Reseberättelser Zürich Ht

Ht19

Studier och skolan

Jag läste min 5:e termin i Uppsala universitets Ekonomie kandidatprogram utomlands på University of Zürich. Jag läste där under HT19. Under mitt utbyte så läste jag sju olika kurser med betoning på företagsekonomi på C-nivå. Alla mina kurser var mellan 3–6 ECTS. 3x6=18 ECTS och 4x3=12 ECTS (ECTS motsvarar HP, 30 HP totalt). Som nämnt var majoriteten av dessa inom företagsekonomi, då det intresserar mig. Läs vidare längre ner för en sammanställning av samtliga kurser.

University of Zürich har många olika områden som du kan läsa inom med många skickliga professorer. Universitet är även ute i relativt god tid med att informera om kursval och det kan vara smart att ligga på lite här då man får plats på kurserna genom ”först till kvarn” principen. Den stora skillnaden mellan Uppsala Universitet och University of Zürich är att du studerar alla kurser parallellt under hela terminen. I mitt fall med många mindre kurser så kan det resultera i att man känner att man har kontroll på allting fram till sista månaden när tentaperioden börjar. Gör man sig en tjänst och ligger under terminen så har man dock inga som helst problem att klara kurserna. Min uppfattning är att det inte skiljer så mycket i svårighetsgrad om man jämför de två universiteten men viktigt att komma ihåg är att ligga i fas i varje kurs och planera vad man ska göra för varje vecka.

Under de första två veckorna i skolan så finns möjlighet att byta kurser om du på förhand känner att det är för svårt eller att du helt enkelt inte tycker det är tillräckligt intressant. Detta tycker jag är väldigt positivt då man får en upplevelse om hur kursen kommer att vara och att man får en chans att bilda en egen uppfattning innan man blir helt låst i sina kursval. Utöver detta så kan man även registrera sig som ”special student” på ETH. ETH är grann-universitetet som har mer tekniskt lagda kurser. ETH är en utav de främsta universiteten i världen för civilingenjörer och fysiker. Jag kände att detta vill jag såklart prova på också och läste därför en kurs i Corporate Sustainability där under min termin. För att sammanfatta vill jag trycka på att med lite planering så finns stora möjligheter att kunna uppleva Schweiz alla smultronställen och att kunna ha otroligt roligt och träffa vänner för livet.

  • BOEC0275 A Primer in Entrepreneurship: En spännande kurs som hålls av Prof. Dr. Ulrich Kaiser. Kursen handlar övergripande om uppbyggnaden av företag och vad man som entreprenör ska tänka på för att starta ett lyckat företag. Föreläsningarna spelas även in så man kan i efterhand gå in och kolla på vad han trycker lite extra på i alla avsnitt. Omfattar 3 ECTS. Betyg: (3,5/5)
  • BOEC0330 International Management: Kurs som hålls av Prof. Dr. Thomas Keil. Otroligt duktig föreläsare som är väldigt passionerad i hans metodik. Denna kurs är på bachelor-nivå och man får lära sig MNE’s och hur beslutsfattare inom organisationen arbetar samt hur vad det har för möjlighet till utveckling både intern och extern. Prof. Dr. Thomas Keil är även ansvarig för kursen Global Strategic Management som jag skriver mer om nedan. Ett väldigt roligt tillägg i kurserna som han föreläser inom är att han försöker ständigt få dit gästföreläsare som jobbar inom olika företag som befinner sig i en global kontext och så får de berätta om hur de applicerar teorier och fundamentala begrepp som vi lär oss under föreläsningar. Från min termin fick vi i denna kurs besök av två schweiziska bolag samt en representant från Deloitte. Omfattar 3 ECTS. Betyg (4/5)
  • MOEC0375 Global Strategic Management: Även denna kurs föreläser Prof. Dr. Thomas Keil, också en av mina favoritkurser under terminen. Denna kurs är på master-nivå men skulle inte säga att det är så mycket mer krävande än att läsa på bachelor-nivå. Denna kurs är lite mer praktiskt lagd om man jämför med hans andra kurs som jag tog. I denna får man utöver vanlig tentamen även göra ett stort case som är ett gruppmoment som slutligen ska presenteras inför helklass. Även här har han ett par gästföreläsningar med bland annat McKinsey, Google och två schweiziska bolag. Kursen påminner mycket om International Management men på en djupare nivå i allting. Omfattar 6 ECTS. Betyg (5/5)
  • MOEC0217 Leadership: Kurs som hålls av Prof. Dr. Jochen Menges och Nicholas Bardoz. I denna kurs får man gå in lite djupare på vad som skapar en god ledare samt hur deras metodik framställs inom ett företag. Även i denna kurs så fanns det en gästföreläsning, Rob Britton kom på besök från American Airlines och pratade bland annat om vad som gör bra ledare och hur dessa kan få attribut som gör att de uppfattas som bra ledare gentemot ”följare” på ett sådant stort företag. Det är Nicholas Bardoz som håller i majoriteten av föreläsningarna och jag tycker att han skapar en väldigt bra miljö för dialoger och argumentationer. Även denna kurs är på master-nivå men tycker faktiskt att den är lätt om man hänger med och bidrar till diskussioner på föreläsningarna. Omfattar 3 ECTS. Betyg (4/5)
  • BOEC0406 Personal Branding and Digital Marketing: Denna kurs hålls av Prof. Dr. René Algesheimer och är väldigt tekniskt kunnig inom verktyg som bygger på hur du lockar möjliga kunder till din hemsida och hur man får ihop en visuell helhet på både individ och företagsnivå. I kursen så får man bekanta sig ytterligare med sociala medier och hur vi kan optimera dessa på bästa sätt. I kursen så får man även gå in djupare i sig själv och utveckla ett hypotetiskt företag eller företagskoncept som man själv vill uppfylla om man bortser från pengar/utbildning/tid eller andra variabler som kan tänkas göra att du inte följer dina drömmar fullt ut. Omfattar 6 ECTS. Betyg (4/5)
  • 615a003a Switzerland in the Modern World: More than Cheese and Chocolate: Denna kurs hålls av Prof. Dr. John Bendix. En otroligt passionerad person som verkligen uppskattar att lära ut. Det är lätt att dras med av hans engagemang och en överlag rolig kurs. Kursen handlar i stort om Schweiz rakt igenom, allt från historia och vad som är stort i dagens samhälle. Denna kurs erbjuds endast till utbytesstudenter. Det kan vara kul då jag tog denna kurs tillsammans med tre kompisar från min korridor. Omfattar 6 ECTS. Betyg (4/5)
  • 363-0387-00L Corporate Sustainability (@ETH): Denna kurs hålls av Prof. Dr. Volker Hoffmann och är otroligt intressant. Kursens upplägg är att första halvan av terminen består av föreläsningar där professorn går in djupare på hållbarhet inom företag och vad som kan göras inom olika grenar med fokus på strategier, investeringar, teknologier och hur man ska tillämpa dessa i en global företagsmiljö. Andra halvan består av ett grupparbete där man får gå in djupare i en av dessa grenar. Jag valde investeringsområdet och vår uppgift var att skapa en animerad film som visade hur investerar kan få företag att söka hållbara alternativ och lösningar samt hur detta etableras långt in i ryggraden på företaget. Omfattar 3 ECTS. Betyg (5/5).

Sammanfattning kurser

Alla kurser som jag har läst har varit i föreläsningsform (lectures) där alla har en sluttentamen som examineringsupplägg. På universitetet kan du även välja att ha seminariekurser där du då inte har någon tentamen (vanligtvis). Detta kan vara positivt om du inte vill ha alla tentor i slutet av terminen för det blir väldigt krävande när du ska tentaplugga. Med facit i hand skulle jag absolut ha valt minst en sådan för att få ner arbetsbördan lite grann. Alla tentor är dock väldigt korta. Du har 1–2 timmar på dig så det som kommer på tentan är oftast ganska övergripande med fokus på att du kommer till din poäng snabbt. Det tycker jag kanske är en nackdel då jag föredrar lite längre tid så man har en chans att överlägga med sig själv innan man skriver ner sitt svar. Eftersom det är så kort tid är det även vanligt med åtminstone en del med flervalsfrågor. Detta är ganska tacksamt enligt mig då man kan komma ganska långt med enbart övergripande förståelse kring kursen.

Mottagande

Som utbytesstudent på University of Zürich så finns det en hel uppsjö med event som du kan ta del av. Allt från pubrundor och fester till rundvandringar av universitetet och staden. Dessa tycker jag verkligen att man ska ta del av för det var på dessa som jag hittade mina närmsta kompisar på mitt utbyte. I övrigt så har universitetet flertal informationsevent där man får ta del av allt som man kan tänkas behöva under utbytet.

Boende

I min ansökan som jag gjorde innan utbytet fick jag skriva in om jag ville ha hjälp med boende under utbytet och det gjorde så att jag blev placerad i ett korridorskomplex drygt 30 min med buss utanför stadskärnan. Överlag så är jag jättenöjd med mitt boende. Jag delade kök och toalett/dusch med 14 andra studenter, som också var utbytesstudenter men hade ett eget rum med en liten säng och skrivbord. Majoriteten av de jag delade boende med blev jag nära vänner med och vi spenderade mycket tid tillsammans i vårt kök. I byggnaden fanns även ett stort sällskapsrum som alla i byggnaden delade på. Här var det ofta fest och filmkvällar. I källaren fanns det fem tvättmaskiner och ett stort torkrum som vi alla i byggnaden delade på. För mitt studentrum fick jag betala 645 schweiziska franc, motsvarande ungefär 6400 kr. Det är knappast någon hemlighet att det är dyrt i Schweiz och framför allt i Zürich men detta var trotsallt helt okej med tanke på hur många av mina kompisar hade det. Som sagt ovan så tog det en stund att åka till centrum men det finns otroligt goda buss- och tågförbindelser mellan mitt område och stan så jag såg inte det som något problem.

Ekonomi

Som tidigare nämnt så är det väldigt dyrt att leva i Zürich men jag tycker att om man är lite sparsam under veckorna så finns det goda möjligheter att kunna göra massa skoj på helgerna. Som utbytesstudent i Schweiz så får du tyvärr inte ta del av Erasmus bidraget som många andra högskolor i EU får, dock så får man ett generöst bidrag från Zürich universitet som är tänkt ska täcka en del av boende och mat under hela terminen. Bidraget ligger på 1900 CHF och motsvarar 19 000 svenska kronor. Detta samt möjligheten att höja sitt CSN lite extra under terminen gjorde det klart möjligt att göra mycket kul.

Jag reste mycket under mitt utbyte och var bland annat och vandrade tillsammans med vänner i en del berg runt om i Schweiz, bland annat Grindelwald och Mount Rigi. Landskapen är otroligt vackra i Schweiz och tycker verkligen att man ska ta vara på det när man ändå är där. Utöver detta var jag även i Milano och Berlin över en helg vardera. Eftersom Zurich ligger väldigt strategiskt i Europa så blir det sällan dyrt med resor till andra länder. Åkte till exempel buss till Milano för 125 kr tur och retur som bara tog 4 timmars restid. Jag köpte ett månadskort som gjorde att jag fick åka buss och tåg inom Zurich för 80 CHF.

Mat överlag i Schweiz är lite dyrare än i Sverige om man köper i butik men inte hutlöst och du kan ta till dig många knep för att spara in annars dyra måltider. Bland annat har universitet en matsal som serverar varm mat varje dag för 5 CHF. Detta utnyttjade jag mycket då det kan bli många långa dagar i skolan speciellt mot slutet. Under mitt utbyte jobbade jag inte extra men det var många av mina kompisar som satt barnvakt för att få ihop lite extra pengar. Detta är såklart jättebra om man vill ha ytterligare möjligheter att resa och göra andra roliga saker.

Helhetsintryck

Överlag så har jag haft ett fantastiskt utbyte trots att jag fick plugga väldigt hårt mot slutet. På University of Zürich så får man verkligen chansen att lära sig och kan ta del av kurser som man finner genuint intressanta och lärorika. Jag fann dock att om man även tar sig tid till att vara med vänner och utforska staden/landet, så glöms lätt stressen av skolan bort relativt snabbt. Avslutningsvis kan jag starkt rekommendera både University of Zürich och framförallt staden Zürich som utbytestermin då man får chansen att lära känna många nya vänner från hela världen och knyta kontakter med deras kulturer. 

Ht18

Studier

Den största skillnaden mellan universiteten i mitt tycke är att kurserna ger färre poäng, de flesta 3 ECTS, vilket gör att fler kurser behöver läsas samtidigt och därmed blir tempot högre under hela terminen. Examination av kurserna inträffar samtidigt i slutet på terminen vilket gör att sista månaden blir väldigt intensiv. Skolan erbjuder också så kallade block-kurser, vilket innebär att kursen läses på heltid 08-17 i början av terminen i cirka två veckor, lite olika från kurs till kurs, och därefter ett slutprov. Det kan vara ett bra komplement för att undvika att ha alla tentor på samma gång i slutet av terminen. Ett tips är att ta en kurs på distans vilket jag gjorde om du vill få ihop 30 ECTS och få ned arbetsbelastningen litegrann.

UZH och ETH (Det tekniska universitetet, ligger granne med UZH) har ett samarbete vilket gör att du har möjlighet att ansöka om att läsa kurser på ETH också. Jag läste totalt 30,5 ECTS under min utbytestermin. 7.5 på distans, 18 på UZH och 5 ECTS på ETH. Jag skulle rekommendera att ta en intensivkurs i tyska som erbjuds innan terminsstart motsvarande 2 ECTS.

Undervisningsformen är lik den som är i Uppsala, och jag skulle inte påstå att svårighetsgraden i kurserna är högre generellt sett. Det är färre grupparbeten och mer individuellt arbete men jag skulle inte påstå att det är mycket inlämningar. Det varierar från kurs till kurs. Kurserna har olika benämningar beroende på om det är en kurs med examination, seminarier eller grupparbeten. Vissa kurser har en mix av dessa. Jag skulle rekommendera att en mix av alla olika upplägg är optimalt för både sitt lärande och en jämnare fördelad arbetsbelastning över hela terminen. Jag läste alla kurser på engelska vilket kan vara en omställning i början men för egen del gick det bra.

Lärarna är väldigt professionella och kunniga generellt, och interagerar med mer studenterna under föreläsningarna jämfört med hur det fungerar i Uppsala. Både ETH och UZH är duktiga på att få dit högt uppsatta chefer från multinationella företag som gästföreläser i kurserna eller erbjuda allmänna föreläsningar som det är möjligt att anmäla sig till. Examenstiden är vanligtvis 90-120 min vilket gör att tentorna blir mycket mer intensiva och stressiga. Min uppfattning är att tentorna i sig generellt sett inte är svårare, utan det är mer tidsbristen som gör att det blir mer utmanande. Om det är en högre nivå eller inte har jag svårt att uttala mig om. Kursurvalsprocessen börjar en månad innan kursstart och det är först till kvarn som gäller. Du har möjlighet att byta kurser fram till två veckor in på terminen. I början skulle jag rekommendera att gå på några extra föreläsningar för att se hur upplägget ser ut för varje kurs och skapa sig en känsla om vilka kurser som är mest intressanta.

Kursämnen

UZH:

  • International Management 3 ECTS
  • Money and Banking 3 ECTS
  • Intermediate Corporate Finance 3 ECTS
  • International Tax Planning 3 ECTS
  • Global Strategic Management 6 ECTS

ETH:

  • Corporate Sustainability 3 ECTS
  • Technology Entrepreneurship 2 ECTS

Mottagande

Mitt utbytesuniversitet anordnar flera event, dels genom institutionen och dels genom studentorganisationen Erasmus till en väldigt förmånlig peng. Den Företagsekonomiska institutionen anordnade ett event där man hade möjlighet att ställa frågor samt mingla med andra utbytesstudenter. Utöver detta anordnade universitetet informationsmöten. Erasmus-organisationen anordnar bra event frekvent och det är enkelt att gå med. Eventen i sig är allt från Pubhäng, välkomstfester, enklare utflykter till närliggande schweiziska städer, skidresor och längre utflykter till Milano eller städer som är belägna längre bort. På ETH anordnas även Polyball som är Europas största bal.

Boende

De flesta bor i Zürich området på olika studentanläggningar med i korridor. Då det är svårt att få boende i Zürich rekommenderas att söka olika boenden i tid för att säkerställa att du får ett boende över huvud taget. Det går även bra att bo utanför Zürich då tågtrafiken fungerar exceptionellt bra i Schweiz och är i stort sett alltid i tid. Min uppfattning är att boende i korridor med delat kök, badrum, dusch och tvättrum kostar omkring 550 CHF/månaden.

Ekonomi

Levnadsstandarden är betydligt högre jämfört med Sverige och framförallt mat är dyrare. Positivt är att Universitet erbjuder ett stipendium som du kan erhålla i början av terminen vilket delvis kompenserar för detta. Helhetsintryck: Jag är väldigt nöjd med mina utbytesstudier här i Schweiz och jag tycker landet i sig är så himla vackert. Det är väldigt smidigt att resa runt i Schweiz då det är korta avstånd och det erbjuds bra transportmöjligheter i princip överallt. Passa på att utforska landet om du åker hit, alla årstider är väldigt fina och det går bra att bada ända in till oktober oftast och sedan börjar skidsäsongen i december. 

Ht16

Studier

Jag skulle säga att de största skillnaderna mellan Uppsala Universitet och University of Zürich är att jag läste betydligt fler kurser i Schweiz än vad jag hade jag gjort i Sverige. Det här beror dels på att kursernas motsvarar färre poäng per kurs och dels på grund av att jag läste lite mer än 30 ECTS. Deras system kräver mer tid i skolan och tempot är betydligt högre eftersom man läser alla kurser samtidigt. Jag tycker däremot att det är bra att det fanns så kallade ”midterms” i mitten av terminen, vilket innebär att lärare erbjuder elever möjlighet att tenta av en del av kurserna. Därför motsvara den slutgiltiga tentan oftast 80 % av betyget. En nackdel är att alla tentamenstillfällen är i slutet av terminen, vilket innebär att det blir ganska stressigt. Undervisningsformen är väldigt likt den som är i Uppsala, men jag skulle påstå att jag hade färre gruppuppgifter och mer individuellt arbete. Dessutom var föreläsningarna mindre, men detta kan bero på att jag endast läste kurser på engelska.

Jag har haft bra och engagerade lärare, till exempel gästföreläsningar från stora internationella företag på undervisningstid. När det gäller relationen mellan lärare och studenter så sker nästan all kontakt via PhD-students istället direkt med läraren. Examinationsformen är vanligtvis skriftliga prov på maximalt 90-120 minuter, vilket gör att man inte har så god tid på sig att besvara alla frågor. Huruvida kraven på mitt utbytesuniversitet var högre eller lägre är svårt att säga då alla kurser är baserade på normalfördelningskurvan. Därtill finns det inte några givna gränser för godkänt och icke godkänt. Jag skulle inte nödvändigtvis säga att nivån på alla kurser är högre, däremot att man lär sig mer om mycket.

Kursvalsprocessen sker ungefär en månad innan kursstart och det som gäller är ”först till kvarn” principen. Därtill har en elev möjlighet att byta kurser två veckor in på terminen. Det finns även möjlighet att välja ett visst antal kurser på det tekniska universitetet ETH i Zürich, men det har inte jag någon personligt erfarenhet av. Följande kurser läste jag:

  • Introduction to Game Theory (L+E) (BOEC0109/ 6 ECTS)
  • Economic Growth (L+E) (BOEC0304/ 6 ECTS)
  • International Management (BOEC0330/ 3 ECTS)
  • International Tax Planning (MOEC0207/ 3 ECTS)
  • Global Strategic Management (MOEC0375/ 6 ECTS)
  • Intermediate Corporate Finance (S) (BOEC0050/3 ECTS)
  • Money and Banking (BOEC0362/ 3 ECTS)
  • German for Post-Beginners: Intensive Course A1.2-A2.2 (_D_IKDA+/ 2 ECTS)
  • Wahlmodul: More than Cheese and Chocolate: Switzerland in the Modern World (61587/4 ECTS)

Mottagande

Mitt utbytesuniversitet anordnande ett flertal aktiviteter, dels genom institutionen och dels genom studentorganisationen Erasmus. Den företagsekonomiska institutionen anordnade ett event där man hade möjlighet att ställa frågor samt mingla med andra utbytesstudenter. Utöver detta anordnade universitetet några informationsmöten. Det som jag tycket var bra att Erasmus organisationen var väldigt engagerad och det fanns alltid ett event att gå på varje vecka. Erasmus anordnar till exempel pubar, skidresa, välkomstfester och utflykter till Schweiziska städer. Ett annat event som jag rekommenderar att gå på är Polyball, vilket är Europas största bal.

Boende

Mitt boende låg i området Affoltern, vilket ligger cirka 30 minuter from huvudbyggnaden på universitetet. Jag bodde in en korridor på Bächlerstrasse 44 som är ett WOKO hus där endast studenter bor. Där hade jag ett eget rum med delat kök, toalett, dusch och tvättrum. Jag var ganska nöjd med mitt boende på grund av att det var väldigt kallt i mitt rum och jag hade delvis problem med mitt internet. Det är väldigt svårt att få boende i Schweiz om man inte blir erbjuden/ansöker ett rum via WOKO.

Ekonomi

Levnadskostnaderna är betydligt högre än i Sverige! Universitet erbjuder ett stipendium vid terminsstart så det kompenserade delvis för kostnaderna. Jag hade en kompis som jobbade extra, vilket fungerade bra för henne. I hyra betalade jag 547 Franc i månaden.


Är du intresserad av fler reseberättelser, kontakta outgoing@fek.uu.se