter ifrån WU med kollektivtrafik. Jag hade själv inget emot att bo där, men flera av de andra rummen de erbjuder ligger avsevärt bättre till och det bodde inte särskilt mycket studenter i just Simmering. OEAD erbjuder också tillsynes de minst attraktiva kontrakten först, så det kan vara värt att ha lite is i magen och inte tacka ja till det första kontrakt de erbjuder. Standarden på rummet var annars bra, men för 4500 sek i månaden upplevde jag det som aningen överprisat. OEAD tar dessutom ut extra avgifter för obligatorisk städning och för användning av tvättmaskinerna. Jag skulle helt klart rekommendera att man försöker hitta eget boende istället då man kan komma undan avsevärt billigare på det viset, särskilt om man slår sig ihop med andra studenter. Det finns dessutom flera grupper på Facebook som är mer eller mindre kopplade till universitetet, vilka man kan använda för att hitta rumskompisar.
Österrike är ett något billigare land att vistas i än i Sverige och jag upplevde att Erasmusbidraget kombinerat med CSN räckte gott och väl för att man skulle klara sig. Kollektivtrafiken erbjuder exempelvis ett halvårskort till studenter för cirka 75 € och mat och alkohol är väldigt billigt. Om man vill resa runt i såväl landet som grannländerna går det också att komma billigt undan med såväl flyg som tåg. De potentiellt stora utgifterna var hyran och de frivilliga resor som Erasmus Buddy Network erbjöd. Jag deltog dock själv inte i några sådana då man kunde arrangera billigare varianter själv tillsammans med andra studenter. Wien har dessutom mycket att erbjuda när det kommer till såväl museer, klubbar, barer och caféer, vilka i sin tur är avsevärt billigare än motsvarande i Sverige.
På det stora hela är Wien en fantastisk stad. Den är otroligt vacker och fascinerande och det finns väldigt mycket att göra på fritiden. Själv är jag exempelvis väldigt förtjust i House och Techno och såväl klubbarna som undergroundfesterna levererade med råge. Jag skulle dessutom varmt rekommendera att försöka att inte bara gå på de aktiviteter som arrangeras för studenterna, utan också försöka att upptäcka staden själv eller med vänner, då de aktiviteter som erbjöds av Erasmus Buddy Network över lag inte var jättemycket att hänga i julgranen (och dessutom ofta överprisade). Wien har för övrigt väldigt nära till flera andra fantastiska europeiska städer och under aprillovet har man en fantastisk möjlighet att resa runt i närområdet.
Österrikarna är dessutom väldigt sympatiska och det var väldigt lätt att hitta folk som inte var utbytesstudenter att umgås med. Universitetet var också som sagt också väldigt bra och jag lärde mig väldigt mycket som jag upplever att jag inte kunnat ta studera i Uppsala. Jag hade själv inga större förväntningar innan jag kom till Wien, utan planerade att ta hela upplevelsen lite som den kom. Men nu är jag helt kär i staden och känner att jag inte kan vänta på att få en möjlighet att återvända. Jag hoppas i vilket fall att ditt utbyte på WU blir lika fantastiskt som mitt och jag önskar dig lycka till med dina studier.
Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se